Депутат и общински съветник от Петрич подкрепиха любимия си ЦСКА в снощното дерби

http://www.struma.com/hailaif/deputat-i-obshtinski-suvetnik-ot-petrich-podkrepiha-lyubimiya-si-cska_137771/

Народният представител Георги Динев и общинския съветник Георги Ангелски засвидетелстваха за пореден път подкрепата си към любимия отбор ЦСКА на снощното дерби. Облечени в червени екипи двамата крещяха с пълно гърло химна на червените.

Футболната среща се проведе на националния стадион "Васил Левски пред над 20 000 зрители. ЦСКА загуби с 1:2 домакинството си от Копенхаген в първия мач от 3-ия квалификационен кръг на Лига Европа.

Въпреки загубата двамата политици,...

Продължава

"Славия" продаде Стефан Велков в Холандия

http://clubz.bg/71749-slaviq_prodade_stefan_velkov_v_holandiq

Футболистът на "Славия" Стефан Велков е трансфериран във втородивизионния холандски клуб "Ден Бош", обявиха официално и двата клуба. В "ниската земя" поясниха, че защитникът е подписал договор за три години.

Стефан Велков е юноша на "Славия", той е на "Овча Купел" от дете. Премина през всички юношески национални отбори, както и през младежкия. Роден е 12 декември 1996 г.

Велков е третият кадър на школата на "белите", който отива зад граница в рамките на една година. Миналото лято Петко Христов бе даден на "Фиорентина", а през зимата "Болоня" взе Калоян Кръстев.

Преди години бранителят мина проби в "Манчестър Юнайтед" и ЦСКА (Москва).

"Ден Бош" е създаден през 1965 г. Това е клубът, от който тръгва кариерата на Рууд ван Нистелрой. Отборът често изпада и се връща в елита на Холандия. За последно се прости с Ередивизие през 2005 г. и оттогава играе само във втория ешалон.

Шефът на отбраната ген. Боцев: Премиерът ни е дал всичко, което сме поискали

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004224

Шефът на отбраната ген. Боцев: Премиерът ни е дал всичко, което сме поискалиДо този момент не сме имали отказ от министър председателя Бойко Борисов относно финансирането за нова техника, сграден фонд и условия за работа. Това заяви началникът на отбраната генерал Андрей Боцев по повод проектите за модернизация на армията. Винаги сме срещали разбиране и отпускане на финансови средства, каза още генералът.

С 15% намалява износът на България към трети страни

http://www.moreto.net/novini.php?n=379611

През периода януари - юни 2018 г. износът на България за трети страни намалява с 15.0% в сравнение със същия период на 2017 г. и е на стойност 7 489.1 млн. лева. Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Сърбия, Съединените американски щати, бившата югославска република Македония и Руската федерация, които формират 53.

Природозащитници искат публичен избор на съдиите, които ще решат за Пирин

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/08/10/3294530_prirodozashtitnici_iskat_publichen_izbor_na_sudiite/?ref=rss


За публичен избор на петчленния състав на Върховния административен съд, който ще вземе окончателното решение за Пирин настояват от коалицията "За да остане природа в България". Еколозите се обръщат за тази прозрачна процедура към Висшия съдебен съвет (ВСС) и председателя на Върховния административен съд (ВАС), става известно от съобщението на коалицията до медиите в последния ден от законовия 14 дневен срок, който решението на съда може да бъде обжалвано.<br /><br...

Плевнелиев в един клуб с Фукояма

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004217

Плевнелиев в един клуб с ФукоямаПрезидентът (2012 – 2017) поканен да членува в бордовете на две водещи международни организации Президентът (2012 – 2017) Росен Плевнелиев стана член на Международния консултативен съвет на GLOBSEC. Тя е независима, непартийна, неправителствена организация, основана през 2005 г. Основната ѝ цел е да оформи глобалния дебат чрез провеждане на

Проверяват обществената поръчка на БАБХ, каза премиерът

//dariknews.bg/novini/bylgariia/proveriavat-obshtestvenata-porychka-na-babh-kaza-premieryt-2114114

Ще бъде извършена проверка по случая с обществената поръчка на Агенцията по безопасност на храните за препарати срещу чумата по дребните преживни животни. Това обяви във Варна премиерът Бойко Борисов. Той увери, че конкурсът ще бъде анулиран, ако се установят нередности.

"Ако са напр

Над 75 кг канабис иззеха при спецакция в Благоевградско, трима са арестувани

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004198

Над 75 кг канабис иззеха при спецакция в Благоевградско, трима са арестуваниОперацията е проведена на територията на Благоевградска област; задържани са трима мъже Полицейска операция за противодействие на производството, съхранението и разпространението на наркотични вещества е проведена вчера на територията на Благоевградска област. В хода й са проверени два имота и лек автомобил, иззети са над 75 кг канабис.

Откриха наркотици у полицая от СДВР, прекарвал бежанци! Оправдава се с болния си баща

https://petel.bg/Otkriha-narkotitsi-u-politsaya-ot-SDVR--prekarval-bezhantsi--Opravdava-se-s-bolniya-si-bashha__277720

Полицаят от СДВР Владимир Стоянов остава в ареста. Това реши преди малко районен съд Карлово. Стоянов е извършил изключително обществено ...

Корнелия Нинова с важен съвет към Борисов!

https://petel.bg/Korneliya-Ninova-s-vazhen-savet-kam-Borisov-__277728

Премиерът Борисов направо ме умилява с непрекъснатите си хвалби за правилното ми решение да поема отговорност и да поискам Бенчо Бенчев ...

Антония Петрова на море в Гърция (Снимки, видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7004179

Антония Петрова на море в Гърция (Снимки, видео)Бившата "Мис България" Антония Петрова хваща тен в Гърция със съпруга си Ивайло Батинков. Тя сподели в инстаграм няколко снимки и видеа от полуостров Атон. През юни Петрова и Батинков сключиха брак на гръцки плаж, а след това се отправиха на околосветско пътешествие за медения си месец.  Сред дестинациите, които посетиха, бяха Ню Йорк и Истанбул.

WeWork получи инвестиция за 1 млрд. долара от SoftBank

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/wework-poluchi-investiciia-za-1-mlrd-dolara-ot-softbank-266282/

Нетната загуба на компанията за споделено офис пространство е нараснала над четири пъти през първото полугодие

Ким Кардашиян на подбив заради странна поза на снимка в инстаграм

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7004169

Ким Кардашиян на подбив заради странна поза на снимка в инстаграмРиалити звездата Ким Кардашиян публикува поредната секси снимка, облечена в модната линия на съпруга й Кание Уест Yeezy. Но този път разголеното й тяло не предизвика толкова коментари, колкото странната поза, в която е легнала. В интернет излязоха редица коментари по темата, както и колажи, в които полегналата Ким е поставена в различни ситуации.

Тир се запали на АМ "Марица", затвориха участъка край Димитровград

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004195

Тир се запали на АМ "Марица", затвориха участъка край Димитровград Заради пламнал в движение ТИР затвориха едното платно на магистрала "Марица" в участъка след пътен възел "Димитровград" в посока Пловдив, съобщи началникът на Пожарната служба в Димитровград Иван Пачов. Инцидентът е станал малко преди 11 часа. Директорът на Пожарна безопасност и защита на населението в Хасково Николай Вълчев съобщи,

Падат цените на акциите на банки от еврозоната с дейност в Турция

http://clubz.bg/71748-padat_cenite_na_akciite_na_banki_ot_evrozonata_s_dejnost_v_turciq

Акциите на банки от еврозоната силно поевтиняха днес заради опасения за евентуалното въздействие от срива на турската лира, която достигна нов рекорден минимум спрямо долара, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Междувременно американският президент Доналд Тръмп обяви увеличаване на митата за вноса на стомана и алуминий от Турция съответно на 20 и 50%.

“Току-що разреших удвояване на митата върху стоманата и алуминия за Турция докато валутата й, турската лира, се срива бързо спрямо нашия много силен долар! Алуминият отсега ще бъде 20%, а стоманата – 50%. Отношенията ни с Турция не са добри!”

 

 

Засилващите се противоречия със САЩ и наложените от Тръмп санкции, както и контрола на турския президент Реджеп Тайип Ердоган върху паричната политика при новия президентски режим допринесоха турската лира да загуби над 35 процента от стойността си тази година.

Това е повод за силни тревоги сред турските банки, тъй като една трета от кредитите им са в чуждестранни валути.

Сривът на турската лира може да окаже натиск върху националната икономика, но влиянието му върху банките от еврозоната като цяло се оценява като скромно, според икономисти.

Засиленото продаване на банкови акции бе ускорено от информация на в. "Файненшъл таймс", че Европейската централа банка (ЕЦБ) има все по-големи опасения за някои европейски кредитори, най-вече испанската Бе Бе Ве А (BBVA), италианската УниКредит (UniCredit) и френската Бе Ен Пе Париба (BNP Pariba), тъй като те са сред банките в еврозоната с най-голяма дейност в Турция. ЕЦБ отказа коментар.

Акциите на Бе Бе Ве А в днешната търговия се понижиха с 3,5%, на УниКредит - с 3,1%, а на Бе Ен Пе - с 3,7%. Общият индекс на банките във валутния съюз се понижи с 2,7%.

Бе Бе Ве А също отказа коментар. От Турция идват 373 млн. евро от чистата разпределяема печалба на банката за първото полугодие или 14% от общата печалба на групата. Това сочи, че Бе Бе Ве А вероятно е най-уязвимата банката към пазарните сътресения в страната.

УниКредит, чието турско подразделение, Япъ креди (Yapi Kredi), която според американската Голдман Сакс (Goldman Sachs) е най-уязвима от гледна точка на капиталовото равнище, омаловажи експозициите си при последното представяне на резултатите. Банката посочи, че Турция е източник на под 2 на сто от приходите й и поевтиняване на турската лира с 10 на сто ще засегне капитала, който трябва да бъде заделен като буфер срещу финансови шокове, с едва около 2 базисни пункта.

Доклад на Креди Сюис обаче посочва, че Турция остава риск за най-голямата италианска банка по обем на активите, тъй като обезценяването на лирата може да засегне основния й капитал. Данни от Банката за международни разплащания (BIS) сочат, че банковите експозиции към Турция се равняват на около 82 млрд. д. в случая на Испания и 17 млрд. евро за Италия.

Това са сравнително малки стойности, предвид че комбинираните общи активи на банките от еврозоната възлизат на над 20 трлн. евро. Голяма част от тези експозиции са турски лири в балансите на местните подразделения, което указва, че рискът за банките майки е дори още по-малък.

Инна Ефтимова се класира за полуфиналите на 200 метра

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/08/10/3294533_inna_eftimova_se_klasira_za_polufinalite_na_200_metra/?ref=rss


Българката Инна Ефтимова се класира за полуфиналите в бягането на 200 метра от европейското първенство по лека атлетика в Берлин. 30-годишната спринтьорка завърши четвърта в третата квалификационна серия и продължава напред по време.<br /><br />Ефтимова пробяга дистанцията за 23.56 секунди. За полуфиналите се класираха 12 от стартиралите 24 състезателки, а българката даде осмия най-добър резултат в сериите.<br /><br />Директно във втората фаза на надпреварата ще се...

Поне четирима убити при стрелба в Канада

http://clubz.bg/71747-pone_chetirima_ubiti_pri_strelba_v_kanada

Поне четирима са убити в Канада след стрелба в източния град Фредериктън, провинцията Ню Брунсуик, съобщи БиБиСи.

Полицията потвърди, че е заловила заподозрян. 

Въпреки това, инцидентът е описан като още "активен", и властите предупреждават местните да стоят у дома на заключени врати. Те молят гражданите да не споделят локацията на сигнализиралите за стрелбата онлайн.

"Ще дадем още детайли възможно най-скоро", написа местната полиция в Twitter.

Стрелбата е станала около 7 часа местно време, или 13 ч българско.

Животновъди от Ямболско затвориха пътя Елхово – Шарково

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/08/10/3294528_jivotnovudi_ot_iambolsko_zatvoriha_putia_elhovo/?ref=rss


Животновъди от Ямболско излязоха отново на протест и затвориха пътя Елхово – Шарково, съобщава БНР. Исканията им са за оставка на министъра на земеделието и храните Румен Порожанов, както и на цялото ръководство на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Поводът са избитите животни заради чумата.<br /><br />Според тях над 4000 животни са евтаназирани без положителна проба и без причина. Аргументът им е, че месеци след като БАБХ обяви заразата, няма животно, починало от...

Плевнелиев влезе в глобално консултантско общество на бивши премиери и президенти

https://www.mediapool.bg/plevneliev-vleze-v-globalno-konsultantsko-obshtestvo-na-bivshi-premieri-i-prezidenti-news282574.html

Президентът (2012 – 2017) Росен Плевнелиев стана член на международна и китайска консултантски организации и се нареди сред бивши държавни глави, премиери, шеф на Световната банка и действащи финансисти в бордовете им, съобщиха от офиса на Плевнелиев в петък Той вече е част от Международния консултативен съвет на независима, непартийна, неправителствена организация GLOBSEC. Тя е основана през 2005 г. и основната ѝ цел е да оформи глобалния дебат чрез провеждане на научноизследователски дейности и свързване на ключови експерти по външна политика и политиката за сигурност GLOBSEC се стреми да стимулира диалога между публичния и частния сектор, трансатлантическото сътрудничество и глобалната сигурност. Ежегодният GLOBSEC Bratislava Forum е една от водещите конференции по глобалната сигурност в света, която събира политически лидери и експерти от цял свят. Членове на консултативния борд са бившият премиер на Швеция Карл Билд, зам-председателят и еврокомисар по Енергийния съюз, Марош Шефчович, Кристалина Георгиева – главен изпълнителен директор на Световната банка, бившият естонски президент Томас Хендрик Илвес и други. Плевнелиев влиза и в Глобалния консултативен орган на Националния стратегически институт към университета Синхуа в Пекин. В него членуват бивши държавни ръководители, водещи предприемачи, представители на академичните среди в света и визионери с глобално влияние, за да обсъждат актуални теми от международната политика и глобални стратегии за развитие. Други членове на консултативния орган са изтъкнати политици и влиятелни личности като бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, бившият американски секретар по търговията Карлос Гутиереш, бившият премиер на Франция Жан-Пиер Раффарен, Робърт Зелик – бивш президент на Световната банка, Романо Проди, бивш премиер на Италия, Франсис Фукуяма, известен политолог и икономист, и други.

Петричанин възмути банскалии с грозна постъпка, шеговито му се заканиха другия път да го направят на "Бански старец"

http://www.struma.com/obshtestvo/petrichanin-vuzmuti-banskalii-s-grozna-postupka-shegovito-mu-se-zakaniha_137770/

Шофьор от Петрич, най-вероятно на почивка в Банско, възмути жители на курортния град, като изхвърля чаши с отпадъци, докато се движи из града. Постъпката му бе документирана от шофьор движещ се зад него. Оказа се, че шофьорът се казва Емил Ст. и е на почивка със семейството си в Банско.

Ето какво написа възмутения гражданин:

Това е господина от вчера, който хвърля чаши през прозореца на колата си на улица "Царис Симеон". Господинът се казва Емил Ст. от град Петрич,...

Продължава

Шофьорка отмъсти на такси - блъсна го 5 пъти на заден (ВИДЕО)

http://clubz.bg/71746-shoforka_otmysti_na_taksi_blysna_go_5_pyti_na_zaden_video

Жена се ядоса на таксиметров шофьор, който я ударил и му отмъсти, като го блъсна пет пъти на задна скорост.

Това съобщава бТВ, цитирайки свидетели на инцидента, които са заснели отмъщението. Кадрите са от района на Окръжна болница в София, вижда се, че водачката на Тойота също е с регистрация от столицата, а патрулката, която пристига и я задържа, е на 8-о РПУ.

Гневната дама в крайна сметка е задържана от полицаи, повикани от таксиметровия шофьор. На видеото обаче се чува, че тя се държи доста арогантно и с тях, след като първо крещи: "Ше пукна".

Любителски клип може да гледате тук.

Бойко Борисов: Ще следя изкъсо ремонта на бул. „Левски“ във Варна (Снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=379615

Министър-председателят Бойко Борисов инспектира строителните и ремонтни дейности на бул. „Левски“ във Варна, след което се срещна с медии в района на новата спортна площадка до сградата на районното кметство в Аспарухово, предаде репортер на Moreto.

Китайските авиолинии разширяват присъствието си в Лондон

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004045

Китайските авиолинии разширяват присъствието си в Лондон
Няколко китайски авиолинии отвориха нови маршрути до Лондон тази година. От декември ще има още една връзка между Лондон и Шанхай, след като авиопревозвачът Чайна Ийстърн (China Eastern) разкри плана си да пусне полети с Airbus A330 три пъти седмично и до лондонското летище „Гетуик", съобщава bulgarian.cri.cn.

Хванаха дрогиран сводник с 18-годишна проститутка при зрелищна акция

http://www.varna24.bg/news/808519.html

37-годишен сводник бе здържан с 18-годишна проститутка по време на снощната полицейска акция, за ...

Технически проблем спря достъпа до Търговския регистър

https://www.mediapool.bg/tehnicheski-problem-sprya-dostapa-do-targovskiya-registar-news282573.html

Технически проблем спря достъпа до до информационната система на Търговския регистър и на регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, съобщиха от Агенцията по вписванията. За отстраняването на проблема са ангажирани всички поддържащи фирми, както и IT експерти от агенцията. Проблемът е сериозен и възстановяването на достъпа ще отнеме минимум 8 часа. В последните дни търсенето в Търговския регистър беше затруднено, а заявките се изпълняваха бавно.

САЩ въвличат Русия в оръжейна надпревара

https://dnes.dir.bg/svyat/sasht-vavlichat-rusiya-v-orazheyna-nadprevara

Състезанието няма да е толкова тежко за Русия, ако тя действа заедно с Китай

Пожизнената пенсия ще може да се взима 1 г. преди навършването на възраст

http://econ.bg/Новини/Пожизнената-пенсия-ще-може-да-се-взима-1-г-преди-навършването-на-възраст_l.a_i.764145_at.1.html

Основният продукт, който ще предлагат пенсионните фондове, е пожизнена пенсия. Ако има достатъчно натрупвания, осигуреното лице ще може да получава...

С децата в почивните дни (11 и 12 август)

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/08/10/3294167_s_decata_v_pochivnite_dni_11_i_12_avgust/?ref=rss


"С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си. Ако имате информация за интересно предстоящо събитие, пишете ни на dnevnik@dnevnik.bg.<br /><br />За заетите родители седмичният бюлетин на "Детски Дневник" събира в петък на едно място безплатно най-важните новини и най-интересните истории....

Драстичната разлика в заплатите в ОбС Благоевград, ето колко взима председателят и останалите съветници …

http://regiona.bg/%d0%b4%d1%80%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b0-%d0%b2-%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b2-%d0%be%d0%b1%d1%81/

Малко след като излязоха на яве заплатите на народните избраници се разбраха и заплатите на местната власт, разбра се кой колко пари е спестил и с какви средства разполага в наличност.
Ако преместим погледа от национално ниво в към регионално т.е. в община Благоевград ситуацията е следната.
Стабилността в Благоевград е само в заплатите на властта, цените на обществените поръчки и високите цени на стоките и услугите.
Сега ще ви запознаем с ценовия апокалипсис на заплатите на местните общинари. При заплащането на хората от властта в Благоевград има крещяща несправедливост. Едни получават минимално заплащане, а други максимално. На фона на тези заплати, тези на благоевградчани се доближават до заплатите на най-бедния район в целия Европейски съюз- Видин. И всичко това се случва в центъра на Югозапада, в града, през който минава Международен транспортен коридор, градът който е икономически, културен и образователен център. Въпреки прекрасният климат, богатството от културни и исторически забележителности, развития туризъм и всички други дадености Благоевград е на дъното и това не е само суха статистика.
Ето как стоят нещата със заплатите в местния парламент.
Председателят на ОбС Радослав Тасков като годишна заплата е получил 41 328 лв. , като в тази сума не влизат парите за представителство и за дрехи, които се получават редовно.
Кметът на Община Благоевград Атанас Камбитов декларира доход от заплата 33 422 хил.лева и 79 800 лв. от стопанска дейност.
Зам.кметовете на Община Благоевград са със следните доходи:
Годишната заплата на зам.кмета по културата Христина Шопова е била 45 510 лв. Шопова обаче има и приход от 29 000 лв. от друга стопанска дейност.
Зам. кмета по строителството Емилия Тунева, не е посочила нито имоти, нито пари, вкарала е в декларацията си единствено годишна заплата от 10 183 лв. и близо 2000 лв. доходи като ЕТ.
Зам. кмет по европейските проекти Зорница Кралева има годишна заплата от 53 126 лв.
Иво Николов, отговарящ за икономиката и финансите на Благоевград е с 58 000 лв. годишен трудов доход, а на влог има 255 000 лв. на влог, към който през 2017 г. са влезли още 14 382 лв. от друга стопанска дейност.

На фона на тези бомбастични заплати за Югозапада на зам.кметове и председател на ОбС в Благоевград. Редовите общински съветници получават минимално трудово възнаграждение от порядъка на 300 до 460 лева, което е даже под минималната работна заплата.
Е ясно се вижда къде е стабилността в заплащането Благоевград.
Явна управляващите в Благоевград са се вслушали в съвета на Цветан Цветанов относно заплатите на народните избраници, според който “ по-добре народният представител да получава заплата от държавата, отколкото да го направиш хрантутник на някой холдинг“.

 

Материалът Драстичната разлика в заплатите в ОбС Благоевград, ето колко взима председателят и останалите съветници … е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Премиерът: Варна е рядко красив град, от новото рибарско пристанище ще имате прясна риба

http://www.varna24.bg/news/808515.html

Варна е рядко красив град. С малко можем да постигнем много. Това заяви при визитата си в града ...

Паниката в Турция дърпа европейските борси надолу*

https://www.investor.bg/evropa/334/a/panikata-v-turciia-dyrpa-evropeiskite-borsi-nadolu-266280/

Според FT ЕЦБ се притеснява за някои европейски банки с големи експозиции към Турция

САЩ въвличат Русия в оръжейна надпревара

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7004174

САЩ въвличат Русия в оръжейна надпревараСред главните цели на новите американски санкции срещу Русия е да бъде отслабен нейният отбранителен потенциал. И явно не само чрез забраната на Вашингтон да се доставя на Москва продукция с двойно предназначение. Военачалниците от САЩ реализират днес по-мащабна задача за въздействие върху военната машина на Руската федерация.

Провалени рейтинги променят правилата на "Оскарите"

https://www.avtora.com/provaleni-reitingi-promeniat-pravilata-na-oskarite/

Американската академия за кинематографични изкуства и науки въвежда някои промени във връзка връчването на престижните ежегодни награди Оскар. Едната от тях е, че вече няма да бъде излъчвана цялата церемония на живо, а другата е свързана със създаването на новата категория Най-добър популярен филм, съобщава The Hollywood Reporter.Изданието посочва, че ръководството на киноакадемията е предприело тези реформи поради провалени рейтинги през 2018 г., когато рекордно малък брой зрители са проследили церемонията за връчване на Оскари на живо по телевизията. В сравнение с предишната година броят им е намалял с 19 и е бил най-нисък в цялата история на излъчването

Галактически трансфер: Хърватският герой Модрич бяга от „Реал“!

http://regiona.bg/%d1%80%d0%b5%d0%b0%d0%bb/

Модрич иска да играе в Италия.
Нов галактически трансфер е на път да разтърси „Сантяго Бернабеу“!
Лука Модрид иска да напусне „Реал“ (Мадрид) и ще настоява президентът на клуба Флорентино Перес да спази обещание, дадено преди години.
Хърватинът, който спечели приза за най-добър футболист на световното в Русия, желае да продължи кариерата си в „Интер“. Проблемът е, че в договора на Модрич е записана неустойка в размер на 750 млн. евро.
Според медиите в Италия „нерадзурите“ са готови да предложат на Модрич договор за четири години и 10 млн. евро годишна заплата, но не могат да платят исканата от „Реал“ сума.
Затова халфът е твърдо решен да използва най-силния си коз, даден му в ръцете лично от Перес.
Говори се, че преди време президентът на „белите“ е обещал на Модрич да го продаде, ако вече не чувства „Реал“ (Мадрид) като свой дом.
„Попитай ме веднага. Покажи ми го, щом почувстваш, че твоят цикъл в „Реал“ (Мадрид) е приключил. Обещавам ти, че ще те пусна за сума, която няма да бъде луда“, казал Перес на Модрич. Сега за отбора на „Интер“ остава да се надява, че президентът няма да се отметне от дадената дума.
На този етап това не изглежда никак сигурно.
„Реал“ вече се раздели с Кристиано Роналдо, който напусна в посока „Ювентус“.
Ако сега тимът загуби и Модрич, много трудно може да се справи с изпитанията в първенството на Испания и в Шампионската лига, пише българия днес.
Флорентино Перес също обърна плочата и не казва нищо за джентълменска уговорка с футболиста.
„Интер“ иска Модрич? Чудесно! Те знаят цената. – Плащат 750 млн. евро и той ще играе при тях“, отсича Флорентино. сн.гонг бг

Материалът Галактически трансфер: Хърватският герой Модрич бяга от „Реал“! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Галактически трансфер: Хърватският герой Модрич бяга от „Реал“!

http://regiona.bg/%d0%b3%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d0%ba%d1%82%d0%b8%d1%87%d0%b5%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%81%d1%84%d0%b5%d1%80-%d1%85%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b0%d1%82%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b3/

Модрич иска да играе в Италия.
Нов галактически трансфер е на път да разтърси „Сантяго Бернабеу“!
Лука Модрид иска да напусне „Реал“ (Мадрид) и ще настоява президентът на клуба Флорентино Перес да спази обещание, дадено преди години.
Хърватинът, който спечели приза за най-добър футболист на световното в Русия, желае да продължи кариерата си в „Интер“. Проблемът е, че в договора на Модрич е записана неустойка в размер на 750 млн. евро.
Според медиите в Италия „нерадзурите“ са готови да предложат на Модрич договор за четири години и 10 млн. евро годишна заплата, но не могат да платят исканата от „Реал“ сума.
Затова халфът е твърдо решен да използва най-силния си коз, даден му в ръцете лично от Перес.
Говори се, че преди време президентът на „белите“ е обещал на Модрич да го продаде, ако вече не чувства „Реал“ (Мадрид) като свой дом.
„Попитай ме веднага. Покажи ми го, щом почувстваш, че твоят цикъл в „Реал“ (Мадрид) е приключил. Обещавам ти, че ще те пусна за сума, която няма да бъде луда“, казал Перес на Модрич. Сега за отбора на „Интер“ остава да се надява, че президентът няма да се отметне от дадената дума.
На този етап това не изглежда никак сигурно.
„Реал“ вече се раздели с Кристиано Роналдо, който напусна в посока „Ювентус“.
Ако сега тимът загуби и Модрич, много трудно може да се справи с изпитанията в първенството на Испания и в Шампионската лига, пише българия днес.
Флорентино Перес също обърна плочата и не казва нищо за джентълменска уговорка с футболиста.
„Интер“ иска Модрич? Чудесно! Те знаят цената. – Плащат 750 млн. евро и той ще играе при тях“, отсича Флорентино. сн.гонг бг

Материалът Галактически трансфер: Хърватският герой Модрич бяга от „Реал“! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

1125 лв. е средната месечна заплата през второто тримесечие

http://www.moreto.net/novini.php?n=379610

През второто тримесечие на 2018 г. средната месечна работна заплата e 1 125 лв. и нараства спрямо първото тримесечие на 2018 г. С 4.5%, научи Moreto.net. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са „Селско, горско и рибно стопанство“ - с 9.

Недоволство срещу руснаците на ЕП по лека атлетика

https://offnews.bg//leka-atletika/nedovolstvo-sreshtu-rusnatcite-na-ep-po-leka-atletika-686033.html

На европейското първенство по лека атлетика в Берлин се надига вълна от недоволство срещу допускането до участие на руски спортисти.

В германската столица руснаците се състезават като неутрални спортисти, тъй като заради многобройните допинг скандали местната федерация е извадена от международните структури.

Глас срещу присъствието им надигна шампионът по десетобой от Германия Артур Абеле.

"Мястото им въобще не е тук. Не трябва да им се има никакво доверие. Няма да се изненадам, ако след време около тях се разрази нов скандал. Когато преди три години в Прага останах втори, а златото взе Иля Шкунерев, дори не го провериха за допинг. Мен ме провериха пет пъти! Не им е мястото тук", коментира Абеле, който донесе първа титла на домакините от Германия.

32-годишният Абеле триумфира в десетобоя с 8431 точки и спечели първи златен медал от голямо първенство в кариерата си. 

Онова, което не знаете за "Райънеър"

http://clubz.bg/71745-onova_koeto_ne_znaete_za_rajyneyr

Днес си в Ню Йорк, утре – в Бангкок. Преспиваш в луксозни хотели, а приятна компания ти правят обикновено младички стюардеси. Това отколешно клише за професията на пилота все още не е съвсем отмряло. Реалностите обаче бързо го изпреварват.

Днес вече наблюдаваме една почти пролетаризирана пилотска професия, където най-вече младите хора изходно затъват в огромни дългове, преследвайки мечтите си за полет в небето. Те обикновено са принудени сами да си плащат обучението, а после трудно си намират постоянна работа в някоя авиокомпания. Проблемът им е голям, дълговете - още по-големи – често пъти над 150 хиляди евро.

"Плащай, за да летиш"

Млади пилоти, които вече са положили теоретичните изпити, а практическият им опит се изчерпва със симулатора и с управлението на някой малък спортен самолет, все по-често са принудени дори да си плащат, за да седнат на мястото на помощник-пилота в голяма пътническа машина редом с опитен колега. Само по този начин те могат да получат съответния лиценз за управление на Боинг- 737, което пък е предпоставка за кариера като пилот на пътнически самолет. Запознати със ситуацията в „Райънеър" твърдят, че и там все по-често се практикува моделът „Плащай, за да летиш". Младите пилоти не само че не получават пари за работата си като помощници, а и трябва сами да си плащат за подобна възможност.

Пилотската професия е единствената, която начинаещите си „купуват" срещу много пари и после години наред живеят на ръба на фалита. Чудно ли е тогава, че тя вече изобщо не е тъй привлекателна, както беше - особено като се има предвид, че в сферата на комуникациите или на финансите младите хора могат да изкарват много повече пари.

А пилотите на „Райънеър" – най-голямата авиокомпания в Европа, която миналата година обслужи 128 милиона пътници – са в особено тежко положение. Една от най-големите нискотарифни компании в света се смята от пилотите и за един от най-лошите работодатели. Тяхното огорчение се трупа вече от години, а днес най-после се изля в голяма пилотска стачка.

Напоследък пилотите и без това масово напускат компанията. Твърди се, че само през миналата година фуражките са си взели 700 пилоти. „Не съм изненадан", казва Джеймс Аткинсън, който от 2006 до 2014 г. е пилотирал боинги на „Райънеър", а днес работи за една китайска авиокомпания и получава доста повече пари.

Според германския синдикат на пилотите „Кокпит", началната пилотска заплата в „Райънеър" е около 25-30 хиляди евро годишно – преди данъци. След пет години стаж помощник-пилотите могат да стигнат до 70 хиляди годишно, а опитните първи пилоти изкарват до 130 хиляди евро на година. Китайски авиокомпании плащат на опитните пилоти до 300 хиляди евро годишно, а и фирмените условия обикновено са значително по-добри. Защото на международния трудов пазар има излишък от млади помощник-пилоти – и недостиг на опитни капитани.

Според фирмената стратегия на „Райънеър", в Европа персоналът е разпределен в около 80 бази – от Литва до Мароко и от Ирландия до Кипър. В почти всички страни заплащането се различава, при това много пилоти работят не на трудов договор, а формално като самонаети лица, тъй че плашат и двойни социални осигуровки. Тази разпокъсаност е преднамерена – и тъкмо в резултат от нея персоналът дълги години не можеше да се организира и да защити правата си.

Трудови договори с повече права

Ето защо едно от най-важните искания на пилотите е да получат трудови договори при еднакви условия. Те са особено недоволни и от факта, че – за разлика от повечето други авиокомпании – „Райънеър" им заплаща единствено реалните часове в полет, но не и дългите престои поради обичайните закъснения. Дори когато закъсненията са особено продължителни, персоналът не получава нито допълнително заплащане, нито пък командировъчни за покриване на евентуално необходимите нощувки и допълнителни разходи.

Джеймс Аткинсън разказва: „В почивните ми дни редовно се случваше да ми се обадят с молба на собствени разноски да се добера до някоя от базите на „Райънеър", където в момента липсвал персонал. Така понякога съм имал тежки петдневни смени, след които на собствени разноски е трябвало да се прибирам обратно в собствената си база. Това направо те съсипва." Тъкмо този пинг-понг от непредсказуеми премествания между базите сега е в центъра на критиката, която огласяват пилотите. Да не говорим пък за абсурди като това, че на борда пилотите трябва да си плащат дори за минералната вода и за кафетата, които пият. „Никой от екипажа не получава дори една бутилка минерална вода. Ако искаш вода – купувай си я", казва Аткинсън.

Дойче веле

Борисов съобщи за мащабна акция, стартирала от Бургас, която ще стъжни живота на стотици

https://petel.bg/Borisov-saobshhi-za-mashhabna-aktsiya--startirala-ot-Burgas--koyato-shhe-stazhni-zhivota-na-stotitsi__277727

Стотици мастърбокси цигари са хванати от митничари и служители на ГДБОП. Това каза пред журналисти във Варна министър-председателят Бойк...

Жена отмъсти на такси в София, удари го... пет пъти (Видео)

https://petel.bg/ZHena-otmasti-na-taksi-v-Sofiya--udari-go----pet-pati--Video-__277725

Кадри btvnovinite.bg Жена се ядоса на таксиметров шофьор, който я ударил, и му отмъсти… удари го пет пъти на задна скорост, предаде БТВ. Това...

Три деца отидоха на басейн в Сандански и завършиха в Спешното

https://petel.bg/Tri-detsa-otidoha-na-baseyn-v-Sandanski-i-zavarshiha-v-Speshnoto__277726

Три деца са приети за един ден в Спешна помощ в Сандански с порезни рани на краката, получени при къпане в малкия басейн в Спортния интерна...

Кайли Дженър отпразнува 21-и рожден ден (снимки)

https://offnews.bg//zvezdi/kajli-dzhenar-otpraznuva-21-i-rozhden-den-snimki-686011.html

Най-малката дъщеря от клана Кардашиян - Кайли Дженър отпразнува 21-ия си рожден ден, съобщи Metro.

Сестрите на рожденничката публикуваха снимки от партито в социалната мрежа Instagram, на които показват неприлични жестове, а пожеланията им бяха не по-малко скандални. 

Сред гостите бяха половинката на Кайли Травис Скот, най-добрата ѝ приятелка Малика Хак и бившата половинка на Кортни Кардашиян Скот Дисик.

happy fucking birthday bitch

A post shared by Kourtney Kardashian (@kourtneykardash) on

Друг начин, по който Кайли отбеляза навършването на пълнотелието си беше със снимка на дъщеричката си Сторми. Подобни кадри са рядкост с оглед сигурността на младото семейство. 

Преди седмица Дженър се появи на корицата на списание Forbes и бе обявена за най-младата бъдеща милиардерка. Според изданието, американката притежава 900 млн. долара, с което се нарежда на 27-о място сред най-богатите жени в света. 

Преди 3 години звездата от риалити шоуто Keep Up With The Kardashians създаде своя марка гримове, с които постигна световен успех и надмина по приходи сестра си Ким, която се смята за една от най-влиятелните жени в света на модата и грима.

Фондът за лечение на деца в чужбина с нов директор

https://www.vesti.bg/bulgaria/fondyt-za-lechenie-na-deca-v-chuzhbina-s-nov-direktor-6085366

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев освободи по взаимно съгласие д-р Мариета Райкова и назначи д-р Георги Деянов на нейно място

Заев: Братя от България, градим искрено приятелство, да не се връщаме назад

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/08/10/3294488_zaev_bratia_ot_bulgariia_gradim_iskreno_priiatelstvo/?ref=rss


Македония и България искрено градят изгубено за десетилетия приятелство, а Скопие благодари на София за помощта по пътя към ЕС.<br /><br />Това послание отправи македонският премиер Зоран Заев ден след като българският му колега Бойко Борисов отправи критики заради коментари за "македонския" характер на Илинденско-Преображенското въстание.<br /><br />Борисов реагира с думите, че България ще си спомни тази позиция (изразена от Заев в телевизионно интервю),...

Извадиха 28 капсули с кокаин от тялото на задържан

http://www.struma.com/sinya-lampa/izvadiha-28-kapsuli-s-kokain-ot-tyaloto-na-zadurjan_137769/

Разбита е престъпна група за разпространение на наркотици

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на пет участници в организирана престъпна група за разпространение и трафик на наркотици. Задържаните са четирима мъже и една жена. Те са заловени при операция на територията на област Русе и област Варна на 6 август.

Едното от лицата е с постоянна мярка „Задържане под стража“, две от лицата са с мерки за неотклонение „Гаранция в пари“ и две са с „Подписка“, допълват от...

Продължава

Ердоган: Обменете доларите под дюшека за лири

http://clubz.bg/71744-erdogan_obmenete_dolarite_pod_dyusheka_za_liri

Спадът на турската лира продължава, а президентът Реджеп Ердоган има просто решение, разказва Асошиейтед прес:

"Сменете еврото, доларите и златото, което държите под дюшека, в лири в нашите банки. Това е местна и национална борба", обяви той.

За последната седмица турската валута загуби над 10% от стойността си. Веднага след изказването на Ердоган за кратко спадна и до 12% по-малко.

Президентът обяви, че страната е в "икономическа война".

"Изправени сме пред икономически атаки днес, и трябва да защитаваме своята страна. Икономическата атака е същата като превратът срещу нас. Призовавам страната ни да увеличи производството, да увеличи износа", каза още той.

 

Причината за поредния спад на валутата е американските санкции срещу двама министри на Ердоган, свързани според тях с ареста на американския гражданин и пастор Андрю Брънсън. 

Лирата обаче бележи спад още от миналата година с 35% заради високата инфлация в Турция, която достига 16%.

 

Четири инструмента на сондата "Паркър" разкриват загадки, свързани със Слънцето

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004160

Четири инструмента на сондата "Паркър" разкриват загадки, свързани със СлънцетоЧетири инструмента на борда на американската сонда "Паркър", която трябва да бъде изстреляна утре от Кейп Канаверал във Флорида, за да изследва слънчевата атмосфера, ще се опитат да разкрият отдавнашни загадки и може би да направят изненадващи открития, съобщи Франс прес, цитиран от БТА.  Сондата "Паркър", която е с размерите на малък автомобил,

Москва опитва да провали членството на Македония в НАТО

http://clubz.bg/71743-moskva_opitva_da_provali_chlenstvoto_na_makedoniq_v_nato

Македонски националистически групи, водени от малката проруска партия „Единна Македония“, обявиха кампания за бойкотиране на насрочения за края на септември референдум за промяна на името на страната на Северна Македония. На 5 август коалиция от 28 малки десни партии, граждански движения и неправителствени организации обяви кампанията „Македония бойкотира“. Референдумът е част от историческото споразумение с Гърция, коeто ще отвори пътя за присъединяването на Скопие към НАТО и ЕС.

Наскоро беше разкрита информация за сложна руска подривна операция в Македония и Гърция, което напомни за рисковете и предизвикателствата пред Балканите. Случилото се напомня на използваната от руските разузнавателни служби през октомври 2016 г. схема, която целеше да попречи на Черна гора да се присъедини към НАТО. По същия начин и там имаше сътрудничество със сръбски служби.

Повече от двайсет години Гърция се противопоставяше на приемането на Македония в НАТО и ЕС с мотива, че използването на името Македония предполага евентуални териториални претенции към региона в Северна Гърция със същото име. Спорът за името най-накрая приключи, когато македонският и гръцкият външни министри Никола Димитров и Никос Коцияс, в присъствието на премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас, подписаха историческо споразумение на 17 юни. То включваше промяна на името на Македония на Северна Македония в замяна на пълната подкрепа на Гърция за членството на страната в НАТО и ЕС, както и признаване на македонска нация и македонски език. Споразумението бе приветствано от повечето балкански страни, които се притесняваха, че нарастващата неудовлетвореност от бавната евроатлантическа интеграция на Македония, особено сред македонските албанци, може да доведе до насилие, което да прелее към региона.

След споразумението между Гърция и Македония, Москва засили опитите да спре Македония по пътя към НАТО, като финансира протести и размирици срещу договореното. По време на срещата на върха на НАТО в Брюксел на 11-12 юли Атина изгони двама руски дипломати заради опитите им да подкопаят споразумението със Скопие. Македонският премиер Заев пък разкри сложна схема, финансирана от руски бизнесмен, за проваляне на предстоящия референдум. Той съобщи, че гръцки бизнесмени, които симпатизират на руската кауза, са плащали на различни македонски организации, за да предизвикват насилие преди референдума.

Македонски разследващи журналисти разкриха източника на някои от плащанията. Лабораторията за разследваща журналистика – Македония съобщи, че руско-гръцкият милиардер Иван Савидис, бивш депутат в руската Дума от партията на Путин „Единна Русия“, който в момента живее в Гърция, е платил на противниците на преименуването на Македония поне 300 хиляди евро. Сред получателите има македонски политици, новоучредени радикални националистически организации и футболни хулигани от „Вардар“, които организираха размирици пред парламента в Скопие ден след подписването на споразумението.

Видеокадри показват голяма група младежи да хвърля камъни и горящи предмети по полицията. След като силите на реда разпръснаха тълпата от националисти и футболни хулигани със сълзотворен газ и шокови гранати, протестиращите нападнаха близките ресторанти и подпалиха автомобил. Полицията съобщи, че е предотвратила нападение срещу парламента.

Десет от футболните хулигани, свързани с фенклуба „Комити“ на „Вардар“, бяха арестувани и по-късно бе потвърдено, че са получили пари от Савидис. Собственикът на ФК „Вардар“ пък е руският милионер Сергей Самсоненко, който в момента е почетен консул на Русия в Битоля.

Това не е първият инцидент с руска намеса във вътрешните работи на Македония, засечен от македонските служби. В последните десет години след срещата на НАТО през 2008 г., когато Македония не получи покана за членство, страната е „подложена на силна подривна пропаганда и разузнавателна активност, изпълнявани от посолството на Руската федерация“ в съотвествие със стратегията на Москва да създава замразени конфликти, показват получени от журналисти документи от службите. Тези официални документи твърдят, че главната цел на Русия е да изолира Македония от западното влияние и да гарантира военния неутралитет на страната.

Подривната политика, водена чрез дипломатически канали и с помощта на енергийната зависимост, използва и мека сила, като например медиите и културните институции. Целта е подчертаване на принадлежността на Македония към панславянството и източното православие, поставяйки я под „ексклузивното влияние на руската политика“.

Според изтекъл документ от македонското разузнаване, трима агенти на Службата за външно разузнаване на Русия са организирали подривната дейност от руското посолство в Скопие. Това е ставало под надзора на руски разузнавателен център в сръбската столица Белград и четирима агенти на Главното разузнавателно управление, а всичко било координирано от българската столица София.

Изтеклите документи и подслушани разговори говорят и за намесата на сръбските разузнавателни служби с цел да разпалят национализма в Македония. Предполага се, че официалният представител на сръбската агенция за разузнаване БИА в Македония Горан Живалевич е участвал в дейности срещу западната интеграция на страната от 2015 г. насам, често заедно с проруски депутати от парламента в Скопие. Той бе в парламента и през април 2017 г., когато симпатизанти на ВМРО-ДПМНЕ нападнаха физически депутати, сред които и Зоран Заев, който по-късно стана премиер.

Съюзът между руското и сръбското разузнаване работи срещу присъединяването на Македония в НАТО. И тази продължителна операция много напомня на предишния опит за сваляне на правителството в Черна гора, включително опита за убийство на тогавашния премиер Мило Джуканович (след това избран за президент). Появиха се съобщения, че бивши сръбски военни и разузнавачи са работили под ръководството на двама руски офицери от ГРУ за организиране на преврата.

През последните две десетилетия Джуканович се превърна в символ на усилията на Черна гора за независимост от Югославия и за утвърждаване на прозападна ориентация. Сега Заев успя бързо да извади своята страна от изолацията и от потенциален етнически конфликт, да постигне покана за членство в НАТО и да изгради значително по-добри отношения със съседните България и Гърция. Целият регион и западните правителства трябва да помагат на македонското ръководство да противодейства на бъдещите руски планове за проваляне на сигурността и стабилността на страната.

...

Маргарита Асенова е директор на програмата за Балканите, Кавказ и Централна Азия на Фондация "Джеймстаун" във Вашингтон. Преводът е на Клуб Z.

Вижте къде ще спира токът

https://frognews.bg/novini/vijte-kade-shte-spira-tokat-2018-08-10.html

ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, подмяна на електромери, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Битката при Дойран оживява край Троян 100 години след края на Първата световна

https://www.24chasa.bg/novini/article/7003595

Битката при Дойран оживява край Троян 100 години след края на Първата световнаВ пресъздаването на славната епопея ще участват 200 души от дружество “Традиция” Специално са ушити 80 английски униформи, френските ще осигурят от Велико Търново Грандиозна, невиждана досега по мащабите си възстановка на битката при Дойран ще бъде представена в Троян на 15 септември. А защо точно в Троян,

Учени откриха защо мъжете се чувстват самотни

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004154

Учени откриха защо мъжете се чувстват самотниУчени от университета в Никозия посочиха главните причини за мъжката самота, след раздялата с партньорката, пише в. "Дейли мейл". Оказва се, мъжете много по-трудно се справят след срива на отношенията, в сравнение с жените. В наши дни все повече успешни, здрави и в отлично психично състояние представители на силния пол невероятно трудно си намират

Червеният кръст предупреди за опасност от хранителна криза в Северна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004155

Червеният кръст предупреди за опасност от хранителна криза в Северна КореяТоплинната вълна, засегнала Северна Корея, доведе до изсъхване на ориза, царевицата и други култури, което може да доведе до катастрофални последици, заяви Международна федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧКЧП), цитирана от Ройтерс и ТАСС. Най-голямата световна мрежа за помощ при бедствия предупреди,

Повдигнаха обвинение на предполагаемия убиец от Лясковец

//dariknews.bg/novini/bylgariia/povdignaha-obvinenie-na-predpolagaemiia-ubiec-ot-liaskovec-2114093

Окръжна прокуратура във Велико Търново е повдигнала обвинение и е задържала за 72 часа предполагаем извършител на убийство в Лясковец, съобщиха от пресцентъра на институцията.

НСИ: Средната брутна заплата вече е 1 125 лв.

http://www.cross.bg/naetite-deiinosti-trimesechie-1581219.html

/КРОСС/ По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на юни 2018 г. нарастват с 42.6 хил., или с 1.8%, спрямо края на март 2018 г., като достигат 2.35 милиона. Това сочи статистика на Националния статистически институт (НСИ). Спрямо края на първото тримесечие на 2018 г. най-голямо увеличение на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности със сезонен характер: „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 30.7%, и „Селско, горско и рибно стопанство“ - със 7.9%, както и в „Строителство“ - с 3.7%. Най-голямо намаление на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейност „Образование“ - с 2.7%.                      В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ - съответно 21.8 и 16.9%.  В края на юни 2018 г. в сравнение с края на юни 2017 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение се увеличават с 13.7 хил., или с 0.6%. Най-голямо увеличение на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Строителство“ - с 6.4 хил

Масов лов на пияни и дрогирани шофьори по морето, трима с отнети книжки

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004101

Масов лов на пияни и дрогирани шофьори по морето, трима с отнети книжкиПроверени са 239 автомобила от Несебър до Царево, таксиджия кара дрогиран Таксиметров шофьор, употребил кокаин, е задържан в Слънчев бряг при мащабна акция на полицията по Южното Черноморие по линия на пътната безопасност. Жълтата кола е спряна в района срещу хотел "Поморие" в курорта. Освен, че карал под въздействието на наркотици, 36-годишният С.

Археолози проучват античния град Рациария

https://www.24chasa.bg/region/article/7004132

Археолози проучват античния град РациарияАрхеологически екип и 20 работници ще проучват античния град Рациария през този месец. Това съобщи на пресконференция в Регионалния пресклуб на БТА във Видин доцент д-р Здравко Димитров, ръководител на археологическия екип, в която участваха Фионера Филипова, директор на РИМ Видин, Иво Топалов от Шуменския университет и Илко Цветков от РИМ Видин.

Риана пред Vogue: Ако искате да имате хубав задник, трябва да имате и коремче

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7003834

Риана пред Vogue: Ако искате да имате хубав задник, трябва да имате и коремчеРиана е пример за всяка жена: смела, борбена и самоуверена. Младата барбадоска, която беше малтретирана от бившия си партньор Крис Браун, се превърна в пример и отражение на борбата, в която много жени нямат смелостта да влязат, пише испанският ABC.  През септември красавицата ще бъде на корицата на британското издание на Vogue.

Горещ уикенд с висока опасност от пожари

http://www.cross.bg/pozhari-raiioni-stranata-1581223.html

/КРОСС/ Горещото време в нашата страна продължава и съответно нараства рискът от възникване на пожари. През следващите 48 часа местата, които са отбелязани с оранжев предупредителен код, са крайните северни райони, крайните югозападни райони и югоизточните райони – там има опасност от възникване на силни пожари. През уикенда се очаква средна температура в страната да е около градуса, но през следващата седмица ще е още по-горещо. От понеделник стойностите в страната ще достигат до 37-38 градуса, което може би ще доведе до въвеждане на предупреждения за пожароопасност на повече места.

Русия смята новите американски санкции като "икономическа война"

https://www.mediapool.bg/rusiya-smyata-novite-amerikanski-sanktsii-kato-ikonomicheska-voina-news282572.html

Русия ще разглежда като "обявяване на икономическа война" евентуалното приемане на втора вълна от американски санкции и ще реагира с всички средства, с които разполага, каза руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от Франс прес. Вчера САЩ обявиха, че ще наложат на Русия нови икономически санкции във връзка с отравянето на бивш руски шпионин с нервнопаралитичния газ "Новичок" във Великобритания, и споменаха за възможна втора вълна от "драконовски" санкции в бъдеще.   "Ако последва нещо като забрана върху дейността на банки или върху използването на една или друга валута, това ще може да се нарече съвсем директно обявяване на икономическа война", заяви Медведев, цитиран от агенция Интерфакс.    Русия "ще трябва да реагира на тази война - с икономически методи, с политически методи, а при нужда и с други методи. И нашите американски приятели трябва да разбират това", подчерта руският премиер.   Кремъл разкритикува вчера обявяването на първата вълна от американски санкции, които ще засегнат износа на някои технологични продукти, като "неприемливи, недружелюбни и незаконни", и обеща да отвърне.   Евентуалната втора вълна, наречена "драконовска" от представител на САЩ, може да включи затваряне на американските летища за руски авиокомпании и дори преустановяване на дипломатическите отношения между двете страни.   Руският в. "Комерсант" публикува в сряда текст, представен като проект за санкции от страна на САЩ, който предвижда по-специално разследване на предполагаемото лично богатство на президента Владимир Путин и забранява американски граждани да купуват облигации от руския суверенен дълг, припомня Франс прес.

Русия смята новите американски санкции за "икономическа война"

https://www.mediapool.bg/rusiya-smyata-novite-amerikanski-sanktsii-za-ikonomicheska-voina-news282572.html

Русия ще разглежда като "обявяване на икономическа война" евентуалното приемане на втора вълна от американски санкции и ще реагира с всички средства, с които разполага, каза руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от Франс прес. Вчера САЩ обявиха, че ще наложат на Русия нови икономически санкции във връзка с отравянето на бивш руски шпионин с нервнопаралитичния газ "Новичок" във Великобритания, и споменаха за възможна втора вълна от "драконовски" санкции в бъдеще.   "Ако последва нещо като забрана върху дейността на банки или върху използването на една или друга валута, това ще може да се нарече съвсем директно обявяване на икономическа война", заяви Медведев, цитиран от агенция Интерфакс.    Русия "ще трябва да реагира на тази война - с икономически методи, с политически методи, а при нужда и с други методи. И нашите американски приятели трябва да разбират това", подчерта руският премиер.   Кремъл разкритикува вчера обявяването на първата вълна от американски санкции, които ще засегнат износа на някои технологични продукти, като "неприемливи, недружелюбни и незаконни", и обеща да отвърне.   Евентуалната втора вълна, наречена "драконовска" от представител на САЩ, може да включи затваряне на американските летища за руски авиокомпании и дори преустановяване на дипломатическите отношения между двете страни.   Руският в. "Комерсант" публикува в сряда текст, представен като проект за санкции от страна на САЩ, който предвижда по-специално разследване на предполагаемото лично богатство на президента Владимир Путин и забранява американски граждани да купуват облигации от руския суверенен дълг, припомня Франс прес.

Турнир по плажен тенис „ПРО-АМ“ ще се проведе във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=379597

Като част от фестивала на плажните спортове и тази година на Южен плаж /до ролбата/ от 09.30 часа ще се проведе турнирът по плажен тенис във формат „ПРО-АМ“, където отборът се състои от двама състезатели - един професионалист и един аматьор.

ОПЕК преразгледа към повишение прогнозата си за търсенето на петрол

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/08/10/3294493_opek_prerazgleda_kum_povishenie_prognozata_si_za/?ref=rss


Международната агенция за енергията (МАЕ) преразгледа към повишение със 100 хил. барела на ден прогнозата си за търсенето на петрол през 2019 година до 1.5 милиона барела на ден, предаде ТАСС, позовавайки се на месечния доклад на организацията.<br /><br />За 2018 година агенцията очаква търсене на равнище 1.4 милиона барела на ден - колкото и в юлския си доклад.<br />Съществуват обаче рискове за прогнозата поради ескалацията на търговските спорове и повишаването на цените на...

Георги Деянов е новият директор на Фонда за лечение на деца

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/08/10/3294495_georgi_deianov_e_noviiat_direktor_na_fonda_za_lechenie/?ref=rss


Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев назначи нов директор на Фонда за лечение на деца, след като вчера стана известно, че Мариета Райкова е освободена от поста по лични причини, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство.<br /><br />Считано от 20 август 2018 г., новият директор на фонда е д-р Георги Деянов, който от май 2017 г. е работил като главен експерт в Център "Фонд за лечение на деца". Фондът продължава своята дейност и организация на работа, като...

Инна Ефтимова ще бяга с Ивет Лалова на полуфиналите в Берлин

https://offnews.bg//leka-atletika/inna-eftimova-shte-biaga-s-ivet-lalova-na-polufinalite-v-berlin-686031.html

Инна Ефтимова се класира за полуфиналите на европейското първенство в Берлин при спринта на 200 метра. Българката финишира на 4-ото място в последната трета серия с резултат с 23.56 секунди, който й позволи да продължи в надпреварата.

Тя остана далеч от най-доброто си време за сезона, което е 23.11. Въпреки това Евтимова постигна осмо най-добър резултат от трите предварителни серии. Победителка стана Кристцина Цимановская, която спря хронометъра на 23.07 секунди.

"Не съм доволна. Но тук става дума да се премине този етап, така че успях да си свърша работата сутринта", каза Инна пред БНТ веднага след бягането си.

За болките в бедрото тя сподели: "Направихме всичко, което можем. Все още имам проблеми, не може да болката да мине за два дни. Но аз съм тук, боря се, така че ще дам всичко от себе си на полуфинала".

Инна ще прави компания на Ивет Лалова, която стартира директно от 1/2-финалите. Битката за място на финала на 200 метра е от 20:48 часа тази вечер.

Д-р Мариета Райкова: Не се оттеглих заради сливането на Фонда за лечение на деца с НЗОК

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004118

Д-р Мариета Райкова: Не се оттеглих заради сливането на Фонда за лечение на деца с НЗОКСливането на Фонда за лечение на деца със Здравната каса не е причина да се оттегля от поста директор на Фонда за лечение на деца, каза пред БНР  д-р Мариета Райкова, която вчера обяви, че напуска по лични причини. Още през април-май в Министерство на здравеопазването се събра работна група, която обсъждаше прехвърлянето на Фонда за лечение на

Нов протест на животновъдите в Ямболско

http://econ.bg/Новини/Нов-протест-на-животновъдите-в-Ямболско_l.a_i.764144_at.1.html

Животновъди излязоха отново на протест на кръстовището на Шарково, Елхово и Болярово. “Не се осъществиха обещаните коридори за изкупуване на...

Видео: Магията, с която "Виляреал" представи Касорла пред феновете

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/08/10/3294492_video_magiiata_s_koiato_viliareal_predstavi_kasorla/?ref=rss


<br />Футболът е надпревара. Но от години вече съревнованието не е само на терена, а и в бизнеса. Всеки клуб се старае да привлече вниманието към себе си с нестандартни ходове.<br /><br />Е, "Виляреал" със сигурност успя. Испанският клуб подаде ръка на Санти Касорла след тежката му контузия, а сега намери и забележителен начин да го представи пред феновете си.<br /><br />За целта испанският отбор приложи магия... По време на шоу илюзиониста Юнке пред...

Райкова напуснала Фонда за лечение на деца “защото работата изисква много усилия“

https://www.mediapool.bg/raikova-napusnala-fonda-za-lechenie-na-detsa-zashtoto-rabotata-iziskva-mnogo-usiliya-news282571.html

Напусналата преди ден шефка на Фонда за лечение на деца Мариета Райкова обясни в петък, че не напуска заради подготвяното сливане на структурата със здравната каса. “Аз съм обявила, че желая да напусна фонда от месеци, но изчаквах да се намери подходящ човек за поста. Работата във фонда за деца изисква много усилия, това са личните ми мотиви“, каза Райкова пред БНР. Тя посочи, че още през април-май в Министерство на здравеопазването се е събрала работна група, която е обсъждала прехвърлянето на Фонда за лечение на деца към здравната каса Тя уточни, че остава да работи в сферата на здравеопазването, но няма да се връща в болница "Иван Рилски", където беше преди години директор, когато бившият здравен министър Петър Москов отстрани настоящия шеф на касата д-р Дечо Дечев от директорския пост. От Министерството на здравепозването съобщиха, че новият шеф на Фонда за лечение на деца е дългогодишният главен експерт в структурата Георги Деянов. От ведомството посочиха, че залагат на него за да не се допусне забавяне в работата на администрацията и да има приемственост в ръководството. Плановете на министерството са от началото на следващата година Комисията за лечение в чужбина и Фондът за лечение на деца да преминат към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и така една институция да бъде отговорна за лечението на български граждани в чужбина. Идеята за сливането на институциите и привличането на чуждестранни експерти, които да извършват високо специализирани процедури у нас, беше лансирана от новия управител на здравната каса д-р Дечо Дечев при представянето на концепцията му за управление. 

Заев по невнимание казал, че Илинденското въстание е македонско

https://www.mediapool.bg/zaev-po-nevnimanie-kazal-che-ilindenskoto-vastanie-e-makedonsko-news282570.html

Няколко дни след като македонският премиер Зоран Заев разпали поредния леко измислен летен скандал в България, той се извини за изявлението си, че Илинденското въстание е македонско и засипа с благодарности българския си колега Бойко Борисов.    В нов коментар по темата Заев коментира, че политиците правят грешки дори по невнимание и се извини на "българските приятели".    "Понякога ние, политиците, може би не сме достатъчно внимателни, понякога правим и грешки, но ви уверявам, че това е само невнимание, защото искрено искаме сътрудничество и приятелство и именно поради това подписахме Договора за добросъседство и приятелство", заяви Заев през личния си профил във Фейсбук.    "Скъпи приятели и братя от България, вярвайте, че искрено изграждаме приятелство, което беше загубено преди няколко десетилетия. Това беше загуба за двете страни. Открихме отново нашия приятел и брат. Нека не позволяваме да се връщаме назад", добави Заев.    <iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fzaevzoran%2Fposts%2F10156783964327932&width=500" width="500" height="318" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allow="encrypted-media"></iframe>    Преди няколко дни Заев сподели пред местна медия визията си за въстанието, която първоначално остана без реакция от българска страна. В разгара на скандала с общинския съветник от БСП в Бургас Бенчо Бенчев обаче лидерът на левицата Корнелия Нинова нападна Борисов, че мълчи по темата. Това доведе и до негово включване, в което припомни на Македония, че присъединяването й към Европейския съюз зависи и от България.    Това е първото изявление в подобен дух на премиера от много време насам. Миналата година Скопие и София подписаха договор за добросъседство, който има за цел да изчисти спорните моменти в историята и оттогава управляващите в двете страни демонстрират много близки отношения. За последното двамата премиери заедно почетоха годишнината от въстанието в Благоевград.    В петък Заев обясни, че желае и за напред двете страни да отбелязват заедно общи исторически събития и да поддържат приятелството си.   "Не можем да се правим на слепи и глухи, когато виждаме и чуваме всичко, което България направи и успя в това да помогне на Македония да получи поканата за членство в НАТО? Не видя ли цяла Европа как България помага на Македония и Западните Балкани да се доближат до Европейския съюз? Никога няма да забравим това приятелство, което е доказано на дело. Ние сме благодарни и много уважаваме това. Затова ще отбелязваме и празнуваме миналото ни заедно и на основите на това минало ще продължим да изграждаме нашето общо бъдеще".   "Заедно ще бъдем като едно семейство в единство със съюзниците от Европейския съюз и НАТО“, написа македонският премиер.   Спорните въпроси в историята са най-чувствителният момент в двустранните отношения между двете страни. Затова в договора за добросъседство, който двете страни подписаха преди година, бе заложено формирането на обща комисия от историци и обществени, които да анализират общата история. Тя вече започна работа, но засега не е навлязла в същностни анализи и не е напълно ясно как точно и какъв резултат ще постигне.   Бурята около коментара на Заев за въстанието обаче показа, че въпреки договора старият режим на комуникация може лесно да се завърне.    Коментари и от двете страни се използват за вътрешнополитически цели.    Правителството на Зоран Заев показа желание за решаване на двустранните въпроси със съседите си, за да се придвижи към НАТО и Европейския съюз. Миналата година Скопие и София подписаха Договор за добросъседство, срещу който се обявиха среди от БСП, а тази година Заев стигна и до споразумение с Гърция за името.   Политиката му е остро критикувана от проруската опозиционна ВМРО – ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски.     

Извънредна ситуация на магистрала "Марица"

http://www.struma.com/sinya-lampa/izvunredna-situaciya-na-magistrala-marica_137768/

Тир се запали в движение на автомагистрала „Марица”. От областната противопожарна служба потвърдиха за инцидента и допълниха, че той е станал след пътен възел „Димитровград” в посока Пловдив.

От Пътна полиция допълниха, че при пожара няма пострадали. Магистралата в участъка ще остане затворена до потушаването на пожара./Blitz.bg

С 500 милиона лева започва ремонт на язовирите в най-критично състояние

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004120

С 500 милиона лева започва ремонт на язовирите в най-критично състояниеОсигурени са 500 милиона лева, с които ще започне ремонтът на язовирите в най-критично състояние в страната, каза днес във Варна председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Петър Горновски. В областната администрация на крайморския град той участва в дискусия за промените в закона за водите,

Д-р Георги Деянов поема Фонда за лечение на деца

https://frognews.bg/novini/georgi-deianov-poema-fonda-lechenie-detsa.html

Д-р Георги Деянов от 20 август ще заеме поста директор на Център „Фонд за лечение на деца” (ЦФЛД), съобщиха от Министерството на здравеопазването.

„Еврофутбол“: Манчестър Сити ще спечели започне сезона в Английската висша лига с победа

http://www.cross.bg/leva-live-h--1581222.html

/КРОСС/ Григор Димитров ще отстъпи пред Кевин Андерсън в Торонто Актуалният шампион в английската Висша лига Манчестър Сити ще затвърди тенденцията да побеждава Арсенал и през новия сезон на първенството. Това показват коефициентите на „Еврофутбол“ за предстоящия в неделя сблъсък между двата отбора – 1.75 за „сините“ срещу 3.45 за „артилеристите“. Вижте всички възможности за срещата тук.  Според ставките на българския букмейкър Григор Димитров ще отстъпи пред Кевин Андерсън в мач от четвъртфиналите на тенис турнира от сериите „Мастърс“ в Торонто – Канада. Шансовете на най-добрия български тенисист срещу съперника му от Южна Африка са оценени на 1.95 срещу 1.54. Други предложения за залог ще откриете тук. Олимпийската ни вицешампионка по скок на височина Мирела Демирева, която се класира с лекота за финала в своята дисциплина на Европейското първенство по лека атлетика в Берлин – Германия, е фаворитка на „Еврофутбол“ за двубоите с две от основните й претендентки за медалите – Мари Лорънс Юнгфлайш (вижте коефициентите тук) и Юлия Левченко (тук)

„Еврофутбол“: Манчестър Сити ще започне сезона в Английската висша лига с победа

http://www.cross.bg/leva---1581222.html

/КРОСС/ Григор Димитров ще отстъпи пред Кевин Андерсън в Торонто Актуалният шампион в английската Висша лига Манчестър Сити ще затвърди тенденцията да побеждава Арсенал и през новия сезон на първенството. Това показват коефициентите на „Еврофутбол“ за предстоящия в неделя сблъсък между двата отбора – 1.75 за „сините“ срещу 3.45 за „артилеристите“. Вижте всички възможности за срещата тук.  Според ставките на българския букмейкър Григор Димитров ще отстъпи пред Кевин Андерсън в мач от четвъртфиналите на тенис турнира от сериите „Мастърс“ в Торонто – Канада. Шансовете на най-добрия български тенисист срещу съперника му от Южна Африка са оценени на 1.95 срещу 1.54. Други предложения за залог ще откриете тук. Олимпийската ни вицешампионка по скок на височина Мирела Демирева, която се класира с лекота за финала в своята дисциплина на Европейското първенство по лека атлетика в Берлин – Германия, е фаворитка на „Еврофутбол“ за двубоите с две от основните й претендентки за медалите – Мари Лорънс Юнгфлайш (вижте коефициентите тук) и Юлия Левченко (тук)

КФН вписа емисия акции на „Лавена” АД в размер на 8 млн. лв.

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/kfn-vpisa-emisiia-akcii-na-lavena-ad-v-razmer-na-8-mln-lv-266275/

От решенията на Комисията става ясно още, че ”Гоу брокер” ЕООД е вписан в регистъра на застрахователните брокери

Новият президент на Мексико предпочита да го охраняват невъоръжени мъже и жени

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004123

Новият президент на Мексико предпочита да го охраняват невъоръжени мъже и жени

Новоизбраният мексикански президент Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви вчера, че ще изостави използваната от предшественика му служба за президентска охрана и ще я замени с отряд от 20 невъоръжени мъже и жени, сред които адвокати, лекари и инженери, предаде Ройтерс. След убедителната си изборна победа на 1 юли левият Лопес Обрадор се позиционира

Планирани прекъсвания в захранването на територията на ЧЕЗ за периода 13 -17 август

http://www.cross.bg/mahala-iskane-hristo-1581221.html

/КРОСС/  ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, подмяна на електромери, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването. Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 13 август - 17 август 2018   г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върxу които са извършвани планирани дейности. ОБЛАСТ Дата/период Времетраене   Засегнат район /улици, квартал,  УПИ, ПИ/ В този текст са посочени датата, периода, времетраенето, населеното място и засегнатия район – улици, квартал,  УПИ, ПИ

Данъчни ще проверяват охранителната фирма, консултирана от Митьо Очите

https://www.mediapool.bg/danachni-shte-proveryavat-ohranitelnata-firma-konsultirana-ot-mityo-ochite-news282568.html

Специализираната прокуратура е възложила на Националната агенция за приходи и на полицията проверки на бургаското охранително дружество "Аркус-сигурност Бургас", чийто консултант се оказа арестуваният в Истанбул като шеф на престъпна група Димитър Желязков – Очите. Сред собствениците й е общинският съветник от квотата на БСП в Бургас Бенчо Бенчев, който платил пътуването и хотела на Очите и придружаващите го седем лица, също задържани. Данъчните и полицията ще проверяват и свързаните с дружеството  физически и юридически лица, съобщиха в петък от прокуратурата, която разследва организираната престъпна група за рекет, телесни повреди, разпространение на наркотици. По делото наказателна отговорност вече е потърсена от десет лица. От НАП-Бургас коментираха пред БНР, че фирмата е една от най-големите в региона и заради това е под непрекъснато наблюдение, а проверки са извършвани още след стрелбата по Димитър Желязков-Очите през 2016 г. Не коментираха обаче дали тогава са били открити някакви нарушения и несъответствия. Димитър Желязков-Очите бе арестуван миналата събота в хотел в Истанбул, заедно със седмина души, сред които Бенчев и бившият депутат от ДПС Несрин Узун. Очите напусна страната преди мащабната полицейска операция в Бургас и Несебър на 2 август за разбиване на група, занимаваща се с рекет, лихварство и изнудване, когато бяха арестувани 19 души, считани за негови приближени. Продължава обаче издирването на още един общински съветник – Пейко Янков. Част от другите издирвани по слачя са се предали доброволно, каза в неделя зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Бабата на Азис: Той ще стане световна звезда

http://www.varna24.bg/news/808504.html

Бабата на Азис Станка гледа на карти от 13-годишна, а днес е на 83. При нея да им гледа ходят ...

Зоран Заев: Братя българи, сгреших, приятелството ни е искрено

http://www.varna24.bg/news/808506.html

Седмица, след като в телевизионно интервю македонският премиер Зоран Заев заяви, че ...

ЕНЕРГО-ПРО Енергийни Услуги доставя зелена енергия на Екстрапак ООД

http://www.cross.bg/energo-pro-energiiini-ekstrapak-1581220.html

/КРОСС/ Фирма Екстрапак ООД се присъедини към компаниите у нас, които закупуват електроенергия от екологично производство, доставена от ЕНЕРГО-ПРО Енергийни Услуги.  Енергийното дружество издаде удостоверение, гарантиращо, че в производството и ежедневната си дейност Екстрапак вече ще използва 100% зелена енергия. Специалният документ беше връчен на управителя на компанията, г-н Милен Георгиев, от г-н Богомил Недевски, директор Продажби на ключови клиенти в ЕНЕРГО-ПРО Енергийни Услуги. ЕКСТРАПАК ООД е създадена през 1995 г. от млади и предприемчиви българи, които полагат основите ѝ и обединяват усилия да превърнат фирмата в най-добрия производител на чанти и опаковки в България. Компанията е собственик на три завода и нова логистична база във Велико Търново. Екстрапак има работеща система за управление на околната среда, чрез която се намаляват екологичните рискове. Фирмата притежава редица сертификати, доказващи, че осъществява екологично производство. Поддържане на постоянно високо качество на продуктите и активна позиция по екологичните въпроси, свързани с отпадъците от опаковки са приоритет на мениджърите на фирмата. „Една от основните ни мисии е да развиваме бизнеса си без да вредим на околната среда и да помагаме на нашите партньори да вървят по същия път

Откъс от "Автобиография за четири ръце" на Йежи Гедройч

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/08/10/3286550_otkus_ot_avtobiografiia_za_chetiri_ruce_na_ieji/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Автобиография за четири ръце", с автор Йежи Гедройч, предоставен от Издателство "Колибри".<br /><br />"Тази книга е моя автобиография, а не история на Полша. В нея пиша за хора и дела, с които съм се сблъсквал пряко и които бяха важни за мене" – Йежи Гедройч<br /><br />Излиза от печат"Автобиография за четири ръце", подписана от една от знаковите личности по...

Близо половин килограм кокаин извадиха от стомаха на задържан нашенец

http://www.moreto.net/novini.php?n=379607

Четирима мъже и една жена бяха обвинени от спецпрокуратурата за участие в организирана престъпна група за разпространение и трафик на наркотици, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Всички те са били задържани на 6 август при спецакции в областите Русе и Варна.

Далич остава начело на Хърватия

https://offnews.bg//futbol/dalich-ostava-nachelo-na-harvatia-686030.html

Селекционерът на Хърватия Златко Далич ще продължи работата си начело на "ватрените", съобщиха официално от местната футболна федерация.

В четвъртък Далич е провел финални разговори с президента на централата Давор Шукер и двамата са си стиснали ръцете за нов договор. Треньорът направи фурор на Мондиал 2018, като изведе силния тим на хърватите до финала, загубен от Франция.

"Разговаряхме по всички въпроси. Благодаря на Давор за разбирането на всичките ми претенции относно нещата, които считам за неправилни. Смятам, че изгладихме противоречията и чакам с нетърпение новите предизвикателства", коментира Далич.

"Беше приятно да си спомним великите моменти от световното, сребърните медали са доказателство за добрата работа. Поговорихме си открито какво трябва да се направи, за да задържим нивото и в бъдеще", допълва Шукер.

Официалното решение за новия договор на Далич предстои да бъде взето от Изпълкома на федерацията през следващата седмица. Далич пое хърватите пред октомври м.г. и стана приятната треньорска изненада на Мондиал 2018.

Камион разруши естакадата на ТЕЦ ”Брикел”

https://frognews.bg/novini/kamion-razrushi-estakadata-tets-brikel.html

Тир е катастрофирал тази сутрин край град Гълъбово и е разрушил естакадата на ТЕЦ ”Брикел, която свързва електроцентралата и единствената в страната Брикетна фабрика, съобщиха от пресцентъра на МВР в Стара Загора.

Слагат обезопасяващи мрежи за свлачището по пътя за Рилския манастир след 15 август

https://www.24chasa.bg/region/article/7004105

Слагат обезопасяващи мрежи за свлачището по пътя за Рилския манастир след 15 августОбрушването на скатовете на пътя за Рилския манастир ще започне след предстоящите църковни празници Голяма Богородица (15 август) и Успение на Св. Йоан Рилски Чудотворец (18 август), когато Светата обител се посещава от много поклонници и туристи, съобщават от пресцентъра на АПИ. Агенция „Пътна инфраструктура“ прави това уточнение по повод

Заев се обърна към Борисов и "братята“ българи

https://www.vesti.bg/bulgaria/zaev-se-obyrna-kym-borisov-i-bratiata-bylgari-6085364

Той отправи призив към всички да не се двоумят дали приятелството и сътрудничеството между България и Македония са искрени

Медведев: Нови санкции от САЩ означават "обявяване на икономическа война"

https://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/medvedev-novi-sankcii-ot-sasht-oznachavat-obiaviavane-na-ikonomicheska-voina-266272/

Кремъл разкритикува вчера обявяването на първата вълна от американски санкции, които ще засегнат износа на някои технологични продукти

Борисов: Магистрала "Хемус" ще е изцяло завършена през 2024 година

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004110

Борисов: Магистрала "Хемус" ще е изцяло завършена през 2024 годинаФинансирането на строителството на магистрала "Хемус" е изцяло от правителството, тя се прави само с бюджетни пари, заяви днес при посещението си във Варна премиерът Бойко Борисов, предаде БТА. Той бе категоричен, че през 2024 година магистралата ще е изцяло завършена. Борисов коментира, че на 16 август ще бъде направена първата копка на трасето

Парижанска драма с колелета

http://terminal3.bg/parizhanska-drama-s-koleleta/

Парижката система за велосипеди „Велиб“ е повод за завист на не една и две световни столици – вероятно затова тя е копирана по цял свят. В държавата, която ражда „Тур дьо Франс“, придвижването с колело е ежедневие, независимо дали се намираме в по-бедните предградия или в градчетата на границите на френската столица, където европейските богаташи купуват къща на старини, за да поживеят la vie à la française. Логично е Париж да интегрира, през 2007 г., станции с градски колелета, от които може да вземеш колело и да го оставиш на друга станция, близка до дестинацията – за 29 евро на година.

През 2017 тази система има 300 000 потребители и над 1 200 станции в града. За парижани, свикнали с тесните си улички, малки апартаменти и стълбища без асансьори, подобен транспорт е благословия. Той решава и проблема с кражбата на лични велосипеди, както и с факта, че е трудно за тях да се изграждат специални паркинги в самия град.

През 2018 служителите стачкуват, колелетата са изчезнали, огражденията на станциите, над които тече ремонт, се използват за блокиране на вратите на университетите и барикади по време на студентските протести срещу кабинета Макрон.

Какво се случва?

Като за начало – компанията, която управлява  „Велиб“ през последните 15 години губи търга от нов кандидат, стартъп базиран в Монпейе с 40 души персонал. Новата компания „Смовенго“ обещава по-леки велосипеди с USB порт, които са свързани с интернет и с електронен скоростомер. 30% от тях ще бъдат електрически велосипеди, продължават те.

От компанията твърдят, че са решили как да се справят с вандализма, с който Париж е ноторен – парижките колелета са повреждани 50 пъти повече, отколкото колела в други градове. „Париж е изключение, дори за стандартите на Франция“, казва служител на бившата компания. 80% от колелата са заменени в първите две години, като от тях понякога са липсвали гуми, дръжки, седалки, а понякога цялото колело е хвърляно в Сена. „Смовенго“ се зарича, че ще свали вандализма с 15% годишно.

При такава оферта Париж няма как да откаже. Всичката стара инфраструктура се премахна през октомври и декември миналата година, подготвяйки се за новите ултра-леки, интернет-адаптирани колела. До януари 2018 г. трябваше да са отворени първите нови 700 станции, а до март 2018 да работят всички 1 400 предвидени.

Не е нужен френски скептицизъм, за да разберем, че нещата няма да се случат точно така. И че промяната, когато е по френски, идва трудно и не без битка.

Като за начало служителите на старата компания не се дават просто така – те излизат на протести през ноември, изисквайки да бъдат наети на работа от новия оператор на „Велиб“.

А през януари са отворили едва 60 станции, докато „Смовенго“ се оправдава с това колко е бил изненадан от парижката почва. До април тази година 80% от работниците на „Велиб“ са в стачка, което означава, че строежа на нови станции и работата по новите велосипеди е блокирана напълно.

Към юни месец т.г. едва 800 от планираните 1 400 станции са в експлоатация и едва 3 000 от целевите 20 000 колелета циркулират. Ненужно е да казваме, че парижани са бесни, a „Смовенго“ ще трябва да изплати милиони евро в компенсации и неустойки. Ситуацията е отчайваща и за кметът Ан Идалго, за чиято зелена политика допринася и велосипедната система.

Кметът на социалистите не успя да се справи с кризата подобаващо – общината отказва коментар за Politico по темата, въпреки, че от градската управа са поставили ултиматум: ако до края на лятото системата не е в експлоатация ще има последствия. Ан Идалго не решава промяната на оператора еднолично, но опозицията я държи отговорна. Изборите за нов кмет на Париж предстоят след две години, а социалистката Идалго със сигурност ще бъде предизвикана от кандидати на републиканците, както и на центристката партия на Макрон като има секулации и за две ключови фигури от кабинета, че ще се кандидатират – говорителят Бенжамин Гриво и дигиталният министър Мунир Махджуби.

Междувременно говорител на новата компания, която управлява парижката велосипедна мрежа заяви, че „не иска да се фокусира на причините за провала, защото трябва да завършим позитивно“.

Междувременно в Лион системата от 4 000 колелета бе подменена в рамките на една нощ.

Снимка: Patrick Kovarik/AFP via Getty Images

Четири трупа след стрелба в Канада (видео)

https://petel.bg/CHetiri-trupa-sled-strelba-v-Kanada--video-__277724

Четирима души са загинали при стрелба в канадския град Фредериктън, провинция Ню Брънзуик, съобщават световните медии. „Четири души са ...

Внимание! Още затворени улици във Варна тази събота и неделя, пускат само живеещите в района

https://petel.bg/Vnimanie--Oshhe-zatvoreni-ulitsi-vav-Varna-tazi-sabota-i-nedelya--puskat-samo-zhiveeshhite-v-rayona__277723

Във връзка с изграждане на бул. „Левски“ на 11-ти и 12-ти август, събота и неделя, ще бъде въведена временна организация на движението - пред...

Германски астронавт шокиран от това, което видя в Европа от Космоса (Снимки)

https://petel.bg/Germanski-astronavt-shokiran-ot-tova--koeto-vidya-v-Evropa-ot-Kosmosa--Snimki--__277722

Снимки Twitter Александер Герст публикува снимки, направени от борда на Международната космическа станция. На тях се вижда, че Старият конт...

Трафикът на "Фейсбук" е паднал наполовина

https://petel.bg/Trafikat-na-Feysbuk-e-padnal-napolovina__277716

Експертите на SimilarWeb заявиха, че трафикът на най-голямата в света социална мрежа продължава да пада. С тези темпове "Фейсбук" съвсем скоро щ...

Силни бури нарушиха транспортния трафик в Северна Германия

https://petel.bg/Silni-buri-narushiha-transportniya-trafik-v-Severna-Germaniya__277721

Силни бури бушуваха вчера в части от Северна Германия, предаде Асошиейтед прес. Ветрове със скорост до 140 км/ч събориха дървета на някои ме...

Откриха наркотици у полицая от СДВР, прекарвало бежанци! Оправдава се с болния си баща

https://petel.bg/Otkriha-narkotitsi-u-politsaya-ot-SDVR--prekarvalo-bezhantsi--Opravdava-se-s-bolniya-si-bashha__277720

Полицаят от СДВР Владимир Стоянов остава в ареста. Това реши преди малко районен съд Карлово. Стоянов е извършил изключително обществено ...

Камион катастрофира край Гълъбово и разруши естакадата на ТЕЦ "Брикел"

https://offnews.bg//112/kamion-katastrofira-kraj-galabovo-i-razrushi-estakadata-na-tetc-brike-686028.html

Тир е катастрофирал тази сутрин край град Гълъбово и е разрушил естакадата на ТЕЦ "Брикел, която свързва електроцентралата и единствената в страната брикетна фабрика, съобщава БНТ. Информацията е потвърдена за БТА от пресцентъра на МВР в Стара Загора.

Жертви няма. Затруднено е движението по международния път Русе - Свиленград.

Шофьорът е турски гражданин, на 47 години. Настанен е в университетската болница в Стара Загора, няма опасност за живота му.

По първоначални данни той сам е предизвикал катастрофата и най-вероятно е заспал зад волана, коментираха от пресцентъра на МВР.

Продължава разследването на инцидента.

АПИ: Пътуващите от Бургас за Слънчев бряг да използват и алтернативните маршрути

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7004100

АПИ: Пътуващите от Бургас за Слънчев бряг да използват и алтернативните маршрутиПрез активния летен сезон поради натоварения трафик по път I-9 Бургас – Слънчев бряг шофьорите, пътуващи към Равда, Несебър, Слънчев бряг, Влас и Обзор могат да използват и алтернативните маршрути през Каблешково и Тънково, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". За пътуващите по АМ „Тракия“ в посока Слънчев бряг алтернативният

Д-р Георги Деянов е новият директор на фонда за лечение на деца

https://offnews.bg//zdrave/d-r-georgi-deianov-e-noviat-direktor-na-fonda-za-lechenie-na-detca-686027.html

След предварителни разговори, че желае да напусне поста по лични причини, министър Кирил Ананиев освободи по взаимно съгласие д-р Мариета Райкова от длъжността директор на Център „Фонд за лечение на деца" (ЦФЛД), считано от 20-и август, обявиха от здравното ведомство.

За да не се допусне забавяне в работата на администрацията и за да се осигури приемственост в ръководството на Фонда, министърът назначи на длъжността директор на ЦФЛД д-р Георги Деянов, считано от 20.08.2018 г.

До месец май 2017 г. д-р Деянов е работил като главен експерт в Център „Фонд за лечение на деца".

Фондът продължава своята дейност и организация на работа, като следващото заседание на Обществения съвет е насрочено за 15 август 2018 г.

МАЕ: На петролните пазари се задава буря

https://www.investor.bg/surovini/365/a/mae-na-petrolnite-pazari-se-zadava-buria-266276/

В момента преживяваме период на затишие, който обаче може да бъде прекратен още тази година

Д-р Георги Деянов поема фонда за деца от 20 август

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004073

Д-р Георги Деянов поема фонда за деца от 20 августД-р Георги Деянов поема ръководството на Фонда за лечение на деца в чужбина от 20 август. Той е назначен със заповед на здравния министър Кирил Ананиев, след като вчера досегашният шеф д-р Мариета Райкова бе освободена от поста, след нейно желание, съобщиха от здравното министерство. Интензивността и спецификата на работата са основните мотиви на

Атина: Русия своеволничи и се държи реакционно

http://clubz.bg/71742-atina_rusiq_svoevolnichi_i_se_dyrji_reakcionno

Снимка ЕПА/БГНЕС

Решението на Русия да изгони служители на гръцкото посолство в Москва е "своеволно и реакционно и не се базира на никакви доказателства", заявява гръцкото външно министерство в пространно съобщение, публикувано в петък, пише електронното издание на вестник Kathimerini, цитирано от "Фокус". 

"Гърция е миролюбива страна с многоизмерна, независима демократична външна политика. Като суверенна държава с дълга история, тя изисква уважение и отношения, основани на равенство от всички страни. В този контекст тя насърчава политика на приятелско съжителство и с Русия, една чудесна страна със силно присъствие на европейската сцена ", се казва в изявлението на Министерството на външните работи.

"В рамките на тази политика Гърция непрекъснато се стреми към добри отношения и сътрудничество със своите съседи с цел да разреши дългогодишни проблеми като проблема с името, в полза на себе си, на Балканите, на Европа и на всички народи. В момента Русия изглежда не е в състояние да разбере принципните позиции на гръцката външна политика. Тъй като започна да се бие като другар по оръжие с Турция, предоставяйки й редица улеснения в сектора на сигурността, тя изглежда постоянно се дистанцира от позиции, съответстващи на равнището на приятелство и сътрудничество, което характеризира гръцко-руските отношения през изминалите 190 години. Изглежда, че не разбира, че Гърция има свои собствени интереси и критерии в международната политика. В този контекст човек трябва да прочете решението на Русия да изгони персонала на гръцкото посолство в Москва", се посочва в изявлението. 

И се допълва, че решението на руското Министерство на външните работи, за разлика от решението на гръцката страна, основаващо се на конкретни доказателства за незаконни и нередовни действия на руски служители и граждани в Гърция, не се основава на доказателства. Напротив, решението на руската страна е своеволно и реакционно и не се основава на никакви доказателства. Искаме да напомним на руските ни приятели, че никоя страна в света няма да толерира опити да:

а) подкупи държавни служители,

б) да подкопае външната й политика и

в) да се намесва в нейните вътрешни работи.

Гърция предприе мерки само, след като документира очевидни уличаващи доказателства. Освен това Гърция никога не се намесва или се е опитвала да се намесва във вътрешните работи на Русия, коментира гръцкото Външно. 

"Очевидно е, че има някои руснаци - за щастие малко на брой - които смятат, че могат да оперират в Гърция, без да спазват законите и подзаконовите актове и дори да отправят заплахи. Приятелството между Гърция и Русия диктува, че такива мисли трябва да бъдат изоставени, а не обратното. Такъв е случаят с усилието за налагане на присъствието на "Имперското православно палестинско общество" в Гърция, организация, създадена от тайните служби на царете през XIX век с цел да се деелинизират патриаршиите в Близкия изток. И накрая, по отношение на своеволните мерки, предприети от ръководството на руското Министерство на външните работи, Гърция ще реагира с търпение и трезвост“, се казва още в изявлението.

Миналия месец Атина изгони руски дипломати, защото ги уличи в намеса в споразумението с Македония.

Момичетата, пометени в Китен от пияния и друсан джигит, хвърчали по 3-4 метра във въздуха след удара (СНИМКИ)

http://www.struma.com/sinya-lampa/momichetata-pometeni-v-kiten-ot-piyaniya-i-drusan-djigit-hvurchali_137767/

Децата, прегазени от пиян и дрогиран шофьор в Китен, са в шок от случая. Четири от шестте момичета остават в болница за лечение. Децата били на десетдневна дълго чакана почивка на море. На втория ден отивали на концерт, когато били пометени на тротоара.

„Караше силно и излезе от завоя. Удари се в бордюра и после в нас. Каза: „Добре сте, нищо ви няма, ставайте ще се оправите”. Миришеше на алкохол, но не изглеждаше пиян”, разказа пред bTV Надя, една от...

Продължава

Износът за ЕС расте повече от вноса към края на май

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/08/10/3294477_iznosut_za_es_raste_poveche_ot_vnosa_kum_kraia_na_mai/?ref=rss


През периода януари - май 2018 г. износът на България за ЕС се увеличава с 12% спрямо същия период на миналата година, а вносът - с 9.7%, показват данните на Националния статистически институт.<br /><br />Експортът за петте месеца е за 14.9 млрд. лв. Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 68.8% от износа за държавите - членки на ЕС.<br /><br />Най-голям ръст е отбелязан в секторите "Храни и живи...

Стрелба в канадски град, има жертви (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/strelba-v-kanadski-grad-ima-zhertvi-video-2114103

Четирима души са убити при стрелба в канадския град Фредериктън. Полицията призова жителите в района Бруксайд Драйв да се заключат в домовете си.

Варненски специалист: Стопаните на плажовете трябва да се грижат за усвършенстването на спасителите

http://www.moreto.net/novini.php?n=379561

Стопаните на плажовете трябва да имат грижата за допълнителната квалификация и спортна подготовка на спасителите, които наемат. Това мнение изрази специалистът по водно спасяване към БЧК Лаврентий Силов, предаде репортер на Moreto.

Задържаха за 72 часа мъжа, обвинен за убийство при битов скандал в Лясковец

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004064

Задържаха за 72 часа мъжа, обвинен за убийство при битов скандал в ЛясковецОкръжна прокуратура-Велико Търново повдигна обвинение и задържа за 72 часа мъж за извършено убийство в гр. Лясковец. Това съобщиха от прокуратурата. С постановление на наблюдаващ прокурор в Окръжна прокуратура- Велико Търново Х. Т. е привлечен в качеството на обвиняем за това, че на 08.08.2018 г. в гр. Лясковец, умишлено е умъртвил Д. Д.

Турската лира се срина само за ден с над 10 на сто

http://econ.bg/Новини/Турската-лира-се-срина-само-за-ден-с-над-10-на-сто_l.a_i.764143_at.1.html

Европейската централна банка е започнала все повече да се притеснява относно финансовите експозиции на редица европейски банки в Турция, съобщава...

Няма намерение да слиза от сцената

http://clubz.bg/71741-nqma_namerenie_da_sliza_ot_scenata

Не ѝ е нужен Гинес, за да ѝ се признае, че е най-дълго играещата актриса в историята на българския театър. На 2 февруари, когато Стоянка Мутафова ще качи 97-ото стъпало в живота си, тя ще празнува 70-ата си година на сцената. Тържеството ще бъде в зала 1 на НДК – и Стоянка, разбира се, ще играе.

Събитието няма да протече под формата на моноспектакъл, а ще бъде с участието и на други познати лица от българската култура.

Мутафова излиза на българската сцена през 1949 г. в Народния театър, където играе до 1956 г. Тя е сред актьорите-основатели на Сатиричния театър през 1956 г., където развива своя мощен комедиен талант. В трупата на театъра е до 1991 г. Пенсионирането ѝ не може да я откаже от сцената и до ден-днешен тя не спира да играе. По думите на Мария Касимова, Стоянка Мутафова е „едно от най-добрите стихийни бедствия, които могат да ни се случат“.

„Никога да не се предаваш, да бъдеш себе си, да се бориш и да достигнеш своето столетие. И когато това стане, да можеш с усмивка да му кажеш „Добър вечер“ и да си щастлив от дългия път, който си извървял“, гласи девизът на Стоянка, посочен в книгата, наречена „Добър вечер, столетие мое“, написана за живота на актрисата от дъщеря ѝ Мария Грубешлиева.

Билетите за спектакъла „70 години на сцена“ са в продажба.

Площад Славейков

Средната заплата за юни е 1119 лв. бруто

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004078

Средната заплата за юни е 1119 лв. брутоНаетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на юни 2018 г. нарастват с 42.6 хил., или с 1.8%, спрямо края на март 2018 г., като достигат 2.35 милиона, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Спрямо края на първото тримесечие на 2018 г. най-голямо увеличение на наетите лица се наблюдава в

Майките на децата с увреждания продължават протестите

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/08/10/3294476_maikite_na_decata_s_uvrejdaniia_produljavat_protestite/?ref=rss


Проектът на работната група, която изготвя законопроекта за хората с увреждания, не удовлетворява протестиращите майки на деца с увреждания. Те обявиха, че ще продължат с протестите, като разположат палатков лагер и пред Министерството на труда и социалната политика.<br /><br />"Не можем да застанем зад законопроект, който е дискриминационен и ощетява много хора. Той няма да заработи от януари, защото в допълнителните разпоредби ясно се казва, че ще има шест месеца от...

Скандал в Банско завърши с палеж! Задържан е мъж от Панагюрище

http://www.struma.com/obshtestvo/skandal-v-bansko-zavurshi-s-palej-zadurjan-e-muj-ot_137766/

Със заповед за задържане до 24 часа, от полицейски служители на РУ-Банско, е задържан Д.К./36г./ от гр.Панагюрище.

Около 16:40 часа на вчера след възникнал битов скандал, същият е запалил диван в кухня на къща в гр.Банско. За случая е уведомена РП-Разлог. Образувано е досъдебно производство.

В. Анастасова

Бойко Борисов: Ще следя изкъсо ремонта на бул. "Васил Левски", малко им се поскарах

http://www.varna24.bg/news/808501.html

Премиерът Бойко Борисов инспектира при пристигането си във Варна първо грандиозния строеж на ...

Пътуващите по пътя Бургас – Слънчев бряг могат да използват и алтернативните маршрути

https://offnews.bg//obshtestvo/patuvashtite-po-patia-burgas-slanchev-briag-mogat-da-izpolzvat-i-a-686025.html

Шофьорите, пътуващи по направлението Бургас – Слънчев бряг могат да използват и алтернативните маршрути, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". 

През активния летен сезон поради натоварения трафик по път I-9 Бургас – Слънчев бряг шофьорите, пътуващи към Равда, Несебър, Слънчев бряг, Влас и Обзор могат да използват и алтернативните маршрути през Каблешково и Тънково.

За пътуващите по АМ „Тракия“ в посока Слънчев бряг алтернативният маршрут e: от пътен възел „Българово“ – с. Българово - пътно кръстовище с I-6 – пътно кръстовище с път III-6009 Миролюбово – Изворище – Каблешково – кръгово кръстовище с път I -9 Равда – Несебър – Слънчев бряг.

За пътуващите от Бургас към Слънчев бряг обходният маршрут е: от пътен възел „Бургас-Север“ – път III-906 Каблешково – пътно кръстовище с път III-9061 /Тънково/ – път I-9 Слънчев бряг.

Движението по новата реконструирана 4-лентова отсечка Ахелой - Поморие и по обходния път на Ахелой се осъществява без ограничения. Заради интензивния трафик в пиковите часове са възможни затруднения на движението в района на Поморие, където предстои да започне изграждането на обходния път на града. Строителството на отсечката се бави заради жалби при отчуждаването на имоти. С построяването на обхода транзитният трафик ще бъде изведен от населеното място и ще се осигури по-голяма бързина и безопасност при пътуването.

От Бургас към Созопол и останалите курорти по Южното Черноморие също се пътува без ограничения. На 24 юли завърши изграждането на пешеходния надлез при с. Атия по път II-99 Бургас – Царево. Осигурено е безконфликтното пресичане на пешеходците при кръстовището за с. Атия.

Агенция „Пътна инфраструктура“ призовава шофьорите да карат със съобразена скорост, като не предприемат рисково изпреварване в участъците с интензивно движение, да следват указанията на контролните органи и да спазват стриктно пътната сигнализация.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, от lima.api.bg и интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

Жена от с. Брежани нощува в благоевградския арест, вижте защо

http://www.struma.com/krimi/jena-ot-s-brejani-noshtuva-v-blagoevgradskiya-arest-vijte-zashto_137765/

В резултата на извършена вчера в ж. к. „Еленово“ в гр. Благоевград, проверка на жилище, обитавано от И. М/36г. / от с. Брежани, общ. Симитли, от полицейски служители на 02 РУ-Благоевград, са намерени и иззети около 3 600 къса цигари, без задължителен бандеролен знак. И. М. е задържана със заповед за задържане до 24 часа. За случая е уведомена РП-Благоевград.

В. Анастасова

Зоран Заев се извини за думите си за Илинденското въстание

https://frognews.bg/novini/zoran-zaev-izvini-dumite-ilindenskoto-vastanie.html

Седмица след като македонският премиер Зоран Заев заяви, че Илинденското въстание е македонско, той се извини за думите си.

Технически проблем спря достъпа до Търговския регистър

http://nakratko.bg/category/58/163155/


Достъпът до информационната система на Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел беше временно преустановен днес. Причината е технически проблем, съобщи Агенцията по вписванията.

Смартфоните вредят на очите, предупреждават учени

http://www.moreto.net/novini.php?n=379606

Учени от университета в Толидо предупреждават, че синята светлина, излъчвана от смартфоните през нощта, може да доведе до загуба на зрението, съобщава изданието Сойънс алърт. Причината е в това, че въпросното светлинно излъчване води до образуването на токсична форма на ретинала - химическо вещество, съдържащо се в клетките на ретината.

Убийци на пътя! Отново пияни шофьори спипани в Благоевградско

http://www.struma.com/krimi/ubiici-na-putya-otnovo-piyani-shofiori-spipani-v-blagoevgradsko_137764/

Около 15:50 часа по ул.“Яне Сандански“в гр.Благоевград, К.Щ./43г./ от гр.Благоевград е управлявал лек автомобил „Опел Корса“ с наличие на 2,49 промила алкохол в издишания въздух.

Около 18:00 часа на вчера на ул.“Места“ в гр.Петрич, от полицейски служители на РУ-Петрич, е спрян за проверка товарен автомобил „Мерцедес“, управляван от Н.К./22г./ от гр.Петрич. В хода на проверката е установено, че същият не притежава свидетелство за...

Продължава

Турските сили за сигурност задържаха близо 200 нелегални мигранти в окръг Одрин

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004052

Турските сили за сигурност задържаха 
близо 200 нелегални мигранти 
в окръг Одрин

Турските сили за сигурност задържаха близо 200 нелегални мигранти в окръг Одрин, съобщи Анадолската агенция, като се позовава на източници от силите за сигурност. Общо 198 мигранти са били заловени вчера от екипи на жандармерията в селата Боснакьой и Йеникадън и в градовете Узункьопрю, Ипсала и Мерич (в окръг Одрин).

Майките на деца с увреждания разочаровани, няма реформа

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/maykite-na-detsa-s-uvrezhdaniya

Те ще опънат палатка и пред Социалното министерство. Поискаха оставките на шефа на агенцията за хора с увреждания и на Адриана Стоименова от национално представеното НПО

Съдия пострада по време мач от Лига Европа (видео)

https://offnews.bg//futbol/sadia-postrada-po-vreme-mach-ot-liga-evropa-video-686024.html

Помощник съдията Фредрик Кливер пострада по време на двубоя от третия квалификационенн кръг на Лига Европа между Щурм Грац и АЕК Ларнака, след като бе уцелен по главата с чаша за напитки.

Поради тази причина срещата бе прекъсната в 78-та минута. Шведският рефер Мохамед Ал-Хаким прибра двата отбора, след като австрийските фенове изразиха по този ужасен начин недоволството си от гола на Иван Триковски за 2:0 в полза на кипърците.

Ал-Хаким задържа двата отбора временно в съблекалните, след което обаче срещата продължи и завърши без повече инциденти и голове.

Кливер получи медицинска помощ и не продължи да изпълнява функциите си. Австрийската полиция съобщи, че е арестувала фен, след като е проучила видеозаписите от охранителните камери.

Окървавиха съдия с чаша в Лига Европа (видео)

https://offnews.bg//futbol/okarvaviha-sadia-s-chasha-v-liga-evropa-video-686024.html

Помощник съдията Фредрик Кливер пострада по време на двубоя от третия квалификационенн кръг на Лига Европа между Щурм Грац и АЕК Ларнака, след като бе уцелен по главата с чаша за напитки.

Поради тази причина срещата бе прекъсната в 78-та минута. Шведският рефер Мохамед Ал-Хаким прибра двата отбора, след като австрийските фенове изразиха по този ужасен начин недоволството си от гола на Иван Триковски за 2:0 в полза на кипърците.

Ал-Хаким задържа двата отбора временно в съблекалните, след което обаче срещата продължи и завърши без повече инциденти и голове.

Кливер получи медицинска помощ и не продължи да изпълнява функциите си. Австрийската полиция съобщи, че е арестувала фен, след като е проучила видеозаписите от охранителните камери.

Манекенки съдят агенции за нечовешко отношение

https://www.avtora.com/manekenki-sadiat-agencii-za-nechoveshko-otnoshenie/

Група манекенки от няколко американски агенции съдят работодателите си, съобщава New York Post. Според обвиненията в исковата молба красавиците са били задължавани да си правят пластични операции за намаляване на обема на бедрата и всяка седмица са били подлагани на унизителни измервания на теглото. Много от тях са били заставяни и да се разделят с неизвестните си приятели и да започнат да се срещат със знаменитости и професионални спортисти.В иска се казва още, че работодателите са изисквали от момичетата постоянни отчети за местонахождението им, включително за посещенията им при лекар и за личните им срещи. На някои от тях

До юни износът намалява с 15%

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/08/10/3294459_do_juni_iznosut_namaliava_s_15/?ref=rss


През периода януари - юни 2018 г. износът на България за трети страни намалява с 15% в сравнение със същия период на 2017 г. и е на стойност 7.5 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Сърбия, САЩ, Македония и Русия, които формират 53.3% от износа за трети страни, показват данните на Националния статистически институт.<br /><br />Най-голям ръст има експортът в секторите "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" (17.3%) и...

Здравната каса да плаща напълно само евтиното и базово лечение, планира новият управител

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/08/10/3294473_zdravnata_kasa_da_plashta_napulno_samo_evtinoto_i/?ref=rss


Всеки който иска по-скъпоструващи лекарства, терапии, лечение, да си доплаща, да се осигурява допълнително, а Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ да определи ясни безови кртерии и цени, да покрива напълно базово лечение за всички болести. Това е основната част от концепцията за управление на касата на новият ръководител на звеното д-р Дечо Дечев, която той описва в интервю за "Капитал".<br /><br />"В момента за едни пациенти касата плаща определена сума, а за...

Шофьор блъсна велосипедист в Благоевград и избяга, жена от Разлог със счупен таз след пътен инцидент

http://www.struma.com/obshtestvo/shofior-blusna-velosipedist-v-blagoevgrad-i-izbyaga-jena-ot-razlog_137763/

Сигнал за станало ПТП е получен в 02 РУ-Благоевград. Снощи около 22:15 часа на кръстовище, образувано от ул.“Яне Сандански“ и ул.“Струга“ в гр.Благоевград, лек автомобил с неизвестни към момента марка и водач, извършвайки маневра „завиване в обратна посока“ е блъснал 35-годишен велосипедист от гр.Благоевград, движещ се по ул.“Яне Сандански“ и преминаващ от лявата страна на автомобила.

В резултат на инцидента, с натъртване на дясна...

Продължава

Министерство на земеделието затяга контрола над биопродуктите

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/08/10/3292260_ministerstvo_na_zemedelieto_zatiaga_kontrola_nad/?ref=rss


Задължителни лабораторни анализи на почвите във всички земеделски парцели, преди да получат сертификат, че произвеждат биологично чисти продукти. Въвеждане на повече и по-високи санкции и глоби. Синхронизиране на базата данни, така че отговорните институции ефективно да обменят информация - Българската агенция за безопасност на храните, Министерството на земеделието, храните и горите, Държавен фонд "Земеделие" и контролиращите. <br /><br />Това са основните мерки, с които...

Започва модернизирането на железопътните гари Подуяне, Искър и Казичене

https://www.investor.bg/evroproekti/264/a/zapochva-moderniziraneto-na-jelezopytnite-gari-poduiane-iskyr-i-kazichene-266266/

Проектът по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ е за 7,4 млн. лева, от които безвъзмездната финансова помощ е в размер на 6,3 млн. лева

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване