06/20/18 06:53
(transmedia.bg)

САЩ напуснаха Съвета на ООН по правата на човека

 

САЩ напуснаха Съвета на ООН по правата на човека. Посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли използва силни думи, наричайки го „помийна яма на политическо пристрастие” и обясни, че САЩ предприемат тази мярка, „тъй като нашата съвест не ни позволява да останем част от лицемерна и служеща на себе си организация, която се подиграва с човешките права”.

Г-жа Хейли миналата година обвини Съвета в „хронично антиизраелско пристрастие“ и каза, че САЩ ще преразгледат членството си. Тя каза тогава, че е „трудно да се приеме, че са били приети резолюции срещу Израел, но за Венецуела не са били взети под внимание, когато десетки протестиращи бяха убити по време на политически сътресения. Израел е единствената държава, която е обект на постоянна точка от дневния ред, което означава, че нейното отношение към палестинците редовно се проверява“.

Във вторник г-жа Хейли въпреки суровите си думи за Съвета на ООН по правата на човека заяви, че иска „да стане ясно, че тази стъпка не е отстъпление от нашите ангажименти по отношение на правата на човека“.

Съветът също така изпраща независими експерти и създава анкетни комисии, които да докладват за нарушенията на правата на човека в страни като Сирия, Северна Корея, Бурунди, Мианмар и Южен Судан.

Някои страни и дипломати побързаха да изразят разочарованието си от оттеглянето на САЩ. Настоящият президент на Съвета, словенският посланик Воислав Сук, заяви, че съветът е единственият орган, който „отговаря за проблемите и състоянието на човешките права по света“. След решението на САЩ той каза, че е “важно да поддържаме силен и жизнен съвет“.

Външният министър на Великобритания Борис Джонсън каза, че решението е „разочароващо“, твърдейки, че може би реформи наистина са необходими, но Съветът на ООН по правата на човека е „от решаващо значение за предотвратяване на нарушаването на основните човешки права“.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш изрази съжаление относно решението на САЩ, като заяви, че би предпочел Вашингтон да не беше действал така, предаде Агенция „Фокус”. „Съветът на ООН по човешките права играе много важна роля за насърчаването и защитата на човешките права по целия свят“, заяви Гутериш чрез писмено съобщение.

Междувременно постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обяви, че САЩ са искали да превърнат Съвета на ООН по правата на човека (СПЧ) в послушен инструмент за прокарване на собствените си интереси и наказание на неудобните страни. В дипломатическата мисия на Русия напомнят, че тази структура, както и цялата система на ООН е призвана „да служи на всички държави членки, а не на която и да е една страна или група страни“.

Какво представлява Съветът на ООН по правата на човека

ООН създаде Съвета през 2006 г., за да замести Комисията на ООН по правата на човека, която се изправи пред мащабни критики, че позволява членство на страни със съмнителна репутация относно опазването на правата на човека.

Група от 47 избрани държави от различни региони по света служат в съвета в 3-годишен мандат. Съветът заседава три пъти годишно и разглежда данните за правата на човека във всички страни, членки на ООН, в специален процес, според който съветът дава възможност на държавите да кажат какво са направили, за да подобрят правата на човека, известни като Всеобщия периодичен преглед.

Съветът по човешките права на ООН е спомагателен орган към Общото събрание на ООН, който разследва обвинения в нарушаване на човешките права, които се отнасят до всяка страна-членка на ООН. В него участват 47 държави, които се избират на регионален принцип за мандат от 3 години. Съветът заседава в Женева. Откакто Съветът заработи през 2006 година, той е издал 78 резолюции срещу Израел и това всъщност е единствената държава, която бива официално заклеймявана като нарушител на правата на човека. За сравнение относно Судан и случващото се от години там Съветът засега изразява единствено „дълбока загриженост”. А специалният докладчик на Съвета що се отнася до конфликта между Израел и Палестина е единственият, който работи без мандат т.е. безсрочно. Сега това е Ричард Фалк, който определя отношението на Израел към палестинците като отношението на надзиратели в нацистки лагери спрямо евреи. Дори Палестинската автономия поиска оставката на Фалк, обвинявайки го, че действа в подкрепа на „Хамас”.

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване