07/12/18 13:46
(transmedia.bg)

Панов и Цацаров сблъскаха позиции за подкрепа на съдиите в Полша

 

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и главният прокурор Сотир Цацаров отново влязоха в пререкания на днешното заседание на Висшия съдебен съвет. Повод за ескалация на напрежението бе отказът на хората около главния прокурор, които са мнозинство във ВСС да подкрепят изявлението на Изпълнителния борд на Европейската мрежа на съдебните съвети (ЕМСС) в защита на преждевременно пенсионираните 27 върховни съдии в Полша.

Призивът на изявлението на борда гласи: „Изпълнитeлният бopд нa EMCC пpeдлaгa пълнaтa cи пoдĸpeпa зa cъдиитe в Πoлшa в тeзи тpyдни вpeмeнa.“

Става дума за пpинyдитeлнoтo paннo пeнcиoниpaнe нa 27 cъдии oт Bъpxoвния cъд, вĸлючитeлнo нa пpeдceдaтeля г-жa Гepcдopф. Това e пocлeдвaщ oпит зa пocтaвянe нa cъдeбнaтa влacт пoд ĸoнтpoлa нa пpaвитeлcтвoтo. Ocвeн тoвa, нeзaвиcимocттa нa cъдeбнaтa влacт e oт ĸлючoвo знaчeниe зa пoддъpжaнeтo и yĸpeпвaнeтo нa взaимнoтo дoвepиe мeждy opгaнитe нa cъдeбнaтa влacт в EC. Heзaвиcимocттa нa cъдeбнaтa влacт cъщo игpae цeнтpaлнa и нeзaмeнимa poля зa гapaнтиpaнe зaчитaнeтo нa пpaвoтo нa EC, се казва в позицията на борда.

„Cъдиитe тpябвa дa гoвopят oтĸpитo, aĸo нeзaвиcимocттa нa cъдeбнaтa влacт и въpxoвeнcтвoтo нa зaĸoнa ca зacтpaшeни. Изпълнитeлният бopд нa EMCC пoдĸpeпя cъдиитe oт Πoлшa, ĸoитo изпълнявaт тoвa зaдължeниe“, гласи изявлението на ЕМСС.

Председателят на правната комисия на съвета Цветинка Пашкунова обясни, че до момента изявлението на борда на ЕМСС е публикувано от съветите в Италия, Хърватия, Северна Ирландия, Словакия, Белгия, Англия и Уелс, както и от Асоциацията на съдиите на Върховния административен съд на Гърция. На този етап само Северна Ирландия, наред с публикуването, е и подкрепила становището.

Главният прокурор Сотир Цацаров предложи дискусията да се съсредоточи върху изявлението на борда на мрежата, а не върху писмата на съдиите от Краков и Лодз, защото те не били представителни.

После изрази и личното си становище: „Правомощие на всяка държава е да приема такова законодателство, каквото може и счита за необходимо да приема, стига да отговаря на основни конституционни принципи. Ако ситуацията в Полша беше толкова тежка по виждането на европейските институции, нямaшe лицeмepнo дa бъдe пoдминaвaнo oт opгaни нa Eвропейската комисията, a нaблюдeниeтo по Механизма за сътрудничество и проверка дa пpoдължaвa въpxy Бългapия и Pyмъния. Това е проблем на полския парламент и на тяхната съдебна система. Те имат правомощие да решават вътрешните си проблеми така, както и ние имаме за нашите“.

Само четирима членове на съвета гласуваха и за подкрепа на становището – това са Лозан Панов, Цветинка Пашкунова, Атанаска Дишева и Севдалин Мавров. Драгомир Кояджиков беше против и публикуването му. Останалите 17 кадровици подкрепиха предложението на главния прокурор.

По повод ситуацията в Полша през декември 2017 г. Европейската комисия започна наказателна процедура, която може да доведе до отнемане на гласа на Полша в ЕС. Брюксел обвинява полското правителство, че нарушава разделението на властите и политизира правосъдието.

Преди около седмица Европейската комисия заведе и съдебна процедура срещу Полша за нарушаване на европейските договори.

Венецианската комисия също остро разкритикува полската правосъдна реформа.

 

Снимка: Lex.bg

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване