07/11/18 14:00
(transmedia.bg)

Кабинетът излива 500 млн. лв. в непрозрачна схема за ремонт на язовири през ДКК

„Държавната консолидационна компания“ (ДКК) ще получи 500 млн. лв. държавни средства допълнително. Решението е на Министерски съвет, а средствата са за увеличение на капитала на ДКК. Това става ясно от съобщение на правителствената информационна служба.

Според него отпускането на извънредните средства става с промени по бюджета на Министерство на икономиката за настоящата година, което е принципал на ДКК. От съобщението на кабинета не става ясно за какво ще се използват средствата и защо е необходимо такова огромно увеличение на капитала.

Правителството обае е решило ДКК да възлага ремонтите и реконструкциите на язовири – държавна и общинска собственост. И очевидно средствата ще се използват за това.

Според „Капитал“ решението на кабинета идва в изпълнение на последните промени в Закона за водите като управляващите са решили именно ДКК да възлага обществените поръчки за поддръжка и реконструкции на хидротехническите съоръжения в страната.

Приетите на 20 юни законодателни промени, с които ГЕРБ и „Обединените патриоти“ обещаха най-накрая да сложат ред в хаоса при управлението и поддръжката на язовирите, предвиждат Министерският съвет да определи държавно търговско дружество, което да осъществява ремонтите и поддръжката на язовирите независимо от собствеността им. В случая това е именно ДКК – тя ще възлага ремонтите и реконструкциите на язовири, като основен момент тук е, че разходите ще трябва да бъдат възстановявани от собствениците на язовирите – държава, общини, НЕК или други. Извън обхвата остават водоемите, които са отдадени на концесия. За тях в концесионните договори е предвидено извършването на ремонтно-възстановителни дейности от страна на концесионера.

ДКК е една от най-непрозрачните и тъмни държавни структури. Тя беше създадена в първото управление на Бойко Борисов от финансовия министър Симеон Дянков. Целта на Дянков беше в ДКК да бъдат апортирани дяловете на държавни компании, които да бъдат приватизирани. С така получените средства ДКК трябваше да пълни бюджета и да се заобикаля Закона за Сребърния фонд, които предвижда всички приватизационни приходи да отиват в този фонд.

Във второто и особено в третото управление на Борисов обаче ДКК се превърна в структура за преразпрделяне на обществен ресурс. През ДКК държавата придоби акциите на пловдивския военен завод „Авионамс“ например. Принципал на ДКК е Министерството на икономиката. Министър в момента там е изключително близкият до ДПС депуатта Делян Пеевски бивш изпълнителен директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов.

Още първите дни на поста си Караниколов се опита чрез ДКК да превземе друг частен военен завод – русенският „Дунарит“. Опитът тогава не успя, но показа, че ДКК е предмет на непрозрачно управление, лишено от ясно мотиви.

Последното странно решение около ДКК от края на 2017 г., когато тя придоби „Еко антрацит“. Това държавно дружество получи лъвския пай от разпределянето на излишъка в бюджета за миналата година. По решение на МС капиталът му беше увеличен със 120 млн. лв. По последни данни капиталът на ДКК е 385 млн. лв. и с новото увеличение от 500 млн. лв. ще достигне забележителните 885 млн. лв.

ДКК компания се ръководи от Лъчезар Калбуров, Ясен Спасов и Красимир Тенев. И тримата са назначени още от времето на Божидар Лукарски и възстановени от Емил Караниколов, след като служебният министър Теодор Седларски ги беше отстранил заради констатирани проблеми в управлението на компанията.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване