06/20/18 04:54
(http://budnavarna.bg/)

Още преди Освобождението варненци са използвали слънцето и морето

Идеята да се използва слънцето и морето не е чужда на варненци още от годините преди Освобождението на България.

Това каза Кънчо Григоров, директор на Музея за история на Варна.

„За това предразполагат живописните брегове край града и околностите му. Варненци си построяват малки къщички, наречени кьошкове, които са били заобиколени с лозя, овощни и зеленчукови градини. В тях те са търсили спасение от лятната жега и са ги отдавали за отмора през лятото. Ако трябва да бъда по-конкретен, първа започва да ползва тази възможност местната Варненска Гръцка митрополия, която предоставя килиите на манастирите, които стопанисва по това време – „Св.Димитър“ и „Св.Константин“, срещу заплащане за почивка на желаещите“, добави Кънчо Григоров.

По неговите думи по време на Освобождението е запазено съобщение от учител от голямата българска диаспора в гр.Тулча (Румъния), в което той съобщава на своите роднини, че ще остане за известно време през лятото във Варна, където е възнамерява „да употреби морските бани“.

„Самият летен сезон за варненци и техните гости не е бил много дълъг и е обхващал втората половина на месец май, юни и юли, въпреки, че времето е позволявало, както са отбелязвали зачестилите летовници, една пълноценна почивка до късна есен“, допълни още Кънчо Григоров.

Материалът Още преди Освобождението варненци са използвали слънцето и морето е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване