06/17/18 08:54
(http://www.klassa.bg/)

Берлин: Старите правила за отношенията между западните съюзници вече не важат

 Няма смисъл западните съюзници на САЩ да се опитват да разберат президента Доналд Тръмп. Това заяви германският министър на външните работи Хайко Маас в интервю, публикувано днес в италианския вестник „Кориере дела сера“ и цитирано от БТА. 
Така дипломатът отговори на въпрос относно изненадващия начин, по който Тръмп се разграничи от общата декларация след срещата на лидерите на Г-7 в Канада миналата седмица.
 
„Честно казано, не съм сигурен дали трябва изобщо да си правим труда да разбираме какво Тръмп или някой друг прави. Важното е да направим правилните изводи“, каза Маас. 

По думите му това се отнася не само за Европа, но и за целия Запад, включително и за НАТО.

Според дипломата Западът като политическо понятие продължава да съществува, просто ще се ръководи от различни правила. „Аз не бих казал, че Западът вече не съществува, а по-скоро, че той ще се ръководи от различни правила…Някои неща, които не сме поставяли под въпрос - особено това, че САЩ ще гарантират цялостната сигурност в Европа, вече просто не важат“, посочи той.

Маас даде интервюто си преди срещата в понеделник в Берлин между канцлера Ангела Меркел и новия италиански премиер Джузепе Конте, оглавил правителството на популистката коалиция в Рим, посочва БТА.

Външният министър каза също, че симпатизира на Италия, когато тя се оплаква от недостатъчна помощ от главните играчи в ЕС относно мигрантската вълна и добави, че Германия трябва повече да се вслушва в партньорите си. 

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Елена Илиева
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване