До Бостън и назад

http://terminal3.bg/do-bostn-i-nazad/

Преди едни цели 17 години заминах да уча в Бостън. Заминах защото там университетът беше по-добър и щях да уча математика при хора, които само бях мечтал някога може би да видя от далеч или поне ще се запозная с някой който ги е виждал. И изведнъж- хоп, мога да се запиша на курс при тях, да им задавам глупави въпроси, да правя проекти под техния поглед. На живо!

Заминах с нежелание и определено не защото съм искал да “избягам от България”, да “се махна от кочината”. Или някое от другите любими клишета. Просто ми се отвори страхотна възможност и се възползвах.

После ми се отвори друга възможност – да направя докторат на другия край на Америка. Пак при едни хора заради които си струва да събереш целия си багаж, да прелетиш още 5 хиляди километра и да заживееш в едно китно калифорнийско селце и да смяташ време с 10 часа разлика.

Като завърших, хванах работа в Ню Йорк, беше криза и нямаше избор на география. Като за случайност, Ню Йорк се оказа много приятен. Няколко години по-късно, се преместих с много зор в Лондон- защото харесвам Европа и искам да съм близо до дома.

Общо взето животът се завърта и ако човек има желание да оцелее и да се реализира трябва да е наясно че повече от половин година напред не може да се предвиди. Ако някой ви каже, че да живееш далеч от родния си дом е много лесно или винаги приятно, вероятно разговаряте с психопат или патологичен лъжец. Живота обаче си иска своето, понякога оставя да го водим, понякога той ни води.

През всичките тези 17 години поддържам непрекъсната връзка с България, виждам и добро и лошо, прекарвам къде повече къде по-малко време. И се сблъсквам с нещо необяснимо – несломимото желание на част от сънародниците да ми обяснят, че не просто съм отишъл да уча и работя, а съм избягал с писъци от България– родината-мащеха. Всичките ми опити да убедя, че това не е така, се удрят в твърдата увереност на събеседника, че разбира собствените ми мотиви по-добре от мен. Че не е възможно привидно нормален човек, който “се е измъкнал от това блато” да каже добра дума за България освен ако не го мъчи носталгия или деменция. Не просто мнението ми за настоящето е невалидно, но и мнението ми за собственото ми минало.

Толкова много понякога се мразим като народ, че отказваме да чуем разказ от първо лице, ако той не съвпада с предварително изградената ни представа.

Склонни сме да обясним на някого, че разбираме живота му по-добре от самия него само и само за да не признаем, че е възможно да има и друга гледна точка. И ако се чудите защо повече хора не се връщат, то е от части и защото на завърналия се от запад се гледа на моменти като на призрак.

Преди няколко месеца на стената си във фейсбук опитах да споделя някои тривиални и средно оптимистични наблюдения за живота в България. Част от хората, дори приятели с които щастливо и преди и след това си пия бирата бяха готови да ме изядат с парцалите заради това светотатство. Мигрантът никога няма право на коментар – ако е положителен, то е “защото не знаеш какво е”, ако е отрицателен то е “с кои очи даваш акъл след като си избягал”. Това е цена, която всички се научаваме да плащаме. Но другото, дето ни е отнето дори правото да знаем защо сме заминали, е необяснимо.

Аз просто отидох да уча. И да работя. Направих го не за да бягам, а защото така беше по-добре в онзи момент. Стотици хиляди хора са в същото положение. Всеки има своя история и тая история, ще се изненадате, не винаги съвпада с обществените очаквания.

Виц на деня

http://www.struma.com/zabavno/vic-na-denya_137706/

- Как се нарича човек в обкръжение на три мутри?
- Жертва.
- На двайсет мутри?
- Банкер.
- На петдесет мутри?
- Главатар.
- На двеста мутри?
- Надзирател...

На 10 август рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7003421

На 10 август рожден ден иматАнжело Красини, художник бижутер Проф. Асен Селимски, оперен певец Георги Стайков, актьор Проф. д-р Даниел Вълчев, юрист, ръководител катедра "Теория и история на държавата и правото" в Юридическия факултет на СУ "Св. Кл. Охридски", бивш вицепремиер и министър на образованието Емануил Йорданов, адвокат,

Агенцията по вписванията ще анализира състоянието на архивите и цифровизацията

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287031_%D0%90%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%BE+%D0%B2%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D1%81

 Агенцията по вписванията ще реализира обществена поръчка за извършване на анализ на текущото състояние на архивите и на процесите по цифровизация, съобщи правителствената пресслужба.

Обхватът на обществената поръчка включва извършването на детайлен анализ на данните в информационната система на Имотния регистър, както и информацията, налична само на хартиен носител в 113-те служби по вписванията.

В подсистема „Имотен регистър“ на интегрираната информационна система за кадастър и имотен регистър се предвижда да бъдат извършени дейностите по осигуряване на поддръжка, повишаване ефективността на служителите, повишаване сигурността на информацията и оптимизиране на работния процес.

Агенцията по вписванията е стартирала и проект по Оперативна програма „Добро управление“ - „Надграждане на имотния регистър за интеграция с кадастралния регистър и предоставяне на допълнителни е-услуги“. Предвижда се чрез него да бъдат реализирани минимум девет нови електронни услуги. 

Агенцията е започнала и разработването на проекти на Наредба за двустранната връзка и обмена на данни между кадастъра и имотния регистър и проект на Наредба за създаване, поддържане и ползване на информационните системи за кадастъра и имотния регистър, както и за прекия достъп до данните в тях.

На днешното си заседание правителството прие Програма за дейността по създаване на кадастъра и имотния регистър през 2018 г., както и Отчет за дейността по създаването на кадастъра и имотния регистър през 2017 г.

Сред приоритетните цели за 2018 г. на Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) са изработване на кадастрална карта и кадастрални регистри (КККР) за неурбанизираните територии, възлагане създаването на нови КККР, подобряване на качеството на кадастралната карта и кадастралните регистри, както и качеството на предоставяните кадастрални услуги и поддържане и развитие на информационна система на кадастъра.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

 

Къде отиват дизеловите автомобили от Германия?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287030_%D0%9A%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%93%D0%B5

 Износът на дизелови автомобили, втора употреба, от Германия само за една година се е увеличил с 20,5% до 239 541 коли. Това става ясно от анализ на отдела за логистика на Университета Вюрцбюрг-Швайнфурт, подготвен съвместно с Асоциацията на европейскиябизнес.

 

Къде отиват всички тези коли? Според статистиката, най-голямо увеличение за миналата година записва пазарът в Украйна – със 136%, следван от този в Хърватия (+89,6%). На трето място е България (+27,7%), а на четвърто – Румъния (+26,8%). Анализът е направен на основата на данните на Федералното управление за статистика на Германия, съобщава изданието Automobilwoche.

В анализа се посочва, че след избухналия през 2015 г. скандал с дизеловите двигатели на Volkswagen в Германия рязко спадна търсенето на автомобили с такова гориво. Вече е трудно те да бъде продадени на вътрешния пазар, което води до намаляване на цените. Затова и повечето се изнасят за чужбина.

Какви коли се изнасят за страни като България четете в продължението на материала в Automedia.bg. 

По статията работи: Automedia.bg

 

Galaxy Note 9 - по-издръжлив и с S Pen с повече функции

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287029_Galaxy+Note+9+-+%D0%BF%D0%BE-%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%BB%D0%B8%D0%B2+%D0%B8+%D1%81+S+Pen+%D1%81+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D1%84%D1%83%D0%BD%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B8

 Samsung Electronics представи „фаблета“ Galaxy Note 9 на събитие в Ню Йорк, обещавайки по-голяма издръжливост на батерията и бързо охлаждане, за да привлече геймъри и да съживи намаляващите си продажби.

От компанията разкриха, че телефонът ще се появи на пазара съвсем скоро - на 24 август. Без да изневерява на стила си, устройството е с 6,4-инчов AMOLED дисплей. Този път Samsung залага на 4000 mAh батерия, с която обещава по-дълго ползване на устройството, без притеснение през деня. Това е най-голямата батерия за Note до момента.

Освен върху батерията, акцентът пада и върху стилуса S Pen, който се сдобива с нови функции. Той работи с Bluethooth и се зарежда чрез поставяне в самия телефон, а идеята на компанията този път е да даде повече възможности за ползване на джаджата, включително опцията за правене на селфита от дистанция, без да държите телефона, и управление на презентации например.

 

За снимането отговаря двойната широкоъгълна 12MP Dual Pixel камера с двойна бленда. Компанията е добавила функции, които позволяват при заснемане телефонът да подсказва дали снимката е успешна, като изписва дали някой не е със затворени очи например. 

И все пак Galaxy Note 9 не се различава значително от Galaxy S 9. Чипсетът е Snapdragon 845, а устройството ще работи с ъпдейтната версия на умния асистент – Bixby 2.0.

За първи път смартфонът разполага с микро SD слот, който да увеличи паметта на телефона до 512GB, в добавка към наличните 128GB вътрешна памет.

Сред новъведенията е и кабел, който позволява директна връзка между смартфона и телевизор например. Идеята на компанията е смартфонът да служи вместо компютър. 

 

Galaxy Note 9 вече е достъпен за предварителни поръчки у нас, през партньорите на Samsung в страната. 

Galaxy Home

Samsung най-сетне показа умната си колонка, която също ще работи с Bixby. Устройството разполага с крачета, което отличава дизайна му от този на другите модели колонки на пазара. Засега обаче компанията е готова само с дизайна на колонката, защото единственото, което разкри допълнително за нея, е, че ще разполага с осем микрофона, така че да чува командите ни независимо в коя част на дома се намираме.

Не е ясно кога ще излезе на пазара новата колонка, нито каква ще бъде цената ѝ. Компанията само даде заявка, че навлиза и в този технологичен сегмент, но запази подробностите за по-късно. Обещанието е да чуем повече за колонката по-късно тази година, евентуално през ноември.

Galaxy Watch

Samsung представи и най-новата версия на Galaxy Watch. Той разполага с AMOLED сензорен дисплей. Часовникът е водоустойчив, с LTE свързаност и Gorilla Glass DX+. Освен обещанието за по-издръжлива батерия на смартфона, Samsung даде заявка за същото и при умния си часовник. Идеята е устройството да се зарежда на няколко дни. Фокусът, разбира се, пада върху функциите, свързани със здравето, а компанията нееднократно акцентира на функции за справяне със стреса. Умният часовник ще разпознава кога сте стресирани и може да ви известява за това, като ще цели да ви помогне да се успокоите.

Интеграция на Spotify

Особено важно партньорство разкри Samsung на събитието си в Ню Йорк. Музикалната стрийминг платформа Spotify ще бъде интегрирана във всички Galaxy устройства, включително колонката Galaxy Home. Тя ще бъде основен музикален плейър в тях. Ходът е особено важен за Spotify от гледна точка на конкуренцията на пазара на музикален стрийминг и навлизането на технологичните играчи на него. 

Снимки на новите устройства вижте в нашата галерия. 

По статията работиха: автор Елена Кирилова, редактор Божидарка Чобалигова

 

Адвокат Марковски за оковите на Десислава Иванчева: България става джунгла

https://petel.bg/Advokat-Markovski-za-okovite-na-Desislava-Ivancheva--Balgariya-stava-dzhungla__277660

Снимка Булфото Министерството на правосъдието допусна грешка с оковите на Десислава Иванчева. Това е морален удар, тъй като в Конституц...

Алекс Сърчаджиева разказа колко е погнусена от случката с вандалщината на гроба на майка й

https://petel.bg/Aleks-Sarchadzhieva-razkaza-kolko-e-pognusena-ot-sluchkata-s-vandalshhinata-na-groba-na-mayka-y__277659

Алекс Сърчаджиева разкри пред Нова телевизия колко е възмутена от липсата на пластика от гроба на майка й – голямата актриса Пепа Никол...

Водещата Цънцарова направи забавен гаф в ефир, но само след стотни от секундата замаза положението

https://petel.bg/Vodeshhata-TSantsarova-napravi-zabaven-gaf-v-efir--no-samo-sled-stotni-ot-sekundata-zamaza-polozhenieto-__277658

Известната с хапливия си език Мария Цънцарова, която обича да провокира и властва над гостите си в ефира на БТВ, направи забавен гаф. В ...

Бивш шеф на ЦСБОП: Акцията срещу Митьо Очите се използва като политическа бухалка

https://petel.bg/Bivsh-shef-na-TSSBOP--Aktsiyata-sreshhu-Mito-Ochite-se-izpolzva-kato-politicheska-buhalka__277657

Снимка: btvnovinite.bg  Българските служби за сигурност са инструмент на политическите партии, а случат на Митьо Очите се използва за разчиств...

Новият президент на Колумбия очарова света с прекрасното си семейство (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/noviiat-prezident-na-kolumbiia-ocharova-sveta-s-prekrasnoto-si-semejstvo-snimki-2113890

Новият президент на Колумбия очарова света с прекрасното си семейство. 42-годишният Иван Дуке позира за официални портрети със съпругата си Мария Хулиана и трите си деца. img wide]34739114[/img]

САЩ ще създадат космически военни сили

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287028_%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%82+%D0%BA%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B8

 Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс обяви създаването на Космически сили след изразеното от президента Тръмп желание САЩ да имат превес в космоса, предадоха Франс прес и БТА.

 

"Настъпи моментът да напишем следващата глава от историята на нашите въоръжени сили, да се подготвим за следващото бойно поле, където най-добрите и най-смели американци ще бъдат призовани да осуетят и победят нова вълна от заплахи срещу нашия народ и нашата държава. Настъпи моментът да създадем Космическите сили на САЩ", заяви Пенс пред военни в Пентагона.

 

Той добави, че вече се води подготовка тези Космически сили да станат шестият вид въоръжени сили на САЩ, заедно със сухопътните, военновъздушните, военноморските, морската пехота и бреговата охрана, както нареди Тръмп през май.

Тъй като обаче създаването на нов вид въоръжени сили трябва да се одобри от Конгреса, Пенс заяви, че процедурата ще премине поетапно, като целта е Космическите сили да бъдат създадени до 2020 г. Той поиска от Конгреса да одобри допълнителен бюджет от 8 милиарда долара за следващите пет години.

В момента за космоса отговарят военновъздушните сили на САЩ.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Летните трансфери във Висшата лига със спад за първи път от 8 години

http://clubz.bg/71716-letnite_transferi_vyv_visshata_liga_sys_spad_za_pyrvi_pyt_ot_8_godini

За първи път от осем лета има спад в похарчените пари за трансфери във Висшата английска лига, пише Би Би Си. Прозорецът затвори вчера в 17 часа местно време (19 ч наше), като от юни месец досега са дадени 1,2 милиарда паунда. Това е с около 200 млн. по-малко от поставения през 2017 г. рекорд.

Може би една от причините е, че тази година периодът за покупки приключи много по-рано - ден преди началото на шампионата, който стартира днес в 22:00 ч с двубоя "Манчестър Юнайтед" - "Лестър". Това бе решено още през миналата година. До 2017-а сделки можеха да се правят до края на август. Броят на закупените състезатели също е нисък - 108, а във всяка една от предходните 5 години е бил повече.

Само вчера клубовете са договорили играчи на обща стойност 128 млн. паунда. Все пак Висшата лига записа върхово постижение и тази година - на платените пари за футболисти извън Острова - 880 млн. (770 млн. за 2017-а), сочат данни на "Делойт".

Гръмки трансфери нямаше - не и като имена. Ден по-рано "Челси" се съгласи да плати 72 млн. паунда (80 млн. евро) за вратаря на "Атлетик" (Билбао) Кепа Арисабалага. Това се оказа и най-скъпата покупка на лято 2018. Любопитно е, че и №2 е вратар - Алисон от "Ливърпул", привлечен за 72 млн. евро. Най-коментираната изходяща сделка също на страж - Тибо Куртоа смени "Челси" с "Реал" (Мадрид).

А до края на август английските клубове могат да загубят футболисти, тъй като "прозорецът" за останалата част на Европа остава отворен.

Счита се, че големият печеливш от фаворитите за титлата и призовите места е "Ливърпул", който взе играчи на всички постове, на които имаше нужда и се раздели с над 200 млн. паунда. Шампионът "Манчестър Сити" пък най-накрая постигна цел, набелязана още миналата година - Риад Марез от "Лестър" (60 млн. паунда).

"Тотнъм" постави рекорд в историята на Висшата лига - "шпорите" не взеха нито един нов. Може би причина за това е, че довършва новия си стадион в Северен Лондон. Арената, чиято стойност е около 800 милиона паунда, официално ще отвори врати през септември.

"Манчестър Юнайтед" се ограничи с взетите още преди Световното Диого Далот (защитник от "Порто"), Лий Грант (35-годишен вратар от "Стоук") и бразилския национал Фред (от "Шахтьор" Донецк за 47 млн.). Това е крайно недостатъчно за мениджъра Жозе Моуриньо, който се надяваше на поне двама нови, а най-силно настояваше за централен защитник.

"Червените дяволи" се разминаха с английския национал Хари Магуайър ("Лестър"), Жером Боатенг ("Байерн"), Тоби Алдервайрелд ("Тотнъм"), Джери Мина ("Барселона") и Диего Годин ("Атлетико" Мадрид). В крайна сметка Мина бе закупен от "Евертън" за 27 млн. лири. "Карамелите" са се сдобили с около 11 играчи (!), като в тази бройка влизат и завърнали се преотстъпени състезатели.

Само в последния ден "Евертън" взе трима - освен Мина, също Андре Гомеш от "Барселона" и бразилското крило Бернард от "Шахтьор". Най-активен в последния ден беше новакът във Висшата лига "Фулъм", сдобил се с петима футболисти.

Роман Абрамович няма право засега да пребивава във Великобритания, но въпреки това "Челси" похарчи добри пари - освен Арисабалага клубът се сдоби с Жоржиньо от "Наполи" за 57 млн. лири, а засега успява да задържи звездите си Еден Азар и Уилиан.

"Арсенал", който премина във владение изцяло на американския си собственик Стан Кронке, плати за петима нови, като общата им стойност е почти колкото на Арисабалага от "Челси".

Ужасната история на румънска проститутка, която промени Ирландия

https://www.vesti.bg/sviat/uzhasnata-istoriia-na-rumynska-prostitutka-koiato-promeni-irlandiia-6085349

Всичко ми мина през главата – че ще ме убият, ще ми вземат органите или че ще ме направят проститутка

Кой ще откупи Tesla?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287027_%D0%9A%D0%BE%D0%B9+%D1%89%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B8+Tesla%3F

 След като във вторник главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск обяви със съобщение в Twitter, че възнамерява да изтегли компанията от фондовата борса, като я направи частна, започнаха да се появяват различни спекулации относно съдбата на автомобилния концерн и откупуването на неговите акции.

Ето и кои са предполагаемите източници на финансиране според Financial Times:

1. SoftBank, Япония

Благодарение на своя фонд от 100 млрд. долара, който SoftBank откри с цел подпомагане на технологичните компании, японският технологичен концерн осъществи агресивен ход в сферата на услугите за споделен превоз, където притежава дялове в Uber, Didi Chuxing, бразилската 99, индийската Ola и източноазиатската група Grab.

 

През май SoftBank обяви план за инвестиране на 2,25 млрд. долара в отдела на General Motors за автономни автомобили. Технологичният фонд обаче смята Tesla за надценена компания и доскоро нямаше индикации, че може да инвестира в нея.

Дори и да поиска да добави производителя на електромобили към своя списък с инвестиции, SoftBank може да срещне пречка в лицето на Американската комисия за чуждестранни инвестиции (Committee on Foreign Investment in the US - Cfius), тъй като японският кредитор поддържа тесни взаимоотношения с Китай и зад името на банката стоят няколко предишни отлагания на подобни сделки. Въпреки това обаче, поне по информация на Bloomberg, изпълнителните директори на Tesla и SoftBank са провели среща през 2017 г., на която са обмисляли как Tesla да стане частна. Преговорите между Илон Мъск и Масайоши Сон обаче са се провалили заради несъгласие по въпроса за собствеността,предава Bloomberg, като се позовава на запознати със случая източници.

2. Tencent, Китай

Китайският интернет гигант Tencent, който стои зад услугата WeChat, плати 1,7 млрд. долара през 2017 г. за 5% от акциите на Tesla. Компанията притежава дялове в Snap и Spotify, като през настоящата година отчита сериозен спад в цената на своите ценни книжа. Не е ясно дали ако Tencent се насочи към цялостно придобиване на Tesla, няма да е необходимо одобрението на Cfius. Пълно участие на китайската компания в управлението на една частна Tesla може освен това да срещне сериозна опозиция от американска страна.

 

3. Суверенните фонд

Суверенният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия вече притежава 5 на сто от акциите на автомобилния концерн. Желанието на престолонаследника принц Мохамед бин Салман да диверсифицира икономиката на страната от петролната индустрия превръща фонда в логичен инвеститор.

Фондът разполага с 250 млрд. долара в активи, като целта е техният размер да се покачи до 400 млрд. долара до 2020 г. Вероятно опитът му да придобие Tesla също може да срещне проверката от страна на Cfius, която ще следи отблизо събитията около делистването на американската компания.

Тясно свързаната с фонда на принц Мохамед Mudabala, суверенния инвестиционен фонд на столицата на ОАЕ Абу Даби, също е заподозрян като евентуален финансов източник. Mudabala и фондът на принц Мохамед се обединиха, за да влеят 60 млрд. долара в технологичния фонд на SoftBank.

Разглеждат се и различни фондове от Норвегия, Катар и Сингапур, които имат реална възможност да се включат в закупуването на Tesla. 

4. Банки

Високорисковите облигации бяха добър вариант през 80-те години на миналия век да закупиш компания, която по принцип не можеш да си позволиш.

При традиционното изкупуване частните капиталови инвестиции биха натрупали нетен капитал, за да купят компания и да финансират остатъка от дълга. Но оскъдните парични потоци на Tesla превръщат това в предизвикателство.

Според анализ, извършен от международната рейтингова агенция Moody през март, дългът на Tesla ще надхвърли осем пъти нейната печалба през следващите 18 месеца.

Това е далеч над нивото, което регулаторите позволяват, когато банките отпускат заеми. Заем все пак може да бъде отпуснат, ако банките установят силни парични потоци. При Tesla обаче тези парични потоци са отрицателни.

5. Институционалните инвеститори

Илон Мъск предложи на акционерите, включително и на взаимните фондове Fidelity и T Rowe Price, които заедно държат 17,4% от акциите на Tesla, да задържат своите дялове, като по този начин редуцират съществено необходимия капитал за откупуването на компанията.

Институционалните инвеститори, от своя страна, желаят първо да видят всички предложения за превръщането на Tesla в частна компания.

„Като дългосрочни акционери ние ще отделим нужното време, за да обмислим това развитие“, заяви представител на инвестиционната компания Baillie Gifford, която е третият по големина институционален инвеститор със 7,8% дял от Tesla.

Janus Henderson, друга подобна компания, която е сред 50-те топ инвеститори в Tesla, изрази подкрепата си за потенциалното излизане на автомобилния концерн от борсата.

„Вероятно ще решим да останем сред акционерите в компанията“, заяви Хамиш Чембърлейн, представител на британската финансова агенция.

6. Приятелите от Силициевата долина

Като един от основателите на PayPal Илон Мъск се радва на някои от най-силните технологични връзки, включващи ранния инвеститор във Facebook Питър Тийл и основателя на LinkedIn Рийд Хофман.

Групата от милиардери има добре известна история от инвестиции и широк спектър от стартъпи в Силициевата долина. Сред тях са космическата компания на Мъск SpaceX, в която участват Тийл и бившият член на борда на директорите на PayPal Скот Банистър.

Но едно е да се инвестира рисков капитал в новопоявила се компания, а съвсем друго нещо е да се подкрепи едно мащабно изкупуване. Изглежда малко вероятно рисковите капиталисти да проявят желание да участват в подобна схема.

 

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Прогноза за времето - 10 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=379543

По Черноморието ще е слънчево с до умерен североизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще са: 28-30°. Температурата на морската вода е 27-28°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. Днес ще е слънчево. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и източните райони до умерен вятър от изток-североизток.

От грозните блокове на НРБ до автентичния "Калчър Лаб"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287026_%D0%9E%D1%82+%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%9D%D0%A0%D0%91+%D0%B4%D0%BE+%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B

 В репортаж от София швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" разказва за динамичните промени в облика на България и нейната столица. Ето някои от по-интересните моменти:

Изданието ни среща с 34-годишния софиянец Чудомир Драгнев, който работел като биолог и химик, докато не открил, че истинското му призвание е изкуството. От няколко години правел метални скулптури чрез заваряване.

През 2014 г. Драгнев и негови приятели открили центъра за изкуство и култура „Калчър Лаб“, четем по-нататък в изданието. „Микрокосмосът на музиканти, занаятчии и графити артисти се намира до софийската Сточна гара. По времето на комунизма, сградата, в която сега се помещава „Калчър Лаб“ е била военно депо, през 1990-те - пазарски склад, а после доста време била необитавана. Историята на този своеобразен културен център казва много за това как се е променила София през последните няколко десетилетия", пише НЦЦ. 

Днес в бившия склад има разнообразни ателиета, сред тя е и работилницата на Чудомир Драгнев. Масите в нея са отрупани с болтове, гуми, цилиндри, крушки и парчета дърво, от които софиянецът прави лампи, космически кораби и роботи във формата на насекоми. „Последното му творение е масивен кораб от черен метал, който скоро ще бъде продаден на търг“, посочва още изданието. 

Репортажът ни среща с още двама обитатели на „Калчър лаб“ - съпрузите Мариана и Кристоф Никозия. Мариана е родом от София. Преди години заминала да учи във Франция, където се запознала с Кристоф. През 2008 г. двамата се преместили да живеят в България. „Смятаха ни за луди. По онова време хората бягаха от България, а не към нея“, споделя Мариана пред „Нойе Цюрихер Цайтунг“.

Bulgarien Park in Sofia (DW/D. Schwiesau)

В града прииждат "млади хора, необременени от половин век социализъм"

"Но само в България е възможно да се реализира подобен проект с толкова малко пари“, добавя французинът Кристоф. Проектът, за който говори, е „Лабораторията“ – студио, в което се провеждат партита с електронна музика, киновечери и изложби. „Творците в „Калчър Лаб“ напомнят на онези, които човек среща по улиците на известния берлински квартал Кройцберг. Всички те търсят едно по-автентично културно преживяване от онова, което предлагат комерсиалните заведения", четем по-нататък в публикацията. 

„Нерегулиран казинокапитализъм“

Не искали в бизнеса им участват български инвеститори, за да не се обвържат с погрешните хора, споделят двамата събеседници пред НЦЦ. Подобно недоверие към „системата“ изпитва голяма част от българското общество. Причината е в "нерегулирания казинокапитализъм“ от годините на прехода, когато едни са „забогатели бързо по съмнителен начин“, докато повечето българи "са си останали все така бедни". Липсата на доверие се отразява отрицателно на политическата стабилност в страната, а негативните последствия са масови протести по улиците и популисти в парламента, посочва още изданието.     

По-нататък се споменава също софийската кметица Йорданка Фандъкова, която поела този  пост "с намерението да модернизира града". В това начинание ѝ помогнали милиардите, които Брюксел инвестира в София, коментира НЦЦ. Според  изданието, софийската кметица гледа на културата и изкуството като на „изгодно средство“, с което да направи българската столица по-атрактивна. "Столичната община разполага с бюджет от около 3 милиона лева, с които финансира галерии, фестивали и други културни мероприятия. Известно време тя е поемала и разноските по наема на арт центъра „Калчър Лаб“. Сега от кметството плащат на собственика символичните 2 лева за кв. метър на година. Творците също имат финансов принос, като всеки от тях заплаща по 5 лева на месец", четем още в публикацията.

Между модерното и архаичното

Една от най-трудните задачи пред столичната община е да преобрази по-бедните софийски квартали, смята НЦЦ. "Финансовото неравенство между различните социални слоеве се забелязва с просто око. Луксозните сгради в някои райони силно контрастират на пустеещите индустриални площи, блоковете от времето на социализма и ромските гета. Няколко стотин метра делят модерното от архаичното", обобщава изданието. 

София расте неудържимо. Населението на града е нараснало с 200 000 души: „Много българи идват в столицата, защото там има по-добри перспективи. Безработица почти няма, а заплатите са двойни. Сред новодошлите има много млади и образовани хора, които не са обременени от половин век социализъм. София се разраства, а те търсят своето място, коментира в заключение НЦЦ.

7000 деца в България – с германски детски надбавки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287025_7000+%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0+%D0%B2+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%E2%80%93+%D1%81+%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B4%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D

 На Сьорен Линк направо му кипва, когато минава покрай задръстените от смет предни дворове в няколко квартала на Дуисбург. „Тук живеят около 19 хиляди души от България и Румъния - синти и рома. През 2012 бяха само 6 хиляди", казва социалдемократът, който е кмет на града в Рурската област. Той обяснява, че съседите все повече се оплакват от планините отпадъци, от шума и от нашествието на плъхове. Част от тези нови граждани на Дуисбург пристигат не защото градът кой знае колко ги привлича, а заради германските детски надбавки: по 194 евро за първите две деца, по 200 евро за третото дете, а за всяко следващо по 225 евро на месец.

Гражданите на държави от ЕС имат право на детски надбавки в онази държава от ЕС, в която живеят и работят. Всички досегашни опити за реформа на този европейски регламент се провалиха. Получаването на детски надбавки в Германия става изключително лесно. Достатъчно е семейството да се регистрира адресно в страната. Тази регистрация автоматично се препраща към Семейната каса, там проверяват дали семейството действително има регистрирани деца и започват да изплащат надбавките. „Дали децата живеят в Германия, дали живеят в Румъния или България, дали изобщо съществуват, това вече е съвсем друг въпрос", възмущава се кметът Линк.

Федерацията на германските градове също констатира наличието на проблем. Изпълнителният ѝ директор Хелмут Деди обаче изрично подчертава: „Повечето хора от Югоизточна Европа са добре интегрирани." Има, примерно, отлично обучени болногледачи от Полша, без които в редица старчески домове би настъпила криза.

Стряскащи цифри

И все пак, оповестеният сега ръст на изплатените детски надбавки в Германия е стряскащ. „През юни 2018 г. детски надбавки са били изплатени на 268 336 деца, които живеят извън Германия – в държави от ЕС или от Европейското икономическо пространство", обяснява говорител на германския финансов министър Олаф Шолц. Ръстът е над 10 процента в сравнение с края на миналата година. Най-много германски детски надбавки се насочват към Полша, следвана от Чехия, Хърватия и Румъния. Годишно германската Семейна каса превежда 600 милиона евро детски надбавки на семейства, които не са германски граждани, 343 милиона отиват по сметки извън Германия.

Откакто влезе в сила свободата на придвижване за източноевропейците, рязко се повиши и броят на децата в чужбина, които получават германски детски надбавки. В края на юни 2018 година германски детски надбавки получават 18 850 деца в Румъния и около 7000 деца в България. Много трудно е да се докаже дали в някои случаи не става дума и за измами.

Кметът на Дуисбург Сьорен Линк и общинските власти са изработили специална схема срещу злоупотребите. „Трябва да пресушим престъпното блато на трафикантите, които подмамват хора от България и Румъния и ги настаняват тук в западнали жилища, в които никой германец не би искал да живее", обяснява той. В много случаи наемодателят се явява в двойна роля: и като работодател, реален или фиктивен. „Открили са пазарна ниша: срещу главозамайващи наеми дават съвършено запуснати жилища, които всъщност вече са необитаеми, а после общината изплаща на наемателите детски надбавки и други социални помощи."

В Дуисбург масово се нанасят ромски семейства от България и Румъния

В Дуисбург масово се нанасят ромски семейства от България и Румъния

Напълно неясно е колко пари в крайна сметка остават за организираните бандити. Детските надбавки се изплащат централно от германските власти, но общинските власти трябва да доплащат за жилищните разноски. А най-големият проблем е застрашеният социален мир – този проблем само налива вода в мелницата на дяснопопулистката партия „Алтернатива за Германия”.

Преди време медиите информираха за един скандал в Бремерхафен, където са били изплащани социални помощи въз основа на фиктивни трудови договори, представени най-вече от български граждани. Щетите, нанесени на социалните каси там, възлизаха на 5,5 милиона евро. В отговор на запитване на „Алтернатива за Германия” германското правителство съобщи, че няма статистика за измамите с детски надбавки в цялата страна. Специалистите обаче твърдят, че в общините непрекъснато се представят фалшифицирани актове за раждане на несъществуващи деца, както и училищни уверения за деца, които изобщо не живеят в Германия. Финансовото министерство признава, че в тези случаи изобщо не е ясно в коя държава живеят децата, получаващи надбавките.

Натиск за реформи

Сегашната лидерка на ГСДП Андреа Налес добре познава проблема още от времената, когато беше министърка на труда и социалното дело. Тя смята, че едно от възможните решения е така наречената „индексация", тоест – детските надбавки да се приведат в съзвучие с равнището на детските надбавки и на разноските за живот в съответната държава. Годишно това ще спестява на Германия стотици милиони евро.

Кметовете на няколко общини обаче нямат повече търпение и увеличават натиска. Заедно с кмета на Фюрт Томас Юнг, дуисбургският кмет Сьорен Линк призовава управляващата коалиция и канцлерката Ангела Меркел да вземат мерки, включително и в рамките на ЕС. „На карта е заложено доверието на хората по места, които всекидневно се сблъскват с проблема", казва Линк и уточнява, че тази тенденция противоречи изцяло на идеята за свободата на придвижване. Защото свободата на придвижване означава да си търсиш работа и в други държави от ЕС, а не да се внедряваш в социалната система и източваш държави пари.

Любим виц на Буги Барабата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7003432

Любим виц на Буги Барабата Любим виц на Буги Барабата - Не са ли ти вече множко килограмите? - Нали знаеш, че за всеки влак си има пътници! - И за товарния

Православен календар за 10 август

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6982642

Православен календар за 10 август Св. мчк и архидякон Лаврентий Св. Лаврентий живял през III в. и бил главният от седемте дякони на Рим - отговарял за социалната дейност на римската църква. По времето на император Валериан църквата била преследвана, за да бъдат присвоени средствата . За да не попаднат в ръцете на императора, Лаврентий раздал всичко на бедните.

Беларус - Репресии като по Сталиново време

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287024_%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D1%80%D1%83%D1%81+-+%D0%A0%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B8%D0%B8+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D0%BE+%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%

 Следственият комитет в Беларус арестува повече от десет журналисти от независими медии. На 7 и 8 август бяха претърсени офисите на най-големия интернет-портал tut.by, на осведомителната агенция BelaPAN, на портала за недвижими имоти Realt.by и редакцията на вестник Kultura, както и жилищата на редактори и журналисти. Иззети бяха компютри и твърди дискове. Арестувана бе главната редакторка на BelaPAN, както и кореспондентът на ДВ в Минск Павлюк Биковский. За разпит беше повикан основателят на tut.by Юрий Зисер.

Наказателното производство заради „нерегламентиран достъп до платена компютърна информация" беше предизвикано от оплакване на ръководството на Държавната осведомителна агенция BElta, което сигнализира, че при използването на платените съдържания от абонати финансовите постъпления не съответстват на действителното потребление. Президентският вестник „Съветска Белорусия" незабавно публикува на своя сайт снимки от претърсванията и два кратки фрагмента от телефонни разговори. Следователите твърдят, че става дума за разговори между главната редакторка на портала Марина Золотова и нейната колежка Анна Колтигина, които обсъждат възможностите да се използват съдържанията на агенция BElta.

Ставало дума за кражба на информация

Беларуското външно министерство бързо оповести, че става дума не за посегателство срещу свободата на словото, а за мерки срещу „банален незаконен достъп до платена информация". Но задържането на хора в продължение на три дни, проведените разпити и наказателното преследване, които официално се аргументират единствено със записа на един телефонен разговор, показват, че силовите структури в Беларус очевидно действат в духа на сталинските времена, когато самопризнанието беше сразяващото доказателство.

Не е тайна, че абонатите на BElta могат да четат новините малко по-рано, отколкото потребителите на безплатния сайт. Ако някой е използвал чужди пароли, за да чете платените съдържания, то това по-скоро е проблем на самата агенция, която е трябвало своевременно да вземе мерки. Препечатването на статии с позоваване на BElta като източник на информацията не може да се смята за кражба. Пък и в Беларус все още няма официално обявен монопол върху информацията.

В беларуския интернет се шегуват, че на сайта на BElta изобщо няма горещи новини, които стават за крадене. Там в най-добрия случай ще намериш информация са количествата пожънато зърно. И така отново стигаме до въпроса към властите: Защо един гражданско-правен проблем се раздува до наказателно преследване с обиски и изземане на документи, а задържаните са вкарани в единични килии в предварителния арест?

Същинската цел е друга

Арестуван бе и кореспондентът на ДВ в Минск Павлюк Биковский

Арестуван бе и кореспондентът на ДВ в Минск Павлюк Биковский

Всичко това се прави с по-далечен прицел. Тук изобщо не става дума за мерки вследствие на нерегламентиран достъп до платените съдържания на осведомителната агенция. Просто се търси повод за нови репресии, чрез които силовите структури в Беларус отново да докажат своята значимост. А заплахите срещу журналисти, които не работят в правителствените медии и вече се намират под много силен натиск, както и опитите за тяхното дискредитиране, отдавна са станали част от дейността на силовите структури.

В Беларус вече е блокиран достъпът до независими информационни източници в интернет като charter97.org и belaruspartisan.by. На непрестанни арести и съдебни дела са подложени беларуските кореспонденти на тв-канал Belsat и на радио Racyja – две медии, които излъчват от Полша. Паричните глоби срещу тези журналисти възлизат вече на десетки хиляди долари.

Разбира се, сега най-разумно би било да се прекрати съдебното преследване на журналистите и да се даде възможност на икономическите субекти да разрешат спора помежду си. Но дали беларуските власти ще се вслушат в гласа на разума?

Румънците в чужбина искат край на произвола в Букурещ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287023_%D0%A0%D1%83%D0%BC%D1%8A%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D1%87%D1%83%D0%B6%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B

 Към западните румънски граници се е устремила лавина от автомобили с британски, испански, италиански и германски номера. Румънците в цяла Европа вече от седмици се уговарят в социалните мрежи да заминат през лятната си отпуска за Букурещ, където на 10-ти август да демонстрират пред правителствената резиденция в подкрепа на правовата държава. Такъв протест на хора, събрали се от чужбина, досега не е имало в ЕС.

Близо 4 милиона румънци живеят, работят или следват в различни европейски страни – това са 20% от населението на страната. Те следят какво става в Румъния по румънски телевизионни канали, но най-вече чрез социалните мрежи. В мрежата, включително и във Фейсбук-профила на ДВ, те критично коментират постоянните опити на така наречената социал-либерална коалиция и на всемогъщия кукловод Ливиу Драгня, лидер на социалдемократите, да поставят под контрол правосъдието и да изкорубят правовата държава. Те периодически организират и митинги в редица големи европейски градове, за да покажат на румънците у дома, че споделят негодуванието им.

"Досега ни игнорираха, а сега вече ни и ругаят"

Сега обаче много от тях са решили да демонстрират на място. Защото искат да бъдат съпричастни към делата на едно общество, което – според данните на румънската Статистическа служба – ежегодно финансират с над 3 милиарда евро. Само през последните десет години румънците от чужбина (главно живеещите в държави от ЕС) са превели в страната над 40 милиарда евро. Болногледачи и лекари, IT-специалисти и строителни работници, шофьори на тирове и сезонни работници в селското стопанство – всички те изпращат пари на семействата си в Румъния и по този начин подкрепят и румънската икономика.

Без техните пари, изкарани с пот на челото, много семейства в Румъния щяха да живеят под границата на бедността. А потреблението, което е двигателят на румънската икономика, щеше направо да се срине. Мнозина от румънците, живеещи в чужбина, смятат, че най-малкото това им дава правото активно да се намесят в политическите дела на страната.

През последните седмици тяхното негодувание особено нарасна, след като политици от управляващата Социалдемократическа партия и техни привърженици многократно отправиха груби нападки срещу румънците в чужбина. Про-правителствените телевизионни канали всекидневно ги обругават като „просяци, крадци и просититутки", като манипулирана от Брюксел, „лумпенизирана диаспора", на която Сорос плаща, за да дестабилизира страната.

Rumänien,Bukarest, schwedisches KfZ-Nummernschild mit einer verdeckten Beschimpfung der rumänischen Regierungspartei PSD wird viral im Netz (DW/R.Schwarz)

Шведска регистрационна табела с лозунг срещу управляващите социалдемократи

„Управниците в Букурещ досега просто ни игнорираха, а сега започнаха и да ни ругаят", възмущава се Дана Херинг, която работи като медицинска сестра в Швеция. Разван Стефанеску, който си изкарва хляба като тираджия също в Швеция, дава воля на огорчението си по един особено оригинален начин. За своя автомобил той напълно законно си е взел шведска регистрационна табела, на която е изписан един грубиянски лозунг на футболните хулигани срещу управляващите социалдемократи. Под някакъв измислен предлог полицията го арестува още при влизането му в страната, но после беше принудена да го освободи под натиска на силната вътрешна и международна критика.

Силата на диаспората

Главното послание на протестиращите гласи: Между румънците в страната и в чужбина не бива да се прави никаква разлика. Това подчертава Кристиян Прешура в интервю за ДВ. Той се занимава с научна работа в Холандия и категорично отхвърля твърденията, че някой плащал на „диаспората", за да протестира в Букурещ. „Никой не ни осигурява безплатен транспорт", казва той, намеквайки за практиката на управляващата партия да събира свои привърженици за митинги в столицата. „Сами си купуваме самолетните билети и си планираме отпуските така, че да бъдем в Букурещ на уречения ден", обяснява с усмивка той.

Габриела Миреску от Цюрих е убедена, че с клеветите по адрес на румънците в чужбина правителството ясно демонстрира колко го е страх от силата на диаспората. „В чужбина румънците виждат как функционира една демокрация. Сега искат това да стане възможно и в тяхната страна."

Към протеста на румънците от чужбина възнамеряват да се присъединят и много румънци, живеещи в страната. Големият въпрос е дали демонстрацията наистина ще протече „напълно спокойно". В мрежата вече циркулират призиви към гражданско неподчинение. Полицията и жандармерията оповестиха, че ще пресичат всякакви опити за провокации.

В Букурещ август си остава нажежен - и политически.

Мръсната тайна за парите на партиите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287022_%D0%9C%D1%80%D1%8A%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5

 Местен лидер на БСП в Бургас казва в националния ефир, че обвиненият в укривателство на Митьо Очите общински съветник Бенчо Бенчев е дарител на партията: „Дали са били 20, 30 или 50 (хиляди лева) не мога да ви кажа, но е помагал, води се отчетност“. В публичния регистър с дарителите на партиите обаче такъв факт не е отразен. Националното ръководство на БСП също официално отрича подобно дарение. После обаче се обажда и самият Бенчев: „Да, спонсорирал съм с пари БСП. Много повече от това, което се говори. Щом не могат да кажат точно колко съм дал, значи има черна каса”.

Не е изключено всички в тази история да казват истината – и в местната организация да са постъпвали такива дарения, и в официалните отчети това да не е отразено, а и самият дарител да е давал повече, отколкото са стигали до местната партийна каса. Най-вероятно тази история ще приключи без да научим нещо повече, защото всичко е ясно – да, така се финансират предизборните кампании в България и има много прости обяснения защо е точно така. Първо, правилата са писани за някаква идеална ситуация, не отчитат реалността и „плачат“ да бъдат прескачани. И второ, нарушаването на правилата не води до никакви последици – доказано е.

Законът срещу реалността

Изборният кодекс ограничава финансирането на партиите – и като размер, и като произход. Не може на избори за парламент разходите на една партия да надвишават 3 милиона лева. Не може на местни избори кампанията да струва повече от 8 милиона за цялата страна, като в тези пари трябва да се вместят кампаниите за кметове и съветници във всичките 265 общини. В рамките на тези пари, не може и разходите за кампанията за един съветник да надвишават 5 хиляди лева. Сега си представете един кандидат-съветник, който призовава избирателите да гласуват за него с преференция и за целта „украси“ града с билбордове. Ясно е, че няма да стигнат 5 хиляди лева. Разходите на големите партии често са повече от лимита и затова част от парите изобщо не се отчитат – това е т.нар. черна каса.

Законът разрешава дарения само от физически лица, но не и от фирми. Пари обаче обикновено се генерират от икономическа дейност, която се осъществява от юридически лица. Затова даренията от бизнеса, каквито са повечето дарения, се налага да „се разхвърлят“ на физически лица, които да ги внесат официално в партийната каса. Всеки може да знае, че в града Х фирмата Y спонсорира кампанията на кмета, но това няма как да присъства някъде черно на бяло. Има и още ограничения – максималният размер на едно дарение от физическо лице е 10 хиляди лева. Когато някой реши да подпомогне нечия предизборна кампания с по-голяма сума, тези пари се разпределят на необходимия брой хора, за да бъде спазен законът. Когато няма на разположение подставени дарители – отиват направо в черната каса. Вероятно законодателят е приел ограниченията с добри намерения, но практиката сочи, че твърде често те са неприложими и партиите заобикалят закона.

Никакви санкции

Емблематична е кампанията на „България без цензура, ЗНС, ВМРО и Гергьовден” за европейските избори през 2014 г. По думите на прокурори по делото „КТБ“, фалиралата банка е спонсорирала тази кампания с „25-30 милиона“. Разходите тогава наистина бяха впечатляващи, но официално отчетените бяха само 1 милион и 200 хиляди лева. Малкото отчетени пари са били транспортирани посред нощ от банката в колите на притежаваната от Цветан Василев ТВ7, след което масово са записвани еднакви дарения – днес, например, десет човека в едно село даряват по 1000 лева, утре в съседното село други 15 души даряват по 10 хиляди лева и т.н.

Иван Бедров

Иван Бедров

Твърде често записаните като дарители изобщо не подозират за тази своя щедрост, а телевизиите показаха достатъчно хора, които през живота си не са виждали 10 хиляди лева накуп, но според регистъра са дарили точно толкова на Бареков.

След толкова много свидетелства за масови нарушения, прокуратурата обяви, че проверява сигналите. И толкова. Резултат няма, няма и санкции за нарушителите. Така една очевидно престъпна кампания остана без последствия. Затова никой не трябва да се учудва защо финансирането на предизборните кампании продължава да става точно по този начин. На теория законодателят е забранил дарения от фирми и е ограничил размера, но това не може да спре бизнеса да подкрепя фаворитите. Забранил е и анонимните дарения, но това не може да принуди някоя фирма да излезе на светло, когато подпомага по-малка опозиционна партия, защото ще ѝ бъде „напомнено“ от институциите да не го прави повече. Нито законът има връзка с реалността, нито някой следи ефективно за спазването му. Защо тогава партиите да се съобразяват?

Кметът на Кресна Николай Георгиев моли държавата за помощ…

http://regiona.bg/%d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d1%80%d0%b5%d1%81%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b0%d0%b9-%d0%b3%d0%b5%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b8%d0%b5%d0%b2-%d0%bc%d0%be%d0%bb/

Държавата не е отпуснала никакви средства за обновяване на военните паметници, свързани с Кресненско-Разложкото въстание, това каза кметът на Кресна Николай Георгиев.

140- годишнината от въстанието ще бъде отбелязана през октомври под патронажа на президента на България.

Най-тревожно е състоянието на военната костница, намираща се в подземието на черквата „Свети Иван Рилски“ в Кресна. Никаква грижа не е полагана за тленните останки на 560 офицери и войници, загинали в Балканските и Първата световна война, откакто те са положени в костницата през 1941 година  каза кметът на общината, като уточни, че в момента приключва ремонтът на самото помещение, с финансовата помощ на Неврокопската митрополия.

В момента се освежават и почистват паметниците на героите от Кресненско-Разложкото въстание, като се поставят и нови паметни плочи на знакови исторически места в района, каза Николай Георгиев. Бюджетът на малката община е крайно недостатъчен за подготовката на честванията по повод 140-годишнината от въстанието, съобщи БНР. Затова той е поискал помощ от държавата. сн.кмета бг

Материалът Кметът на Кресна Николай Георгиев моли държавата за помощ… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Санкциите "Скрипал" - акция за вътрешна употреба

http://clubz.bg/71715-sankciite_skripal_akciq_za_vytreshna_upotreba

Защо му са на Доналд Тръмп обявените нови антируски санкции, пита се в. "Ведомости" и отговаря: президентът на САЩ цели предизборно да увеличи натиска върху Русия.

Формален повод за новите ограничения е отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му през март във Великобритания. Според британските власти това е станало със съгласието на Кремъл или по негово недоглеждане.

Новите санкции бяха анонсирани няколко дни, след като сенатори внесоха в Конгреса собствен, по-суров санкционен законопроект. Всичко това става на фона на кампанията за междинните избори през ноември, след които републиканците, съответно и Доналд Тръмп, може да изгубят мнозинството си в Конгреса, обяснява вестникът.

Според негови експерти, цитирани в друг материал, новите санкции на САЩ може "да забавят руската икономика" - растежът на БВП да се забави с 0,5 до 1,5 процентни пункта, а стандартът на живот "да се понижи още повече".

Новата санкционна вълна ще свие още повече притока на капитали в Русия; бюджетът обаче няма да пострада поради практическата липса на външни заеми и допълнителните доходи от отслабването на рублата, разсъждава икономистката Наталия Акиндинова. Чуждестранните компании обаче ще рискуват всеки път, щом се решат на сътрудничество с руската икономика, смята аналитикът Александър Кнобел.

Ден след обявяването на новите санкции Държавният департамент на САЩ явно се е отказал все пак да забранява полетите на "Аерофлот" до Америка, заключава "Комерсант", след като анонимен дипломат от Вашингтон заяви, че САЩ няма да налагат преки санкции на руската авиокомпания.

Сега става дума само да бъдат спрени доставките за "Аерофлот" на американски стоки, забранени за износ в Русия. Още е възможно впрочем евентуалната забрана - от страна на САЩ или като ответна мярка на Москва, да засегне доставките на самолети Боинг за Руската федерация. Специалисти от бранша в Русия предупреждават, че тогава Москва ще трябва да къса действащи договори и да стане зависима от доставките на самолети Еърбъс.

Източник от бранша изтъква, че възможната забрана ще наруши директно междуправителствена спогодба със САЩ, определяща "Аерофлот" за превозвач. Друг събеседник на вестника смята, че Русия едва ли ще затвори в отговор небето си за американски товарни самолети, тъй като Вашингтон може да забрани тогава на "Аерофлот" полетите над територията на САЩ до Куба, Мексико или Доминиканската република. 

Експертите смятат, че може да бъдат преразгледани договорите за доставки на авиационна техника, както стана с Иран. През юни "Боинг" анулира многомилиардна сделка за доставка на 80 самолета в Иран, след като Тръмп се оттегли от ядрената сделка с Техеран, напомня изданието.

Юристът Александър Пахомов посочва, че "Аерофлот" взема самолети на лизинг чрез специализирани фирми, тъй че при желание ограниченията ще може да бъдат заобиколени.

Ако Москва не приеме ред ултиматуми от страна на Вашингтон, до три месеца нивото на двустранните дипломатически отношения може да бъде понижено. Подобно нещо нямаше дори в разгара на конфронтацията през Студената война, отбелязва "Взгляд". 

Онлайн изданието разглежда различни варианти за сваляне на нивото на дипломатическите контакти между Русия и САЩ. В крайна сметка големи щети няма да има, но "месец или два хаос са гарантирани за всички, а в дипломатическите отношения между двете страни редът бездруго е малко", се казва в статията.

Според "Взгляд" тази акция "е замислена за вътрешна употреба. Тя не означава предвоенна ситуация, но ефектът върху Конгреса ще е достатъчно силен за получаване на допълнителни точки в боксовия мач" на Тръмп срещу специалния прокурор Робърт Мълър. 

От гледище на двустранните отношения новите санкции обаче безспорно са крачка назад, и засега не се очертава никакво "разведряване на напрежението", констатира електронният вестник.

Инициативата за нови санкции означава, че Тръмп, доскоро заявявал, че е готов за нова среща с руския лидер Владимир Путин, в крайна сметка е предпочел преди ноемврийските избори да се вслуша в мнението на американските законодатели и няма намерение да рискува своя политически капитал заради отношенията с Русия, пише в друг материал в. "Комерсант".

Белият дом се присъединява към "пълномащабната санкционна война с Русия", с което я превръща "в неизбежна дългосрочна тенденция, изключваща за близките години възможността да се нормализират отношенията между двете страни", смята руският всекидневник.

Стотици деца на нелегални имигранти в САЩ още не са върнати на родителите си

//dariknews.bg/novini/sviat/stotici-deca-na-nelegalni-imigranti-v-sasht-oshte-ne-sa-vyrnati-na-roditelite-si-2113981

Над 500 от общо 2500 деца имигранти, отделени от родителите си на границата с Мексико, остават под грижите на правителството на САЩ, съобщи Ройтерс. Според съдебни източници броят им е намалял от 672 на 559 през последната седмица.

В този ден става борбата на злите сили със светлите

https://petel.bg/V-tozi-den-stava-borbata-na-zlite-sili-sas-svetlite__277653

Луната е в знак Лъв от 07:19ч, където ще остане до 07:00ч на 12 август. Както лъвът се счита за цар на животните, така и този период се явява “царс...

Даниел Вълчев празнува рожден ден

https://petel.bg/Daniel-Valchev-praznuva-rozhden-den__277656

Роден е на 10 август 1962 г. в Бургас, България. Баща му е капитан на кораб. Възпитаник е на Четвърта езикова гимназия във Варна. През 1987 г. ...

Изследовател твърди: Открих "космически кораб" в Бермудския триъгълник (видео)

https://petel.bg/Izsledovatel-tvardi--Otkrih-kosmicheski-korab-v-Bermudskiya-triagalnik--video-__277655

55-годишният ловец на съкровища Даръл Миклош откри мистериозен обект под водата в района на Бермудския триъгълник. Това съобщава The Express, ц...

Две коли се забиха в къща в Пловдив (снимка)

https://petel.bg/Dve-koli-se-zabiha-v-kashha-v-Plovdiv--snimka-__277654

Снимки trafficnews.bg Две коли са се блъснали тази нощ в Пловдив. Инцидентът е станал в квартал Смирененски на кръстовището на улиците „Лерин...

Пълнени патладжани с кайма

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7003493

Пълнени патладжани с кайма Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Св. мчк и архидякон Лаврентий

http://www.cross.bg/lavrentiii-ipolit-vreme-1581179.html

/КРОСС/ Житие на св. мъченик и архидякон Лаврентий В първата половина на ІІІ в., след смъртта на император Максимин, гоненията против християните били прекратени за известно време. Император Гордиан не преследвал вярващите, а приемникът му Филип така ги покровителствал, щото някои историци допускат, че той самият тайно бил приел християнската вяра. С възцаряването на Деций в 249 г. гоненията били подновени със страшна сила. Особено свирепи били те в Рим. Малко били епископите, които не пили чашата на страданията. Така, епископ Фабиан умрял от мъченическа смърт и римските християни останали известно време без епископ. Избраният след това Корнилий бил изгонен, изпратен на заточение и най-после наказан със смърт, загдето не се съгласил да се поклони на езическия идол. Папа Стефан бил убит, когато извършвал божествена служба. За негов приемник бил избран Сикст, мъж учен и благочестив. В това време царувал вече император Валериан, който в първите години от царуването си бил твърде милостив към християните, но след това, подстрекаван против тях от своя съветник Макриан, взел жестоко да ги преследва. Римският управител хванал папа Сикст и го затворил в Мамертинската тъмница. Дълго го убеждавали да принесе жертва на боговете, но никакви увещания не могли да склонят светия старец да се отрече от Христа. Осъдили го на смърт

САЩ пращат въоръжени сили в космоса

http://clubz.bg/71714-sasht_prashtat_vyoryjeni_sili_v_kosmosa

Американският вицепрезидент Майк Пенс обяви вчера създаването на космически сили на САЩ, в съответствие с плановете на президента Доналд Тръмп, пише френският в. "Паризиен". 

В речта си Пенс заяви, че някога космосът е бил мирна и неоспорвана територия, но в момента е пренаселен и пълен с конфликти, отбелязва британският в. "Гардиън".

Вицепрезидентът на САЩ обвини администрацията на предишния президент, Барак Обама, че практически е пренебрегнала нарастващите космически заплахи за сигурността. Той освен това каза, че противниците на Съединените щати вече са превърнали космоса в бойно поле.

Ако предложението за създаване на шести клон на въоръжените сили на САЩ бъде изпълнено, космически войски ще станат първия нов клон от 1947 година. Всяко подобно предложение обаче ще изисква решение на Конгреса и вероятно ще бъде подложено на сериозна проверка, особено от представителите на опозиционната Демократическа партия, отбелязва в. "Гардиън". 

Пенс заяви, че Белият дом вече разговаря с лидери на Конгреса за одобряване на новите въоръжени сили. Той добави, че САЩ винаги ще се стремят към мир, както на Земята, така и в космоса, но подчерта, че "историята ни учи, че мирът е възможен само чрез сила".

Космическите мечти на Тръмп трябва да преминат през един разделен Конгрес, но първоначално проявилите неохота представители на Пентагона подкрепиха предложението и обещават да направят всичко възможно за неговото приемане, пише американският в. "Ню Йорк таймс". Поддръжниците на идеята твърдят, че военновъздушните сили не обръщат достатъчно внимание на космоса, а Русия и Китай разработват оръжия за борба със сателити. До три години те ще могат да свалят американски спътници, предупреждава оценка на заплахите, публикувана през февруари от разузнаването на САЩ.

"За секунди можем да останем слепи, глухи и неми", подчерта през февруари на кръгла маса на Центъра за стратегически и международни изследвания конгресменът от Демократическата партия Джим Купър, който също поддържа идеята. "

Рядко една велика страна е била толкова уязвима", добавя демократът от Тенеси, цитиран от в. "Ню Йорк таймс".

Оръжията за борба със сателитите могат да засегнат американската система за глобално позициониране (Джи Пи Ес), която насочва самолетоносачи в Персийския залив, безпилотни летателни апарати над Йемен, изтребители над Сирия, патрулиращи в Афганистан пехотинци. Представители на американското разузнаване от своя страна използват шпионски спътници, за да събират информация за противниците си, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Русия няма да остави новите американски санкции без отговор

http://pogled.info/svetoven/rusiya-nyama-da-ostavi-novite-amerikanski-sanktsii-bez-otgovor.96714

/Поглед.инфо/ Русия няма да остави новите американски санкции без отговор, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

ERR: Информацията за случайния пуск на бойната ракета не достигна веднага до ВВС на Естония

http://pogled.info/svetoven/evropa/ERR-informatsiyata-za-sluchainiya-pusk-na-boinata-raketa-ne-dostigna-vednaga-do-vvs-na-estoniya.96713

/Поглед.инфо/ Испанският изтребител Eurofighter погрешка е пуснал в небето над Естония бойна ракета клас „въздух-въздух“, която ориентировъчно може да се е приземила на около 40 км. от Тарту. Естонските военни са пристъпили към издирването ѝ, но информацията не достига веднага до тях, предава ERR. Според командващия на ВВС на Естония Рийво Валге, на него му съобщават за погрешния пуск чак след час и половина, а въздушните диспечери са уведомени чак  два часа след инцидента.

„Ракетният инцидент” застави Прибалтика да се опасява от „скандал с руснаците”

http://pogled.info/svetoven/raketniyat-intsident-zastavi-pribaltika-da-se-opasyava-ot-skandal-s-rusnatsite.96712

/Поглед.инфо/ Цяла Прибалтика бурно обсъжда инцидент, случил се наскоро в Естония. Испански изтребител случайно изстреля ракета „въздух-въздух”, отломките от която се търсят и досега. За щастие никой не пострада – с изключение на политическите митове за Русия, които се предават от прибалтийските политици. Но какво щеше да стане, ако тази ракета бе пресякла границата на Русия?

Ford Mustang № 10 000 000

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/ford-mustang-10-000-000-6085339

Най-успешният автомобил в Холивуд има над 3200 филмови роли за последните 54 години.

Полицейската акция по Южното Черноморие продължава (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/policejskata-akciia-po-iuzhnoto-chernomorie-prodylzhava-video-2113992

Снощи започна мащабна полицейска акция на „Пътна полиция” на територията на Южното Черноморие. Операцията е срещу водачи, шофиращи след употреба на алкохол и наркотични вещества. Проверки ще се извършват и днес, а акцията ще продължи до края на акт

МВР с нови мерки: Скрити полицаи ще дебнат от цивилни коли

https://petel.bg/MVR-s-novi-merki--Skriti-politsai-shhe-debnat-ot-tsivilni-koli__277646

Снимка: Булфото МВР включва вертолет в контрола по пътищата към морето, съобщи Росен Рапчев от "Пътна полиция", предаде БТА. Новата м...

Любовен триъгълник с майка и дъщеря издънил бандата на Митьо Очите

https://petel.bg/Lyuboven-triagalnik-s-mayka-i-dashherya-izdanil-bandata-na-Mito-Ochite-__277645

Любовен триъгълник е издънил престъпната схема на Димитър Желязкова – Очите и бандата му. Това стана ясно в апелативния спецсъд. Скандал...

Нарицателно за погубен талант! Звезда на Челси получи прякор "испанския Божинов"

https://petel.bg/Naritsatelno-za-poguben-talant--Zvezda-na-CHelsi-poluchi-pryakor-ispanskiya-Bozhinov__277644

Снимка Уикипедия Името на Валери Божинов явно вече е нарицателно за погубен талант. Българският нападател бе едно от най-обещаващите им...

Бисер Петков с важна новина за всички пенсионери

https://petel.bg/Biser-Petkov-s-vazhna-novina-za-vsichki-pensioneri__277652

Работната група вчера представи как пенсиите от универсалните фондове ще бъдат изплащани. На база на съществуващото законодателство са ...

Мръсна, прашна и задръстена Варна посреща Борисов днес

https://petel.bg/Mrasna--prashna-i-zadrastena-Varna-posreshha-Borisov-dnes-__277651

Снимка: Булфото Днес министър-председателят Бойко Борисов ще направи инспекция на инфраструктурни обекти във Варна. Това съобщих...

Лекари шокират: При възпалено гърло лятото яжте...

https://petel.bg/Lekari-shokirat--Pri-vazpaleno-garlo-lyatoto-yazhte---__277649

Едно от най-неприятните неща, които може да ви застигне лятото, е да се разболеете. Така в горещите дни, докато другите са по къси гащи и тен...

Бивш служител на НСО: Потопени сме в блато от страх, Очите не е най-големият престъпник в България

https://petel.bg/Bivsh-sluzhitel-na-NSO--Potopeni-sme-v-blato-ot-strah--Ochite-ne-e-nay-golemiyat-prestapnik-v-Balgariya__277647

Само малоумен или непълнолетен човек у нас не знае, че никоя уважаваща себе си престъпна групировка не може да прогресира без чадър от пол...

Внимание! Драстични мерки, скрити полицаи от цивилни коли гонят нарушителите…

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%b4%d1%80%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%b8-%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%ba%d0%b8-%d1%81%d0%ba%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8/

МВР включва вертолет в контрола по пътищата към морето, съобщи Росен Рапчев от „Пътна полиция“.

Новата мярка, в която участва машината на граничната полиция, ще бъде приложена днес. Вертолетът ще кръжи около пътищата към моретопредаде БТА. Също така, по-лесно ще бъде отбивано движението, ако има катастрофа.

Агресивните водачи и тези, които не спазват дистанция или карат с висока скорост, са под особено наблюдение, ще се проверява и оръжието, каза Рапчев.

Ще има и скрити полицаи, които ще са в цивилни коли. Те няма да спират, а само ще подават информация на колегите си в патрулките за нарушители.

За пътуващите чужденци през страната МВР е предприело мерки, като им раздава листовки на границата. В тях има информация за правилата за движение по пътищата у нас. сн.асоциативна

Материалът Внимание! Драстични мерки, скрити полицаи от цивилни коли гонят нарушителите… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Хиляди без ток в петък

http://varnautre.bg/2018/08/10/86958/%d1%85%d0%b8%d0%bb%d1%8f%d0%b4%d0%b8-%d0%b1%d0%b5%d0%b7-%d1%82%d0%be%d0%ba-%d0%b2-%d0%bf%d0%b5%d1%82%d1%8a%d0%ba

От Енергото предупреждават, че в петък хиляди абонати във Варна и областта ще останат без ток. Спирането на електрозахранването се налага поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия. Ето и районите без ток на 10 август: От 09:00 ч. до 16:00 ч. гр. Варна – ул. Ал. Малинов 2, 4, […]

Слепи проглеждали, ако ги докосне св. Лаврентий

https://offnews.bg//obshtestvo/slepi-proglezhdali-ako-gi-dokosne-sv-lavrentij-685976.html

Църквата почита днес Свети мъченик Лаврентий. Той бил архидякон на Римската църква. 

По негово време християнската църква имала обичай да издържа множество бедни. Лаврентий раздал на бедните щедра помощ от парите, пазени в църквата, и сам посветил последните си дни в служба на ближните. Множество християни се криели в пещери и подземия. Лаврентий ги посещавал, носел им храна и дрехи и ги утешавал с думи на любов и вяра. Господ Бог му помогнал да облекчи тяхното страдание, като му дарувал чудотворна сила. Болните се изцерявали, когато възлагал върху тях ръка, и слепи проглеждали.

Между това донесли на римския император, че уж Лаврентий изнесъл от църква и скрил богатите златни съдове и други скъпоценности. Управителят заповядал да го заловят и затворят в тъмница. Там го поверили на особения надзор на главния тъмничен началник Иполит. В тая тъмница се намирало голямо множество затворници. Лаврентий им говорил за Христа и чрез името на Господа изцерил някои болни, които се обърнали към Бога. На всичко това присъствал Иполит. Думите на Лаврентий и чудесата, които той извършил подействали и на него. Той познал истината и с целия си дом приел християнската вяра.

Управителят призовал Лаврентий на съд. Когато Иполит му известил за това, Лаврентий казал: "Да вървим, защото и на тебе и на мене се готви мъченически венец!". И без страх отишъл при управителя.

На въпроса на управителя къде са скрити съкровищата, Лаврентий отговорил: "Дай ми срок от два дни и аз ще ти ги събера и покажа". Управителят се съгласил. Тогава Лаврентий събрал всички бедняци и сиромаси, които Църквата издържала, представил ги на управителя в определения ден и му казал: "Ето съкровищата на християнската църква!"

Управителят страшно се разгневил и заповядал да подложат Лаврентий на мъчения. С необикновена твърдост св. архидякон понесъл мъченията. Управителят напразно се старал да изтръгне от него признание в това – где са скрити съкровищата и где се намират християните. Напразно го убеждавал да се поклони на идолите. Най-после той заповядал да донесат най-страшните оръдия за мъчение. Лаврентий бил жестоко бит и опалван с огън. Но той понасял всичко спокойно, благодарил на Господа и му въздавал славословия.

Управителят заповядал да го бият по устата с камъни. Но като видял, че и това мъчение не скланя Лаврентий да се отрече, казал на слугите си: "Донесете ми железен одър, за да почива на него тая нощ гордият Лаврентий!"

Донесли одър и желязна скара, турили на нея мъченика, а под нея разпалили дървени въглища. Лаврентий с твърдост понасял ужасното страдание и казал на управителя: "Знай, че тия горящи въглени готвят на мене прохлада и почивка, а на тебе – вечни мъчения!" След известно време Лаврентий се обърнал към слугите и им казал: "Изпекох се вече от едната срана, време е да ме обърнете!". 

Всички се чудели на неговото мъжество. През цялото време необикновена радост сияела по лицето на св. мъченик. Той с висок глас славел Господа, благодарял Му и се молел за обръщане на враговете. С тая молитва той предал Богу душата си.

10 години без война, но държавният департамент призовава разпалването на нов конфликт

http://pogled.info/svetoven/10-godini-bez-voina-no-darzhavniyat-departament-prizovava-razpalvaneto-na-nov-konflikt.96711

/Поглед.инфо/ Става дума за частично признатите Абхазия и Южна Осетия. Поредната Псаки на Държавния департамент Хийтър Нойерт призовава да се премахнат руските войски от региона. Убеден съм, че тя разбира прекрасно какво ще последва след това: поредната война на Грузия срещу осетинци и абхазци. Как биха пропуснали американците нова война, да не говорим край границата на Русия.

Associated Press: Съюзниците на САЩ - „Ал Кайда“ в Йемен

http://pogled.info/svetoven/Associated-Press-sayuznitsite-na-sasht-al-kaida-v-iemen.96710

/Поглед.инфо/ В днешния бурен поток на световни събития вече е трудно да се проследят точките на сблъсък на предишните системи. Но такива има. Ща представим на вашето внимание разследване, проведено от американската информационна агенция Associated Press, с грант, издаден от Pulitzer Center on Crisis Reporting, който работи по целия свят и който има щаб-квартира в САЩ. Такова интересно съчетание дава основание да се предполага, че има наличие на конфликт между държавния и наднационалния елит. Преди пет години попадането на подобен материал в американската преса щеше да бъде невъзможен за представяне.

Ryanair стачкува днес, анулирани са полетите на 67 000 души

http://clubz.bg/71713-ryanair_stachkuva_dnes_anulirani_sa_poletite_na_67_000_dushi

За днес е обявена стачка на пилотите на ирландската нискотарифна авиокомпания Райънеър (Ryanair) в Германия, Ирландия, Белгия и Холандия, съобщи ирландският вестник "Индипендънт".

Броят на пътуващите, които ще се изправят пред анулиране на полетите си, нарасна до 67 00 души, тъй като се очаква стачкуващите да прекратят работа за 24 часа.

Общо 20 полета са анулирани от и до Ирландия, 22 в Швеция, 104 в Белгия и 250 в Германия, след като германският синдикат Кокпит (Cockpit) обяви, че членовете му също ще се присъединят към стачката. Така броят на отменените полети става общо 396, без да се отчита вероятното анулиране на полети и в Холандия.

Кокпит обяви, че членовете му ще стачкуват от 03.01 сутринта на 10 август до 02.59 сутринта на 11 август. Синдикатът съобщи в в комюнике, че всички полети на Райънеър, които са били планирани да излетят от германските летища, няма да го направят, тъй като постоянните пилоти на Райънеър в Германия ще стачкуват.

Персоналът на авиокомпанията настоява за по-високи заплати и по-добри условия на труд.

На 25 и 26 юли и на 3 август авиопревозвачът вече беше принуден да отмени 600 полета заради стачка, организирана от ирландския синдикат Форса (Forsa).

Конфликтът се задълбочи, след като ръководството обяви, че планира да прехвърли самолети от Дъблин в Полша, което може да доведе до съкращаването на 300 служители - 100 пилоти и 200 души кабинен персонал.

Ирландските пилоти получиха подкрепата на колегите си от Швеция, Германия, Белгия и Холандия.

Грешката, която допускаме всички, когато ни е горещо

//dariknews.bg/novini/liubopitno/greshkata-koiato-dopuskame-vsichki-kogato-ni-e-goreshto-2113907

В опитите си да се разхладят хората грешат много, когато консумират ледени напитки и вместо на тялото да стане приятно се чувства по-зле.

Талибаните започнаха нова офанзива в Югоизточен Афганистан

//dariknews.bg/novini/sviat/talibanite-zapochnaha-nova-ofanziva-v-iugoiztochen-afganistan-2113984

Талибаните атакуваха Газни - столицата на едноименната източна афганистанска провинция, предадоха АФП и ДПА, като се позоваха на местните власти.
 
Нападателите влезли малко преди полунощ от няколко страни в града, намиращ се на около 170 км южно от

Спират водата на три места в столицата

https://offnews.bg//obshtestvo/spirat-vodata-na-tri-mesta-v-stolitcata-685974.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Бай Михал“ в жк. „Бъкстон“ налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на ул. „Бай Михал“, ул. 632, ул. 633, по ул. „Вихрен“ от ул. „Ген. Александър В. Суворов“ до бул.“Братя Бъкстон“. 

Подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Цар Симеон“ в Център налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 часа по ул. „Братя Миладинови“ от ул. „Цар Симеон“ до ул.“Иларион Макриополски“. 

Реконструкция на уличен водопровод на ул. „Павел Красов“ в кв. „Горубляне“ налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа по ул. „Павел Красов“ от ул. „Гродно“ до бул.“Цариградско шосе“ и бул. „Цариградско шосе“ от №349 до №359

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx .

“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства!

Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания. Друг начин е да се възползват от безплатната услуга за известяване чрез СМС.

МВР включва вертолет в контрола по пътищата към морето

https://petel.bg/MVR-vklyuchva-vertolet-v-kontrola-po-patishhata-kam-moreto__277643

МВР включва вертолет в контрола по пътищата към морето, съобщи Росен Рапчев от "Пътна полиция", предаде БТА. Новата мярка, в която учас...

Бомба в ефира: Боян Чуков разкри кога Борисов вече няма да е премиер на България!

https://petel.bg/Bomba-v-efira--Boyan-CHukov-razkri-koga-Borisov-veche-nyama-da-e-premier-na-Balgariya-__277642

Бившият дипломат Боян Чуков прогнозира, че до две години Бойко Борисов вече може да не е премиер на България. Чуков направи това, докато ко...

Медведев сравни санкциите на САЩ срещу Русия с обявяване на икономическа война

https://petel.bg/Medvedev-sravni-sanktsiite-na-SASHH-sreshhu-Rusiya-s-obyavyavane-na-ikonomicheska-voyna__277641

Снимка Уикипедия По-нататъшното усилване на икономическите санкции срещу Русия може да бъде определено като обявяване на икономическа...

Бременна тийнейджърка от Пловдив пипна сифилис

https://petel.bg/Bremenna-tiyneydzharka-ot-Plovdiv-pipna-sifilis__277640

Снимка Булфото Бременно момиче на 14 години се разболя от сифилис. Тревожната новина съобщиха от Кожния диспансер в Пловдив, където дете...

„Адските санкции“ срещу Русия: аналитиците от САЩ назоваха победителя

http://pogled.info/svetoven/adskite-sanktsii-sreshtu-rusiya-analititsite-ot-sasht-nazovaha-pobeditelya.96709

/Поглед.инфо/ Както във всеки елемент на американската шоу-политика, в антируските санкции рано или късно трябва да се появи своя собствена позната марка. Ако политическото явление няма такава, то не може да съществува в общественото съзнание. Затова Тръмп сам по себе си е марка, и тази марка дори има лозунг „Да направим Америка отново велика“.

Кино школа „Братя Люмиер“ към ОДК-Варна очаква своите първи възпитаници

http://varnautre.bg/2018/08/10/86947/%d0%ba%d0%b8%d0%bd%d0%be-%d1%88%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b0-%d0%b1%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%8f-%d0%bb%d1%8e%d0%bc%d0%b8%d0%b5%d1%80-%d0%ba%d1%8a%d0%bc-%d0%be%d0%b4%d0%ba-%d0%b2%d0%b0%d1%80

Новата школа „Братя Люмиер“ към ОДК-Варна очаква своите първи възпитаници. В нея ще се гледа кино, ще се анализират компонентите му, ще се придобиват знания по кинодраматургия, история на киното, ще се изследват актьорската и режисьорската професии, ще се създават малки кино опити. Кино школа „ Братя Люмиер“ очаква своите първи възпитаници на възраст над […]

Над 500 деца на нелегални имигранти в САЩ още не са върнати на родителите си

//dariknews.bg/novini/sviat/nad-500-deca-na-nelegalni-imigranti-v-sasht-oshte-ne-sa-vyrnati-na-roditelite-si-2113981

Над 500 от общо 2500 деца имигранти, отделени от родителите си на границата с Мексико, остават под грижите на правителството на САЩ, съобщи Ройтерс. Според съдебни източници броят им е намалял от 672 на 559 през последната седмица.

Изненада в ефир! Журналистът Николай Василковски шокиращо показа "наследника" си

https://petel.bg/Iznenada-v-efir--ZHurnalistat-Nikolay-Vasilkovski-shokirashho-pokaza-naslednika-si-__277639

Журналистът от Нова телевизия Николай Василковски, който от скоро се представя като водещ на прогнозата на времето, изненада зрителите н...

От последните минути: Боян Чуков попиля Зоран Заев в ефира

https://petel.bg/Ot-poslednite-minuti--Boyan-CHukov-popilya-Zoran-Zaev-v-efira__277637

Току що в ефира бившият дипломат Боян Чуков попиля в ефира Зоран Заев заради отстъпването на македонския премиер от споразумението с Бъл...

В американския щат Тенеси изпълниха смъртна присъда за пръв път от 2009 година

https://petel.bg/V-amerikanskiya-shhat-Tenesi-izpalniha-smartna-prisada-za-prav-pat-ot-2009-godina__277636

В американския щат Тенеси изпълниха смъртна присъда за пръв път от 2009 година, предава AFP. Американският щат Тенеси използва спорна процед...

Три японски кримки на Сюзън Спан за лятото

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7001892

Три японски кримки на Сюзън Спан за лятотоИздателство “Труд” ги пуска с 25% отстъпка от коричната цена до края на август Издателство “Труд” пуска три японски кримки на промоция за най-отпускарския месец. “Котешки нокти”, “Острието на самурая” и “Чашата на мъртвеца” - трите романа от поредицата на Сюзън Спан “Разследванията на шиноби”, ще се продават с 25% отстъпка до края на август.

Сладък празник е, ето кой трябва да почерпи..

http://regiona.bg/%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d1%8a%d0%ba-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%b5-%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%ba%d0%be%d0%b9-%d1%82%d1%80%d1%8f%d0%b1%d0%b2%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b5/

На 10 август се отбелязва Денят на Свети Лаврентий – патрон и закрилник на готвачите. През 2005 г. денят за първи път се чества в България и на Балканите с шествие, организирано от Българската асоциация на професионалните готвачи.

В първата половина на ІІІ в., след смъртта на император Максимин, гоненията против християните били прекратени за известно време. Император Гордиан не преследвал вярващите, а приемникът му Филип така ги покровителствал, щото някои историци допускат, че той самият тайно бил приел християнската вяра.
С възцаряването на Деций в 249 г. гоненията били подновени със страшна сила. Особено свирепи били те в Рим. Малко били епископите, които не пили чашата на страданията. Така, епископ Фабиан умрял от мъченическа смърт и римските християни останали известно време без епископ. Избраният след това Корнилий бил изгонен, изпратен на заточение и най-после наказан със смърт, загдето не се съгласил да се поклони на езическия идол. Папа Стефан бил убит, когато извършвал божествена служба. За негов приемник бил избран Сикст, мъж учен и благочестив. В това време царувал вече император Валериан, който в първите години от царуването си бил твърде милостив към християните, но след това, подстрекаван против тях от своя съветник Макриан, взел жестоко да ги преследва.
Лаврентий, който бил папски дякон, също попаднал под императорския гняв. На 10 август той бил призован да се яви на собствената си екзекуция, като му било заповядано да донесе и пазените от него църковни богатства. Вместо с тях Лаврентий се явил със стотици хроми, сакати и бедни хора и заявил, че те са богатството на християнската църква. Вместо на императора, Лаврентий раздал богатството на бедните. С необикновена твърдост светият архидякон понесъл мъченията, пише пик.

Донесли одър и желязна скара, турили на нея мъченика, а под нея разпалили дървени въглища. Лаврентий с твърдост понасял ужасното страдание и казал на управителя: „Знай, че тия горящи въглени готвят на мене прохлада и почивка, а на тебе – вечни мъчения!“. След известно време Лаврентий се обърнал към слугите и им казал: „Изпекох се вече от едната срана, време е да ме обърнете!“. Всички се чудели на неговото мъжество. През цялото време необикновена радост сияела по лицето на св. мъченик. Той с висок глас славел Господа, благодарял Му и се молел за обръщане на враговете. С тая молитва той предал Богу душата си.

Житието и страданието на този човек е толкова вдъхновяващо и богато, че мнозина по-късно виждат в него своя пазител. Свети Лаврентий по различни причини и в различни краища на света е патрон и на пивоварите и винопроизводителите, месарите, ресторантьорите. Честит празник на професионалистите, но и на тези, за които тенджерата и печката са част от почивката и забавлението извън работния ден! сн.хера бг

Материалът Сладък празник е, ето кой трябва да почерпи.. е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Алекс Джоунс е блокиран във всички социални мрежи

http://pogled.info/svetoven/aleks-dzhouns-e-blokiran-vav-vsichki-sotsialni-mrezhi.96705

/Поглед.инфо/ Известният американски радиоводещ и конспиролог Алекс Джоунс стана жертва на американската демокрация и свобода на словото, които в САЩ са само прикритие и позволяват на властта да провежда изгодна за тях политика.

Der Standard: В Австрия се опасяват, че Пътят на коприната ще сблъска челно страните от Европа

http://pogled.info/svetoven/Der-Standard-v-avstriya-se-opasyavat-che-patyat-na-koprinata-shte-sblaska-chelno-stranite-ot-evropa.96708

/Поглед.инфо/ Новият Път на коприната пробужда и надежди, и притеснения пише Der Standard. Австрийските експерти по логистика се опасяват, че по време на осъществяването на този проект Китай може да „сблъска челно” европейските държави, избирайки при това най-изгодните за себе си стратегически варианти. За да не се допусне това, специалистите съветват да се изработи обща европейска стратегия по този въпрос.

Europe-1: В Испания и Франция разкриха престъпна мрежа за продажбата на мигранти в робство

http://pogled.info/svetoven/evropa/Europe-1-v-ispaniya-i-frantsiya-razkriha-prestapna-mrezha-za-prodazhbata-na-migranti-v-robstvo.96707

/Поглед.инфо/ Испанските правоохранителни органи са успели да разкрият мащабна мрежа за търговия с хора в Европа, съобщава Europe 1. Както изясняват следователите, престъпниците са помагали на мигранти от Африка да се прехвърлят в Испания, откъдето са били изпращани във Франция и продавани на други престъпни групировки. Както предава изданието, така общо в робство са продадени повече от 350 нелегални мигранти.

Politico научи предложенията, направени в Хелзинки от Путин на Тръмп

http://pogled.info/svetoven/Politico-nauchi-predlozheniyata-napraveni-v-helzinki-ot-putin-na-tramp.96706

/Поглед.инфо/ В ръцете на журналистите от американското издание Politico попадна документ с предложенията, които Владимир Путин е предал на Доналд Тръмп по време на личната им среща в Хелзинки. Те се отнасят до новите преговори по контрол над ядрените и космическите оръжия, съобщава Politico. Освен това се предлага двете страни да работят заедно, за да „възстановят загубеното доверие”.

Боян Чуков: София има овъртолена позиция по "македонското въстание"

http://clubz.bg/71712-boqn_chukov_sofiq_ima_ovyrtolena_poziciq_po_makedonskoto_vystanie

България не само закъсня с позицията си срещу изказването на македонския министър-председател Зоран Заев, че Илинденското въстание е "македонско", но и самата позиция е "овъртолена" и беззъба.

Такова становище изрази в сутрешния блок на бТВ дипломатът и бивш външнополитически съветник в кабинета на тройната коалиция Боян Чуков. Чуков бе в студиото, за да коментира престрелките между БСП и ГЕРБ, Министерство на външните работи от друга страна, а вече и премиерът Бойко Борисов след изказването на Заев отпреди близо седмица.

Тази година двамата премиери честваха заедно в Благоевград на 2 август 115-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание - знак на добрата воля на двете държави след подписването на Договора за добросъседство. Прибирайки се у дома обаче, в тв интервю на 4 август Заев заяви, че въстанието е "македонско". Не последва реакция от българска страна.

Преди два дни чрез профила си във фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова разкритикува управляващите за липса на позиция. Отговори й задочно вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. "Не приемаме поучения как трябва да се защитават националните интереси от партия, която през 1946 година предаде костите на Гоце Делчев на Титова Югославия", коментира Захариева.

Вчера и на премиера Борисов му се наложи да коментира въпроса. В отговор на журналистически въпроси той призова Заев да си мери думите и даде заявка, че когато дойде време да подкрепим Македония за ЕС и НАТО, ще си спомним тези негови думи.

Официално обаче държавата не е пратила протестна нота на Скопие. За такава настоя днес Чуков.

"Напоследък наблюдаваме, че международните споразумения остават само на хартия. Но това беше полезно, стрес тест за българския елит и управляващи - да се види кой как реагира. Това изказване е от 4 август. Още на следващия ден посланикът трябваше да бъде привикан и да му се връчи протестна нота. И премиерът да каже, че може да преосмисли подкрепата си за ЕС и НАТО. Позицията е много овъртолена, трябваше да бъде ясна и да се реагира веднага", посочи Чуков.

По думите му България като член на ЕС и НАТО трябва да съобразява външната си политика с тях. Но не за сметка на националните интереси. "Този добросъседски договор ще остане на хартия, ако нашето поведение остане такова, каквото е в момента", допълни дипломатът.

И пак призова за реакция с критика, че не обръщаме внимание на важните теми в международната политика за сметка на вътрешните:

"При такива съдбовни теми ние се занимаваме с вътрешнополитически кеч."

"Г-н Зоран Заев е македонстващ. Не го причислявам към истинските македонци. Допускаме огромна грешка - отново мислим, че Зорам Заев е вечен. Той стана министър-председател, подкрепян от неправителствените организации на Сорос. С укрепването на американския президент Доналд Тръмп той ще си отиде, защото е от кръга от кохортата на Хилъри Клинтън. След две години, когато дойде време за ЕС и НАТО, Борисов и Заев може да не са министър-председатели", каза в заключение Чуков.

Световен ден на мързела

//dariknews.bg/novini/liubopitno/svetoven-den-na-myrzela-2113953

На 10 август се отбелязва Световният ден на мързела. Говори се, че той се отбелязва вече повече от 100 години, но никой не знае точно от кога. Сигурно първите ентусиасти ги е мързяло да запишат първата година.
  
Девизът на празнуващите днес е "Нека се отдадем на безбрежна леност и не

Най-влиятелните жени в световната история, сред тях е и Дева Мария (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/naj-vliiatelnite-zheni-v-svetovnata-istoriia-sred-tiah-e-i-deva-mariia-snimki-2113925

"Майката на съвременната физика" Мария Склодовска-Кюри (1867 - 1934) оглави списък с жени, които са повлияли най-много върху световната история, предаде ТАСС.

Това оповести Прес асосиейшън като цитира резултатите от допитване сред експерти на Би Би Си Хистъри

Световният лидер по убийства Бразилия достигна нов рекорд

//dariknews.bg/novini/sviat/svetovniiat-lider-po-ubijstva-braziliia-dostigna-nov-rekord-2113979

Рекордните 63 880 души са били убити в Бразилия миналата година, което я прави най-смъртоносната година в историята на страната, се казва в публикуван вчера доклад, цитиран от АП.

На румънците в чужбина им дойде до гуша от произвола на правителството им

http://www.eurochicago.com/2018/08/romania/

Към западните румънски граници се е устремила лавина от автомобили с британски, испански, италиански и германски номера. Румънците в цяла Европа вече от седмици се уговарят в социалните мрежи да заминат през лятната си отпуска за Букурещ, където на 10-ти август да демонстрират пред правителствената резиденция в подкрепа на правовата държава. Такъв протест на хора, събрали се от чужбина, досега не е имало в ЕС...

Току що в ефира: Марина Цекова се изгаври с непослушно пони, което не хареса кралицата на Англия

https://petel.bg/Toku-shho-v-efira--Marina-TSekova-se-izgavri-s-neposlushno-poni--koeto-ne-haresa-kralitsata-na-Angliya__277635

Непослушно пони в Шотландия явно не харесва Елизабет II. Животинчето се облекчи пред нея по време на визитата й в Шотландия. Кралицат...

7000 деца в България – с германски детски надбавки

https://petel.bg/7000-detsa-v-Balgariya-----s-germanski-detski-nadbavki__277634

На Сьорен Линк направо му кипва, когато минава покрай задръстените от смет предни дворове в няколко квартала на Дуисбург. „Тук живеят око...

Нов рекорд по убийства в Бразилия

https://petel.bg/Nov-rekord-po-ubiystva-v-Braziliya__277633

Рекордните 63 880 души са били убити в Бразилия миналата година, което я прави най-смъртоносната година в историята на страната, се казва в п...

Синоптиците направиха безумно гореща прогноза за последния работен ден

https://petel.bg/Sinoptitsite-napraviha-bezumno-goreshha-prognoza-za-posledniya-raboten-den__277632

Снимка Булфото През нощта времето бе предимно ясно, а днес ще е  слънчево. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и източните райони до умере...

Александър Дугин: Изпуснатият шанс за Русия

http://pogled.info/svetoven/russia/aleksandar-dugin-izpusnatiyat-shans-za-rusiya.96704

/Поглед.инфо/ Защо нито една от алтернативите на проекта на либералите-западняци от края на 80-те години няма продължение през 90-те години. Защо руските телевизионни предавания нямат нито душа, нито съвест, нито мисъл. Защо и досега живеем в парализата на 90-те години. /ВИДЕО на рус.ез./

Американски генерал: Русия и Китай не са ни приятели – оръжието им може да унищожи САЩ

http://pogled.info/svetoven/amerikanski-general-rusiya-i-kitai-ne-sa-ni-priyateli-orazhieto-im-mozhe-da-unishtozhi-sasht.96703

/Поглед.инфо/ Командващият на Стратегическото командване на САЩ ген. Джон Хайтън заяви, че Русия и Китай „не трябва да се наричат приятели на САЩ”, съобщава CNBC. Както уточнява генералът, Москва и Пекин агресивно развиват възможността за хиперзвуково оръжие, а САЩ засега нямат достатъчно потенциал, за да реагират.

Андрей Фурсов: Зараждането на световната война

http://pogled.info/svetoven/andrei-fursov-zarazhdaneto-na-svetovnata-voina.96702

/Поглед.инфо/ Андрей Фурсов: Зараждането на световната война /ВИДЕО/ Рус.ез.

Времето днес…

http://regiona.bg/%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-4/

Прогноза за 10.08.2018
Днес ще бъде  слънчево. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 29° и 34°, в София около 29°.

В планините ще преобладава слънчево време, с временни увеличения на облачността. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 23°, на 2000 метра – около 15°. сн.асоциативна

Материалът Времето днес… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Пожарите в Калифорния взеха десета жертва

https://petel.bg/Pozharite-v-Kaliforniya-vzeha-deseta-zhertva__277629

Човек от службите за пожарна безопасност, изпратен да съдейства с гасенето на пожара "Кар" в северната част на Калифорния, загина вчера су...

Синът на Стивън Кинг откри в масовка от "Челюсти" жертва на мистериозно убийство

https://petel.bg/Sinat-na-Stivan-King-otkri-v-masovka-ot-CHelyusti-zhertva-na-misteriozno-ubiystvo__277628

През юли 1974 г., тинейджър разхождал кучето си в Провинстаун, Масачузетс, изведнъж се натъкнал на тялото на непозната, което не е разпознато...

Дневен хороскоп: Крайно непродуктивен ден и трудности за три от зодиите

https://petel.bg/Dneven-horoskop--Krayno-neproduktiven-den-i-trudnosti-za-tri-ot-zodiite__277627

Източник lamqta.com Овен  Изпълнението на професионалните задължения ще изисква от Вас значителни усилия. Бъдете готови за преодоляване н...

Стачка в „Райънеър”, отменени са стотици полети

https://petel.bg/Stachka-v----Rayanear-----otmeneni-sa-stotitsi-poleti__277631

Пилотите от нискотарифната авиокомпания "Райънеър" обявиха 24-часова стачка. Отменени са стотици полети, включително четири от и до Со...

Световен ден на мързела

https://petel.bg/Svetoven-den-na-marzela__277630

Снимка Булфото На 10 август се отбелязва Световният ден на мързела. Говори се, че той се отбелязва вече повече от 100 години, но никой не зна...

Китайски изобретател демонстрира летящ скутер (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/tehnologii/kitajski-izobretatel-demonstrira-letiasht-skuter-video-2113951

Китайски изобретател пусна видео със саморъчно изработения от него първи в света летящ скутер, съобщава ЮПИ.

Чжао Дели засне тестовия си полет в град Дунгуан в провинция Гуандун. От видеото проличава всичко, на което е способен летящият скутер. Той е едноместен и прилича на гигантски

Как конфликтът между Китай и Америка може да помогне на Русия

http://pogled.info/svetoven/kak-konfliktat-mezhdu-kitai-i-amerika-mozhe-da-pomogne-na-rusiya.96701

/Поглед.инфо/ Търговският конфликт между Китай и САЩ може да донесе голяма изгода на Русия. В крайна сметка така твърдят самите китайски чиновници. Става дума в частност за перспективите на износа от Русия на толкова важната за Китай соя. Но при близко разглеждане може да се види, че китайците мамят и истински печалби при търговията си с Китай Русия може да получи от съвсем различен сектор.

Михаил Хазин: Циклична ли бе кризата от 2008 година

http://pogled.info/svetoven/mihail-hazin-tsiklichna-li-be-krizata-ot-2008-godina.96700

/Поглед.инфо/ Този въпрос е доста принципен: ако това бе обикновена циклична криза, то днес щеше да е настъпило време за поредния цикличен спад и можеше да не се притесняваме – тя щеше да дойде след няколко години, както и всяка друга. Но, ако нещата са различни, то тук щеше да има най-различни варианти.

Началото на новата руска експанзия

http://pogled.info/svetoven/nachaloto-na-novata-ruska-ekspanziya.96699

/Поглед.инфо/ Разпадът на Съветския съюз бе взрив, който разхвърли руския народ по всички части на света. Руският народ след унищожаването на СССР се оказа разкъсан. От Русия ѝ отнеха 25 милиона дееспособни хора. Руският народ навлезе в мрак. Изглеждаше, че няма изход от този мрак, но се случи чудо. Войната в Южна Осетия бе първата имперска война, която не се води в ариергарда, а в авангарда. Това бе война, в която ранената, изродена, унижена империя направи крачка напред. През Рокският тунел Русия, а значи и Съветският Съюз, а значи и Руската империя влязоха в Закавказието. В тази зона, която осигуряваше на Русия контрол на огромен ареал, чак до Близкия изток. Губейки задкавказките пространства, Русия стана жалка и недееспособна фактически на половината земно кълбо.

Звездите за днес: Раци ще срещнете любовта, Везни подкрепете морално половинката си, Козирози споделяйте!

http://regiona.bg/%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d0%b7%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d1%80%d0%b0%d1%86%d0%b8-%d1%89%d0%b5-%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d0%bb%d1%8e%d0%b1%d0%be/

Хороскоп за 10.08.2018 година:

Овен

Лошото ви настроение днес няма да е предизвикано от околните, така че не им се сърдете. До обяд имате шанса да възвърнете усмивката си и да не навредите сериозно на важни за вас отношения.

Телец

През този ден може да имате някои спречквания с ваш приятел. Не бързайте да правите прибързани изводи. Хората са различни и това трябва да се уважава. Самите вие понякога сте доста странни. Близнаци

За съжаление не е задължително другите да се отнасят с вас, както вие с тях. Когато имате по-малко очаквания, ще се учудите колко много ще получите.

Рак

Хората са били прави, когато са казали, че любовта не се търси и идва сама. Точно, когато най-малко очаквате ще срещнете своята половинка. Засега се заемете с всичко онова, което сте изоставили покрай търсенето на него или нея.

Лъв

Сега е много важно да си дадете сметка самите вие какво искате и от какво имате нужда. Не е моментът да се съобразявате с другите, защото много скоро може да усетите много остра липса на важни за вас емоции.

Дева

През този ден любимият ви човек може да ви даде повод за ревност. Не бързайте да му се сърдите, а помислете защо е решил да постъпи така. Един сърдечен разговор ще изчисти недоразуменията между вас.

Везни

През този ден е много важно да окажете морална помощ на вашата половинка. Опитайте се да му влезете в положението. Въздържайте се от критика и отрицателни коментари.

Скорпион

Звездите днес ви съветват да проявите повече търпение. Съвсем близо сте до момента, в който повечето недоразумения между вас и партньора ви ще бъдат преодолени и ще може да се наслаждавате на хармонията между вас.

Стрелец

Този ден може да се окаже повратен във връзката ви. Ако усещате, че вече няма какво да дадете и не се нуждаете от другия, значи е време за действия. Целият живот е пред вас.

Козирог

Това е ден, в който смело може да говорите за чувствата си. Прекалено дълго сте държали в себе си, това което мислите и усещате. Време е да споделите всичко с любимия ви човек.

Водолей

Днес не се опитвайте да надхитрите половинката си. Мотивите и намеренията ви ще бъдат разкрити доста бързо и после самите вие ще трябва да давате обяснения. Кажете истината още от самото начало. Риби

Този петък ще бъдете обзети от противоречиви чувства. Не се занимавайте с изясняването на отношенията. Силата ви ще бъде в приключването на важните дела в офиса. Вечерта си отделете време за разпускане.

Материалът Звездите за днес: Раци ще срещнете любовта, Везни подкрепете морално половинката си, Козирози споделяйте! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Стачкуват пилотите от „Райънеър“, отменени са стотици полети

//dariknews.bg/novini/sviat/stachkuvat-pilotite-ot-rajyneyr-otmeneni-sa-stotici-poleti-2113965

Съд в Холандия разреши на холандските пилоти на ирландската компания „Райънеър“ да участват в европейската стачка, която ще засегне хиляди пътници насред летния сезон, предаде Франс прес.
 
„Райънеър“ бе сезирала съда в Харлем близо до Амстердам, за да попречи на холандските пилоти да

Родителите на Мелания Тръмп станаха американски граждани

//dariknews.bg/novini/liubopitno/roditelite-na-melaniia-trymp-stanaha-amerikanski-grazhdani-2113966

Родителите на първата дама Мелания Тръмп положиха клетва като граждани на САЩ, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.
 
Адвокат на Виктор и Амалия Кнавс съобщи, че словенската двойка е получила гражданството си в четвъртък в Ню Йорк.

Канада търси подкрепа в спора със Саудитска Арабия

//dariknews.bg/novini/sviat/kanada-tyrsi-podkrepa-v-spora-sys-sauditska-arabiia-2113962

Канада прави опити да привлече за съюзници редица западни държави в спора със Саудитска Арабия, предава АФП.
 
Високопоставен дипломатически служител, пожелал да остане анонимен, твърди, че външният министър Кристия Фриланд е разговаряла неофициално с колегите си от Германия и Швеция.

София - от грозните панели на НРБ до автентичния "Калчър Лаб"

http://clubz.bg/71711-sofiq_ot_groznite_paneli_na_nrb_do_avtentichniq_kalchyr_lab

В репортаж от София швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" разказва за динамичните промени в облика на България и нейната столица. Ето някои от по-интересните моменти:

Изданието ни среща с 34-годишния софиянец Чудомир Драгнев, който работел като биолог и химик, докато не открил, че истинското му призвание е изкуството. От няколко години правел метални скулптури чрез заваряване.

През 2014 г. Драгнев и негови приятели открили центъра за изкуство и култура „Калчър Лаб“, четем по-нататък в изданието. „Микрокосмосът на музиканти, занаятчии и графити артисти се намира до софийската Сточна гара. По времето на комунизма, сградата, в която сега се помещава „Калчър Лаб“ е била военно депо, през 1990-те - пазарски склад, а после доста време била необитавана. Историята на този своеобразен културен център казва много за това как се е променила София през последните няколко десетилетия", пише НЦЦ. 

Днес в бившия склад има разнообразни ателиета, сред тя е и работилницата на Чудомир Драгнев. Масите в нея са отрупани с болтове, гуми, цилиндри, крушки и парчета дърво, от които софиянецът прави лампи, космически кораби и роботи във формата на насекоми. „Последното му творение е масивен кораб от черен метал, който скоро ще бъде продаден на търг“, посочва още изданието. 

Репортажът ни среща с още двама обитатели на „Калчър лаб“ - съпрузите Мариана и Кристоф Никозия. Мариана е родом от София. Преди години заминала да учи във Франция, където се запознала с Кристоф. През 2008 г. двамата се преместили да живеят в България.

„Смятаха ни за луди. По онова време хората бягаха от България, а не към нея“, споделя Мариана пред „Нойе Цюрихер Цайтунг“.

"Но само в България е възможно да се реализира подобен проект с толкова малко пари“, добавя французинът Кристоф. Проектът, за който говори, е „Лабораторията“ – студио, в което се провеждат партита с електронна музика, киновечери и изложби. „Творците в „Калчър Лаб“ напомнят на онези, които човек среща по улиците на известния берлински квартал Кройцберг. Всички те търсят едно по-автентично културно преживяване от онова, което предлагат комерсиалните заведения", четем по-нататък в публикацията. 

„Нерегулиран казинокапитализъм“

Не искали в бизнеса им да участват български инвеститори, за да не се обвържат с погрешните хора, споделят двамата събеседници пред НЦЦ. Подобно недоверие към „системата“ изпитва голяма част от българското общество. Причината е в "нерегулирания казинокапитализъм“ от годините на прехода, когато едни са „забогатели бързо по съмнителен начин“, докато повечето българи "са си останали все така бедни". Липсата на доверие се отразява отрицателно на политическата стабилност в страната, а негативните последствия са масови протести по улиците и популисти в парламента, посочва още изданието.     

По-нататък се споменава също софийската кметица Йорданка Фандъкова, която поела този  пост "с намерението да модернизира града". В това начинание ѝ помогнали милиардите, които Брюксел инвестира в София, коментира НЦЦ. Според  изданието, софийската кметица гледа на културата и изкуството като на „изгодно средство“, с което да направи българската столица по-атрактивна. "Столичната община разполага с бюджет от около 3 милиона лева, с които финансира галерии, фестивали и други културни мероприятия. Известно време тя е поемала и разноските по наема на арт центъра „Калчър Лаб“. Сега от кметството плащат на собственика символичните 2 лева за кв. метър на година. Творците също имат финансов принос, като всеки от тях заплаща по 5 лева на месец", четем още в публикацията.

Между модерното и архаичното

Една от най-трудните задачи пред столичната община е да преобрази по-бедните софийски квартали, смята НЦЦ.

"Финансовото неравенство между различните социални слоеве се забелязва с просто око. Луксозните сгради в някои райони силно контрастират на пустеещите индустриални площи, блоковете от времето на социализма и ромските гета. Няколко стотин метра делят модерното от архаичното", обобщава изданието. 

София расте неудържимо. Населението на града е нараснало с 200 000 души:

„Много българи идват в столицата, защото там има по-добри перспективи. Безработица почти няма, а заплатите са двойни. Сред новодошлите има много млади и образовани хора, които не са обременени от половин век социализъм. София се разраства, а те търсят своето място", коментира в заключение НЦЦ.

Дойче веле.

Полезно: 7 приложения, с които лесно ще декорирате дома си

https://petel.bg/Polezno--7-prilozheniya--s-koito-lesno-shhe-dekorirate-doma-si__277623

Планирането на дома и разработването на проект на дизайна до скоро беше задача, посилна само на професионалисти. Всичко се промени с появ...

Преди да засадите коренищата на лютичето, ги поставете във вода за денонощие

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6998015

Преди да засадите коренищата
на лютичето, ги поставете във вода за денонощиеPанункулусът или както е известен в България - лютиче, е много разпространено цвете. Появява се през 1580 г. в умерения пояс на Евразия (общата земна повърхност на континентите Европа и Азия), а досега са познати над 400 вида. Известно е още с имената “азиатско лютиче”, “жаблек” и “персийска роза”. Латинското име идва от rana - жаба,

Родителите на Мелания станаха американци (СНИМКИ+ВИДЕО)

http://clubz.bg/71710-roditelite_na_melaniq_stanaha_amerikanci_snimkivideo

Мелания Тръмп. Снимка ЕПА/БГНЕС

Родителите на първата дама Мелания Тръмп положиха клетва като граждани на САЩ, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Адвокатът на Виктор и Амалия Кнавс съобщи, че словенската двойка е получила гражданството си на 9 август в Ню Йорк.

Полицията зорко бди за родителите на първата дама. Снимка АП/БТА.

Виктор Кнавс е на 74 години, две години по-възрастен от Доналд Тръмп. Амалия е на 73.

Досега двамата са живеели със зелена карта и са били спосорирани от Мелания. Преди време са подали молба за пълноправно американско гражданство, съобщават американски нюз агенции.

Виктор и Амалия Кнавс.

48-годишната Мелания Тръмп, по баща Кнавс, е родена в град Ново Место в Словения. Баща й е бил продавач на коли, а майка й е работела в текстилен цех. Тя живее в Ню Йорк от 1996 г. Омъжва се за Доналд Тръмп през 2005 г., а през 2006 г. става гражданка на САЩ.

 

 

 

 

При удара на саудитската коалиция в Йемен са загинали 29 деца, 30 са ранени

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/08/10/3294331_pri_udara_na_sauditskata_koaliciia_v_iemen_sa_zaginali/?ref=rss


Най-малко 29 деца са загинали при вчерашния въздушен удар на пазар в Дахян в Северен Йемен, съобщи Международният комитет на Червения кръст, цитиран от Би Би Си.<br /><br />По-рано здравното министерство, ръководено от бунтовниците хути (контролиращи района, срещу които воюват Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и другите в коалицията), обяви, че загиналите са общо 43-ма, а 60 души са ранени. Според Червения кръст става дума за общо 47 убити и 77 ранени.<br /><br...

КЗП: Кампаниите за намаления не отменят правото на рекламация при дефект

https://petel.bg/KZP--Kampaniite-za-namaleniya-ne-otmenyat-pravoto-na-reklamatsiya-pri-defekt__277621

Две основни нарушения се срещат при съобщенията за намаления. Едното е, че стоката не е продавана поне месец на старата цена, за да бъде об...

Шофьорът, блъснал 6 деца в Китен: Колата блокира

http://nakratko.bg/category/60/163140/


Съдът в Царево остави за постоянно в ареста шофьора, който пиян и дрогиран блъсна 6 момичета на тротоар в Китен. Районната прокуратура е повдигнала обвинение срещу 31-годишния мъж от столицата.

Акция по морето за алкохол и дрога: Задържаха сутеньор с наркотици в Приморско

http://nakratko.bg/category/60/163139/


Сутеньор с наркотици задържа полицията в Приморско в началото на мащабна операция за алкохол и дрога по Южното Черноморие. Повод за акцията стана инцидентът в Китен, при който пиян и дрогиран шофьор блъсна шест деца.

10 август - Ден на св. Лаврентий - закрилник на готвачите

https://petel.bg/10-avgust---Den-na-sv--Lavrentiy---zakrilnik-na-gotvachite__277626

На 10 август се отбелязва Денят на Свети Лаврентий - патрон и закрилник на готвачите. През 2005 г. денят за първи път се чества в България и на ...

Корейската вълна заля и България

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7001897

Корейската вълна заля и БългарияСериалът “Съкровище в двореца” е един от най-успешните културни експорти на Сеул. Разказва истинската история на първата жена лекар Чан Гъм е сираче, което иска да изпълни последната воля на майка си и да стане първа придворна дама в кухнята на краля. Действието се развива в Корея от XVI век. Момичето се сблъсква с интриги, коварство, приятелство,

Рекордни разходи за разследване на отравянето с "Новичок"

https://petel.bg/Rekordni-razhodi-za-razsledvane-na-otravyaneto-s-Novichok__277625

Разходите за разследване на инциденти в градовете Еймсбъри и Солсбъри надхвърлиха 10 милиона паунда (12,8 милиона долара). Това съобщи в. "Г...

Гледайте финала на 'Династията на Тюдорите' по Epic Drama

https://offnews.bg//obshtestvo/gledajte-finala-na-dinastiata-na-tiudorite-po-epic-drama-685049.html

Финала на третия сезон на сериала "Династията на Тюдорите" по новия драматичен тв канал Epic Drama можете да гледате този петък, 10 август, в 23:40.

Предпоследният сезон умножи успехите на сериала. Сред многобройните награди най-впечатляваща е "Еми" за кинематографията на епизода "Раздор и наказание". 1,4 млн, зрители в цял свят гледаха последния епизод на поредицата.

След екзекуцията на Ан Болейн крал Хенри VIII се жени за третата си съпруга Джейн Сиймор, убеден, че тя е жената, определена от съдбата да го дари със син. Въпреки че бременността на Джейн е повод за радост, властта не Хенри е застрашена поради бунта на гражданите в Англия и усилията на папата в Рим, решен да спре разпространението на протестантството.

Тъй като атаките над новата църква предсказват проблеми за краля, все по-могъщият Томас Кромуел удвоява усилията си да сломи католицизма в Англия. Джейн умира, скоро след като дарява Хенри с първия му син, и Кромуел иска да се възползва от трагедията, за да намери нова съпруга, която ще им доведе съюзниците, необходими за отблъскване на католическата инвазия. Усилията му обаче са подкопани от най-верните поддръжници на Хенри.

Измъченият Хенри се бори да удържи позицията си като глава на своята църква, но никой не е в безопасност от все по-пълно обземащата го лудост.

Очаквайте четвърти сезон от 11 септември.

Epic Drama стартира в Европа на 14 декември 2017 г. Новият канал от семейството на Viasat History и TV1000, само за драматични продукции, е достъпен в южна България чрез ТЕЛЕКАБЕЛ ТВ - на HD позиция 228, SD канал 185, и TV SAT COM - 23/24, в Северна България – чрез NetWorx – на позиция 230, а в София – чрез NET1 на 82 канал. Сред премиерите в стартовата схема бяха създаденият от изцяло дамски творчески екип „Блудници“ и минисериалът в шест части „Клондайк“ с Тим Рот и Ричард Мадън (GOT), а в януари към тях се присъединиха разкошният „Версай“ и най-скъпият проект на шведската SVT „Ресторантът“. В средата на март дебютира испанският трилър хит „Чумата“, а на Цветница - „Миниатюристът“! Можете да гледате първите епизоди на няколко от сериалите по Epic Drama онлайн свободно на: https://www.epicdrama.bg/watch-now/.

Германия изхвърля старите дизели: Колко точно изкупиха в България?

https://petel.bg/Germaniya-izhvarlya-starite-dizeli--Kolko-tochno-izkupiha-v-Balgariya-__277624

Износът на стари дизелови автомобили от Германия през текущата година е скочил с над 20%, до 239 541 автомобила. Това съобщиха анализаторите ...

17-годишният Кристиян ще остане в болницата в Болоня повече от месец (Обзор)

https://petel.bg/17-godishniyat-Kristiyan-shhe-ostane-v-bolnitsata-v-Bolonya-poveche-ot-mesets--Obzor--__277622

Бащата на най-пострадалото от взрива в Болоня момче пристигна в болницата в Чезeна.  До 10 дни лекарите ще решат дали да оперират българск...

Гръцки тийнейджър изхвърли Джокович от мастърса в Торонто

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/08/10/3294322_grucki_tiineidjur_izhvurli_djokovich_ot_mastursa_v/?ref=rss


Гръцкият тийнейджър Стефанос Циципас сложи край на победната серия на Новак Джокович. 19-годишният тенисист изигра впечатляващ мач и победи шампиона от "Уимбълдън" с 6:3, 6:7 (5), 6:3, за да се класира за четвъртфиналите на турнира от сериите "Мастърс" в Торонто.<br /><br />Циципас доминираше през цялата среща, като даде само две точки за пробив на Джокович и нито веднъж не загуби подаването си. В същото време гъркът имаше цели десет шанса в сервис геймовете на...

Мега звяр

https://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2018/08/10/3293051_mega_zviar/?ref=rss


САЩ, 113 мин., 3D, IMAX 3D, 4DX, Dolby Atmos<br />Режисьор: Джон Търтълтоуб<br />Сценарист: Дийн Георгарис, Джон Хоубър, Ерих Хоубър<br />Оператор: Том Стърн<br />Музика: Хари Грегсън-Уилъмсън<br />Продуценти: Лоренцо ди Бонавентура, Бел Ейвъри, Колин Уилсън<br />В ролите: Джейсън Стейтъм, Ли Бинбин, Рейн Уилсън, Руби Роуз, Уинстън Чао, Клиф Къртис<br />Подводница, която е част от международна програма за наблюдение на подводния свят, е нападната от...

Апаратът на НАСА Магелан влиза в орбита около Венера и започва да картографира повърхността ѝ

https://www.actualno.com/chronicles/aparatyt-na-nasa-magelan-vliza-v-orbita-okolo-venera-i-zapochva-da-kartografira-povyrhnostta-news_689109.html

Магелан е космически апарат, изпратен по програма на НАСА към Венера с цел изследване на планетата. Изстрелян е през 1989 г., влиза в орбита около Венера през 1990 г. и изгаря в атмосферата ѝ през 1994 г. Апаратът носи името на португалския изследовател от епохата на Великите географски открития на 16 век Фернандо Магелан. Магелан е първият космически апарат, изстрелян с помощта на космическата совалка — совалката Атлантис. Той е приведен в ниска земна орбита, откъдето неговата инерци

Препоръчваме ви: Хитове на Франк Синатра на открито в Двореца в Балчик

https://offnews.bg//kultura/preporachvame-vi-hitove-na-frank-sinatra-na-otkrito-v-dvoretca-v-balc-685981.html

Хитовете на Франк Синатра са незабравими като красотата на Двореца в Балчик. 

Те ще зазвучат край морето тази вечер на открита сцена в Двореца от 20.00 часа.

"Моят път", "Ню Йорк, Ню Йорк" и други известни песни от дискографията на певеца ще припомнят за един от най-значимите периоди в съвременната джазова и популярна музика.

С интерпретацията си изпълнителите - Петър Салчев, вокал, Георги Корназов, тромбон, Димитър Льолев, алт саксофон, Мартин Ташев, тромпет, Милен Кокушаров, пиано, Михаил Иванов, контрабас, и Емил Пехливанов, ударни, ще представят по-различен поглед към творческото наследство на Синатра.

А за да е още по-хубаво - входът е свободен, така че обличайте рокли или тиранти и към Балчик.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване