Германски съд разреши екстрадицията на Карлес Пучдемон

https://www.mediapool.bg/germanski-sad-razreshi-ekstraditsiyata-na-karles-puchdemon-news281415.html

Съдът в германския град Шлезвиг постанови, че молбата за екстрадиция на бившия каталунски премиер Карлес Пучдемон в Испания на основание злоупотреба с обществени средства е допустима, предаде Ройтерс. Той обаче отхвърли молбата за предаване на Пучдемон на испанските власти на основание бунт. "Съдът реши тази сутрин, че екстрадицията по обвинението в злоупотреба с обществени средства е допустима", заяви негова говорителка, цитирана от Ройтерс. За да бъде осъществена екстрадицията, се изисква одобрението на главния прокурор на провинция Шлезвиг-Холщайн, на територията на която се води процесът, отбелязва ДПА. Междувременно бившият каталунски премиер остава на свобода, посочва Франс прес, позовавайки се на изявлението на съда. Испания поиска екстрадицията на Пучдемон заради ключовата му роля при породилия спорове референдум за независимостта на Каталуния миналия октомври.   Каталунският лидер избяга в Белгия след референдума, но на 25 март бе арестуван, докато пътуваше в Германия.

Затварят за непълнолетни водната пързалка в Равда, на която пострада 9-годишно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958933

Затварят за непълнолетни водната пързалка в Равда, на която пострада 9-годишноВодната пързалка в Равда, заради която 9-годишната Елизабета от Москва се озова в болница със сериозни наранявания в областта на гениталиите, ще бъде затворена за лица под 18 години. Това обяви пред „Дарик“ маркетинг директора на водния парк в курортното село Силвия Гогова. По думите й, до водното съоръжение няма да се допускат и туристи с ръст

Музей и филм увековечават историята на 12-те тайландски момчета и треньора им

http://www.cross.bg/film-dramatichnata-istoriya-1578971.html

/КРОСС/ Музей и филм ще увековечат драматичната история на 12-те тайландски момчета и техния треньор по футбол, съобщават международните агенции цитирани от bTV. Пещерата, в която те прекараха 18 дни, блокирани от наводнение, ще бъде превърната в музей. Интерактивна изложба в нея ще показва етапите от спасителната операция. Комплексът Там Луанг е една от най-мащабните пещерни системи в Тайланд. Голяма част е неразработена, като само малко пространство е пригодено за туристи. Две продуцентски компании, една от които в Холивуд, вече проучват на място възможностите драматичната история да се превърне във филм.  

Търговските преговори САЩ-Китай са в задънена улица

http://econ.bg/Новини/Търговските-преговори-САЩ-Китай-са-в-задънена-улица-_l.a_i.763383_at.1.html

Преговорите на високо равнище по въпросите на търговията между САЩ и Китай са в задънена улица, съобщава агенция „Блумбърг“, позовавайки се на...

Купуваме си дневна и нощна карта за транспорт в София и през телефона

https://offnews.bg//obshtestvo/kupuvame-si-dnevna-i-noshtna-karta-za-transport-v-sofia-i-prez-telefon-684255.html

Дневна карта от 4 лева и нощна карта от 2 лева могат да си купуват столичани и гостите на столицата от днес чрез мобилно устройство. 

Всеки пътник, който иска да си закупи карта за всички линии за 1 ден или да пътува с нощните линии до 04:45 ч., трябва да се регистрира рез имейл на sofia.mpass.bg, съобщи ЦГМ. 

Как работи системата: 

1. Регистрирате се на sofia.mpass.bg.

2. Влизате в системата и виждате 2 опции за закупуване на избраната от Вас карта

- чрез дебитна/кредитна карта. В случая няма значение коя е банката издател, както и не дължите никакви допълнителни такси. Заплащате единствено и само 4 лева за дневна карта или 2 лева за нощна (може да закупите и двете).

- чрез мобилен оператор (в момента това е А1, но в срок от няколко седмици услугата ще се предлага и от останалите мобилни оператори). Отново заплащате само цената на избраната карта, а СМС-ът Ви се таксува по абонаментния план с оператора.

3. Получавате защитен QR код, който е Вашата “карта“. Необходимо е да го сканирате на входа на метрото, за да влезнете на перона. За пътуване в наземния транспорт е необходимо да го покажете при проверка на контрольора или на кондуктора, който проверява валидността на картата.

Можете да закупите картата непосредствено преди да влезете в метрото. Необходими са 45 секунди за валидиране. Не можете да се чекирате отново със същата карта, след като веднъж сте влезнали, в рамките на следващите 5 мин.

Контрольорите виждат в реално време, кога сте закупили картата.

При въвеждане на код за потвърждаване на телефонен номер, при 3 грешни въвеждания изпратеният код се инвалидира и е необходимо изпращането на нов код за потвърждение. 

Макрон иска да спре огромните социални помощи и преоснове „социалната държава на XXI в.“

http://terminal3.bg/makron-iska-da-spre-ogromnite-socialni-pomoshhi-i-preosnove-socialnata-drzhava-na-xxi-v/

Франция е известна с голямата с голямата си държава – раздутата администрация, множеството регулации и високите си данъци.

Когато Еманюел Макрон бе избран за президент той обеща да реформира огромната социална държава – от една страна, за да справи с безработицата в страната надскочила 10% през 2014 г., да раздвижи икономиката и да убеди останалите европейски столици и най-вече Берлин, че Франция е готова за по-дълбока интеграция на ЕС и Еврозоната.

И за годината откакто е президент Макрон проведе серия от реформи – от трудовото законодателство, през намаляване на корпоративния данък (най-високата ставка от 33% поетапно ще спадне до 25% до 2022 г.), премахване на данък „богатство“ до промени в държацните железници, които предизвикаха 10-седмична масова стачка.

Така френската безработица падна на най-ниските си нива от 2009 г. насам, а страната прие бюджет с дефицит по-малък от 3% (дори по прогнози заради ръста на икономиката той ще е само 2,6% от БВП).

Като това е само началото. Тази седмица в словото си пред двете камари на парламента Макрон обяви, че има „един приоритет: да изгради социалната държава на XXI в.“

И тази социална държава ще спре да гони демократичния социализъм в Северна Европа.

За целта той обещава още реформи – в помощите за безработни, пенсиите и здравната система.

Макрон отбелязва, че все още има разделение между бедни и богати, но за него решението не са помощите.

По негови думи едно от пет деца във Франция живеят в бедност и истинската социална държава ще направи така, че „да ги извади от бедността“, а не да им дава помощи, които да ги държат бедни.

„Измислица е твърдим, че можем да защитим работниците си, без да защитим компаниите“ каза френския президент

Френското правителство ще представи план в идните седмици за съкращение на държавните харчове и за първи път от 40 години насам страната да има бюджет без никакъв дефицит.

С тези реформи Макрон се надява да бъде лидерът на младите във Франция и Европа, готвещ се скоро да обяви и европейския си политически проект заедно с испанските „Граждани“ и други проевропейски либерални партии в ЕС.

„Истинската граница, разделяща Европа е тази деляща ни на прогресивисти и националисти. Ще трябва да се борим с това  поне десетилетие.“

ЕК предупреди за нарастваща несигурност в европейската икономика

https://www.actualno.com/europe/ek-predupredi-za-narastvashta-nesigurnost-v-evropejskata-ikonomika-news_684581.html

Икономическият растеж в Европейския съюз и еврозоната ще остане силен, като през 2018 г. той ще бъде 2.1%, а през 2019 г. - 2%. Това сочи лятна прогноза на Европейската комисия, публикувана днес. Въпреки това, след пет поредни тримесечия на ръст, икономиката забавя леко темпа си и очакванията са понижени с 0.2 процентни пункта спрямо тези от пролетта. "Европейската икономическа активност остава стабилна с 2.1% прогнозиран ръст на БВП за еврозоната и ЕС. Въпреки това ревизирането надол

Вече купуваме онлайн карта за градския транспорт в София - засега ограничено

https://www.actualno.com/sofia/veche-kupuvame-onlajn-karta-za-gradskija-transport-v-sofija-zasega-ogranicheno-news_684580.html

От днес, 12 юли, всеки жител или гост на София ще може да си закупува онлайн карта за градския транспорт на столицата. Става въпрос обаче само за еднодневна карта или за карта за през нощта, съобщават от Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Нова услуга за заплащане на дневна карта от 4 лева и нощна карта от 2 лева може да бъде използвана посредством регистрация на sofia.mpass.bg. Как работи системата: 1. Регистрирате се на sofia.mpass.bg. 2. Влизате в системата и виждате 2 опции за закупуване

Тръмп: Мога да реша сам за САЩ и НАТО, Путин не е враг

https://www.vesti.bg/sviat/trymp-moga-da-resha-sam-za-sasht-i-nato-putin-ne-e-vrag-6084403

Спешното събиране е заради искането на Тръмп всички да дават еднакво за отбрана, самият той заплашил, че САЩ може да напусне НАТО

Изкуството да "летиш" с дрон ...

https://dnes.dir.bg/sofia/izkustvoto-da-letish-s-dron

В събота деца и възрастни ще имат възможността да се научат напълно безплатно да управляват супер дрона Tello

Ваня Джаферович стиска палци за хърватите

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/xK-iuE6dTnw/

7351726

Известният футболист Ваня Джаферович полетя на медицинския хеликоптер на „Лев Инс“ в подкрепа на борбата с тежките инциденти на пътя. Той използва полета над облаците, за да се помоли и за любимия си национален отбор, този на Хърватска, които ще се изправят на финала за световната купа срещу Франция.

Броени часове преди хърватите да детронират отбора на Англия, Джаферович се качи на борда на въздушната линейка, за да подкрепи каузата на „Лев Инс“ за преодоляване на последствия от инциденти на пътя. Дружеството разполага със спешен безплатен телефон – 0800 10 200, чрез който осигурява пълно съдействие при произшествия, а при необходимост изпраща и медицински хеликоптер.

„При инциденти на пътя е много важна първата реакция на хората, не само пострадалите, но и очевидците. Те трябва веднага да потърсят адекватна помощ. Това, че „Лев Инс“ изпраща на пострадалите хеликоптер е животоспасяващо при по-тежки ситуации“, коментира победителят от Сървайвър Камбоджа.

Присъствието на Джаферович истински изненада негов фен, който спечели играта във Фейсбук, свързана със Спешния телефон – 18-годишният Петър Николов. И двамата признаха, че за тях се е сбъднала една мечта – да полетят с хеликоптер.  „От високо всичко се вижда, видяхме Витоша, къщи с басейни. Сега осъзнах какво предимство е хеликоптера, особено когато трябва да се окаже навременна помощ. За него няма задръствания, няма препятствия и е бърз“, с ентусиазъм разказа Петър.

На изпроводяк Джаферович направи и прогноза за финала, като естествено заложи на Хърватска, прогноза, която той е направил много преди старта на Световното първенство.

Този път той не избута никого

http://clubz.bg/70452-tozi_pyt_toj_ne_izbuta_nikogo

Този път президентът на САЩ Доналд Тръмп не избута никого, но езикът на тялото му по време на срещата на НАТО вчера подсказваше, че неговите отношения с ключови съюзници на страната не са точно приятелски, пишат Джонатан Лемайър и Дарлийн Сюпървил от Асошиейтед прес.

Тръмп започна деня с напрегната закуска, на която се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, когото смъмри заради разходите за отбрана на членовете и се оплака от сделката на Германия за тръбопровод с Русия. Тръмп, който беше скръстил ръце пред гърдите си, жестикулираше към Столтенберг и многократно го прекъсваше, защитавайки своята позиция.

Сътрудниците на Тръмп, които бяха насядали около масата, включително началникът на канцеларията му Джон Кели и посланикът на САЩ в НАТО Кай Бейли Хъчисън, изглеждаха видимо смутени на моменти.

Срещите им след това в централата на НАТО бяха формални и не толкова напрегнати. Те два пъти се ръкуваха и си поговориха пред журналистите. Тези моменти обаче бяха по-небрежни от изпълнените с повече разговори встъпителни срещи на

Столтенберг с другите лидери, много от които той виждаше за първи път този ден, след като беше прекарал част от сутринта с Тръмп.

Езикът на жестовете  е недвусмислен. Тръмп нетърпеливо си гледа часовника с досада и демонстрирайки надмощие, Столтенберг изглежда плах и смутен.

Срещите на световните лидери са свързани предимно с възприятията и представянето на единен фронт пред останалия свят. Тръмп обаче нахлу на своята втора среща на върха на НАТО както на първата - с поредица от открити оплаквания заради това, че членовете на алианса "не изпълняват дълга си" по отношение на разходите за отбрана, и заради германско-руската сделка за газопровод. 

Демонстрирането на единство изглеждаше като допълнение за президента, поставящ "Америка на първо място". И това си пролича.

В моменти, които бяха видими за медиите, Тръмп често се отделяше от повечето свои колеги, особено тези, с които има открити разногласия, като британския министър-председател Тереза Мей, германския канцлер Ангела Меркел и канадския премиер Джъстин Трюдо.

Когато лидерите излязоха от бляскавата сграда на НАТО в Брюксел за традиционната семейна снимка в двора, Тръмп изоставаше назад и през повечето време си говореше с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и хърватския президент Колинда Грабар-Китарович.

Тръмп е доста по-ведър, когато трябва по-неформално да си общува с хърватската президентка Колинда Грабар-Китарович, която е решила да рекламира страната си с облекло почти като стюардеса и която напоследък се прочу най-вече като запален футболен запалянко.

На подиума той и Мей си поговориха, докато стояха заедно, но Тръмп беше обърнал гръб на другите лидери, включително Меркел.

След като групата се премести вътре за преговори, Тръмп отново се бавеше назад, докато другите държавни глави сърдечно се ръкуваха в залата. Той стоеше близо до членовете на своята делегация, включително министъра на отбраната Джим Матис и държавния секретар Майк Помпейо, а после в крайна сметка се зае за кратко с потупвания по гърба с другите, включително Мей, преди да седне на мястото си.

Откакто е президент, Тръмп остро критикува Мей, Меркел и Трюдо, а вчера започна деня с нова атака срещу Меркел, като заяви, че нейната страна е "под пълния контрол" и е "пленник" на Русия, възразявайки срещу сделка за доставяне на руски природен газ направо за Германия.

Меркел изглежда диалогична, Тръмп - затворен. Преди това американският президент нападна Германия.

Меркел отвърна, като настоя, че Германия взема решенията си сама. Когато двамата се срещнаха по-късно вчера, Тръмп заяви пред репортери: "Ние с канцлера имаме много, много добри отношения." Коментарът показа как Тръмп често се стреми да избягва конфликт с хората, когато е лице в лице с тях, а иначе често се изказва по-твърдо, когато говори зад гърба им. Меркел не присъстваше на закуската на Тръмп със Столтенберг.

Когато беше неин ред да говори пред репортерите в залата за срещата с Тръмп, Меркел не направи подобен коментар за отношенията си с него.

Двамата почти не се поглеждаха през няколкото минути, в които журналистите бяха допуснати в залата. Това беше в ярък контраст с последвалата среща на Тръмп с френския президент Еманюел Макрон. Французинът е един от най-близките приятели на Тръмп на световната сцена въпреки разногласията им в много области, включително решението на Тръмп да се изтегли от ядрената сделка с Иран и Парижкото споразумение за климата и да наложи мита на Франция и други европейски страни.

Тръмп изслушва Тереза Мей не много охотно.

Тръмп и Макрон с лекота се шегуваха, докато ги снимаха, а Тръмп каза, че за него е "чест да бъде със свой приятел". Двамата също така си говореха непринудено, докато Макрон изпращаше Тръмп от сградата на НАТО в края на деня.

Вечерта, когато пристигна на прием, даван от белгийското правителство в Музея на изкуството и историята в Парка на петдесетгодишнината, Тръмп изглеждаше по-общителен. Президентът, който не пие алкохол, се прегръщаше няколко минути със Столтенберг по време на приветствения коктейл, а после при него дойде Меркел, с която имаха оживен разговор. Тръмп отново разговаря с Ердоган, а съпругата му Мелания беше сърдечно поздравена от Трюдо.

На срещата на върха на НАТО миналата година повод за коментари стана случаят, при който Тръмп, изглежда, избута черногорския министър-председател Душко Маркович, за да се нареди отпред на групата, когато лидерите влязоха в новата сграда на централата на НАТО. По-късно Маркович определи този епизод като "съвсем безобидна случка".

Материалът е публикуван в АП. Преводът е на БТА.

Еврокомисията очаква стабилен растеж в България, движен от потреблението и инвестициите

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/07/12/3280847_evrokomisiiata_ochakva_stabilen_rastej_v_bulgariia/?ref=rss


Увеличението на брутния вътрешен продукт (БВП) на България е 0.9 процента през първото тримесечие на 2018 година, запазвайки миналогодишния стабилен темп, когато икономиката нарасна с 3.6 процента. Сегашният растеж е движен от силното частно потребление и по-високите инвестиции, посочва Европейската комисия в обявената си днес лятна междинна прогноза за икономиката и инфлацията в ЕС и еврозоната.<br /><br />Повишенията на заплати са дали тласък на частното потребление, а...

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Шефът на ВКС Лозан Панов съди комисията за незаконно придобито имущество заради 300 лева

http://pik.bg/извънредно-в-пик-tv-шефът-на-вкс-лозан-панов-съди-комисията-за-незаконно-придобито-имущест-news765083.html

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Шефът на ВКС Лозан Панов съди комисията за незаконно придобито имущество заради 300 лева

Шефът на ВКС Лозан Панов съди Комисията за незаконно придобито имущество, за да отмени наказателното постановление, заради което е глобен с 300 лева, тъй като не е подал имуществена декларация пред Инспектората на Висшия съдебен съвет. Панов обаче твърди, че го е направил и отказва да плаща глобата. 

Съдът даде ход на делото. Лозан Панов се появи и заяви, че сам ще се защитава. 

{tv}http://v.piktv.bg/f/videos/4/piktv_60745c2e6fc908c2b6505c29ae73305d.mp4{/tv}

Душ гамата Ideal Rain Evo Jet с престижната награда за дизайн Red Dot

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6958932

Душ гамата Ideal Rain Evo Jet с 
престижната награда за дизайн Red DotНа официална церемония на 9 юли 2018 година новата душова гама на Ideal Standard Idealrain Evo Jet получи престижната награда Red Dot. Международно жури присъди наградата на колекцията душове за високо качество на дизайна. „Бих искал да поздравя победителите за техния успех на Red Dot Award: Product Design 2018.

Табло с електромери подпали жилищен блок в центъра на София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958917

Табло с електромери подпали жилищен блок в центъра на СофияПожар заради старо табло с електромери стресна жителите на кооперация в центъра на София. От етажната собственост твърдят, че многократно са подавали сигнали таблото да бъде сменено, но това става факт едва след пожара, предаде Би Ти Ви. Като домоуправител Ана подава сигнал в пожарната за старо табло с електромери през март.

Заев призова македонците на 14 юли заедно да отпразнуват поканата за членство в НАТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958918

Заев призова македонците на 14 юли заедно да отпразнуват поканата за членство в НАТО
Македонският премиер Зоран Заев тази сутрин, пристигайки за втория ден от срещата на върха на НАТО в Брюксел, призова гражданите на Македония на 14 юли на общо празненство в 15 градове в страната, за да отбележат поканата в НАТО като голям успех за всички граждани, предаде МИА. От днес Македония върви само напред,

Германия може да екстрадира Пучдемон

https://www.vesti.bg/sviat/germaniia-mozhe-da-ekstradira-puchdemon-6084415

Но само по обвиненията за злоупотреба с публични средства, не и по тези за бунт, се казва в изявление на върховния районен съд на провинция Шлезвиг-Холщайн

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! БСП дава таксите за административни дела на Конституционния съд (ОБНОВЕНА)

http://pik.bg/извънредно-в-пик-tv-бсп-дава-таксите-за-административни-дела-на-конституционния-съд-обнове-news765088.html

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! БСП дава таксите за административни дела на Конституционния съд (ОБНОВЕНА)

Ще се противопоставим категорично на увеличението на таксите в административното правораздаване като го атакуваме пред Конституционния съд. Това каза на брифинг в Народното събрание депутатът от ПГ на БСП Явор Божанков.

 „Промените, които се извършват в административното правораздаване са много, в повечето случаи в правилната посока. То се нуждае от осигуряване“, обясни той. „Има и такива, при които губим баланса между ускоряване и правото и достъпа на гражданите до правосъдие. Именно такава промяна е увеличаването на таксите в административното производство. Те се увеличават до 900 пъти“, изтъкна Явор Божанков. „Например за една касационна жалба от юридическо лице таксата се увеличава от 25 на 370 лева. Това е 14 пъти. За едно обжалване при материален интерес на юридическо лице от 5 лева на 4500 лева, това е увеличаване до 900 пъти“, обясни депутатът. „До момента признаваме, че таксите бяха ниски и не покриваха разходите. Това е проблем за правосъдието ни, но в България правният принцип казва, че всяка такса трябва да покрива определен разход“, коментира Явор Божанков. „Няма да преувеличим, ако кажем, че таксите се определят с гледане в тавана“, обяви той. „Ако вземем предвид изключително ниските доходи на гражданите, можем да твърдим, че увеличението ще ограничи от правосъдие много български граждани“, заяви депутатът от левицата. „До момента всяка несправедлива такса можеше да се атакува в съда от гражданите. С въвеждането на таксите в закон, те вече могат да се обжалват само пред Конституционния съд“, каза още той.

Сама ли е натрупала своите 900 млн. долара Кайли Дженър?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/sama-li-e-natrupala-svoite-900-mln.-dolara-kajli-dzhenyr-2108944

Двадесетгодишната риалити звезда Кайли Дженър е на път да стане най-младата милиардерка, натрупала сама своето състояние, съобщиха световните агенции, цитирайки публикация на списание "Форбс".

Панов и Цацаров сблъскаха позиции за подкрепа на съдиите в Полша

http://www.transmedia.bg/2018/07/12/%d0%bf%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%b8-%d1%86%d0%b0%d1%86%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b2-%d1%81%d0%b1%d0%bb%d1%8a%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%b7%d0%b8%d1%86%d0%b8%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf/

 

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и главният прокурор Сотир Цацаров отново влязоха в пререкания на днешното заседание на Висшия съдебен съвет. Повод за ескалация на напрежението бе отказът на хората около главния прокурор, които са мнозинство във ВСС да подкрепят изявлението на Изпълнителния борд на Европейската мрежа на съдебните съвети (ЕМСС) в защита на преждевременно пенсионираните 27 върховни съдии в Полша.

Призивът на изявлението на борда гласи: „Изпълнитeлният бopд нa EMCC пpeдлaгa пълнaтa cи пoдĸpeпa зa cъдиитe в Πoлшa в тeзи тpyдни вpeмeнa.“

Става дума за пpинyдитeлнoтo paннo пeнcиoниpaнe нa 27 cъдии oт Bъpxoвния cъд, вĸлючитeлнo нa пpeдceдaтeля г-жa Гepcдopф. Това e пocлeдвaщ oпит зa пocтaвянe нa cъдeбнaтa влacт пoд ĸoнтpoлa нa пpaвитeлcтвoтo. Ocвeн тoвa, нeзaвиcимocттa нa cъдeбнaтa влacт e oт ĸлючoвo знaчeниe зa пoддъpжaнeтo и yĸpeпвaнeтo нa взaимнoтo дoвepиe мeждy opгaнитe нa cъдeбнaтa влacт в EC. Heзaвиcимocттa нa cъдeбнaтa влacт cъщo игpae цeнтpaлнa и нeзaмeнимa poля зa гapaнтиpaнe зaчитaнeтo нa пpaвoтo нa EC, се казва в позицията на борда.

„Cъдиитe тpябвa дa гoвopят oтĸpитo, aĸo нeзaвиcимocттa нa cъдeбнaтa влacт и въpxoвeнcтвoтo нa зaĸoнa ca зacтpaшeни. Изпълнитeлният бopд нa EMCC пoдĸpeпя cъдиитe oт Πoлшa, ĸoитo изпълнявaт тoвa зaдължeниe“, гласи изявлението на ЕМСС.

Председателят на правната комисия на съвета Цветинка Пашкунова обясни, че до момента изявлението на борда на ЕМСС е публикувано от съветите в Италия, Хърватия, Северна Ирландия, Словакия, Белгия, Англия и Уелс, както и от Асоциацията на съдиите на Върховния административен съд на Гърция. На този етап само Северна Ирландия, наред с публикуването, е и подкрепила становището.

Главният прокурор Сотир Цацаров предложи дискусията да се съсредоточи върху изявлението на борда на мрежата, а не върху писмата на съдиите от Краков и Лодз, защото те не били представителни.

После изрази и личното си становище: „Правомощие на всяка държава е да приема такова законодателство, каквото може и счита за необходимо да приема, стига да отговаря на основни конституционни принципи. Ако ситуацията в Полша беше толкова тежка по виждането на европейските институции, нямaшe лицeмepнo дa бъдe пoдминaвaнo oт opгaни нa Eвропейската комисията, a нaблюдeниeтo по Механизма за сътрудничество и проверка дa пpoдължaвa въpxy Бългapия и Pyмъния. Това е проблем на полския парламент и на тяхната съдебна система. Те имат правомощие да решават вътрешните си проблеми така, както и ние имаме за нашите“.

Само четирима членове на съвета гласуваха и за подкрепа на становището – това са Лозан Панов, Цветинка Пашкунова, Атанаска Дишева и Севдалин Мавров. Драгомир Кояджиков беше против и публикуването му. Останалите 17 кадровици подкрепиха предложението на главния прокурор.

По повод ситуацията в Полша през декември 2017 г. Европейската комисия започна наказателна процедура, която може да доведе до отнемане на гласа на Полша в ЕС. Брюксел обвинява полското правителство, че нарушава разделението на властите и политизира правосъдието.

Преди около седмица Европейската комисия заведе и съдебна процедура срещу Полша за нарушаване на европейските договори.

Венецианската комисия също остро разкритикува полската правосъдна реформа.

 

Снимка: Lex.bg

 

 

Курсанти от Варна на практика на борда на „Капитан І ранг Димитър Добрев”

http://www.moreto.net/novini.php?n=377618

От 16 до 20 юли 2018 г. на борда на учебно-спомагателен кораб „Капитан І ранг Димитър Добрев” ще се проведе учебната практика с щурмански поход на курсанти от ІІ и ІІІ курс от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” за изучаване на навигационно-хидрографските и хидро-метеорологичните условия в района на българското черноморско крайбрежие.

Среща Меркел-Ердоган в кулоарите на срещата на НАТО в Брюксел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958913

Среща Меркел-Ердоган в кулоарите на срещата на НАТО в БрюкселПрезидентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и германският канцлер Ангела Меркел се срещнаха в Брюксел в кулоарите на двудневната среща на лидерите на страните-членки на НАТО, съобщи МИА, цитирана от БТА. По време на срещата, която продължила около 40 минути, Меркел честитила на Ердоган за победата на неотдавна проведените избори.

Пучдемон може и да бъде екстрадиран в Испания

https://www.actualno.com/europe/puchdemon-moje-i-da-byde-ekstradiran-v-ispanija-news_684577.html

Германски съд разреши екстрадицията на бившия премиер на Каталуния Карлес Пучдемон, който е търсен от Испания по обвинение в опит за държавен преврат. Съдът, обаче, разреши екстрадиция по съвсем друго обвинение – за злоупотреба с публични средства, предаде The Guardian. Юридическият екип на Пучдемон ще обжалва съдебното решение, независимо дали разрешението за екстрадиция е за злоупотреба с публични средства или поради каквато и да е друга причина. След решението на съда на провинция

Африканската чума все по-близо до Русе

https://dnes.dir.bg/ruse/afrikanskata-chuma-vse-po-blizo-do-ruse

Планира се почистване на терена около пътя между Русе и Мартен

Разочарование и надежда в сълзите на английските фенове (видео)

https://offnews.bg//futbol/razocharovanie-i-nadezhda-v-salzite-na-anglijskite-fenove-video-684245.html

Феновете на Англия винаги преживяват тежко всяко едно отпадане на тима от големи футболни форуми. Тъгата след драматичната загуба от Хърватия (1:2) на полуфиналите на световното първенство също бе изписана по лицата на привържениците, но този път тя бе смесена с надежда.

По-голямата част от запалянковците дадоха положителна оценка на цялостното представяне на "трите лъва" и вярват, че в следващите години Англия ще става все по-силна.

Легендата Гари Линекер също е на това мнение и написа след отпадането на британците, че футболистите на селекционера Гарет Саутгейт трябва да бъдат горди с постигнатото.

"Крайно разочаровани, но този млад отбор даде абсолютно всичко от себе си. Това беше огромна стъпка напред и те ще стават все по-добри в бъдеще.

Те могат да си тръгнат с високо вдигнати глави, направиха страната ни горда. Също така, поздравление за успеха на Хърватия", написа Линекер в официалния си профил в Туитър.

Иначе на Острова демонстрираха завидно чувство за хумор. Още тази сутрин на гарата в Нотингам лъсна закачлив надпис по адрес на Саутгейт и компания, който гласи: "Пристигането у дома се отменя. Очаква се да пристигне през 2022. Накарахте ни да се гордеем, Англия".

Сега "трите лъва" ще давят мъката заедно с Белгия. Двата тима ще спорят за почетното трето място на световното първенство в събота (14 юли) от 17:00 часа българско време.

До дни става ясно отпада ли извънредното положение в Турция

https://petel.bg/Do-dni-stava-yasno-otpada-li-izvanrednoto-polozhenie-v-Turtsiya__273510

До няколко дни ще стане ясно дали ще бъде отменено извънредното положение в Турция. Това заяви на пресконференция турският посланик у нас...

Този е избягалият в Пловдив затворник, дирят го под дърво и камък!

https://petel.bg/Tozi-e-izbyagaliyat-v-Plovdiv-zatvornik--diryat-go-pod-darvo-i-kamak-__273509

Източник: Plovdiv24.bg      В 20.30 часа вчера във Второ РУ в Пловдив постъпил сигнал от затвора в града, че 59-годишният лишен от свобода Младен Мл...

НСИ: Увеличава се износът на България за ЕС

https://petel.bg/NSI--Uvelichava-se-iznosat-na-Balgariya-za-ES__273508

През периода януари - април 2018 г. износът на България за ЕС се увеличава с 13.8% спрямо същия период на 2017 г. и е в размер на 11 859.3 млн. лева. Осно...

Вижте бебето на доктор Стилянова (снимка)

https://petel.bg/Vizhte-bebeto-na-doktor-Stilyanova--snimka-__273507

Снимки Инстаграм Волейболистът Теодор Салпаров е един горд и щастлив баща. Той за първи път показа сина си Максим в Instagram, пише iwoman.bg. На ...

Милка Христова: Трябва да запазим трамвай № 6

https://offnews.bg//obshtestvo/milka-hristova-triabva-da-zapazim-tramvaj-6-684251.html

Трябва да запазим трамвай № 6. Това каза заместник-председателят на Столичния общински съвет и съветник от БСП Милка Христова във връзка с решението дали линията на трамвай № 6 да бъде заменена с тролей по бул. "Арсеналски". 

„Има две групи граждани, които не са удовлетворени и не са доволни от същестуващата ситуация. Това са гражданите, живеещи по бул. „Скобелев“, които повече от 7-8 години са подложени на шум, който определено надвишава нормалните норми на възприемане. Другата група граждани, които не са доволни са тези в район „Лозенец“, на които беше спряно обслужването с трамвай № 6 и те определено имат големи трудности с придвижването в посока центъра", каза тя.

По думите й БСП - София счита, че запазването на трамай № 6 е вариантът, в който могат да бъдат решени проблемите и на гражданите по бул. „Скобелев“ и на гражданите от район "Лозенец“. Христова поясни, че запазването на трамвая предполага трамваите от бул. „Скобелев“ да влязат под земята, да вървят по съществуващото трасе, като трамваи 1 и 7 завият надясно под бул. „Витоша“, а 6 продължи по стария тунел по „Арсеналски“.

„Това означава, че няма да има надземно трасе по „Скобелев“ и ще бъде запазено обслужването на гражданите в район „Лозенец“ с трамвая. Вторият вариант, който се предлага е именно с премахването му и заменянето му с тролей, запазване на трамваите по бул. „Скобелев“, като само ги измества с 3,6 м. Не знам дали гражданите на „Скобелев“ са наясно с този факт, но не съм убедена, че изместването на трамвайно трасе с 3,6 м ще реши проблемите на живеещите там“, каза тя.

По думите й друг аргумент за запазването на трамвая е, че той е самостоятелен в своето трасе и не се влияе от затрудненията в движението. „Той не е един от участниците в движението и в голяма степен може да гарантира спазването на графика. Тролеят за съжаление споделя пътното платно с останалите участници в движението и много пъти е зависим от различни видове задръствания, трафик, тапи и т.н.“, допълни заместник-председателят на Столичния общински съвет.

Германски съд: Наследниците имат право на достъп до фейсбук акаунта на починал

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/07/12/3280846_germanski_sud_naslednicite_imat_pravo_na_dostup_do/?ref=rss


В Германия наследниците имат право на достъп до фейсбук акаунтите на починалите си близки. Това реши Федералният съд в Карлсруе.<br /><br />То бе започнато от родителите на 15-годишно момиче, починало, прегазено от влак през 2012 г. Те са искали достъп до страницата на дъщеря си, за да установят дали смъртта ѝ се дължи на инцидент или на самоубийство.<br /><br />"Фейсбук" обаче е превърнал акаунта на момичето в така наречената "мемориална страница" -...

Купуваме си билет градския транспорт вече и през телефона

http://www.cross.bg/transport-karta-gradskiya-1578970.html

/КРОСС/ От днес, 12 юли, дневната и нощната карти за всички линии на градския транспорт вече могат да бъдат закупени и да се ползват чрез мобилен телефон. Наред с инвестициите, които правим за модернизиране на градския транспорт, изисквам от „Центъра на градска мобилност“ да работи активно и за подобряване на обслужването на гражданите и условията на пътуване в градския транспорт. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която демонстрира ползването на новото мобилно приложение в метрото. На представянето присъстваха и зам.-кметът по направление транспорт и транспортни комуникации Евгени Крусев, изпълнителният директор на „Метрополитен“ проф.Стоян Братоев и изпълнителният директор на „Център за градска мобилност“ Христиан Петров. Първите 1000 карти закупени със смс днес ще бъдат безплатни за гражданите и платени от А1 България. Важно е да се знае, че при купуването на карта със СМС (SMS) се заплаща само цената на избраната карта, а СМС-ът таксува по абонаментния план с оператора. В момента операторът е А1 България, като се очаква до няколко седмици да се включат и другите мобилни оператори. Можете да закупите картата непосредствено преди да влезете в метрото

Вътрешните министри от ЕС са предпазливи към плана на Австрия за миграцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958909

Вътрешните министри от ЕС са предпазливи към плана на Австрия за миграциятаМинистрите на вътрешните работи на няколко държави от ЕС и представители на съюза реагираха резервирано на предложението на Австрия да бъдат ограничени правата за предоставяне на убежище. Това стана на неформално заседание на Съвета на ЕС "Правосъдие и вътрешни работи" в австрийския град Инсбрук, предаде ДПА.

Блъснат на пешеходна пътека 52 -годишен мъж

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/CppPmPQ_nkA/

peshehodnaНа 11.07.т.г. около 23.00 ч. на поморийската улица «Княз Борис І», пред х-л «Сьнсет Ризорт», лек автомобил «Рено Клио», с бурагска регистрация, управляван от 24- годишния П.Ж. от Поморие отнема предимството и блъска пресичащия по пешеходна пътека пешеходец – Ю.П., 52 -годишен руски гражданин, постоянно пребиваващ в Бургас, който не е получил сериозни наранявания, съобщават от полицията.

Браво! 11-годишно момче от Монтана върна портмоне с над 1205 лева на собственика му

http://www.struma.com/bulgariya/bravo-11-godishno-momche-ot-montana-vurna-portmone-s-nad-1205_136586/

Любомир Любомиров с приятели и баба му били на кафе в центъра на Монтана. Момчето забелязало до една от масите портмоне и го предало на баба си. По-късно отишли в полицията, от където намерили собственика.

„Не съм се изкушил. Ако му ги бях взел, щеше да бъде лошо“.

Портмонето е на 78-годишния Иван Велков от Расово. Мъжът е земеделски производител и е горд с постъпката на малкия Любо:

„Възхитен съм. Такива да се раждат, българите. Знаех, че в България...

Продължава

Путин ще се срещне с Томас Бах на финала на световното по футбол

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/07/12/3280753_putin_shte_se_sreshtne_s_tomas_bah_na_finala_na/?ref=rss


Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах ще присъства на финала на световното първенство по футбол, където ще се срещне с президента на Русия Владимир Путин. За планираната среща съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.<br /><br />От МОК заявиха, че посещението на Бах в Русия е по покана на ФИФА. Финалът на световното е в неделя от 18.00 часа на "Лужники" в Москва, като в спора за титлата излизат Франция и Хърватия.<br /><br />Срещата...

България стяга контрола над банките, за да ни пуснат в еврозоната

https://offnews.bg//ikonomika/balgaria-stiaga-kontrola-nad-bankite-za-da-ni-pusnat-v-evrozonata-684246.html

България се е ангажирала да предприеме допълнителни мерки за укрепване на банковия си сектор в опит за ускорен прием на страната в чакалнята на еврозоната, твърди Ройтерс.

Днес се очаква на срещата на финансовите министри от ЕС страната ни официално да представи кандидатурата си за влизане във валутния съюз. 

Според Ройтерс страната ни отдавна отговаря на номиналните критерии за приемане на общата европейска валута - левът е фиксиран към еврото, има ниска инфлация и здравословното състояние на публичните финанси. Но в същото време агенцията припомня, че България е най-бедната държава в ЕС и припомня проблемите в банковия сектор, свързани с краха на КТБ.

Страната ни вече е изпратила писмо с конкретни действия за засилване на контрола над банковия сектор. Точните обещания не са ясни, но пред Ройтерс еврочиновници пожелали анонимност, обясняват, че писмото е стъпка в правилната посока.

"Получихме от българските власти писмо с ангажименти с оглед на твърдото намерение да се присъединят към ERM-2 и банковия съюз", заяви във вторник говорител на Марио Сетено, шеф на Еврогрупата.

Еврогрупата включва министрите на финансите на 19-те държави-членки на еврозоната, които също са членове на проекта за банков съюз, който има за цел да подобри финансовата стабилност на блока.

Страните, които искат да се присъединят към еврозоната, не са задължени по закон да бъдат членове на банковия съюз, но властите на ЕС поискаха този ангажимент от България за да извлече повече гаранции от страната и да се опита да наложи модел за бъдещите членове.

Протест пред ВСС срещу нови правомощия на ЧСИ-та

https://frognews.bg/novini/protest-pred-vss-sreshtu-novi-pravomoshtiia-chsi.html

Граждани излязоха на протест. Причината е, че Висшият съдебен съвет има намерение да възложи на частните съдебни изпълнители правомощието да събират държавни такси за сметка на държавните такива без проведен обществен конкурс.

Жестокият убиец на доцента от Пловдив се показа. Снимки!

http://www.struma.com/sinya-lampa/jestokiyat-ubiec-na-docenta-ot-plovdiv-se-pokaza-snimki_136585/

В Апелативния съд в Пловдив съдия Веселин Ганев даде ход на делото срещу обвинения в убийството на доцент Стефан Нейков - Илия Стоичков. Той поиска по-лека мярка, но прокуратурата помоли жалбата да остане без уважение и Стоичков да остане с мярката задържане под стража. Към настоящия момент прокуратура не може да предостави повече експертизи, пише "Трафикнюз".

„Въз основа на доказателствата до момента и албумът със снимките може да се види с каква жестокост е...

Продължава

"168 часа": Надежда Огойска: Най-тежко за мен беше, че не мога да се справя сама

https://www.24chasa.bg/novini/article/6957524

"168 часа": Надежда Огойска: Най-тежко за мен беше, че не мога да се справя самаТрябва да искам пари от други хора, за да живея. Никога не съм се чувствала толкова безсилна Дъщеря ми отряза косата ми, когато започна да пада Най-трудното е да поискаш пари, за да живееш, споделя пред “168 часа” дъщерята на поетесата Маргарита Петкова - Надежда Огойска. Наскоро навършила 36 години тя има рак,

Тръмп опроверга слуховете, че САЩ са готови да напуснат НАТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958901

Тръмп опроверга слуховете, че САЩ са готови да напуснат НАТОТръмп опроверга плъзналите слухове в НАТО, че САЩ заявяват готовност да напуснат алианса, предаде БТА. Очаквайте

Затворникът, избягал от пловдивска болница, излежавал шеста присъда

http://nakratko.bg/category/60/162243/


Избягалият затворник в Пловдив излежавал шеста присъда. Той е осъден за кражба на година и шест месеца и му оставали 4 месеца, докато излезе на свобода.

Продължава издирването на изчезналата полска туристка

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/6ORDk6B1Plg/

ОДМВР – Бургас издирва 41- годишната полска туристка Александра Барбара Фулара / FULARA ALEKSANDRA BARBARA/, която в 17.43 ч. на 30.06. т.г. напуска хотел “Инкогнито“ в Поморие, където била на почивка със семейството си и до момента е в неизвестност .

Описание : жена на видима възраст 40-45 год., пълно телосложение, височина около 160 – 162 см., чуплива светло-кестенява коса, бяло лице, с кафяви очи. Има татуировка на гърба от дясната страна на плешката : клекнала жена със свити колене с големи криле и около нея няколко пеперуди, една от които е голяма. По време на изчезването Александра Фулара е била облечена с къса рокля на бели и сини цветя на черен фон, дълга до коленете.

ОДМВР – Бургас призовава гражданите, разполагащи с някаква информация относно местонахождението на полската туристка Александра Барбара Фулара да съобщят незабавно на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР!

Как ни се отразяват капризите на времето?

http://www.moreto.net/novini.php?n=377627

15 градуса разлика в температурите у нас ден след ден. Ако до вчера не излизахме без връхна дреха, от днес вече отново става горещо. В неделя пък предстоят магнитни бури. Сриват ли климатичните промени здравето ни? „При температура между 18 и 25 градуса е най-ниската сърдечносъдова смъртност.

Брюксел е скован заради срещата на НАТО

https://www.mediapool.bg/bryuksel-e-skovan-zaradi-sreshtata-na-nato-news281414.html

Брюксел е изцяло скован за втори пореден ден покрай срещата на върха на НАТО. В осигуряването на реда са привлечени 2400 полицаи и 1000 военни, поставени през 100 метра по пътя от центъра до летището, предава БТА. Местни медии съобщават за силно гражданско недоволство от предприетите мерки, заради които мнозина са пропуснали полетите си или уговорени срещи. Властите не обявиха предварително какви ще бъдат отраженията върху обичайния живот в града заради мерки за сигурност. Преодоляването на разстояние, за което обикновено са необходими десетина минути, вчера отнемаше около два часа. В града от вчера са 55 делегации и над 30 държавни и правителствени ръководители. Според службите за сигурност предприетата операция е невиждана за Белгия поне от 20 години насам. Впрегнати са всички сили на реда в държавата.   От гледна точка на полицаите положението не е по-леко заради постоянната промяна в графика на различните срещи, насрочени на различни места. Това налага спешно местене на жива сила и бетонни блокове, с които пътищата биват препречвани.   Въздушното пространство над Брюксел е под постоянната охрана на полицейски вертолети от началото на седмицата, с които се обезпечава движението не само на ръководителите от НАТО, а и на съпругите им, за които е осигурена отделна развлекателна програма.

Малко момче върна изгубен портфейл с 1205 лева

https://www.actualno.com/goodnews/malko-momche-vyrna-izguben-portfejl-s-1205-leva-news_684575.html

В пример за подражание се превърна малко момче от Монтана. Вчера, 11 юли, около обяд 11-годишният Любомир Любомиров намерил с приятеля си изгубен мъжки портфейл в близост до заведение в центъра на Монтана. Когато го отворили, видели, че в портмонето има 1 205 лв., лична карта и шофьорска книжка на 78-годишен жител на монтанското село Расово. Момчето и за момент не се поколебало, отишло при баба си и заедно предали чуждата вещ в Районното управление в Монтана изгубените пари и документи. За до

Световни музиканти гастролират в Разлог на първия международен фестивал за камерна музика

http://www.struma.com/obshtestvo/svetovni-muzikanti-gastrolirat-v-razlog-na-purviya-mejdunaroden-festival-za_136584/

2018г. поставя начало на нов музикален фестивал, посветен на камерната музика.

В три вечери – на 13,14 и 15 юли световно известните изпълнители Лоран Ле Флечер - цигулка /Франция/, Йорам Зербиб - китара /Израел/, Игор Киритченко - чело /Франция/, Етсуко Хиросе - пиано /Япония/, Силвия Ангелова - сопран, /България/, Марина Фридман - пиано /Израел/, Марина Иванова - пиано /България/ ще изпълнят произведения на Моцарт, Шопен, Шуберт, Менделсон и др.

Организатори на...

Продължава

Десетки загинаха при атака на талибаните срещу бази на афганистанската армия

https://www.mediapool.bg/desetki-zaginaha-pri-ataka-na-talibanite-sreshtu-bazi-na-afganistanskata-armiya-news281413.html

Десетки хора загинаха при съгласувани атаки на талибаните снощи срещу две бази на афганистанската армия и три контролни пункта в окръг Дащ е Арчи в северната провинция Кундуз, предаде ДПА, като се позова на властите. Предоставените днес официални данни обаче се разминават. Членът на областния съвет на провинция Кундуз Мохамад Йосуф Аюби заяви, че между 20 и 25 войници от афганистанската армия са били убити при талибанската атака срещу постовете. Той съобщи и за неизвестен брой ранени. Друг член на съвета, Заргул Алами, обаче каза, че са загинали 12 войници, а десетки са били ранени. Това по думите му станало при престрелка, продължила три часа. Централните власти все още не са коментирали въпроса. Говорителят на талибаните Забиула Муджахид заяви, че най-малко 16 войници са загинали или са били ранени при атаката. Кундуз е една от най-размирните провинции в Северен Афганистан. Талибаните имат активно присъствие там и контролират няколко от окръзите, докато за контрола над останалите продължава да се води борба. В средата на юни при нападение на талибаните срещу пост на афганистанските сили за сигурност в окръг Кала е Зал в Кундуз бяха убити най-малко 15 афганистански войници.

Решено на първо четене: Без шум и озвучаване между 23 ч. и 8 ч.

http://www.varna24.bg/news/802552.html

Депутатите приеха на първо четене промените в закона за шума. Те предвижат 3 часа повече тишина ...

Добрата новина! Ученик предаде в полицията изгубен портфейл с 1205 лева

http://regiona.bg/%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b0%d0%b4%d0%b5-%d0%b2-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%86/

Вчера около обяд 11-годишният Любомир Любомиров от Монтана намерил с приятеля си изгубен мъжки портфейл в близост до заведение в центъра на Монтана, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Когато го отворили, видели, че в портмонето има 1 205 лв., лична карта и шофьорска книжка на 78-годишен жител на монтанското село Расово. Момчето и за момент не се поколебало, отишло при баба си и заедно предали чуждата вещ в Районното управление в Монтана изгубените пари и документи.

За доблестната му постъпка Любомир получи благодарствено писмо от директора на ОДМВР- Монтана ст. комисар Ивайло Антонов, а възрастният собственик на портфейла лично му изказа своята дълбока признателност.

 

Материалът Добрата новина! Ученик предаде в полицията изгубен портфейл с 1205 лева е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Модрич: Английските медии ни подцениха и това беше огромна грешка

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/07/12/3280831_modrich_angliiskite_medii_ni_podceniha_i_tova_beshe/?ref=rss


Капитанът на Хърватия Лука Модрич призова британските медии да уважават повече съперниците на английския национален отбор. Според него футболната общественост на Острова е подценила хърватския тим и това е било голяма грешка.<br /><br />Хърватия победи Англия с 2:1 след продължения и за пръв път в своята история ще играе финал на световно първенство. Тимът, воден от Златко Далич, трябваше да мине през 120 минути в трети пореден двубой, след като в предишните два кръга отстрани с...

Докъде могат да достигнат цените на петрола?

https://www.investor.bg/surovini/365/a/dokyde-mogat-da-dostignat-cenite-na-petrola-264558/

Има позитивни знаци за пазара на петрол, идващи от увеличаването на добива в ОПЕК, сочи доклад на МАЕ

Нова услуга в столичния градски транспорт - купуваме карта вече и през телефона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958896

Нова услуга в столичния градски транспорт - купуваме карта вече и през телефонаНова услуга в столичния обществен транспорт. Купуваме превозни документи и през мобилния си телефон, но за сега само дневна и нощна карта за всички линии, предаде Би Ти Ви. Достъпна е през сайта https://sofia.mpass.bg/bg След регистрация може да се купи дневна карта за 4 лева и нощна карта за 2 лева.

Италия, Германия и Австрия: Занапред по-трудно ще се стъпва на европейска земя

https://dnes.dir.bg/svyat/italiya-germaniya-i-avstriya-zanapred-po-trudno-shte-se-stapva-na-evropeyska-zemya

Германия, Италия и Австрия възнамеряват да работят в по-тясно сътрудничество, за да бъде въведен ред в сегашната ситуация с миграцията в Европейския съюз

Бичуваха публично мъж в Иран, защото пил алкохол, когато бил на 14 г.

https://offnews.bg//sviat/bichuvaha-publichno-mazh-v-iran-zashtoto-pil-alkohol-kogato-bil-na-1-684247.html

Мъж беше бичуван публично в Иран, осъден за пиене на алкохол преди 10 години, когато е бил на 14 или 15 години. 

Мъжът е бил осъден на 80 удара с камшик, като наказанието е изпълнено на площад в източния град Кашмар, съобщи "Амнести Интернешънъл", цитирана от Би Би Си. 

Мъжът е арестуван през март 2006 година и е осъден година по-късно. Не е ясно защо наказанието му се изпълнява сега - повече от 10 години по-късно. 

Местна медия публикува и снимка от бичуването. Осъденият е завързан за дърво, а наказанието се изпълнява от маскиран мъж в униформа. Бичуването е наблюдавано от малка група хора. 

"Ситуацията в този случай е шокираща и е още един ужасяващ пример за изкривените приоритети на иранските власти", коментира директорът на "Амнести" за Близкия изток и Северна Африка Филип Лутер. 

Местни медии цитират прокуратурата, според която наказаният мъж е пил алкохол по време на сватба, където пререкания прераснали в бой, при който починало 17-годишно момче. Наказаният с бичуване мъж обаче не е имал никакво участие в случилото се и не е третиран като заподозрян. 

Според иранските закони пиене на алкохол се наказва именно с 80 удара с камшик. Още над 100 престъпления се наказват с бичуване, сред които кражба, нападение, вандализъм, измама, клевета. С бичуване се наказват още изневяра, интимни отношения между неженени мъж и жена, както и хомосексуални отношения. 

През 2014 г. шестима иранци бяха осъдени на затвор и бичуване, след като бяха заснети да танцуват във видеото към песента на Фарел Уилямс "Happy".

Докога прокуратурата ще си затваря очите за случаи, свързани с „Инвест банк”?

http://e-vestnik.bg/28198/

Бел. авт. – към статията „Адвокат Калин Чанков заплаши с физическа разправа журналиста Иван Бакалов” Петя Славова. Снимка: Булфото Когато прокуратурата и институциите бездействат (съзнателно или не), извършителите стават все по-нагли. Срещу адвокат Калин Чанков е образувана прокурорска проверка по сигнал на Евгения Манджукова, пострадала от неговите действия в съда. Фирмата „Месокомбинат Варна” АД, чийто…

Материалът Докога прокуратурата ще си затваря очите за случаи, свързани с „Инвест банк”? е публикуван за пръв път на e-vestnik.bg.

Корнелия Нинова: Ще решим проблема на съкратените миньори в Бобов дол

http://www.cross.bg/ninova-korneliya-minyori-1578969.html

/КРОСС/ „С наши подписи, бързо ще разгледаме  промените в защита на съкратените миньори”. Това заяви председателят на БСП и на ПГ на „БСП за България” Корнелия Нинова след среща на представители на левицата със съкратени миньори от „Бобов дол”.  Тя обясни, че проблемът на миньорите е стар и не намира решение до ден днешен. „Премиерът им обеща. Омбудсманът Мая Манолова внесе предложения, но още не е решен проблемът. Те се обърнаха с молба към БСП за помощ за разрешаването му. Ние ще им помогнем”, категорична бе лидерът на левицата Тя обясни, че има внесено предложение за промяна в Кодекса за социалното осигуряване от ГЕРБ, но няма никакво движение по него. „Подозираме, че това е умишлено, не се включва в дневния ред на комисия и в пленарна зала. Идва ваканция и въпросът ще остане за септември – октомври, а тези хора няма как да отговорят на условията за пенсиониране, съкратени са”, заяви Нинова и подчерта, че става въпрос само за един текст в закона, с който трябва да се позволи при съкращаване, те да се пенсионират по старите правила. „Ще съберем подписи и по Правилника за организацията и дейността на НС ще поискаме задължителното включване на този законопроект в дневния ред, първо на Комисията по труда и социалната политика, а след това и в пленарна зала

САЩ върнаха на Китай бивш банкер, откраднал 458 млн. долара

http://econ.bg/Новини/САЩ-върнаха-на-Китай-бивш-банкер-откраднал-458-млн-долара_l.a_i.763382_at.1.html

Китайски гражданин, обвинен за присвояването на 485 милиона долара от местна банка, и укриващ се от правосъдието цели 17 години, бе върнат в страната...

Растежът на икономиката в ЕС остава устойчив, но има нараснала несигурност

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/07/12/3280828_rastejut_na_ikonomikata_v_es_ostava_ustoichiv_no_ima/?ref=rss


Очаква се през 2018 и 2019 г. икономическият растеж да остане силен, като в ЕС и еврозоната през тази година той ще бъде 2.1 %, а през 2019 г. - 2 %, предаде пресслужбата на Европейската комисия.<br /><br />След пет поредни тримесечия на силен растеж обаче икономиката забави темпо през първата половина на 2018 г., като прогнозите бяха понижени с 0.2 процентни пункта спрямо тези от пролетта - както за ЕС, така и за еврозоната.<br /><br />Очаква се през втората половина на...

Бисер Петков иска до есента комплексно решение на проблемите на хората с увреждания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958892

Бисер Петков иска до есента комплексно решение на проблемите на хората с уврежданияВ социалното министерство се работи много усилено по отношение комплексното решаване на проблема на хората с увреждания, а внесеният законопроект от омбудсмана и майките на деца с увреждания още повече катализира този процес. Това каза социалният министър Бисер Петков в Дупница днес. Той посочи, че се надява наесен да има готовност за цялостно

Отиде си легендата на ЦСКА и българския футбол Димитър Марашлиев

http://www.struma.com/obshtestvo/otide-si-legendata-na-cska-i-bulgarskiya-futbol-dimitur-marashliev_136583/

Ръководството, спортно-техническият щаб и всички служители на клуба изказват своите искрени съболезнования към близките

На 70-годишна възраст ни напусна една от най-големите легенди на ЦСКА Димитър Марашлиев, съобщава сайтът на ЦСКА. Той облича червения екип за първи път през 1966 година и 10 години от футболната му кариера преминават на "Армията".

За ЦСКА нападателят изиграва 244 срещи, в които отбелязва 73 гола. Като състезател на тима Димитър Марашлиев достига и до националния отбор, с който записва 8 двубоя и 3 попадения.

С червените е 6-кратен шампион на България и четири пъти е...

Продължава

Почетоха паметта на поручик Генчо Неделчев в Божица

https://offnews.bg//obshtestvo/pochetoha-pametta-na-poruchik-gencho-nedelchev-v-bozhitca-684244.html

Българският културно-информационен център „Босилеград“, сдружение „ГЛАС“ и Демократичен съюз на българите почетоха паметта на поручик Генчо Неделчев вчера в двора на черквата в с. Божица.

В словото си пред паметника на поручик Генчо Неделчев, председателя на КИЦ „Босилеград“ Иван Николов каза:

„Днес отдаваме почит, на паметта на поручик Генчо Неделчев загинал на 11 юли 1913 г. при местнотта Панжин гроб. Той е родом от Русе и е бил командир на 16-а рота от 2-ри пехотен Искърски полк на 5-а Дунавска дивизия. Издигнат е бил за „споменъ отъ съпругата му” и по една случайност и с малко усилия от наша страна в днешно време, бе запазен за бъдещите поколения. Паметникът бе открит от Александър Димитров и бе възстановено от баща му, Димитър Димитров. Нека това да бъде почит и за ония 435 български войници и офицери, загинали в боевете от село Караманица до връх Стрешер, както и за 523 сръбски войници и офицери, загинали по тия места от 28 юни до 18 юли 1913 г. в жестоки боеве между части от българската и сръбската армия".

Надгробния паметник на поручик Генчо Неделчев е един от малкото оцелели до наши дни български войнишки паметници в Босилградско.

Вчера в Босилеград приключиха кандидатстудентските изпити за български университети пред комисия, съставена от МОН, ДАБЧ и Генералното консулство в Ниш. 

Кандидат-судентският изпит се състоеше от решаване на тест с 40 въпроса по български език и литература и история. Общо 51 кандидат-студенти от Босилеград и българи от вътрешността на Сърбия се явиха на изпита. 12 души пък са кандидатствали по магистърски и докторски програми.

Вчера бе и тържественото откриване на десетата „Детска олимпийска ваканция Босилеград 2018“, която се финансира по програмата „Българско сътрудничество за развитие“.

Децата накратко демонстрираха придобитите си умения по време на заниманията си и декламираха стихове.

Почина легендата Димитър Марашлиев, с чийто гол ЦСКА повали великия "Аякс"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6958895

Почина легендата Димитър Марашлиев, с чийто гол ЦСКА повали великия "Аякс"На 70-годишна възраст ни напусна една от най-големите легенди на ЦСКА Димитър Марашлиев, съобщи официалният сайт на червения клуб. Той облича екипа на армейците за първи път през 1966 година и 10 години от футболната му кариера преминават на "Армията". За ЦСКА нападателят изиграва 244 срещи, в които отбелязва 73 гола.

Порошенко: От никого не търсим позволение Украйна да се присъедини към НАТО

https://www.mediapool.bg/poroshenko-ot-nikogo-ne-tarsim-pozvolenie-ukraina-da-se-prisaedini-kam-nato-news281412.html

От никого не търсим позволение да се присъединим към НАТО, това е наше суверенно решение и първостепенна задача, цивилизационен избор, решително подкрепен от украинското общество. Това заяви президентът на Украйна Петро Порошенко, цитиран от БТА, преди срещата си с държавните и правителствените ръководители на страните от алианса в Брюксел. Той отбеляза, че неговата страна се стреми до 2020 г. да има пълна оперативна съвместимост със силите на НАТО. Порошенко изрази надежда на днешната среща на върха на НАТО да бъде препотвърдена решимостта за подкрепа на Украйна. Изпълнението на изискванията за членство в НАТО е сред най-важните задачи пред украинските служби за сигурност. Търсим мирно решение с незабавното приложение на споразуменията от Минск, желаем да възвърнем контрол над завзетите земи. Русия трябва да се оттегли и да освободи политическите затворници. Санкциите срещу Москва не трябва да бъдат отменяни, докато Русия не престане с агресивното си поведение. Не трябва да се подкрепят паневропейски проекти с руско участие, призова Порошенко. НАТО твърдо подкрепя териториалната цялост на Украйна и решително осъжда анексирането на Крим, заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. Той отбеляза, че всекидневно се отчитат нарушения на примирието. Необходимо е изпълнение на споразуменията от Минск и Русия има особена отговорност за това, Москва трябва да изтегли военното си присъствие от украинска земя, добави той. Дългосрочната цел е присъединяването на Украйна към НАТО, страната отбелязва значителен напредък в реформите. Необходим е граждански надзор над армията и службите за сигурност. Продължете напред, това ще Ви приближи до НАТО, ще утвърди сигурността и демокрацията във Вашата страна, обърна се той към Порошенко.

До Алеко - с електрически велосипед под наем

https://www.actualno.com/sofia/do-aleko-s-elektricheski-velosiped-pod-naem-news_684573.html

От следващата седмица ще можем да стигаме до Витоша с електрически велосипеди. Това обяви зам.-председателят на Столичен общински съвет Николай Стойнев, предаде БГНЕС. "Очаквам другата седмица да бъде изградена велостоянка с 10 електрически колела. Тя ще се намира на ул. "Витошко лале" пред Националния исторически музей. Хората ще могат да наемат велосипеда и да карат до Витоша и „Алеко“ по пътя, който води дотам“, каза Стойнев. Той обясни, че проек

11-годишен предаде в полицията изгубен портфейл с 1205 лв. и лични документи

https://www.24chasa.bg/region/article/6958891

11-годишен предаде в полицията изгубен портфейл с 1205 лв. и лични документиВчера около обяд 11-годишният Любомир Любомиров от Монтана намерил с приятеля си изгубен мъжки портфейл в близост до заведение в центъра на Монтана. Когато го отворили, видели, че в портмонето има 1 205 лв., лична карта и шофьорска книжка на 78-годишен жител на монтанското село Расово. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Софи Маринова и Гринго работят за наследник в английската столица

http://www.varna24.bg/news/802546.html

Софи Маринова и Гринго правят пореден опит за бебе. Този път обаче двамата се надяват чудото да се ...

Експерти очакват още 45 хил. работни места в автоиндустрията до 2022 г.

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/07/12/3280824_eksperti_ochakvat_oshte_45_hil_rabotni_mesta_v/?ref=rss


През следващите три до четири години за автомобилната индустрия в България ще са нужни още поне 45 000 работни места, каза на дискусия по темата изпълнителният директор на "Аутомотив Клъстер България" Любомир Станиславов, цитиран от БТА.<br /><br />В момента по думите му най-добрите примери за дуално образование са в автомобилната индустрия, където има най-много ученици. Развива се и партньорството с техническите университети в страната.<br /><br />Освен...

НАТО потвърждава готовността си да приеме Грузия

https://www.mediapool.bg/nato-potvarzhdava-gotovnostta-si-da-prieme-gruziya-news281411.html

НАТО потвърди готовността си да приеме Грузия в алианса, съобщи генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг.   Той отбеляза, че пактът държи Грузия да съществува в международно признатите граници, включително с регионите Абхазия и Южна Осетия. Грузия ще се присъедини към НАТО, съюзниците го потвърдиха, добави генералният секретар. Столтенберг заяви, че съюзниците са впечатлени от размаха на грузинските реформи и очакват те да продължат. Напълно подкрепяме евроатлантическите стремежи на Грузия, допълни той. Генералният секретар нарече Грузия "доверен приятел" и благодари за приноса на страната към мисията на алианса в Афганистан. Той отбеляза, че преди 10 години бе първото заседание на комисията НАТО-Грузия.

Чуждите туристи: Преместете хотела, за да виждаме морето

https://www.vesti.bg/bulgaria/chuzhdite-turisti-premestete-hotela-za-da-vizhdame-moreto-6084410

Адвокатски кантори на Острова започвали да консултират британските туристи за огромни обезщетения още при кацане след почивката

Полицията издирва избягалия от болница затворник, публикуваха и снимка

//dariknews.bg/novini/bylgariia/policiiata-izdirva-izbiagaliia-ot-bolnica-zatvornik-publikuvaha-i-snimka-2108951

Полицията издирва затворника беглец от пловдивската болница. Това става ясно от съобщение на МВР, като от там  разпространиха и актуална снимка на мъжа.

С близо 40 на сто са се увеличили приходите от нощувки във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=377633

Приходите от нощувки през май 2018 г. в област Варна достигат 17.1 млн. лв. От националната статистика отчитат ръст 37.9% повече в сравнение с май 2017 година. Регистрирано е увеличение на приходите от чужди граждани - с 48.8% и намаление от български граждани - с 2.

Тютюневият бос Евгени Хавальов "запали пожар" и в полицията! Вътрешна сигурност налази ПУ на МВР в Гоце Делчев! Обект на проверка от началник до.... където стигнат

http://www.struma.com/krimi/tyutyuneviyat-bos-evgeni-havaliov-zapali-pojar-i-v-policiyata-vutreshna_136582/

Генчо май се разприказва зад решетките, шушукат в града! Маските падат, схемата се разплита по веригата....

Вътрешна сигурност в ОД на МВР в Благоевград започва проверка на служители в полицейското управление в Гоце Делчев, за които има оперативна информация, че са свързани с арестувания бос на организираната престъпна група за незаконна търговия с тютюн в областта, Евгени Хавальов.

Ще бъде ревизирана работата на началника на полицейското управление и 2-ма негови подчинени, за които се твърди, че са били в близки отношения с Хавальов.

"Големият тютюнев бос се разприказва в...

Продължава

Twitter започва да трие блокирани акаунти

https://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/twitter-zapochva-da-trie-blokirani-akaunti-264568/

Като цяло компанията ще заличи няколко десетки милиона акаунта, които представляват 6% от последователите

Този път нямаше бутане, но езикът на тялото на Тръмп говореше за хладни отношения

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6958888

Този път нямаше бутане, но езикът на тялото на Тръмп говореше за хладни отношенияТози път президентът на САЩ Доналд Тръмп не избута никого, но езикът на тялото му по време на срещата на НАТО вчера подсказваше, че неговите отношения с ключови съюзници на страната не са точно приятелски. Тръмп започна деня с напрегната закуска, на която се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг,

Как кучетата надушват „лошите хора“?

https://www.actualno.com/curious/kak-kuchetata-nadushvat-loshite-hora-news_684571.html

Всеки собственик на куче се е сблъсквал с конфузната ситуация да срещне човек, който без очевидни действия провокира лая на кучето. За тази реакция има причина и тя е, че кучетата могат да надушват лошите хора. Рядко си даваме сметка какво представлява кучешкият нос в действителност. Докато ние, човеците, имаме едва около 6 милиона рецептори за миризма, четириногите ни другари разполагат с около 300 милиона. Респективно, и частта в мозъка им, отговаряща за обонянието, е 40 пъти по-голяма от наш

Почина легенда на ЦСКА и българския футбол

https://frognews.bg/novini/pochina-legenda-tsska-balgarskiia-futbol.html

На 70-годишна възраст ни напусна една от най-големите легенди на ЦСКА Димитър Марашлиев.Той облича червения екип за първи път през 1966 година и 10 години от футболната му кариера преминават на ”Армията”.

Почина легендата на ЦСКА Димитър Марашлиев

https://www.dnevnik.bg/v_pamet/2018/07/12/3280823_pochina_legendata_na_cska_dimitur_marashliev/?ref=rss


Бившият футболист на ЦСКА Димитър Марашлиев е починал на 70-годишна възраст, съобщи CSKA.bg.<br /><br />Името на легендарния нападател се свързва с два от най-големите двубои в историята на червените. Той е част от отбора в полуфиналите срещу "Интер" в Купата на европейските шампиони през 1967 г. Шест години по-късно вкарва първия гол при победата с 2:0 срещу действащия шампион "Аякс", който е детрониран.<br /><br />Марашлиев изиграва 244 мача за ЦСКА...

Приеха окончателно закона за марките и географските означения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958873

Приеха окончателно закона за марките и географските означенияПарламентът гласува окончателно промени в закона за марките и географските означения, съобщи БТА. Според текстовете не се регистрират по реда на този закон географски означения за земеделски продукти и храни, които попадат в обхвата на еврорегламент за схемите за качество на земеделските продукти и храни.

ЕК: Гръцката икономика ще продължи да се възстановява и през следващите години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958860

ЕК: Гръцката икономика ще продължи да се възстановява и през следващите годиниСпоред междинни прогнози на Европейската комисия се предвижда гръцката икономика да отбележи растеж от 1,9 процента през 2018 г. и от 2,3 процента през 2019 (спрямо 1,4 процента през 2017 г.), съобщава агенция АНА-МПА. Икономическите прогнози на ЕК остават без промяна от предишните през май. Предвижда се инфлацията в Гърция да бъде 1,

Лидери в НАТО се събраха извънредно заради ултиматум на Тръмп

https://offnews.bg//sviat/lideri-v-nato-se-sabraha-izvanredno-zaradi-ultimatum-na-tramp-684249.html

Лидерите на НАТО се събраха днес на непланирано спешно заседание в рамките на срещата на върха на НАТО в Брюксел, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп отново поиска от съюзниците незабавно да увеличат военните разходи, съобщав АФП, цитирайки дипломатически източници.

Според кулоарните слухове американският президент заплашил Вашингтон да напусне Алианса, ако не бъде прието настояването му за вдигане на 4 процента от БВП на разходите за отбрана в държавите членки на НАТО. В първия ден на срещата на върха на НАТО Тръмп повдигна въпроса пред генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, посочвайки, че САЩ плаща, за да защитава Европа, докато Германия прави бизнес с Русия. 

И днес Тръмп повтори искането си, настоявайки разходите за отбрана да достигнат 2% от БВП сега, вместо през 2024 г., както беше планирано на срещата в Уелс през 2014 г. Тръмп настоява разходите да достигнат до 4% от БВП.

Пред АФП дипломатически източник е отказал да коментира дали Тръмп е заплашил да изтегли САЩ от Алианса. Пред Ройтерс обаче два източника от НАТО казали, че той не е отправял такава заплаха.

На извънредното заседание, което се провежда в момента, Тръмп е разкритикувал Германия и канцлера Ангела Меркел, след като предния ден нарече Берлин „пленник на Русия“ заради сделката за газопровода „Северен поток 2“ и недостатъчните разходи за отбрана.

Тръмп спомена няколко страни, особено Германия“, казал първия източник, като добавил, че имало „остър език с повтарящо се споменаване на Германия“ и дори нейни канцлер „наричайки я Ангела“.

Нинова: Ще решим проблема на съкратените миньори в Бобов дол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958858

Нинова: Ще решим проблема на съкратените миньори в Бобов дол„С наши подписи, бързо ще разгледаме промените в защита на съкратените миньори”. Това заяви председателят на БСП и на ПГ на „БСП за България” Корнелия Нинова след среща на представители на левицата със съкратени миньори от „Бобов дол”. Тя обясни, че проблемът на миньорите е стар и не намира решение до ден днешен.

Тръмп този път не избута никого, но езикът на тялото му говореше за хладни отношения

http://e-vestnik.bg/28204/tramp-tozi-pat-ne-izbuta-nikogo-no-ezikat-na-tyaloto-mu-govoreshe-za-hladni-otnoshenia/

Дарлийн Сюпървил Асошиейтед прес Този път президентът на САЩ Доналд Тръмп не избута никого, но езикът на тялото му по време на срещата на НАТО вчера подсказваше, че неговите отношения с ключови съюзници на страната не са точно приятелски. Тръмп започна деня с напрегната закуска, на която се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс…

Материалът Тръмп този път не избута никого, но езикът на тялото му говореше за хладни отношения е публикуван за пръв път на e-vestnik.bg.

Тръмп този път не избута никого, но езикът на тялото му говореше за хладни отношения

http://e-vestnik.bg/28204/

Тръмп на срещата на НАТО. Снимка: от тв екрана Дарлийн Сюпървил Асошиейтед прес Този път президентът на САЩ Доналд Тръмп не избута никого, но езикът на тялото му по време на срещата на НАТО вчера подсказваше, че неговите отношения с ключови съюзници на страната не са точно приятелски. Тръмп започна деня с напрегната закуска, на…

Материалът Тръмп този път не избута никого, но езикът на тялото му говореше за хладни отношения е публикуван за пръв път на e-vestnik.bg.

ЧЕЗ дава 2 млн. лева за електромери с дистанционен отчет в Дупница

https://www.investor.bg/energetika/472/a/chez-dava-2-mln-leva-za-elektromeri-s-distancionen-otchet-v-dupnica-264567/

Решението беше обявено по време на официална среща между ръководството на ЧЕЗ и местните власти от област Кюстендил

Трамвай номер 6 спира, ще го замени тролей

https://www.actualno.com/sofia/tramvaj-nomer-6-spira-shte-go-zameni-trolej-news_684570.html

Тролей ще замести трамвай № 6 в „Лозенец“. Това решиха общинските съветници по време на днешното си редовно заседание, които приеха първия вариант на експертния съвет, сформиран от НАГ, предаде БГНЕС. Другият вариант включваше връщането на трамвая. Решението за замяната му с тролеи беше подкрепено от 40 съветници, 6 се обявиха против, а 11 се въздържаха. "Решението не противопоставя хората от "Лозенец" с тези, от бул. "Скобелев". Този вариант дава н

Вижте сина на Ралица Паскалева и Теодор Салпаров

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/vizhte-sina-na-ralica-paskaleva-i-teodor-salparov-6084411

Звездата от "Откраднат живот" роди в началото на юли в Първа акушеро-гинекологична болница "Света София"

ФИФА забрани красивите фенки по телевизията

http://www.cross.bg/vreme-fifa-purvenstvo-1578966.html

/КРОСС/ Телевизионните канали получиха шокиращо нареждане от ФИФА. Те трябва да спрат да показват в близък план "привлекателни жени" на трибуните по време на футболни мачове. От централата се обосноваха, че мярката е част от борбата срещу сексизма по време на световното първенство. Анти дискриминационното движение Fare Network обяви наскоро, че именно това е най-големият проблем на мондиала в Русия. Негови активисти са регистрирали над 30 случая, в които операторите и режисьорите са насочили вниманието към красиви зрителки. Преди шампионата имаше опасения за расизъм и хомофобия. От Fare Network обаче са категорични, че всъщност най-сериозни са проявите на сексизъм, включително по улиците на руските градове. Посочени са и набралите популярност случаи, когато репортерки получават нежелани целувки по време на предавания на живо. Една от най-големите фотографски агенции в света - Getty Images, публикува галерия с "най-горещите фенове на световното първенство", в която преобладаваха млади жени. По-късно кадрите бяха свалени, а от ръководството я нарекоха "лоша преценка" и се заканиха да проведат вътрешно разследване.  От ФИФА обясниха, че мерките вероятно ще бъдат приложени и за други значими турнири.

ЕК: България ускорява растежа си

http://clubz.bg/70451-ek_bylgariq_uskorqva_rasteja_si

СВЯТ европейска комисия1cr

Иокономически растеж от 3,8% през 2018 г. и 3,7% през 2019 г. прогнозира днес Еврокомисията.

Предвиждането остава непроменено от май т.г.

През 2017 г. БВП у нас се повиши с 3,6% на годишна база.

Вътрешното търсене ще  бъде главният двигател на растежа, смята Комисията.

Тя прогнозира годишната инфлация да се ускори до 2% през 2018 г. и 1,8% през 2019 г. в сравнение с 1,2% през 2017 г. заради покачването на цените на горивата.

Парламентът дава възможност на съкратени миньори от Бобов дол да се пенсионират

https://frognews.bg/novini/parlamentat-dava-vazmojnost-sakrateni-minjori-bobov-dol-pensionirat.html

Парламентът ще даде възможност за пенсиониране на останали без работа миньори подари закриване на обекти в Бобов дол. До края на юли ще бъдат приети промени в Кодекса за социално осигуряване, които да позволят на миньори да се пенсионират без необходимите възраст и стаж, ако мината, в която работят, е ликвидирана.

Честваме Св. Вероника - покровителка на фотографите

http://www.moreto.net/novini.php?n=377631

На 12 юли православната църква почита днес света Вероника, както и Св. мчци Прокъл и Иларий. Имен ден празнуват Вероника, Вера и Верка. На Разпети петък, докато Иисус Христос влачел огромния дървен кръст и бил на ръба на своите сили, една млада жена на име Вероника се приближила кам Божия Син и с разперена ленена кърпа попила потта и кръвта от лицето на бъдещия Спасител.

Шефката на румънската антикорупционна агенция: Дирекция за борба с корупцията трябва да остане силна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958840

Шефката на румънската антикорупционна агенция: Дирекция за борба с корупцията трябва да остане силнаНационалната дирекция за борба с корупцията (НДБК) трябва да продължи да бъде силна, независима и важна институция, заяви днес прокурор Анка Журма, която ще поеме за шест месеца ръководството на антикорупционната служба, след като президентът Клаус Йоханис отстрани в понеделник Лаура Кодруца Ковеши от поста, предаде Аджерпрес.

Стефка Костадинова ще се срещне с президента на МОК Томас Бах в Москва

https://www.24chasa.bg/sport/article/6958841

Стефка Костадинова ще се срещне с президента на МОК Томас Бах в Москва Председателят на БОК Стефка Костадинова ще се срещне с президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах по време на своята визита в Москва, съобщиха от Българския олимпийски комитет. Световната рекордьорка в скока на височина ще пристигне в руската столица по покана на организационния комитет и лично на президента на руския национален

Талантът на "Еврофутбол" “ Ева Петкова е шампионка на България на 800 м и 1500 м

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286751_%D0%A2%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%22%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D1%84%D1%83%D1%82%D0%B1%D0%BE%D0%BB%22+%E2%80%9C+%D0%95%D0%B2%D0%B0+%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B5+%

  Спортният талант на „Еврофутбол“ – 15-годишната лекоатлетка Ева Петкова, завоюва шампионската титла за девойки под 16 г. в дисциплините на 800 м и 1 500 м на националното първенство по лека атлетика в София. Тя покори дистанциите съответно за 2:24.24 минути и 5:00.44 минути.

                   

Талантът на „Еврофутбол" в тениса Гергана Топалова отпадна още на първата си среща на турнира „Уимбълдън" за девойки. Тя участва и в турнира по двойки заедно с Даниела Висмане от Латвия, но двете изгубиха от поставените под номер 2 Кейти Макнали и Уитни Осуигве (САЩ).

 

                   

Антонио Иванов се включи в надпреварата на 100 м още в първия ден от световното първенство за юноши под 20 г., което се провежда в Тампере - Финландия. Той финишира с време 10.84 сек., остана на 7-о място в последната 6-а серия и не успя да се класира за полуфиналите. Така той се нареди на 35-о място. Предстои участие на Антонио и в бягането на 200 м.

Симеонов: Ще сезираме Европейската комисия за промените при горивата

https://www.actualno.com/politics/simeonov-shte-sezirame-evropejskata-komisija-za-promenite-pri-gorivata-news_684569.html

Ще сезираме ЕК за законопроекта за горивата. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов пред журналисти във връзка с приетите промени във въпросния законопроект.  „За нас там има нарушения на директиви, на конкурентна среда, до известна степен дискриминация спрямо малките“, каза Симеонов, цитиран от "Фокус". На въпрос дали има конфликт между партиите в „Обединени патриоти“ заради закона, Симеонов отговори: „Не знам за какъв кон

Живот за Босия, манастир за Московски

http://www.transmedia.bg/2018/07/12/%d0%b6%d0%b8%d0%b2%d0%be%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d1%81%d0%b8%d1%8f-%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%80-%d0%b7%d0%b0-%d0%bc%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%b8/

 

Много хора не разбирали за какво точно протестира Босия. Наистина ме е срам от този факт. И започвам да съжалявам, че репликирах Иво Христов за 80-те процента. Може и да е прав.

Толкова са прости нещата – по пътищата е мордор! Първо, самите пътища са шок и ужас. Но и безумно некадърните шофьори са буквално на всяка крачка. А защо? Защото книжки се купуват, както и всичко друго в прелестната ни държава. Е, кажете, не е ли това само по себе си достатъчна причина да излезем и да поискаме от държавата адекватни мерки? Да, по-лесно е да си грухтим пред телевизорите и във фейса. Резултатът ще е този, който заслужаваме – все същото прекрасно управление, водещо ни към светли бъднини.

Че е крайност това, което прави Босия, крайност е. И именно затова заслужава уважение и подкрепа. Сдържани псевдопротести очевидно няма да донесат никаква промяна. Нито ще я донесе още по-сдържаната опозиция. В БСП са по-загрижени да подлеят вода на Нинова, отколкото нещо сериозно да противопоставят на ГЕРБ. Десните пък са заети основно с разглеждане на пъпа си. И какво да очакваме, освен някой да изкрейзи тотално и да направи нещо наистина шантаво?

Не поощрявам самоубийствата, както и всички актове на отчаяние. Но не поощрявам и пасивното, овчедушно живуркане. Босия при всяко събиране на хора около него казва: „Първо трябва да станем общество. А за да станем, трябва да има вяра, достойнство и съпричастие”. Е, кое не ви е ясно, драги сънародници? Толкова ли е трудно да имаме поне едното – поне съпричастни да бъдем. Поне към един – към този, който не се бои да протестира, защото е решил, че няма какво да губи. А всъщност има. Живота си!

Босия трябва да живее. Това може да стане много лесно – като голяма маса от хора го подкрепят. Първо да поискат оставката на Московски. Защото очевидно той не смята да си я подаде сам. Хилядите смърти по пътищата явно не са негов проблем. Нито пък ежедневните пътни инциденти. После – и разпускане на парламента да бъде поискано. Той постоянно показва некомпетентност и е просто придатък към партийната централа на ГЕРБ и лично към първия партиен и държавен ръководител.

Наглостта управленска край няма. Един от заместник-министрите на Московски даже поиска от Босия документи за това, че имало купени книжки. Интересно ми е с какъв ли документ може да се докаже това? Дали ако му пратим некролозите на всички, погинали по пътищата, ще е достатъчно като документация? Или снимки на самите пътища, приличащи все повече на гробищен парк?

Колкото до Московски, дълбокото ми убеждение е, че всичко, от което той се нуждае, е да иде в манастир.

И да се моли за душата си, докато е жив.

 

 

Иззеха предмети с историческа стойност от дом в Стара Загора, мъж е задържан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958834

Иззеха предмети с историческа стойност от дом в Стара Загора, мъж е задържанСпециализираната операция на служители от сектор "Противодействие на криминалната престъпност" при ОДМВР - Стара Загора е проведена вчера под наблюдението на прокуратурата. В хода на осъществените действия е извършено претърсване в жилище в града, собственост на 66-годишен мъж. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

ВСУ привлича бизнеса в образователния процес с нов проект

http://www.varna24.bg/news/802544.html

За подготовката на кадри и за бъдещето на бизнеса Варненският свободен университет предлага ...

Адът по пътищата: З мелета затвориха магистралата за морето!

http://regiona.bg/%d0%b0%d0%b4%d1%8a%d1%82-%d0%bf%d0%be-%d0%bf%d1%8a%d1%82%d0%b8%d1%89%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b7-%d0%bc%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%bc%d0%b0/

„Три последователни пътнотранспортни произшествия са станали след 12:00 часа на автомагистрала „Тракия“ в района на 134-ия километър в посока Бургас”.

Това обявиха от ОДМВР-Пловдив, пише блиц. По първоначални данни няма сериозно пострадали при инцидентите, станали край Пловдив.

От ОДМВР-Пловдив поясниха, че до отработване на случаите движението е затруднено и съществуват опасности за шофьорите.

Поради тази причина от МВР призовават те да бъдат внимателни и да шофират със съобразена скорост. сн.канал3

 

Материалът Адът по пътищата: З мелета затвориха магистралата за морето! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Лозан Панов срещу КПКОНПИ: корпулентни медии и смразяващ ефект

http://clubz.bg/70450-lozan_panov_sreshtu_kpkonpi_korpulentni_medii_i_smrazqvasht_efekt

Лозан Панов лично да се яви в Софийския районен съд - най-ниска инстанция, - срещу глоба от хиляда лева, наложена му от КПКОНПИ... Новината възбуди и докара маркова извадка от най-добрите репортери от медиите, гравитиращи около депутата Пеевски.

Панов, най-схематично казано, атакува в съда наказателно постановление според което през м.г. Сметната палата го глобява, затова че е подал годишната си имуществена декларация пред Инспектората на ВСС, а не пред тях. Операцията бе гарнирана със съответните изпълнения в кафявите ведии, гонения по тротоара пред ВСС, искания за оставка и т.н.

Също миналата година, след законовите промени в огледална ситуация бе главният прокурор Цацаров, който пък подаде декларацията си пред Сметната палата, а не пред ИВСС. И бе глобен затова от Инспекората с 300 лв, а по медийни публикации глобата е платена добросъвестно.

Глобата на Панов обаче предизвика непринудено масово въодушевление сред т. нар. "медии" близки до корпулентния депутат. Днес на делото в СРС дори острието Илияна Беновска бе дошла в зашеметяващо флорално ансамбълче и зелени ботушки.

Между другото тя се оказа видимо много близка със старшия юрисконсулт Габриела Виденова, която представляваше КПКОНПИ.

Съдът първо не допусна Виденова, тъй като според Закона за административните нарушения и наказания се призовава учреждението или организацията, чиито орган е издал обжалваното наказателно постановление. Освен ако съответните учеждения или организации не съществуват вече.

Сметната палата обаче съществува, просто тазй нейна "част" се е вляла в КПКОНПИ. На фона на заявената воля от жалбоподателя Лозан Панов да се даде ход и поради факта, че пратената от Пламен Георгиев юрисконсултка "очевидно е лице с правно образование" и е приемала книжата, съдия Ангел Павлов постанови делото да  тръгне.

Пратеничката на държавната комисия само заяви, че поддържа жалбата. В нея с наказателно постановление от 10.01.2018 г. Цветан Петков, председател на Сметаната палата, глобява председателя на ВКС затова че "при извършена проверка" по макар и отменения вече Закон за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни идруги длъжности, установил, че на първи януари Панов в качеството на член на ВСС не е подал декларация през тях. Както и че не е подал уведомление ако няма промени. Според Петков "чрез бездействие" Панов е извършил нарушение и затова го глобява 1000 лв., като смята, че промените в Закона за съдебната власт (част от т. нар. "съдебна реформа", през 2016 г.) не отменят задълженито на тези магистрати, които са членове на ВСС, да декларират пред тях.

Панов приложи писмени доказателства - че с преходните и заключителни разпоредби на ЗСВ през 2016 г. са направени промени и във въпорсния закон с неизговоримото име - ЗПИЛЗВДДД,  и са отпаднали тези задължения  да подават декларации до Сметната палата: председателите и съдиите от ВКС и ВАС, включително "тримата големи" - председателите на двете върховни съдилища и главният прокурор.

На 12 януари 2017 г. са дадени и указания на сайта на ИВСС – че от първи януари подават, включително и тримата големи, пред ИВСС.

От същата дата отпада задължението на лицата да подават декларации и уведомления пред Сметната палата, пише в жалбата.

На същата дата от януари на сайта на Сметната палата се оповестява същото – че от януари 2017 г отпада задължението, включително и на тримта големи. Той прилага и документи, че е подал в срок изисукаемата деклараия съгласно Закона за съдебната власт пред надлежен държавен орган - Инспектората. А така е и спазена целта на законодателя - обществото да бъде уведомено за имуществото, и напротив - не е известно парламентът да е разпореждал специално тримата големи да са на двоен режим - да подават едни и същи декларации на две места.

Освен пространната въззивна жалба, Панов близо един час прави правен анализ на всякакви законови разпоредби - включително тези, касаещи раководните длъжности като такива, защитата на личните данни и сблъсъка й с надделяващите обществени интереси при имуществено задължените "ВИП" лица, свободата на словото и др.

- Председателят на Сметната палата не разполага с компетентност да издава наказателни постановления, които са извън закона.

- Законодателният орган е изразил ясната си воля задължените лица да не подават декларации по (отменения вече) закон.

- С множеството публикации по темата председателят на ВКС е атакуван както медийно, така и чрез неговата съпруга и дейност.

- Единствената цел на приложената санкция е да бъде отразен смразяващ ефект съгласно правата за свободата на словото по Конституция и по Евпопейската конвенция за защита правата на човека.

Създаването на неоснователна и неоправадна представа в обществото, че председателят на ВКС не спазва закона, накърнява неговата репутация, както и независимостта на съдебната власт.

- За капак, на 19 януари 2018 г. разпоредбите, на които се е позовавал председателят на Сметната палата, са отменени, тъй като е изцяло отменен законът с дългото име...

Това бяха сред основните жалони на Панов. Той каза още, че действията срещу него имат индикации на превратно упражняване на власт от страна на Сметната палата.

Младият съдия Ангел Павлов дори на някоко пъти го скастри: че му тече разпит, а в пледоариите си може да прави оценка на закони и факти, че е сгрешил името на ЕКПЧ (както разговорно се нарича Емвропейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, всъщност - ЕКЗПЧОС, б.а.), че не приема писмените му бележки, понеже в залата има и публика и трябва да слуша.

В малката зала той подмина без внимание и важни подвиквания като например - докато чете: "въззивно производство", Беновска да го поправя от залата "първоинстанцоинно"... Ами въззивно е.

Или да го скастри, че не чете четливо.

Съдия Павлов ще се произнесе в срок по делото.

 

Варненският залив събира яхтите в клас Конрад 25 R за държавно първенство

https://petel.bg/Varnenskiyat-zaliv-sabira-yahtite-v-klas-Konrad-25-R-za-darzhavno-parvenstvo__273506

От петък до неделя в акваторията на Варненския залив ще се проведе държавното първенство за килови яхти в клас Конрад 25 R. Ще участват ...

Паника в бургаски квартал след взрив на трафопост (СНИМКИ)

https://petel.bg/Panika-v-burgaski-kvartal-sled-vzriv-na-trafopost--SNIMKI-__273505

Снимки Флагман Трафопост избухна в пламъци и остави без ток за часове част от бургаския квартал Долно Езерово, научи Флагман.бг. Аварият...

Затвориха магистралата към морето след поредица от катастрофи край Пловдив!

https://petel.bg/Zatvoriha-magistralata-kam-moreto-sled-poreditsa-ot-katastrofi-kray-Plovdiv-__273504

До отработване на възникналите по обяд катастрофи с материални щети в пловдивския участък на АМ "Тракия", движението в посока Бургас ще се...

Без шум и озвучаване между 23 и 8 ч., реши парламентът на първо четене

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/07/12/3280802_bez_shum_i_ozvuchavane_mejdu_2300_do_800_ch_reshi/?ref=rss


Забрана за озвучаване на открито и шумни дейности в обекти в близост до жилищни сгради между 23.00 и 8.00 часа се въвежда със закона защита от шума, който беше приет на първо четене. Законът е иницииран от вицепремиера Валери Симеонов. Против гласуваха едва 17 народни представители, но депутати от ГЕРБ казаха, че ще предложат промени преди окончателното приемане на закона. Даниела Дариткова поиска максималния срок за обсъждане от 4 седмици пред второ четене в комисия и това бе прието.<br...

Зам.-министър Бернер участва в неформално заседание в Австрия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958830

Зам.-министър Бернер участва в неформално заседание в АвстрияЗаместник-министър Милко Бернер е на работна визита в Инсбрук, Австрия, където участва в неформално заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“, съобщиха от пресцентъра на МВР. Срещата е организирана от Австрийското председателство на Съвета на ЕС . В рамките на формата министрите на вътрешните работи на държавите, членки на ЕС,

Цял футболен отбор сяда на студентските банки във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6958799

Цял футболен отбор сяда на студентските
банки във Велико ТърновоЦелият футболен отбор на "Верея" Стара Загора, заедно с мениджъри и треньори, е записан в първи курс на специалността "Педагогика на обучението по физическо възпитание" във Великотърновският университет, обяви зам.-ректорът проф.Стоян Буров. В университета отчитат небивал интерес от желаещи да учат за учители по физическо.

Апелативен съд реши! 10 000 за свободата на шефа на КАТ Благоевград Данаил Стоицов! Излиза от ареста!

http://www.struma.com/krimi/apelativen-sud-reshi-10-000-za-svobodata-na-shefa-na_136581/

Днес бившият шеф на КАТ Данаил Стоицов излезе на свобода. Магистратите от Софийският апелативен съд потвърдиха паричната гаранция на Стоицов, която е в размер на 10 000лв, постановена от състав на окръжен съд Благоевград.. След превеждането на определената сума и необходимите законови срокове и процедури, Стоицов ще бъде освободен от ареста.

При специализирана акция на "Вътрешна сигурност" и Специализираната прокуратура в "Пътна полиция" - Благоевград през месец...

Продължава

Тръмп заплашил да напусне НАТО, ако европейците не плащат повече

https://www.mediapool.bg/tramp-zaplashil-da-napusne-nato-ako-evropeitsite-ne-plashtat-poveche-news281410.html

Доналд Тръмп е заплашил да скъса с НАТО и Америка да води самостоятелна политика на сигурност, ако съюзниците незабавно не повишат разходите си за отбрана, съобщават дипломати и официални представители на НАТО, цитирани от базирания в Брюксел сайт "Политико".   Тръмп е предупредил за "сериозни последствия", ако съюзниците незабавно не отговорят на поставените цели за по-високи разходи за отбрана. Изказването му е разстроило сутрешната среща на лидерите на НАТО с колегите им от Грузия и Украйна, провеждана в четвъртък.   Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг незабавно е прекратил заседанието на Северноатлантическия съвет (най-висшия политически орган на НАТО) и разговорът продължил като извънредна сесия само на съюзниците.   Според присъстващи Тръмп бил бесен на медийното отразяване на първия ден от лидерската среща на НАТО и заплашил да даде пресконференция веднага след сутрешната среща в четвъртък.   Говорителят на американската делегация в НАТО е отклонил всички репортерски въпроси по темата и препратил към Белия дом.   Преди началото на срещата Тръмп отправи нови критики срещу Германия и повтори искането си за удвояване на разходите за отбрана.   "Германия започна да плаща на Русия - страната от която иска да се защити - милиарди долари за енергийните си нужди", свързани с нов руски газопровод, написа Тръмп в Туитър тази сутрин.    "Това е неприемливо!, псоочи той, добавяйки, че "всички страни от НАТО трябва да спазят ангажимента за разходи за отбрана, достигащи 2 на сто от БВП и в крайна сметка 4 на сто!".   Новите изявления на президента на САЩ, подобни на предишните, бяха направени след вчерашната му среща с германския канцлер Ангела Меркел в кулоарите на форума на НАТО, отбелязва Франс прес.    Тръмп заяви, че има много добри отношения с Меркел.   Вчера президентът на САЩ призова съюзниците да харчат за отбрана 4 на сто от БВП - искане, което той вече представи миналата година.    Сега обаче то е придружено от остри критики срещу държавите от НАТО, които не плащат достатъчно, особено Германия.   "Президентите (на САЩ) от години се опитват без успех да накарат Германия и други богати страни от НАТО да плащат повече за защитата си от Русия", заяви Тръмп в поредица от туитове, цитирана от Асошиейтед прес.    Той се оплака, че Съединените щати "плащат десетки милиарди долари повече, за да субсидират Европа, и губят от търговията!".   Тръмп отправи новата серия нападки преди да пристигне със закъснение за сутрешните срещи в централата на НАТО, на които ще разговаря с лидерите на Азербайджан, Грузия, Украйна и Румъния.    Следобед президентът на САЩ ще замине за Великобритания.    Въпреки че на първия ден от срещата на върха на НАТО вчера Тръмп отправи критики към съюзниците за отбранителните разходи, както и обвинения към Германия, че е "пленник" на руската енергетика, той е проявил умереност на снощната вечеря, избягвайки всякакви избухвания, от които се опасяваха дипломати от НАТО, съобщи Ройтерс.    "Той беше в добро настроение, каза, че Европа е континент, който цени", заяви пред медиите люксембургският премиер Ксавие Бетел.    "Не знаехме какво да очакваме, това беше позитивен резултат", добави той, говорейки за вечерята в парк в Брюксел.   Френският президент Еманюел Макрон от своя страна заяви, че атмосферата е била спокойна и че е усетил желание за запазване на единството на Алианса.    Хърватската президентка Колинда Грабар-Китарович от своя страна определи Тръмп като конструктивен.   Макрон подчерта, че е постигнат напредък и работните срещи вчера са преминали добре, предаде Франс прес.    Той обеща работата да продължи тази сутрин "в по-спокойна атмосфера, отколкото се говори."   "Спокойствие и прецизност, това дължим на нашите въоръжени сили", подчерта Макрон.   "Искането на Тръмп не е сериозно и не се вписва в официалната политика на САЩ. То обаче подкопава смисъла на съвместното изявление на срещата на върха на НАТО и подчертава, че никакво увеличение на разходите за отбрана няма да задоволи Тръмп", заяви пред Франс прес анализаторът Ерик Братберг, директор на европейската програма на фондация "Карнеги".

Тръмп опроверга слуховете, че е заплашил да напусне НАТО

https://www.mediapool.bg/tramp-oproverga-sluhovete-che-e-zaplashil-da-napusne-nato-news281410.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп опроверга слуховете, че е заплашил да изтегли САЩ от НАТО, ако съюзниците не вдигнат незабавно разходите за отбрана. Тръмп торпилира втория ден на срещата на върха в Брюксел, което предизвика нова среща на лидерите на страните членки.    "Казах, че ще бъда много недоволен, ако съюзниците не повишат разходите значително. Сега сме много доволни. НАТО е много по-силна, отколкото преди два дни. Може би вчера и днес бях малко по-твърд, но вярвам в НАТО", каза Тръмп на извънредна пресконференция в Брюксел.    Според него "хората плащат много повече пари отпреди и го правят с удоволствие".   "Привързаността на САЩ към НАТО е много силна, остава много силна. Имахме прекрасна среща", добави Тръмп.    "Постигнахме много за НАТО. От години президентите на САЩ говорят какви големи разходи правим. Постигнат бе огромен напредък, невиждани досега суми ще бъдат вложени в отбрана. Засега само пет от 29 страни от НАТО изпълняват целта за разходите. Целта от два процента от БВП разходи за отбрана ще бъде повишена доста", добави той.    В сряда Тръмп изненадващо призова съюзниците да вдигнат разходите за отбрана до 4% от БВП, но в общата декларация остана сегашната цел – 2%. Според информация на кореспондентите на световните медии в Брюксел в четвъртък Доналд Тръмп е   предупредил за "сериозни последствия", ако съюзниците незабавно не отговорят на искането му. Според източници на изданието "Политико" той дори е е заплашил да скъса с НАТО и Америка да води самостоятелна политика на сигурност, но източници на Ройтерс и Франс прес не потвърдиха тази информация.    Изказването на Тръмо обаче разстрои сутрешната среща на лидерите на НАТО с колегите им от Грузия и Украйна и те се събраха за нови извънредни разговори.   "Северен поток не ми се нрави"   По-късно в четвъртък Тръмп коментира още, че "трябва да решим с Германия какво правим с газопровода (Северен поток)".    "Идеята за разширяването му не ми се нрави. С канцлера Ангела Меркел имаме чудесни отношения. Германия харчи много по-бързо за отбрана, за да достигне два процента от БВП. Когато достигнем два процента, започваме да говорим за повишение, според мен то трябва да достигне четири процента", каза Тръмп.   НАТО е много важна, но плащаме твърде много за тази организация и имаме по-малко полза от нея, отколкото Европа. От Рейгън до Обама никой от президентите на САЩ не направи нищо за по-справедлива подялба на тежестта, добави той.   "Може някой ден да се сприятелим с Путин"   Тръмп отбеляза, че може би срещата му с руския президент Владимир Путин ще бъде сред най-леките, които му предстоят. Той съобщи, че ще постави въпросите за Крим, Сирия и Украйна.    Путин е съперник, не става дума за приятели и врагове. Може някой ден да се сприятелим, но не го познавам добре, добави той.    Тръмп засилва натиска срещу Германия   Още преди началото на срещата Тръмп отправи нови критики срещу Германия и повтори искането си за удвояване на разходите за отбрана.   "Германия започна да плаща на Русия - страната от която иска да се защити - милиарди долари за енергийните си нужди", свързани с нов руски газопровод, написа Тръмп в Туитър тази сутрин.   "Това е неприемливо!, псоочи той, добавяйки, че "всички страни от НАТО трябва да спазят ангажимента за разходи за отбрана, достигащи 2 на сто от БВП и в крайна сметка 4 на сто!".   Новите изявления на президента на САЩ, подобни на предишните, бяха направени след вчерашната му среща с германския канцлер Ангела Меркел в кулоарите на форума на НАТО, отбелязва Франс прес.   Тръмп заяви, че има много добри отношения с Меркел.   Вчера президентът на САЩ призова съюзниците да харчат за отбрана 4 на сто от БВП - искане, което той вече представи миналата година.   Сега обаче то е придружено от остри критики срещу държавите от НАТО, които не плащат достатъчно, особено Германия.   "Президентите (на САЩ) от години се опитват без успех да накарат Германия и други богати страни от НАТО да плащат повече за защитата си от Русия", заяви Тръмп в поредица от туитове, цитирана от Асошиейтед прес.    Той се оплака, че Съединените щати "плащат десетки милиарди долари повече, за да субсидират Европа, и губят от търговията!".   Очаква се в четвъртък следобед президентът на САЩ ще замине за Великобритания.     *Oчаквайте подробности

Шоуто на Тръмп в НАТО

https://www.mediapool.bg/shouto-na-tramp-v-nato-news281410.html

Американският президент Доналд Тръмп обяви лична победа по време на втория ден от срещата на НАТО в Брюксел, заявявайки, че съюзниците рязко са повишили ангажиментите си за вдигане на военните разходи. Той обсеби форума през втория му ден със закани и предупреждения към останалите лидери на Алианса, а плъзналите слухове, че дори е заплашил да изтегли САЩ от организацията, опроверга с лаконичното обяснение, че има право и без подкрепата на Конгреса да вземе подобно решение, но не смята за необходимо да го прави.   "Казах на хората, че ще бъда много недоволен, ако не изпълнят ангажиментите си. Сега сме много доволни. НАТО е много по-силна, отколкото преди два дни. Може би вчера и днес бях малко по-твърд, но вярвам в НАТО", заяви пред репортери Тръмп.   В сряда той изненадващо призова съюзниците да вдигнат разходите за отбрана до 4% от БВП, но в общата декларация остана сегашната цел – 2%.   "Привързаността на САЩ към НАТО е много силна, остава много силна. Имахме прекрасна среща", добави Тръмп.    Поредната еднолична акция на американския президент в полето на НАТО идва само дни преди срещата му с руския президент Владимир Путин в Хелзинки, която допълнително притеснява съюзниците.   Тръмп заплашил с "едностранни" действия   Източници на Ройтерс съобщиха, че Тръмп е шокирал останалите лидери, нарушавайки дипломатическия протокол, като се е обърнал към германския канцлер Ангела Меркел на малко име. Той й казал: "Ангела, необходимо е да направиш нещо по въпроса".   Освен към Меркел американският президент е отправил критики специално към испанския министър-председател Педро Санчес и белгийския премиер Шарл Мишел за това, че не изпълняват целта за отбранителните разходи, когато данъкоплатците в САЩ плащат голяма част от сметките на НАТО, финансирайки военен бюджет на стойност около 3,6 процента от брутния вътрешен продукт на своята страна.   Според други източници обаче, включително президентката на Литва, американският президент не е заплашвал да напусне НАТО, каквато информация се появи по-рано в четвъртък. Той все пак е заплашил да предприеме едностранни действия в областта на сигурността и отбраната, ако съюзниците от НАТО не увеличат военните си бюджети до 2 процента от брутния вътрешен продукт.   Изказването на Тръмп разстрои сутрешната среща на лидерите на НАТО с колегите им от Грузия и Украйна и те се събраха за нови извънредни разговори, след които Тръмп даде победносната си преконференция.    Съюзниците били готови да вдигат разходите   Той обясни, че съюзниците са се съгласи да увеличат по-бързо военните си разходи до 2% от БВП и за пореден път посочи, че не е справедливо САЩ да покриват по-голямата част от бюджета на НАТО.    "Постигнахме много за НАТО. От години президентите на САЩ говорят какви големи разходи правим. Постигнат бе огромен напредък, невиждани досега суми ще бъдат вложени в отбрана. Засега само пет от 29 страни от НАТО изпълняват целта за разходите. Целта от два процента от БВП разходи за отбрана ще бъде повишена доста", добави той.   След края на срещата Ангела Меркел каза, че Германия трябва да направи повече по отношение на разходите за отбрана.   "Имахме много напрегната среща на върха", каза Меркел пред репортери и добави, че Тръмп е настоял за промяна в разпределението на тежестта в пакта, но в края всички са дали да се разбере, че имат ясен ангажимент към НАТО.   Меркел каза още, че Германия "върви по този път (за увеличаване на военните разходи) и това е в наш собствен интерес".   "Северен поток не ми се нрави"   Тръмп коментира още, че "трябва да решим с Германия какво правим с газопровода (Северен поток)".    "Идеята за разширяването му не ми се нрави. С канцлера Ангела Меркел имаме чудесни отношения. Германия харчи много по-бързо за отбрана, за да достигне два процента от БВП. Когато достигнем два процента, започваме да говорим за повишение, според мен то трябва да достигне четири процента", каза Тръмп.   Новите изявления на президента на САЩ, подобни на предишните, бяха направени след вчерашната му среща с германския канцлер Ангела Меркел в кулоарите на форума на НАТО, отбелязва Франс прес.    След нея Тръмп заяви, че има много добри отношения с Меркел.   Тръмп често се стреми да избягва конфликт с хората, когато е лице в лице с тях, а иначе често се изказва по-твърдо, когато говори зад гърба им, коментира по този повод агенция Асошиейтед прес.   "Може някой ден да се сприятелим с Путин"   Тръмп отбеляза, че може би срещата му с руския президент Владимир Путин ще бъде сред най-леките, които му предстоят. Той съобщи, че ще постави въпросите за Крим, Сирия и Украйна.    Путин е съперник, не става дума за приятели и врагове. Може някой ден да се сприятелим, но не го познавам добре, добави той.    "Основната му задача е по света да има мир. Разполагаме с най-доброто въоръжение, но мечтаем никога да не се налага да го използваме", каза Тръмп.    Попитан какво цели със срещата си с Путин, той отговори, че крайната цел е премахването на всички ядрени оръжия и намирането на лекарство за всички болести.    В отговор на въпрос за руската намеса на Западните Балкани и реакцията на САЩ, Тръмп заяви, че Вашингтон не обсъжда бъдещите си намерения.

На първо четене: Тишина между 14 и 16 ч и от 23 до 8 сутринта

https://offnews.bg//politika/na-parvo-chetene-tishina-mezhdu-14-i-16-ch-i-ot-23-do-8-sutrinta-684228.html

Депутатите преха на първо четене промените в закона за шума, които предвижат 3 часа повече тишина през денонощието, които да важат и за жилищните сгради, и за курортите. Заложени са и по-строги санкции за нарушителите.

Измененията бяха инициирани от вицепремиера Валери Симеонов, който за втора година лятото провежда "акция тишина" по българското Черноморие, а тази година - и в София.

Именно тези промени бяха и една от темите, по които вицепремирът Валери Симеонов и министърът на туризма Николина Ангелкова имаха разногласия. Ангелкова смята, че курортите не трябва да бъдат включвани в новите правила. На подобно мнение са и от ГЕРБ.

Промените в закона за шума бяха приети на първо четене със 127 гласа "за", 17 "против" и 10 "въздържал се, от ГЕРБ обаче подчертаха, че законопроектът ще претърпи промени между двете четения, а срокът преди той да влезе в зала за окончателното му приемане беше удължен на максималния - 4 седмици.

Законопроектът предвиждат забрани за озвучаването на открити площи в зони и територии, предназначени за жилищно строителство, както и в рекреационни зони, за времето между 14 и 16 ч и между 23 и 8 ч. В момента тази забрана важи между 23 и 7 ч. 

В новите часове не се допуска шум, в това число и за жилищни сгради, и дори за курортите. Това, че и в курортите трябва да се пази тишина, предизвика критики срещу проекта по време на дебата. Основните мотиви срещу предложението бяха, че така от столицата ще се решава какви да са правилата за шум в местата за почивка в цялата страна. От ГЕРБ защитават тезата, че кметовете трябва да решават в кои часове от денонощието може да е шумно и в кои да е тихо. 

По време на дебатите бяха изразени и притеснения, че туристите, които ходят в шумни курорти, го правят именно заради силната музика, а това може да ги изгони.

"Промените няма да намалят туристите по Черноморието, напротив те ще се увеличат. Вече години наред българските хотелиери изплащат на чуждите туроператори огромни суми компенсации от жалбите на чужденци, които са били подложени на шумов терор по нашите курорти", коментира Симеонов пред журналисти.

Изключение от часовете, в които трябва да се пази тишина, се прави за жп гари, автогари, летища, както и за системата за оповестяване на населението при бедствия. Търговските обекти, които се намират в жилищни сгради или в такива със смесено предназначение, пък няма да могат да работят и дори да зареждат стока.

Министерския съвет пък ще има 6 месеца, за да изготви наредба, която посочва допустимите нива на шум, когато той е позволен. А на озвучителната техника ще трябва да се монтира коректор, който позволява по-силни нива на звук. През деня промени по отношение на контрола няма да има. През нощта контролът ще се извършва само от служители на МВР.

Предвижда се увеличаване на размерите на глобите и имуществените санкции при нарушения "с цел постигане на превенция и ефективна санкция спрямо лицата, които не спазват ограниченията и забраните в Закона за защита от шума в околната среда" - предлага се минималните да се увеличат до 1000 лева, а максималните да достигат 20 000 лева.

Промените предвиждат със съставянето на акта за установяване на административно нарушение да се изземат и задържат веществените доказателства, свързани с нарушението, а при издаването на наказателното постановление ще се отнемат в полза на държавата вещите, принадлежащи на нарушителя физическо лице, юридическо лице или едноличен търговец.

Лондон под тревога заради Тръмп

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286750_%D0%9B%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD+%D0%BF%D0%BE%D0%B4+%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%B3%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF

 Британската полиция се готви за множество протести по време на тридневното посещение на президента на САЩ Доналд Тръмп във Великобритания, като на няколко от тях се очаква да присъстват десетки хиляди, предаде BBC News.

Лондонската полиция подчертава в изявление, че се подготвя за сложна операция по гарантиране на реда и сигурността, която включва защитата на президента по време на посещението му. "Очакваме хора да се съберат в столицата за демонстрации както за, така и против президента", добавят силите на реда, отбелязвайки, че въпреки мерките за сигурност трябва да се намери баланс с правото на свобода на словото.

В организираната операция участват множество агенции за сигурност и е събран опитен команден екип. Стойността й ще бъде значителна, съобщи полицията.

Очаква се Тръмп да пристигне във Великобритания късно утре и първо да се срещне с посланика на САЩ Уди Джонсън. Полицията вече е издигнала допълнителни врати и прегради в близост до резиденцията на посланика в централната част на Лондон.

След това президентът на САЩ ще вечеря с британската премиерка Тереза Мей в Двореца Бленъм, в близост до Оксфорд. Очаква се там също да бъдат организирани протести.

В петък Тръмп ще посети обект, свързан с отбраната на Великобритания заедно с Мей, след което двамата ще посетят Чекърс, извънградската резиденция на премиерката край Лондон, където ще се състоят двустранни преговори, съобщи по-рано посланик Джонсън.

След това Тръмп ще посети кралския дворец Уиндзор, за да се срещне с кралица Елизабет Втора. Късно вечерта в петък и в събота той ще посети Шотландия.

Няколко групи планират да съберат десетки хиляди на протести срещу Тръмп в Лондон, Глазгоу и Единбург.

Централна Европа е урок за либералите: не бъдете антинационалисти

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/07/12/3280780_centralna_evropa_e_urok_za_liberalite_ne_budete/?ref=rss


"Винаги съм се страхувал от знаци и символи, никога от хора и неща", казва румънският писател Михаил Себастиан в началото на прекрасната си книга "От две хиляди години", написана през 1934 г., в която описва задушаващата атмосфера на антисемитизъм и токсичен национализъм, обзела страната между двете световни войни. Днес в Европа и САЩ често се говори за завръщане към 30-те години на миналия век заради все по-големите страхове от национализма. Но тук има един парадокс: някои...

Производството и продажбата на коли в Китай се увеличава стабилно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958500

Производството и продажбата на коли в Китай се увеличава стабилно
От януари до юни в Китай са произведени 14,058 милиона автомобила и са продадени 14,066 милиона, което представлява увеличение съответно с 4,2% и 5,6% в сравнение с миналата година, предава bulgarian.cri.cn. Скоростта на продажбите се е увеличила с 1,8% в сравнение със същия период на 2017 г. Като цяло производството и продажбата в този отрасъл са

ФБР разкри подробности от разпитите на Саддам Хюсеин

https://dnes.dir.bg/spektar/fbr-razkri-podrobnosti-ot-razpitite-na-saddam-hyusein

Заловеният диктатор на Ирак е бил разпитван от Джордж Пиро, сегашен зам.-директор на бюрото

Вижте как нощуват българите и чужденците във Варненско в цифри

http://www.varna24.bg/news/802543.html

През май 2018 г. в област Варна са функционирали 259 места за настаняване с над 10 легла - хотели, ...

Парламентът гласува: От 23.00 до 8.00 часа без силен шум от заведения и клаксони

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958806

Парламентът гласува: От 23.00 до 8.00 часа без силен шум от заведения и клаксониМежду 23.00 и 8.00 часа /вместо до 7.00 часа, както досега/ се въвеждат ограничения за озвучаване на открити площи в зони и територии, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони, територии със смесено предназначение, озвучаването от пътни превозни и плавателни средства, предназначени за спорт,

Купуваме билет за метрото и градския транспорт през телефона

https://frognews.bg/novini/kupuvame-bilet-metroto-gradskiia-transport-prez-telefona.html

От днес софиянци могат да купят билет за метрото и градския транспорт през телефона си. На първо време - само дневна карта за всички линии от 4 лева и билетче за нощния транспорт от 2.

Енергетици спасиха щъркел край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=377629

Жителка на провадийското село Петров дол се обърна към екип на Електроразпределение Север, работещ по местната елмрежа със сигнал за паднало от гнездото щъркелче, научи Moreto.net. С помощта на 12-метрова автовишка специалистите на компанията върнаха малкото в дома му.

Почина Димитър Марашлиев, легенда на ЦСКА

http://clubz.bg/70449-pochina_dimityr_marashliev_legenda_na_cska

На 70-годишна възраст ни напусна една от най-големите легенди на ЦСКА Димитър Марашлиев.

Това съобщи сайтът на червения клуб.

Марашлиев облича червения екип за първи път през 1966 г. и 10 сезона от футболната му кариера преминават с него. За ЦСКА нападателят изиграва 244 срещи, в които отбелязва 73 гола.

В националния отбор има 8 мача и 3 попадения. Участва на Световното първенство по футбол в Мексико през 1970 г.

С ЦСКА Марашлием е 6-кратен шампион на България. 4 пъти е носител на несъществуващата днес Купа на Съветската армия.

Димитър Марашлиев е участник и в епичните сблъсъци от полуфинала за КЕШ между ЦСКА и италианския "Интер" през 1967 г.

А през 1973 г. вкарва първия гол в мача, в който армейците елиминират действащия европейски шампион "Аякс". Червеният тим печели с 2:0 и се класира на 1/4-финал за Купата на европейските шампиони (КЕШ).

Арестуваха младеж, откраднал телефона на 94-годишна в пирдопско село

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958807

Арестуваха младеж, откраднал телефона на 94-годишна в пирдопско село20-годишен е задържан с постоянна мярка за неотклонение за грабеж на възрастна жена. Полицейските действия стартирали около 10.45 часа на 10 юли, след сигнал за ограбена пред дома й в с. Чавдар 94-годишна жена, съобщават от пресцентъра на МВР. По данни на пострадалата, единият извършител държал здраво ръцете й,

Дерек Уилям-Фиш: Поддържам формата си с градинарство

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6957866

Дерек Уилям-Фиш: Поддържам формата си с градинарствоФестивалът Hills of Rock ще се състои на 20, 21 и 22 юли на Гребния канал в Пловдив. Три дни, три сцени и десетки страхотни артисти обещават организаторите от “София мюзик ентърпрайсис”. “Сабатон”, “Джудас Прийст” и “Айрън Мейдън” са хедлайнерите на Hills of Rock, който е част от програмата на “Пловдив 2019- Европейска столица на културата”.

"Демократична България" с поредна жалба срещу подновяването на АЕЦ "Белене"

https://www.actualno.com/politics/demokratichna-bylgarija-s-poredna-jalba-sreshtu-podnovjavaneto-na-aec-belene-news_684567.html

"Демократична България" е внесла поредна жалба срещу второто решение на Министерския съвет за подновяване на проекта АЕЦ "Белене". Това съобщиха от пресцентъра на обединението. "Ние заявяваме, че няма да допуснем отново милиарди левове да бъдат платени от българския данъкоплатец, в покриване на корупционни схеми и открита кражба през този морално остарял, екологично опасен и икономически нецелесъобразен проект", се казва в съобщението.  Решението

Над 1,4 кг контрабандно злато в тайник на автобус откриха митнически служители на "Лесово"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286749_%D0%9D%D0%B0%D0%B4+1%2C4+%D0%BA%D0%B3+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%BD%D0%BE+%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%B2+%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%D0%BD%D0%B0+%D0%B0%D0%

 Над 1,4 кг контрабандно злато в тайник на автобус откриха митнически и гранични служители на ГКПП "Лесово". Автобусът с турска регистрация е пътувал от Турция за България по редовна пътническа линия, управляван от български гражданин. Пристигнал е на Митнически пункт "Лесово" на 11 юни 2018 г. около 01:20 ч.

Екипажът на автобуса и всички пътници са заявили, че не внасят нищо за деклариране, след което е извършена съвместна проверка на превозното средство от екип на митническа мобилна група, служители на Митница Бургас и гранични служители, по постъпило искане от „Гранична полиция".

В хода на проверката са засечени следи от манипулация върху инсталация за отопление до двигателя в автобуса.

След демонтаж на съоръжението, във вътрешността му са открити 8 пакета, увити с тиксо, съдържащи 366 бижутерски изделия от злато с общо тегло 1402,38 грама.

Шофьорът на автобуса е заявил, че златните накити са негова собственост и са били укрити от него.

Контрабандните златни изделия на стойност близо 100 000 лв. са задържани. Автобусът също е задържан като превозно средство, послужило за пренасяне на контрабандата.

По случая е образувано досъдебно производство по описа на Митница Бургас, което се провежда от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура.

21-годишен наръга в гърба свой колега, за да скрие кражба на гориво, задържаха го

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958805

21-годишен наръга в гърба свой колега, за да скрие кражба на гориво, задържаха гоИзвършител на тежко криминално престъпление е задържан след бързи действия на криминалистите, съобщиха от пресцентъра на МВР. Минути преди полунощ на 10 юли в ОДМВР-София бил подаден сигнал за ранен охранител на фирма в Костинброд. Пострадалият 78-годишен мъж бил транспортиран в болнично заведение с прободно нараняване в гърба и разкъсна рана на

Германски съд разреши екстрадицията на Карлес Пучдемон

//dariknews.bg/novini/sviat/germanski-syd-razreshi-ekstradiciiata-na-karles-puchdemon-2108918

Съдът в германския град Шлезвиг постанови, че молбата за екстрадиция на бившия каталунски премиер Карлес Пучдемон в Испания на основание злоупотреба с обществени средства е допустима, предаде Ройтерс.

Той обаче отхвърли молбата за пр

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване