Настаняват убиеца от „Лозенец” в затворническа психиатрия

//dariknews.bg/novini/bylgariia/nastaniavat-ubieca-ot-lozenec-v-zatvornicheska-psihiatriia-2108933

Съдът постанови обвиняемият за убийството в столичния квартал „Лозенец“ да бъде настанен в психиатричното отделение на болницата към ловешкия затвор. След заседанието адвокат Гинка Маринова обясни, че причината за убийството е битов скандал за пари, съобщава "Фокус".
 

Няма да пуснат предсрочно от затвора мъжа, осъден за смъртта на малкия Паоло

//dariknews.bg/novini/bylgariia/niama-da-pusnat-predsrochno-ot-zatvora-myzha-osyden-za-smyrtta-na-malkiia-paolo-2108945

Пловдивският апелативен съд отмени условното предсрочно освобождаване на Георги Сапунджиев, постановено от Окръжния съд в Стара Загора. Така осъденият ще трябва да изтърпи остатъка от наложеното му наказание.
 
Сапунджиев е осъден на шест годи

Вярно или не? Доналд Тръмп: Германия внася 60-70% от енергийните си суровини от Русия

https://www.mediapool.bg/vyarno-ili-ne-donald-tramp-germaniya-vnasya-60-70-ot-energiynite-si-surovini-ot-rusiya-news281409.html

Германия разчита на Русия за по-голямата част от вноса си на природен газ. Но газът е по-малко от 20% от енергийния микс на Германия за производство на електроенергия. По време на срещата на върха на НАТО президентът на САЩ Доналд Тръмп разкритикува Германия за вноса на толкова много газ от Русия, като подчерта, че Берлин в същото време очаква САЩ да плащат, за да го защитават от Русия. "Германия е тотално контролирана от Русия, защото те ще получават от 60% до 70% от енергийните си суровини от Русия, както и нов газопровод", каза той. Германският канцлер Ангела Меркел отговори с репликата, че имайки предвид миналото, в което част от Германия е била контролирана от СССР, днес тя е убедена, че цялата държава е независима. Г-н Тръмп е прав, че Германия разчита на Русия за по-голямата част от вноса си на природен газ. По данни на Евростат от Русия идва между 50% и 75% от вноса на газ в Германия. Брокерът на суровини "Марекс Спектрон" съобщи пред Реалити чек, че около 60% от германския газ се внася от Русия, а повечето от останалата част идва от Норвегия. Но това не означава, че 60% от германските енергийни ресурси идват от Русия. Германският енергиен микс за производство на електроенергия се състои от 40% въглища, над 30% възобновяеми енергийни източници, под 20% газ и 10% ядрена енергия, сочат данните на "Марекс Спректрон". Страната се опитва да намали дела на въглищата и да изключи ядрената енергия, което означава, че използването на газ и възобновяеми енергийни източници най-вероятно ще се увеличи. Част от допълнителния газ вероятно ще дойде от Русия в резултат от изграждането на нов газопровод под Балтийско море - "Северен поток 2", за който говори Тръмп. Германското правителство подчерта, че струващата 9.5 млрд. евро (11.1 млрд. долара) тръба от Русия до Германия се финансира от частни компании и за изграждането й няма да бъдат похарчени никакви пари на данъкоплатците. Въпреки това, президентът Тръмп припомни, че бившият германски канцлер Герхард Шрьодер беше въвлечен в лидерството на проекта. Но дори с новия газопровод използваният от Германия газ няма да се увеличи до такава степен, че да е вярно твърдението, че 60%-70% от енергийните ресурси на Германия ще идват от Русия.  

Бюджетната комисия прие по-висок акциз за бездимните цигари

http://clubz.bg/70448-byudjetnata_komisiq_prie_po_visok_akciz_za_bezdimnite_cigari

Парламент Менда Стоянова 11112015 1

С 10 гласа "за" и 7 "против" парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на първо четене законопроекта за увеличаване на акциза на т.нар. "бездимни" цигари. В комисията бе гласуван първоначалният законопроект, според който акцизът на новото тютюнево изделие, засега продаващо се само от "Филип Морис Интернешънъл", ще е същият като на конвенционалните цигари.

Между първо и второ четене обаче управляващите ще направят промени и ще намалят ставката на 40% от тази на конвенционалните цигари. Освен това тя няма да е на база на пакет, както е при тях, а на грамаж - подобно на насипния тютюн.

Председателката на комисията и вносител на законопроекта Менда Стоянова отново изтъкна тезата си, че новият продукт заема все по-голямо място на пазара и със сегашния по-малък акциз, който е на 26% от този на нормалните цигари, държавата ще губи 30 милиона годишно.

"За по-малко от година устройството е увеличило пазара си с 50%, заема 1,3% от бранша. До края на годината ще достигне 1,6%, догодина 2%. Навлизат и нови такива устройства в други държави. Това показва, че в следващите години ще има рязко повишаване на дела на тези изделия. Това показва, че в бюджета ще се получи дефицит", обобщи тя.

Но призна, че е редно тези изделия да получат ставка на грамаж, не на пакет:

"Тези изделия могат да бъдат в най-различна форча, на капсули, в различни видове опаковки. Могат за бъдат и с течно вещество. За да имаме една ставка за целия тип продукти, тя трябва да бъде на грамаж."

Г-жа Стоянова видно бърка нагреваемите устройства с т.нар. електронни цигари, които са с никотинова течност. Тя подчерта, че една ставка от 40% е съвсем обичайна спрямо останалите страни в Европа:

"Европейската практика показва - средното облагане е 32%, ние сега имаме 26%, намираме се горе-долу в средата. Преди нас са основно западните държави, след нас - източните. В съседните държави е 35%, в Испания и Италия е 50%, във Франция достига дори 67%", обобщи тя.

БСП първи възразиха остро срещу законопроекта по две причини - първо, че това наказва продукт, който може да е по-малко вреден, и второ, че в средата на годината преди приемане на бюджет не се променят данъци и такси.

"ЕС е поръчал специално изследване, отложил е решението си за тези цигари. Защо преди 8 месеца сме приели този закон?", попита Румен Гечев от левицата. "Ако гласувате тези поправки сега, може пак да се съберем тук след няколко месеца."

И подчерта, че има данни за бездимните изделия, които сочат, че са по-малко вредни от конвенционалните цигари. Това даде старт на дълъг спор между ГЕРБ-ери, "патриоти" и БСП-ари за това дали има значение вредността на продукта и дали това е работа на бюджетната комисия, а не на здравната, например.

"Имате ли разчети колко милиона ще струва да се лекуват хорана, коино пушат конвенционални цигари? Трябва да стимулираме употребата на стоки, които да по-малко вредни. Човекът е по-важен от парите при равни условия", отбеляза още Гечев.

Георги Търновалийски от левицата също отбеляза, че преди 8 месеца, когато е приета сегашната данъчна ставка, управляващите са приели тезата, че тези продукти са по-малко вредни. Как за 8 месеца се е променило това, попита той. Стоянова отрече това да е било довод.

Вдигането на акциза ще увеличи и контрабандата, изтъкна той:

"Цените в България ще бъдат много по-високи, което означава, че тези, които търсят това изделие, ще ги търсят в съседните на нас страни - Румъния, Гърция, Сърбия."

Йордан Апостолов от "Обенинени патриоти" пък възрази на идеята за намаляване на 40%:

"Настоявам акцизът да остане този вариант, а не да бъде намаляван. Има едно рисмо от Световната здравна организация до Министерство на здравеопазването от 3 юли, в него пише - "всички форми на тютюн са вредни, включително и нагреваемите форми. Ние приветствам всякакви действия за увеличаване на тези ставки.""

Според него "Филип Морис" от няколко години харчели милиарди, за да "промият мозъците на хората, че тези цигари са безвредни". Всъщност компанията навсякъде посочва изрично, че няма безвредно тютюнопушене и че употребата на IQOS не е безвредна.

Депутатите видно показаха, че не са запознати с продукта, изследванията върху него и изводите от тях, като няколко посочиха, че няма никакви доказателства, че "бездимните" цигари са по-малко вредни. В комисия обаче бяха поканени и представители на три производителя - "Филип Морис", чийто продукт засега е единствен на българския пазар, и "Бритиш Американ Тобако" и "Джапан Тобако Интернешънъл", които имат подобен продукт в други страни.

"Тук става дума за нова категория продукти. Това не са цигари и не са електронни цигари", подчерта представителката на "Филип Морис".

И изтъкна, че до края на 2017 г има 47 независими от техните изследвания, които потвърждават техните данни. В едно от тях - на комитета по токсикология в Англия, финансирано от държавата, се казва, че тези продукти:

"Намаляват излагането на вредни вещества спрямо нормалните цигари и е много вероятно, ме намаляват общите рискове за здравето."

Тя изтъкна и че американската Агенция за храните и лекарствата (FDA) не е забранила продукта.

"Става дума за две процедури - едната е за пускане на пазара, втората е дали можем дя твърдим, че е с модифициран риск. Двете процедури са във ход, очакваме решение."

Подчерта и че "Филип Морис" вече провеждат клинични изследвания и според едно от тях биомаркерите на хора, спрели напълно цигарите, и такива, ползващи IQOS, са едни и същи.

Петима младежи потрошиха два градски автобуса в София

https://dnes.dir.bg/krimi/petima-mladezhi-potroshiha-dva-gradski-avtobusa-v-sofiya

Криминалисти от Трето РПУ са задържали четири момчета и едно момиче на възраст между 14 и 24 години

Плъх прекъсна балета "Спящата красавица" в Австралия, предизвикал е късо съединение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958792

Плъх прекъсна балета "Спящата красавица" в Австралия, предизвикал е късо съединениеПлъх е предизвикал късо съединение, от което е пострадал фестивалният център в южния австралийски град Аделаида, като е прекъснал постановката на балета "Спящата красавица", съобщава ДПА. Публика и балетисти са били принудени да напуснат залата под светлината на джобни фенерчета. От Южната австралийска електроснабдителна мрежа съобщиха,

Франция и Германия искат да вървят напред "ръка за ръка" по търговските въпроси

https://www.mediapool.bg/frantsiya-i-germaniya-iskat-da-varvyat-napred-raka-za-raka-po-targovskite-vaprosi-news281408.html

Френският министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер и германският му колега Петер Алтмайер увериха, че искат да вървят напред "ръка за ръка" на фона на напрежението по света, свързано с наложените от САЩ по-високи търговски мита, предаде Франс прес. "Германия и Франция винаги са вървели напред ръка за ръка по въпроса със световната търговия. Мога да ви гарантирам, че ще продължат да вървят напред ръка за ръка през следващите седмици и месеци", заяви Льо Мер на пресконференция след среща с Алтмайер. "Обезпокоени сме от американските решения в сферата на търговията. Смятаме решението на американското правителство за увеличаване на митата за неоправдано", каза той. По думите му ЕС е реагирал по правилен начин на предизвикателството, давайки "твърд, премерен и единен отговор". "Нашата цел е да избегнем по възможност търговска война, защото накрая на такава война няма да има победители, ще има само жертви от двете страни на Атлантика и в световен план", каза на свой ред Алтмайер.

Граждани в Кюстендил недоволни! Бюро за защита на потребителя работи само 3 часа!

http://www.struma.com/obshtestvo/grajdani-v-kyustendil-nedovolni-byuro-za-zashtita-na-potrebitelya-raboti_136580/

Граждани на Община Кюстендил се оплакаха в социалните мрежи, че бюрото за защита на потребителя, което се намира намира в Бюрото по труда работи с клиенти само 3 часа на ден.

Работното време на институцията беше публикувано от недоволен гражданин, който се възмущаваше на произвола. Комисията за защитата на потребителя разглежда жалби, в които правата на потребителя са нарушени. Те имат и онлайн платформа, в която гражданите могат по всяко време на денонощието да изпратят своите...

Продължава

Над 1,4 кг контрабандно злато в тайник на автобус откриха митнически служители на "Лесово"

http://nakratko.bg/category/60/162241/


1402,38 грама контрабандни златни изделия откриха в тайник на автобус с пътници митнически и гранични служители на ГКПП Лесово. Автобусът с турска регистрация е пътувал от Турция за България по редовна пътническа линия, управляван от български гражданин.

В."Вима": Руското присъствие на Балканите е публична тайна от доста време

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958707

В."Вима": Руското присъствие на Балканите е публична тайна от доста времеЗавеса на мистериозност покрива историята с внезапното експулсиране на руски дипломати, като оставя да витае множество от въпроси без отговор. Потвърждението на експулсирането от правителството с неопределената аргументация, че не можем да приемем поведение, което нарушава международното право и не уважава гръцките власти,

Ужас! „Рено“ пламна на Предел, вдигна на крак огнеборци

http://regiona.bg/%d1%83%d0%b6%d0%b0%d1%81-%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%be-%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d0%bb-%d0%b2%d0%b4%d0%b8%d0%b3%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba/

Семейство от Гоце Делчев преживя страшно премеждие днес на  прохода „Предел“. Колата им се запали по време на движение. Инцидентът стана днес към 15. 00 часа  на  пътя за Банско, точно преди разклонението за бившата Миньорсака станция.

Водачът на реното, марка „Меган“ и пътуващите му близки в колата видели пушека и отбили встрани от пътя. Веднага подали сигнал на 112.

Огнеборци дошли на място и потушили пламъците излизащи от колата.

За щастие няма пострадали, има  само материални щети  по автомобила.Сн.илюстративна.

Материалът Ужас! „Рено“ пламна на Предел, вдигна на крак огнеборци е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Полският премиер постави на Украйна условия за помирение

https://www.mediapool.bg/polskiyat-premier-postavi-na-ukraina-usloviya-za-pomirenie-news281407.html

Полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че помирение между Полша и съседна Украйна може да има само когато Киев поеме отговорността за "геноцида", по думите му, срещу поляци, избити през Втората световна война от украински националисти, предаде Ройтерс. Изявлението на Моравецки беше по повод 75-годишнината от началото на убийствата през 1943-45 г. в историческо-географската област Волиния - тогава на полска, а сега на украинска територия. През размирните военни години съветски и нацистки войски са преминавали през тази плодородна земя. Според Варшава по време на германската окупация над 100 хиляди поляци са били избити от украински националисти с цел етническо прочистване, а много малък брой украинци са били убити като отмъщение. Украйна твърди, че и двете страни са извършвали кръвопролития в големи мащаби, но избягва да посочва числа, отбеляза Ройтерс. Агенцията коментира, че въпреки напрежението на високо равнище над един милион украинци работят в Полша, а хората от двата народа остават общо взето приятелски настроени.

Намериха половин тон алкохол менте в къща в Аксаково

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958787

Намериха половин тон алкохол менте в къща в АксаковоБлизо половин тон - 461.1 литра, алкохол менте откриха служители от митническа мобилна група от жилищен имот в град Аксаково. Нелегалният етилов алкохол е конфискуван, по случая е образувано предварително производство. Тубите с ментето били прибрани в апартамент и гараж в приземния етаж. Проверяващите преброили 5 пластмасови бидона с различна

Резултатите от второто класиране след седми клас са обявени

http://www.moreto.net/novini.php?n=377636

Резултатите от второто класиране за прием след седми клас в гимназиите вече са обявени, научи Moreto.net Проверка за класирането може да се направи на сайта на Министерство на образованието и науката, въвеждайки входящ номер и код за достъп на ученика.

ПЪРВО В ПИК! Цирк в кулоарите на парламента - Валери Симеонов сряза Беновска: Престанете да ме тормозите. Притискате ме с бюста си! (ВИДЕО/СНИМКА)

http://pik.bg/първо-в-пик-цирк-в-кулоарите-на-парламента---валери-симеонов-сряза-беновска-престанете-да--news765073.html

ПЪРВО В ПИК! Цирк в кулоарите на парламента - Валери Симеонов сряза Беновска: Престанете да ме тормозите. Притискате ме с бюста си! (ВИДЕО/СНИМКА)

Същински цирк се разигра в кулоарите на Народното събрание заради напористата водеща Илияна Беновска, видя репортер на ПИК TV. Устатата журналистка буквално полегна върху вицепремиера Валери Сиимеонов, докато опитваше да достигне до него, за да му зададе въпрос. Той бе обграден от медиите, но това не спря Беновска, която го изненада откъм гърба и почти прилегна върху него.

Близостта й явно не се хареса на Симеонов, която я сряза остро. 

"Много ви моля! Престанете да ме тормозите. В момента ме натискате с бюста си!", обърна се към нея лидерът на НФСБ в края на изявлението си, което даде преди почивката на депутатите за закона срещу шума. Беновска напираше да му каже нещо почти в ухото, завардила го в гръб.

Преди това Симеонов й направи и друг недвусмислен намек с думите "аз няма да си сложа силикон в джуките и да се кача да танццувам на масата", заяви политикът на натрапчиво тунингованата дама, обяснявайки, че не всички искат да ходят до сред нощите по чалга клубове и правилата за тишината трябва да се спазват. 

Вижте в края на видеото на ПИК TV куриозната ситуация след седмата минута. 

{tv}http://v.piktv.bg/f/videos/4/piktv_14e70a83b9ff711608fcb414143a0d15.mp4{/tv}

Задържаха пиян шофьор без книжка в добричко село

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958782

Задържаха пиян шофьор без книжка в добричко село
В град Балчик е спрян за проверка лек автомобил „Фолксваген” без регистрационни табели, управляван от криминално проявения Г.С. (47 г.) от село Царевец, област Добрич. – съобщиха от Областната дирекция на МВР. При извършената проверка на 11 юли, около 15,55 ч, за употреба на алкохол с техническо средство, е установено наличието на 1,

Тръмп няма да склони на отстъпки във връзка с Украйна пред Путин

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6958775

Тръмп няма да склони на отстъпки във връзка с Украйна пред ПутинДългоочакваната от мнозина руско-американска среща на върха във финландската столица ще започне само след няколко дни, но все още поражда въпроси. Основният вероятно звучи така: каква е всъщност нуждата от тази среща в чисто практически план? В смисъл че от гледна точка да се вдигнат рейтингите на двамата политици в страните им нещата са ясни.

Румен Радев: Вече ставаме силно зависими от Турция

http://nakratko.bg/category/59/162240/


Президентът Румен Радев се среща с Ердоган днес следобед. Пред bTV той коментира очакванията си за този среща. На влизане, преди днешното заседание на лидерите от НАТО, президентът коментира темите, които предстои да обсъди с Ердоган.

Парламентът ще даде възможност на съкратени миньори от Бобов дол да се пенсионират

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/07/12/3280787_parlamentut_shte_dade_vuzmojnost_na_sukrateni_minyori/?ref=rss


Парламентът ще даде възможност за пенсиониране на останали без работа миньори подари закриване на обекти в Бобов дол. До края на юли ще бъдат приети промени в Кодекса за социално осигуряване, които да позволят на миньори да се пенсионират без необходимите възраст и стаж, ако мината, в която работят, е ликвидирана. Поправките се очаква да засегнат 80 души.<br /><br />Тази възможност е присъствала в законодателството до края на м.г. и после е отменена. След дебат в Националния съвет...

6 неща, които трябва да направите след раздяла

https://www.actualno.com/curious/6-neshta-koito-trjabva-da-napravite-sled-razdjala-news_684564.html

След раздяла всеки човек се чувства самотен, ядосан, тъжен и доста често изпада в депресия. Наистина е трудно да се възстановите понякога, но е нужно. Няма как цял живот да живеете с тази мъка и да не си позволявате да продължите напред. След раздяла с „голямата любов“ губим вяра в любовта като цяло, мислим си че повече няма да можем да обичаме и да бъдем обичани или по-скоро ни е страх от болката, която изпитваме след раздяла. В първия момент ни се струва, че никога няма

Съоръжение за плазмено изгаряне на радиоактивни отпадъци работи в АЕЦ "Козлодуй"

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/07/12/3280785_suorujenie_za_plazmeno_izgariane_na_radioaktivni/?ref=rss


Съоръжение за плазмено изгаряне на радиоактивни отпадъци работи вече в АЕЦ "Козлодуй". То позволява да се третират ниско- и средноактивните материали до безопасна форма, а освен това значително намалява и обема им преди депониране, съобщи "Капитал".<br /><br />Съоръжението е изградено от консорциум между испанската Iberdrola и белгийската Belgoprocess. Проектът е на стойност 31 млн. евро, като 70% от средствата са осигурени от Международен фонд...

One Love Tour Банско 2018 идва с игрите на „Фермата”

http://www.struma.com/obshtestvo/one-love-tour-bansko-2018-idva-s-igrite-na-fermata_136579/

Броени са дните до гостуването в Банско на второто издание на българо – македонското турне One Love Tour 2018. Стартирало именно от Банско миналата година, музикалното събитие набра скорост и дори бе културен акцент в контекста на подписването на българо-македонското споразумение за добросъседство, както и споразумението между Гърция и Македония, касаещо името на югозападната ни съседка.

Тази година фестивалният формат залага на игри на „Фермата”, улица на...

Продължава

Злосторници са запалили катерушки в детска градина в Хасково

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958772

Злосторници са запалили катерушки в детска градина в ХасковоЗлосторници са палили тази нощ огън върху пързалка и в беседката на Детска градина "Усмивка" в Хасково, съобщиха от общината. Вандалите са повредили и катерушка "влакче", предаде БТА. Директорката на градината Христина Петкова е подала в полицията сигнал за вандалския акт. Дворът на градината е под видеонаблюдение.

"Демократична България" внесе поредна жалба срещу подновяването на АЕЦ "Белене"

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/07/12/3280794_demokratichna_bulgariia_vnese_poredna_jalba_sreshtu/?ref=rss


Вчера "Демократична България" е внесла поредна жалба срещу второто решение на Министерския съвет за подновяване на проекта "Белене", съобщиха от пресцентъра на обединението.<br /><br />"Ние заявяваме, че няма да допуснем отново милиарди левове да бъдат платени от българския данъкоплатец, в покриване на корупционни схеми и открита кражба през този морално остарял, екологично опасен и икономически нецелесъобразен проект", се казва в съобщението.<br...

Тръмп: Нямам представа какво казва Макрон, но звучи красиво

https://www.mediapool.bg/tramp-nyamam-predstava-kakvo-kazva-makron-no-zvuchi-krasivo-news281406.html

Доналд Тръмп и Еманюел Макрон проведоха среща в кулоарите на срещата на високо равнище в Брюксел в сряда. След като американският президент даде висока оценка на ръководните качества на френския си колега и техните "невероятни" отношения, Макрон започна да говори на френски пред репортерите, предаде "Политико". Тръмп започна да се смее и каза, че не разбира какво казва Макрон, но "то звучи красиво". Тогава Макрон превключи на английски и обясни: "Аз току що припомних на всички, че преди около година вие и съпругата ви бяхте в Париж в Деня на Бастилията". "С вас вече работим заедно близо 12 месеца. И взехме някои страхотни решения и ще продължим да работим заедно", каза Макрон. Един от репортерите го попита дали е съгласен с изявлението на Тръмп, направено по-рано същия ден, че Германия е "пленник" на Русия. Американският президент отбеляза, че се радва, че някой е попитал Макрон за това. Отговорът на френския президент беше "не".      

Милка Христова: Трябва да запазим трамвай № 6

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286748_%D0%9C%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%B0+%D0%A5%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%A2%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BC+%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B2%D0

 Трябва да запазим трамвай № 6. Това каза заместник-председателят на Столичния общински съвет и съветник от БСП Милка Христова за Агенция „Фокус“ във връзка с решението дали линията на трамвай № 6 да бъде заменена с тролей.

Тя обясни, че ситуацията засяга две групи граждани. „Има две групи граждани, които не са удовлетворени и не са доволни от същестуващата ситуация. Това са гражданите, живеещи по бул. „Скобелев“, които повече от 7-8 години са подложени на шум, който определено надвишава нормалните норми на възприемане. Другата група граждани, които не са доволни са тези в район „Лозенец“, на които беше спряно обслужването с трамвай № 6 и те определено имат големи трудности с придвижването в посока центъра", каза тя. 

По думите й БСП - София счита, че запазването на трамай № 6 е вариантът, в който могат да бъдат решени проблемите и на гражданите по бул. „Скобелев“ и на гражданите от район "Лозенец“. Христова поясни, че запазването на трамвая предполага трамваите от бул. „Скобелев“ да влязат под земята, да вървят по съществуващото трасе, като трамваи 1 и 7 завият надясно под бул. „Витоша“, а 6 продължи по стария тунел по „Арсеналски“.

„Това означава, че няма да има надземно трасе по „Скобелев“ и ще бъде запазено обслужването на гражданите в район „Лозенец“ с трамвая. Вторият вариант, който се предлага е именно с премахването му и заменянето му с тролей, запазване на трамваите по бул. „Скобелев“, като само ги измества с 3,6 м. Не знам дали гражданите на „Скобелев“ са наясно с този факт, но не съм убедена, че изместването на трамвайно трасе с 3,6 м ще реши проблемите на живеещите там“, каза тя. 

По думите й друг аргумент за запазването на трамвая е, че той е самостоятелен в своето трасе и не се влияе от затрудненията в движението. „Той не е един от участниците в движението и в голяма степен може да гарантира спазването на графика. Тролеят за съжаление споделя пътното платно с останалите участници в движението и много пъти е зависим от различни видове задръствания, трафик, тапи и т.н.“, допълни заместник-председателят на Столичния общински съвет. 
Деница КИТАНОВА

Задържаха непълнолетен за убийството на жена в Шуменско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958768

Задържаха непълнолетен за убийството на жена в ШуменскоОкръжната прокуратура в Шумен задържа за срок до 72 часа непълнолетният И.И., след като е бил привлечен като обвиняем по досъдебно производство за умишлено убийство. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура във Варна. По данни на съдебната институция, на 8 срещу 9 юни 2018 г. 17-годишният обвиняем, заедно с потърпевшата Е.Р.

Пиян моторист помля паркирана кола в Кранево

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958776

Пиян моторист помля паркирана кола в Кранево
Водач на мотопед „Сузуки” с добричка регистрация поради движение с несъобразена скорост се блъска в паркиран автомобил „Пежо” и предизвиква пътно произшествие с материални щети. Инцидентът е станал на 11 юли, около 17,30 ч., в село Кранево – съобщават от Областната дирекция на МВР. При извършената проверка с техническо средство,

Макрон: Разговорите в НАТО бяха искрени

http://clubz.bg/70447-makron_razgovorite_v_nato_bqha_iskreni

Разговорите на срещата на НАТО са били премерени и изпълнени с уважение въпреки критичните туитове на Доналд Тръмп преди и след нея.

Това заяви френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс.

Преди форума Тръмп разкритикува Германия в туитър заради зависимостта й от руската енергия. А по време на събитието нападна страните членки на НАТО заради разходите им за алианса.

"Четох посланието от 140 знака, - каза Макрон. - Дебатите имаха различен тон. Те бяха искрени и нямаше сочене с пръст или липса на уважение."

Според него не е непременно добра идеята за бъдат увеличени разходите на страните от пакта на 4 на сто от техния БВП от сегашните 2 процента, както намекна Тръмп.

Френският президент допълни, че обратно на твърденията на някои медии американският му колега не е заплашвал с оттегляне от 70-годишния алианс заради ангажиментите на европейските съюзници на САЩ към разходите за отбрана.

"Президентът Тръмп в нито един момент - нито на двустранните срещи, нито на многостранните, е казвал, че ще се оттегли от НАТО", заяви Макрон.

Попитан втори път, той отговори:

"Не - поне докато аз съм бил там. Не го е казвал на мен."

"Всички се съгласиха да увеличат разходите в съответствие с ангажиментите, поети през 2014 г., - допълни Макрон. - Мисля, че НАТО стана по-силна след тези няколко дни."

Парламентът гласува окончателно спорния закон за горивата

http://nakratko.bg/category/59/162239/


Парламентът прие на второ четене Закона за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, придобил популярност като закон за горивата, предаде репортер на БГНЕС.

Голям пожар в хранителен магазин в Аризона (видео)

http://www.cross.bg/magazin-pozhar-arizona-1578968.html

/КРОСС/ Голям пожар избухна в магазин за хранителни стоки в американския щат Аризона. Покривът на сградата рухна зрелищно под напора на огъня, избухнал по време на гръмотевична буря. Хората в магазина са били евакуирани навреме и няма данни за пострадали, съобщи местната противопожарна служба. Паркингът и околните улици бяха наводнени след тридневни поройни дъждове. Все още не е известна причината за избухване на пожара и дали той е предизвикан от мълния. video: https://www.youtube.com/watch?v=yDf5ANmwcAA

Гръцката опозиция предлага на изборите да може да се гласува и в чужбина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958771

Гръцката опозиция предлага на изборите да може да се гласува и в чужбина

Изменение в правителствения законопроект за "Реформа на институционалната рамка на местното самоуправление" (известен като "Клистен 1") е внесла най-голямата опозиционна партия Нова демокрация, съобщава "Катимерини", цитиран от БТА. Според предложението на Нова демокрация гръцките граждани, които живеят в чужбина,

Екипи на ЕРП Север спасиха щъркел

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286747_%D0%95%D0%BA%D0%B8%D0%BF%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%95%D0%A0%D0%9F+%D0%A1%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80+%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D1%89%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%B5%D0%BB

  Жителка на село Петров дол, община Провадия, се обърна към екип на Електроразпределение Север, работещ по електроразпределителната мрежа на селото със сигнал за паднало от гнездото щъркелче. С помощта на 12-метрова автовишка специалистите на компанията върнаха малкото в дома му.

Специално внимание бе оказано на щъркеловото гнездо, което бе пострадало от бурите през последните седмици. Енергетиците отстраниха висящи клони в основата на гнездото, които създаваха риск от запалване при контакт с проводниците под напрежение.

Стълбовете от електроразпределителната мрежа са предпочитано място за гнездене от щъркелите, но близостта до въздушните проводници застрашава сигурността на птиците. Електромонтьорите на дружеството нерядко влизат в ролята на спасители на пернатите.

Електроразпределение Север има създадена действаща програма за поставяне на платформи, които се слагат на мястото на изградени вече щъркелови гнезда, но на безопасно разстояние от проводниците. ЕРП Север работи с екологичните дружества по съвместни проекти за обезопасяване на електрически съоръжения и осигуряване на спокойно пребиваване на птиците на територията на Североизточна България.

Шофьор от тежка катастрофа на АМ "Тракия" с четирима убити остава в ареста

https://www.actualno.com/crime/shofior-ot-tejka-katastrofa-na-am-trakija-s-chetirima-ubiti-ostava-v-aresta-news_684563.html

Двегодишният син, тъщата и двете сестри на съпругата на Джамал Караджа загинаха в ранните часове на 1 юли, когато управляваният от него "Фолксваген Транспортер" се преобърна на магистрала "Тракия" близо до Пловдив. Днес Апелативен съд-Пловдив отказа да промени мярката за неотклонение, дадена от предишна инстанция и остави Караджа в ареста до гледане на делото, предаде БГНЕС. По показания на свидетел, управлявал колата си непосредствено след двамата участници в произшествието

Пловдив 2019: инфраструктура липсва, концепцията необратимо се отдалечава от първоначалната идея

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/07/12/3201762_plovdiv_2019_infrastruktura_lipsva_koncepciiata/?ref=rss


"Дневник" продължава да публикува мнения на участници в движението "Реформи в културата". Този текст, написан от Манол Пейков, събира позиции, изразени от експерти на първата среща на движението в Пловдив на 16 юни. <br /><br />През 2019 г. Пловдив ще бъде домакин на най-важното културно събитие за страната ни от началото на новото хилядолетие: инициативата "Европейска столица на културата".<br /><br />Пловдив спечели тази титла преди четири...

Авария на входния булевард "Цар Борис III" остави вчера за няколко часа без вода" Ниска зона" в Петрич, ВиК реши проблема с ниското налягане

http://www.struma.com/obshtestvo/avariya-na-vhodniya-bulevard-car-boris-iii-ostavi-vchera-za_136578/

Вчера в късния следобяд "Ниска зона" на Петрич остана без вода за няколко часа. Причината за това бе авария на входния булевард, която отне няколко часа на служителите да я отстранят.

Управителят на ВиК Петрич Ивайло Христов ни сподели днес: "От близо месец имаме оплаквания от живущи в кооперация на входния булевард "Цар Борис III", че налягането на водата е слабо. Установихме, че има спукано отклонение към тази кооперация. Това наложи веднага да вземем...

Продължава

Федерер: Не знам колко време ще ми отнеме да преглътна загубата

https://offnews.bg//tenis/federer-ne-znam-kolko-vreme-shte-mi-otneme-da-preglatna-zagubata-684242.html

След като загуби от Кевин Андерсън и отпадна на 1/4-финалите от турнира от Големия шлем "Уимбъдън", швейцарската легенда Роджър Федерер сподели, че е дошъл момент по време на двубоя, в който вече не е можел да изненада съперника си.

"През първия сет разчитах сервиса му, той не правеше много асове. Усещах, че от основната линия може да разнообразявам и да съм агресивен, но с напредването на мача вече не можех да го изненадам.

Това е много лошо усещане. Разбира се, случвало ми се е и преди. Имал съм много, много такива мачове – нямаше какво вече да предложа, за да може опонентът да греши повече. Това беше от ключово значение.

Когато имах нужда, не успявах да вдигна нивото си. Иначе се чувствах невероятно на тренировка и по време на загрявката, усещах топката добре – и сега продължава да е така. Просто това не беше моят ден. След първия сет така и не бях на 100%. Това беше един от дните, в които се надяваш някак си да се справиш.

Обожавам да съм на Уимбълдън. Прекарваме си добре със семейството. Всичките ми герои са ставали шампиони тук. Всеки път, когато се завръщам, опитвам да съм като тях.

Не знам колко време ще ми отнеме да преглътна загубата – може да е повече, може и да е половин час. Целта е да се завърна догодина. Не бих го нарекъл недовършена работа", каза Федерер.

Отпадането на Маестрото до някаква степен направи задачата на Рафаел Надал малко по-лесна. Вчера Матадора победи Хуан Мартин дел Потро със 7:5, 6:7(7), 4:6, 6:4, 6:4 и ще спори за място на финала с Новак Джокович.

Кремъл отхвърли твърденията на Тръмп, че Германия е заложник на Русия

https://petel.bg/Kremal-othvarli-tvardeniyata-na-Tramp--che-Germaniya-e-zalozhnik-na-Rusiya__273503

Кремъл отхвърли твърдението на президента на САЩ Доналд Тръмп, че Германия е "заложник" на Русия заради зависимостта си от руския природе...

Обвиненият в убийството на доцента в Пловдив сам се обадил на 112! Съдията: Да, ама късно!

https://petel.bg/Obvineniyat-v-ubiystvoto-na-dotsenta-v-Plovdiv-sam-se-obadil-na-112--Sadiyata--Da--ama-kasno-__273493

В Апелативния съд в Пловдив съдия Веселин Ганев даде ход на делото срещу обвинения в убийството на доцент Стефан Нейков - Илия Стоичков. Т...

Излязоха резултатите от второто класиране за гимназиите

https://www.actualno.com/education/izljazoha-rezultatite-ot-vtoroto-klasirane-za-gimnaziite-news_684561.html

Резултатите от второто класиране след VII клас са публикувани на сайта на министерството на образованието. Те могат да се проверят на адрес: https://priem.mon.bg/, като са необходими входящият номер и код. Над 3200 седмокласници в София участват във второто класиране като около половината преминаха на по-предни позиции. Неуспелите да се класират и този път са общо 428 деца заради недобре подредени желания или надценен бал. Те имат още един шанс - да участват в третото класиране. Свободните ме

В България ще се сглобяват електрически камиони

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/v-bylgariia-shte-se-sglobiavat-elektricheski-kamioni-264566/

Китайска компания планира да инвестира 10 млн. евро в следващите три години в начинанието

Важна новина за благоевградчаните на Острова! Ветрове от 105 мили/час

http://www.struma.com/obshtestvo/vajna-novina-za-blagoevgradchanite-na-ostrova-vetrove-ot-105-mili-chas_136577/

Важна новина за всички българи във Великобритания. Ураганът Крис ще удари острова и ще развали времето, пише БЛИЦ. Ураганът, ударил първо източната част на Америка, и се очаква да пристигне на Острова с ветрове от 105 мили/час. Температурите рязко ще паднат, пише "Новини Лондон".

И въпреки че е категоризиран със степен „две”, интензитета му ще отслабне, докато стигне Великобритания, но все пак ще се усети рязката промяна на времето. Това ще сложи край на...

Продължава

Москва ще изгони двама гръцки дипломати

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286746_%D0%9C%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D0%BD%D0%B8+%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B0+%D0%B3%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%BA%D0%B8+%D0%B4%D0%B8%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8

  Москва ще изгони двама гръцки дипломати в отговор на решението на Атина да експулсира двамадипломати на Русия, съобщи руската агенция РИА Новости. Агенцията, чиято информация е цитирана от Ройтерс, се позовава на високопоставен депутат.

Преди това руското външно министерство заяви, че ще предприеме ответни мерки в отговор на експулсиране от Гърция на двама руски дипломати.

Гръцкият вестник "Катимерини" разпространи днес новината, че правителството на Гърция е приело решение да изгони двама дипломати на Русия и да забрани влизане в страната на още двама.

Както твърди изданието, гръцките власти обвиняват дипломатите в намеса във вътрешните работи на страната, а също в действия, подриващи националната сигурност.

Ученичка яде бой от продавачка, без да е откраднала… бутилка минерална вода

https://www.actualno.com/crime/uchenichka-jade-boj-ot-prodavachka-bez-da-e-otkradnala-butilka-mineralna-voda-news_684560.html

Ученичка яде шамари и се раздели с кичури коса заради бутилка минерална вода, която не е откраднала. Инцидентът е от 24 юли миналата година в Златоград, но за него се разбра едва сега, в съдебно дело за лека телесна повреда. Продавачка в павилион за закуски в центъра на Златоград нападнала с шамари и скубала ученичка, след като решила, че е откраднала бутилка минерална вода. Това се случва, докато момичето разговаряло с приятелки пред павилиона. То държало бутилката вода, когато продавачката и

С 25% по-малко ще е прибраната пшеница тази година

http://econ.bg/Новини/С-25-по-малко-ще-е-прибраната-пшеница-тази-година_l.a_i.763380_at.1.html

Тази година ще има спад с около 25% в прибраната пшеница, прогнозира пред БНР председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите...

Откриха паметна плоча на д-р Данаил Шишков във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=377638

Паметна плоча с барелеф на известния общественик и лекар д-р Данаил Шишков беше открита на ул. „Михаил Колони“ (Шишковата градинка) във Варна, предаде репортер на Moreto.net. Поставянето на барелефа става 60 г. след смъртта му. Плочата е дело на скулптура Пламен Аврамов и по инициатива на Община Варна.

17-годишен почерпен хлапак убил с шутове и ритници жена в шуменско село

http://www.struma.com/sinya-lampa/17-godishen-pocherpen-hlapak-ubil-s-shutove-i-ritnici-jena-v_136576/

Oкръжната прокуратура в Шумен задържа за срок до 72 часа непълнолетният И.И., след като е бил привлечен като обвиняем по досъдебно производство за умишлено убийство, съобщиха от държавното обвинение. На 8 юни срещу 9 юни 2018 г. 17-годишният обвиняем заедно с пострадалата Е.Р. и други свидетели по делото се събрали в дома на мъж от село Лятно.

Почерпили се с алкохол, след което домакинът изгонил пострадалата. Жената отишла до селския магазин, после се върнала отново в къщата....

Продължава

Порнозвездата, която съди Тръмп, е арестувана в стриптийз клуб

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/07/12/3280776_pornozvezdata_koiato_sudi_trump_e_arestuvana_dokato/?ref=rss


Порнозвездата Сторми Даниълс, която твърди, че е имала афера с президента Доналд Тръмп през 2006 г., е била арестувана в стрийптийз клуб снощи. Според адвоката ѝ става въпрос за предварително подготвен компромат.<br /><br />Даниълс, чието истинско име e Стефани Клифърд, е била задържана, защото позволила на клиент да я докосне, докато е била на сцената. Адвокатът ѝ Майкъл Авънати заяви, че арестът е "политически мотивиран и вони на отчаяние".<br /><br />Даниълс...

Въвеждат допълнителни мерки срещу африканската чума в Русенско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958743

Въвеждат допълнителни мерки срещу африканската чума в РусенскоВ Русенско се въвеждат допълнителни мерки срещу появата и евентуалното разпространение на африканската чума по свинете у нас. Това бе решено на днешното извънредно заседание на постоянно действащата междуведомствена областна епизоотична комисия, водена от заместник-областния управител Свилен Иванов, предаде БТА.

Тръмп: Плащаме десетки милиарди долари, за да пазим Европа от Русия

https://offnews.bg//sviat/tramp-plashtame-desetki-miliardi-dolari-za-da-pazim-evropa-ot-rusia-684243.html

САЩ плащат десетки милиарди долари, за да защитават Европа от Русия, като в същото време търпят загуби в търговията. Това заяви в четвъртък в Туитър американският президент Доналд Тръмп.

"В течение на много години президентите безуспешно се опитват да накарат Германия и другите богати страни от НАТО да плащат повече за своята защита от Русия. Те плащат само малка част от своя дял. САЩ плащат десетки милиони долари, за да субсидират Европа, като при това търпят значителни загуби в търговията", написа Тръмп. 

Изказването му идва, след като по време на срещата на върха на НАТО държавите членки да увеличат бюджета си за отбрана на 4% от БВП. 

Освен това той нарече неприемливо Русия да печели пари от продажбата на газ в Европа. 

Написаното от Тръмп в Туитър днес идва като продължение на вчерашното му изказване за това как големите европейски държави продължават да правят бизнес с Москва, докато САЩ плащат, за да ги пазят от Русия. 

Мисля, че е много тъжно, когато Германия прави бизнес с газ и нефт с Русия, докато вие се предполага, че защитавате страната срещу Русия. В същото време се плащат милиарди долари на Русия. Ние защитаваме Германия, ние защитаваме Франция, защитаваме всички тези държави, а в същото време много от тях правят сделка с Русия за газопроводи", заяви Тръмп на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Демократична България продължава действията си против рестарта на проекта Белене

https://frognews.bg/novini/demokratichna-balgariia-prodaljava-deistviiata-protiv-restarta-proekta-belene.html

Демократична България внесе поредна жалба, срещу второто решение на Министерския съвет за подновяване на проекта Белене.

Демократична България продължава действията си против рестарта на проекта Белене

https://frognews.bg/politika/demokratichna-balgariia-prodaljava-deistviiata-protiv-restarta-proekta-belene.html

Демократична България внесе поредна жалба, срещу второто решение на Министерския съвет за подновяване на проекта Белене.

Франция ще облекчи правила, за да стане по-привлекателен финансов център

https://www.mediapool.bg/frantsiya-shte-oblekchi-pravila-za-da-stane-po-privlekatelen-finansov-tsentar-news281405.html

Франция ще сведе финансовите регулации до минималните изисквания на ЕС и ще въведе нови данъчни стимули, за да направи Париж по-привлекателен финансов център. Това каза френският премиер Едуар Филип, цитиран от Ройтерс. Филип заяви на прием, на който бяха дошли 200 директори от финансовия сектор, че повечето промени ще бъдат направени до края на годината. Страните от ЕС се борят да привлекат банкери от Лондон на фона на несигурността, свързана с това как Брекзит ще повлияе на най-големия финансов център в региона. Президентът Еманюел Макрон вече предприе стъпки, насочени към засилване на позициите на Париж като финансов център, включително планове за постепенно намаляване на корпоративния данък до 25 процента, премахване на данък богатство върху финансовите активи и въвеждане на плосък данък от 30 процента върху всички капиталови приходи.

Кандидатите за гимназия вече имат резултати!

http://www.struma.com/obshtestvo/kandidatite-za-gimnaziya-veche-imat-rezultati_136575/

Днес излезе второто класиране за прием след 7ми клас. Резултатите от него може да проверите в долния линк, като напишете входящия номер и кода за достъп на ученика!

Припомняме, че през май повече от 55 хиляди седмокласници се явиха на външното оценяване!

Записването за новопроетите ученици ще бъде от 13 до 17 юли, като на 19юли ще бъдат обявени свободните места!

линк за проверка на резултатите: Продължава

С критиките си Тръмп продължава да диктува програмата на срещата на НАТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958762

С критиките си Тръмп продължава да диктува програмата на срещата на НАТОПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп отправи нови критики срещу Германия и повтори искането си за удвояване на разходите за отбрана по време на втория ден от срещата на високо равнище на НАТО в Брюксел днес, предаде Франс прес, цитирана от БТА. "Германия започна да плаща на Русия - страната от която иска да се защити - милиарди долари за енергийните си

Излезе второто класиране за гимназиите, пак с известни спънки

https://offnews.bg//obshtestvo/izleze-vtoroto-klasirane-za-gimnaziite-pak-s-izvestni-spanki-684231.html

С известни спънки второто класиране за гимназиите с прием след седми клас беше качено днес от Министерството на образованието и науката.

След съобщението на сайта на МОН, че класирането е факт, хиляди родители се опитаха да проверят къде са приети децата им чрез системата https://priem.mon.bg/. С разочарование видели само първото класиране, но не и второто. След сигнал от читателка на OFFNews попитахме каква е причината. От МОН обясниха, че данните за второто класиране не са били видими за 10-ина минути, защото в този момент се прехвърляли на съответния сървър.

Първото класиране в София също коства нерви на родителите, тъй като се оказа, че в първия му огласен вариант е сбъркано балообразуването на 4 от най-желаните гимназии. Впоследствие беше качен втори вариант. Вчера министърът на образованието Красимир Вълчев обяви, че това се е случило в резултат на човешка грешка и че той ще настоява за дисциплинарни наказания за трима души, включително началника на Регионалното управление на образованието (РУО) в София Ваня Кастрева.

Вече всеки може да провери второто класиране чрез входящ номер и код, необходими за вход в системата.

На втория етап 1413 от кандидатствалите в софийските гимназии са класирани по по-предно желание, а 211 са попаднали в списъците с приетите за първи път. 1860 седмокласници са запазили мястото си в паралелката, в която са били приети на първото класиране.

Предстои и огласяване на информацията за минималните балове за най-желаните гимназии в столицата. Очакваме я от РУО, посочиха от МОН.

Бюджетна комисия: 200 гр брашно и лук на лунички на загрята фурна

http://clubz.bg/70446-byudjetna_komisiq_200_gr_brashno_i_luk_na_lunichki_na_zagrqta_furna

"200 гр брашно, 1 пакетче суха мая, 100 мл топла вода, 1 ч.л. сол, 1 к.л. захар (в маята+водата), 4 с.л. олио (в брашното) за тестото. 3-4 глави лук, нарязан на лунички, бекон, черен пипер, червен пипер (на вкус) - задушават се. Пече се на 220 градуса при предварително загрята фурна за около 35-40 минути. 2 яйца, 100 мл течна сметана + настърган кашкавал."

Тази мистериозна рецепта съпътства разглеждането на закона за акцизите и данъчните складове от бюджетната комисия в парламента. Докато депутати, производители на конвенционални цигари и на нагреваеми са в схватка ще поскъпне ли кутията HEETS на IQOS и с колко, зад гърбовете им се е "настанила" далеч по-приятна тема - питка или пица с бекон, сметана и кашкавал.  

На рецептата се натъкна икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика, който е в сградата на Партийния дом като участник в дискусията.

"Бюджетна комисия... извадили са дъска (кой знае защо), а това пише отзад и не се вижда от хората".

Засега остава мистерия кой е авторът на рецептата, както и дали от комисията на Менда Стоянова не са решили да наложат акциз и на брашното, яйцата и кашкавала.

Над 1,4 кг контрабандно злато в тайник на автобус откриха митнически служители на "Лесово"

http://www.cross.bg/slyzhiteli-lesovo-avtobysa-1578967.html

/КРОСС/ Над 1,4 кг контрабандно злато в тайник на автобус откриха митнически и гранични служители на ГКПП "Лесово". Автобусът с турска регистрация е пътувал от Турция за България по редовна пътническа линия, управляван от български гражданин. Пристигнал е на Митнически пункт "Лесово" на 11 юни 2018 г. около 01:20 ч. Екипажът на автобуса и всички пътници са заявили, че не внасят нищо за деклариране, след което е извършена съвместна проверка на превозното средство от екип на митническа мобилна група, служители на Митница Бургас и гранични служители, по постъпило искане от „Гранична полиция". В хода на проверката са засечени следи от манипулация върху инсталация за отопление до двигателя в автобуса. След демонтаж на съоръжението, във вътрешността му са открити 8 пакета, увити с тиксо, съдържащи 366 бижутерски изделия от злато с общо тегло 1402,38 грама. Шофьорът на автобуса е заявил, че златните накити са негова собственост и са били укрити от него. Контрабандните златни изделия на стойност близо 100 000 лв. са задържани. Автобусът също е задържан като превозно средство, послужило за пренасяне на контрабандата. По случая е образувано досъдебно производство по описа на Митница Бургас, което се провежда от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура.

Немски съд реши, че може да екстрадират Пучдемон в Испания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958761

Немски съд реши, че може да екстрадират Пучдемон в ИспанияБившият каталунски лидер Пучдемон може да бъде екстрадиран в Испания, реши германски съд, предава БТА. Очаквайте

Повече от 300 самодейци от цялата страна ще се надпяват с "Песни от извора"

http://www.struma.com/obshtestvo/poveche-ot-300-samodeici-ot-cyalata-strana-shte-se-nadpyavat_136574/

До 16 юли продължава регистрацията на участници

За осми път в село Петрово, община Сандански ще се проведе фестивалът „Песни от извора”. На една сцена повече от 300 участника от цялата страна ще се надпяват с песни от автентичния фолклор.

Тази година традицията и магията на фолклорната музика ще се проведе на 4 август в местността „Извора“ край с. Петрово. Сред прекрасната природа на Славянка планина, която отново ще събере под вековните сенки на своите чинари, млади и стари заедно ще се върнат назад във...

Продължава

Изскочило на пътя дете докара голям стрес на варненски шофьор на микробус

http://www.varna24.bg/news/802539.html

Вчера, около 11:05 часа в с. Синдел, е възникнало ПТП. Водачът на микробус «Мерцедес» М.Й. (34 г.) ...

Петима пакистански бежанци върнати от България в Турция

https://www.mediapool.bg/petima-pakistanski-bezhantsi-varnati-ot-bulgaria-v-turtsiya-news281404.html

Петима пакистански бежанци, които нелегално преминали в България, са били върнати обратно в Турция, съобщи БТА. Според информация на Ихляс хабер ажансъ бежанците се укривали в района на село Ахлатлъ, окръг Кофчаз в областта Къркларели край българо-турската граница. Те били открити от екип на турската жандармерия, на която е поверена охраната на турските граници. В жандармерийската застава получили сигнал, че чужденци са забелязани в околностите на село Ахлатлъ. Към района се отправили екипи на жандармерията, които блокирали пътищата към Къркларели и предприели претърсване. Бежанците били открити в район, който е близо до турско-българската граница. При проведения разпит те разкрили, че няколко дни преди това преминали нелегално през границата от Турция в България. Но там били заловени от българските полицаи, които ги върнали обратно в Турция. Бежанците твърдят, че преди да ги върнат, полицаите взели парите и ценните вещи, които носели със себе си. Пакистанците избягали по нелегални пътища в България. Целта им била не да останат в България, а да заминат в някоя друга европейска държава, посочили в показанията пред турската полиция. След приключване на разпитите всички били настанени в Центъра за мигранти в с. Пехливанкьой към областната Служба по миграцията в Къркларели.

Германия може да екстрадира Пучдемон само заради злоупотреба с държавни средства

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/07/12/3280758_germaniia_shte_ekstradira_puchdemon_samo_zaradi/?ref=rss


Съд в германската провинция Шлезвиг-Холщайн реши, че уволненият каталунски премиер Карлес Пучдемон може да бъде екстрадиран в Испания, но не по обвиненията в бунт и подстрекателство към размирици, за които испанската прокуратура искаше наказание в размер на десетки години затвор, съобщи германската обществена телевизия ZDF.<br /><br />Не е издадена заповед за ареста му, така че той ще остане на свобода до изпълняване на решението. На 5 април германското правосъдие реши, че той няма...

За какво си говорят Радев и Тръмп в Брюксел

http://clubz.bg/70445-za_kakvo_si_govorqt_radev_i_trymp_v_bryuksel

Румен Радев в моментен разговор с Доналд Тръмп по време на срещата на върха на НАТО в Брюксел. Тази снимка, разпространиха от прессекретариата на българския президент без повече подробности за какво са си говорели двамата. От кадъра поне изглежда, че Радев разяснява нещо, а Тръмп слуша.

В сряда Радев се оказа в ролята на репортер като първи съобщи пред медиите, че по време на разговорите вчера Тръмп е поискал два пъти увеличение на вноската за отбрана от БВП на всяка страна членка - т. е. тя да скочи от 2 на 4%. Чак по-късно новината беше потвърдена от Белия дом.

Радев даже изрази и нещо като одобрение на това искане. Или поне разбиране.

"Това, което той прави, е добре и за нас като изграждане на отбранителни способности. Виждате с каква неохота в България се заделят средства за въоръжените сили“, обясни Радев и допълни, че на тази тема е свикал три заседания на Консултативния съвет за национална сигурност.

Според българския президент Тръмп има основания.

 "НАТО не е борса, на която да се купи сигурност, но, от друга страна, президентът Тръмп е прав, тъй като всяка държава трябва да изгражда ефективни способности, а се вижда с каква неохота се заделят пари за отбрана в България", добави Радев.

Радев: Тръмп поиска да стигнем 2% от БВП за отбрана до Нова година

http://clubz.bg/70445-radev_trymp_poiska_da_stignem_2_ot_bvp_za_otbrana_do_nova_godina

"Най-важното за нас е да проумеем, че повишаването на отбранителните способности на всяка държава не трябва да става и да се възприема като принуда отвън, а трябва да бъде осъзната необходимост".

Това заяви президентът Румен Радев след края на двудневната среща на държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО в Брюксел, цитарн от БТА.

"Тонът се успокои, срещата на върха приключи с ясна воля, потвърждаваща единството на съюза и повишаване на отбранителните способности на всяка една държава - поясни той. - Всички дебати за четири процента (за отбрана от БВП - бел. кор.), които вчера хвърли президентът на САЩ Доналд Тръмп, останаха за по-нататък. Споровете са в момента за това кога да се достигнат два процента от БВП за отбрана. Президентът Тръмп настоя това да стане на 1 януари догодина".

Всички европейски лидери са обяснили, че в парламентарните републики има механизми, по които се определят бюджетите и че всяко превъоръжаване изисква сложни и отговорни процедури, които отнемат време, каза българският президент. 

"Най-важното е, че има консенсус, че трябва да работим за повече способности. На последния Консултативен съвет по национална сигурност точно този въпрос поставих - че националният план за постигане на два процента от БВП за отбрана трябва да бъде преразгледан до септември- каза Радев. - Убеден съм, че всички тези планове ще бъдат ускорени и това трябва да го погледнем по много внимателен начин".

Румен Радев успя да разговаря лично с американския президент Доналд Тръмп по време на срещата на върха на НАТО, която завърши днес в Брюксел. Снимка от пазговора разпространиха от прессекретариата на българския президент без повече подробности.

В сряда Радев се оказа в ролята на репортер като първи съобщи пред медиите, че по време на разговорите вчера Тръмп е поискал два пъти увеличение на вноската за отбрана от БВП на всяка страна членка - т. е. тя да скочи от 2 на 4%. Чак по-късно новината беше потвърдена от Белия дом.

Радев даже изрази и нещо като одобрение на това искане. Или поне разбиране.

"Това, което той прави, е добре и за нас като изграждане на отбранителни способности. Виждате с каква неохота в България се заделят средства за въоръжените сили“, обясни Радев и допълни, че на тази тема е свикал три заседания на Консултативния съвет за национална сигурност.

Според българския президент Тръмп има основания.

 "НАТО не е борса, на която да се купи сигурност, но, от друга страна, президентът Тръмп е прав, тъй като всяка държава трябва да изгражда ефективни способности, а се вижда с каква неохота се заделят пари за отбрана в България", добави Радев.

Цветанов се срещнал в САЩ с бившия председател на "Америка за България"

https://offnews.bg//politika/tcvetanov-se-sreshtnal-v-sasht-s-bivshia-predsedatel-na-amerika-za-ba-684241.html

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов се е срещнал с бившия председател на фондация “Америка за България” Лин Дафт по време на посещението си в САщ, което тече в момента, информира пресцентърът на партията.

Цветанов е изразил благодарността си към Лин Дафт за дългогодишната му дейност като председател на Борда на директорите на фондация “Америка за България” и посочил, че през годините фондацията се е утвърдила като надежден партньор в областта на културата, образованието и гражданското общество в България. Редица неправителствени организации, академични институции, научни центрове и културни средища развиват своята дейност благодарение на финансовата подкрепа на “Америка за България”.

Цветан Цветанов запознал Лин Дафт с резултатите от наскоро приключилото Българско председателство на Съвета на ЕС. На свой ред доскорошният председател на фондация “Америка за България” изказал специална благодарност към председателя на ПГ на ГЕРБ за цялостната съвместна дейност през годините, допълва се в съобщението.

В Шумен задържаха за 72 часа непълнолетен, обвиняем за умишлено убийство

http://nakratko.bg/category/60/162238/


Окръжната прокуратура в Шумен задържа за срок до 72 часа непълнолетният И.И., след като е бил привлечен като обвиняем по досъдебно производство за умишлено убийство по член 115, във връзка с член 63, ал. 2, т. 1 от НК. На 8 юни срещу 9 юни 2018 г.

Общо 3273-ма седмокласници са подали заявление за второто класиране в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958758

Общо 3273-ма седмокласници са подали
заявление за второто класиране в СофияОбщо 3273-ма седмокласници са подали заявление за участие във втория етап на класирането за прием в гимназиите в София. От тях 2521 ученици са от училища без квоти, а от училища с квоти са 408 момчета 344 момичета, съобщи Ваня Станчева - председател на Областната комисия по класирането към Регионалното управление на образованието /РУО/ в

Резки промени във времето - последици за здравето ни

https://www.vesti.bg/bulgaria/rezki-promeni-vyv-vremeto-posledici-za-zdraveto-ni-6084407

"При големите горещини на повечето хора кръвното спада, а при рязкото застудяване кръвоносните съдове се свиват и болниците се пълнят”, обясни кардиологът д-р Сотир Марчев

Гръцко-руски мистерии

https://dnes.dir.bg/na-fokus/gratsko-ruski-misterii

Завеса на мистериозност покрива историята с внезапното експулсиране на руски дипломати, като оставя да витае множество от въпроси без отговор

Словакия реши да купи 14 американски "Ф-16" вместо шведски "Грипен"-и

https://www.mediapool.bg/slovakiya-reshi-da-kupi-14-amerikanski-f-16-vmesto-shvedski-gripen-i-news281403.html

Правителството на Словакия одобри предложението на министерството на отбраната за закупуването на изтребители "F-16" от САЩ, предаде Асошиейтед прес.   Четиринайсетте машини трябва да заменят съветските "МиГ-29" на въоръжение в словашките ВВС. Министерството е предпочело офертата на "Локхийд-Мартин" за "F-16 Block 70/72" пред тази на шведската компания "Сааб" за изтребителя "JAS-39 C/D Gripen". Министърът на отбраната Петер Гайдош каза, че американската оферта е по-добра "във всички отношения" и това е "най-доброто възможно решение". Засега не е ясно кога ще бъдат доставени самолетите. Гайдош отбеляза, че правителството на САЩ е готово да подпише договора. По думите на премиера Петер Пелегрини Словакия ще заплати 1,589 милиарда евро за машините, както и за боеприпасите, обучението и логистичните услуги за срок от две години.

Хърватия в делириум, изпразниха банкоматите

https://offnews.bg//futbol/harvatia-v-delirium-izprazniha-bankomatite-684240.html

Хърватия не спа в нощта след достигането на Лука Модрич и компания до финала на Мондиал 2018 в Русия.

Късно снощи "ватрените" обърнаха Англия във втория полуфинал от 0:1 до 2:1 след продължения и станаха 13-ата нация с финалист на световни първенства. Съперник на Хърватия в битката за титлата ще бъде отборът на Франция. "След английската закуска, идва ред на френска салата", такова заглавие се появи в местната преса.

Любопитна статистика около финансовите измерения и отражението върху икономиката публикува "Ютарни лист". Оказва се, че в дните, когато е играл хърватският национален отбор, броят на транзакциите на банкомати се е увеличавал с 30 процента спрямо същия ден преди година.

Парите основно са отивали за консумация в заведенията, които са били пълни до дупка. Транзакциите с дебитни карти на ПОС-терминали също бележат ръст от 18 процента. От тази финансова лудост печелят всички - от фризьорките, които са заети да правят патриотични прически, до майсторите на грила и търговците на спортни стоки.

От правителството поздравиха отбора чрез Туитър. Президентът на страната Колинда Грабар-Китарович не успя да изгледа на живо полуфинала с Англия, тъй като се намира на среща на НАТО в Брюксел, но честити на всички чрез профила си във Фейсбук.
"Хора мои, велико е! Браво, ватрени, Браво на всички фенове! Хърватия е на финааал", изпадна в еуфория Китарович.

Сглобяваме електро камиони, министър Караниколов подкара прототипа

http://nakratko.bg/category/26/162237/


Китайска компания със своите партньори от Люксембург и България започва да сглобява мини електрически камиони в „Тракия икономическа зона“ /ТИЗ/ край Пловдив.

Блъснаха пешеходка на бул."Република"

http://www.varna24.bg/news/802537.html

Вчера, около 10:00 часа, в гр. Варна, на бул. «Република»,  е възникнало ПТП. Водачът на ...

Македония се присъединява към инициативата "Смарт дифенс"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958748

Македония се присъединява към инициативата "Смарт дифенс"Министърът на отбраната на Македония Радмила Шекеринска подписа днес в седалището на НАТО в Брюксел Меморандум за разбирателство, с който Македония се присъединява към инициативата за муниции за сухопътно въоръжаване "Смарт дифенс", съобщи МИА, цитирана от БТА. Както съобщи македонското министерство на отбраната,

Мъжът, убил доцент в Пловдив, се опитвал да му прави изкуствено дишане

https://www.actualno.com/crime/myjyt-ubil-docent-v-plovdiv-se-opitval-da-mu-pravi-izkustveno-dishane-news_684556.html

42-годишният Илия Стоичков, който на 3 юли първо се погаври, а после преби до смърт доцент Стефан Нейков, се опитал да прави изкуствено дишане на жертвата. Обадил се дори на телефон 112. Правил е опит да го съживи, изтъкна адвокат Красимир Елдъров пред пловдивския апелативен съд. Заради ревност Стоичков прибегнал до престъплението, извършено край село Оризаре, а тялото на учения е било оставено близо до Военна болница в Пловдив. Илия побеснял, тъй като доцентът имал любовни аспирации към съпру

Българският износ към ЕС намалява, отчитат през май

http://www.moreto.net/novini.php?n=377632

С 3,5% се е понижил износът на стоки от България към страните от Европейския съюз и към трети страни. Това сочи статистиката през май, спрямо същият период на миналата година, научи Moreto.net. Общата стойност е достигнала 4,3012 млрд.

Изтеглете безплатно нов уникален труд за тракийските колесници

https://offnews.bg//kultura/izteglete-bezplatno-nov-unikalen-trud-za-trakijskite-kolesnitci-684238.html

Помните ли трагичната история "за погубването на "най-ранната и най-богата гробница" не само на територията на България, а на цялата Римска империя?" Уви, борбата за спасяването ѝ продължава, но се появи поне една добра новина - д-р Веселин Игнатов, археологът откривател на уникалната находка, издаде своя научен труд, описващ подробно съкровищата, погребани в България.

Докторската дисертация „Погребални комплекси с коли в римската провинция Тракия (средата на І – ІІІ в.)” може да бъде изтеглена безплатно от този адрес: http://series.naim.bg/index.php/Dissertations/article/view/38/28.

Днес, 12.07.2018 г. тя ще бъде представена от автора си от 19:00 часа в Бохема – Клуб галерия на Фоторепортера пл. „Независимост“ (в подлеза между Министерски съвет и Президенството). Книгата излезе от печат в единадесети том от поредицата „Дисертации“ на НАИМ при БАН и ще бъде представена още от доц. д-р Милена Тонкова (НАИМ при БАН) и от Калоян Праматаров.

Предмет на монографията е проучването на погребалните комплекси с коли в римската провинция Тракия и има за цел изследването на появата и особеностите на този ритуал и разпространението му в провинцията. В изследването влиза систематизацията и класификацията на категории, групи и типове коли открити в комплексите, техния произход и възможните реконструкции. Разгледан е статусът на свързания с тях покойник и принадлежността му към тракийската аристокрация.

Обект на изследването са 219 комплекса с 248 коли, открити при разкопки, изкопни дейности и иманярски интервенции.

Тук може да си припомните разследването на OFFNews за това "Как се краде тракийско съкровище".

Екипи на ЕРП Север спасиха щъркел

http://nakratko.bg/category/58/162236/


Жителка на село Петров дол, община Провадия, се обърна към екип на Електроразпределение Север, работещ по електроразпределителната мрежа на селото със сигнал за паднало от гнездото щъркелче.

Парламентът прие окончателно спорния закон за горивата

https://www.mediapool.bg/parlamentat-prie-okonchatelno-sporniya-zakon-za-gorivata-news281402.html

Парламентът прие окончателно на второ четене законопроекта за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, по-известен като закон за горивата. Срещу проекта имаше сериозни протести от собственици на малки бензиностанции, а вицепремиерът Валери Симеонов го нарече "отвратителен, лобистки закон в полза на "Лукойл" и другите големи играчи на пазара". Той влиза в сила в шестмесечен срок от обнародването му в "Държавен вестник", с изключение на отделни текстове. Със закона се въвеждат специални изисквания за регистрация на търговците с нефт и нефтопродукти - определен уставен капитал и обезпечение, както и високи санкции за нарушителите. Лице, което осъществява търговия с нефт и нефтени продукти без регистрация, извън нейния обхват, или в нарушение на законовите условия, ще се наказва с глоба, съответно с имуществена санкция в размер от 25 000 до 250 000 лв. За повторно нарушение санкцията е в двоен размер, реши парламентът. Превозваните горива, превозните средства и други съоръжения, използвани за транспорт на нефтени продукти без регистрация, ще се отнемат в полза на държавата, независимо от това чия собственост са. Забранява се зареждането с горива на превозни средства или извънпътна техника или механизация от мобилни бензиностанции, други пътни превозни средства, преместваеми обекти или подвижни съоръжения, с изключение на зареждането от вътрешен обект за собствени нужди и обект, от който се извършва земеделска дейност, както и зареждането за собствено потребление до 80 литра. При нарушение на забраната се налага глоба или имуществена санкция от 20 000 до 200 000 лв. Водачите са длъжни да зареждат с гориво управляваните от тях пътни превозни средства и/или самоходни машини само на бензиностанции, които разполагат с резервоари, които са трайно прикрепени към недвижим имот, записаха депутатите в Закона за движение по пътищата чрез преходните и заключителни разпоредби на закона за горивата. Срещу този текст възрази Георги Колев от "Обединени патриоти". Представете си, всички ние ще станем престъпници, ако закъсаме на пътя и отиваме с една пластмасова бутилка да си налеем гориво, за да може да си подкараме автомобила, коментира той. В отговор председателят на ресорната парламентарна комисия Емил Димитров разясни, че никъде в този закон не се прави каквото и да е ограничение да се зарежда от бензиностанция било земеделска техника, било резервоар до 1000 литра или туба за лека кола. Той отбеляза, че за земеделските производители е разрешено до 80 литра, заредени от вътрешен обект, да не се брои за престъпление, защото наистина може по пътя да е свършило горивото на трактор или земеделска техника. Не беше прието предложението на Христиан Митев от "Обединени патриоти" законът да влезе в сила след нотификация от Европейската комисия. Емил Димитров посочи, че Министерството на икономиката, докато е изготвяло закона, не е поискало такава нотификация. Той обясни, че се дава шест месеца срок за влизането му в сила, през който това може да бъде направено. Липсата на нотификация обаче е достатъчно основание ЕК да стартира наказателна процедура срещу България.  

40 бутилки със забранен в ЕС фреон откриха в камион на "Капитан Андреево"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958746

40 бутилки със забранен в ЕС фреон откриха в камион на "Капитан Андреево"Укрити в товарен автомобил 40 бутилки с газ фреон задържаха митническите служители на пункта "Капитан Андреево", съобщиха от Агенция "Митници". Това е станало след проверка на влизащ в страната ни от Турция камион с българска регистрация. Шофьорът представил пред митническите служители редовни документи за превозвания товар.

Горанов в Брюксел: По-силна еврозона означава по-силна Европа

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/07/12/3280755_goranov_v_brjuksel_po-silna_evrozona_oznachava/?ref=rss


Категорично вярвам, че по-силна еврозона означава по-силна Европа, заяви българският финансов министър Владислав Горанов пред членове на икономическата комисия на Европейския парламент, където представи резултатите от българското председателство на Съвета на ЕС, приключило в края на юни, съобщи БНТ. <br /><br />"България в съответствие с договора е длъжна рано или късно да се присъедини (бел. ред. към еврозоната). Друг е въпросът, че липсват достатъчно ясни правила и процедури...

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ГЕРБ се срещна с миньорите в парламента (ОБНОВЕНА)

http://pik.bg/извънредно-в-пик-tv-герб-се-срещна-с-миньорите-в-парламента-обновена-news765081.html

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ГЕРБ се срещна с миньорите в парламента (ОБНОВЕНА)

От ГЕРБ гарантираме, че заставаме зад исканията на миньорите. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от ПГ на ГЕРБ Светлана Ангелова след среща със съкратените миньори от Бобов дол. „До две седмици можем да приемем промените в Кодекса за социално осигуряване, за да успокоим миньорите“, обяви тя. „Фактът, че сме внесли законопроекта и сме реагирали веднага показва, че разбираме проблемите им и сме за окончателното им решаване“, заяви Светлана Ангелова. „Не е проблем законопроектът да бъде приет до края на тази сесия, както по „бързата писта“ приехме промените в Закона за интеграция на хората с увреждания“, коментира тя. „Още в началото на юни депутати от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ сме внесли промени в Кодекса за социално осигуряване, касаещи проблемите на миньорите от мина Бобов дол“, припомни Ангелова. „Касае се само за 80 човека, промените няма да доведат до допълнителни финансови средства“, уточни тя. „Във вторник от 11.30 часа предстои да се гледа на Национален съвет за тристранно сътрудничество. В сряда на редовно заседание от 14.30 часа законопроектът е включен като първа точка в дневния ред на социалната комисия“, посочи депутатът от ГЕРБ. „Поели сме ангажимент пред миньорите и той ще бъде изпълнен“, заяви Светлана Ангелова.

Археолози откриха най-стария запис на Омировата 'Одисея'

https://offnews.bg//istoria/arheolozi-otkriha-naj-staria-zapis-na-omirovata-odiseia-684230.html

Археолози откриха древна плоча, на която са гравирани 13 стиха на Омировата поема "Одисея".

Те са открили находката на територията на древния град Олимпия, която е датирана от 3 век сл. Хр. 

Според гръцкото Министерство на културата глинената плоча съдържа най-ранния запис на "Одисея". 

13-те стиха са от песен 14 на поемата, която разказва за завръщането на Одисей на остров Итака.

Артефактът е намерен след три години разкопки от гръцките археологически служби в сътрудничество с Германския археологически институт. Намерен е в близост до останките от Храма на Зевс 

Съставена през 8 в. Пр.н.е., епичната поема на Омир е написана на пергамент през християнската епоха, от която в Египет са намерени само няколко фрагмента.

Излязоха резултатите от второто класиране за гимназиите

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/07/12/3280763_izliazoha_rezultatite_ot_vtoroto_klasirane_za/?ref=rss


Резултатите от второто класиране след VII клас са публикувани на сайта на министерството на образованието.<br /><br />Те могат да се проверят на адрес: https://priem.mon.bg/, като са необходими входящият номер и код.<br /><br />Над 3200 седмокласници в София участват във второто класиране като около половината преминаха на по-предни позиции.<br /><br />Неуспелите да се класират и този път са общо 428 деца заради недобре подредени желания или надценен бал. Те...

Дарители от чужбина дават по 200 лв. за всяко новородено в родопско село

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958701

Дарители от чужбина дават по 200 лв. за всяко новородено в родопско селоРодителите на всяко новородено бебе в Момчиловци ще получават по 200 лв., като фондът за подпомагане на млади семейства е осигурен с дарение на българи, живеещи в чужбина, съобщиха от кметството. Учреден е семеен фонд с даренията на Надя Савова- Халауи и Свилен Савов. Родопчаните с корен от Момчиловци, които от години живеят зад граница,

ПТП край бензиностанция във Варна

http://www.varna24.bg/news/802536.html

Вчера, около 08:35 часа, на ул. «Акад. Андрей Сахаров», в района на бензиностанция, е възникнало ...

Майките на деца с увреждания дадоха ултиматум на властта

https://frognews.bg/novini/maikite-detsa-uvrejdaniia-dadoha-ultimatum-vlastta.html

Майките на деца с увреждания дадоха ултиматум на властта. Те поискаха до 1 октомври парламентът да приеме три важни закона, които да гарантират нормален живот на страдащите. Това са Закон за личната помощ, Закон за хората с увреждания и Закона за социалните услуги. От инициатива „Системата ни убива” са категорични, че ако това не се случи, майките ще преминат към ефективни стачни действия.

Черно море представя отбора в събота на “Тича”

https://petel.bg/CHerno-more-predstavya-otbora-v-sabota-na----Ticha---__273501

Черно море ще изиграе последната си контрола от лятната подготовка тази събота от 19,30 часа на стадион “Тича” във Варна. Малко преди първи...

11 държави ще участват в българското морско учение „Бриз 2018“

https://petel.bg/11-darzhavi-shhe-uchastvat-v-balgarskoto-morsko-uchenie----Briz-2018---__273500

снимка: ВМС, архив Общо 11 държави ще се включат с техника и жива сила в националното военноморско учение „Бриз 2018“, което започва в Черн...

Лозан Панов съди държавата, не иска да си плаща глобата

https://petel.bg/Lozan-Panov-sadi-darzhavata--ne-iska-da-si-plashha-globata__273499

Снимка: "Канал 3" Председателят на ВКС Лозан Панов лично се зае да съди държавата, която му наложи глоба от 1000 лева, след като той не подаде...

Окончателно: Тролей заменя легендарния трамвай 6 в „Лозенец“

https://petel.bg/Okonchatelno--Troley-zamenya-legendarniya-tramvay-6-v----Lozenets----__273498

Тролей ще замести трамвай № 6 в „Лозенец“. Това решиха общинските съветници по време на днешното си заседание, които приеха първия вариа...

Черен дим от пожар стресна цял квартал във Варна

https://petel.bg/CHeren-dim-ot-pozhar-stresna-tsyal-kvartal-vav-Varna-__273497

снимки: "Нова Варна" Пожар горя във варненския квартал “Владиславово” в близост до жилищни кооперации.  Това съобщи електронното издан...

Гр. Лилов: Мафиотизацията и корупцията ни пречат за Шенген, не Франция и Холандия

https://frognews.bg/novini/grigor-lilov-mafiotizatsiiata-koruptsiiata-prechat-shengen-frantsiia-holandiia.html

Две държави - Холандия и Франция все още изказват опасения за приемането на България и Румъния в Шенген. Външната ни министърка Екатерина Захариева твърди това пред голямото руско издание ”Известия”. Неефективната борба с корупцията е измислен повод за това, ни в клин, ни в ръкав, отбелязва руският вестник, гузно защищавайки страната ни.

Зам.-министърът Сачева пристига в Ловеч за обучителен семинар

https://www.24chasa.bg/region/article/6958729

Зам.-министърът Сачева пристига в Ловеч за обучителен семинар

Заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева ще посети Ловеч на 16 юли, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Тя ще участва в обучителен семинар във връзка с реализирането на Плана за действие за изпълнение на Стратегията за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства (2015-2020).

Законът за шума скара депутатите

http://www.cross.bg/zakonut-za-shyma-skara-depytatite-1578965.html

/КРОСС/ Скандалите в пленарна зала продължиха и днес. Този път те са заради внесения от Валери Симеонов Закон за шума. С него се удължава периодът на нощна тишина – вместо да е от 23 до 7 ч., както беше досега, от 23 до 8 ч. сутринта. Освен това контролът се възлага изцяло на МВР. Според опозицията по този начин се нарушават правата на хората, които притежават заведения и се накърняват интересите на бизнеса и на туризма. Споровете продължат.

Гръцките комунисти - не точно като българските

https://www.actualno.com/actualno/gryckite-komunisti-ne-tochno-kato-bylgarskite-news_684554.html

Вчера, 11 юли, стана ясно, че Гърция гони двама руски дипломати и да забрани на други двама да влизат на гръцка територия. Причините, изтъкнати от Атина – опитвали да подкупват гръцки държавни служители, да се месят в процеса на преговори за името на Македония и да подсигурят руско влияние на Атон. Коментар на редактора Като оставим настрани вица, че имало неподкупни гърци, реакцията на управляващите в Гърция служи за пример! Да напомня – Алексис Ципрас и "Сириза"

Правителството на Андрей Бабиш получи вот на доверие от чешкия парламент

https://offnews.bg//sviat/pravitelstvoto-na-andrej-babish-poluchi-vot-na-doverie-ot-cheshkia-par-684234.html

Долната камара на чешкия парламент гласува днес вот на доверие на ново лявоцентристко правителство на малцинството, начело с милиардера Андрей Бабиш, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Правителството, в което участват политическото движение "Действие на недоволните граждани" (АНО) и Чешката социалдемократическа партия, бе одобрено благодарение на гласовете на Комунистическата партия на Чехия и Моравия.

За пръв път от падането на Желязната завеса през 1989 г. в Чехия идва на власт правителство с подкрепата на комунистите. След продължило 16 часа заседание 105 от присъстващите 196 депутати гласуваха "за", а 91 гласуваха "против" новото правителство.

Центристкото популистко движение на Бабиш - втория по богатство човек в страната, основател на компанията за селскостопанска и хранително-вкусова промишленост "Агроферт", който контролира и двата вестника с най-голям тираж в Чехия - спечели парламентарните избори през октомври 2017 г.

Сред основните цели на кабинета на Бабиш ще са борбата срещу нелегалната имиграция, корупцията и прахосването на държавни средства.

Комунистите, които са настроени проруски и са противници на НАТО, подкрепят неформално правителството в замяна на постове в държавни предприятия.

Те успяха да вкарат и седем точки в правителствената програма, включително въвеждане на национални референдуми, увеличения на пенсиите и на минималната работна заплата.

Повечето партии отказаха да работят с Бабиш, тъй като са му повдигнати обвинения в измама в размер на 2 милиона евро, свързани с получени преди едно десетилетие евросубсидии. Той отрича да е извършил нещо нередно, припомня Ройтерс.

Великобритания се готви нервно за визитата на Тръмп

https://www.mediapool.bg/velikobritaniya-se-gotvi-nervno-za-vizitata-na-tramp-news281401.html

Протестите вече започнаха, отпуските на полицаите бяха прекратени, а британската министър-председателка Тереза Мей и външният й министър се готвят нервно за всякакви потенциални недоразумения, гафове и обиди: президентът на САЩ Доналд Тръмп пристига във Великобритания, пише британският в. "Гардиън". Освен с премиера Тереза Мей, той ще бъде приет и от кралица Елизабет Втора. Над 10 хиляди полицаи са мобилизирани да охраняват американския президент от масови протести и заплахата от терористично нападение.   Над Лондон ще лети шестметрова гумена кукла, изобразяваща Тръмп като бебе с памперс.   Тръмп може да обяви подкрепа за опонентите на Мей   По време на визитата си Тръмп може да обяви подкрепа за "твърд" Брекзит, с което да зависили натиска върху Мей и напрежението в нейната Консервативна партия, след като двама ключови министри от кабинета й демонстративно подадоха оставки по-рано тази седмица в знак на протест срещу плана й за "мек" Брекзит.   Източници близки до Тръмп, са заявили пред британския в."Телеграф", че той е привърженик на ясна раздяла с Брюксел и може да каже това, ако бъде попитан. Тръмп смятал, че Германия доминира ЕС и иска Великобритания да бъде "независима". Мей предупреди Тръмп да не разделя НАТО и да държи твърд тон към Путин Междувременно Тереза Мей предупреди Тръмп да не разделя НАТО, опитвайки се да угоди на руския президент Владимир Путин на срещата им в Хелзинки другата седмица. Тя подчерта силата и значението на трансатлантическите връзки, избягвайки да споменава самия президент, но добави, че "очаква с нетърпение важните разговори тази седмица". Тя даде да се разбере, че приветства диалога между американския и руския президент, но държи да има "единство и сила" във военния алианс, поради което не бива да се заобикалят въпроси като отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му с нервнопаралитичен газ в Солсбъри. Решението на Тръмп да проведе среща на върха с Путин се възприема като удар срещу опитите на Лондон да изолират Русия след случая "Скрипал", отбелязва "Дейли мейл". При пристигането си в Европа преди два дни Тръмп коментира, че очаква разговора му с Путин да е "по-лесната" част от европейската му визита, включваща участие на срещата на върха на НАТО и посещение във Великобритания. Докато Русия продължава усилията си да подкопава нашите интереси и ценности, ние трябва да продължим да ги възпираме и да се противопоставяме, заяви Мей. Подчертавайки важността на западния съюз, тя каза, че за съюзниците е съществено да работят заедно и да наказват "злокачествено поведение, където и да е". Мей открои атаката срещу Скрипал като пример за "добре установен модел на поведението на Русия да подкопава нашите демокрации и да вреди на нашите интереси по целия свят". "През последните години наблюдаваме как Русия засилва оръжейните продажби за Иран; защитава ужасяващото ползване на химически оръжия от страна на сирийския режим; предприема кибератаки, които костват огромни икономически щети; разпространява зловредни и фалшиви новини в индустриален мащаб", заяви британската премиерка. Накрая добавя: "Конструктивните отношения с Москва остават наша дългосрочна цел". Мей е заложила значителен политически капитал на поддържането на близки отношения с често капризния американски президент, което означава, че тя и новият й външен министър Джереми Хънт ще се молят той да продължи да следва досегашната линия, отбелязва "Гардиън".   Търговските отношения САЩ -Великобритания са в центъра на разговорите   Официално Тръмп пристига във Великобритания на работно посещение, след като плановете за държавна визита бяха отложени за неопределено време поради опасения от протести. Мей и министрите от нейното правителство обаче все още се надяват да поласкаят президента на САЩ с разкош и кралско достойнство, подчертава в. "Гардиън", посочвайки, че дори менюто е съобразено с неговите вкусове, а плановете за посещението целят да го задържат далеч от очакваните масови протести, които вече започнаха в Шотландия. Фокус на посещението ще бъдат търговските отношения с Лондон, който иска да подпише договор за свободна търговия с Вашингтон след излизането от ЕС през март 2019 година. Обединеното кралство е част от европейската обиколка на американския президент, която ще приключи в понеделник с историческа двустранна среща с руския президент Владимир Путин в Хелзинки. "Няма по-силен съюз от нашите специални отношения със САЩ и няма да има по-важен съюз през следващите години", каза Мей в комюнике, въпреки серията от спънки в двустранните отношения след идването на власт на милиардера.   Посланикът на САЩ в кралството Уди Джонсън увери, че Тръмп иска "да сключи двустранно споразумение" и то "бързо".   Британската полиция се готви за многохилядни протести   Тръмп ще пристигне на острова следобед от срещата на върха в Брюксел. Той и Мелания ще вечерят в двореца "Бленъм", внушителна резиденция край Оксфорд, където е роден Уинстън Чърчил. Сред поканените гости са много представители на икономическия свят.   В същото време британската полиция се готви за множество протести по време на тридневното посещение на американския президент, като на няколко от тях се очаква да присъстват десетки хиляди, предаде ДПА.   Лондонската полиция подчертава в изявление, че се подготвя за сложна операция по гарантиране на реда и сигурността, която включва защитата на президента по време на посещението му. "Очакваме хора да се съберат в столицата за демонстрации както за, така и против президента", добавят силите на реда, отбелязвайки, че въпреки мерките за сигурност трябва да се намери баланс с правото на свобода на словото.   В организираната операция участват множество агенции за сигурност и е събран опитен команден екип. Стойността й ще бъде значителна, съобщи полицията.   Полицията вече е издигнала допълнителни врати и прегради в близост до резиденцията на американския посланик в централната част на Лондон.   В петък Тръмп ще посети обект, свързан с отбраната на Великобритания заедно с Мей, след което двамата ще посетят Чекърс, извънградската резиденция на премиерката край Лондон, където ще се състоят двустранни преговори. След това Тръмп ще посети кралския дворец Уиндзор, за да се срещне с кралица Елизабет Втора. Късно вечерта в петък и в събота той ще посети Шотландия.   Няколко групи планират да съберат десетки хиляди на протести срещу Тръмп в Лондон, Глазгоу и Единбург.   Тръмп се държа нападателно към съюзниците в НАТО   Британските медии припомнят, че Тръмп е пристигнал на срещата на НАТО в нападателно настроение, отблъсквайки съюзниците си с призива за удвояване на военните разходи до 4 на сто от своя БВП. Някои европейски дипломати го възприеха като още един пример за продължаващата враждебност на американския президент към НАТО, отбелязва изданието.   По-рано Тръмп заяви също, че Германия е "под пълния контрол" на Москва и е "пленник на Русия", заради ролята й в преноса на руски газ към Западна Европа - което предизвика реакцията на германския външен министър Хайко Маас и на канцлерката Ангела Меркел, припомня изданието. Има все повече признаци, че лидерите на НАТО се изморяват от проявите на Тръмп. Той се оказа изолиран на груповите снимки, а председателят на Европейския съвет Доналд Туск отправи в Туитър призив към САЩ да ценят съюзниците си. Тръмп обаче смята, че ще срещне най-голямо разбиране в лицето на руския президент Владимир Путин, пише в. "Индипендънт", цитиран от БТА. Първият ден на срещата на НАТО показа, че подходът на Тръмп към външната политика съвпада с вътрешната му политическа стратегия, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Нападките към съюзници заради търговията и готовността им да плащат своята част от военните разговори беше прието добре от политическите му поддръжници. Популисткото ядро на неговата коалиция се базира отчасти на недоволството от това, което поддръжниците му възприемат като несправедливо отношение към САЩ по отношение на търговията, имиграцията и международните въпроси. "Опасността е, че той настройва поне своите поддръжници, а може би и други американци, против НАТО и против глобалното американско лидерство, като погрешно го дефинира като рекет за защита, при който не сме получили достатъчно от защитаваните - вместо като взаимоизгоден съюз, опазил мира и разширил границите на демокрацията", подчертава бившият заместник-генерален секретар на НАТО Александър Вършбоу. Осъждането на Германия показва решимостта на Тръмп да премине в нападение срещу тези, които го критикуват. Посочвайки близките връзки между Берлин и Москва и финансовата им взаимозависимост, той използва тактиката на тези, които го обвиняват, че заради намесата на Русия в президентските избори през 2016 г. е задължен на Путин: това е методът на Тръмп да намекне, че германският лидер, а не той, е прекалено компрометирана, за да се справи ефективно с руския президент. Действията на Тръмп обаче показват, че той е готов да наруши единството на НАТО, което ще облагодетелства Русия, предупреждава Хорхе Бенитес, старши сътрудник на Атлантическия съвет на САЩ.

Тръмп подбра Тереза Мей още преди да кацне в Лондон

https://www.mediapool.bg/tramp-podbra-tereza-mei-oshte-predi-da-katsne-v-london-news281401.html

Донлад Тръмп пристигна в четвъртък следобед на първото си президентско посещение във Великобритания, но още преди да кацне там нападна британската министър-председателка Тереза Мей за стратегията й за Брекзит. По думите му Обединеното кралство явно иска да остане "поне частично въвлечено обратно с Европейския съюз", визирайки т.нар. план "Чекърс" на Мей, предвиждащ по-мек Брекзит. Тръмп и съпругата му Мелания се приземиха с президентския самолет Air Force One на частна писта до летище Станстед, където ги чакаха три хеликоптера MV-22 Osprey – използвани за транспортирането на екипа на Тръмп и охраната му, както и два хеликоптера VH-60N White Hawks. От летището делегацията се отправи към резиденцията на американския посланик в Лондон. Излизайки от самолета, Тръмп помаха на посрещащите го, после слезе по стълбите и подаде ръка на първата дама, която бе облечена в елегантна бежова рокля с червен колан. Преди да отпътува от Брюксел, където участва в срещата на върха на НАТО, Тръмп заяви, че сега Великобритания е "горещо място". "Вижте всички тези оставки [на министри]", уточни той. "Виждате какво става из целия свят с имиграцията...Мисля, че Брекзит се случи заради това", коментира Тръмп и продължи: "Брекзит е Брекзит". По думите му британският народ затова е "гласувал да се отдели" от ЕС, но правителството сега поема различен курс – "не знам дали това е, за което те гласуваха". По този повод Тереза Мей заяви: "Постигнахме споразумение, което абсолютно отговаря на това, за което хората гласуваха" Освен това Тръмп каза, че не се притеснява от масовите протести срещу него, организирани в страната. Мисля, че британците "ме харесват много", коментира той. Великобритания нервно очаква Тръмп Протестите вече започнаха, отпуските на полицаите бяха прекратени, а британската министър-председателка Тереза Мей и външният й министър се готвят нервно за всякакви потенциални недоразумения, гафове и обиди: президентът на САЩ Доналд Тръмп пристига във Великобритания, писа британският в. "Гардиън" преди визитата. Освен от Мей, той ще бъде приет и от кралица Елизабет Втора. Над 10 хиляди полицаи са мобилизирани да охраняват американския президент от масови протести и заплахата от терористично нападение.   Над Лондон ще лети шестметрова гумена кукла, изобразяваща Тръмп като бебе с памперс.   Тръмп може да обяви подкрепа за опонентите на Мей   Първите коментари на Тръмп срещу плана на Мей за Брекзит оправдаха очакванията на неговите британски привърженици, на първо място бившият външен министър Борис Джонсън. Източници близки до Тръмп, са заявили пред британския в."Телеграф", че той е привърженик на ясна раздяла с Брюксел и смятал, че Германия доминира ЕС и иска Великобритания да бъде "независима".   Мей предупреди Тръмп да не разделя НАТО и да държи твърд тон към Путин Междувременно Тереза Мей предупреди Тръмп да не разделя НАТО, опитвайки се да угоди на руския президент Владимир Путин на срещата им в Хелзинки другата седмица. Тя подчерта силата и значението на трансатлантическите връзки, избягвайки да споменава самия президент, но добави, че "очаква с нетърпение важните разговори тази седмица". Тя даде да се разбере, че приветства диалога между американския и руския президент, но държи да има "единство и сила" във военния алианс, поради което не бива да се заобикалят въпроси като отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му с нервнопаралитичен газ в Солсбъри. Решението на Тръмп да проведе среща на върха с Путин се възприема като удар срещу опитите на Лондон да изолират Русия след случая "Скрипал", отбелязва "Дейли мейл". При пристигането си в Европа преди два дни Тръмп коментира, че очаква разговора му с Путин да е "по-лесната" част от европейската му визита, включваща участие на срещата на върха на НАТО и посещение във Великобритания. Докато Русия продължава усилията си да подкопава нашите интереси и ценности, ние трябва да продължим да ги възпираме и да се противопоставяме, заяви Мей. Подчертавайки важността на западния съюз, тя каза, че за съюзниците е съществено да работят заедно и да наказват "злокачествено поведение, където и да е". Мей открои атаката срещу Скрипал като пример за "добре установен модел на поведението на Русия да подкопава нашите демокрации и да вреди на нашите интереси по целия свят". "През последните години наблюдаваме как Русия засилва оръжейните продажби за Иран; защитава ужасяващото ползване на химически оръжия от страна на сирийския режим; предприема кибератаки, които костват огромни икономически щети; разпространява зловредни и фалшиви новини в индустриален мащаб", заяви британската премиерка. Накрая добавя: "Конструктивните отношения с Москва остават наша дългосрочна цел". Мей е заложила значителен политически капитал на поддържането на близки отношения с често капризния американски президент, което означава, че тя и новият й външен министър Джереми Хънт ще се молят той да продължи да следва досегашната линия, отбелязва "Гардиън".   Търговските отношения САЩ -Великобритания са в центъра на разговорите   Официално Тръмп пристига във Великобритания на работно посещение, след като плановете за държавна визита бяха отложени за неопределено време поради опасения от протести. Мей и министрите от нейното правителство обаче все още се надяват да поласкаят президента на САЩ с разкош и кралско достойнство, подчертава в. "Гардиън", посочвайки, че дори менюто е съобразено с неговите вкусове, а плановете за посещението целят да го задържат далеч от очакваните масови протести, които вече започнаха в Шотландия. Фокус на посещението ще бъдат търговските отношения с Лондон, който иска да подпише договор за свободна търговия с Вашингтон след излизането от ЕС през март 2019 година. Обединеното кралство е част от европейската обиколка на американския президент, която ще приключи в понеделник с историческа двустранна среща с руския президент Владимир Путин в Хелзинки. "Няма по-силен съюз от нашите специални отношения със САЩ и няма да има по-важен съюз през следващите години", каза Мей в комюнике, въпреки серията от спънки в двустранните отношения след идването на власт на милиардера.   Посланикът на САЩ в кралството Уди Джонсън увери, че Тръмп иска "да сключи двустранно споразумение" и то "бързо".   Британската полиция се готви за многохилядни протести   Тръмп ще пристигне на острова следобед от срещата на върха в Брюксел. Той и Мелания ще вечерят в двореца "Бленъм", внушителна резиденция край Оксфорд, където е роден Уинстън Чърчил. Сред поканените гости са много представители на икономическия свят.   В същото време британската полиция се готви за множество протести по време на тридневното посещение на американския президент, като на няколко от тях се очаква да присъстват десетки хиляди, предаде ДПА.   Лондонската полиция подчертава в изявление, че се подготвя за сложна операция по гарантиране на реда и сигурността, която включва защитата на президента по време на посещението му. "Очакваме хора да се съберат в столицата за демонстрации както за, така и против президента", добавят силите на реда, отбелязвайки, че въпреки мерките за сигурност трябва да се намери баланс с правото на свобода на словото.   В организираната операция участват множество агенции за сигурност и е събран опитен команден екип. Стойността й ще бъде значителна, съобщи полицията.   Полицията вече е издигнала допълнителни врати и прегради в близост до резиденцията на американския посланик в централната част на Лондон.   В петък Тръмп ще посети обект, свързан с отбраната на Великобритания заедно с Мей, след което двамата ще посетят Чекърс, извънградската резиденция на премиерката край Лондон, където ще се състоят двустранни преговори. След това Тръмп ще посети кралския дворец Уиндзор, за да се срещне с кралица Елизабет Втора. Късно вечерта в петък и в събота той ще посети Шотландия.   Няколко групи планират да съберат десетки хиляди на протести срещу Тръмп в Лондон, Глазгоу и Единбург.   Тръмп се държа нападателно към съюзниците в НАТО   Британските медии припомнят, че Тръмп е пристигнал на срещата на НАТО в нападателно настроение, отблъсквайки съюзниците си с призива за удвояване на военните разходи до 4 на сто от своя БВП. Някои европейски дипломати го възприеха като още един пример за продължаващата враждебност на американския президент към НАТО, отбелязва изданието.   По-рано Тръмп заяви също, че Германия е "под пълния контрол" на Москва и е "пленник на Русия", заради ролята й в преноса на руски газ към Западна Европа - което предизвика реакцията на германския външен министър Хайко Маас и на канцлерката Ангела Меркел, припомня изданието. Има все повече признаци, че лидерите на НАТО се изморяват от проявите на Тръмп. Той се оказа изолиран на груповите снимки, а председателят на Европейския съвет Доналд Туск отправи в Туитър призив към САЩ да ценят съюзниците си. Тръмп обаче смята, че ще срещне най-голямо разбиране в лицето на руския президент Владимир Путин, пише в. "Индипендънт", цитиран от БТА. Първият ден на срещата на НАТО показа, че подходът на Тръмп към външната политика съвпада с вътрешната му политическа стратегия, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Нападките към съюзници заради търговията и готовността им да плащат своята част от военните разговори беше прието добре от политическите му поддръжници. Популисткото ядро на неговата коалиция се базира отчасти на недоволството от това, което поддръжниците му възприемат като несправедливо отношение към САЩ по отношение на търговията, имиграцията и международните въпроси. "Опасността е, че той настройва поне своите поддръжници, а може би и други американци, против НАТО и против глобалното американско лидерство, като погрешно го дефинира като рекет за защита, при който не сме получили достатъчно от защитаваните - вместо като взаимоизгоден съюз, опазил мира и разширил границите на демокрацията", подчертава бившият заместник-генерален секретар на НАТО Александър Вършбоу. Осъждането на Германия показва решимостта на Тръмп да премине в нападение срещу тези, които го критикуват. Посочвайки близките връзки между Берлин и Москва и финансовата им взаимозависимост, той използва тактиката на тези, които го обвиняват, че заради намесата на Русия в президентските избори през 2016 г. е задължен на Путин: това е методът на Тръмп да намекне, че германският лидер, а не той, е прекалено компрометирана, за да се справи ефективно с руския президент. Действията на Тръмп обаче показват, че той е готов да наруши единството на НАТО, което ще облагодетелства Русия, предупреждава Хорхе Бенитес, старши сътрудник на Атлантическия съвет на САЩ.

Спират трамвай 6, пускат нов тролей

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958727

Спират трамвай 6, пускат нов тролей
Трамваите по линия 6 ще бъдат заменени от нова тролейбусна линия. Това решиха столичните общински съветници, въпреки протестите на граждани за запазване на трамвая. Новият тролей ще дублира трасето на трамваите по линия 6 от басейна “Спартак” до Петте кьошета, но освен това ще свърже кварталите “Манастирски ливади”,

Вижте Деси Радева, Мелания Тръмп и другите първи дами в Брюксел (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6958660

Вижте Деси Радева, Мелания Тръмп и другите първи дами в Брюксел (Снимки)Съпругата на президента Румен Радев Десислава присъства на парти заедно със съпругите на ръководителите, които участваха на срещата на върха на НАТО, сред които и Мелания Тръмп и Бриджит Макрон. Първите дами се събраха в музикалната консерватория във Ватерло, близо до белгийската столица, където бяха посрещнати с класическа музика.

Серия от пътни инциденти с пострадали са регистрирани за ден във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=377630

В сряда от полицията във Варна са регистрирали най-много пътни инциденти с пострадали, научи Moreto.net. Още в първите сутрешни часове от полицията съобщиха за починала пешеходка. 77-годишната жена получава множество травми. Ударена е от микробус, движещ се на заден ход.

Влак и камион се сблъскаха на жп прелез в Троян

https://www.24chasa.bg/region/article/6958703

Влак и камион се сблъскаха на жп прелез в Троян
Товарен автомобил се заби във влак на прелез в Троян в сряда около 16.50 часа. Инцидентът станал на жп съоръжението на ул. "Акад. Ал. Балевски" между камион "Скания" с прикачено полуремарке, управляван от 43-годишен мъж от Враца, и пътническия влак, пътуващ по линията Троян - Левски. При сблъсъка не са пострадали хора,

Хърватите потриват ръце, прибират 28 милиона долара

https://offnews.bg//futbol/harvatite-potrivat-ratce-pribirat-28-miliona-dolara-684232.html

Хърватският футболен съюз ще получи поне 28 милиона долара от ФИФА за представянето на националния тим на световното първенство в Русия.

Схемата за разпределение на турнирния награден фонд беше одобрена от ФИФА през октомври 2017 г. Общият награден фонд на Мондиал 2018 е 400 милиона долара. Всеки участник ще получи 8 милиона.

Класиралите се на в 1/8-финалите на надпреварата вдигат до 12 милиона, а тези до 1/4-финалите ще приберат 16 милиона.

Бъдещия световен шампион ще получи 38 милиона долара, а заелият второ място ще прибере 28 милиона, третият 24 милиона, а за четвъртото място са предвидени 22 милиона долара.

Германия ще екстрадира Пучдемон, но при обвинение в корупция

http://www.transmedia.bg/2018/07/12/%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d1%89%d0%b5-%d0%b5%d0%ba%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%bf%d1%83%d1%87%d0%b4%d0%b5%d0%bc%d0%be%d0%bd-%d0%bd%d0%be-%d0%bf%d1%80/

Бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон може да бъде екстрадиран в Испания, реши германски съд, цитиран от световните информационни агенции. Това обаче може да стане, ако бъде съден за корупция, а не за предявеното му в Испания обвинение – подбуждане към бунт. „Екстрадирането по обвинение в злоупотребата с публични средства е допустимо, а екстрадирането по обвинението за бунт е недопустимо“, се казва в изявление на висшия районен съд в провинция Шлезвиг-Холщайн.

Пучдемон беше задържан в Германия в края на март по европейска заповед за арест от Испания за ролята му в неуспешния опит на Каталуния да обяви независимост в край на октомври миналата година. Първоначално той избяга в Белгия. При свое посещение в Дания Пучдемон реши да премина с кола през Германия и беше арестуван от властите там.

/Видео/ Стил и изящество: Първата дама Деси Радева редом до Мелания Тръмп в Брюксел…

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%bb-%d0%b8-%d0%b8%d0%b7%d1%8f%d1%89%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be-%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b4%d0%b0%d0%bc%d0%b0-%d0%b4/

Първата дама на САЩ Мелания Тръмп се завърна на международната сцена, след като се смеси със съпругите на ръководителите на най-близките съюзници на САЩ, сред които и Десислава Радева, на фона на класическа музика.
Докато президентът Тръмп критикуваше Германия и други съюзници на срещата на върха на НАТО в Брюксел, съпругата му разговаряше приятелски с някои от съпругите на лидерите им в музикална консерватория във Ватерло, близо до белгийската столица.
За няколко часа 48-годишната Мелания Тръмп смени два тоалета. Първият бе прекрасна рокля на Calvin Klein без ръкави в тъмносиньо, дълга до прасеца, и бели обувки на Christian Louboutin.
Съпругата на президента Румен Радев за повода бе заложила на класически тоалет в черно и бяло.
За вечерята в кралските музеи за изкуство и история в парка на Петдесетилетието Мелания смени тоалета си, като носеше коктейлна бяла рокля без ръкави, дело на Ели Сааб.
Десислава Радева пък бе заложила на тъмносиня рокля с мъниста без ръкави, съобщи Асошиейтед прес.
След Брюксел Доналд Тръмп и съпругата му ще пътуват до Великобритания, където са планирани ангажименти, включително чаено парти с кралица Елизабет Втора, и до Хелзинки, където американският президент ще се срещне с президента на Русия Владимир Путин.

Материалът /Видео/ Стил и изящество: Първата дама Деси Радева редом до Мелания Тръмп в Брюксел… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Черни кълбета дим паникьосаха живеещите във "Владиславово"

http://www.varna24.bg/news/802530.html

Черни кълбета дим, които се понесоха в небето над кметството във "Владиславово" стреснаха ...

Актуалните проблеми пред България и Европейския съюз обсъди вицепрезидентът с Клуба на великотърновци в София

http://www.cross.bg/sofiya-iliyana-vitzeprezidenta-1578964.html

/КРОСС/ Тежката демографска криза пред България, предстоящата концесия на летище София, равносметката на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и предизвикателствата пред Европа обсъдиха с вицепрезидента Илияна Йотова членове на Културния клуб на великотърновци в София. Клубът, чийто настоящ председател е доц. д-р инж. Атанас Дончев, съществува от 45 години и редовно организира срещи с държавници, политици и видни личности от различни сфери на обществения живот. Участие в разговорите взеха и акад. Антон Дончев и поетът Матей Шопкин. „С президента Румен Радев придадохте нов облик на президентската институция“, споделиха присъстващите с вицепрезидента Илияна Йотова. „Чувстваме, че има кой да чуе гласа ни“, подчертаха те. Вицепрезидентът представи основните насоки в работата си с българите в чужбина. С голям интерес и одобрение бе приета идеята ѝ за създаването на Български културен институт. В момента се провеждат дискусии с представители на различни български институции, ангажирани с темата, както и с общественици.  

След земетресение в Мексико беше открит храм в пирамида

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958704

След земетресение в Мексико беше открит храм в пирамида Земетресението, опустошило на 19 септември м.г. централните райони на Мексико, даде възможност да се открият останките от храм във вътрешността на пирамида на археологическия обект Теопансолко в щата Морелос, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Храмът е в чест на Тлалок - бога на водата и плодородието в теотиуаканската и ацтекската религии.

Футболът си идва у дома, ама друг път

https://www.24chasa.bg/sport/article/6958198

Футболът си идва у дома, ама друг пътАнглия отново се провали на световното първенство, ако, разбира се, класиране на полуфинал може да се смята за провал. Имащите се за бащи на модерния футбол загубиха напълно заслужена 1:2 от Хърватия мача за влизане на финала, който ще се играе в неделя от 17 часа българско и московско време на стадион “Лужники” в Москва.

Актуалните проблеми пред България и ЕС обсъди Йотова с клуба на великотърновци в София (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958693

Актуалните проблеми пред България и ЕС обсъди Йотова с клуба на великотърновци в София (Снимки)Тежката демографска криза пред България, предстоящата концесия на летище София, равносметката на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и предизвикателствата пред Европа обсъдиха с вицепрезидента Илияна Йотова членове на Културния клуб на великотърновци в София. Клубът, чийто настоящ председател е доц. д-р инж.

И износът, и вносът на България за Европейския съюз се увеличава

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/07/12/3280730_i_iznosut_i_vnosut_na_bulgariia_za_evropeiskiia_sujuz/?ref=rss


През периода януари - май 2018 г. от България са изнесени стоки общо на стойност 20.934 млрд. лв. и в сравнение със същия период на 2017 г. износът се увеличава с 2%, съобщи Националният статистически институт. Вносът нараства с 5.5%, а стойността му е 24.897 млрд. лв.<br /><br />Само през май 2018 г. общият внос се увеличава с 4.4% спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 5.163 млрд. лв., а общият износ възлиза на 4.301 млрд. лв. и намалява с 3.5% спрямо май 2017...

Казахстанка с „Мерцедес“ направи ПТП на пътя Аксаково – Варна

http://budnavarna.bg/36065-kazahstanka-s-mertsedes-napravi-ptp-na-patya-aksakovo-varna/

Вчера, около 14:45 часа, на пътя Аксаково – Варна, е възникнало ПТП. 46-годишната водачка на л.а. «Мерцедес» Н.Р. от Казахстан, продължително пребиваваща в България, поради неспазване на достатъчна дистанция, застига и блъска мотопед «Сузуки», който намалява скоростта си.

Вследствие на инцидента е пострадал водачът на второто МПС (24 г.), който получава контузия на хълбок, прегледан е и освободен, без опасност за живота.

снимка илюастрация

Материалът Казахстанка с „Мерцедес“ направи ПТП на пътя Аксаково – Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Вл. Горанов: По-силна еврозона означава и по-силна Европа

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/vl-goranov-po-silna-evrozona-oznachava-i-po-silna-evropa-264550/

Българският финансов министър не вижда необходимост от общ бюджет за еврозоната, но като цяло подкрепя реформата, предложена от Франция и Германия

Парламентът прие ключови промени в Закона за интеграция на хората с увреждания

https://frognews.bg/novini/parlamentat-prie-kliuchovi-promeni-zakona-integratsiia-horata-uvrejdaniia.html

Хората с трайни увреждания ще имат право на финансова подкрепа след индивидуална социална оценка на потребностите и възможностите им. База за определяне на размера на месечната добавка за социална интеграция ще бъде гарантираният минимален доход, определен от Министерския съвет.

САЩ заплашиха Китай с мита върху стоки за 200 млрд. долара

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/07/12/3280739_sasht_zaplashiha_kitai_s_mita_vurhu_stoki_za_200_mlrd/?ref=rss


Китай обвини САЩ в тормоз и предупреди, че ще предприеме ответни мерки, след като администрацията на президента Доналд Тръмп заплаши да въведе 10-процентни мита на китайски стоки за стойност 200 млрд. долара.<br /><br />Търговското министерство в Пекин заяви, че е "в шок" и ще се оплаче в Световната търговска организация от "абсолютно неприемливите" действия на САЩ.<br /><br />Вчера САЩ обявиха списък от китайски стоки, които ще бъдат обложени с нови...

Автоиндустрията в България ще се нуждае от още 45 000 работни места до 3-4 години

https://www.24chasa.bg/avto/article/6958670

Автоиндустрията в България ще се нуждае от още 45 000 работни места до 3-4 годиниПрез следващите три до четири години за автомобилната индустрия в България ще са нужни още поне 45 000 работни места, каза на форум Любомир Станиславов, изпълнителен директор на "Аутомотив Клъстер България", цитиран от БТА. В момента по думите му най-добрите примери за дуално образование са в автомобилната индустрия, където има най-много ученици.

Държавата спечели делото за морския флот

http://clubz.bg/70444-dyrjavata_specheli_deloto_za_morskiq_flot

Арбитражният съд към БТПП, е прекратил производството по делото на "Кей Джи Маритайм Шипинг", собственик на по-голямата част от капитала на "Параходство Български морски флот", срещу Агенция за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) въз основа на липса на компетентност за разглеждане на спора. По този начин, исканията на "Кей Джи Маритайм Шипинг" за промяна на приватизационния договор с "Български морски флот" са оставени без уважение и делото приключва окончателно в полза на държавата, пише в съобщение на пресцентъра на вицепремиера Валери Симеонов, получено днес в БТА.

Съдебният спор започна въз основа на решение на Арбитражния съд от 2016 г., с което се уважава частично искането на "Кей Джи Маритайм Шипинг" за промяна на приватизационния договор, даваща възможност за избягване на санкции за неизпълнение на приватизационния договор.

На 30 юни 2017 г. Министерски съвет взе решение и АПСК представи във Върховния касационен съд иск за отмяна на това решение и четири месеца по-късно ВКС го отмени и върна на Арбитражния съд. 

На 21 декември 2018 г. се очаква АПСК да констатира какво е изпълнението на приватизационния договор и при установяване на неизпълнение, ще предприеме съответните законови действия за начисляване на неустойка в размер на приблизително 58 млн. лв., пише още в съобщението.

"Вече окончателно Арбитражния съд отхвърли искането на "Български морски флот", собственост на братя Домусчиеви, за промяна на приватизационния договор, с което те щяха да си спестят през 2019 г. - десетата година от приватизацията, около 58 млн. лева. Сега няма да си ги спестят", коментира Валери Симеонов пред журналисти в парламента.  - "Честито на печелившите".

Преди година лидерът на НФСБ обяви, че ще започне процедура за прекратяване на концесионния договор на братя Домусчиеви към "Български морски флот". 

Задължения

Приватизацията на 70% от капитала на БМФ приключи през август 2008 г. Сделка бе сключена с германско-българския консорциум "Кей Джи Маритайм Шипинг" за 440 млн. лв.

Според нея купувачът се сдобива с общ тонаж от търговски кораби 1 394 753 DWT (дедуейт). Поетите от купувача задължения са свързани с инвестициите, с корабите и с числеността на плавателния състав и заплащането му.  В срок от 10 години от подписването на договора за приватизация Домусчиев се задължава да инвестира 779.88 млн. лв., като вложенията трябва да са в кораби. 

За плавателните съдове купувачът се ангажира за срок от десет години след подписването на договора да поддържа средногодишно общ тонаж на корабите на дружеството (включително чрез дъщерните дружества) не по-малък от 1 300 000 DWT.

Той трябва да осигури не по-малко от 60% от общия тонаж на корабите да плават под български флаг или под знамето на друга държава - членка на Европейската общност или на Европейското икономическо пространство, а средната възраст на корабите, които плават под въпросните флагове, трябва да падне под 20 години – нещо, което към онзи, а и към този момент не е налице.

Олимпиада

През юли м.г. "Кей Джи маритайм шипинг" подава искова молба до Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата с искане да се променят някои от условията на приватизационния договор.

Според компанията има "стопанска непоносимост" те да бъдат изпълнени в договорения обем. Става дума за два ангажимента към държавата: изискването БМФ да разполага с определен тонаж кораби, както и да поддържа определен плавателен състав.

Проблемът за новия собственик бе, че това ще му струва големи неустойки, като изчисленията на база договора и отчетените тонажи в Агенцията за приватизация показват, че става въпрос за около 55 млн. лв.

В исковата молба се казва, че анализът на дейността на дружеството и стратегията за приватизацията му са се случили в периода от началото на 2006 г. до началото на четвъртото тримесечие на 2008 г.

Междувременно са са случили две непредвидени събития, които спънали собственика на морския флот да изпълни договорните си ангажименти – краят на Олимпиадата в Пекин, с което "приключва и нуждата от един голям обем товари", както и фалитът на американската инвестиционна банка "Лемън брадърс", която беляза началото на финансовата криза.

Поредно признание за българското съдийство за суперфиналите по плажен футбол

http://www.moreto.net/novini.php?n=377616

Продължават добрите новини за българския плажен футбол. Освен националния ни отбор, страната ни ще има още един представител на суперфиналите на ЕВРОлигата в Сардиния през септември. Това е съдията Владимир Ташков, който получи поредната награда за доброто си представяне.

Реал Мадрид сменя Роналдо с двама

https://offnews.bg//futbol/real-madrid-smenia-ronaldo-s-dvama-684237.html

Португалската мегазвезда Кристиано Роналдо оставя огромна празнота в Реал Мадрид след напускането си в посока Ювентус.

И тук не става въпрос само за игровите му качества, а и за присъствието му като личност и извън терена като влияние сред феновете и магнит за спонсорите. Затова президентът Флорентино Перес е наясно, че трябва да развълнува отново привържениците на "кралския клуб" с голям галактически трансфер.

Според информации в испанските медии Перес е решил този път трансферите да са два накуп, с което да изуми фенове и конкуренти.

Ще бъде привлечен играч медийна звезда и класическа девятка, която бележи голове. Според "Марка" белите ще се опитат да привлекат някои измежду Неймар, Килиан Мбапе, Еден Азар, Роберт Левандовски или Хари Кейн.

За девет години в Реал Роналдо съчетаваше и двете функции. Той наниза 311 гола в 292 мача и поемаше върху себе си всички негативи за представянето на отбора.

Черно море с класика срещу Несебър

http://www.varna24.bg/news/802506.html

Черно море победи Несебър с 3:0 в контрола и с това нареди четвърти пореден успех. Във 2-рата ...

Имотните декларации на напусналите властта ще бъдат недостъпни

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/07/12/3280726_imotnite_deklaracii_na_napusnalite_vlastta_shte_budat/?ref=rss


Имотните декларации и тези за конфликт на интереси на хората, заемали висши държавни длъжности ще бъдат скривани, когато те излязат от властта. Така няма да става публично известно ако политик или магистрат забогатее внезапно след напускането си, информира в днешния си брой в. "Сега".<br /><br />Това следва от становище на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) до Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ),...

Обявиха резултатите от второто класиране след седми клас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6958675

Обявиха резултатите от второто класиране 
след седми класРезултатите от второто класиране за прием в гимназиите след седми клас са публикувани на сайта на Министерството на образованието и науката, и могат да се проверят на адреса: https://priem.mon.bg/. Това съобщи пресцентърът на МОН. Проверката се осъществява с входящия номер и с кода на седмокласниците.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване