06/20/18 09:18
(transmedia.bg)

Народното събрание прекрати мандата на Камен Плочев в НЗОК

Народното събрание прекрати предсрочно мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Със 109 гласа „за“, 72 „против“ и 30 „въздържал се“ депутатите решиха да освободят Камен Плочев от поста.

Плочев поиска да се оттегли от поста си преди около месец, като се позова на член в Закона за здравето. Според неговите разпоредби, ако три месеца не може да изпълнява задълженията си поради заболяване, може да подаде оставката си и да напусне. Преди да се стигне до „заболяването“ на Плочев той влезе в остър конфликт с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за размера на дълговете на НЗОК към европейските здравни каси. Тогава Ананиев поиска оставката му, а впоследствие Плочев се оказа прав за размера на дълговете.

Камен Плочев беше назначен на ръководната позиция на здравната каса през юли 2017 г. след конкурс, в който беше единственият кандидат.

„Не Камен Плочев трябва да си подаде оставката, други хора трябва да си отидат“, каза народният представител от ДПС Нигяр Джафер, цитирана от „Дневник“, по време на дебатите преди гласуването. По думите ѝ не става въпрос за гласуването на личното волеизявление на поредния управител на НЗОК, а за достойнството на Народното събрание и на хората, които то избира на този пост и освобождава след няколко месеца.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване