06/23/18 12:29
(transmedia.bg)

Изборите в Турция: Тарзан срещу Чиракът

Турция провежда президентски и парламентарни избори в неделя, които са определяни за може би най-важните в съвременната й история. Победителят в президентската надпревара ще разполага с всички новопридобити изпълнителни правомощия след конституционната промяна, която турските избиратели одобриха на референдум миналата година.

Основният фаворит за спечелването им е разбира се действащият президент Реджеп Ердоган. Той сам предизвика предсрочните избори, разчитайки, че слабото състояние на опозицията ще му позволи да вземе още по-голяма победа. Но Ердоган внезапно се сдоби със силен опонент в лицето на Мухарем Индже.

Кой е Индже?

Бивш учител по физика от северозападна Турция, Индже е избиран вече четири пъти последователно (през 2002, 2007, 2011 и 2015 г.) като депутат от Републиканската народна партия. Той идва от сунитско мюсюлманско семейство. След загубата на изборите през 2014 г. Индже се изправя срещу срещу действащия председател на Републиканската народна партия Кемал Кълъчдаролу и оглавява фракцията.

През 2018 г. той е издигнат като кандидат за президент. По време на своите срещи с избиратели Индже се отдава на народни танци и дори подкарва трактори при посещения в селските райони. Поведението му е много близко до това на Ердоган. Острата му и саркастична реторика му помага да „открадне“ част от обаянието на Ердоган сред избирателите. На свой митинг Индже дори нарича опонента си „Тарзан“, иронизирайки образованието на президента.  Индже показва своята диплома и пита „Е, къде е неговата диплома?“. Невъзможността на Ердоган да докаже с документ висшето си образование, накара щабът на Индже да твърди, че привържениците на Фетулах Гюллен са я откраднали и скрили.

Само няколко дни след номинацията си Индже застана пред другия основен кандидат за президент на опозицията, Мерал Аксенер, като водещ кандидат на опозицията, и превърна кампанията в състезание за двама.
Чиракът

За 64-годишният Ердоган обаче Индже е само един „чирак“. Това, което действащият президент сочи като основен минус на опонента си е липсата на опит. Но Ердоган очевидно не е толкова сигурен в успеха си, колкото в предишните „издания“ на провежданите от него избори. В интервю тази седмица президентът обяви, че след изборите е възможно да има коалиционно правителство.

„Този път Ердоган не може да постави своята марка върху изборите“, коментира за Ройтерс журналистът Русен Чакир, който след президентската институция от десетилетия насам.

Десет години по-младият от президента Индже е запалил избирателите с риторика, напомняща на Ердоган в най-добрия му вид.

Кампанията

В четвъртък повече от 1 милион души се оказаха на митинг на Индже в крайбрежния град Измир. Броят на хората съвпада приблизително с митинга на Ердоган в Истанбул през уикенда.

Ердоган обвини Индже, че разчита на терористи след след срещата му с лидера на прокюрдската Народна демократическа партия (HDP) Селахатин Демирташ, който Анкара обвинява за връзки с обявената за терористична Кюрдска работническа партия (ПКК).

Народната демократическа партия не е част от опозиционния съюз, въпреки че посещението на Индже се разглежда като важен публичен жест към турските кюрди, които съставляват 15% от населението.

Социологическите проучвания показват, че Ердоган най-вероятно няма да успее да постигне победа на първия тур на президентските избори. Неговата Партия на справедливостта и развитието би могла да загуби парламентарното мнозинство, като прекрати 16-годишното си непрекъснато управление.

Ердоган и Индже влязоха в сблъсък и за телевизионното си отразяване. По време на кампанията си Ердоган се появи само в няколко телевизионни интервюта, най-вече в късните часове от деня поради мюсюлманския свещен месец Рамазан. Действащият президент отхвърли предизвикателството на Индже за телевизионен дебат, като заяви, че не иска да дава публичност на своя съперник.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване