06/15/18 08:25
(http://terminal3.bg/)

Нова игра на тронове със стария царедворец?

Тази седмица се навършиха пет години от избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, и последвалите протести срещу овладяването на държавата от т.нар. модел КОЙ.

В този модел двама души заемаха централно място – Пеевски с неговата медийна империя и Цветан Василев с неговата банка КТБ. Не мина и година от тези събития, обаче, и последва войната между двамата.

Тази седмица видя и още една годишнина – четири години от акцията на прокуратурата срещу КТБ на 13 юни 2014 г. – когато всъщност приключи и корпулентната война – КТБ бе ликвидирана, а Цветан Василев изпадна в немилост и изгнание. Победителят бе Пеевски, който макар пряко обвързан със събитията до ден днешен не посреща наказателно преследване, а и дори новите антикорупционни служби го обявяват за “най-чистия човек в държавата.”

И в навечерието на тези две годишнини – тази седмица видяхме ново задействане на прокуратурата. Главният прокурор Сотир Цацаров предложи на премиера Бойко Борисов да бъде изменен концесионния договор за Национален парк „Пирин“ с „Юлен“ АД.

Изключително странен развой – работата на прокуратурата е да се произнася има ли извършено престъпление или не, ще бъде ли започнато наказателно производство или не – а тук виждаме как г-н Цацаров влиза в ролята на юрисконсулт на изпълнителната власт, предоставящ безплатни консултации за това как тя да си върши работата. 

Отговорът за тези странни действия може да открием обаче когато направим проста аналогия между случилото се с КТБ – защото макар годината да е друга и някои от актьорите да са сменени, действията са почти идентични.

Всичко започна с два обществени скандала – тогава – изборът на Пеевски за шеф на ДАНС,  сега – решението за застояване на национален парк “Пирин” от концесионерната фирма “Юлен” АД. 

И двата скандала предизвиката обществено недоволство и предизвикаха граждани да подадат сигнал до прокуратурата. През 2013 г. това направи “Протестна мрежа” със сигнал за корупционните обвързаности и незаконна дейност на Цветан Василев, Делян Пеевски и Николай Бареков, който селективно прокурата избра да използва като повод да удари единствено Цветан Василев, а срещу другите двама да запази мълчание. Днес прокуратурата си послужи с друг сигнал – този на „Зелените“ от февруари тази година, в който се твърди, че има престъпления във връзка с изпълнението на договора за концесия. 

Че се очакват турболенции разбрахме отрано и при двете истории. В началото на 2014 г. Пеевските медиите внезапно се обърнаха срещу Цветан Василев и започнаха яростна атака срещу него. 

А в настоящия случай – февруари тази година – Бойко Борисов даде интервю, в което каза думи, въвличащи “Юлен” в престъпна дейност. 

„Всички знаят кой е реалният собственик на „Юлен“ – за Цеко Минев става въпрос” каза той в интервю за bTV от 14 февруари 2018 г. 

“Всички знаят” кой е реалният собственик, но признаването носи правни последици, защото Цеко Минев е основен акционер в банката, която финансира концесионера на лифта в Пирин – а това създава сериозни ограничения, пред това да кредитира свои собствени проекти.

Цеко Минев притежава 42.5% от капитала на ПИБ и тогава от банката побързаха да отрекат, че той е действителният собственик на “Юлен”. Фирмата по документи  е собственост на офшорна компания на Георгиус Георгиу, социално слаб кипърски гражданин, който се оказва най-големия инвеститор в България, разследване на Биволь от 2015 г. показва, че той е собственик на компании с 800 млн. лв. задължения към ПИБ – част от тях са свързвани неофициално с мажоритарните собственици на ПИБ Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.

Според българското и европейско законодателство (чл. 45, ал. 6 от Закона за кредитните институции) свързаните с банката лица, каквито са нейните акционери не могат да взимат кредити от банката по-голям от 20% от собствения капитал на банката. 

Причината за тази забрана, която е и криминализирана, е много проста – ако банките започнат да използват средствата си, за да финансират проекти на собствениците си, те се превръщат във финансова пирамида, която и лесно може да бъде използвана за политическо и икономически овладяване. Точно това видяхме и при КТБ. 

Така портиерът, чистачката, счетоводителя и много други знайни и незнайни сламени хора изведнъж се оказаха собственици на фирми, които искат големи заеми от КТБ. И банката ги дава като си затваря очите за факта, че тези фирми не могат да обезпечат кредитите – също престъпление по наказателния кодекс.

Така Цветан Василев и Делян Пеевски искаха да овладеят държавата, наливайки все повече и повече пари в закупуването на предприятия, медии и влияние – докато не се стигна до очаквания завършек – пирамидата се срути от собствената си тежест. 

В случая с ПИБ и фирмите свързани на нейните акционери – към които спада и тази притежавала влака-убиец при инцидента в Хитрино – виждаме познат “бизнес модел”— придобиват се дружества с поставени лица и банката започва да ги кредитира.

Така стигаме и до настоящия случай с “Пирин”, в който имаме още един казус. Проблемите не са единствено за банката и нейните собственици, но и за правителството. 

Твърди се, че “Юлен” е използвал за проекта си много по-голяма площ, от предоставената им в договора за концесия. Затова през 2017 г. “Юлен” се помъчиха да изменят концесионния договор, така че той да обхване реално използваната територия – но правителството не бе съгласно.  

И тук идва проблемът за правителството. Тази седмица Сотир Цацаров “посъветва” правителството да измени договора. И след като този безплатен съвет идва по повод сигнала за престъплна дейност на “Зелените”, това означава, че Цацаров може – ако желае да повдигне обвинение. 

Само че тук идва и проблемът за правителството – то е знаело, че територията на концесионния договор не съответства на тази, която “Юлен” цели да използва. То не просто е знаело, но е и отказало да измени концесионния договор. 

Така този “съвет” на Цацаров внезапно придобива вид на заплаха – мога да ударя собствениците на “Юлен”, но мога да ударя и Министерстки съвет. В разгара на войната между Пеевски и Василев прокуратурата избра да удари само единият, а остави другият да се възкачи еднолично да управлява империята. Сега Цацаров отново е в тази си роля – и може да удари когото пожелае. 

Дали думите на Борисов, че “Всички знаят кой е реалният собственик на „Юлен“ – за Цеко Минев става въпрос” не бяха сигнал от управляващия ни триумвират на Пеевски, Борисов и Цацаров, че както Цветан Василев изпадна в немилост, така сега е техен ред?

И дали прокурорският триумвир със “съвета” си от тази седмица – пет години след ДАНСwithme, четири години след удара по КТБ – не даде сигнал към всички в играта на тронове, че те могат да се бият и да си правят интриги колкото искат, но у кого ще отиде короната – решава той?

Публикувана на 06/15/18 08:25 http://terminal3.bg/nova-igra-na-tronove-ss-starija-caredvorec/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване