07/12/18 07:55
(http://terminal3.bg/)

Не изпускайте Фейсбук от очи: противоречивите разкрития продължават

Порицанията към Фейсбук за скандала с „Кеймбридж Аналитика“ утихнаха. Британското правителство наложи глоба от 500 000 паунда на гиганта за нарушение на на Закона за защита на личните данни – сума, която компанията заработва за точно пет минути и половина. Изслушването пред Европейския парламент беше фарс. Но това не е всичко – оказва се, че след промяна на политиките за споделяне на данни с трети лица компанията е осигурила специална вратичка за множество приложения, сред които и руския интернет гигант Mail.ru. 

Mail.ru е оперирала стотици апликации на платформата, които са позволявали на своите собственици да събират данните на потребителите и техните приятели. Някои от тези приложения са работили още от 2009 г. Политиките на Фейсбук бяха променени през 2015 (с шестмесечен картбланш за някои компании), а за скандала научихме едва тази година – тоест почти десет години по-късно. И то благодарение на разследващата журналистика, а не на Зукърбърг. 

Компанията е осигурила достъп до данните, какъвто е получавала Mail.ru, на хиляди други компании. Медията с фокус на технологиите и интернет Wired подчертава обаче, че с оглед на руските манипулации в социалните мрежи преди и по време на президентските избори през 2016 г., това разкритие е притеснително.

Фактът, че Фейсбук е отворил вратичка за Mail.ru вероятно не е изненадващ за онези, които са запознати с отношенията на изпълнителния директор на Фейсбук Марк Зукърбърг и Юри Милнер. Руският милиардер и основател на Mail.ru е основен инвеститор във Фейсбук. През последната година се появяват сведения за връзките на Милнер с Кремъл. През ноември 2017 г., след т.нар. теч „Парадайз Пейпърс“ на 13.4 милиона конфиденциални документи, свързани с офшорни плащания, „Ню Йорк Таймс“ предаде, че Милнер е получил стотици милиони долари държавни субсидии от Русия, които е използвал отчасти за да инвестира във Фейсбук и Туитър чрез международната си фирма за инвестиции DST Global.“

След скандала, разразил се около Фейсбук, демократът от Ню Джързи от Камарата на представителите Франк Палоун Мл. заяви, че отговорите на Фейсбук пред Сената „повдигат повече въпроси, отколкото дават отговори“ и че „е стряскащо, че четири месеца след като този скандал стана обществено достояние, Фейсбук все още няма идея кой друг има данните на потребителите и как тези данни се ползват днес“. Друг сенатор – Марк Уорнър изрази загриженост, че ключови играчи в Mail.ru, сред които основния инвеститор Алишер Усманов, „се хвалят с близостта си с Владимир Путин“.

От изданието заключват, че „най-малкото фактът, че едва сега Фейсбук признава тази информация – близо година след началото на разследването срещу манипулацията от страна на Русия във Фейсбук – е знак за изключителна липса на прозрачност от страна на Фейсбук. В хилядите си отговори към разследващия комитет Фейсбук беше питан многократно какъв достъп до данните на потребителите са имали руски държавни агенции […] Според експерти сделката с Mail.ru, в комбинация с факта че Фейсбук е дал данни на производители на устройства, включително китайски компании като Huawei, е знак за това колко наивен е Фейсбук към властта, която международните режими упражняват над бизнеса в своите държави.“

„Ако вие сте руски бизнесмен на определено ниво не може да избегнете изискванията, които руските разузнавателни служби ще ви поставят“, казва за Wired Брет Бруен, дипломат служил в администрацията Обама, днес начело на консултантската фирма Global Situation Room. „Това е реалността на правенето на бизнес в Русия днес.“ Бруен подчертава, че това не е уникален случай за Русия, споменавайки случилото се с Националната агенция за сигурност и Едуард Сноудън. Той заявява, че скандалът с „Кеймбридж Аналитика“ е само прашинка пред това, което може да направи с толкова лична информация правителствена разузнавателна агенция. 

Междувременно алгоритъмът на платформата продължава да се проваля, този път набелязвайки автоматично 65 000 руснаци като „заинтересовани от национално предателство“, което ги е поставило в потенциален риск от репресии и гонения. Компанията маха индикацията веднага след алармиране от страна на журналисти.

Случката обаче повдига нови въпроси относно профилирането и таргетирането на потребителите във Фейсбук, което вече е обект на критика, тъй като се събират чувствителни данни за расата, сексуалността, политическите и религиозни убеждения на личността. От компанията дадоха странното обяснение, че категорията се използва за идентифициране на историческо предателство. „Националното предателство е включено като категория с оглед на историческото му значение. Но тъй като е незаконна дейност го премахнахме като категория на интереси“, заяви говорител на компанията пред британския „Гардиън“.

След влизането на регулацията GDPR, или новият Общ регламент относно защитата на данните в ЕС, някои видове данни като сексуалност, религия и политически интереси са защитени. Но компанията не предлага защита за информация относно тези категории, в които поставя потребителите си – например „заинтересован от хомосексуализъм“ или „заинтересован от исляма“. 

От компанията, разбира се, винаги са готови с оправдание. Оттам заявиха, че категориите са в следствие на „действията, които предприемаме он-лайн“, а не на лични качества. Разбира се рекламодателите ни обстрелват с реклами именно на базата на чувствителните ни интереси… които са базирани на лични качества.

Историята е далеч от своя край.

Снимка: The Globe and Mail

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване