07/17/18 10:44
(transmedia.bg)

Оценките на западния свят за срещата Путин – Тръмп: Кремъл победи

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще се срещне с конгресмени, след като мнозина от тях – дори републиканци – критикуваха поведението му на пресконференцията с руския президент Владимир Путин вчера.

Причина за острата реакция е заявлението на Тръмп по време на срещата с руския му колега, че вярва на Путин, а не на американското разузнаване. По време на президентските избори в САЩ преди две години американското разузнаване излезе с доклад за намеса на Русия в избора на Тръмп. Той не само отказа да потърси отговорност от Кремъл за намесата в изборите през 2016г., но и заяви, че отношенията между двете държави са лоши заради „глупостта“ на САЩ.

Все още не е известно кои членове на Конгреса ще присъстват, но сред критиците бяха лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл, председателят на сенатската комисия по външните работи Боб Коркър и председателят на долната камара Пол Райън.

Републиканецът от Кентъки Макконъл каза пред журналисти в Капитолия вчера: „Руснаците не са ни приятели.“ Той добави, че е напълно съгласен с оценката на разузнавателните служби за руска намеса в изборите, но не отговори на въпроса дали е разочарован от изявленията на Тръмп.

Сенаторът републиканец Боб Коркър, председател на сенатската комисия по външните работи, каза, че поведението на Тръмп на срещата с Путин „не е добър момент за нашата страна. Този ден беше много добър за президента Путин“, добави той. Според Коркър няма съмнение, че Русия се е намесила в изборите в САЩ, посочва АП.

Председателят на Камарата на представителите Пол Райън каза, че несъмнено Русия се е намесила в американските избори през 2016 г. и продължава да подкопава демокрацията в САЩ и по света. „Президентът трябва да си даде сметка, че Русия не е наш съюзник. Тя остава враждебна към нашите основни ценности и идеали“, продължи Райън.

Още снощи реагираха директорът на ЦРУ Джон Бренън, който нарече действията на Тръмп „предателски“, а сенатор Джон Маккейн ги определи като „трагична грешка“.

„Никой друг президент не се е унижавал толкова сервилно пред тиран“, каза още той. Сенаторът Линдзи Греъм посочи, че Русия ще приеме думите на държавния глава като знак на слабост и това ще създаде още проблеми.

Един от обикновено най-яростните защитици на Тръмп – Нют Гингрич, чиято съпруга е посланик във Ватикана, заяви, че това е била „най-сериозната грешка на президентството на Тръмп, която трябва да бъде поправена незабавно“.

На пресконференцията вчера Путин бе попитан от „Ройтерс“ защо американците и Тръмп би трябвало да му вярват, имайки предвид доказателствата на спецслужбите на САЩ. Вместо него първо отговори Тръмп, хвърляйки отговорността върху демократите и разочарованието им от загубата на изборите.

Руският президент отвърна след него: „Относно това на кого да вярвате и на кого не – откъде ви дойде идеята, че той ми вярва и аз му вярвам? Той защитава интересите на САЩ, а аз на Руската федерация. Дайте ми един факт, неоспоримо доказал участието ни. Няма и един.“

Думите му идват само 48 часа, след като екипът на Мюлър директно и поименно обвини 12 руснаци за агенти на Главното разузнавателно управление на руската армия (ГРУ) за намеса в изборите. В заемащото десетки страници обвинение се съдържат такива подробности за тях и структурата, в която работят, че американската преса се запита дали руснаците вече не се чудят какво всъщност не знаят в САЩ за тяхната дейност.

След срещата на върха между американския президент Доналд Тръмп и руския президент Владимир Путин в Хелзинки вестниците по света са единни в своята оценка кой от двамата лидери е излязъл победител, пише британският ежедневник „Гардиън“.

В САЩ всекидневникът „Ню Йорк дейли нюз“ обвини Тръмп в предателство. Изданието публикува на първа страница илюстрация, на която Тръмп с едната ръка държи ръката на Путин, изобразен гол до кръста, а с другата застрелва с пистолет Чичо Сам в главата.

Във Финландия вестник „Каупалехти“ без притеснение показа кой е победил на срещата, като написа в заглавие на първа страница: Тръмп 0 – Путин 1.

Най-продаваният шведскоезичен вестник във Финландия „Хуфвудстадсбладет“ публикува снимка, на която Путин се усмихва до Тръмп, със заглавие „Тръмп беше моят фаворит“.

Във Великобритания вестник „Таймс“ изтъкна, че Тръмп се е сблъскал с враждебна реакция след „продуктивната“ по думите му среща с Путин.

„Гардиън“ публикува снимка, показваща как Тръмп и Путин се ръкуват в Хелзинки, със заглавие „Нищо по-малко от предателство: Тръмп е обвинен заради разговорите с Путин“.

Левият таблоид „Дейли мирър“ нарече Тръмп „пудела на Путин“, след като американският президент подкрепи твърдението на руския лидер, че Русия не се е намесвала в изборите в САЩ.

Десният „Дейли експрес“ излезе със заглавие „Кимване и намигване… и студената война приключва“, след като Путин се срещна с „новото си най-добро приятелче“.

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване