07/11/18 04:51
(http://terminal3.bg/)

Facebook е нарушил закона и ще бъде глобен за Cambridge Analytica, реши британски регулатор

Фейсбук е нарушил британските закони при скандала с Cambridge Analytica за защита на личните данни и ще понесе максиманата глоба предвидена в закона, постанови британския регулатор ICO (Information Commissioner’s Office).

Глобата е за две нарушения на Закона за защита на личните данни от 1998 г., установява британския регулатор:

1) Facebook не съумява да опази инофрмацията на потребителите си

2) Facebook не е бил достатъчно прозрачен, за това как тези данни са използвани от други

За нарушението е предвидена максималната финансова санкция от £500,000 паунда, макар тази година facebook да изработва £500,000 на всеки пет минути и половина, съобщава Guardian. Новото европейско законодателно GDPR предвижда далеч по-високи глоби като €20 млн. (£17 млн.) or 4% от световния оборот, но тъй като назателното право не се прилага за предишни престъпления, то Facebook е глобен по старо британско законодателство от 1998 г.

Решението на британския регулатор също така е предвестник за това какво може да очакваме от други страни, включително САЩ. ICO започва разследване срещу компанията на Марк Зукърбърг през март т.г. след разкритията, че Cambridge Analytica се е сдобивала с личните данни на 87 милиона души в Facebook в световен мащаб. От интерес за разследващите е дали някое от участвалите в кампанията за и против Brexit е злоупотребил с въпросните данни. Отнети са сървъри компютърно оборудване със стотици терабайти инфорамация, съобщава Guardian. 

Разследването продължава като са изпратени предупреждения на 11 политически партии – сред тях всички с депутати в британския парламент – и уведомления приканвайки ги да се съгласят на одит за защита на личните данни.

Повече информация можете да намерите на сайта на британския регулатор ICO. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване