Стачка в „Райънеър”, отменени са стотици полети

http://www.cross.bg/poleti-stotitzi-raiiuneur-1581191.html

/КРОСС/ Пилотите от нискотарифната авиокомпания "Райънеър" обявиха 24-часова стачка. Отменени са стотици полети, включително четири от и до София. Анулираните полети са между българската столица и Берлин, и Брюксел. Очаква се общо около 55 хиляди пътници в цяла Европа да бъдат засегнати. Пилотите настояват за по-добро заплащане и условия на труд. Те заплашиха, че ако исканията им не бъдат изпълнени, ще организират нови стачки.

Note 9 - по-пригоден за игри, призван да вдигне продажбите

http://clubz.bg/71725-note_9_po_prigoden_za_igri_prizvan_da_vdigne_prodajbite

Южнокорейският технологичен гигант "Самсунг" (Samsung) представи снощи новия си "фаблет" Galaxy Note 9 в Ню Йорк. Той ще бъде по-бърз и батерията му ще издържа по-дълго с едно зареждане, предадоха световните агенции.

Насочването към характеристики, подходящи за игри, изглежда е промяна спрямо предишното позициониране на Note като устройство за повишаване на производителността, а също така е опит да бъдат привлечени по-млади потребители, тъй като продажбите на компанията спадат, отбелязва Ройтерс.

Новият смартфон на Samsung илюстрира границите на иновациите в момент, когато новите достижения в хардуера се забавят, допълва Асошиейтед прес.

Макар представеното устройство да не изобилства от изключителни нови характеристики, то ще се продава за изключителните 1000 долара.

Малките подобрения отразяват една индустрия на смартфоните, която вече до голяма степен е достигнала някакви граници. Големите промени ще се случват по-скоро на няколко години, а не всяка година, а тази година не е годината на нещо революционно при Note.

Новият телефон ще има автоматично редактиране на снимки и писалка, която може да служи за дистанционно. Акцентът обаче е по-голяма батерия и по-бърз процесор.

Екранът е 6,4-инчов - най-големият, който е използван досега при линията Note, отбелязва ТАСС. Операционната система е Android 8.1 Oreo. На задния панел се запазва сензорът за пръстов отпечатък.

Капацитетът на батерията е увеличен с 21 процента спрямо миналогодишния Note 8, а това би трябвало да означава повече от ден нормално ползване без зареждане. "Самсунг" е консервативен в подобренията при батериите, откакто през 2016 година апарати Note 7 се самозапалиха, което доведе до скъпоструващо изтегляне и удар върху репутацията на компанията.

Оттогава "Самсунг" подлага телефоните си на множество тестове, включително с рентгенови лъчи и тестове за устойчивост при високи температури.

Новият Note ще поддържа до 1 терабайт памет. Ще има версия с 512 гигабайта памет, която ще поддържа допълнителни 512 гигабайта карта памет, каза източник пред Ройтерс. Така "Самсунг" става първият голям производител на смартфони, който продава устройство, поддържащо 1 терабайт памет.

Камерата на Note 9 ще използва изкуствен интелект, за да определя какво има върху обекта за заснемане - храна, цветя, залез, и автоматично ще коригира снимките. Тази характеристика наподобява използването на филтри при приложението и може да бъде изключена. Камерата също така ще предупреждава, че някой е мигнал на снимката или че снимката е размазана.

Писалката на Note 9 ще има Bluetooth, което ще позволява на потребителите да управляват телефоните си и приложенията от разстояние. 

"Самсунг" обяви нова колонка Galaxy Home, при която използва дигиталния си асистент Bixby. Компанията обещава качествен звук. Samsung отбеляза, че повече подробности ще се появят по-късно през годината. Технологичният гигант също така обяви нов смарт часовник и партньорство със Spotify, чиято цел е при слушане на музика по-лесната смяна между телефони, телевизори и новата колонка на компанията. 

Предварителните заявки за Note 9 ще започнат от днес, а от 24 август апаратите ще се появят по магазините.

БТА

МВР включва вертолет в контрола по пътищата към морето, ще има и скрити полицаи

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/mvr-vklyuchva-vertolet-v-kontrola-po-patishtata-kam-moreto

Агресивните водачи и тези, които не спазват дистанция или карат с висока скорост, са под особено наблюдение, каза Росен Рапчев от Пътна полиция

Тачи назначи за член на Конституционния съд на Косово осъден за корупция в Сърбия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7003735

Тачи назначи за член на Конституционния съд на Косово осъден за корупция в СърбияПрезидентът на Косово Хашим Тачи назначи за член на Конституционния съд на Косово Радомир Лабан, осъден в Сърбия за корупция, предава БТА. Лабан, етнически сърбин, напусна Сърбия, за да избегне изтърпяване на присъда затвор. Той бе назначен вчера за един от деветте съдии в косовския Конституционен съд на мястото,

Денят на мързела е. Откажете се от всякакви занимания

http://clubz.bg/71724-denqt_na_myrzela_e_otkajete_se_ot_vsqkakvi_zanimaniq

Днес на редица места по света се отбелязва Денят на мързела. Независимо дали се нарича Национален, Международен или Световен, денят предлага възможност на хората да отделят ценно време за себе и да се отдадат на бездействие, без да изпитват вина. По този повод сайтът Хеви, цитиран от БТА предлага няколко интересни факта:

- Чия е идеята за необичайното честване остава загадка. Вероятно основателят или основателите на Деня на мързела са били твърде заети да лентяйстват, за да документират "заниманията" си. Мнозина обаче прегръщат идеята, виждайки в нея възможност да се отърсят от всекидневния стрес.

- Макар да остава неясно на кого дължим честването, през 2001 г. писателят Дейвид Плоц го споменава в есе, озаглавено "Август, да се отървем от него". Авторът отбелязва, че осмият месец от годината е единственият без "същински празник" и изобилства от "куци" чествания като Седмица на признателността към климатиците, Национална седмица на религиозния софтуер, Седмица на информираността за мравките-дървоточници, Национален ден на мързела, Ден на отмората, Ден на провала, които другите месеци не желаят. "Случайност ли е, че подобни чествания се организират през август?", пита Плоц. 

- Американско проучване от 2015 г. установи, че мързеливите хора са с по-висок коефициент на интелигентност. Авторите му твърдят, че по-интелигентните хора се отегчават по-трудно и са по-склонни да се отдават на мисловна дейност, отколкото на физическа активност.

- Други проучвания също потвърждават факта, че хората са програмирани да бъдат мързеливи. Канадско изследване от 2015 г. насочва към човешката склонност да се търси лесният начин. За целите на проучването девет доброволци са носили скоби на краката, за да се затрудни обичайното им придвижване. Оказало се, че на участниците в експеримента са необходими само няколко минути, за да разберат как да ходят по-лесно със скобите. 

- Не само хората се отдават с удоволствие на мързела. Първенец сред ленивците сред кучетата е Английският булдог, който проспива по-голямата част от деня. В Топ 5 на косматите мързеливци попадат още представителите на породите Френски булдог, Булмастиф, Кламбър шпаньол и Мопс. Колкото и изненадващо да звучи, известните с невероятната си бързина кучета от породата Грейхаунд също са склонни да лентяйстват, когато не се състезават. 

- През 2017 г. специалисти от Станфордския университет установиха, че САЩ се нареждат сред най-мързеливите страни в света. Проучването, обхванало 11 държави, показа, че средностатистическият индивид прави 4961 крачки дневно. Най-голяма активност по този показател - 6880 крачки на ден, е отчетена в Хонконг, а най-слаба (3513 крачки дневно) - в Индонезия. Жителите на САЩ правят средно 4774 крачки на ден.

- През същата година изследователи от Франция откриха, че мързелът е заразен. Според проучване на специалисти от Френския национален институт за здравни и медицински изследвания от колкото повече мързеливци е заобиколен човек, толкова по-бездеен става самият той.

- Британско проучване пък класира мързеливите неделни дни сред важните и значими неща в човешкия живот.

Ето и няколко препоръки за отбелязване на Деня на мързела:

- Откажете се от всякакви занимания - винаги има утре. 

- Поглезете се - с масаж или спа процедури.

- Поръчайте храна или идете на заведение, вместо да готвите. Ако искате да разпускате у дома, си пригответе сандвичи, докато още не ви е домързяло, за да не се налага да миете прибори и чинии.

- Изтегнете се удобно на дивана и се отдайте на сън, гледане на телевизия, слушане на музика или четене на книга. Денят на мързела извинява целодневното излежаване.

Нова Зеландия ще забрани найлоновите торбички за еднократна употреба

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/08/10/3294357_nova_zelandiia_shte_zabrani_nailonovite_torbichki_za/?ref=rss


Нова Зеландия обяви, че догодина ще въведе постепенна забрана за найлоновите торбички за еднократна употреба, съобщава БТА.<br /><br />Премиерът на страната Джасинда Ардърн припомни, че стотици милиони торбички се използват всяка година и това нанася катастрофалните последици за околната среда и най-вече върху морските видове.<br /><br />"Трябва да бъдем много по-находчиви в справянето с боклуците и това е едно добро начало", добави тя.<br />

Родителите на Мелания Тръмп вече са граждани на САЩ

http://www.cross.bg/trump-godini-iiork-1581190.html

/КРОСС/ Родителите на първата дама Мелания Тръмп положиха клетва като граждани на САЩ, предадоха световните агенции. Адвокат на Виктор и Амалия Кнавс съобщи, че словенската двойка е получила гражданството си Ню Йорк. Виктор Кнавс е на 74 години, две години по-възрастен от Доналд Тръмп. Амалия е на 73. 48-годишната Мелания Тръмп, по баща Кнавс, е родена в град Ново Место в Словения. Баща ѝ е бил продавач на коли, а майка й е работела в текстилен цех. Мелания живее в Ню Йорк от 1996 г. Омъжва се за Доналд Тръмп през 2005 г., а през 2006 г. става гражданка на САЩ.

Хванаха 10 пияни или дрогирани шофьори по морето тази нощ

http://www.cross.bg/ypotreba-narkotitzi-petima-1581189.html

/КРОСС/ 10 бързи полицейски производства за употреба на алкохол и наркотици са образувани при мащабната полицейска операция по Южното Черноморие тази нощ. Заловени са петима шофьори, качили се зад волана след като са пили и още петима след употреба на наркотици. Повод за акцията стана инцидентът в Китен, при който пиян и дрогиран шофьор блъсна шест деца. Полицията проверява за всякакви нарушения – неизправни автомобили, липса на документи и застраховка Гражданска отговорност, неправилно спиране и паркиране, непоставени предпазни колани. Акцията ще продължи до края на лятото.

МВР включва вертолет в контрола по пътищата към морето

https://www.24chasa.bg/novini/article/7003731

МВР включва вертолет в контрола по пътищата към моретоМВР включва вертолет в контрола по пътищата към морето, съобщи Росен Рапчев от "Пътна полиция". Новата мярка, в която участва машината на граничната полиция, ще бъде приложена днес. Вертолетът ще кръжи около пътищата към морето. Също така, по-лесно ще бъде отбивано движението, ако има катастрофа. Агресивните водачи и тези,

Започна стачката на пилотите от Ryanair

https://www.actualno.com/europe/zapochna-stachkata-na-pilotite-ot-ryanair-news_689181.html

В 4 часа сутринта започна стачката на пилотите от втората най-голяма авиокомпания в Европа Ryanair Първи в стачката се включиха членовете на германския профсъюз „Кокпит“. В акцията за по-високо заплащане и подобряване условията на труд ще вземат участие и пилоти на нискотарифния превозвач от Ирландия, Швеция, Холандия и Белгия, предаде БГНЕС. Очаква се авиокомпанията да отмени общо 400 полета, с което ще бъдат нарушени плановете на около 55 хил. пътника. Стачката ще продъл

Равносметката: Ето в кой списък попадна Община Благоевград…

http://regiona.bg/%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%bd%d0%be%d1%81%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%b2-%d0%ba%d0%be%d0%b9-%d1%81%d0%bf%d0%b8%d1%81%d1%8a%d0%ba-%d0%bf%d0%be%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%bd/

Община Благоевград  заедно с още четири общини не е получила нито лев допълнително финансиране от бюджета, това сочат данните от МС.

73 общини, управлявани от ГЕРБ, в които живеят над 4 милиона жители, са получили 134 826 399 лева допълнително от правителството.
Няколко областни града, все с кметове на ГЕРБ, не са получили допълнителни средства от бюджета. Това са Благоевград, Стара Загора, Видин, Русе, Сливен. В цялата София-област пари е получила само община Своге. Общините в Сливенско и Ямболско не са получили нито лев.
За 10 общини с кметове, издигнати или подкрепени от БСП, в които живеят малко над 306 хиляди души, пък са отпуснати 11 662 699 лева, пише 24 часа.
35 общини на ДПС с общо население близо 730 хиляди души са получили допълнително 70 580 215 лв.
Това показва сметката на парите, които са разпределени от кабинета “Борисов 3” от края на юли миналата година до този август.

С 5 постановления правителството е отпуснало допълнително общо над 241 млн. лв. за непредвидени разходи, текущи ремонти и придобиване на нефинансови активи на 138 общини, като пари има и за такива с независими от партии кметове. 127 общини не са получили нито лев допълнително, показва още проверката на “24 часа”.
54 от тях са на ГЕРБ, 32 – на БСП, а 21 – на независими кандидати или такива, подкрепени от местни коалиции.

Правителството не разделя българските общини по това кой ги управлява.Трябва да се има предвид, че общините, управлявани от кметове на БСП, са значително по-малко и е напълно нормално теда получат по-малка част от заделените за подпомагането на местните власти средства.

Това коментира в четвъртък премиерът Бойко Борисов по повод атаките на
социалистите от последните дни, че правителството финансира само общини
на ГЕРБ и ДПС.

Материалът Равносметката: Ето в кой списък попадна Община Благоевград… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Талибаните атакуваха столицата на източна афганистанска провинция

https://www.24chasa.bg/novini/article/7003716

Талибаните атакуваха столицата на източна афганистанска провинцияТалибаните атакуваха Газни - столицата на едноименната източна афганистанска провинция, предадоха Франс прес и ДПА, като се позоваха на местните власти. Нападателите влезли малко преди полунощ от няколко страни в града, намиращ се на около 170 километра южно от столицата Кабул. Правителствените сили успели да отблъснат ислямистките бунтовници,

Бойко Борисов на посещение във Варна, инспектира уличните ремонти

http://www.moreto.net/novini.php?n=379580

Бойко Борисов ще е на посещение днес във Варна, научи Moreto.net. В програмата на Министър-председателят е предвидена инспекция на инфраструктурните обекти, които се работят или наскоро се били завършени в морската столица. Припомняме, последното посещение на Бойко Борисов във Варна бе в края на месец март по време на срещата на върха ЕС-Турция.

ЕС изхарчи огромни суми за сближаването на континента. Напразно

https://www.investor.bg/analizi/91/a/es-izharchi-ogromni-sumi-za-sblijavaneto-na-kontinenta-naprazno-266246/

Някои от най-големите получатели на финансови помощи сега са развъдници на много недоволство, което води до разединяване на блока

Талибаните започнаха нова офанзива в Югоизточен Афганистан

https://www.actualno.com/asia/talibanite-zapochnaha-nova-ofanziva-v-ugoiztochen-afganistan-news_689180.html

Най-малко един афганистански войник загина, а други седем бяха ранени по време на боевете за град Газни в Югоизточен Афганистан, предаде AFP, цитирана от БГНЕС. Бойци на талибаните започнаха масирана офанзива срещу жилищни сгради и армейски контролно-пропускателни пунктове. По думите на губернатора на провинцията Ариф Нури „телата на десетки талибански бойци лежат по улиците“. Атаката на талибаните е започнала едновременно от няколко посоки в късните часове на четвъртък. Та

От последните минути: Примката около групата на Митьо Очите се затяга

https://petel.bg/Ot-poslednite-minuti--Primkata-okolo-grupata-na-Mito-Ochite-se-zatyaga__277679

Снимка Булфото Специализираната прокуратура възложи проверка на бургаската охранителна фирма, свързана с Димитър Желязков. Това съобщ...

Спукаха от бой терориста от Стокхолм в затвора

https://petel.bg/Spukaha-ot-boy-terorista-ot-Stokholm-v-zatvora__277678

Терористът Рахмат Акилов, който през 2017 година извърши атентат в шведската столица Стокхолм, е бил пребит брутално в затвора, където изле...

Майките на деца с увреждания отправиха нова заплаха

https://petel.bg/Maykite-na-detsa-s-uvrezhdaniya-otpraviha-nova-zaplaha__277676

Снимка: Булфото, архив Започна последното обсъждане на законопроекта за хората с увреждания. Срещата се провеждав Министерство на труд...

Нов рекорд за най-смъртоносна година в Бразилия - 63 880 души са били убити

https://www.24chasa.bg/novini/article/7003721

Нов рекорд за най-смъртоносна година в Бразилия - 63 880 души са били убитиРекордните 63 880 души са били убити в Бразилия миналата година, което я прави най-смъртоносната година в историята на страната, се казва в публикуван вчера доклад, цитиран от Асошиейтед прес и БТА. Най-голямата държава в Латинска Америка е световният лидер по брой убийства. Бразилският форум за обществена сигурност, независима организация,

Копенхаген" сломи 10 от ЦСКА с гол-шедьовър и дузпа

http://www.cross.bg/minyta-kopenhagen-tzska-1581186.html

/КРОСС/ ЦСКА загуби с 1:2 от датския "Копенхаген" в първи мач между двата тима от третия квалификационен кръг на Лига Европа. Тимът на Нестор Ел Маестро игра с човек по-малко повече от полувреме заради директен червен картон на Чорбаджийски в 41-ата минута. Резултатът на "Васил Левски" откри Мауридес в 15-ата минута, но гостите осъществиха пълен обрат с попадения на Вавро в 64-ата минута и Кодро в 74-ата минута от дузпа. "Червените" бяха по-активни в началните минути и затрудниха датската отбрана. След четвърт час игра тимът на ЦСКА, вдъхновен от близо 30 000 свои привърженици на Националния стадион, излезе напред в резултата. Десподов изведе Мауридес, който стреля ниско по тревата и успя да преодолее стража Йоронен. Постепенно обаче "Копенхаген" притисна "червените". В 41-ата минута ЦСКА остана с 10 души. Чорбаджийски удари без топка Н'Дойе и получи директен червен картон. Датчаните се възползваха от численото си превъзходство и осъществиха пълен обрат след почивката. Първо в 64-ата минута резервата Вавро изравни с хубав шут от около 25 метра. Впоследствие в 74-ата минута Десподов посегна с ръка и дръпна играч на гостите в пеналта, а главният съдия посочи бялата точка. Зад топката застана Кодро, който не отправи добър удар, но за негов късмет топката премина под плонжа на вратаря Черниаускас - 2:1 за "Копенхаген"

Преглед на печата

http://www.cross.bg/pensiya-stranitza-purvata-1581185.html

/КРОСС/ "Гарантираната втора пенсия ще е 47,52 лв.", съобщава на първата си страница вестник 24 часа. Изданието обяснява, че втората пенсия, която частните универсални пенсионни фондове ще плащат на родените след 1959 година, ще е с гарантиран минимален размер. Той ще е 20% от минималната държавна пенсия. Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване. Втората пенсия ще се изплаща от 2021 година, уточнява 24 часа. Вестник Сега пише по темата, че изплащането на втората пенсия ще става пожизнено или разсрочено, като изборът ще е ограничен според натрупаното в партидата. Наследяване ще е възможно в повечето случаи, а еднократно теглене ще е позволено само при най-ниските суми, допълва Сега. "Компютърна фирма ще внася тестери за чумата по овцете", съобщава на първата си страница вестник Дума. Фирмата е регистрирана на 29 юни - осем дни след като Агенцията по храните обяви, че е открито първото огнище на чума по преживните животни. Предметът на дейност на компанията няма нищо общо с ветеринарно-медицинската дейност, посочва Дума и отбелязва, че неин собственик е 28-годишен, член на избирателна комисия. "26 причини да останем в България и да работим за нея" помества в  специалния си брой за своя 26-и рожден ден вестник Стандарт. Изданието е събрало мнения на министри, депутати, кметове и учени по темата

Откриха сирене на повече от 3 хиляди години

https://www.actualno.com/interest/otkriha-sirene-na-poveche-ot-3-hiljadi-godini-news_689179.html

Учени археолози откриха в Египет сирене на най-малко 3200 години, пишат местни медии. Сиренето, открито при разкопки в района на Сакара в околностите на Кайро, е направено от смес между краве, козе и овче мляко, предаде БГНЕС. Откритието е направено от учени от италианския университет в Катания и специалисти от университета в Кайро. Резултатите от химическия анализ сочат, че сиренето, намерено в една от многобройните гробници в района, е произведено между 1290 и 1213 година преди новата ера.

Боян Чуков: Зоран Заев е от кохортата на Хилъри Клинтън

https://frognews.bg/novini/boian-chukov-zoran-zaev-kohortata-hilari-klintan.html

Зоран Заев винаги е бил русофоб. Той играе една игра с изказването си за Илинденското въстание, че е македонско. Това заяви в предаването „Тази сутрин” бившият дипломат Боян Чуков.

Нова Зеландия забранява найлоновите торбички за еднократна употреба

https://www.24chasa.bg/novini/article/7003714

Нова Зеландия забранява найлоновите торбички за еднократна употребаНова Зеландия обяви днес, че догодина ще въведе постепенна забрана за найлоновите торбички за еднократна употреба, предаде Франс прес, цитирана от БТА.  Стотици милиони пликчета се използват всяка година, заяви министър-председателката Джасинда Ардърн и напомни за катастрофалните последици за околната среда и най-вече върху морските видове.

Рекордни продажби на климатици в Германия заради жегите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7003710

Рекордни продажби на климатици в Германия заради жегите

Горещата вълна в Германия донесе рекордни продажби на климатици, предаде ДПА. Германска промишлена асоциация съобщи, че през тази година са били продадени над 200 000 бройки, в сравнение със средно 150-160 000 през други години. Сдружение за търговия на дребно съобщи за нараснали продажби на мобилни климатици и вентилатори.

Какво се случва със света? Генерал Колев само за Дир.бг

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/kakvo-se-sluchva-sas-sveta-general-kolev-samo-za-dir-bg

Бившият шеф на Генералния щаб за НАТО, Балканите, Близкия изток, Румен Радев, Путин и Тръмп

Какво се случва със света? Генерал Колев само за Дир.бг

https://dnes.dir.bg/na-fokus/kakvo-se-sluchva-sas-sveta-general-kolev-samo-za-dir-bg

Бившият шеф на Генералния щаб за НАТО, Балканите, Близкия изток, Румен Радев, Путин и Тръмп

Част от Трошево без вода до обяд

http://www.moreto.net/novini.php?n=379581

Част от варненския квартал Трошево е без вода от полунощ, а причината е авария, съобщиха от ВиК-дружеството за Moreto.net Засегнати са абонатите между улиците "Младежка", "Тихомир", бул."Сливница" и бул.

Свети Лаврентий - Празник на готвачите

http://www.moreto.net/novini.php?n=379578

Днес, 10 август, в Деня на Свети Лаврентий - патрон и закрилник на готвачите, се чества и Професионалният празник на готвачите. През 2005 г. за първи път той е отбелязан и у нас с шествие, организирано от Българската асоциация на професионалните готвачи.

Турската лира се срива. Ердоган успокоява с Бог

http://clubz.bg/71723-turskata_lira_se_sriva_erdogan_uspokoqva_s_bog

Турската лира продължава срива спрямо долара след санкциите на САЩ, въпреки усилените преговори, съобщи Ройтерс.

Въпреки леката стабилизация след началото на преговорите, неуспешното им засега развитие във Вашингтон пак удари турската валута.

За седмица лирата загуби над 10% - или стойност на една лира от 20 на 17 цента. 

Причина за санкциите срещу правосъдния министър Абдулхамит Гюл и срещу вътрешния министър Сюлейман Сойлу са заради случая с американския пастор Андрю Брънсън, който е обвиняван в Турция във връзки с терористични организации. Според Вашингтон те са изиграли водеща роля в ареста на пастора. Санкциите се изразяват с конфискация на авоари и имущество.

Президентът на страната Реджеп Ердоган призова турците да не се притесняват от тежкия спад на валутата.

"Има различни кампании, които се провеждат. Не им обръщайте внимание", каза президентът. "Не забравяйте, ако те имат долари, ние имамe нашия народ, нашия Бог. Работим здраво. Погледнете къде бяхме преди 16 години и къде сме сега."

Ердоган иска банките да дават евтини кредити за стимулиране на растежа, но това видно натоварва икономиката. ЕЦБ има притеснения, че турските кредитополучатели ще изпаднат в несъстоятелност по заемите в чужда валута. Те са 40% от активите на турския банков сектор.

 

Държавната фазна и финансовото министерство ще обявяват "нов икономически модел" в петък.

Турската лира продължава да се срива

http://clubz.bg/71723-turskata_lira_prodyljava_da_se_sriva

Турската лира продължава срива спрямо долара след санкциите на САЩ, въпреки усилените преговори, съобщи Ройтерс. Междувременно президентът Реджеп Ердоган обяви, че страната му ще спечели "икономическата война" между двете суперсили.

Въпреки леката стабилизация след началото на преговорите, неуспешното им засега развитие във Вашингтон пак удари турската валута.

За седмица лирата загуби над 10% - или стойност на една лира от 20 на 17 цента. 

Тази сутрин лирата удари исторически минимум от 6,3 лири за 1 щатски долар и после се качи леко на 5,81 лири за долар, предаде Блумбърг.

Десетки обменни бюра в Истанбул затвориха врати или обменяха до 100 долара, защото нямат наличности на местната валута, съобщават световните агенции.

Причина за санкциите срещу правосъдния министър Абдулхамит Гюл и срещу вътрешния министър Сюлейман Сойлу е случаят с американския пастор Андрю Брънсън, който е в турски арест с обвинение за връзки с терористични организации. Според Вашингтон те са изиграли водеща роля в ареста на пастора. Ограничителните мерки включват замразяване на активи и визови забрани.

Ердоган призова турците да не се притесняват от тежкия спад на валутата.

"Има различни кампании, които се провеждат. Не им обръщайте внимание", каза президентът. "Не забравяйте, ако те имат долари, ние имамe нашия народ, нашия Бог. Работим здраво. Погледнете къде бяхме преди 16 години и къде сме сега."

Ердоган иска банките да дават евтини кредити за стимулиране на растежа, но това видно натоварва икономиката. ЕЦБ има притеснения, че турските кредитополучатели ще изпаднат в несъстоятелност по заемите в чужда валута. Те са 40% от активите на турския банков сектор.

Държавната хазна и финансовото министерство ще обявяват "нов икономически модел" днес.

ЕЦБ е разтревожена да не плъзне заразата към Европа

Европейската централна банка е разтревожена от опасност икономическата и валутна криза на Турция да "зарази" и европейските банки, пише Financial Times.

Вестникът цитира като най-изложени на такъв риск италианската банкова група Unicredit, испанската B и френската  BNP Paribas. И двете финансови групи имат филиали в България, но те не са в опасност, тъй като се юридически лица, регистринани по българското законодателство и отговарят на по-високи изисквания за капиталова адекватност отколкото другаде в ЕС.

Eврото падна с 0.5% спрямо долара и сега едно евро се търгува за 1.146 долара. Засега обаче не се очаква сериозна криза в еврозоната.

Според Financial Times положението още не е критично, но ЕЦБ, която осъществява единен надзор над най-големите банки в еврозоната, го наблюдава отблизо.

Тази година турската лира изгуби една трета от разменната си стойност спрямо долара заради политиките на президента Ердоган, отбелязва всекидневникът.

След влизането в сила на нова конституция и победата на партията му на изборите през юни, независимостта на турската централна банка беше намалена. След влизаето в сила на новите му правомощия, Ердоган подписа указ, според който президентът назначава управителя на централната банка и заместниците му. В изпълнение на политиката на ердоган, който е твърд противник на вдигането на лихвите, тя не може да ограничи кредитирането, да обуздае инфлацията и да защити националната валута, докато в света започва тенденция за повишаване на лихвите.

Забраняват опъването на палатки и хавлии върху дюни

https://www.24chasa.bg/novini/article/7003706

Забраняват опъването на палатки и хавлии върху дюни
Нова забрана за опъване на палатки и поставяне на хавлии и чадъри върху дюни по Черноморието предвижда проект за промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Тримата ресорни министри - на туризма Николина Ангелкова, на екологията - Нено Димов и вицепремиерът Валери Симеонов, обявиха,

68 000 души са загинали в Сирия през 2017 г.

https://www.actualno.com/asia/68-000-dushi-sa-zaginali-v-sirija-prez-2017-g-news_689176.html

Ръководителят на сирийската служба за гражданска регистрация съобщи, че за цялата 2017 година в страната са регистрирани 68 000 смъртни случаи, пише проправителственият вестник „Ал Ватан“, цитиран от БГНЕС. „За миналата година сме установили 68 000 смъртни случая, без да отчитаме конкретните причини за тяхната кончина. От началото на тази година загиналите са 32 000“, заяви Ахмад Рахал. Той обаче не даде информация колко от починалите са загинали от насил

Животновъди в Странджа излязоха на протест

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zhivotnovydi-v-strandzha-izliazoha-na-protest-2114017

Животновъди от Ямболско и региона, засегнат от чумата по животните, се събраха тази сутрин на протест на пътя към село Шарково и град Болярово. Собствениците на ферми с евтаназирани животни се заканват да блокират и част от селата в района. Те иска

Учени алармират: Смартфонът е опасен за очите

//dariknews.bg/novini/liubopitno/ucheni-alarmirat-smartfonyt-e-opasen-za-ochite-2114018

Учени от университета в Толидо предупреждават, че синята светлина, излъчвана от смартфоните през нощта, може да доведе до загуба на зрението, съобщава изданието Сойънс алърт.

Докато човек не се предава...

http://www.cross.bg/dokato-chovek-ne-se-predava-1581184.html

/КРОСС/ Докато човек не се предава, той е по-силен от съдбата си. Е. М. Ремарк

"Мундо": Испания прави необходим завой в миграционната си политика

https://www.24chasa.bg/novini/article/7003705

"Мундо": Испания прави необходим завой в миграционната си политика

Както в много други направления, испанското правителство се поправи и в миграционната си политика, пише в. "Мундо". На фона на очевидния факт, че това е много сложно предизвикателство, което не допуска опростенчески подход, нито популистко добродушие, Мадрид вече прилага доста по-рестриктивни мерки по отношение приемането на мигранти,

Ел Маестро: Ако бяхме 11 срещу 11, щяхме да спечелим

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/08/10/3294356_el_maestro_ako_biahme_11_sreshtu_11_shtiahme_da/?ref=rss


Старши треньорът на ЦСКА Нестор Ел Маестро остана много разочарован от загубата срещу "Копенхаген" (1:2). По думите му българският отбор не е заслужавал да загуби, но е било много тежко да играе с човек по-малко срещу силен и добре организиран съперник като датчаните.<br /><br />ЦСКА започна много силно мача и поведе с гол в 16-ата минута. Всичко се развиваше добре за червените до 41-ата минута, когато Божидар Чорбаджийски получи директен червен картон. През второто...

Милионери са начело на държавни болници

https://www.actualno.com/healthy/milioneri-sa-nachelo-na-dyrjavni-bolnici-news_689173.html

Много добри доходи и имущество са декларирали доста от директорите и на държавни, и на частни болници. От тази година управителите на болници, които имат договори със здравната каса и се финансират с обществени средства, също са длъжни да подават имотни декларации пред Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Най-богат от близо 300-те директори и управители, подали декларации, е шефът на държавната кардиологична болница "Св. Екатерина"

750 къмпингуващи във Франция бяха евакуирани заради наводнения

https://www.24chasa.bg/novini/article/7003702

750 къмпингуващи във Франция бяха евакуирани заради наводненияФренски спасителни екипи с хеликоптери евакуираха 750 души, включително много деца и туристи, от къмпинги в Южна Франция, след като заради проливни дъждове реки излязоха от коритата си в департамента Гар. Един човек е в неизвестност, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Високопоставен представител на департамента заяви пред телевизия Бе Еф Ем,

Започна кастингът за Мис Варна (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=379573

Поп звездата Михаела Филева ще зарадва с най – новите си хитове гостите на един от най – престижните конкурси за красота в България – Мис Варна, научи Moreto.net. Грандиозният спектакъл ще се проведе на 23.08 в зоната на Пристанище Варна.

Стачка на Ryanair блокира близо 70 000 души по летищата

http://www.transmedia.bg/2018/08/10/%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%87%d0%ba%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-ryanair-%d0%b1%d0%bb%d0%be%d0%ba%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%be-70-000-%d0%b4%d1%83%d1%88%d0%b8-%d0%bf%d0%be-%d0%bb%d0%b5%d1%82/

Стачка на пилотите от Ryanair ще анулира полети и ще засегне близо 70 000 души, съобщава Independent.

24-часовият протест на летците от ирландската нискотарифна авиокомпания включва стачка и пилотите в Германия, Ирландия, Белгия и Холандия.

От летище София няма да ъдат изпълнени 4 полета.

Отменените полети за близо 400. 20 от тях са до Ирландия, 22 в Швеция, 104 в Белгия и 250 в Германия. Персоналът на авиокомпанията настоява за по-високи заплати и по-добри условия на труд.

Стачни действия имаше и през юли. На 25 и 26 юли и на 3 август авиопревозвачът вече беше принуден да отмени 600 полета заради стачка.

Свобода на словото? Да, ако не критикуваш политиците?

http://clubz.bg/71722-svoboda_na_slovoto_da_ako_ne_kritikuvash_politicite

Българските политици от всички цветове твърдят, че свободата на словото за тях е висша ценност. Същевременно обаче всячески се опитват да я ограничат, когато иде реч за критики срещу тях самите. И винаги обясняват, че критиките не са просто критики, а нещо много повече - клатене на стабилността, разделяне на народа, етническа дискриминация...

Основните критики към ГЕРБ са свързани с категоричния им отказ да работят за установяване на истинско върховенство на закона, реална пазарна икономика и конкуренция. А напоследък, въпреки че според името им са за европейско развитие, взеха доста за залитат към Евразия и особено към Русия. Всеки, който се осмели да им напомни за всичко това, бива заклеймяван на мига като подривен елемент, който руши крехката политическа стабилност.

Управление, което смята критиките към себе си за рушене на държавата, е всичко друго, но не и демократично. Политическата стабилност е щит на всеки един авторитарен лидер. Очевидно евразийското залитане на ГЕРБ не е само по отношение на външната политика, а и на вътрешната такава. Остава само Бойко Борисов да заяви в прав текст, че държавата, това е той.

Така наречената опозиция в лицето на БСП и ДПС също има сериозни "арументи" на всяка критика срещу тях. Всеки, който изтъква, че на "Позитано" 20 не искат да се разграничат от комунистическото си минало, не е нищо друго освен човек, който разделя нацията. И се рови в миналото, вместо да гледа настоящето и бъдещето.

Реалността обаче е по-различна. Всички настоящи обществени недъзи, които пречат и за по-светлото ни бъдеще, се коренят точно в комунизма. Достатъчно е да се направи малка справка и ще стане ясно, че голяма част от днешния политически и икономически елит е с генезис от времето на комунизма, включително по роднинска линия. Демокрацията може и да ни е отнела много, както твърдеше Корнелия Нинова, но със сигурност не ни отне здравата връзка с близкото ни тоталитарно минало. И вероятно точно това е основната причина за така дълго продължилия и все несвършващ преход.

ДПС пък със сигурност е партията, която най-нагло и безпардонно брани българската олигархия. Движението има сигурен електорат, който не се впечатлява дори от това, че Делян Пеевски е водеща фигура. Всяка критика в тази посока обаче, според актива на движението, се дължи на това, че то е партия, която защитава интересите на малцинствата. Висшите кадри на ДПС винаги намират как да заговорят за едва ли не предстоящ нов възродителен процес.

Истината обаче е, че проблемът на движението не са турците, а българите. И докато в ДПС не осъзнаят този прост факт, още дълги години ще стоят в политическа изолация. Тя все пак е пречка, въпреки че ДПС съумява да управлява задкулисно винаги, независимо кой е на власт, включително и в настоящия управленски мандат.

Още по-интересното е, че задкулисното управление на ДПС в момента минава през "Обединени патриоти" и по-специално чрез "Атака". А основната защита на Волен Сидеров срещу всякакви критики е именно тази - че благодарение на него ДПС е извън властта. Но нека оставим настрана откровеното обслужване, което "Атака" осигурява на най-корпулентната фигура от същото това ДПС. Когато патриотизмът се разбира като атаки срещу една или друга група от хора, особено ако са обособени на етнически принцип, то това вече не е патриотизъм, а откровен фашизъм.

Българските политици трябва да разберат една проста истина. Отношението им към свободата на словото се измерва най-вече с това какво е отношението им към критиките срещу самите тях. Ако ги приемат като част от играта, то значи държавата е демократична и в нея има свобода на словото. Всичко друго е уклон към тирания.

Не е открита връзка между атентаторите от Каталуня и чужди джихадисти

https://www.24chasa.bg/novini/article/7003700

Не е открита връзка между атентаторите от Каталуня и чужди джихадистиСлед продължило една година разследване не бе намерено никакво доказателство за евентуална връзка между джихадистката групировка, заподозряна в извършването на атентатите в Каталуня през 2017 г., и чуждестранни организации, съобщиха властите, цитирани от Франс прес и БТА. "Никой от елементите, с който, благодарение на многото ни разследвания,

Децата на Черно море на турнир по плажен футбол

http://varnautre.bg/2018/08/10/86979/%d0%b4%d0%b5%d1%86%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%be-%d0%bc%d0%be%d1%80%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d1%83%d1%80%d0%bd%d0%b8%d1%80-%d0%bf%d0%be-%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d0%b6%d0%b5

Децата на Черно море, родени 2005 година, ще участват в турнир по плажен футбол. Надпреварата е на 11 август от 9 часа на игрището по плажен футбол на плажа в кв. Аспарухово. В състезанието участие ще вземат още децата от ФК „Аксаково“, ФК „Олимпик“ и ДФК „Шампиони“. Организатори на проявата са Община Варна и МФК […]

Естония подкрепи идеята за отказ от смяна на часовото време

https://www.actualno.com/europe/estonija-podkrepi-idejata-za-otkaz-ot-smjana-na-chasovoto-vreme-news_689171.html

Правителството на Естония подкрепи идеята за отказ от сезонното преминаване към лятно и зимно часово време. Остава само седмица до края на анкетата на Европейската комисия да отпадне ли местенето на стрелките. Досега в онлайн проучването са участвали над 1 милион европейски граждани. Лекарите са категорични, че смяната на времето влияе зле на здравето ни. Ако лятното часово време е въведено преди години с цел икономия на енергия, то сега бизнесът не вижда позитиви.

Президентът Радев изчезна за 7 дни, днес връчва орден

https://www.24chasa.bg/novini/article/7003509

Президентът Радев изчезна за 7 дни, днес връчва орденКъде изчезна президентът Румен Радев от началото на август? С този въпрос читатели се обадиха в редакцията на “24 часа”. Последната политическа активност на държавния глава е на 2 август, когато пише във фейсбук коментар за годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. Публично обаче не се появява никъде.

Рита Ора е развълнувана да посети България за първи път

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7003429

Рита Ора е развълнувана да посети България
за първи път “Толкова се вълнувам, че ще пея за вас този август във Варна. Това е първото ми пътуване до България”, каза певицата Рита Ора в кратко видео в инстаграм. Тя ще посети морската ни столица тази неделя, защото е част от музикалния фестивал MTV Presents Varna Beach. На сцената с нея ще излязат популярният изпълнител Years & Years,

/Видео/ Безхаберие: Свлачища ще затворят пътя за Рилската света обител преди големия празник „Успение Богородично“?

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%b1%d0%b5%d0%b7%d1%85%d0%b0%d0%b1%d0%b5%d1%80%d0%b8%d0%b5-%d1%81%d0%b2%d0%bb%d0%b0%d1%87%d0%b8%d1%89%d0%b0-%d1%89%d0%b5-%d0%b7%d0%b0%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%80%d1%8f/

Срутища затрудняват движението по пътя към Светата обител.
Опасно свлачище е на път да откъсне Рилския манастир от света. Преди пет месеца, заради обилните валежи, паднаха две огромни срутища, които затрудняват движението по пътя към Светата обител.

„Очаква се след празника „Успение Богородично“ на 15 август да бъдат извършени най- неотложните обезапасителни дейнсти. Те ще включват обрушване на разхлабени скални късове и поставяне на укрепителни мрежи. След това ще се изготви технически проект, чрез който да започне трайното ремонтиране на този участък”, каза в ефира на „Здравей, България“ инж. Боян Илиев, представител на Областно пътно управление – Кюстендил.

На въпроса защо толкова време срутищата стоят, той отговори, че неблагоприятните климатични условия пречат на старта на ремонта.

Към момента движението се осъществява в една пътна лента.

Инженерът допълни, че по време на празника на 15 август ще има дежурни екипи, които да се грижат за безопасността на туристите, запътили се към манастира.

„На този етап не са констатирани предпоставки за възникване на ПТП в района”, коментира Илиев. сн.бтв

Материалът /Видео/ Безхаберие: Свлачища ще затворят пътя за Рилската света обител преди големия празник „Успение Богородично“? е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Румънци от чужбина се събират в Букурещ на протест срещу произвола на властта

https://petel.bg/Rumantsi-ot-chuzhbina-se-sabirat-v-Bukureshh-na-protest-sreshhu-proizvola-na-vlastta__277675

На румънците в чужбина им дойде до гуша от произвола на правителството в Букурещ. Те внасят в страната по 3 млрд. евро годишно и сега под мо...

Германия изхвърля старите дизели: Колко точно изкупиха в България?

https://petel.bg/Germaniya-izhvarlya-starite-dizeli--Kolko-tochno-izkupiha-v-Balgariya-__277673

Износът на стари дизелови автомобили от Германия през текущата година е скочил с над 20%, до 239 541 автомобила. Това съобщиха анализаторите ...

85-годишен мъж загина след падане от четвъртия етаж в Смолян

https://petel.bg/85-godishen-mazh-zagina-sled-padane-ot-chetvartiya-etazh-v-Smolyan__277672

На 9 август 2018 г. в Районно управление на МВР-Смолян чрез тел. 112 е получено съобщение, че на ул. "К. Фичето" в град Смолян е намерено тялото на ...

Късо съединение опустоши къща в Старо Оряхово

https://petel.bg/Kaso-saedinenie-opustoshi-kashha-v-Staro-Oryahovo__277671

илюстрация Булфото Вчера около 17:00 часа, е получен сигнал за пожар в стая от къща, намиращ се в с. Старо Оряхово. Причината за инцидента е ...

Лондон е срещу промяна на границите на Балканите

https://petel.bg/London-e-sreshhu-promyana-na-granitsite-na-Balkanite__277670

Великобритания смята, че призивите за промяна на границите може да доведат до нестабилност на Балканите. Това се казва в съобщение на бри...

Стачката в "Райънер" ще спре четири полета от и за летище София

https://www.dnevnik.bg/na_put/2018/08/10/3294209_stachkata_v_raiuner_shte_spre_chetiri_poleta_ot_i_za/?ref=rss


Стачката на пилотите на "Райънер" (Ryanair) ще засегне полети между София и Берлин и Брюксел, съобщиха от пресцентъра на летището.<br /><br />Авиокомпанията отменя следните полети от и до летище София:<br /><br />- FR1148, пристигащ от Шьонефелд, Берлин в 19:10 ч. и FR1149, излитащ от София в 19:35 ч.<br /><br />- FR6352, пристигащ от Шарлероа, Брюксел в 20:45 ч. и FR6351, излитащ от София в 21:10 ч.<br /><br />Днес стачкуват пилотите от...

Милиарди на вятъра: Никой няма да иска да се вози в новите влакове на БДЖ

https://offnews.bg//interviu/miliardi-na-viatara-nikoj-niama-da-iska-da-se-vozi-v-novite-vlakove-n-685909.html

Лъчезар Динев е председател на Българо-китайската търговско-промишлена палата, която реагира изключително остро на абсурдните условия, заложени в конкурса за доставка на нови влакове за БДЖ, за които българските данъкоплатци ще бъдат одрусани със стотици милиони левове. На финалната права БДЖ и Министерството на транспорта подмениха първоначално заложените условия, избирайки поръчка за доставка на морално остарели композиции, съкратен срок на сервизно обслужване и куп други ощетяващи българските потребители условия на обществената поръчка.

- Г-н Динев, Българо-китайската търговско-промишлена палата изпрати възражение срещу условията в предстоящата тръжна процедура за закупуване на нови влакове за БДЖ. Какво ви притеснява?

- Притесняват ни няколко неща. Първото е, че България хвърля огромни усилия, което е похвално, за модернизация на жп инфраструктурата у нас. Най-накрая би трябвало да има нормални железни пътища. На места новите релси са за скорост 200 км/ч, на други - 160 км/ч. След като се хвърлят тези милиарди - до момента са около 3,8 милиарда, които до 10 години ще станат близо 20 милиарда, логично е да се закупи и адекватен подвижен състав.

Само един пример, когато през 2004 г. се закупуват мотрисите "Дезиро" от Сименс, железопътната мрежа е на 80-100 км./ч, въпреки че те поддържат максимална скорост от 160 км/ч. В момента имаме въведени в експлоатация участъци със скорост от 200 км/ч. Да купуваме влакове, развиващи до 160 км/ч сега е недалновидно за БДЖ.

- Често се посочват два аргумента - че влаковете на 160 км/ч ще са по-евтини и, второ, че участъците за 200 км/ч са твърде малко.

- Това е така. Аз не отричам този факт. Въпросът е, че този подвижен състав ще дойде през 2024-2025 година и ще се експлоатира поне 30 години. Нашите опасения са, че купуваме нещо, което е безвъзвратно остаряло сега, а след 20-30 години ще е изключително архаично.

По-притеснителното обаче е друго. Купувайки такъв подвижен състав, аз не виждам как ще се измени ситуацията, за което говори и премиера Борисов на едно от последните заседания на Министерски съвет. Той каза, че хората трябва да слязат от колите и да се качат на по-екологичния жп транспорт. Никой обаче няма да си слезе от колата и да се качи на влак, ако след модернизацията жп транспортът остане значително по-бавен. В момента средната скорост на пътуването с влак от София до Пловдив е 52 км/ч, а въпреки хвърлените милиарди за модернизация на инфраструктурата и за закупуване на нов подвижен състав, средната скорост ще се вдигне само с около 40 км/ч. Абсурдно е след такова харчене на пари на българските и европейските данъкоплатци да мислим, че БДЖ ще станат конкурентни на автомобилния транспорт със скорости от 100 или под 100 км/ч. Не може целта да бъде от София до Пловдив да се стига за час и петнадесет минути. Логичното е да се търси време за пътуване от 30-40 минути между двата града. Това наистина може да съживи жп транспорта и да го направи атрактивен за много повече потребители, а не само за пенсионерите и студентите. Тези милиарди инвестиции за сегашните жп проекти просто са пари, хвърлени на вятъра.

- Какво друго ви притеснява в условията на обществената поръчка за доставка на нови влакове за БДЖ?

- Заложената ниска скорост на влаковете ни притеснява, но не по-малко абсурдно е и съкращаването на срока на сервизното обслужване на закупените композиции. Нямало поддръжката да е за 30 години, а само за 15 години. За мен това граничи с безстопанственост. Тезата, че БДЖ щели сами да си ги поддържат след първите 15 години е тотално несъстоятелна. Тези влакове точно тогава ще започнат да се развалят и да се нуждаят от сериозни ремонти. БДЖ и сега не може да си намери специалисти, обезлюдяването продължава, какво остава след 15 години... 

Тъжно и болно ми е това, което се случва с българските железници. Бях шокиран, че през XIX век барон Хирш за три години е успял да направи жп линията Истанбул - Белово, а ние за повече от 10 години не можем да модернизираме съществуващата линия Свиленград - Септември. Това е най-малкото обидно. Барон Хирш на времето е инвестирал в нещо, за което много често е трябвало да отговаря на въпроса: "Ама защо е толкова скъпо?". После обаче се оказало, че само за първите 10 години от експлоатацията на линията е спечелил 800 милиона франка. Ако си купим стари влакчета, никой няма да се вози на тях и няма да има никаква възващаемост. Няма как по този начин БДЖ да излезе от блатото. 

При по-бърза и по-качествена услуга жп транспортът може да бъде атрактивен и за много туристи. Светът в момента се обръща много сериозно към туризма, чужденците посещаващи България непрекъснато се увеличават. А от това може да спечели и БДЖ при далновидна политика.

- На какво се дължи активността на Българо-китайската търговско-промишлена палата по темата?

- Не съм го крил, през последните месеци обединяваме туристическия бранш в името на идеята да се купят нови и модерни влакове, да се направят разумни, смислени инвестиции. Защото аз вече от 10 години работя за това да докараме китайски туристи. Те нямаха платежна система и добре, че след срещата в София между държавите от Югоизточна Европа и Китай се стигна до решаването на този проблем в България. Подписан бе договор с "Юниънпей" и те вече имат възможност да дойдат у нас и да похарчат пари. Второто обаче е, че трябва да имаме възможност да местим голям брой туристи от едно място в страната до друго. Очакваме много туристи. Намеренията ни са в Бургас годишно да пристигат от 190 до 360 кораба от Китай. Всеки един от тях ще е с 5-7000 души на борда. Ние не можем да ги закараме всичките в Несебър и Слънчев бряг, а в същото време България има достатъчно много неща, които да покажем. Можем да им организираме пътувания и до Пловдив, и до София, и до Перперикон. Всичко това няма как да стане при бавна жп услуга.

Между влаковете на 160 км/ч и тези на 200 км/ч има и друга съществена разлика. По-бавните са разработка от преди 25-30 години и са правени от тежък метал. Новите са с алуминиеви конструкции, много по-леки. Така че само от плащанията за такси на Национална компания "Железопътна инфраструктура" и от това, че те са с 40 процента по-икономични, то разликата в покупната цена на по-модерните влакове ще се изплати в рамките на половин година. А и изобщо се съмнявам дали влаковете на 200 км/ч биха били по-скъпи от тези на 160 км/ч. Напълно несъстоятелни е тезата "Нямаме пари за скъпи влакове". БДЖ и сега няма пари и не може да купи и по-евтини влакове. На практика сделката ще бъде финансирана от самия производител на новия подвижен състав, който и да е той, независимо какво ще е заданието. Но експлоатацията на старите влакове ще излезе солено на българските данъкоплатци, които издържат БДЖ. Ако имаме състави, които могат да се самоизплатят и да привлекат нови клиенти, БДЖ ще получат шанс да се развият. В посоката, в която са тръгнали обаче, след 10 години жп компанията пак ще си е там, където е и сега. Казвам го с огромно съжаление.

Празнуваме деня на мързела

https://www.actualno.com/curious/praznuvame-denja-na-myrzela-news_689177.html

На 10 август се отбелязва Световният ден на мързела. Говори се, че той се отбелязва вече повече от 100 години, но никой не знае точно от кога. Сигурно първите ентусиасти ги е мързяло да запишат първата година. Девизът на празнуващите днес е: "Нека се отдадем на безбрежна леност и нека умът и тялото ни бъдат мързеливи през целия ден. Нека този ден не правим нищо." Църквата смята мързелът за смъртен грях. През миналите векове той се е смятал за привилегия на богатите. „Нека т

Проф. Даниел Вълчев пише книга и на рождения си ден

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7003412

Проф. Даниел Вълчев пише книга и на рождения си денРъководителят на катедра “Теория и история на държавата и правото” в Юридическия факултет на СУ “Св. Кл. Охридски” проф. д-р Даниел Вълчев празнува днес рожден ден, потопен в поредната книга, която пише - втора част на учебника по обща теория на правото. Първата той издаде през декември 2016 г. Освен това бившият вицепремиер и министър на

Прокуратурата прати проверка на свързаната с Очите охранителна фирма

http://clubz.bg/71721-prokuraturata_prati_proverka_na_svyrzanata_s_ochite_ohranitelna_firma

Димитър Желязков - Очите. Илюстрация Клуб Z

Специализираната прокуратура възложи на Националната агенция за приходи и ГД „Национална полиция“ проверка на дружество "Аркус-сигурност Бургас“ и свързаните с него физически и юридически лица, се казва в съобщение на държавното обвинение.

Това става ден след като Клуб Z публикува информации за очевидни несъответствия на "консултанта" на фирмата Димитър Желязков-Очите със Закона за частната охранителна дейност, за евентуален конфликт на интереси с правоохранителните органи и техни роднини, както и свързаност със Златомир Иванов-Баретата и "Аркус-сигурност София".

"Проверката се възлага във връзка с разследване на специализираната прокуратура на организирана престъпна група за рекет, телесни повреди, разпространение на наркотици. По делото към наказателна отговорност са привлечени 10 лица за извършени престъпления по чл. 321 (организирана банда, б.р.), чл. 330 (палеж, б.р.) и чл. 213 (увреждане на имущество, б.р.) от НК", пишат от прокуратурата. 

"При проведената на 2 август 2018 г. специализирана акция на територията на Бургаска област бяха претърсени над 30 различни адреса, включително и офиси на фирми и домове. В някои от тях бяха открити пари, оръжия, боеприпаси и черно счетоводство с бележки за суми, които трябва да се дадат на едно от обвиняемите лица – Д. Желязков", допълват оттам.

Задържаха петима с дрога и петима пияни при акция по морето

https://dnes.dir.bg/krimi/aktsiya-po-moreto

Полицията проверява за всякакви нарушения - неизправни автомобили, липса на документи и застраховка

Над 500 деца на нелегални имигранти в САЩ още не са върнати на родителите си

https://www.24chasa.bg/novini/article/7003697

Над 500 деца на нелегални имигранти в САЩ още не са върнати на родителите си

Над 500 от общо 2500 деца имигранти, отделени от родителите си на границата с Мексико, остават под грижите на правителството на САЩ, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Според съдебни източници броят им е намалял от 672 на 559 през последната седмица. Те са отделени от родителите си като част от политиката на президента Доналд Тръмп на "нулева

Родени на 10 август

http://www.cross.bg/poslanik-bylfarma-bulgariya-1581182.html

/КРОСС/  Владимир Николов - футболист Георги Стайков - актьор Проф.Даниел Вълчев - бивш министър на образованието Емануил Йорданов - бивш министър Милен Щърбанов - футболист проф. Асен Селимски - оперен певец Стефка Оникян - джаз-певица Пламен Панев – режисьор Иван Кондов, посланик на България в Кралство Испания и в Княжество Андора  Д-р Михаил Тиков, бизнесмен, собственик на "Булфарма" ООД, УМБАЛ "Софиямед" и редица здравни заведения в страната Надя Сефин, управител на "Булфарма" ООД Тихомир Стойчев, посланик на България в САЩ

ООН: Време е за дипломатическо решение за Идлиб

https://www.actualno.com/asia/oon-vreme-e-za-diplomatichesko-reshenie-za-idlib-news_689170.html

Ръководителят на хуманитарната мисия на ООН в Сирия Ян Егеланд призова международната общност да не допуска ескалация на бойните действия в Северозападна Сирия. Призивът дойде часове след като сирийската армия подложи на артилерийски обстрел град Джиср ал-Шугур в контролираната от бунтовници провинция Идлиб. Егеланд посочи, че половината от два и половина милиона души, които населяват провинцията, са бежанци и че разрастване на бойните действия ще влоши още повече положението им. „И

Елитите като туристи. Мобилността е идеал, мултикултурализмът - проект

http://pogled.info/svetoven/elitite-kato-turisti-mobilnostta-e-ideal-multikulturalizmat-proekt.96716

/Поглед.инфо/ Начинът на живот и светогледът на “елитите” в САЩ и Западна Европа могат да се сравнят с тези на туристите. Мобилността е техният идеал, мултикултурализмът - техният проект, докато демокрацията предполага закотвяне в едно политическо тяло, пише френският журналист Лоран Отави в свой коментар във “Фигаро”. Според него програмата на елитите предполага безмерен оптимизъм - вярата, че войната никога няма да развали “купона”. Докато ислямисткият враг ни напомня нашата слабост: загубата на суверенитет, липсата на дълбочина на нашите нрави, слабата интензивност на нашето свещено. Елитите още не са осъзнали, че ни предават на противника. Също като туриста, те продължават маркирания си и удобен път, в който няма място за трагизма на Историята, смята френският журналист.

Преглед на печата - 10 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=379577

"Гарантираната втора пенсия ще е 47,52 лв.", съобщава на първата си страница вестник 24 часа. Изданието обяснява, че втората пенсия, която частните универсални пенсионни фондове ще плащат на родените след 1959 година, ще е с гарантиран минимален размер.

Пожарите в Калифорния взеха десета жертва

https://www.24chasa.bg/novini/article/7003694

Пожарите в Калифорния взеха десета жертва

Човек от службите за пожарна безопасност, изпратен да съдейства с гасенето на пожара "Кар" в северната част на Калифорния, загина вчера сутринта, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес. С това броят на жертвите на пожарите, които бушуват от средата на юли в западния щат, достигна 10 души,  предава БТА.

Онези, които никой не защити

http://clubz.bg/71720-onezi_koito_nikoj_ne_zashtiti

Мнимото убийство на руския журналист Аркадий Бабченко предизвика остри спорове. Мнозина осъдиха факта, че украинските специални служби заедно с политиците в страната, където Бабченко живее, цяло денонощие разпространяваха фалшива информация за смъртта му. Целта бе да хванат и поръчителите на убийството на журналиста. Този случай обаче даде повод да си припомним историите на някои негови колеги, които никой не защити. Дори с цената на публични лъжи. А междувременно още трима руски журналисти намериха смъртта си в Централноафриканската република. И според властите в Кремъл те са загинали при обир...

Русия е на 148-о място в класацията за свобода на пресата на „Репортери без граници“. Според Комитета за закрила на журналистите от 2000 г., когато на власт идва настоящият президент Владимир Путин, до днес 28 журналисти са убити заради професионалната им дейност. Това, разбира се, не включва загиналите при военни действия, както и тези, за които мотивът не е доказан. Единствените страни, в които те са повече, са Ирак, Филипините, Мексико и Пакистан.

Игор Домников, „Новая газета“, умира в Москва на 16 юли 2000 г.

На 12 май 2000 г. съсед открива репортера на „Новая газета“ Игор Домников в локва кръв в дома му в Москва. 42-годишният журналист е пребит с тежък предмет по главата, вероятно чук. Закаран е в болница с тежки черепно-мозъчни травми и умира след два месеца в кома.

Колегите на Домников от самото начало са убедени, че нападението е свързано с работата му. Някои от тях предполагат, че той не е бил истинската цел – убийците са го сбъркали с друг журналист от вестника, който живее в същата кооперация – Олег Султанов. Той е съобщавал многократно на полицията, че е заплашван във връзка с негово разследване за корупция в нефтената индустрия.

По-късно журналистите от „Новая газета” си припомнят, че между май 1999 и февруари 2000 г. Домников пише пет статии, в които критикува остро икономическата политика на бившия вицегубернатор на Липецка област Сергей Доровски. Той отрича да има нещо общо с убийството.

Първите обвинени и осъдени са петима души от криминална групировка, които са извършвали поръчкови убийства. Близките и колегите на Домников настояват разследването да продължи, докато не бъдат открити поръчителите.

За убийството е арестуван и осъден бизнесменът Павел Сопот, но според изявление на редакционния екип на „Новая газета“ той е бил само посредник между поръчителя и криминалната групировка.

Цели 15 години по-късно разследващите откриват доказателства, че Сергей Доровски все пак е замесен. На 11 март 2015 г. са повдигнати обвинения срещу него. Няколко месеца по-късно обаче делото е прекратено, а Доровски остава на свобода. Причината – изтекла давност.

Въпреки че това е първото напълно разкрито убийство на журналист в Русия след 2000 г., колегите и роднините на убития журналист така и не получават справедливост.

Юрий Шчекочихин, „Новая газета“, умира в Москва на 3 юли 2003 г.

Редакторът в „Новая газета“ Юрий Шчекочихин умира след двуседмично мистериозно боледуване през 2003 г. Лекарите в московската централна болница казват, че журналистът е получил остра алергична реакция. Неговите близки и колеги обаче смятат, че е бил отровен. Мотивът – разследването, по което работел.

Първите симптоми той усеща на 17 юни, когато се прибира от пътуване с треска, болки по цялото тяло и парене по кожата. 16 дни по-късно умира, след като органите му отказват един по един, а кожата буквално се свлича от тялото му. Според лекарите става дума за рядкото заболяване Синдром на Лиел (токсична епидермална некролиза).

Колегите на журналиста обаче не са убедени. Допълнителни съмнения предизвиква фактът, че медицинските му изследвания са класифицирани като „медицинска тайна“ и никой няма достъп до резултатите. Без тях прокуратурата няма основание да започне разследване. Ръководството на Московската централна болница пък отказва да даде достъп до тях, освен ако прокуратурата не ги поиска. А тя се задоволява със заключенията на екипа. Семейството настоява за независими лабораторни изследвания, но не получава пробите.

Малко преди да се разболее, дългогодишният журналист, отразявал Чеченските войни, корупционни скандали, търговия с оръжия и участвал в разкриването на престъпни мрежи, работи по разкриването на мащабна корупционна схема, в която участват главният прокурор на Русия и Федералната служба за сигурност (ФСБ).

Между 2001 и 2003 г. той публикува серия статии за московския магазин за мебели „Три кита“. Първоначално историята прилича на обикновена корупционна схема, каквито не са рядкост в Русия по онова време – магазинът внася мебели от Европа, без да плаща мита. По-късно става ясно, че са замесени висши служители на ФСБ, които са използвали фирмата, за да изперат милиони долари през Нюйоркската банка в края на 90-те. През февруари 2002 г. Шчекочихин разкрива, че Главната прокуратура е получила подкуп в размер на 2 милиона долара, за да не започва разследване. Не е ясно колко от тези пари са отишли при тогавашния главен прокурор Владимир Устинов.

Като депутат в руската Дума от партията „Яблоко“ Шчекочихин инициира и парламентарно разследване на скандала. Устинов, който трябва да се произнесе по заключенията на депутатите, разбира се, ги отхвърля. Журналистът и депутат уведомява президента Владимир Путин. Той обещава, че ще вземе мерки, но след смъртта на Шчекочихин случаят потъва.

Месеци преди смъртта си Шчекочихин получава американска виза и планира пътуване до САЩ, за да представи доказателства за схемата, включваща и Нюйоркската банка, на властите. Той така и не успява да замине.

В последната си статия по случая журналистът критикува антикорупционните власти, които не са защитили ключов свидетел по случая – председателя на Асоциацията на производителите на мебели, който е застрелян, докато се лекува в болница. Месец след това Шчекочихин също умира в болница.

Близкият приятел на Шчекочихин и бивш агент на ФСБ Кирил Кабанов помага на колегите на журналиста в паралелното им разследване.

„Свързах се със специалист, когото познавам от времето, когато работех в службите – казва Кабанов пред Би Би Си преди години. - Според него има 90% вероятност Юрий да е отровен и вероятно отровата е талий.“ (Това е и първото предположение на лекарите за отровата, убила бившия агент Александър Литвиненко, преди да установят, че е полоний.)

Кабанов обяснява и своята версия за отказа на лекарите да дадат достъп до пробите:

„Лечението и аутопсията на Юрий бяха проведени в Централната московска болница. Това е най-важната болница в Русия и е стриктно контролирана от Федералната служба по сигурността, защото там се лекуват най-важните държавни служители.“

Павел „Пол“ Хлебников, „Форбс Русия“, убит в Москва на 9 юли 2004 г.

Докато напуска офиса на ръководеното от него руско издание на списание „Форбс“, журналистът Павел Хлебников е прострелян. Убийците на 41-годишния американски новинар от руски произход са стреляли от кола, която е минала покрай него, и после са избягали. Той умира малко по-късно в болница, след като е транспортиран в линейка без кислороден апарат и асансьорът в болницата е заседнал, докато той е бил вътре.

Според властите става дума за поръчково убийство. Колегите на Хлебников са убедени, че нападението е свързано с работата му. Сред предполагаемите поръчители се споменава олигархът Борис Березовски, който също е сред изобличените от Хлебников.

През 2006 г. прокуратурата обвини за убийството чеченския бунтовнически лидер Кох-Ахмед Нукаев, за когото Хлебников е написал една от последните си книги. Трима чеченци, заподозрени като извършители на убийството, са задържани няколко месеца по-късно, но после са оправдани. Едва през 2009 г. след остри критики от страна на международната общност разследването е подновено. Разследващите обявиха, че вече не смятат, че бунтовническият лидер стои зад убийството.

Едва през миналата година украинските власти задържаха мъж, заподозрян за убийството. Според близките на журналиста обаче разследващите просто отчитат дейност.

„Въпросът е кой е поръчителят, а руските власти се провалиха напълно в откриването му – коментира пред Комитета за закрила на журналистите братът на журналиста Петер. – Този арест може да е важен, но е по-скоро проява на показност, отколкото реално свършена работа.“

Анна Политковская, „Новая газета“, убита в Москва на 7 октомври 2006 г.

На 7 октомври 2006 г. пред дома си е застреляна журналистката от „Новая газета“ Анна Политковская. Смелите ѝ репортажи и острата критика срещу президента Путин я правят един от най-известните руски журналисти в чужбина. Тя е позната с разкритията за престъпленията на руски военни срещу цивилно население в Чечения, за корупцията и нечовешкото отношение в руската армия и нарушенията на човешките права по време на Чеченските войни.

Преди да бъде убита, Политковская е заплашвана многократно. Докато пътува към Беслан, където да посредничи при заложническата криза в местно училище, тя е отровена, но оцелява. Така и не става ясно какво е веществото, защото медицинският екип е инструктиран да унищожи кръвните й проби.

Няколко пъти е арестувана в Чечения – първия път е през 2001 г., когато е обвинена, че е влязла на територията на републиката без акредитация. Държана е три дни без храна и вода в затвор, докато е заплашвана от войник с оръжие. През 2002 г. се разиграва подобен сценарий.

Същата година тя посредничи между руските власти и чеченските бунтовници, взели за заложници над 700 души в московския театър „Дубровка“. Тогава спецчастите решават да щурмуват сградата, помещението е обгазено, а жертвите са над сто. Нито един от нападателите не оцелява, за да разкаже дали са щели да се предадат, разказва Политковская в книгите си, а според нея заложническата криза е можело да бъде преодоляна без цивилни жертви. Близките на загиналите и до днес не са получили отговори кой и как е взел решенията за провеждането на „спасителната операция“.

Подобна е и ситуацията при заложническата криза в Беслан. Тогава загиват стотици деца. Останките на повечето дори не са намерени.

За убийството на Политковская бяха осъдени братята Рустам, Джабраил и Ибрахим Махмудови. Вуйчо им Лом-Али Гайтукаев пък бе обявен от съда за организатор. Бившият московски полицай Дмитрий Павлюченков ще остане зад решетките 11 години, защото е помогнал Политковская да бъде проследена.

Близките на журналистката обаче не крият разочарованието си – поръчителите на убийството така и не са разкрити. А според тях става дума за високопоставени руски политици и олигарси. Съдията по делото потвърждава, че убийството на Политковская е поръчково – на братята и вуйчо им са платени 150 хиляди долара от „неизвестно лице“. Няма съмнение, че мотивът е свързан с работата на Политковская.

„Клиентите ми са убедени, че осъдените наистина са виновни за убийството, - коментира адвокатката на децата на Политковская Анна Ставитская. - Но също така са убедени, че случаят съвсем не е разрешен.“

Анастасия Бабурова, „Новая газета“, убита в Москва на 19 февруари 2009 г.

25-годишната Анастасия Бабурова е застреляна посред бял ден в центъра на Москва. Младата журналистка, която пише за „Новая газета“, току-що си е тръгнала от пресконференция на адвоката и активист за човешки права Станислав Маркелов. Двамата вървят по улицата, когато мъж със скиорска маска уцелва Маркелов в главата. Секунди по-късно и Бабурова е простреляна. Меркелов умира на място. Бабурова издъхва в болница след няколко часа.

Маркелов е близък приятел на Анна Политковская и защитава семейството на чеченската девойка Елза Кунгаева, изнасилена и убита от бившия полковник от руската армия Юрий Буданов, осъден на 10 години затвор, но освободен предсрочно. Гласност на престъплението дава именно Политковская.

Бабурова водеше кампания срещу неонацистките групировки, които са във възход в Русия, и отразяваше расово мотивирани престъпления. Когато е убита, тя е още студентка по журналистика в Московския държавен университет. Преди това е приета да учи международни отношения и въпреки че заради впечатляващите резултати ѝ е предложено място в „Йейл“, тя се отказва и започва да се занимава с журналистика. Непримирима е към насилието и дори влиза във физически схватки с представители на неонацистки групи, разказват нейни близки.

През 2011 г. съдът в Москва признава за виновни за убийството на Маркелов и Бабурова двама членове на такава групировка – Никита Тихонов и приятелката му Евгения Касис. Тихонов е извършителят на убийството и е осъден на доживотен затвор, а спътницата му получава 18 години затвор за съучастничество. Четири години по-късно като поръчител на убийството е осъден лидерът на екстремистката Бойна организация на руските националисти.

Според колегите на Бабурова от „Новая газета“ обаче и този случай остава отворен.

„Смелата атака от един-единствен извършител посред бял ден в центъра на Москва изисква професионално предварително планиране и разузнаване, което значи, че властите в района са си затворили очите за подготвяното нападение – смята анализаторът Павел Фелганхауер, който работи във вестника. – Пистолетът със заглушител не се вписва в стила на неонацистките групировки в Русия. Те обикновено използват ръчно направени експлозиви, ножове или цяла група пребива жертвата.“

Магомед Евлоев, сайт „Ингушетия“, убит в Назран на 31 август 2008 г.

Създателят на малкия новинарски сайт „Ингушетия“ Магомед Евлоев умира от куршум в челото през 2008 г. Евлоев е прострелян от полицай, докато е транспортиран от летището в Магас, където е арестуван, до местен арест. Версията на служителите на реда е, че смъртта на журналиста е инцидент. Негови близки и колеги обаче смятат, че той е убит, за да бъде спрян сайтът му, който е един от малкото независими източници на информация в региона според Комитета за защита на журналистите.

Малко след кацането на полета му от Москва, където живее със семейството си, Евлоев е арестуван. Той отива в Ингушетия, за да види родителите си, казва негов приятел, който пътува с него. На летището в Магас го чакат двадесетина приятели и роднини. Със същия полет е пътувал и президентът на кавказката република Мурат Зиазиков. След като той слиза, самолетът е заобиколен от шест въоръжени патрула, които са там заради Евлоев. Полицаите го свалят от самолета и го качват в една от колите.

Според властите той е задържан като свидетел по разследване. Близките на журналиста тръгват след кортежа със собствените си коли. На влизане в столицата Назран става ясно, че Евлоев не е в колите. Според полицаите малко преди да влязат в града, журналистът се опитал да вземе оръжието на един от тях. В суматохата е произведен изстрел, който го улучва в главата. Когато стигат в болницата, лекарите не могат да направят друго, освен да го обявят за мъртъв.

Започва разследване за убийство по непредпазливост. Тръгва и дело за незаконно задържане, но е прекратено месец по-късно. През декември 2009 г. съд в Ингушетия осъжда на две години трудова колония полицая Ибрахим Евлоев (няма роднинска връзка с журналиста). По-късно присъдата е променена на две години лишаване от свобода. Роднините на Евлоев обаче продължават да твърдят, че убийството му е умишлено, а мотивът е работата му в сайта „Ингушетия”.

Макар и да не е известен в цялата страна, местните жители го използват като независим източник на информация, а правозащитни организации от целия свят го следят внимателно, твърди Олег Орлов от правозащитната организация „Мемориал”. Местните власти няколко пъти блокират достъпа до сайта преди смъртта на Евлоев, припомня той.

„Ингушетия” пише за случаи на корупция, за нарушаване на човешките права в кавказката република, за убийства и отвличания. Сайтът отразява и антиправителствени протести и призовава за оставката на президента на Ингушетия Мурат Зиазиков.

Два месеца преди смъртта на Евлоев съд в Москва решава, че сайтът трябва да бъде закрит, защото разпространява екстремистко съдържание. Пред Комитета за закрила на журналистите Евлоев споделя тогава, че властите в Ингушетия са завели над десет дела срещу сайта му само за една година.

Малко след смъртта му главната редакторка на сайта Роза Маслагова напуска Русия, защото се страхува за живота си.

Списъкът с убийства на борци за свободно слово в Русия далеч не се изчерпва с имената на Домников, Шчекочихин, Хлебников, Политковская, Бабурова и Евлоев.

През 2009 г. правозащитничката и сътрудничка на „Новая газета” Наталия Естемирова е отвлечена и убита в Чечения.

Според официалната версия убиецът е местен бунтовник, който умира в сражение, преди да бъде заловен. Според нейни близки и колеги убийството е поръчано от властите в републиката заради смелите ѝ репортажи за нарушенията на човешките права в републиката.

През 2014 г. 26-годишният журналист и блогър Тимур Куашев изчезва в севернокавказката република Кабардино-Балкария.

По-късно тялото му е намерено край град Налчик. Аутопсията открива следи от игла на лявата му ръка. Близките му твърдят, че Куашев е убит, но арестувани все още няма.

Тази година журналистът Максим Бородин падна от прозореца на жилището си на петия етаж в Екатеринбург.

Смъртта му се смята за нещастен случай. Фактът, че Бородин е автор на статии за загинали руски наемници от Частната военна компания (ЧВК) на Вагнер на 7 февруари в Сирия, обаче предизвиква съмнения. Според Евгений Ихлов, активист на Общоруското обществено движение „За човешки права“, Бородин е убит:

„Предполагам, че Бородин е ликвидиран от Главното управление на Генералния щаб (ГУГЩ) на Въоръжените сили на Руската федерация. Източниците, които са му давали информация, не гадаят за причините. Което означава, че знаят и мълчат.“

От 11 години никой не седи на едно от бюрата в редакцията на руския вестник „Новая газета”. Преди 7 октомври 2006 г. това е било работното място на Анна Политковская. След смъртта ѝ на бюрото стои нейна снимка, както и портрети на другите убити журналисти от изданието. Напомняне, че свободата да кажеш истината може да ти струва живота.

Официално зад нито едно от убийствата на руски журналисти не стоят висши държавни служители. Най-високопоставените обвинени са местни управници. В почти всички случаи обаче поръчителите на убийствата остават неразкрити – арестувани и осъдени са само изпълнителите. Затова и остава въпросът – стои ли Кремъл зад някое от тези убийства?

И ако да, ще излезе ли някога истината наяве?

----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".

Д-р Михаил Тиков празнува със семейството си в Гърция

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7003418

Д-р Михаил Тиков празнува със семейството си в ГърцияД-р Михаил Тиков празнува със семейството си в Гърция, където са заедно на почивка от седмица. Тържеството ще е в тесен кръг, но десетки лекари от “Софиямед” и другите негови болници и компании ще му отправят своите пожелания по телефона. Единственото, което д-р Тиков си пожелава като подарък за годината, е здраве. Желаем му го и ние!

Богатият Люксембург - жертва на собствения си успех

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/08/09/3293799_bogatiiat_ljuksemburg_-_jertva_na_sobstveniia_si_uspeh/?ref=rss


Благодарение на високите заплати Люксембург привлича много трансгранични работници. Това обаче прави жилищата много скъпи, а пътищата - натоварени.<br /><br />Със силна икономика и най-високата средна годишна заплата сред страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Люксембург привлича много чуждестранни работници, повечето от които французи. Високите цени на недвижимите имоти обаче принуждават близо половината наети във Великото херцогство да живеят...

Григор Димитров среща Андерсън в търсене на първи полуфинал от 4 месеца

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/08/10/3294327_grigor_dimitrov_sreshta_andersun_v_tursene_na_purvi/?ref=rss


Григор Димитров се изправя срещу финалиста от "Уимбълдън" Кевин Андерсън в битка за място в полуфиналите на турнира от сериите "Мастърс" в Торонто. Двамата ще излязат на централния корт в 19.30 часа българско време, а двубоят ще бъде предаван пряко по "Макс спорт 1".<br /><br />Димитров ще опита да се класира за първия си полуфинал от четири месеца насам. За последно той беше част от финалната четворка на мастърса в Монте Карло в средата на април....

Карлово остава без родилен дом

http://clubz.bg/71719-karlovo_ostava_bez_rodilen_dom

В Карлово може да не се раждат деца, ако общината загуби обжалване пред Административния съд заради липса на лекари, съобщи бТВ.

Здравната каса е обявила спиране на финансирането, тъй като има на разположение само един анестезиолог. Общината твърди, че се получават двама, като се наемат лекари на половин щат от Казанлък и обжалва решението.

Втори анестезиолог няма, защото стартовата заплата е под 1500 лв, младите търсят реализация в чужбина.

Според единственият анестезиолог - д-р Цветан Петров - грижата за сградата, средата и оборудването същи пречи да има интерес за позицията.

Другото най-близко родилно отделение е в Пловдив, на 60 км, и много карловци всъщност го ползват, защото е по-добре оборудвано и поддържано. За спешните случаи винаги е добре да пътуват по-малко. 

Кметът и заместникът му твърдят, че интерес имат частни клиники в Пловдив.

Най-важното от Варна във вчерашния 9 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=379576

Напредва изграждането на кръговото кръстовище до Автогарата във Варна (Снимки) Изграждането на кръговото кръстовище на бул. „Владислав Варненчик“ до Автогарата напредва все повече. Ремонтните дейности по централните улици във Варна продължават (снимки) Ремонтни дейности се извършват по улица "Битоля", която се намира до Окръжна болница във Варна, видя репортер на Moreto.

Кабинетът ще обжалва решението на ВАС за "Пирин"

https://www.actualno.com/politics/kabinetyt-shte-objalva-reshenieto-na-vas-za-pirin-news_689172.html

Министерският съвет е подготвил всички документи за обжалване на решението на тричленния състав на Върховния административен съд (ВАС), с което беше отменена промяната на плана за управление на национален парк "Пирин". Това съобщи вицепремиерът Валери Симеонов пред в."Сега". Миналата седмица той заяви, че ако кабинетът загуби окончателно делото, "аз ще се върна в Бургас, ще отида на бургаския мост, ще си закача една релса на врата, ще скоча и ще се удавя". Вчера об

Предстоящи събития в страната за 10 август

http://www.cross.bg/chasa-provede-sofiyaot-1581181.html

/КРОСС/София.От 11.30 часа на „Дондуков" 2 президентът Румен Радев ще награди посланика на Украйна у нас Микола Балтажи с орден „Мадарски конник" първа степен. ***София.От 6.00 часа от Бонсови поляни в полите на Люлин ще бъден стартът на едно уникално изпитание на човешките възможности. Известният бегач и скиор Андре Гридин ще е първият, който ще тества 212-километров маршрут, преминаващ покрай 25 манастира, разположени в полите на планините около българската столица. Това ще и първата цялостна обиколка на Софийското поле по новоустановеното трасе на вело и бегови пробег „Софийски манастири". ***София.От 8.00 часа на караулката на бул. „Цариградско шосе", до Църна маца (в посока изход от София) главен инспектор Росен Рапчев от Пътна полиция, ГДНП, ще даде информация за предприетите мерки за контрол по пътищата във връзка с очаквания засилен трафик поради прибирането на транзитно преминаващите през наша територия чужди граждани (т. нар. гастарбайтери) и завишения поток от туристи. ***София.От 10.00 часа в Министерството на труда и социалната политика ще се проведе заседание на работната група, която изготвя законопроекта за хората с увреждания. В него ще участва и омбудсманът Мая Манолова. ***София.От 11.00 часа зам.-кметът на София по направление „Транспорт" Евгени Крусев ще провери изграждането на ново тролейбусно трасе в ж.к. „Младост". ***София.От 18

САЩ за атаката в Газа: Ситуацията е сериозна, призоваваме за край на насилието

https://www.24chasa.bg/novini/article/7003689

САЩ за атаката в Газа: Ситуацията е сериозна, призоваваме за край на насилиетоСъединените щати наблюдават отблизо събитията в ивицата Газа и смятат, че ситуацията е много тревожна, заяви вчера Държавният департамент и допълни, че Израел има правото да се отбранява, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. "Като цяло осъждаме извършването на ракетни нападения срещу Израел и призоваваме за край на пагубното насилие",

Разследват търговец от Добрич за продажба фалшиви спортни стоки на Златни пясъци

https://petel.bg/Razsledvat-targovets-ot-Dobrich-za-prodazhba-falshivi-sportni-stoki-na-Zlatni-pyasatsi__277669

снимка Булфото Вчера в търговски обект, намиращ се в к.к. Златни пясъци, от служители на отдел «Икономическа полиция» при ОДМВР – Варна, ...

Добавянето на само две и половина чаени лъжици захар към чая или кафето увеличава с 54% риска от страшна болест

https://petel.bg/Dobavyaneto-na-samo-dve-i-polovina-chaeni-lazhitsi-zahar-kam-chaya-ili-kafeto-uvelichava-s-54--riska-ot-strashna-bolest__277668

Ново проучване показва, че добавянето на няколко чаени лъжици захар например към вашия чай всеки ден увеличава риска да се разболеете от ...

Кола се преобърна на АМ «Хемус» заради спукана гума

https://petel.bg/Kola-se-preobarna-na-AM---Hemus---zaradi-spukana-guma-__277667

илюстрация Булфото Вчера около 16:05 часа, на АМ «Хемус», в района на Провадия, в посока Шумен, водачът на  «Пежо» И.Ж. (59 г.) от Разград, след ...

Годеницата на Кристиано обидена на майка му

https://petel.bg/Godenitsata-na-Kristiano-obidena-na-mayka-mu__277666

Огромна пропаст е зейнала в отношенията между двете най-важни жени в живота на Кристиано Роналдо, твърди изданието „Корейо да Маня“. ...

Как да се възползваме от възхода в пазара на електромобили?

https://www.investor.bg/novini/444/a/kak-da-se-vyzpolzvame-ot-vyzhoda-v-pazara-na-elektromobili-266248/

Инвеститорите могат да влагат директно чрез закупуване на акции на компаниите, но има и алтернативни начини

Теми и гости в ефира

http://www.cross.bg/tema-zhivo-komentar-1581183.html

/КРОСС/ БТВ, "Тази сутрин" Тема: Как бивш шеф на криминалния отдел в Бургас се превърна в работодател на Митьо Очите и властва ли още времето на мутрите по морето? В студиото - бившият шеф на ЦСБОП Тихомир Стойчев; Тема: Отстъпва ли македонският премиер Зоран Заев от споразумението с България? Коментар на експерта Боян Чуков; Тема: Ще бъдат ли изпълнени всички искания на майките на деца с увреждания и как ще получаваме втора пенсия? Гостува социалният министър Бисер Петков; Тема: След като дрогиран шофьор връхлетя върху момичета на тротоар в Китен, на живо - колко нарушители зад волана залови МВР по време на масирана акция? Тема: Защо в Карлово вече няма да се раждат деца? Тема: Само лекари ли ще имат право да изготвят диети - сблъсък в студиото; Тема: Кои са мечтаните туристически дестинации на 2018 година? Гост - доц. Георги Рачев, зам.-председател на Асоциацията на туристическите агенции; Нова телевизия, „Здравей България" Тема: Река смени няколко пъти цвета си. Опасни ли са водите на Малки Искър? Тема: Забраняват палатки и кърпи върху дюни, докато багери работят върху защитените територии - на живо от морския бряг. Тема: Рилският манастир е на път да бъде откъснат от света. Ще бъде ли обезопасено свлачището, което застрашава светата обител? Тема: Спор за изграждането на параклис до Седемте рилски езера? Страните на живо с Румен Бахов. Тема: Актрисата Александра Сърчаджиева за паметта на майка си

КНДР: Денуклеаризацията е невъзможна, ако САЩ следва "стария сценарий"

https://www.actualno.com/asia/kndr-denuklearizacijata-e-nevyzmojna-ako-sasht-sledva-starija-scenarij-news_689167.html

Прогрес в ядреното разоръжаване на Корейския полуостров, в съответствие с договореностите между лидерите на Северна Корея и Съединените щати, не е възможен, ако Вашингтон следва "стария сценарий" в своята политика по отношение на Пхенян. Това бе посочено в изявление, публикувано от представителя на Министерството на външните работи на Корейската народнодемократична република, цитирано от Ройтерс. "Ако администрацията на президента Доналд Тръмп следва стария сценарии, тя не трябва

Атентаторът, убил с камион петима в Стокхолм през 2017 г., е нападнат в затвора

https://www.24chasa.bg/novini/article/7003686

Атентаторът, убил с камион петима в Стокхолм през 2017 г., е нападнат в затвораИзвършителят на атентата с камион в Стокхолм, който отне живота на пет души през април 2017 г., е бил нападнат в затвора, където излежава доживотна присъда. Това разкри днес шведската обществена телевизия СВТ, цитирана от Франс прес и БТА. Нападението е било извършено от друг затворник на 2 август в строго охранявания затвор в град Кумла на запад

Животновъдите от Ямболско излизат на протест

http://www.cross.bg/zhivotnovudite-zhivotnite-selo-1581187.html

/КРОСС/ Животновъди от Ямболско и региона, засегнат от чумата по животните, излизат на протест. Те искат Агенцията по храните да свали забраната за продажба на месо и мляко заради големите загуби, които търпят. Протестът е организиран край село Мамарчево, а протестиращите заплашват да затворят и пътя. Вече месец се проваля диалога между фермерите в село Болярово и институциите. Ветеринарите заобикалят стопанството там въпреки заповедта за евтаназия на животните. Те не влязоха и за втора проба. Животновъдите са категорични, че овцете им са здрави въпреки положителният резултат за чума от първите кръвни проби през юни.

И днес жега. Морската вода е същински чай

https://offnews.bg//obshtestvo/i-dnes-zhega-morskata-voda-e-sashtinski-chaj-685995.html

Днес ще духа слаб, в Дунавската равнина и източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 29° и 34°, в София около 29°, показва прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за август и ще се задържи без съществена промяна.

По Черноморието ще е слънчево с до умерен североизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще са: 28-30°. Температурата на морската вода е 27-28°, а вълнението - 2-3 бала. В планините ще преобладава слънчево време, с временни увеличения на облачността. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток.

Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 23°, на 2000 метра – около 15°.

Свлачище е на път да откъсне Рилския манастир от света

https://zaistinata.com/%d1%81%d0%b2%d0%bb%d0%b0%d1%87%d0%b8%d1%89%d0%b5-%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%8a%d1%82-%d0%b4%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%ba%d1%8a%d1%81%d0%bd%d0%b5-%d1%80%d0%b8%d0%bb%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f-%d0%bc%d0%b0/

Опасно свлачище е на път да откъсне Рилския манастир от света, съобщи NOVA. Преди няколко месеца, заради обилните валежи, паднаха две огромни срутища, които затрудняват движението по пътя към Светата обител. „Очаква се след празника „Успение Богородично“ на 15 август да бъдат извършени най- неотложните обезапасителни дейности. Те ще включват обрушване на разхлабени скални късове и […]

Пътна обстановка в страната - 10 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=379575

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: Област Бургас: Oо 14.08.2018 г. oвижението от км 343 до км 359+475 в участъка Кръстина – Ветрен се осъществява в една лента в определени участъци поради частични ремонтни дейности на асфалтовата настилка.

Акция срещу пияните шофьори по морето

https://frognews.bg/novini/aktsiia-sreshtu-piianite-shofjori-moreto.html

Полицейска акция се проведе по пътищата на Южното черноморие късно в четвъртък вечерта.

Георги Стайков ще черпи в Копривщица

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7003410

Георги Стайков ще черпи в Копривщица В красива възрожденска къща на някога бунтовна Копривщица ще отпразнува рождения си ден Георги Стайков. Дори и на 54 г., той продължава да е един от секссимволите на българското кино. Помъдрял с още една година, през есента Стайков тръгва към нов филмов проект и нова постановка в Бургаския

Мащабна нощна акция на полицията по Южното Черноморие

https://www.actualno.com/crime/mashtabna-noshtna-akcija-na-policijata-po-ujnoto-chernomorie-news_689175.html

Стартира мащабна нощна полицейска акция на служителите на „Пътна полиция” на територията на Южното Черноморие, предаде БГНЕС. Операцията е срещу водачи, шофиращи след употреба на алкохол и наркотични вещества. „Стартира и се провежда широкомащабна операция по линия и противодействие на пътния травматизъм. Извършват се засилени проверки на водачи и се цели констатирането на случаи, превенцията, предотвратяването и извършването на административно-наказателна дейност

Днес ще е слънчево, температурите ще са до 34 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7003677

Днес ще е слънчево, температурите ще са до 34 градусаВремето ще е слънчево. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 29 и 34 градуса, в София - около 29 градуса, предава БТА. По Черноморието ще е слънчево с до умерен североизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще са 28-30.

Кралските особи с почти еднакви рокли на сватбите си

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/kralskite-osobi-s-pochti-ednakvi-rokli-na-svatbite-si-6085332

Един от най-вълнуващите моменти на сватбени церемонии безспорно е появата на булката

Защо Сърбия заговори за подялба на Косово

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/08/10/3293699_zashto_surbiia_otnovo_zagovori_za_podialba_na_kosovo/?ref=rss


Подялба, размяна на територии, корекция на границите, "разграничаване" на сърби и албанци, нормализация и допускане в международните институции, но без признаване - откакто Косово обяви независимост през 2008 г., обсъжданите възможности за решаване на една от най-трайните кризи на Балканите не са били толкова много.<br /><br />Трескавото обсъждане на Косово започна още когато президентът Хашим Тачи реагира на подхвърлено от Белград изказване и обясни, че от началото на...

Балъков за внучето: Много хубаво дете! Пожелавам му да расте в спокойствие

https://www.24chasa.bg/sport/article/7003544

Балъков за внучето: Много хубаво дете! Пожелавам му да расте в спокойствиеДа, изписаха ги вече, много хубаво дете, да е живо и здраво и да радва цялото семейство! Ние сме изключително радостни с появата на новия член на нашето семейство. Пожелавам му да расте в спокойствие и като порасне, ако реши да тръгне по нашия път, ще го подкрепим. Това казва в интервю за клубния сайт главният мениджър на “Етър” Красимир Балъков

Шест отбора започват сезона във Висшата лига с амбиции за титлата

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/08/10/3294249_shest_otbora_zapochvat_sezona_vuv_visshata_liga_s/?ref=rss


С двубоя между "Манчестър юнайтед" и "Лестър" тази вечер се дава началото на сезона в английската Висша лига. Рекордьорът по титли и първенецът от преди две години ще открият най-гледаната футболна надпревара в света на стадион "Олд Трафорд" в 22 часа българско време.<br /><br />За втори пореден сезон в английския футбол се говори за Топ 6 – отбори, които имат желанието да си оспорват титлата, а не за голяма четворка, както беше години наред....

Св. мъченик и архидякон Лаврентий

https://www.actualno.com/celebrate/sv-mychenik-i-arhidjakon-lavrentij-news_689106.html

В първата половина на ІІІ в., след смъртта на император Максимин, гоненията против християните били прекратени за известно време. Император Гордиан не преследвал вярващите, а приемникът му Филип така ги покровителствал, щото някои историци допускат, че той самият тайно бил приел християнската вяра. С възцаряването на Деций в 249 г. гоненията били подновени със страшна сила. Особено свирепи били те в Рим. Малко били епископите, които не пили чашата на страданията. Така, епископ Фабиан умрял от м

47-годишен мъж падна в капана на полицията, ето защо…

http://regiona.bg/47-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%88%d0%b5%d0%bd-%d0%bc%d1%8a%d0%b6-%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%bd%d0%b0-%d0%b2-%d0%ba%d0%b0%d0%bf%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%8f/

Дупнишките полицаи арестуваха 47-годишен мъж карал дрогиран и у него е намерен кокаин.Снощи дупнишки полицаи са задържали 47-годишен мъж за управление на МПС след употреба на наркотични вещества.

Проверката е извършена в Дупница с техническо средство, при последвалия обиск у него е открито и иззето пликче със 7.58 грама кокаин.

Видът на наркотичното вещество е установен с полеви наркотест. Задържаният ще остане 24 часа в полицейския арест. По случая е започнато досъдебно производство в РУ Дупница, уведомен е дежурен прокурор.сн.асоциативна

 

Материалът 47-годишен мъж падна в капана на полицията, ето защо… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Аплодисменти или укори: Из мола с... колело

http://www.dnes.bg/obshtestvo/2018/08/10/aplodismenti-ili-ukori-iz-mola-s-kolelo.384625

Тийнейджъри минаха от първия до последния етаж с колела в търговския център

Родителите на Мелания Тръмп станаха граждани на САЩ

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7003670

Родителите на Мелания Тръмп станаха граждани на САЩ
Родителите на първата дама Мелания Тръмп положиха клетва като граждани на САЩ, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС. Адвокат на Виктор и Амалия Кнавс съобщи, че словенската двойка е получила гражданството си днес в Ню Йорк, предава БТА. Виктор Кнавс е на 74 години, две години по-възрастен от Доналд Тръмп. Амалия е на 73.

Огнената стихия в Калифорния взе десета жертва

http://www.cross.bg/kaliforniya-severnata-chast-1581188.html

/КРОСС/ Пожарите в Калифорния взеха десета жертва. Човек от службата за пожарна безопасност, изпратен да съдейства с гасенето на пожара в северната част на щата, е загинал сутринта. Пожарът край град Рединг вече отне живота на 8 души, включително трима пожарникари. Стихията опустоши 72 000 хектара, но по последни данни е овладяна на 48%. Още двама огнеборци загинаха при гасенето на друг голям пожара в района, който наложи частично затваряне на националния парк "Йосемити". Трето огнище в северната част на Калифорния, стана най-обширният пожар в новата история на Калифорния. Той се простира на 123 000 хектара и е овладян на 51%.

Кадиев: Не съм излъгал. Борисов и Цветанов са били при Бенчо. Затова си траят

https://petel.bg/Kadiev--Ne-sam-izlagal--Borisov-i-TSvetanov-sa-bili-pri-Bencho--Zatova-si-trayat__277665

Лидерът на извънпарламентарната партия Нормална държава Георги Кадиев обяви, че не е излъгал за гостуването на Бойко Борисов и Цветан Цв...

Големи пожари на островите Закинтос и Андрос

https://petel.bg/Golemi-pozhari-na-ostrovite-Zakintos-i-Andros__277663

Големи пожари бушуват на островите Закинтос и Андрос. Спомените от миналогодишните големи пожари на острова миналата година се връщат, ...

Играе ли си Македония с българската история и трябва ли да реагираме?

https://petel.bg/Igrae-li-si-Makedoniya-s-balgarskata-istoriya-i-tryabva-li-da-reagirame-__277661

Скорошните изявления на македонския премиер Заев по повод Илинденско-Преображенското въстание, в които той го окачествява като македон...

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=379574

В няколко варненски района е възможно прекъсване на електрозахранването днес, съобщават за Moreto.net от Електроразпределение Север. От там уточняват, че се касае за извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия.

Фермерите от Ямболско излизат на протест

https://frognews.bg/novini/fermerite-iambolsko-izlizat-protest.html

Животновъди от Ямболско и региона, пострадали от чумата по животните, излизат на протест. Те искат Агенцията по храните да свали забраната за продажба на месо и мляко заради големите загуби, които понасят.

Демокрация

https://offnews.bg//nashite-avtori/demokratcia-685975.html

Демокрация. На вид хубава дума. Никой нищо лошо не може да каже за нея. Дори напротив. Използват я като магия. Щом някой каже „демокрация“ и всички дружно млъкват и се съгласяват. Ето, и аз почти съм склонен да свия ушите при вида на тази дума, но въпреки всичко я ненавиждам. 

Ето за това:

Нека си представим една конкретна ситуация обслужена от демокрацията.

В операционната зала в еди коя си болница тече операция. Пациентът е под наркоза и с разрязан корем. Над него стоят двама хирурзи – оператор и асистент. До тях стои хирургичната сестра, а санитарката надзърта зад едно стъкло, защото и е интересно. Изведнъж се случва така, че операторът трябва да вземе сложно решение.

И тук идва демокрацията.

Операторът оставя скалпела и казва:

„Скъпи колеги, време е да вземем решение. Този пациент или ще живее или ще умре, и това зависи от вашето решение. Затова, моля гласувайте по съвест и по убеждения какво да направим (забележете, какво да направим, а не какво да направя)“.

Операционната сестра вади набързо приготвена урна от кутия за лекарства и референдума, най-силното оръжие на демокрацията, стартира.

В крайна сметка двамата хирурзи заедно със собствените си колебания са против, но санитарката е „за“. Защо – само тя си знае. Все пак всеки има право на избор и не трябва да му се търси сметка за това. След кратко колебание и сестрата гласува „за“. Може би защото си пие кафето заедно със санитарката, а може би и защото е бивша любовница на хирурга?

За да има изборно мнозинство започват да се викат лекарите от болницата да дадат своя глас. Обаче и тук се включва демократичен механизъм. Сестрата и санитарката протестират, че лекарите са предубедени защото са лекари. Имат професионални натрупвания. Трябват непредубедени и честни мнения. На хора, които нямат никакви обременявания в областта на медицината.

И ги намират в двора на болницата. Роми ядат салам и чакат да се роди чааве. Носят си и ракия и тъпан. След като от болницата ги молят да гласуват за техния проблем, ромите се съгласяват, но ако ги почерпят каквото бог дал. Защото всяка работа си е работа и е демократично да има и възнаграждение. После организирано гласуват по еднакъв начин защото са общност с еднакви разбирания и интереси.

След гласуването ромите благодарят за кюфтетата и питат дали има някакви други проблеми, които могат да се решат с гласуване. За съжаление няма.

В крайна сметка, с 90 процента надделява решението, тази артерия трябва да се среже. Операторът се подчинява на честния и демократичен избор и пациента тутакси умира. Ромите изяждат своите кюфтета и като виждат, че няма повече отиват пред института по физика, където тече демократичен референдум дали законите на Нютон са валидни. Чули са, че ако гласуваш „против“ освен кюфте ще има и по бира.

Семпло и ефектно: красавицата, която омая всички с модния си избор (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/semplo-i-efektno-krasavicata-koiato-omaia-vsichki-s-modniia-si-izbor-snimki-2113779

Моделът и актриса Роузи Хънтингтън-Уайтли обра овациите на модните критици на премиерата на филма „Мегазвяр“ в началото на седмицата в Лос Анджелис. Красавицата придружаваше годеника си Джейсън Стейтъм, на когото е поверена главната роля във лентата. Филмът на ужас

Коя част от женското лице побърква мъжете? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/koia-chast-ot-zhenskoto-lice-pobyrkva-myzhete-video-2113891

Какво точно гледат мъжете през първите 10 секунди от срещата си с една жена?

Изследване сочи, че най-привлекателната част от лицето на жената са нейните устни. Мъжете ги наблюдават най-малко пет секунди. 

Прогноза за времето - 10 август (петък)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-10-avgust-petyk-news_689174.html

Днес ще духа слаб, в Дунавската равнина и източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 29° и 34°, в София около 29°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Боряна Маркова. Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за август и ще се задържи без съществена промяна. По Черноморието ще е слънчево с до

Дариткова: Системата на клиничните пътеки позволява да се “произвеждат” повече болни, за да има оборот в лечебните заведения

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7003592

Дариткова: Системата на клиничните пътеки позволява да се “произвеждат” повече болни, за да има оборот в лечебните заведения Непрекъснатото внушение, че с политика се занимават хора, които я използват за лични цели, не за обществен интерес, поставя петно и върху тези, които произвеждат фалшиви новини, казва председателката на комисията по здравеопазване в Народното събрание - Д-р Дариткова, вие “бездушна и безсърдечна ли сте ” по отношение на хората с увреждания,

10 август в историята

http://www.cross.bg/bulgariya-stava-purviyat-1581180.html

/КРОСС/ 258 г. - В Рим е изгорен свети Лаврентий Римски.610 г. - Ислям: Мохамед започва да получава Корана от Господ чрез ангела Габриел.654 г. - Евгений I е избран за римски папа.955 г. - Състои се Битката на Лехското поле - решителна победа за Ото I, владетел на Източното Франкско кралство над маджарските вождове Булчу, Лел и Сур.1500 г. - Португалският мореплавател Диого Диаш открива случайно остров Мадагаскар.1535 г. - Жак Картие кръщава откритата от него река в Канада Сейнт Лорънс.1675 г. - Положен е основният камък на Кралската обсерватория в Гринуич.1792 г. - Френската революция: В Париж тълпата атакува двореца на Луи XVI и арестуват него и семейството му.1809 г. - Еквадор обявява независимост от Испания.1821 г. - Мисури става 21-вия щат на САЩ.1846 г. - Основан е Смитсъновия институт - голям научноизследователски център и най-големият музеен комплекс в света.1848 г. - От Познан отпътува първият полски влак.1876 г. - В Онтарио (Канада) е проведен първият в света междуградски телефонен разговор.1909 г. - Открита е жп линията Левски - Свищов (51 км).1913 г. - Подписан е Букурещкият договор, който слага край на Междусъюзническата война.1915 г. - Осъществен е успешен пробен полет на първия български аероплан в Божурище, построен от изобретателя Асен Йорданов.1920 г. - Първа световна война: Подписан е Севърският договор между държавите-победителки в Първата световна война и Османската империя.1943 г

Германска компания разработва електрически автомобил, който се зарежда в движение

https://www.avtora.com/germanska-kompaniia-razrabotva-elektricheski-avtomobil-koito/

Основният недостатък на електрическите автомобили е дългото време, което е необходимо, за да се заредят батериите им. Германската компания Sono Motors работи по автомобил, който намали зависимостта от контакта, съобщава Ройтерс.Компанията работи по автомобила Sion. Той е изцяло електрически, като в елементите на екстериора са вградени слънчеви панели. Те зареждат автомобила, докато той се движи.Sion има 330 соларни клетки, които са почти навсякъде по екстериора. Колата ще може да се зарежда и по конвенционален начин, което ще е от полза нощем и в дните с лошо време. Друго предимство е, че тя ще може да се зарежда постоянно, дори

Защо пясъкът по света се изчерпва

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/08/10/3294329_zashto_piasukut_po_sveta_se_izcherpva/?ref=rss


Това е небостъргач, чиято повърхност лъщи от огряващите я лъчи на пустинното слънце: "Бурж Халифа" в Дубай, е най-високата сграда в света, 828 м. Но това не е единственото нещо, по което той държи първенството: за построяването му са използвани огромни количества бетон, 330 хил. куб. м - а една от основните съставки на бетона е пясъкът. Наоколо в небето продължават да се извисяват строителни кранове, тъй като в момента в строеж са още небостъргачи.<br /><br...

Ще простят ли българите „русофилията“ на ГЕРБ?

http://clubz.bg/71718-shte_prostqt_li_bylgarite_%E2%80%9Erusofiliqta%E2%80%9C_na_gerb

Общественият живот в България като че ли е обречен на вечния сблъсък между „русофили” и „русофоби”. Мнозина твърдят, че с напрежението по тази ос би трябвало да се спре, защото е анахронизъм и от него българите нямат никаква полза. Напротив – в този сблъсък се губи много обществена енергия, включително финансов и икономически ресурс, като всичко това би могло да се използва за далеч по-градивни инициативи.

За съжаление обаче фактите са други. Цялата история на Третата българска държава е била белязана от този сблъсък, който не е нищо друго освен проекция на интересите на Запада и Изтока. Това се забелязва особено силно през последните няколко години, когато студената война като че ли се възроди, а фронтът този път минава точно през нашия регион.

Очевидно е, че българският народ никога няма да бъде оставен да се развива само и единствено според своите собствени интереси, нужди и идеи. В нашия политически живот винаги ще има сериозна намеса отвън. Тази констатация е доста тъжна, но фактите са такива. Политиката, както е известно, е изкуство на възможното, а не на желаното.

Каква би трябвало да е политиката на България в тази сложна обстановка е отделна тема. Интересно е обаче да се проследи как се променяха обществените настроения в годините на прехода по линията „русофили–русофоби”. Защото това е един от най-важните фактори за влиянието, което има една или друга партия.

Решително предимство

В началото на прехода „русофилските” партии имаха решително предимство. В първите избори за Велико народно събрание през 1990 г. БСП спечели 211 мандата. За нея гласуваха 2 886 363 избиратели. СДС спечели 144 мандата и бе подкрепен от 2 216 127 души.

На следващите парламентарни избори през 1991 г. обаче картината се промени. На тези избори СДС бе подкрепен от 1 903 567 избиратели и спечели 110 мандата. БСП взе 1 836 050 гласа и 106 мандата. Към „западните” гласове би трябвало да се прибавят и тези на СДС-център и СДС-либерали, които останаха извън парламента. Първите взеха 177 295 гласа, а вторите – 155 902 гласа.

На парламентарните избори през 1994 г. „русофилите” направиха реванш. БСП спечели 2 258 212 гласа и 125 мандата в парламента. СДС падна до 1 254 465 гласа и 69 мандата. Към „западните” гласове трябва да се прибавят и тези на Народен съюз, в който влизаха Демократическата партия и БЗНС – 338 427 гласа и 18 мандата.

Съкрушителна победа

През 1997 г. демократичните прозападни сили се обединиха и спечелиха съкрушителна победа – 2 223 714 гласа и 137 мандата. А БСП в рамките на Демократичната левица получи едва 939 308 гласа и 58 мандата.

През 2001 г. НДСВ събра 1 952 513 гласа и 120 мандата. Към този момент тази партия имаше имидж на „прозападна”.

ОДС взе 830 338 гласа и 51 мандата. Създадените две „ментета” на царската партия - коалиция „Симеон II” и „Национално обединение за цар Симеон Втори“ отнеха съответно 157 141 гласа и 77 671 гласа. БСП в рамките на „Коалиция за България” получи 783 372 гласа и 48 мандата.

„Прозападният“ Симеон Сакскобургготски и до днес твърди, че „срещу Русия не бива да се върви с рогата напред“ и „Великата Русия дори не знае къде сме на картата...“ Снимки Веселин Боришев и БТА

През 2005 г. БСП имаше 1 129 196 гласа и 82 мандата в парламента. НДСВ взе 725 314 гласа и 53 мандата в парламента. До голяма степен този добър резултат се дължеше на факта, че лидерът на партията Симеон Сакскобургготски потвърди имиджа си на „прозападен” политик, заявявайки, че няма да влиза в коалиция с БСП.

Останалите „русофобски” партии се представиха скромно. ДСБ събра 234 788 гласа и 17 мандата. ОДС – 280 323 гласа и 20 мандата. Българският народен съюз получи 189 268 гласа и 13 мандата, но в него вече влизаше и ВМРО, която се оказа по-скоро „русофилска”.

Нова звезда

На тези избори изгря звездата на „Атака” – партия, която по всичко личи, не е просто русофилски, а изцяло руски проект, създаден да лобира за интересите на Москва у нас. „Атака” взе 296 848 гласа и 21 мандата.

През 2009 г. на пропорционалните избори. ГЕРБ получи 1 678 641 гласа. В парламента партията на Бойко Борисов имаше 91 пропорционални мандата и още 26 мажоритарни. Към този момент Борисов и компания бяха с непоклатима евроатлантическа ориентация в очите на обществото.

БСП в рамките на „Коалиция за България” събра 748 147 гласа и 40 пропорционални мандата. „Атака” получи 395 733 гласа и 21 пропорционални мандата. Другата прозападна формация „Синята коалиция” имаше 285 662 гласа и 15 пропорционални мандата.

Частичен реванш

През 2013 г. „русофилите” взеха частичен реванш. БСП в рамките на „Коалиция за България” получи 942 541 гласа и 84 мандата в парламента. „Атака“ – 258 481 гласа и 23 мандата.

ГЕРБ спечели 1 081 605 гласа и 97 мандата. Останалите „прозападни” партии не влязоха в парламента. СДС имаше 48 681 гласа, ДСБ – 103 638, а новопоявилата се ДБГ – 115 190.

През 2014 г. ГЕРБ взе 1 072 491 гласа и имаше 84 мандата. Реформаторският блок получи 291 806 гласа и 23 мандата. „Русофилските” партии обаче също се представиха сравнително добре: БСП – 505 527 гласа, 39 мандата; „Атака“ – 148 262 гласа, 11 мандата; отцепилата се от БСП АБВ – 136 223 гласа, 11 мандата. В особено положение бе появилият се тогава Патриотичен фронт. Той спечели 239 101 гласа и 19 мандата. Съставна част от него бе „русофилската” ВМРО, докато другата партия НФСБ е по-скоро „прозападна”.

Ръководената от Красимир Каракачанов (вдясно) уж патриотична партия ВМРО всъщност се оказа русофилска.

На последните парламентарни избори „русофобите” също се представиха по-добре. ГЕРБ взе 1 147 292 гласа и 95 мандата. „Нова република“ събра 86 984 гласа, „Да, България” – 101 177 гласа, Реформаторски блок – 107 407 гласа, но и трите партии не влязоха в парламента.

БСП събра 955 490 гласа и 80 мандата. „Обединени патриоти” имат 318 513 гласа, като две трети от тази коалиция са „русофилските” „Атака” и ВМРО. Тя има 27 депутати.

Хем на Запад, хем с Путин

В тази кратка ретроспекция не са посочени резултатите на ДПС, тъй като не е много ясно тази партия към кои точно трябва да бъде причислена. От една страна, представителите на движението обикновено са последователни евроатлантици. Те доказаха това включително с факта, че бяха единствените в този парламент, които гласуваха против рестартирането на АЕЦ „Белене”. От друга страна обаче, ДПС винаги е било готово на коалиция с БСП, а напоследък почетният му председател Ахмед Доган е доста благосклонен към Русия и режима на Владимир Путин.

Ахмед Доган сам препоръчва на ДПС да не заимства проруските му позиции и благосклонното му отношение към режима на Путин, за да не бъде обвинена партията в нелоялност спрямо евроатлантизма.

Тенденцията на изборните резултати е ясна. След като през първите 7 години на прехода обществото се колебаеше в своя избор, то от 1997 г. насам то е по-скоро с прозападна ориентация. И печеливши са онези партии, които съумеят да докажат своята евроатлантическа принадлежност. Особено показателна в това отношение е политическата съдба на НДСВ. Симеон успя да накара хората да забравят лъжите му за 800-те дни и почтеност във всичко, като им заяви, че няма да влиза в коалиция с БСП. Когато обаче излъга и за това, то партията НДСВ бе пратена от българите в историята.

Демокрацията може да е отнела много на червената лидерка Корнелия Нинова, но със сигурност огромната ѝ признателност към Русия е непокътната...

Показателни са и резултатите от последните избори. На тях в последния момент ГЕРБ добави към реалния си резултат около 300 хил. гласа. Това се случи, след като лидерката на БСП Корнелия Нинова обясни колко много ни е отнела демокрацията и декларира, че ако стане премиер, ще работи за отпадане на санкциите срещу Русия. Голяма част от прозападно ориентираните българи се притесниха от тези изявления на Нинова, тъй като към този момент според социологическите проучвания ГЕРБ и БСП бяха с близки резултати. И възможността Нинова да стане премиер беше съвсем реална. Тези избиратели се активизираха и подкрепиха ГЕРБ – единствената прозападна партия, за която бе сигурно, че влиза в парламента.

Презрение срещу унижение

През последните няколко месеца обаче ГЕРБ доста сериозно накърни евроатлантическия си имидж. Борисов отказа да изгони руски дипломати заради случая „Скрипал” и рестартира АЕЦ „Белене”. Освен това посети Москва, където унизи цяла България с извиненията, поднесени лично на Путин за това, че сме били лоялни членове на ЕС и по тази причина не сме довършили „Южен поток”. Още по-неприятното е, че за цялото си унижение – лично и национално – Борисов получи от Кремъл презрение. Или в най-добрия случай снизхождение.

В този смисъл какво ще се случи на следващите парламентарни избори е твърде важен въпрос. Те не просто ще решат кой ще управлява България. А и ще покажат каква е степента на търпимост на българите към „русофилските” завои на „русофобските” партии. Досега, както стана ясно, българският избирател не прощаваше подобни извъртания.

Ако се вярва на социолозите, поведението на Борисов не се отразява особено на неговата популярност. В случай че неговите врътки не повлияят особено на изборния резултат на ГЕРБ, това би могло да означава, че Борисов продължава да е ненадминат виртуоз в популистичното флиртуване с електората. Разбира се, има и друг фактор – към този момент ГЕРБ просто нямат силна прозападна алтернатива.

Друго обяснение

Би могло да има обаче и друго обяснение – че българите вече са по-толерантни към „русофилията”. И също както през 90-те години на XX в. са разколебани в своя цивилизационен избор, направен категорично през 1997 г.

Въобще следващите парламентарни избори, за които не е изключено да са скоро, се очертават като твърде важен тест не само за българската демокрация, но и за геополитическата ориентация на страната ни. В настоящия парламент всички политици се обявяват срещу т.нар. Европа на две скорости. Но същите тези политици не просто не държат България на първа европейска скорост, а понякога направо дърпат ръчната спирачка. Включително с поведението си спрямо Русия. Въпросът е дали в следващия парламент ще има партии, които не само ще са против „Европа на две скорости”, но и ще работят активно това да не се случва.

---

* Този текст е публикуван в сп. "Клуб Z" през юли 2018 г. Още текстове от същия автор можете да прочетете тук.

И КОС на пътя: гледат за оръжие в колите

http://clubz.bg/71717-i_kos_na_pytq_gledat_za_oryjie_v_kolite

МВР безпрецедентно изкарва през летния сезон за проверки на пътя и служители на т. нар. служба КОС (Контрол над общоопасните средства, б.р.). Те ще проверяват шофьори и пътници за оръжия и боеприпаси, както и за валидността на разрешителните към тях, стана ясно от думите на гл. инспектор Росен Рапчев, началник „Пътен контрол” към ГД „Национална полиция”.

След като бъдат спрени автомобилите, освен всички традиционни проверки и тестове за алкохол или наркотици, ще се извършва проверка и от служителите на КОС, стана ясно на тазсутрешен брифинг на КАТ.

Освен това полицейските екипи ще бъдат оборудвани с нови камери с много висока разделителна способност, която ще предава детайлни данни.

„Полицейските екипи ще са оборудвани с камера с много висока разделителна способност, която ще им предава сигнали за водачи, които се движат агресивно, на близка дистанция или използват лентата за принудително спиране на автомагистралите.

Смятам, че тези операции ще имат много сериозен превантивен ефект, за да могат гражданите да се движат нормално“, обясни гл. инспектор Рапчев. По думите му полицейските екипи днес ще бъдат разположени на основните пътни направления в посока Черноморието.

Той призна, че част от причините за акцията са прибирането на транзитно преминаващите през нашата територия чужди граждани и завишеният поток от туристи.

Наследничката на Шарлопов- Ева вдига нов хотел в Сандански в негова памет

http://regiona.bg/%d0%bd%d0%b0%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%88%d0%b0%d1%80%d0%bb%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%b2-%d0%b5%d0%b2%d0%b0-%d0%b2%d0%b4%d0%b8%d0%b3%d0%b0-%d0%bd/

Половин година след смъртта на един от най-успешните бизнесмени у нас – Стефан Шарлопов, първородната му щерка Ева е подхванала мащабен строителен проект за 4 млн. лв в Сандански.
55-годишният собственик на верига от хотели „Шарлопов комплекс” издъхна през февруари от сърдечна недостатъчност, а бизнес делата му бяха поети от неговата щерка от първия му брак Ева Шарлопова-Гергинова

Още преди смъртта на бъгарския Доналд Тръмп младата дама бе изпълнителен директор на „Шарлопов Груп” и бе дясната ръка на татко си. Покойният милионер не успя да остави завещание, затова 50% от състоянието му остана в ръцете на младата му вдовица Бояна, писа „Уикенд“. Останалите 50% бяха поделени между нея и петте му деца – 30-годишната Ева, тийнейджърките Бояна и Стефани и 8-годишните близнаци Георги и Илия.
Макар и с минимален дял от наследството, веднага след смъртта на татко си, Ева започнала ново бизнес начинание в негова памет. Още миналата година Шарлопов направил първата копка на нова 5-етажна сграда до съществуващата хотелска част на 5-звездния „Парк Хотел Пирин”, но внезапната му кончина замразила работата.
Първоначално срокът за изпълнение бил 14 месеца, но трагичните обстоятелства попречили да бъде спазен. В момента кипи усилена ремонтна дейност на обекта и до края на годината новата хотелска част щяла да бъде открита. Целта била един от най-посещаваните хотели в района да привлече още повече туристи и да превърне Сандански в топ дестинация за почивка.
Освен баровския „Парк Хотел Пирин”, семейството на Шарлопов наследи 4-звездния „Янтра” във Велико Търново, хотел „Мургавец” на Пампорово и тузарския морски комплекс „Созополис” край Созопол, състоящ се от 52 обзаведени по последна дизайнерска мода къщи за отдих.

Въпреки крехката си възраст, амбициозната Ева работеше рамо до рамо с баща си. Още от малка тя била научена, че парите се изкарват с къртовски труд. Първите си спестявания направила като дете във фабрика на татко си. За да овладее тънкостите на хотелиерския бизнес, Ева започнала да се труди от най-ниските нива. Първата й работа била на поточна линия, където лепяла етикети на рула. После работила като камериерка, готвачка и хостеса в хотелите и заведенията на баща си. За труда си получавала минимална заплата.

 

 

Материалът Наследничката на Шарлопов- Ева вдига нов хотел в Сандански в негова памет е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Над 10 отбора мерят сили в турнира по джитбол на плажа в Аспарухово

http://varnautre.bg/2018/08/10/86970/%d0%bd%d0%b0%d0%b4-10-%d0%be%d1%82%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b0-%d0%bc%d0%b5%d1%80%d1%8f%d1%82-%d1%81%d0%b8%d0%bb%d0%b8-%d0%b2-%d1%82%d1%83%d1%80%d0%bd%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%bf%d0%be-%d0%b4%d0%b6%d0%b8

Ежегодният турнир по Джитбол ще се проведе на 11 и 12 август на плажа в Аспарухово. В състезанието ще вземат участие над 10 отбора, а от сред състезателите ще видим известни футболни звезди – Румен Николов, Владо Мирчев, Генади Луго и други. Финалите са насрочени за 12 август от 09.00 часа. Организатори на плажното състезание […]

10 август в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=379544

Събития 258 г. – В Рим е изгорен свети Лаврентий Римски. 610 г. – Ислям: Мохамед започва да получава Корана от Господ чрез ангела Габриел. 654 г. – Евгений I е избран за римски папа. 955 г. – Състои се Битката на Лехското поле – решителна победа за Ото I, владетел на Източното Франкско кралство над маджарските вождове Булчу, Лел и Сур.

Либерализмът произведе ексктремистко политическо течение

http://pogled.info/svetoven/liberalizmat-proizvede-eksktremistko-politichesko-techenie.96715

/Поглед.инфо/ Либерализмът, който в продължение на столетие беше доктрина на свободата, правата на човека и държавната ненамеса, отхвърляйки потиснически политически, икономически и социо-културни модели, беше изкривен през последното десетилетие.

Образованието е ключов двигател за имотния пазар в Швейцария

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287032_%D0%9E%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%B5+%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%BE%D0%B2+%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB+%D0%B7%D0%B0+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82

 Образованието е ключовият двигател за търсенето на имоти в Швейцария, където пазарът е разделен между местни и чуждестранни купувачи, пише онлайн изданието propertywire.com.

Швейцария има най-добрата образователна система в света по данни на World Economic и това помага за стимулирането на пазара в страната.

На фона на лихвените проценти, които са на негативна територия от 2014 г. в Швейцария, имотите привличат интереса на инвеститори, търсещи материални активи, които могат да донесат по-голяма възвръщаемост, показва анализ на международната консултантскакомпания Knight Frank.

Според него хората, които работят в Женева, проявяват по-голямо желание да пътуват до града от райони в кантон Во като Ла Кот и дори Лозана, където цените на имотите и общинските такси са по-ниски.

Алекс Кох де Гурянд, ръководител на филиала в Швейцария на Knight Frank, обяснява, че местните купувачи имат по-големи бюджети и през последните месеци най-голям е интересът към имоти в ценовия диапазон от 2 млн. до 8 млн. швейцарски франка.

Анализът показва още, че най-луксозният сегмент от пазара на имоти е станал поляризиран. Продавачите на имоти на цена между 20 млн. и 40 млн. швейцарски франка са изправени пред най-сериозна конкуренция, като цената на имота и състоянието му са от най-голяма важност, докато над този ценови праг търсенето остава стабилно.

 

Въпреки че курсът на швейцарския франк се понижи спрямо ключови валути миналата година, той остава силен по исторически стандарти. „Макар че това може да се отрази на усещанията на купувачите на всички швейцарски пазари, купувачите в езерните области са съсредоточени повече върху печалбата в дългосрочен план и ползите за начина на живот“, казва Гурянд.

В градовете, където чужденци имат право да купуват жилище, те могат да се сдобиват само с един имот, в който официалното жилищно пространство не надхвърля 200 кв. м.

За сметка на това швейцарските жители са изправени пред по-малко ограничения за това къде и какво могат да купят, докато притежателите на паспорт на страна извън Европа са ограничени до едно основно жилище. Местните купувачи обичайно имат по-големи бюджети и ясно определен район на търсене.

Търсенето в последните месеци е най-силно в ценовия диапазон между 2 млн. и 8 млн. швейцарски франка. Бюджетите на чуждестранните купувачи са значително по-ниски от около 1 млн. до 4 млн. швейцарски франка. Повечето правят първата си придобивка на тази цена, но след като свикнат с района, увеличават инвестицията си.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване