06/15/18 10:50
(http://www.clubz.bg/)

ХСС от Бавария къса със съюзника си Меркел?

Консервативният съюз в Германия, оглавяван от канцлерката Ангела Меркел, може да се разпадне поради спор за имиграцията, предаде Ройтерс.

Това съобщи днес съюзник на Меркел. А третата партия в алианса заяви, че търпението й е на изчерпване.

Противоречията между Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и баварската му сестринска партия Християнсоциален съюз (ХСС) заплашва бъдещето на коалицията само три месеца след встъпването й в длъжност. Това става на фона на задълбочаващото се разделение в Европа за мигрантите.

"Вярвам, че Меркел ще се опита до самия края на намери единство по въпроса", заяви говорителят по вътрешните работи на ХСС Матиас Миделберг.

Попитан дали съюзът с ХДС може да бъде разбит, той отговори:

"Това не може да бъде напълно изключено."

Бавария бе на предна линия в миграционната криза през 2015 г. Тогава възприетата от Меркел политика на "отворените врати" доведе до притока на близо 1 милион бежанци в Германия.

Много консерватори смятат, че тази политика е виновна за нарастването на подкрепата за "Алтернатива за Германия" (АзГ) - главната опозиционна партия след парламентарните избори през септември 2017 г.

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер, който е лидер на ХСС, сега иска страната да откава влизане на мигранти, вече регистрирани в страни на юг. Меркел е против тои план. Предстоят обаче регионални избори в Бавария през октомври.

Баварският премиер Маркус Зьодер, който също е от ХСС и за когото се говори, че иска отнеме партийното лидерство от Зеехофер, подкрепи предложението.

"Трябва да се вслушаме в народа", каза той пред в. "Билд".

Според проучване на телевизия А Ер Де 62 на сто от германците смятат, че не трябва да се рарешава престой на бежанци без документи.

Очаквайте подробности.

Публикувана на 06/15/18 10:50 http://clubz.bg/69192-hss_ot_bavariq_kysa_sys_syyuznika_si_merkel

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване