07/17/18 10:46
(http://regiona.bg/)

Тричленно семейство от Благоевград се натрови с гъби!

Мъж на 45 години, 44-годишната му съпруга и 10-годишната им дъщеря са настанени в реанимацията на МБАЛ-Благоевград след консумация на гъби.

Вчера семейството приготвили и яли манатарки, но се оказало, че са консумирали техен двойник. Малко по-късно усетили неразположение, световъртеж и гадене и отишли в болницата.

Съпрузите и дъщеря им са настанени по спешност в реанимация. В стабилно състояние са, но под лекарско наблюдение.

Една от най-вкусните гъби – обикновената манатарка, има два отровни двойника – дяволската гъба и пурпурночервената манатарка, „Инфомрежа“.

Лекарите предупреждават, че отровните гъби съдържат фалотоксини и аматоксини, които разрушават черния дроб. Първите симптоми за отравяне са повръщане, разстройство, режещи болки в корема и общо неразположение.

Някои хора обаче решават, че са настинали и, вместо да потърсят лекарска помощ, пият аспирин и чай. Коварното е, че в повечето случаи тялото подава първите по-сериозни сигнали след 6-8 часа, а понякога и след ден – два.

Късната диагноза е лоша прогноза, защото с всеки изминат час разрушителната сила на отровните вещества расте.

Материалът Тричленно семейство от Благоевград се натрови с гъби! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване