07/21/18 02:51
(http://www.clubz.bg/)

Кисинджър: Тръмп ознаменува края на една епоха

СВЯТ кисинджър от фейсбук

"Тази среща трябваше да се състои. Аз се борих за нея толкова години. Тя беше погребана под товара на американските вътрешнополитически проблеми. А е необходима. Погледнете Сирия и Украйна. А Русия има уникална черта - сътресенията  едва ли не навсякъде по света да й влияят и при това да се възприемат като заплаха. А такива сътресения ще продължават и ще се засилват", коментира легендарният дипломат Хенри Кисинджър пред "Файненшъл таймс".

Разговорът на бившия държавен секрретар на САЩ е водил шефът на редакцията за Америка Едуард Люс, съобщава Нюз.ру.

Кисинджър обяснява и "почти митичната" способност на Русия да понася страданията. Основната му мисъл е, че в годините преди анексирането на Крим, Западът погрешно е предполагал, че Москва ще възприеме западния ред, основан на правила. А НАТО ще влезе в съзнанието на Русия. Грешка. Защото всичко това е предизвикателство за идентичността на Русия, казва дипломатът.

Дали това означава, че ние недооценяваме Тръмп и че всъщност на практика Тръмп ни оказва услуга, която ние не забелязваме - да успокои руската мечка?

"Не ми се говори много сега за Тръмп, въпреки че някой ден наистина трябва да говоря за него далеч по-сериозно. Но мога да кажа сега, че Тръмп е една от онези исторически фигури, които от време на време се появяват, за да ознаменуват края на една епоха и да ни заставят да изоставим остарелите преструвки. Това не означава непременно, че Тръмп осъзнава това или обмисля някаква грандиозна алтернатива. Възможно е просто да е случайност", обяснява Кисинджър.

А какво ще стане с Германия, ако Тръмп заповяда САЩ да излязат от НАТО?

"През 40-те години на XX век европейските лидери ясно знаеха накъде вървят. А сега те просто искат да избягат от неприятностите. Един виден немски деятел неотавна ми каза, че винаги е възприемал търканията с Америка като способ Европа да се дистанцират от Америка, но сега отбелязва: мисълта, че в света няма да я има Америка, плаши много повече".

С други думи Тръмп плаши европейските страни с това че ги тласка към самостоятелност, така ли е, пита Люс.

"Ако такъв бъде резултатът от ерата на Тръмп, то това ще бъде ирония на съдбата. Но, не е невероятно", отговаря дипломатът.

Кисинджър добавя, че ако през Атлантика премине лиинята на разкола, то Европа ще се превърне в "придатък на Евразия" и ще се окаже във властта на Китай, който се стреми да си върне историческата роля като "Средно царство" и да стане "главен съветник на човечеството".

Кисинджър с Тръмп и с Путин.

Китай се движи към тази цел, смята Кисинджър. Според него Америка в това време се превръща в геополитически остров, заобиколен от два огромни океана и без основни правила, върху които може да се придържа.

И добавя:

"Мисля, че днес преживяваме много, много тежък период за целия свят".

А кой исторически период бихте сравнил с днешния?

Кисинджър разказал как като новоизпечен гражданин на САЩ служил в армията по времето на Втората световна война. Той си спомнил и какво го е наракало да избяга в Щатите. През 1938 година Германия влязла в Австрия и на евреите от родното място на Кисинджър  било забранено да излизат от домовете си. Родителите му избягали в Америка при първата възможност.

"Имаше комендатски час. Немските войници бяха насякъде. Това беше болезнен опит, който никога не се изтри от паметта ми", подчертал Кисинджър.

Според Люс той много внимателно и дълго мислил за какво да си спомни.

Публикувана на 07/21/18 02:51 http://clubz.bg/70859-kisindjyr_trymp_oznamenuva_kraq_na_edna_epoha

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване