06/15/18 10:17
(http://budnavarna.bg/)

Кои са варненските училища с най-висок успех на матурите

Лек ръст на средния успех от матурата по БЕЛ във Варненско, отчитат от Регионалното управление по образованието. Според данните зрелостниците в областта са постигнали среден резултат 4.39 при 4.36 през 2017-та година. Това каза началникът на РУО Венцеслава Генова. Тя допълни, че от 2010 година до момента успехът бавно и плавно се покачва, което говори за устойчивост на знанията по предмета.

Петте варненски училища, които са се представили най-добре на матурата по БЕЛ, са Първа езикова гимназия- 5.50, Гимназия с преподаване на чужди езици „Йоан Екзарх“-5.46, Четвърта езикова гимназия-5.30, Математическа гимназия-5.29 и Частна профилирана гимназия „Антоан дьо Сент Екзюпери“-4.85.

Средният успех на зрелостниците в областта от втората задължителна матура е 4.70, което е над-средния резултат за страната.

По математика успехът на дванайсетокласниците във Варненско е 5.10. Това е значително повишение спрямо 2010 до момента, когато резултатът е бил 3.94, но в същото време е понижение спрямо 2016-та, когато е отчетен най-сериозният среден успех по предмета-5.12.

По английски език, който е най-желаната дисциплина за втора матура през тази година, средната оценка е 5.49. По думите на Генова при резултатите от всички чужди езици се забелязва тенденцията, която важи и за БЕЛ, на плавно повишение и устойчивост на знанията.

На втората матура отново най-добре са се представили възпитаниците на Първа езикова гимназия- 5.85. След това сред първите пет изявени школа се нареждат Математическата гимназия-5.53, Гимназия с преподаване на чужди езици „Йоан Екзарх“, Пета езикова-5.51, Частна профилирана гимназия „Антоан дьо Сент Екзюпери“Екзюпери-5.47 и Четвърта езикова гимназия-5.35.

Началникът на РУО определя изминалата кампания за външно оценяване на седмокласниците и държавно-зрелостните изпити като успешна.

Материалът Кои са варненските училища с най-висок успех на матурите е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване