06/20/18 09:18
(http://www.clubz.bg/)

Рекорден брой турски граждани зад граница гласуваха за президент

Над 1,49 милиона турски граждани зад граница вече са гласували на изборите за президент и парламент. Това е рекордна избирателна активност, отбеляза председателят на турската Централна избирателна комисия Сади Гювен, цитиран от Ройтерс.

Гласуването в турските дипломатически мисии започна на 7 юни и приключи снощи.

Предсрочните избори в Турция ще се проведат на 24 юни. Това е първият вот след референдума миналата година, когато с минимално мнозинство турските граждани одобриха предложените от президента Реджеп Ердоган промени в конституцията. Те предвиждат увеличаване на властта на президента за сметка на тази на народните представители.

По план изборите трябваше да си проведат през ноември догодина, но Ердоган реши да ги изтегли. Според анализатори причината за това е, че в момента все още не се усеща забавянето в растежа на турската икономика, а когато това стане, Ердоган със сигурност ще загуби подкрепата на част от избирателите. Освен това датата на изборите бе обявена малко повече от два месеца по-рано, което не даде на и без друго разнородната опозиция време да се обедини.

Според последните социологически проучвания обаче Партията на справедливостта и развитието на Ердоган може да загуби парламентарното си мнозинство и ще се стигне до балотаж на президентските избори. Сред опонентите на Ердоган с най-големи шансове да стигнат до евентуален втори тур са представителят на най-голямата опозиционна партия Мухарем Индже и националистката Мерал Акшенер.

Имащите право на глас турски граждани зад граница са 3 милиона и 47 хиляди. От тях до момента гласа си са дали 48,8%. Някои от живеещите в чужбина турци с право на глас обаче ще се върнат в родината си за вота.

Избирателната активност в страната обикновено е доста по-висока. При последните парламентарни избори през 2015 г. тя беше 85%. Тогава гласувалите от чужбина бяха 1,3 милиона.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване