Енергийната програма на австралийското правителство е напът да се срине

https://www.investor.bg/analizi/91/a/energiinata-programa-na-avstraliiskoto-pravitelstvo-e-napyt-da-se-srine-266256/

Премиерът Търнбул не получи необходимата подкрепа от представителите на австралийските щати, водени от опозиционната лейбъристка партия

Горещ уикенд и опасност от пожари

http://nakratko.bg/category/58/163164/


Горещото време в нашата страна продължава и съответно нараства рискът от възникване на пожари.

Турската лира отбeляза рекорден срив, Ердоган успокоява с Аллах

https://offnews.bg//sviat/turskata-lira-otbeliaza-rekorden-sriv-erdogan-uspokoiava-s-allah-686056.html

Нов срив на турската лира беше отчетен днес, падайки за първи път под 6 за долар.

В 9 сутринта тя губеше 16,5% от стойността си, като удари рекордно дъно от 6,4684 TRY/USD, съобщава Агенция "Ройтерс".

Президентът Реджеп Ердоган призова турците да обменят златото си за лири и предупреди, че страната ще отговори на тези, които са започнали "икономическа война" срещу нея.

По време на митинг в североизточния град Байбурт Ердоган заяви, че доларът няма да блокира пътя на Турция:

„Организират се различни кампании. Не обръщайте внимание на тези кампании. Ако те имат долари, то ние имаме нашия народ, имаме нашия Аллах!”, каза Ердоган пред събралото се множество.

Турският президент отправи апел към гражданите да не обръщат внимание на срива на лирата, а да имат вяра в утрешния ден. 

Четирима души са убити при стрелба в Канада

http://www.moreto.net/novini.php?n=379630

Четирима души са били убити при стрелба в град Фредериктън в канадската провинция Ню Брънзуик, съобщава Би Би Си, като се позовава на полицейски източници. „Четири души са убити при стрелба на крайградски път. Подробности ще бъдат дадени, след като приключи разследването“, написаха в „Туитър“ от местната полиция.

Националната младежка академия се бори за оцеляването си

https://offnews.bg//obshtestvo/natcionalnata-mladezhka-akademia-se-bori-za-otceliavaneto-si-686059.html

На 12 август ще отбележим Международния ден на младежта. На същата дата най-голямата платформа на младежки организации в България – Националният младежки форум, се надява да отбележи и запазването на една традиция – Националната младежка академия.

„Младежката академия на НМФ е разказ за демокрацията, за общностите, за ролята на човека в промяната, за доброто лидерство, за обединението, което прави силата“, заявява бившият председател на Форума Лилия Еленкова. За 6 години през академията са преминали стотици младежи, които научават как могат да участват активно в процесите, които оформят и променят света ни. Академията цели развиване на качества, знания и умения у младите хора, желаещи да станат активна и отговорна част от обществения и собствения си живот.

Тази година академията среща своите предизвикателства – за да стане възможна са нужни 12 000 лева. Младежите от Националния младежки форум започнаха кампания, обръщайки се към общността с видео в социалните мрежи. Кампанията цели набиране на средства за осъществяването на Академията и ще приключи след броени дни. Досега над 60 дарители са допринесли за каузата. Въпреки това предизвикателството още не е преодоляно.

Десетки млади хора, преминали през нея, приканиха своите приятели да се включат и да дарят малко, но от сърце на академията в платформата, на която е отворена кампанията за дарения - https://platformata.bg/bg/kauzi/275:1689-2018-07-24-11-47-23/details/campaign.html



“Това, което младежката акадамия дава на хората, е едно уникално преживяване. Кара те да се замислиш кой си и къде се намираш по пътя от живота. Научава те да действаш, а не просто да чакаш нещата да се случат.” споделя един от участниците в НМА 2016 и апелира към подкрепа на тази младежка традиция. “Пътищата на развитие след нея са много (НПО, образование, бизнес и предприемачество, институции), защото в Академията е вложено от всичко по много – качествено неформално образование, истински експерти по темите, чисто намерение, много любов и най-вече убеденост, че младите хора си заслужават”, заявява в социалните мрежи младежкият работник и предприемач Розалина Недкова. ”За мен Академията беше много важно събитие, в което успях да изградя умения, които ми се отплащат всеки ден и в личен, и в професионален план”, споделя за своето преживяване като участник и обучител в НМА създателят на 9 Academy Байчо Георгиев и призовава приятелите си в социалните мрежи да подкрепят тазгодишното ѝ издание.

Национален младежки форум е националният младежки съвет на България, обединяващ 50 неправителствени младежки организации и представляващ над 110 000 млади хора в страната.

Мисията на Национален младежки форум е да представлява интересите на младите хора в България и техните нужди, извеждайки на преден план значението и важността на младежките организации, тяхното развитие и участие в социалните и обществено-политическите процеси и да осигурява ефективен структурен диалог чрез сътрудничеството със съответните заинтересовани страни и институции, взимащи решения в младежката политика.

Протестиращите майка искат оставката на председателя на Агенцията за хората с увреждания

http://nakratko.bg/category/58/163163/


Майките на деца с увреждания поискаха оставката на председателя на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски. Те за пореден път настояха и за оставката на Адриана Стоименова, която е зам.-председател на Националния съвет за хора с увреждания.

Борисов предложи държавата да дава 1 млн. лв. годишно за школите на отборите от Първа лига

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/08/10/3294695_borisov_predloji_durjavata_da_dava_1_mln_lv_godishno/?ref=rss


Държавата може да отделя по 1 милиона лева на година за детско-юношеските школи на футболните клубове от Първа лига, обяви премиерът Бойко Борисов. По думите му спортът е част от образованието и заслужава отделянето на средства.<br /><br />"Имаме идеи, но трябва да ни потърсите. За А група за детско-юношеските клубове можем да даваме по 1 млн. лева годишно. Готови сме да водим този разговор. Финансовият министър ще го води, не само спортният. Даваме милиони за образование, но...

Закопчаха двама дрогирани пешеходци в Берковица

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004479

Закопчаха двама дрогирани пешеходци в БерковицаДвама дрогирани пешеходци закопчаха служители на полицията в Берковица.На 9 август, в 14.45 часа на обходен път, при разклон за с. Мездрея дежурна оперативна група е установила двама пешеходци - мъж на 50 години, от белослатинското с. Търнак и 32-годишен мъж от Монтана. От полицията уточняват, че и двамата мъже били видимо неадекватни.

Тръмп удвои митата за стомана и алуминий от Турция

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/08/10/3294705_trump_udvoi_mitata_za_stomana_i_aluminii_ot_turciia/?ref=rss


Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи в петък, че е разрешил повишаването на митата върху вноса от Турция, като те са особено тежки за стомана и алуминий.<br /><br />Това се случва в момент, когато турската национална валута преживява най-тежката криза на доверие от години и само днес се обезцени с 13%. Съобщението в профила в "Туитър" на Тръмп бе разпространено, точно докато финансовият министър на Турция представя план за нов икономически модел на страната.<br...

Вечерен бюлетин – 10 август 2018 г.

http://terminal3.bg/vecheren-bjuletin-10-avgust-2018-g/

Диктаторските номера са едни и същи навсякъде по нашите земи: докато управляващата партия в Румъния твърди, че масовите демонстрации срещу нея са платени, в Турция лирата се срива и Реджеп Таийп Ердоган успокоява народа си с Аллах и световни конспирации.

Хиляди се стичат в Румъния за мащабни антиправителствени протести, които ще се състоят в няколко румънски града. В северната ни съседка пристигат дори румънци, живеещи в чужбина. Без официална организация, протестите са подкрепени от многобройни асоциации и граждански платформи.

Много от Румънците, напуснали родината си по причини познати на българите – корупция, ниски заплати и липса на възможности, се завръщат у дома по време на отпуската си, за да протестират за оставка на правителството. Очаква се предстоящият протест да бъде едно от най-мащабните мероприятия от идването на настоящото правителство на власт през 2016 г., като оттогава Румъния се тресе от кризи и протести.

Обществения гняв се подклажда и от факта, че полицията арестува и отнема регистрационни номера на гражданин, чиято регистрационната табела на автомобила изписва „MUIEPSD“ – ругатня към социалдемократите, които са на власт и слоган, често ползван по време на протести. Разван Щефанеску регистрира колата си по този начин в знак на протест към властта. Полицията казва на Щефанеску, че регистрацията не е валидна в родината му. На свой ред посолството на Швеция, където е регистрирана колата, опровергава румънските власти, че табелата важи навсякъде в Европейския съюз. Въпреки това румънските полицаи ги конфискуват, отнемат шофьорската му книжка и отварят криминално разследване по случая. По този повод румънските власти цитират правила от Виенската конвенция от 1968, но се оказва, че те са били променени през 2015 г. по молба на Белгия именно с цел гражданите на ЕС да имат общовалидни персонализирани номера.

За протестите в Румъния от миналата година сме говорили тук, за значението на гражданските протести в Източна Европа като цяло – тук, а за кошмарът на корумпираните Лаура Кьовеши, която бе освободена след огромен политически натиск и стотици осъдени политици – тук.

У нас сигнал на Камарата на геодезистите в България алармира, че в нарушение на закона е разрешен строеж върху морски плаж. Еднолично премиерът Борисов реши, че не става дума за морски плаж. С характерен тодорживковски тон премиерът отсече, че ставало дума за „змиярник“ и че „aко не го щете, оставяме бурена и не го закачаме“. Междувременно големите проблеми на държавата са палатки и хавлии върху дюни – повече за това тук. 

Докато животновъдите от Ямбол протестираха срещу избитите животни заради чумата и поискаха оставката на министъра на земеделието и храните Румен Порожанов и на цялото ръководство на Българска агенция за безопасност на храните, отново еднолично Борисов спря поръчката за набори и препарати, с които да се изследва и диагностицира същата чума по дребните преживни животни. 

Навън да правят изследванията. Не се занимавай„, цитира думите на Борисов към себе си изпълнителният директор на агенцията Дамян Илиев. Това на практика означава, че не е ясно как ще се правят изследвания за наличие на чумата. От агенцията заявиха, че нямат никакви налични препарати за такова изследване.

Поръчката на нови препарати бе договорена с фирма „Глобул вижън 2018“ ЕООД, за която се оказа че е съвсем нова-новеничка, регистрирана в края на юни тази година, малко след първата заповед за евтаназия на животни заради чумата. Основният й предмет на дейност пък е софтуерен и компютърен бизнес, а учредителният й капитал е 500 лева.

На въпросите как досега БАБХ е диагностицирала чумата по дребните преживни животни, какви китове и препарати са били използвани, на кои фирми, откъде са били доставяни и от кого, какви са наличностите в момента, агенцията отбелязва, че вече няма никакви наличности и възможности изобщо да диагностицира опасното заболяване, пишат колегите от „Дневник“, откъдето можете да научите повече по случая. 

Протестите продължават и сред майките на деца с увреждания, като майките ще разположат палатков лагер и пред Министерството на труда и социалната политика.

„Не можем да застанем зад законопроект, който е дискриминационен и ощетява много хора. Той няма да заработи от януари, защото в допълнителните разпоредби ясно се казва, че ще има шест месеца от обнародването, ще има и още шест месец за методиката. Това означава, че много хора ще останат и без лична помощ и без финансова подкрепа“, заявиха те. Тя допълни, че протестиращите майки на деца с увреждания влизат изключително разочаровани както от действията на социалния министър Бисер Петков, така и от всички национално представителни организации, които подкрепят този закон. Още по темата.

С обяснимо недоверие относно обжалването на решението за Пирин, граждани настояха публично да бъдат избирани съдиите, които ще вземат важното решение. Те се обръщат обръщат за тази прозрачна процедура към Висшия съдебен съвет (ВСС) и председателя на Върховния административен съд (ВАС), става известно от съобщението на коалицията до медиите в последния ден от законовия 14-дневен срок, който решението на съда може да бъде обжалвано. Петчленният състав на Върховния административен съд ще решава дали тричленен състав на същия съд правилно е отменил правителственото решение от декември 2017 г. за национален парк Пирин.

Контрабанда на цигари за над 800 хил. лв. е открита на пристанището в Бургас. В кораб, идващ от Русия митничарите са намерили над 111 хил. кутии цигари, укрити в издълбани чамови дъски, съобщи прокуратурата. 

Турция преживя най-големият спад за ден на национална валута от финансовата криза през 2001 г. Турската лира рухна до рекорден минимум от 6,49 за долар. Президентът Ердоган настоя турците да обменят чуждестранната си валута в местна, като за кризата в Турция вече ви разказахме тук. Междувременно президентът Тръмп удвои митата за стомана и алуминий от Турция, като от Белия дом уточниха, че това действие цели  „защита на националната сигурност“ на САЩ. Европейската централна банка също изрази загриженост по повод ситуацията в Турция.

Снимка: антиправителствени протести в Букурещ, февруари 2017 г. Robert Ghement—EPA 

Обявиха носителите на най-престижните световни бизнес награди

http://econ.bg/Новини/Обявиха-носителите-на-най-престижните-световни-бизнес-награди_l.a_i.764156_at.1.html

Най-иновативните компании в света за 2018-а бяха обявени в официалната класация на Международните бизнес награди днес. Всички те ще получат...

Най-малко четирима са убити при стрелба в източна Канада

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/08/10/3294651_nai-malko_chetirima_sa_ubiti_pri_strelba_v_iztochna/?ref=rss


Най-малко четирима са загиналите до момента при престрелка в град Фредериктън в Източна Канада, съобщи полицията в страната, цитирана от "Ройтерс" и канадски медии.<br /><br />Градът с население около 50 хил. жители е столицата на канадската полиция Ню Брънсуик. През 2014 г. при друга стрелба в същата провинция загинаха трима полицаи. Инцидентът към ммента бе един от най-смъртоностите в Канада.<br /><br />Полицията допълва, че операцията е в ход, а причините за...

Контрабандни цигари за близо 1 млн. лева хванати в кораб на бургаското пристанище (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004473

Контрабандни цигари за близо 1 млн. лева хванати в кораб на бургаското пристанище (Снимки)Контрабандни цигари на стойност 834 840 лева са задържани при акция на "Митниците" в Бургаското пристанище, съобщиха току-що на брифинг в Апелативната прокуратура зам.-прокурор Йовита Григорова и зам.-директорът на Агенция "Митници" Юлиян Мирков. Цигарите - общо 111 312 броя кутии, с беларуски бандерол и марка "NZ" били умело прикрити в шлифовани

Повече от 60 000 мигранти са пристигнали в Европа от началото на годината

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004480

Повече от 60 000 мигранти са пристигнали в Европа от началото на годинатаБроят на мигрантите и бежанците, пристигнали в Европа през Средиземно море от началото на 2018 г. надхвърли 60 000 души, а повече от 1520 са загинали или изчезнали. Това съобщи днес Международната организация по миграцията (МОМ), предаде ТАСС. "Към 8 август в Европа са пристигнали 60 309 мигранти и бежанци, загинали са 1520 души,

Най-малко четири жертви на стрелба в Канада

http://nakratko.bg/category/25/163162/


Най-малко четирима души загинаха при стрелба в канадския град Фредериктън, предаде „Ройтерс”, като се позова на местните полицейски власти. Все още не са ясни обстоятелствата около инцидента, както и дали има и други пострадали.

Ердоган: Турция няма да загуби икономическата война

https://www.actualno.com/balkani/erdogan-turcija-njama-da-zagubi-ikonomicheskata-vojna-news_689277.html

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган заяви, че страната му ще надделее в „икономическата война”, след като лирата се срина до исторически ниски нива, предаде БГНЕС. „Ние няма да изгубим икономическата война” заяви Ердоган, цитиран от държавната телевизия, като това е първата му реакция след последният срив на лирата. От Анадолската агенция също цитираха изказване на Ердоган, в което той твърди, че Турция ще успее да се справи със ситуацията, както усп

Премиерът даде яснота за изграждането на рибарското пристанище „Карантината“ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=379628

Премиерът Бойко Борисов, който е на посещение във Варна, съобщи пред медии, че е посетил рибарското пристанище „Карантината“, предаде репортер на Moreto.net. „Ходих да видя на място терена за новото рибарско пристанище. От военното поделение до първия камък, няма никакъв плаж, има само камънаци“, заяви Борисов.

Над 2/3 от германците искат да се върне задължителната военна служба

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004475

Над 2/3 от германците искат да се върне задължителната военна службаНад две трети от германците са за връщането на задължителната гражданска или военна служба за младите хора, седем години след отпадането й, предаде ДПА. Според проучване по поръчка на обществения телевизионен канал Цет Де Еф 68 процента от германците са за задължителната служба. През 2011 г. тя беше отменена в Германия,

Съд в Люксембург реши пътници да получат обезщетение заради стачка, отменила полета им

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/08/10/3294688_sud_v_ljuksemburg_reshi_putnici_da_poluchat/?ref=rss


Люксембургски съд реши, че авиокомпания "Луфтханза" трябва да изплати обезщетение от по 250 евро на двама пътници, чийто полет е бил отменен заради стачка през октомври 2016 г., съобщи Европейският потребителски център.<br /><br />Според съда авиопревозвачът не може да претендира, че става дума за извънредни обстоятелства. Това е второ подобно решение за последните месеци. Досега стачките на персонала на авиопревозвачите се смятаха за "извънредна ситуация", което...

Изложбата "Флотилия в зала" се откри във Военноморския музей

http://www.varna24.bg/news/808579.html

В навечерието на празника на Военноморските сили музеят представя непоказвани корабни модели от ...

Огромно количество контрабандни цигари с белоруски бандерол са открити в контейнер на Пристанище Бургас

https://zaistinata.com/%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%bd%d0%be-%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%87%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b1%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%bd%d0%b8-%d1%86%d0%b8%d0%b3/

При извършена проверка на контейнеровоз на бургаското пристанище митнически служители от Митница Бургас са открили 111 312 кутии /2, 2 млн./ къса контрабандни цигари на стойност 834 840 лв.. Цигарите били предназначени за българския пазар. Акцизните стоки били открити в контейнер, превозван от кораб, акостирал в Бургаското пристанище, по време на извършена проверка от стана на […]

Прекратява се гладната стачка в „Български пощи“

https://petel.bg/Prekratyava-se-gladnata-stachka-v----Balgarski-poshhi---__277739

Прекратява се гладната стачка в „Български пощи“ ЕАД. Ръководството на „Български пощи“ ЕАД и синдикат „Защита“, съвместно с омбудс...

Премиерът се хвали със заловени цигари, но не казва контрабандистите

https://frognews.bg/novini/premierat-hvali-sas-zaloveni-tsigari-kontrabandisti-duma-obelva.html

Премиерът Бойко Борисов се похвали пред журналисти със заловени нелегални цигари в Бургас. За сметка на това и дума не каза за задържани контрабандисти. Така излиза, че папиросите сами са си дошли до страната.

Къде да платим чаша кафе с биткойн?

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/kyde-da-platim-chasha-kafe-s-bitkoin-266263/

Криптовалутата вече се използва за търговия и извън онлайн пространството, посочи Михаил Кръстев, основател на Chain.bg

Избирателите да имат последната дума за Брекзит, ако преговорите с ЕС се провалят

https://www.mediapool.bg/izbiratelite-da-imat-poslednata-duma-za-brekzit-ako-pregovorite-s-es-se-provalyat-news282589.html

Половината британци смятат, че ако преговорите с ЕС за Брекзит се провалят и не се стигне до споразумение, последната дума за това дали да се излезе от съюза трябва да бъде на обществото и то да се произнесе на референдум. Това сочи публикувано днес изследване сред повече от 10 000 души, предаде Ройтерс. Според проучването на социологическата агенция "Югав", направено между 31 юли и 7 август по поръчка на кампанията за референдум "Народен вот", 45 процента от избирателите са за нов референдум, без значение от изхода на преговорите. Трийсет и четири процента са против. На въпрос кой трябва да вземе решението да се остане или да се излезе от ЕС, ако преговорите завършат без споразумение, 50 процента отговарят, че това трябва да е обществото на референдум, а 25 процента, че това трябва да е парламентът. "В това изследване личи ясно посланието на избирателите от целия (политически) спектър: ако правителството и парламентът не могат да решат въпроса за Брекзит, то тогава трябва да го направи народът", заяви бившият президент на "Югав" Питър Келнър. До датата на напускането на Великобритания остават по-малко от осем месеца. Премиерът Тереза Мей обаче все още не е намерила предложение за запазване на икономическите връзки с ЕС, което да удовлетвори и двете крила в разединената й партия и да бъде приемливо за преговарящите в Брюксел. Тя предложи компромис Обединеното кралство да остане в зона за свободна търговия със съюза за промишлените и селскостопанските стоки, което обаче означава, че Лондон ще трябва да продължи да спазва част от правилата на ЕС. Едни в партията й искат по-тесни отношения със съюза, а други - по-ясна раздяла. По отношение на трите възможности - оставане в ЕС, напускане без споразумение и приемане на предложението на Тереза Мей - според проучването 40 процента са за оставането, 27 процента са за излизане без споразумение, а 11 процента - за напускане със споразумение. В края на миналата седмица британският министър на търговията Лиъм Фокс заяви, че по негово мнение вероятността за Брекзит без споразумение е 60 процента. Брекзит без споразумение означава, че на 29 март 2019 г. петата най-голяма икономика в света ще излезе от ЕС без търговско споразумение. Днес лирата поевтиня до най-ниското си ниво от повече от година, с което спадът от понеделник става 1,9 процента. Сривът се дължеше на опасенията, че Великобритания може да напусне ЕС без споразумение. През следващите месеци правителството на малцинството на Мей ще се изправи пред редица решителни моменти в процеса на Брекзит. Лондон и Брюксел искат да постигнат окончателно споразумение до октомври, за да има време то да бъде ратифицирано. Мей нееднократно е изключвала варианта за нов референдум за Брекзит с думите, че обществото вече се е произнесло по въпроса на 23 юни 2016 г. "Голдман Сакс" изрази мнение, че Мей ще постигне споразумение за достъп до пазарите за стоки на ЕС и ще го прокара в парламента, но и че все още е възможно да се стигне и до неорганизирано излизане от съюза. Според проучването на "Югав" 74 процента от запитаните смятат, че преговорите вървят зле, което от своя страна кара 68 процента да смятат, че Великобритания може да получи лошо споразумение.

Средната заплата расте с над 8% през второто тримесечие

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/srednata-zaplata-raste-s-nad-8-prez-vtoroto-trimesechie-266284/

За периода април-юни средната месечна работна заплата e 1 125 лв. и нараства спрямо първото тримесечие на годината с 4,5%, отчита НСИ

Обекти за милиони във Варна не вървят по плана на Борисов

https://www.mediapool.bg/obekti-za-milioni-vav-varna-ne-varvyat-po-plana-na-borisov-news282588.html

Премиерът Бойко Борисов направи традиционната си обиколка на строителни обекти във Варна, за да констатира, че работата не върви с нужните темпове, че плажът в квартал "Аспарухово" не е плаж, а змиярник и държавата ще направи пристанище там, въпреки че според геодезисти това ще е в нарушение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. При тазгодишната си обиколка в морския град Борисов беше придружен от финансовия министър Владислав Горанов, докато миналата година по същото време заедно с него бяха четирима министри. Варна е приоритетният град през третия мандат на Бойко Борисов и в него се изливат стотици милиони левове от европейски фондове и държавния бюджет. Причината Борисов да се влюби в града беше, че Бургас "много дръпна", по думите на премиера, и сега Варна трябва да го догони.  Строителите и общината обаче поднесоха неприятна изненада на премиера. Вместо да предават обектите предсрочно, както е свикнал да се хвали с магистралите, се оказа, че има закъснение. "Заради забавянето малко се поскарах на изпълнителите и общината... Новият булевард "Васил Левски" е изключително сложно съоръжение. С тази стогодишна опасност от наводнения трябва да се направи", каза Борисов, цитиран от "Фокус" по време на инспекцията. Скандалният булевард мина през трибуните на стадион "Спартак" Новостроящият се булевард "Васил Левски" е ключов за Варна. Той трябва да изнесе трафика от северните морски курорти извън центъра на града в посока Бургас. Сега автомобилите се забиват в централната градска част и се образуват километрични задръствания. Бъдещият булевард "Васил Левски" е най-големият инфраструктурен проект в града на обща стойност 113 млн. лв. От тях 80.5 млн. лв. бяха отпуснати от държавния бюджет за изграждането на трасето от ул. "Подвис" до ул. "Девня". Строител на обекта е една от фирмите, които редовно печелят поръчки в цялата страна - "Хидрострой" на бившия пътен шеф Велико Желев. За последните три години оборотът й възлиза на над 466 млн. лв. През пролетта на тази година избухна скандал с изграждането на булеварда, след като той мина през трибуните на градския стадион "Спартак" и запалянковци излязоха на протест. Проверка на прокуратурата по случая показа, че прокарването на булеварда става без издадени разрешения за строеж. За това най-вероятно причина за забавянето му е ваденето на нужните документи, за да бъде всичко законно. Борисов зарадва запалянковците на футболния клуб Спартак 1918 и деца от школата на отбора. Той им съобщи за отпуснати от държавата близо 1.4 млн. лв. за ремонта на трибуните и терена на стадион "Спартак". Проектът предвижда да се изгради и спортно-възстановителен център с хотел. Парите бяха дадени с постановлението за разпределяне на допълнителни разходи за 99 общини в размер на 111 млн. лв., от които близо 100 млн. лв. отидоха за общини управлявани от ГЕРБ и ДПС. След завършването на скандалния булевард "Васил Левски" ефектът ще бъде облекчаване на движението във Варна, намаляване на задръстванията, извеждане на трафика извън централната градска зона, както и бърза връзка от летището към курортите, похвали се Борисов във "Фейсбук".   Още 4.5 млн. лв. за пробива "Сливница" Други 4.5 млн. лв., осигурени от държавата, са за пробива на бул. "Сливница" в частта между "Янош Хунияди" и "Атанас Москов", който в момента също се строи. Целият проект е на стойност 9 млн. лв., като останалото финансиране идва от еврофондовете. Със завършването на бул. "Васил Левски" и на пробива "Сливница" трафикът на автобуси и зърновози ще бъде изнесен извън града, отбеляза премиерът. Освен тези два големи обекта, във Варна се ремонтират още няколко булеварда, паралелно с това се подменя и канализацията, местят се тролеи и сроковете летят, но иначе не става, каза Борисов. По думите му "нещата ще бъдат ускорени още". Премиерът каза, че е проверил и направените ремонти в пострадалия от наводнението преди няколко години квартал "Аспарухово". Там беше завършен ремонтът и разширението на ул. "Мара Тасева", а в момента се ремонтира бул. "Народни будители". В "Аспарухово" ще има рибарско селище За проекта за рибарско селище в квартал "Аспарухово", за което Камарата на геодезистите алармира, че е одобрено незаконно за застрояване, Борисов каза, че от военното поделение до първите камъни е обрасло и там няма плаж. По думите му този участък трябва да се развие, както е направено на много места по Черноморието. "Тази зона сега е увредена, това е змиярник, не става въпрос изобщо за плажа", заяви Борисов, цитиран от БТА. Борисов увери, че в района няма да има хотел, а хладилни камери за съхранение на рибата. Уточни, че изграденото рибарско пристанище ще е на община Варна. Свободната зона около Морската гара ще бъде отворена още и ще бъде изместен тежкият трафик към пристанището, за да не се редят зърновози, допълни Борисов. Митрополитски благодарности Накрая Борисов получи и благословия за добрите си дела от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Той благодари на премиера за отпуснатите 300 000 лева за строящия се храм "Св. прмчк. Прокопий Варненски" и 200 000 лева за ремонта на покрива на Катедралния храм "Успение Богородично" в града.  

Антикорупционната комисия ще проверява богатите лекари

https://www.mediapool.bg/antikoruptsionnata-komisiya-shte-proveryava-bogatite-lekari-news282587.html

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) ще проверява имуществените декларации на всички лица на висши длъжности, включително на богатите лекари. Незаконен произход на средствата ще се разследва, само ако се открие разминаване в декларациите от над 20 000 лв. Това следва от новия антикорупционен закон, разясниха от антикорупционното ведомство пред Mediapool. Преди дни КПКОНПИ обяви имуществените декларации на властта, след като досега това се правеше от Сметната палата. За пръв път в списъка попаднаха и шефовете на болниците, с които работи здравната каса, като се оказа, че именно лекари са сред най-богатите хора, подали декларации. Например, шефът на университетската болница “Света Екатерина“ и светило в кардиологията проф. Генчо Начев е обявил над 6 млн. лв. депозити и участие в седем компании с различен предмет на дейност – ремонти, недвижими имоти, строителство, ВЕЦ - на обща стойност над 2 млн. лева. Начев е декларирал още "Мерцедес“, "Рейндж Роувър" и "Порше", четири апартамента в София, къща с двор в Драгалевци. Директорът на болницата по неврология и психиатрия "Св. Наум" проф. Иван Миланов заедно със съпругата си притежава 4 апартамента в София, 2 в "Слънчев бряг", 4 в Поморие и 1 в Стара Загора. В банки той има над 3.1 млн. лв. Шефът на "Майчин дом" д-р Иван Костов пък е обявил банкови влогове за над 800 000 лв., още 100 000 лв. налични средства, но и овърдрафт за 322 711 лв. Шефът на другата водеща АГ болница - "Шейново", д-р Румен Велев, пък е обявил, че той и съпругата му разполагат с налични средства в размер на близо 900 000 лв., никакви банкови влогове, а също и три апартамента в София, парцели, гаражи и др. Безспорен лидер по богатство сред всички лица на висши държавни длъжности и през 2018 г. е депутатът Делян Пеевски. През 2017 г. той внезапно обяви имущество за 79 млн. лв., а тази година декларира нови 37 млн. лв. само от дивиденти. КПКОНПИ е длъжна по закон да провери всички имуществени декларации в шестмесечен срок. Проверява се дали има съответствие на обявените данни с информацията във всички държавни и общински регистри, до които комисията има достъп – например имотен, търговски регистър, регистъра на БНБ за банковите сметки и др. Антикорупционният орган може да изисква също информация от НАП, а в определени случаи - и разкриване на данъчна, застрахователна, осигурителна и банкова тайна. Ако няма несъответствие между обявеното в декларацията и установеното от КПКОНПИ, или ако разликата е до 5000 лв., случаят приключва. Следователно, КПКОНПИ няма да проверява произхода на средствата на лекарите, ако декларираното от тях имущество присъства в официалните държавни регистри и няма разминаване на данните, надхвърлящо 5000 лв. Ако има такова, лицето се предава за данъчна проверка в Националната агенция за приходите, която прави съпоставка дали доходите му съответстват на имуществото. Досега данъчните правеха такива проверки при разминаване над 10 000 лв., като в близо 100% от случаите се оказваше, че няма несъответствие. Например, миналата година Сметната палата дори не прати за проверка в НАП декларацията на Делян Пеевски, защото не откри несъответствие между официалните му доходи и имуществото му над 10 000 лв., въпреки че само за година той декларира ново богатство за около 77 млн. - 78 млн. лв. Ако обаче разминаването между декларираното и установеното от КПКОНПИ е над 20 000 лв., срещу лицето ще се прави проверка за незаконно придобито имущество от антикорупционния орган. На такава проверка задължително ще подлежат и неподалите в срок имуществена декларация, които тази година са 148 души, включително 69 шефове на болници и 22-ма представители на местната власт. Проверката за незаконно имущество стандартно продължава до 1 година, като се извършва за 10-годишен период назад във времето. По време на инспекцията могат да се събират всякакви данни за имуществото на лицето, включително да се поиска снемане на банкова и данъчна тайна, да се изисква информация за негови сделки, за пътувания в чужбина и т. н.

Акция срещу контрабандните цигари в Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/u5xV3yC40w8/

111 хиляди кутии с контрабандни цигари иззеха митнически служители при щателна проверка на контейнеровоз на бургаското пристанище. Стоката в размер на 835 хиляди лева е била предназначена за българско търговско дружество, съобщава БНР-Бургас.

Корабът е плавал под либерийски флаг и е пристигнал от Руската федерация. Официално той е превозвал шлифовани дъски от бор, които не издават наличието на контрабандни цигари, каза заместник-директорът на Агенция “Митници” Юлиян Мирков: „При изключително сериозен оглед на стоката колегите забелязват микропрорези по цялата дължина на дъските и с помощни средства успяват да отделят част от дъската, което се явява капак на укритието. Виждат изключително добра подготовка по отношение на издълбана кухина в самите дъски и във всяка дъска установяват по 48 кутии цигари“.

По случая е образувано досъдебно производство, уточни административният ръководител на Окръжната прокуратура в Бургас Георги Чинев.

Пътен инцидент: Два „Мерцедеса“ се удариха под хотел „Езерец“ в Благоевград…

http://regiona.bg/%d0%bf%d1%8a%d1%82%d0%b5%d0%bd-%d0%b8%d0%bd%d1%86%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%82-%d0%b4%d0%b2%d0%b0-%d0%bc%d0%b5%d1%80%d1%86%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d1%81%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d1%83%d0%b4%d0%b0%d1%80/

Преди минути два „Мерцедеса“ се удариха на булеварда  под хотел „Езерец“ при отбивката за строителния супермаркет.  Най-вероятната причина за инцидента е   автомобилът, който  се е  включил в движението от отбивката при магазина е  отнел предимството на идващия от отдолу  друг автомобил „Мерцедес“ .  В резултат, на което са се ударили.По двата автомобила има само материални щети. На мястото бяха органите на реда, за да установят причините за инцидента.

Материалът Пътен инцидент: Два „Мерцедеса“ се удариха под хотел „Езерец“ в Благоевград… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Дайнов: Който иска отмяна на джендъра, иска разпад на „традиционното семейство"

https://www.vesti.bg/bulgaria/dajnov-kojto-iska-otmiana-na-dzhendyra-iska-razpad-na-tradicionnoto-semejstvo-6085378

Решението на Конституционния съд е точно обратното на това, което цели - обяснява политологът в коментар за Vesti.bg

Мъж се застреля в главата в заведение в Димитровград

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004470

Мъж се застреля в главата в заведение в ДимитровградДимитровградчанин се гръмна посред бял ден в кафене в центъра на града, информира haskovo.net.  8 минути преди 16 часа на 9-ти август на спешния телефон 112 мъжки глас съобщава, че в заведение на бул.„Д. Благоев“, има човек с пистолет, уточняват от полицията. На място е изпратен патрул, за да провери случая.

Силни бури нарушиха транспортния трафик в Северна Германия

https://www.mediapool.bg/silni-buri-narushiha-transportniya-trafik-v-severna-germaniya-news282586.html

Силни бури бушуваха вчера в части от Северна Германия, предаде Асошиейтед прес. Ветрове със скорост до 140 км/ч събориха дървета на някои места и нарушиха сериозно движението по пътищата. Германските железници затвориха няколко линии в северната част на страната заради влошените метеорологични условия. Сред затворените линии бяха Хамбург-Хановер, Хамбург-Бремен, Берлин-Амстердам. Зрителите на Европейското първенство по лека атлетика на Олимпийския стадион в Берлин бяха приканени да не излизат оттам, докато не премине разразилата се вчера вечерта в града буря. В Норвегия властите обявиха оранжев код заради опасност от свлачища вследствие на поройните дъждове. Силни ветрове се очакват и в Дания, където водачите на по-неустойчиви превозни средства бяха предупредени да не се движат по мостове. Френските власти обявиха официално, че всички 119 деца, евакуирани заради причиненото от силните валежи наводнение в къмпинг в Южна Франция, са невредими, отбелязва АП.

Изненада! В Бараково растат банани, семейство Христови чакат първите плодове 6 години

http://www.struma.com/obshtestvo/iznenada-v-barakovo-rastat-banani-semeistvo-hristovi-chakat-purvite-plodove_137782/

Бананово дърво е новата атракция в село Бараково, община Кочериново. В селото вече се радват и на първа реколта. Дървото е засадено в двора на Катя и Георги Христови преди шест години, но едва сега дава плодове. Бананово дърво привлича вниманието на всички съседи, а вече и на гостите на селото. През зимата дървото се опакова добре, за да не измръзне.

След картонения макет на президента на САЩ Барак Обама, донесен в селото през 2013 година от Ричард Дамстра, аташе по културните...

Продължава

Борисов: Ако някой е направил нещо незаконно, ще си замине веднага

http://www.varna24.bg/news/808572.html

На реплика от журналист, че основната престъпност минавала през Бургас, премиерът Бойко Борисов, ...

Националите по плажен футбол загряват за финалите в Румъния

http://www.moreto.net/novini.php?n=379626

Националният отбор на България по плажен футбол ще изиграе две контролни срещи с Румъния в Констанца следващия уикенд, научи Moreto.net. Първият двубой е на 18 август (събота) от 18 ч., а вторият - на 19-ти от 11 ч. Срещите ще са генерална репетиция за отбора ни преди участието му на финалите на Дивизия "Б" в ЕВРОлигата, които са през септември.

Гърция: Решението на Русия да изгони гръцки дипломати от Москва е произволно

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004464

Гърция: Решението на Русия да изгони гръцки дипломати от Москва е произволноГръцкото външно министерство заяви в прессъобщение днес, че решението на Русия да изгони служители на гръцкото посолство в Москва е "произволно, отмъстително и не се базира на никакви доказателства", съобщава в. "Катимерини". В понеделник руското външно министерство извика гръцкия посланик в Москва,

Афганистан е сполетян от най-тежката суша от десетилетия

https://www.mediapool.bg/afganistan-e-spoletyan-ot-nai-tezhkata-susha-ot-desetiletiya-news282585.html

Когато житната му реколта изсъхнала, Гулам Абас продал добитъка си и подобно на хиляди други земеделски стопани избягал в града от най-лошата суша, сполитала Афганистан за десетилетия. Липсата на валежи, на сняг и на дъжд, които през последните месеци са намалели със 70 процента спрямо средните за годината, унищожи зимните култури и застраши и без това оскъдния начин на живот и прехраната на милиони земеделци, пише в петък агенция Франс прес. Подобно на стотици други семейства от село Чаркинт в обичайно плодородната провинция Балх в Северен Афганистан, 45-годишният Гулам Абас напуснал нивите си, станали безплодни и отишъл с 11-членното си семейство в регионалния център Мазар-и-Шариф, надявайки се да намери работа. "Никога не съм виждал подобна суша", казва пред Франс прес този земеделец с 30-годишен стаж. "Никога преди не ни се е налагало да бягаме от селото или да продаваме животните". Небето продължава да е отчайващо безоблачно, а температурите високи, което силно тревожи земеделците за летните им култури. Житната реколта на страната, спаднала с 2,5 милиона тона, е една от най-слабите "поне от 2011 г. насам", съобщава системата за предизвестяване на рисковете от глад, създадена през 1985 г. от службата за развитие на САЩ US Aid. Според ООН повече от два милиона души са застрашени от "сериозна хранителна несигурност" и ще имат нужда от спешни помощи през следващите шест месеца. Организацията по прехрана и земеделие към ООН обяви, че са необходими незабавно 120 милиона долара за справяне с "пренебрегнатите" хранителни кризи в три страни, сред които Афганистан. Събраните средства ще отидат за доставка на семена и на напоителна техника на афганистанските селски стопани. Хиляди кози и овце умират заради пресъхналите водоизточници и липсата на пасища, подчертава Бюрото на ООН за координация на хуманитарните помощи. "Ако властите и международната общност не започнат веднага да решават проблема, има опасност Афганистан да се сблъска с бедствие, което ще продължи и през зимата", предупреждава служителят на Бюрото в Афганистан Тоби Ланцер. За хиляди стопани като Абас обаче вече е твърде късно. "Преди три години имаше дъжд и сняг и спечелих повече от 300 000 афгана (приблизително 4300 долара). Тази година обаче, макар че продадох козите и овцете си, спечелих едва 100 000 афгана (1400 долара)". Липсата на валежи в Балх доведе до засуха на почти всички земеделски участъци, казва пред Франс прес служителят в областта на земеделието Забиула Зубен. Повече от 450 000 земеделци и животновъди номади от провинцията предпочетоха да заколят животните си или да ги продадат, за да изхранят своите семейства, добавя той. "Всички селяни се питат какво да правят с животните си и как да ги опазят живи, защото те са всичко, което притежават", подчертава Хаджи Сораб, който все още гледа около 400 кози и овце в окръга Давлат Абад. Сушата допринася допълнително за ситуацията на обща несигурност, причинена от атаките на талибаните и на групировката "Ислямска държава", които тероризират населението по безпрецедентен за последните 10 години начин. Земеделието е основата на афганистанската икономика. В него са заети близо 15 милиона души в 20-те най-силно засегнати от сушата провинции, сочат данните на ООН. Шансовете на тези хора да си намерят друга работа са на практика нулеви, а ситуацията с и без това високата безработица се влоши след завръщането на стотици хиляди бежанци от Иран и Пакистан. Цената на овцете и на козите спадна наполовина, защото селските стопани се надпреварват да ги продават и пренасищат пазара, обяснява говорителят на министерството на селското стопанство, напояването и животновъдството Акбар Рустами. Успоредно с това цената на фуража скочи неимоверно; според Рустами 60 процента от 27-те милиона глави добитък в страната изпитват "остра нужда от храна". Досега афганистанските власти са предоставили ограничени помощи на селските стопани, а службите за международно подпомагане изпитват затруднения със задоволяването на потребностите им. Световната програма на ООН по прехраната успя да помогне на 463 000 души през последните четири месеца, казва Тоби Ланцер. Това обаче е по-малко от една четвърт от нуждаещите се семейства. Правителството се съгласи по силата на споразумение с международните служби да предостави 60 000 тона жито от стратегическите резерви на страната. "Това няма да е достатъчно, но е добро начало", твърди Ланцер. Гулам Абас обаче предупреждава, че ако селските стопани не получат сериозна помощ, ще се преориентира към отглеждането на мак, който е по-доходоносна и устойчива култура. Афганистан държи челното място в света по производство на опиум въпреки милиардите долари, похарчени в борбата срещу наркотрафика. "Едно правителство, което с трудност плаща на войниците си, едва ли ще помогне на населението си в тези отдалечени райони", прогнозира Абас. "Тези условия в крайна сметка ще тласнат хората към отглеждането на незаконни култури". По БТА

Градина: Внимание! Има цветя, които може да ни вредят!

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6975095

Градина: Внимание! Има цветя, които може да ни вредят!Веществата, които се съдържат в изредените видове, могат да предизвикат понякога раздразнение на кожата, болки в стомаха, сърдечносъдови проблеми... Цветя от семейство Млечкови (Euphorbiaceae) В белия им сок се съдържат дразнещи кожата вещества. Към това семейство спадат коледната звезда (Euphorbia pulcherrima), исусовият венец (Euphorbia milli),

Не искам всеки ден да се обясняваме за такива гадове

https://www.actualno.com/cite/ne-iskam-vseki-den-da-se-objasnjavame-za-takiva-gadove-news_689276.html

Ще проверя случая и ако са направили такъв заход, ще анулирам конкурса и ще ги изгоня. Това мога да го обещая. Отговорът ми може да бъде получен и до края на деня. Не искам всеки ден да се обясняваме за такива гадове. Това обяви премиерът Бойко Борисов по случая с обществената поръчка на БАБХ за препарат срещу чумата.

5 държави си разделят Каспийско море

https://dnes.dir.bg/svyat/5-darzhavi-si-razdelyat-kaspiysko-more

Азербайджан, Иран, Туркменистан, Казахстан и Русия ще подпишат Конвенция за статута на водния басейн

Николай Колев-Босия: Имам уличаващи записи, свързани с арести на служители от ДАИ-Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004466

Николай Колев-Босия: Имам уличаващи записи, свързани с арести на служители от ДАИ-Бургас
Провеждащият гладна стачка Николай Колев-Босия заяви, че ще представи уличаващи записи, свързани с арести на служители в агенция "Автомобилна администрация" в Бургас. Колев ще направи това пред временната парламентарна комисия, създадена заради неговия протест, заяви самият той пред БНР. Днес е 59-тият ден,

Португалия и Испания овладяха големи горски пожари

https://www.mediapool.bg/portugaliya-i-ispaniya-ovladyaha-golemi-gorski-pozhari-news282584.html

Португалските власти съобщиха, че са овладели голям горски пожар в южната част на страната след цяла седмица усилия, предаде Асошиейтед прес. Агенцията за гражданска защита съобщи, че близо 1400 пожарникари и 450 машини все още са на мястото на пожара, за да предотвратят повторното му разгаряне. Най-малко 41 души бяха ранени, един от които тежко, при пожара в залесените хълмове близо до селището Моншик в провинция Алгарве. Пламъците изпепелиха около 27 000 хектара гори. Унищожени бяха няколко десетки жилища. Властите на съседна Испания съобщиха, че очакват днес следобед да овладеят продължилия пет дни горски пожар край Валенсия. Най-малко 11 души са починали в Каталуния от 3 август досега в резултат на силните горещини, съобщи днес регионалната агенция за обществено здравеопазване.

Мая Манолова: Ситуацията е скандална със закона за хората с увреждания

https://frognews.bg/novini/maia-manolova-situatsiiata-skandalna-sas-zakona-horata-uvrejdaniia.html

Ситуацията е скандална. По този начин омбудсманът Мая Манолова оприличи случващото се на срещата в Министерството на труда и социалната политика, където се разглежда законопроект за хората с увреждания. Тя обясни, че излиза за малко, защото има ангажимент с ”Български пощи”, където е посредник между стачкуващите и синдикатите в пощите, но ще се върне, за да се продължи работата.

Млада майка се бори с коварно заболяване, лечението е непосилно скъпо за семейството й

http://www.varna24.bg/news/808564.html

Когато се бориш за здраве, осъзнаваш, че то е най-голямото богатство. Това написа до ...

Червеният кръст предупреди за опасност от хранителна криза в Северна Корея

https://www.mediapool.bg/cherveniyat-krast-predupredi-za-opasnost-ot-hranitelna-kriza-v-severna-koreya-news282583.html

Топлинната вълна, засегнала Северна Корея, доведе до изсъхване на ориза, царевицата и други култури, което може да доведе до катастрофални последици, заяви Международна федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧКЧП), цитирана от Ройтерс. Най-голямата световна мрежа за помощ при бедствия предупреди, че изолираната и подложена на международни санкции страна, където не е валяло от началото на миналия месе, е изложена на риск от хранителна криза. Севернокорейското население вече е уязвимо - "дори преди сегашната криза над 10 милиона души, 40 на сто от населението, се нуждаеха от хуманитарна помощ", припомня организацията, подчертавайки, че международните санкции затрудняват доставката на помощи. Възможно е недохранването сред децата да се влоши, предупреди международната организация.

Хванатият полицай: Направих го от простотия!

http://www.varna24.bg/news/808568.html

Хванатият да превозва нелегални имигранти столичен полицай Владимир Стоянов остава за постоянно в ...

Между 900 и 1200 лева взимат спасители по плажовете във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=379560

Възнагражденията на спасителите по плажовете във Варненско варират от 900 до 1200 лева. Това заяви председателят на БЧК-Варна Илия Раев, предаде репортер на Moreto.net. Някои стопани на ивицата плащат по-ниски заплати, но осигуряват храна и подслон.

Умерената консумация на сол не крие риск за здравето

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7004451

Умерената консумация на сол не крие риск 
за здраветоАко безсолните ястия не са ви по вкуса, спокойно можете да поискате солницата, когато седнете да се храните - умерената консумация на сол не представлява риск за здравето на сърцето, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от канадско изследване, публикувано в сп. "Лансет". Авторите му от университета "Макмастър" са установили,

Испанското правителство прави завой в миграционната си политика

https://www.mediapool.bg/ispanskoto-pravitelstvo-pravi-zavoi-v-migratsionnata-si-politika-news282582.html

Както в много други направления, испанското правителство се поправи и в миграционната си политика, пише в. "Мундо". На фона на очевидния факт, че това е много сложно предизвикателство, което не допуска опростенчески подход, нито популистко добродушие, Мадрид вече прилага доста по-рестриктивни мерки по отношение приемането на мигранти, отбелязва испанският всекидневник в редакционна статия. Тези 87 души, които бяха спасени от неправителствена организация край бреговете на Либия и акостираха вчера в испанския град Алхесирас, няма да се радват на същите облаги, каквито получиха мигрантите от кораба "Акуариус" и други плавателни съдове, които пристигнаха в нашата страна през последните седмици. Напротив - ще бъдат третирани по същия начин като всеки човек, който стъпи по нередовен начин в нашата страна. Меденият месец с НПО-тата, с който премиерът Педро Санчес започна мандата си, изглежда, приключи. И реализмът надделява - как би могло да бъде иначе, пише десноцентристкият вестник. Испанското правителство се принуди да направи крачка назад, след като дори еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос каза в неотдавнашно изявление, че не може "да се продължава така". Едно са солидарността и задължителното оказване на помощ, а съвсем друго е опасното послание, което отправя Испания, че тук могат да дойдат всички имигранти, които желаят да го сторят, и че ние разполагаме с необходимите средства и пари да се грижим за тях, добавя "Мундо". Последното се видя ясно в демагогията и използването с пропагандни цели на случая с "Акуариус". Защото в това медийно събитие участва огромна армия от доброволци, длъжностни лица, медицински и полицейски служители и дори министри, сякаш имаме средства в изобилие. Същевременно обаче стотици мигранти пристигат на бреговете на Андалусия, където има недостиг на всичко и ситуацията излиза от контрол. "Мундо" призовава неправителствените организации да спрат да действат по начин, който помага на мафиотските организации, извършващи трафик на хора - ненавистен бизнес, в който вече има повече пари, отколкото в наркотиците. Само ако всички заинтересовани страни проявят отговорност, може да се намери решение на миграционното предизвикателство по подреден начин, който да не налива вода в мелницата на ксенофобския популизъм в Европа, пише в заключение испанският всекидневник.

Първо в "24 часа": Борисов се обадил на Заев сутринта, след което Заев се извини

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004460

Първо в "24 часа": Борисов се обадил на Заев сутринта, след което Заев се извиниПремиерът Бойко Борисов е звъннал сутринта на македонския си колега Зоран Заев, за да му каже, че изявлението му за Илинденското въстание се използва в България за политически цели. И опозицията се възползва от него. Това научи "24 часа" от отлично осведомени. Вследствие на това Заев се извини на българския народ.

HP придоби британската Apogee в сделка за 380 млн. паунда

http://econ.bg/Новини/HP-придоби-британската-Apogee-в-сделка-за-380-млн-паунда_l.a_i.764155_at.1.html

HP Inc. обяви сключването на споразумение за придобиване на Apogee Corporation, търговски посредник за офис оборудване, базиран в Обединеното...

Борисов се закани да спре скандалната поръчка за препарат за чума

https://www.actualno.com/society/borisov-se-zakani-da-spre-skandalnata-porychka-za-preparat-za-chuma-news_689275.html

Ще проверя случая с обществената поръчка на БАБХ за препарат срещу чумата и ако има проблем, ще го анулирам. Това обяви пред журналисти във Варна премиерът Бойко Борисов, след като се оказа, че е избрана фирм за компютърни части, която, освен всичко друго, е основана преди едва месец. Става дума за доставка на химикали, използвани за диагностика на заболяването при дребните животни. Според Агенцията по храните покупката е била наложителна, защото не са притежавали такива препарати. Прогнозната

Къща изгоря напълно при пожар в монтанско село

https://www.24chasa.bg/region/article/7004452

Къща изгоря напълно при пожар в монтанско селоКъща е изгоряла напълно при пожар в с. Горна Ковачица, монтанско, съобщиха от ОД на МВР Mонтана. Пожарът е лумнал малко след 19 часа снощи. С огъня са се борили два екипа – от УПБЗН Г.Геново и ог РСПБЗН Монтана. Предполагаемата причина е небрежност при боравене с открит

Плевнелиев стана член на международна и китайска консултантски организации

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/08/10/3294683_plevneliev_stana_chlen_na_mejdunarodna_i_kitaiska/?ref=rss


Президентът (2012 – 2017) Росен Плевнелиев стана член на международна и китайска консултантски организации, съобщи "Медиапул", като цитира офиса на Плевнелиев.<br /><br />Той вече е част от Международния консултативен съвет на независимата, непартийна, неправителствена организация GLOBSEC, основана през 2005 г. Основната ѝ цел е да оформи глобалния дебат чрез провеждане на научноизследователски дейности и свързване на ключови експерти по външна политика и политиката за...

Зоран Заев е лицемер, подхвърли ни шибана динена кора, а не извинение!

https://frognews.bg/novini/zoran-zaev-litsemer-podhvarli-dinena-kora-izvinenie.html

Бесен съм. Чета сайтове на големи, средни и по-малки медии. В повечето се надава тържествуващ възглас, как премиерът на Македония Зоран Заев се бил извинил за думите си отпреди дни за Илинденското въстание. Откъде го взеха това извинение, майка му стара!

Зоран Заев е лицемер, подхвърли ни шибана динена кора, а не извинение!

https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/zoran-zaev-litsemer-podhvarli-dinena-kora-izvinenie.html

Бесен съм. Чета сайтове на големи, средни и по-малки медии. В повечето се надава тържествуващ възглас, как премиерът на Македония Зоран Заев се бил извинил за думите си отпреди дни за Илинденското въстание. Откъде го взеха това извинение, майка му стара!

Цитат на деня: Нинова постъпи правилно с Бенчев – пое вина, омита и го маха

https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2018/08/10/3294682_citat_na_denia_ninova_postupi_pravilno_s_benchev_poe/?ref=rss


Нинова постъпи правилно с Бенчев – пое вина, омита и го маха.<br /><br />Това заяви премиерът Бойко Борисов във Варна след ареста на зам.-председателя на Общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев. Той беше арестуван в Истанбул заедно с Димитър Желязков-Митьо Очите, а след това освободен.<br /><br />Министър-председателят сравни случая с американски сериал.<br /><br />"Обичам да гледам американски сериали – играят добри артисти. Тези, които работят в...

Жители на Шанхай спят на улицата, за да се спасят от жегата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004445

Жители на Шанхай спят на улицата, за да се спасят от жегатаГорещините, обхванали Шанхай това лято, кара някои жители на китайския мегаполис да спят навън в търсене на известна прохлада, често по пейките и тротоарите на известен търговски булевард, предаде Франс прес. Денем улица "Нанкин" - широка пътна артерия, по протежение на която се издигат големи магазини - е превзета от тълпи от туристи и разхождащи

Шофьорка си отмъсти на такси, чукнало колата й отзад, като го блъсна пет пъти

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004443

Шофьорка си отмъсти на такси, чукнало колата й отзад, като го блъсна пет пътиЖена се ядоса на таксиметров шофьор, който я ударил, и му отмъсти… удари го пет пъти на задна скорост, предаде Би Ти Ви. Това разказват свидетели на инцидента, които са заснели отмъщението. Кадрите са заснети пред Окръжна болница. Гневната дама в крайна сметка е задържана от полицаи, повикани от таксиметровия шофьор.

Вихрен не се спира, привлече още едни футболист

http://www.struma.com/sport/vihren-ne-se-spira-privleche-oshte-edni-futbolist_137781/

Бившият нападател на Пирин, Литекс, Марек и Локомотив Мездра Борислав Хазуров е най-новото попълнение на Вихрен Сандански.

Той е роден е на 4 октомври 1985 година. и за последно игра в Септември Симитли. 23-ма станаха картотекираните футболисти в мъжкия отбор на Вихрен, на които ще разчита през есенния дял от настоящото първенство на Югозападна Трета лига старши треньорът Атанас Ласков. Сред тях е и звездата от Биг Брадър Дани Златков.

Марти Иванов

Иран може да отговори на американските санкции с кибератаки

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004442

Иран може да отговори на американските санкции с кибератакиСАЩ се подготвят за кибератаки, които Иран може да извърши в отговор на възобновяването тази седмица на санкциите срещу страната от президента Доналд Тръмп, казват експерти по киберсигурност и разузнаване, цитирани от БТА.  Опасенията за тази киберзаплаха нарастват от май, когато Тръмп оттегли Америка от ядрената сделка от 2015 г.

Ердоган: Спокойно, сменяйте чуждата валута за турски лири

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004439

Ердоган: Спокойно, сменяйте чуждата валута за турски лириЕрдоган призова за спокойствие на фона на спада на турската лира и поиска от турците да сменят чуждата валута за местна, съобщи АП, цитирана от БТА. Междувременно акциите на банки от еврозоната силно поевтиняха днес заради опасения за евентуалното въздействие от срива на турската лира, която достигна нов рекорден минимум спрямо долара,

Ердоган успокоява турците: Те имат долари, ние имаме Аллах

https://dnes.dir.bg/politika/erdogan-uspokoyava-turtsite-te-imat-dolari-nie-imame-allah

Президентът на Турция съветва хората в страната да не обръщат внимание на финансовия колапс

МВР показа кадри от невижданата досега акция срещу джигитите на пътя

https://petel.bg/MVR-pokaza-kadri-ot-nevizhdanata-dosega-aktsiya-sreshhu-dzhigitite-na-patya__277738

306 нарушения са констатирани днес до 16 часа по време на специализираната полицейска операция за контрол на пътното движение. Проверени са...

Огнен ад! Къща изгоря до основи при пожар в Монтанско

https://petel.bg/Ognen-ad--Kashha-izgorya-do-osnovi-pri-pozhar-v-Montansko__277737

Къща е била напълно унищожена при пожар в Монтанско вчера, съобщиха от пресцентъра на областната дирекция на МВР. Огненият ад се развихри...

Русия проучва алтернативен маршрут за изграждането на "Северен поток-2"

https://www.investor.bg/evropa/334/a/rusiia-prouchva-alternativen-marshrut-za-izgrajdaneto-na-severen-potok-2-266292/

Очаква се датското правителство да наложи вето върху преминаването на газопровода през териториалните води на страната като съображение за сигурност

Стрелба в Канада, има жертви 

https://www.vesti.bg/sviat/strelba-v-kanada-ima-zhertvi-6085376

Местната телевизия съобщава, че стрелбата е започнала малко след 11:00 централно гринуичко време

С близо 2 на сто повече работещи в страната през юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=379609

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на юни 2018 г. нарастват с 42.6 хил., или с 1.8%, спрямо края на март 2018 г., като достигат 2.35 милиона, научи Moreto.

Затварят част от ул."Прилеп" заради изграждането на бул. "Левски"

http://www.varna24.bg/news/808561.html

Във връзка с изграждане на бул. "Левски“ на 11-и и 12 август, събота и неделя, ще бъде ...

Над 50 държавни глави са поканени на конгреса на ПСР на 18 август в Анкара

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004437

Над 50 държавни глави са поканени на конгреса на ПСР на 18 август в Анкара Петдесет и двама президенти са поканени на конгреса на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на 18 август в Анкара, съобщи Анадолската агенция, позовавайки се на заместник-председател на ПСР. Мустафа Аташ заяви пред агенцията, че освен държавни глави на конгреса са очаквани и високопоставени служители на чуждестранни

Четирима души са убити при стрелба в Канада

https://www.actualno.com/america/chetirima-dushi-sa-ubiti-pri-strelba-v-kanada-news_689272.html

Четирима души са били убити при стрелба в град Фредериктън в канадската провинция Ню Брънзуик, съобщава Би Би Си, като се позовава на полицейски източници. „Четири души са убити при стрелба на крайградски път. Подробности ще бъдат дадени, след като приключи разследването“, написаха в Twitter от местната полиция. Властите призоваха гражданите да избягват да влизат в района, в който е била стрелбата. На мястото има медицински екипи и полиция. 60-хилядният Фредериктън е стол

Над четирима убити при стрелба в канадски град

https://frognews.bg/novini/nad-chetirima-ubiti-pri-strelba-kanadski-grad.html

Полицията в източния канадския град Фредериктън съобщава за стрелба на една от улиците там.

БАБХ се принуди да спре съмнителния си търг за диагностика на чумата

http://clubz.bg/71755-babh_se_prinudi_da_spre_symnitelniq_si_tyrg_za_diagnostika_na_chumata

Малко след като премиерът Бойко Борисов се закани да направи проверка на обществената поръчка на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за диагностика на чумата и да изгони "гадовете" при нередности, от БАБХ свикаха спешна пресконференция. На която директорът й обяви, че търгът се спира.

"Прекъсваме поръчката за диагностикума за чумата по дребните преживни животни", заяви Дамян Илиев, цитиран от "Фокус".

И допълни:

"Преди малко се чух с премира и той ми каза: "Прекъсваш поръчката и се оправяш по начина, по който си решил. Навън да направят изследванията. Не се занимавай"

На въпрос дали ще има оставки в БАБХ, д-р Илиев заяви, че такава не му е поискана от премиера.

Както Клуб Z писа, на 7 август БАБХ обяви обществена поръчка за 336.184 лева за доставка на "диагностични ветеринарномедицински средства за чума по дребните преживни животни". Оказа се, че едно единствено дружество отговаря на условията й - "Глобул вижън 2018", чиято основна дейност е продажба на компютри, хардуер и периферни устройства, включени са и всички останали дейности, незабранени от закона. От нея се иска да внесе диагностичен кит "Елайза" за откриване на антитела и антиген срещу вируса на чума по дребните преживни животни. 

БАБХ е избрала такъв вид обществена поръчка, която е договаряне без предварително обявление. Фирмата е създадена преди месец с 500 лева капитал, собственикът е 28-годишен младеж и вече печели такава обществена поръчка.

Отварянето на офертите и договарянето бе насрочено на 15 август в сградата на БАБХ - съгласно условията на поръчката. Агенцията е поканила само "Глобул вижън 2018".

Ресурсът за диагностикумите ще бъде отпуснат от европейския орган по безопасността на храните САНТЕ, даде заявка Дамянов след обявяването на спирането на търга. И допълни, че по препоръка на Еврокомисията вече ще се контролира не 10, а 20-километровата зона около установените огнища на чума по дребните преживни животни.

"Пробите се увеличиха и напрежението на тема кога ще излязат резултатите е много сериозно. Близо 8000 проби ще бъдат разпределени между няколко страни и референтната лаборатория в Европа. Това са лабораториите, с които ние обикновено работим – Румъния, Унгария, Австрия, възможно е и Германия. Предполагам, че всички колеги ще ни се притекат на помощ, защото цялата диагностика на чумата по дребните преживни животни е доста интересна на цяла Европа", посочи директорът на БАБХ.

И бе категоричен:

"БАБХ юридически е действала напълно законно."

Стрелба в канадски град, най-малко четирима са убити

https://offnews.bg//sviat/strelba-v-kanadski-grad-naj-malko-chetirima-sa-ubiti-686053.html

Най-малко четирима души са убити при стрелба в канадския град Фредериктън, съобщи Ройтерс.

Полицията призова живеещите в района Бруксайд Драйв да се заключат в домовете си. 

Местната телевизия съобщава, че стрелбата е започнала малко след 11:00 ч. централно гринуичко време.

За момента полицията не съобщава повече подробности, като обеща да даде информация по-късно.

Екозащитници искат публичен избор на петчленката по делото на Пирин, ако има обжалване

https://www.mediapool.bg/ekozashtitnitsi-iskat-publichen-izbor-na-petchlenkata-po-deloto-na-pirin-ako-ima-obzhalvane-news282581.html

Природозащитници призоваха Висшия съдебен съвет да избере публично петчленния състав по евентуалното обжалване на решението на тричленката за отмяна на приетата от правителството в края на 2017 г. поправка на плана за управление на националния парк "Пирин", одобрена без да е извършена оценка за въздействието й върху околната среда и разрешаваща нови строежи в ски зоната "Банско", която заема част от парка. Срокът за обжалване на взетото на 27 юли 2018 г. решение изтича в петък и все още не се знае дали Министерският съвет ще стори това. Преди ден вицепремиерът Валери Симеонов, който е сред най-яростните защитници на ски строежите в Банско, обяви, че документите за жалбата се подготвяли и такова ще има. Още преди да излезе съдебното произнасяне министърът на околната среда и водите Нено Димов обяви пред журналисти, че ако решението от края на декември 2018 г. бъде отменено от съда, то няма да бъде обжалвано, а промяната на плана за управление на  парк "Пирин" ще извърви цялата законова процедура. Официално обаче още не се знае ще има ли жалба или правителството ще приеме съдебното решение, както бе призовано от природозащитниците. В петък те се обърнаха към ВВС с искане, ако мотивите на тричленката бъдат обжалвани, да се избере публично 5-членката на Върховния административен съд (ВАС), който евентуално ще разглежда правилно ли са се произнесли колегите от по-низшия състав. Призивът на коалицията "За да остане природа в България" е заради това, че случайното електронно разпределение на делата се прави от  административните ръководители на съдилищата, без да е предвиден публичен контрол върху осъществяването. Това е причина често се твърди, че съставите са манипулирани.   От екоорганизацията посочват, че не искат да бъде поставено под съмнение случайното разпределение на това дело, към което има висок обществен интерес, и по този начин да бъде нарушено правото на справедлив съдебен процес на двете страни. Затова искат разпределението на делото по евентуалната жалба да стане публично в присъствието на журналисти и специалисти по информационни технологии. Припомнят, че решение за подобна мярка няма да бъде прецедент, тъй като подобно бе взето по едно от делата срещу бившия вътрешен министър и сегашен шеф на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов за отказано използване на специални разузнавателни средства, за което на две инстанции той получи ефективни присъди.   В съобщението на организацията се посочва, че Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи е ратифицирана от България и съгласно Конституцията на България е част от вътрешното право и има предимство пред нормите на националното ни право, които ѝ противоречат. Член 6 на Конвенцията гарантира правото на справедлив съдебен процес, което право включва разглеждането на делата от независим и безпристрастен съд, създаден в съответствие със закона, припомнят природозащитниците, посочват от "За да остане природа в България".

Кабинетът обжалва съдебната отмяна на строежите в Пирин

https://www.mediapool.bg/kabinetat-obzhalva-sadebnata-otmyana-na-stroezhite-v-pirin-news282581.html

Министерският съвет е обжалвал съдебното решение за отмяна на приетата от правителството в края на 2017 г. поправка на плана за управление на националния парк "Пирин", одобрена без да е извършена оценка за въздействието й върху околната среда и разрешаваща нови строежи в ски зоната "Банско", която заема част от парка. Това става ясно от системата на Върховния административен съд. Срокът за обжалване на взетото на 27 юли 2018 г. решение изтече в петък и въпреки призивите на екозащитници към Борисов да не се оспорва отмяната на плана това ефакт. Преди ден вицепремиерът Валери Симеонов, който е сред най-яростните защитници на ски строежите в Банско, обяви, че документите за жалбата се подготвяли и такова ще има. Той обяви, че "малшанс е да ме видите как ме ядат рибите и раците под бургаския мост", след като преди време обяви, че ако кабинетът загуби окончателно делото "аз ще се върна в Бургас, ще отида на бургаския мост, ще си закача една релса на врата, ще скоча и ще се удавя". Още преди да излезе съдебното произнасяне министърът на околната среда и водите Нено Димов обяви пред журналисти, че ако решението от края на декември 2018 г. бъде отменено от съда, то няма да бъде обжалвано, а промяната на плана за управление на  парк "Пирин" ще извърви цялата законова процедура. В крайна сметка обаче решението на тричленния състав на ВАС е обжалвано. Още преди да стане ясно със сигурност, че това ще бъде сторено природозащитници се обърнаха към ВВС с искане, ако мотивите на тричленката бъдат обжалвани, да се избере публично 5-членката на Върховния административен съд (ВАС), който ще разглежда правилно ли са се произнесли колегите от по-низшия състав. Призивът на коалицията "За да остане природа в България" е заради това, че случайното електронно разпределение на делата се прави от  административните ръководители на съдилищата, без да е предвиден публичен контрол върху осъществяването. Това е причина често се твърди, че съставите са манипулирани.   От екоорганизацията посочват, че не искат да бъде поставено под съмнение случайното разпределение на това дело, към което има висок обществен интерес, и по този начин да бъде нарушено правото на справедлив съдебен процес на двете страни. Затова искат разпределението на делото по жалбата да стане публично в присъствието на журналисти и специалисти по информационни технологии. Припомнят, че решение за подобна мярка няма да бъде прецедент, тъй като подобно бе взето по едно от делата срещу бившия вътрешен министър и сегашен шеф на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов за отказано използване на специални разузнавателни средства, за което на две инстанции той получи ефективни присъди.   В съобщението на организацията се посочва, че Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи е ратифицирана от България и съгласно Конституцията на България е част от вътрешното право и има предимство пред нормите на националното ни право, които ѝ противоречат. Член 6 на Конвенцията гарантира правото на справедлив съдебен процес, което право включва разглеждането на делата от независим и безпристрастен съд, създаден в съответствие със закона, припомнят природозащитниците, посочват от "За да остане природа в България".

Китайските авиолинии разширяват присъствието си в Лондон

http://econ.bg/Новини/Китайските-авиолинии-разширяват-присъствието-си-в-Лондон_l.a_i.764151_at.1.html

Няколко китайски авиокомпании отвориха нови маршрути до Лондон тази година. От декември ще има още една връзка между Лондон и Шанхай, след като...

Стрелба в канадския град Фредериктън, четирима убити

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004434

Стрелба в канадския град Фредериктън, четирима убитиЧетирима души са били убити при стрелба в град Фредериктън в канадската провинция Ню Брънзуик, съобщава Би Би Си, като се позовава на полицейски източници. „Четири души са убити при стрелба на крайградски път. Подробности ще бъдат дадени, след като приключи разследването“, написаха в „Туитър“ от местната полиция, цитирана от БНР.

Затварят част от възлов булевард в Пловдив заради авария на водопровод

https://www.24chasa.bg/region/article/7004412

Затварят част от възлов булевард в Пловдив заради авария на водопроводЗаради авариен ремонт на магистрален водопровод на бул.”Александър Стамболийски” се спира движението в двете платна на в участъка между ул.”Околчица” и ул.” Болград” на 11.08.2018 г./събота/ от 09:00 ч. до 16:30 часа, съобщиха от община Пловдив. Маршрутът на автобусни линии №1, 16 и 36 от вътрешноградския транспорт се променя,

Адв. Марковски: Прокуратурата бърза, за да не се отметне Дюлгеров от показанията си

https://frognews.bg/novini/adv-markovski-prokuraturata-barza-otmetne-diulgerov-pokazaniiata.html

”Прокуратурата бърза, защото Дюлгеров може да се отметне от показанията си. Той е главния свидетел по делото. Държат го в ареста, а той е с болни очи.

ТИР разруши естакадата на ТЕЦ "Брикел"

https://www.actualno.com/crime/tir-razrushi-estakadata-na-tec-brikel-news_689269.html

ТИР с турска регистрация се е ударил в бетонните подпори на транспортьора на въглища от Брикетната фабрика към ТЕЦ "Брикел" край Гълъбово и увредил сериозно съоръжението, съобщиха от МВР Стара Загора. 47-годишният шофьор е пострадал и е настанен в университетската болница на Стара Загора, раните му не са тежки и няма опасност за живота му. Возилото обаче е сериозно ударено. Инцидентът е станал около 5 часа сутринта в петък и се предполага, че водачът е заспал, загубил е контрол върху

Британците трябва да имат последната дума, ако преговорите с ЕС се провалят

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004419

Британците трябва да имат последната дума, ако преговорите с ЕС се провалятПоловината британци смятат, че ако преговорите с ЕС за Брекзит се провалят и не се стигне до споразумение, последната дума за това дали да се излезе от съюза трябва да бъде на обществото и то да се произнесе на референдум. Това сочи публикувано днес изследване сред повече от 10 000 души, предаде Ройтерс.

Джак Ма стартира инициатива в подкрепа на младите африкански предприемачи

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004055

Джак Ма стартира инициатива в подкрепа на младите африкански предприемачи
Джак Ма, председател на китайския гигант в електронната търговия „Алибаба", откри в Йоханесбург наградата „Netpreneur", целяща да подкрепи отличилите се бизнес предприемачи в Африка, предава bulgarian.cri.cn. Наградата предвижда 10 милиона долара за 100 африкански предприемача през следващите 10 години и ще се присъжда главно в сферите на

Осем язовира във Варненско се нуждаят от спешен ремонт

http://www.moreto.net/novini.php?n=379623

Общо осем язовира от всичките 84 във Варненско се нуждаят от спешен ремонт. Това каза в морската столица председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Петър Горновски. Той участва в работна среща, организирана от областния управител Стоян Пасев, с представители на общини и общински съвети от Варненско.

Мравка се опитва да открадне брилянт (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7004391

Мравка се опитва да открадне брилянт (Видео)Мравка се опитва да отмъкне два пъти по-тежък от нея брилянт от бижутериен магазин на видео, добиващо популярност в интернет, предава "The Sun". На видеото се вижда как мравката пренася скъпоценния камък покрай канцеларски материали и се опитва да го занесе някъде. Вижте

Децата, които тръгват по-рано на ясла, се адаптират по-бързо и лесно

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7004135

Децата, които тръгват по-рано на ясла, се адаптират по-бързо и лесноД-р Христо Иванов, специалист по педиатрия, началник на Детско отделение в МБАЛ „Бяла Слатина” Тръгването на ясла или детска градина обикновено води до честа заболеваемост, дори при деца, които до този момент никога не са боледували. На какво се дължи това? До този момент детето все още няма изградена стабилна имунна система.

Eрдоган: Обръщайте злато и долари в лири, ще спечелим тази икономическа война

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/08/10/3294669_erdogan_orushtaite_zlato_i_dolari_v_liri_shte/?ref=rss


"Няма да изгубим тази икономическа война. Ще работим много и ще опитаме да направим страната си още по-модерна във всичките ѝ 81 провинции, ако е рекъл Господ. Само да знаете, че днес сме по-добре от вчера и утре ще сме по-добре от днес. Не се притеснявайте."<br /><br />Това е първата реакция на президента Реджеп Тейип Ердоган по повод кризата, която преживява националната валута през последните часове. Турски медии съобщават, че след петъчната молитва в северната...

Берлин и Брюксел в спор заради детските, плащани в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004431

Берлин и Брюксел в спор заради детските, плащани в БългарияСамо 7000 българчета получават надбавки заради родителите си, които работят в Германия, сочи обаче статистиката Берлин и Брюксел влязоха в спор заради детските надбавки, които Германия плаща на родители от други европейски члеки. Близо 50 милиона месечно държавата плаща за деца, които не живеят в Германия.

Полицаят с нелегалните имигранти готов да предаде аверите си

https://frognews.bg/novini/politsaiat-nelegalnite-imigranti-gotov-predade-averite.html

Хванатият да превозва нелегални имигранти столичен полицай Владимир Стоянов остава за постоянно в ареста, реши днес карловският съд.

Премиерът проверява скандалната обществена поръчка за препарати срещу чумата

https://offnews.bg//politika/premierat-proveriava-skandalnata-obshtestvena-porachka-za-preparati-sr-686048.html

Премиерът Бойко Борисов ще извърши проверка по случая с обществената поръчка на БАБХ за препарати срещу чумата по дребните преживни животни.

Министър-председателят обеща да анулира конкурса, ако установи някакви нередности.

"Отговорът ми може да бъде получен и до края на деня. Не искам всеки ден да се обясняваме за такива гадове", заяви Борисов, цитиран от Агенция "Фокус".

Вчера стана ясно, че фирма с основна дейност продажба на компютри, хардуер и периферни устройства ще доставя тестове за потвърждаване на чума по животните за 336,184 лв. Дружеството е създадено преди месец с капитал от 500 лв.

От Българската агенция по безопасност на храните излязоха с обяснение, че всички условия по обществената поръчка са изпълнени правилно и законно.

Собственикът на "Глобул вижън 2018", която ще бъде изпълнител на обществената поръчка, заяви в писмо до медиите, че като млад човек, който иска да успее в страната си, най-важното за него е да прави всичко според правилата и закона.

Румънски автор описва Каварна в роман

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7004392

Румънски автор описва Каварна в роман
До края на годината софийско издателство ще издаде романът „Йоана“ (1934) от румънския автор Антон Холбан (1902 - 1937), който описва Каварна между войните. Холбан е литературен критик, специалист по творчеството на Марсел Пруст и преподавател по френски. Преводът на романа е на Христо Боев. Действието на романа се развива в Каварна и околностите

Гръцката безработица падна под 20% за пръв път от седем години

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/08/10/3294659_gruckata_bezrabotica_padna_pod_20_za_pruv_put_ot_sedem/?ref=rss


Гръцката безработица, най-високата в Европейския съюз, е спаднала под 20% за пръв път от седем години, съобщи статистическата служба "Елстат", цитирана от EurActiv.<br /><br />Безработицата е намаляла до 19.5% от 21.7% по същото време миналата година. Общият брой на заетите през май 2018 г. е бил 3 824 393. Безработните са били 924 941, а икономически неактивното население е било 3 230 269 души.<br /><br />Броят на заетите се е увеличил със 70 052 души (с 1.9%)...

Бизнес средата за чуждите компании в Китай се подобрява

http://econ.bg/Новини/Бизнес-средата-за-чуждите-компании-в-Китай-се-подобрява_l.a_i.764150_at.1.html

Представители на компании от САЩ, Япония и други страни заявиха пред журналисти, че през последните години бизнес средата в Китай непрекъснато се...

Kакъв тип е кожата ви?

https://www.actualno.com/health/kakyv-tip-e-kojata-vi-news_689249.html

За да се радваме на мека и гладка кожа, без да хвърляме луди пари за козметични продукти, трябва добре да знаем какъв тип е тя. Кожата е много важна част от външния ни вид и трябва да се грижим за нея непрестанно, ако искаме да изглежда добре. Често даваме пари за продукти, който всъщност не помагат на кожата ни, а напротив – вредят й. Това е защото не са предназначени за всеки тип кожа или имат ефект, от който нашата кожа не се нуждае. Затова, преди да купувате какъвто и да било ко

Сръбският външен министър подкрепя идеята за разграничаване с Косово

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004399

Сръбският външен министър подкрепя идеята за разграничаване с КосовоСръбският външен министър Ивица Дачич заяви днес, че подкрепя идеята на президента Александър Вучич за разграничаване с Косово, което според него е единственото възможно и бързо решение за косовския проблем, предаде агенция Фонет, цитирана от БТА.  Дачич каза, че самият той от близо десет години се застъпва за тази идея.

Ирра роди момиченце

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7004411

Ирра роди момиченцеПевицата Ирра стана майка за трети път в четвъртък, на 9 август, в 10:45 ч. сутринта. Малкото момиченце се казва Божидара и е с перфектни мерки - 3.300 кг. и 50 см. За раждането певицата се довери на грижите и професионализма на д-р Румен Велев в болница “Шейново”. Това е първата дъщеря на Ирра след двамата синове,

Турската лира се срина, обменните бюра в Истанбул затвориха

https://frognews.bg/novini/turskata-lira-srina-obmennite-biura-istanbul-zatvoriha.html

Валутната криза в Турция рязко се задълбочи днес, след като стана ясно, че няма надежда за скорошно разрешаване на споровете между Анкара и Вашингтон.

Гърция против решението на Русия да изгони гръцки дипломати

http://www.moreto.net/novini.php?n=379619

Решението на Русия да експулсира членове на гръцкото посолство в Москва е "произволно, отмъстително и не се основава на доказателства". Това обяви гръцкото външно министерство в дълго съобщение по въпроса, цитирано от "Катимерини".

Румен Петков иска Македония да спре с посегателството над българската история

https://offnews.bg//politika/rumen-petkov-iska-makedonia-da-spre-s-posegatelstvoto-nad-balgarskata-686050.html

Председателят на АБВ Румен Петков призова за политически преговори на най- високо ниво, за да се заяви институционално, че непризнаването на българското участие в Илинденско-Преображенското въстание е посегателство върху нашата история и в средносрочна перспектива е предпоставка за териториални претенции.

Според него продължаващото неглижиране на българската история от страна на Македония ще даде пълни основания на страната ни да постави под въпрос преговорния процес за приемането на Македония в Европейския съюз и
НАТО.

„Посланикът на Македония у нас трябва незабавно да бъде привикан в Министерството на външните работи и да му се заяви, че се нарушава договора за междусъседство“, добави той.

Петков припомни, че по време на тържествата за Илинден миналата година единствен АБВ алармира, че премиерът и председателят на парламента на Македония са постъпили "цинично спрямо историята на България". „За
тях няма Илинденско-Преображенско въстание, а само Илинденско, в което са участвали македонци, турци, гърци, албанци, власи. Но не и българи. Тогава всички политически партии и държавни институции си замълчаха“.

Румен Петков посочи, че съставът на мултидисциплинарната комисия по договора за добросъседство с Македония трябва да бъде сменен с хора, които имат обективно отношение към историята, патриоти, хора, които ще се борят за българския национален интерес.

„Ние от АБВ твърдим, че е изключително груба грешка че България не се включи в разговорите с Македония за името на държавата, разговорите останаха единствено между Гърция и Македония. Когато излезе вторият вариант - със Северна Македония, ние предупредихме, че това е предпоставка за посегателство срещу нашата история и бъдещи териториални претенции“, каза още той. 

Ердоган и Путин обсъдиха събитията в Сирия по телефона

https://petel.bg/Erdogan-i-Putin-obsadiha-sabitiyata-v-Siriya-po-telefona__277736

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е разговарял днес по телефона с руския лидер Владимир Путин. Тема на разговора са били двустра...

"Таен клиент" да проверява намаляла ли е административната тежест, обмисля държавата

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/08/10/3294649_durjavata_smiata_da_proveriava_chrez_taen_klient/?ref=rss


Администрацията на Министерския съвет да организира провеждането на проучване по метода "Таен клиент", за да се проследи прилагането на мерките за намаляване на административната и регулаторната тежест, приети от правителството през 2016, 2017 и 2018 г. Това се предвижда в проект за решение за мерки за трансформация на модела на административно обслужване в България, качен на правителствения сайт за съгласуване.<br /><br />Документът има 5 приложения, в които подробно се...

Задържаха стотици мастербокса с цигари

https://dnes.dir.bg/krimi/zadarzhaha-stotitsi-masterboksi-s-tsigari

Премиерът Борисов съобщи, че се е провела мащабна операция срещу контрабандата

България ще гони медали на Евро 2018 по мини футбол

http://www.varna24.bg/news/808553.html

Българският национален отбор по мини футбол за мъже заминава с оптимизъм за Евро 2018, което ще се ...

Босия представя уличаващи записи за ДАИ-Бургас

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/bosiya-predstavya-ulichavashti-zapisi-za-dai-burgas

Служителите в местната автомобилна инспекция пробили електронната система, твърди Николай Колев

Откриват сезона! Ловът на птици разрешен

http://www.struma.com/obshtestvo/otkrivat-sezona-lovut-na-ptici-razreshen_137780/

Ловът на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина тази година се открива утре, 11-ти август 2018 г.

Птичият лов е атрактивен и много динамичен. Дневната норма за отстрел на един ловец е до 15 пъдпъдъка, а за всички останали: гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина - до 10 броя. Ловуването се извършва само през деня – един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето.

Задължително е издаването на писмено разрешение с датата,...

Продължава

Екозащитници искат публичен избор на съдиите, които ще решават за Пирин

https://offnews.bg//obshtestvo/ekozashtitnitci-iskat-publichen-izbor-na-sadiite-koito-shte-reshavat-686044.html

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България" настоява за публичен избор на съдиите от 5-членката на ВАС, която ще гледа делото за решението за Пирин. 

Природозащитниците се обрнаха към Висшия съдебен съвет (ВСС) и председателя на Върховния административен съд (ВАС) с молба да предприемат тази публична процедура.

Днес е последният ден от законовия 14-дневен срок, в който може да бъде обжалвано решението на тричленния състав на ВАС от 30 юли, което отмени промените в Плана за управление на Национален парк „Пирин“, приети от Министерския съвет в края на миналата година.

От коалиция „За да остане природа в България" отбелязват, че разпределението на делата и преписките в органите на съдебната власт се извършва на принципа на случайния подбор чрез електронно разпределение, съобразно поредността на постъпването им. В приетата от ВСС "единна методика по приложението на принципа за случайно разпределение на делата" правомощието за разпределение на делата обаче е предоставено на административните ръководители на съдилищата, без да е предвиден публичен контрол. Поради това често се твърди, че съставите са манипулирани.

Природозащитниците са категорични, че не трябва да бъде поставяно под съмнение случайното разпределение на това дело, към което има висок обществен интерес, и по този начин да бъде нарушено правото на справедлив съдебен процес на двете страни.

Тяхното искане е всички съдии от петчленния състав на ВАС да бъдат определени на случаен принцип в присъствието на журналисти и IT експерти.

"Припомняме, че решение за подобна мярка няма да бъде прецедент, тъй като подобно бе взето по едно от делата срещу Цветан Цветанов за отказано използване на специални разузнавателни средства, за което на две инстанции той получи ефективни присъди", се посочва още в позицията на „За да остане природа в България".

РАЗКРИТИЕ НА ПИК! Червените на бунт, лидерката им изчезна: Корнелия Нинова да спре с ваканциите и да отговори за Бенчев!

https://pik.bg/разкритие-на-пик-червените-на-бунт-лидерката-им-изчезна-корнелия-нинова-да-спре-с-ваканции-news772096.html

РАЗКРИТИЕ НА ПИК! Червените на бунт, лидерката им изчезна: Корнелия Нинова да спре с ваканциите и да отговори за Бенчев!

Бунт назрява в редиците на БСП покрай скандалите около връзките на червения общински съветник Бенчо Бенчев с престъпния бос Димитър Желязков - Митьо Очите, арестуван в Истанбул. Социалистите негодуват, че лидерката им Корнелия Нинова мълчи вече цяла седмица за порочните връзки между техен представител и един от малкото оцелели от ъндърграунда и пуска заместниците си да се оправдават, а не свиква Национален съвет на партията, за да разисква въпроса и да вземе принципни решения.

Членовете на БСП са изключително притеснени от забъркването на партията им в този оргомен скандал за срастването на властта с престъпния свят, в който на челна позиция внезапно излезе БСП. И недоумяват защо Нинова се крие, а не свиква извънредно заседание на Националния съвет на партията, както направи след срещата на бившия член на Изпълнителното бюро на червените Георги Гергов след срещата му с главния прокурор, след което го изгони от ръководството на столетницата.

Все пак Гергов се бе видял с главния прокурор, а не с някакъв бандит, който на всичкото отгоре има общ бизнес и получава обществени поръчки с наш общински съветник. А ние не вземаме никакви мерки и не показваме на обществото, че за нас това е недопустимо, възмущават се червените.

Притеснението им се засилва още повече от наближаващите не само европейски, а и местни избори, тъй като покрай Бенчо Бенчев и Митьо Очите, а преди това и покрай престъпната дейност на брата на червения депутат Георги Стоилов - Илия Стоилов от ГДБОП в Русе, ГЕРБ получава сериозни козове в предизборната надпревара. Още повече, че веднага може да посочи случаите, когато при подобни и то само съмнения се е освобождавала от заподозрените лица в редиците си.

Социалистите искат да бъде изяснен генезиса, по който в листите на БСП се озовават хора, които впоследствие влизат в окото на бурята. А освен това става ясно, че си отглеждат депутати и покрай тях партията им се финансира на тъмно и със средства със съмнителен произход, както в момента се спори за сумите, давани на БСП в Бургас от Бенчо Бенчев и за орисника на политическата кариера на Атанас Зафиров, който се оказва негов ятак. 

Червените недоумяват как е възможно представител на Съюза на пенсионерите, какъвто е Бенчев, при това с 90% инвалидност, както заяви синът му пред ПИК TV, да бъде издиган за общински съветник в един от петте най-големи градове в България. И настояват партията им да изработи строги критерии за хората, които ще влизат в листите им в бъдеще, и категорично да се разграничи от личности като Бенчев, тъй като прокуратурата ще продължи с проверките си и не се знае още колко такива лица ще омаскарят репутацията на БСП.

И продължават да се възмущават, че Гергов е бил изгонен заради една среща с главния прокурор, а този все едно, че нищо не е направил. Те не смятат, че разграничаването на ръководството на партията решава проблема с петното върху нея и са на път публично да призоват Нинова и обкръжението ѝ да прекрати ваканцуването си и да свика спешни заседания и на Изпълнителното бюро, и на Националния съвет, защото иначе все повече се чувствали като олицетворение на паралемната държава, с която тя уж се борела.

Социалистите припомнят, че лидерката им гордо прочистила депутатските листи от опитни парламентаристи, за да ги предпази от зависимости, но по неизвестни причини изобщо не се интересувала от съмнителни личности по места, които захранвали партията с още по-съмнителни парични потоци. Кой ѝ е по-скъп на нея - депутатите с опит и Георги Гергов или Бенчо Бенчев и Митьо Очите, това ли ѝ е визията за България, питат се риторично те.

Борисов: Ако има проблем, ще спра поръчката за препарат за чума

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004379

Борисов: Ако има проблем, ще спра поръчката за препарат за чума
Ще проверя случая с обществената поръчка на БАБХ за препарат срещу чумата и ако има проблем, ще го анулирам. Това обяви пред журналисти във Варна премиерът Бойко Борисов, след като се оказа, че е избрана фирма за компютърни части, която, освен всичко друго, е основана преди едва месец, предаде bTV.  Става дума за доставка на химикали,

Жестоки любовни драми застигнаха дъщерите на Митьо Очите след ареста му!

http://www.struma.com/sinya-lampa/jestoki-lyubovni-drami-zastignaha-dushterite-na-mitio-ochite-sled-aresta_137779/

Мащабната акция срещу Митьо Очите и бандата му сложили край на първата любов на малката дъщеря на гангстера - Ивелина, пише "Уикенд". 18-годишната щерка на Морския Ал Капоне е била зарязана преди дни от гаджето си Никола, който я уведомил с SMS, че прекратява отношенията си с нея и повече не иска да са заедно.

Ивелина и Никола демонстрираха любовта си публично преди 2 месеца, когато се появиха като двойка на абитуриентския бал на 12-класниците от училище "Любен...

Продължава

Десетки обменни бюра в Истанбул са затворени

https://www.investor.bg/novini/130/a/desetki-obmenni-biura-v-istanbul-sa-zatvoreni-266291/

Работещите валутни офиси обменят само до по 100 долара заради дефицит на валута

Кание Уест не можа да обясни защо смята, че Тръмп се интересува от чернокожите

https://offnews.bg//zvezdi/kanie-uest-ne-mozha-da-obiasni-zashto-smiata-che-tramp-se-interesuva-686051.html

Рапърът Кание Уест не можа да обясни защо смята, че американският президент Доналд Тръмп се интересува от чернокожите в САЩ.

В интервю с Уест телевизионния водещ Джими Кимъл припомни думите на рапъра от 2005 година, че президентът Джордж Буш „не се интересува от черните хора“. След това той попита Уест защо мисли, че Тръмп се интересува от чернокожите или от когото и да било в САЩ. Рапърът мълча толкова дълго, че водещият се принуди да пусне реклами.

Уест често се изказва в подкрепа на Доналд Тръмп. В социалните мрежи той е наричал американския президент „брат ми“ и е казвал, че имат една и съща „драконова кръв“.

Кимъл попита също така защо рапърът е решил да подкрепи публично Тръмп. Уест заяви, че не е искал да се поддаде на натиска да избере предвидимата възможност, визирайки с думите си кандидатът на демократите на последните избори - Хилари Клинтън.

„Като музикант и афроамериканец всички около мен се опитваха да изберат кого да подкрепя вместо мен“, каза той и  отхвърли твърдението, че чернокожите могат да бъдат само демократи.

Освен за политика по време на интервюто Уест говори за модната си линия, семейството си и психическия си срив.

Бойко Борисов във Варна: „Хемус“ се прави изцяло с бюджетни средства

http://www.moreto.net/novini.php?n=379621

Ремонтът на автомагистрала „Хемус“ се прави изцяло с бюджетни средства на данъкоплатците, съобщи във Варна, премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Moreto.net. Министър-председателят сподели, че на 16-ти август ще бъдат пуснати рехабилитираните отсечки около Провадия, а средата на месеца ще бъде направена първа копка на новия участък от магистралата Белокопитово-Търговище.

Почетино оправда липсата на трансфери в "Тотнъм" с Брекзит

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/08/10/3294619_pochetino_opravda_lipsata_na_transferi_v_totnum_s/?ref=rss


Мениджърът на "Тотнъм" Маурисио Почетино оправда липсата на нови играчи с Брекзит. "Шпорите" влязоха в историята като първия отбор в историята на Висшата лига без входящ трансфер, откакто през 2003 г. беше въведен летният трансферен прозорец.<br /><br />"Това, което клубът прави, е демонстрация на смелост. Изграждаме нова тренировъчна база. Това лято завършихме новия хотел за играчите, което беше голяма инвестиция. Изграждаме стадион, който ще струва почти 1...

Инспекторите на убития данъчен Иво Стаменов 17 пъти спирали тирове със стока на арестувания депутатски брат

https://www.24chasa.bg/novini/article/7003375

Инспекторите на убития данъчен Иво Стаменов 17 пъти спирали тирове със стока на арестувания депутатски брат“Булкомерс ММ” е сред големите вносители на месо, от 2015 г. насам данъчните проверявали договорите на работниците му, доставчиците и оборотите на дружеството Арестуваният депутатски брат Борис Аврамов е имал мотив да иска отстраняването на данъчния шеф Иво Стаменов, въпреки че сега няма обвинение за убийството му, научи “24 часа”.

Съдия на годината свири мача на Септември

http://www.struma.com/sport/sudiya-na-godinata-sviri-macha-na-septemvri_137778/

Съдия на годината в Трета Югозападна лига- кюстендилецът Младен Пенев ще свири първата редовна среща, в която Септември (Симитли) посреща Балкан (Ботевград). Срещата ще се играе утре - събота, 11-ти август, от 18:00 часа, на стадион „Септември“ в Симитли.

Мачът е поверен на най- добрия съдия в трета лига Младен Пенев. Асистенти на Пенев ще бъдат Калоян Кацаров и Марио Данаилов. Четвърти съдийски пратеник е Владислав Борисов. Арбитрите ще бъдат оценени от Иван...

Продължава

Прокуратурата внесе обвинителен акт за катастрофата до село Лозен

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prokuraturata-vnese-obvinitelen-akt-za-katastrofata-do-selo-lozen-2114126

Софийска градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу шофьора на турския тир, който предизвика тежка катастрофа до село Лозен, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.
 
На 23 май около 7.20 часа сутринта е бил подаден сигналът за произшествието, което се случи на км

Сайтът на търговския регистър не работи

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sajtyt-na-tyrgovskiia-registyr-ne-raboti-2114128

През целия днешен ден няма достъп до сайта на Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел.
 
От Агенцията по вписванията съобщиха, че по проблема работели всички поддържащи фирми и експерти. Поради сериозността му обаче се очаквало сайтът да остане недостъпе

Кабинетът ще обжалва решението на ВАС за „Пирин“

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kabinetyt-shte-obzhalva-reshenieto-na-vas-za-pirin-2114110

Министерският съвет ще обжалва решението на Върховния административен съд (ВАС), с което се отменят приетите от правителството промени в плана за управление на Природен парк Пирин. Това заяви за Дарик вицепремиерът Валери Симеонов. 

Разбиха престъпна група при спецоперация във Варненско

http://www.varna24.bg/news/808549.html

Властите разбиха организирана престъпна група за разпространение на наркотици при спецоперация на ...

Борисов: Аз много обичам нощно време да гледам сериали, особено американски

https://frognews.bg/novini/borisov-mnogo-obicham-noshtno-vreme-gledam-seriali-osobeno-amerikanski.html

„Корнелия Нинова взе правилното решение, като отстрани Бенчо Бенчев и пое отговорност”. Това мнение изрази във Варна премиерът Бойко Борисов, цитиран от Дарик радио.

АПИ: Обрушването на скатовете на пътя за Рилския манастир ще започне след предстоящите големи църковни празници

http://www.struma.com/obshtestvo/api-obrushvaneto-na-skatovete-na-putya-za-rilskiya-manastir-shte_137777/

Обрушването на скатовете на пътя за Рилския манастир ще започне след предстоящите църковни празници Голяма Богородица (15 август) и Успение на Св. Йоан Рилски Чудотворец (18 август), когато Светата обител се посещава от много поклонници и туристи. Агенция „Пътна инфраструктура“ прави това уточнение по повод запитвания за организацията на движение в отсечката при свлачищните процеси при 27-ми километър.

В момента движението в отсечка от 250 м се осъществява в една лента....

Продължава

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване