07/17/18 09:47
(http://www.klassa.bg/)

КАК СЕ ПРОМЕНЯ ИДЕАЛЪТ ЗА ЖЕНСКА КРАСОТА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ

 Добре оформените женски извивки са на почит в днешно време, но това не е просто днешна краткотрайна мода. Очертаните извивки на жената са символ  на изящество и плодовитост за различни култури и през отделни епохи още от зората на човечеството. Женствеността няма един размер форма и тази естетика търпи поврати през вековете. Нека отделим момент на красотата на дамите от картини на известни художници и древни произведения, които ни представят женствеността в цялото ѝ разнообразие

Венера от Вилендорф
Вилендорфската Венера е най-известна от всички „древни Венери“ намерени при археологични разкопки в Европа. Всъщност това са първите известни репрезентации на човешкото тяло в историята. Името им идва от  асоциацията с римската богиня на любовта и красотата, въпреки че исторически нямат връзка с нея. Със сигурност Венера от Вилендорф не е наричана така от своите съвременници и не е ясно дали е била възприемана като богиня или идол. Заради своите добре очертани форми – пълни гърди, изпъкнал корем, ханш и бедра, се предполага, че тя е свързвана с плодовитостта и плодородието. Ако приемем, че това е тогавшният идеал за красота, то съвършената жена ще бъде тази, която е по-пищна и следователно би имала предпоставките да роди повече деца. Статуетката няма лице, изглежда красивите очи и устни не са били тогавашен фокус, всичко е съсредоточено върху плодовитостта, която дава по-голям шанс за оцеляване. Компактните й размери от 11 см., с които може да се побере в човешка длан, се предполага, че е била лично притежание на своя собственик. Статуята от оолитен варовик, датира от Палеолитния период и е на повече от 25 000 години.
Афродита Книдска
Прочетете цялата публикация на: Sofiapress.com


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване