06/19/18 19:15
(transmedia.bg)

Меркел и Макрон постигнаха ключова сделка за общия бюджет на еврозоната

Канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Еманюел Макрон се договориха за за създаване на специален бюджет за страните от еврозоната с основна цел да стимулира инвестициите и сближаването на икономиките с единна валута. Това стана ясно след приключването на ключовата за бъдещето на еврозоната и ЕС двустранна среща край Берлин.

Засега няма подробности за този нов инструмент, защото Меркел и Макрон искат да оставят пространство за маневриране в преговорите с останалите страни. Очакванията на Макрон са това да стане реалност до 2021 г., когато започва следващият 7-годишен период на Многогодишната финансова рамка на ЕС. До края на годината министрите ще договорят детайлите, включително как да се попълва този бюджет – от национални източници или от общ за еврозоната данък, каза още президентът.

Меркел сподели на заключителната пресконференция, че въпросът за реформиране на еврозоната е бил най-трудният в разговорите им в замъка Месберг, на които сред темите бяха имиграцията и европейската външна и отбранителна политики.

„Отворихме нова глава, добави тя. Работим за това бюджетът на еврозоната да се използва за подсилване на инвестициите и за още повече конвергенция вътре в зоната. Защото знаем, че икономическият и монетарен съюз могат да останат непокътнати само при сближаване на икономическите политики.“

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване