07/11/18 08:11
(http://terminal3.bg/)

Гърция гони руски дипломати за намеса във вътрешните ѝ работи

В неочакван ход, гръцкото правителство предприе действия срещу четирима руски дипломати за намеса във вътрешните работи на Атина, подкупи на държавни служители, шпионаж и влияние върху политиката чрез православната църква и намеса в спора за името на (Северна) Македония, съобщи гръцкия официоз Катимерини.

Атина е решила да отзове двама и наложи забрана за влизане в страната на други двама руски дипломати, обвинявайки ги по конкретно в провален опит за подкуп на държавен служител и опит да бъде открадната секретна информация.

Високопоставен в гръцката дипломация източник на Катимерини съобщава, че действието следва от многобройни координирани усилия да бъде разрастнато руското влияние в Гърция, включително чрез действия на Имперското православно палестинско общество.

Случаят повдигна много въпроси, най-малкото защото Гърция отказа да отзове дипломати след химическата атака в Салзбъри, Великобритания когато редица европейски държави санкционираха Русия чрез отзоваване на руски дипломати. 

Един от отзованите дипломати е Виктор Яковлев. Източниците на Катимерини съобщават също, че въпреки последните развития, Гърция продължава да търси добро сътрудничество с Русия и насърчаването на приятелството между двата народа, но уточняват че това единствено може да бъде случаят ако двете страни уважават суверенитета една на друга.

Същите източници споделят пред гръцкото издание, че въпреки усилията на гръцкото правителство да поддържа отношенията с Русия на добро ниво, напоследък множество кръгове които са свързани с руските интереси се опитват да влияят на гръцката вътрешна политика.

Чрез финансови облаги те се опитват да влияят на общини и метрополиите на гръцката православна църква, както и да печелят влияние на Света гора.

Източниците на изданието също така обръщат внимание на опита на Русия да се намеси в чувствителни въпроси като спора между Гърция и (Северна) Македония – спор чието разрешение отблокира пътя на Скопие да стане член на НАТО и ЕС – което противоречи на дългогодишната външа политика на Кремъл за деление и контрол над Балканите.

Отново източниците на изданието, високопоставени в дипломатическия корпус на Гърция, уточняват че отзоваването ще се ограничи до въпросните четирима души и не променя по-всеобхватните руско-гръцки отношения. Те също уточняват, че всякави „ответни реакции“ от Москва ще доведат до последващо влошаване на отношенията, както и че нито един член на гръцките дипломатически и консулски служби не се е излизал отвъд рамките на мисията си в Русия.

Не само събитието – Гърция, която отказа да отзове дипломати по случая Скрипал с премиер, който поддържа топли връзки с Русия – е странна, но не по-малко странна е статията на Катимерини, един от най-реномираните вестници в Гърция. 

Изглежда гръцките власти настояват Русия да не взима ответни мерки и я уверяват, че това е изолиран случай. Остава под върпос защо именно сега това се случва и дали многобройните причини – от „православното палестинско общество“ до споразумението със Скопие – не са само предтекст, за друго събитие; бел. ред.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване