07/20/18 09:42
(transmedia.bg)

Омански неволи

Дори начинаещ студент по право знае, че една от първите стъпки, когато заведеш искова молба към някого, е да да посочиш адрес за призоваване на ответника. Синдицте на Корпоративна търговска банка (КТБ) обаче или не са били студенти по право, или имат различни от правните разбирания.

Те са изправени пред абсурдната ситуация Софийски градски съд (СГС) да отхвърли исковата им молба към двамата омански граждани членове на бившия надзорен съвет на КТБ.

През март – април 2017 г. синдиците на КТБ завеждат над 200 дела срещу бившите членове на Управителния съвет на КТБ и няколко срещу бившите участници в Надзорния съвет на банката.

Поне две от делата са с ответници Файсал Амур Мохамед Ал-Риями и Абдул Салам Мохамед Абдулах ал Муршиди. Двамата са представители на люксембургското дружество „Бългериън екуизишън къмпани II“ С.а.р.Л., на свой ред косвено контролирана от Фонд „Генерален държавен резерв на Султаната Оман“. Двамата обаче са неоткриваеми. Нищо че Варит Ал-Каруси е изпълнителен директор на фонда, който пък е доста лесно откриваем в интернет дори.

След провала с адресите за призоваване, синдиците на КТБ продължават с опитите си да провалят исковата молба към оманците. Искът към тях първоначално не е преведен, след това му липсва легализация, а Султаната на Оман не е сред държавите, подписали Хагската конвенция, за премахването й.

В резултат на синдците на КТБ се налага да платят депозит от 71 530 лв., платени от масата на несъстоятелност на банката, за особен представител на Абдул Салам Мохамед Абдулах ал Муршиди.

Сред ответниците по делото е също мажоритарният собственик на КТБ и председател на НС Цветан Василев. За негов особен представител синдиците е трябвало да платят 242 530 лв. от масата на несъстоятелност на банката.

Останалите ответници очевидно са били достигнати след близо година опити за връчване на копие от искова молба.

Поведението спрямо представителите на Оман е забележително на фона на течащото арбитражно дело срещу България във Вашингтон. Оманският държавен фонд съди България там заради липсата на правна възможност да защити инвестицията си в КТБ. Оманците оспорваха в съда отнемането на лиценза на КТБ, но бяха отказани поради липса на правен интерес.

Упоритите опити на синдиците в КТБ да не провалят исковете заведени от самите тях срещу представителите на Оман в Надзорния съвет на КТБ няма как да не породят въпроси дали това не е „покана за танц“ на арбитражното дело. Запознат с арбитражната процедура юрист обясни поведението на синдиците с притеснение от българската държава в хода на делото в СГС оманците да не изложат в защитата си доказателства, които да застрашат позицията на Министерството на финансите във Вашингтон.

Това макар и да звучи логично едва ли би повлияло на крайното решение на арбитража във Вашингтон. А той навлиза в решителна фаза след като делото там вече се решава по същество от съдиите.

Осъдителна присъда за България би била голям шамар по правителството. Но и би показала отново несъвършенствата на българската правна система.

Единствен резултат от странното поведение на синдиците на КТБ е, че те харчат смело масата на несъстоятелност на банката за спорни от гледна точка на ефективност дела.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване