Радев награди с орден посланика на Украйна (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004040

Радев награди с орден посланика на Украйна (Снимки)България има традиционно добри и приятелски отношения с Украйна, където е и най-голямата исторически формирала се българска диаспора в чужбина от 200 хиляди души. Това заяви президентът Румен Радев при награждаването на посланика на Украйна у нас Микола Балтажи с орден „Мадарски конник“ първа степен по повод края на мандата му.

НСИ: През юни тази година в страната са функционирали 2 890 места за настаняване

http://www.cross.bg/nastanyavane-mestata-zvezdi-1581218.html

/КРОСС/ През юни 2018 г. в страната са функционирали 2 890 места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Това сочи статистика на Националния статистически институт (НСИ). Броят на стаите в тях е 130.1 хил., а на леглата - 290.0 хиляди. В сравнение с юни 2017 г. общият брой на местата за настаняване, функционирали през периода, се увеличава с 4.3%, а леглата в тях намаляват с 1.7%. Общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през юни2018 г., е 4 064.4 хил., или с 4.5% повече в сравнение със същия месец на предходната година, като най-голямо увеличение на нощувките (с 9.5%) се наблюдава в местата за настаняване с 3 звезди. През юни 2018 г. в хотелите с 4 и 5 звезди са реализирани 66.0% от общия брой нощувки на чужди граждани и 31.8% - на българи. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 24.9% от нощувките на чужди граждани и 30.2% - на българи, докато в останалите места за настаняване (с 1 и 2 звезди) те са съответно 9.1 и 38.0%.                      Броят на пренощувалите лица в местата за настаняване през юни 2018 г. се увеличава с 6.7% в сравнение със същия месец на 2017 г. и достига 988.8 хил., като е регистрирано увеличение с 6.9% при българите и с 6.5% при чужденците. Българските граждани, нощували в местата за настаняване през юни 2018 г

Отчаян мъж си тегли куршума в кафене! Откриха две предсмъртни писма в дома му

https://petel.bg/Otchayan-mazh-si-tegli-kurshuma-v-kafene--Otkriha-dve-predsmartni-pisma-v-doma-mu__277719

Мъж от Димитровград е съобщил вчера, че в кафе на бул." Д. Благоев“, има мъж с пистолет. Това съобщават от ОД на МВР, цитирани от "Марица Хаск...

Близначки се омъжиха за близнаци /снимки/

https://petel.bg/Bliznachki-se-omazhiha-za-bliznatsi--snimki-__277715

Близначките Британи и Бриана Дийн влязоха в световния новинарски поток, след като се омъжиха за двама братя близнаци. Сватбата на двете д...

Ужас в Полша: БГ мафия с бял бус отвлича деца! Намериха трупа на момченце без бъбреци

https://petel.bg/Uzhas-v-Polsha--BG-mafiya-s-byal-bus-otvlicha-detsa--Nameriha-trupa-na-momchentse-bez-babretsi__277713

Тялото на момче без бъбреци е било намерено в понеделник към 14:00 в езерото Солина, в Подкарпатска област в Полша. Полицията е по дирите на п...

Потресаващи снимки показаха какво дебне плажуващите на къмпинг "Градина"

https://petel.bg/Potresavashhi-snimki-pokazaha-kakvo-debne-plazhuvashhite-na-kamping-Gradina__277712

Снимки: Блиц Само преди два дни стана ясно, че мазут посрещна плажуващите в Созопол. Гражданите тогава изтръпнаха от ужас за здравето си...

Китайският червен кръст дари 100 000 долара на Гърция за справяне с пожарите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004041

Китайският червен кръст дари 100 000 долара на Гърция за справяне с пожаритеТози четвъртък Китайският червен кръст дари 100 хиляди долара на Гърция за справяне с последиците и в помощ на пострадалите от пожарите в страната. Чекът беше връчен на президента на Гръцкия червен кръст Николаос Икономопулос от представител на китайското посолство в Атина, предава bulgarian.cri.cn.

Телефонни измамници атакуваха петричани! 75-годишна жена изгоря с 4000 лева

http://www.struma.com/krimi/telefonni-izmamnici-atakuvaha-petrichani-75-godishna-jena-izgorya-s-4000-leva_137762/

В РУ-Петрич е получен сигнал за това, че около 10:00 часа на 09.08.2018г. в гр.Петрич, чрез телефонно обаждане, 75-годишна жена от гр.Петрич е въведена в заблуждение от непознат за нея мъж, представил се за полицейски служител, че е нужно нейното съдействие с парична сума за залавяне на телефонни измамници. На потърпевшата е нанесена щета на приблизителна стойност от около 1 000 евро и около 2 000 лева. По случая е образувано досъдебно производство.

ОД на МВР-Благоевград призовава...

Продължава

Мишел Бачелет поема поста върховен комисар на ООН за правата на човека

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004028

Мишел Бачелет поема поста върховен комисар на ООН за правата на човекаВ сряда генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предложи бившата президентка на Чили Мишел Бачелет за ръководител на Върховния комисариат на организацията по правата на човека, за да замени йорданеца Зейд Раад ал Хусейн, известен с острите си критики към президента на САЩ Доналд Тръмп. 66-годишната Мишел Бачелет е част от най-влиятелните жени

Цената на един човешки живот: Мъжът без лице от село Микрево почина в адски мъки…

http://regiona.bg/%d1%86%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bd-%d1%87%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%88%d0%ba%d0%b8-%d0%b6%d0%b8%d0%b2%d0%be%d1%82-%d0%bc%d1%8a%d0%b6%d1%8a%d1%82-%d0%b1%d0%b5%d0%b7/

60 000 лв. не достигнаха за живота на Кирил!

Мъжът без лице почина в страшни мъки в благоевградското село Микрево.

Лицето на 64-годишния Кирил Чорбаджийски бе почти окапало, което доведе до леталния край.

Миналата година медиите   разказаха трагичната история на страдалеца. Външният му вид бе стряскащ – окото му липсваше, а на негово място бе поникнала коса. Остатъците от кожа по лицето на Кирил бяха покрити с рани, люпеха се и от тях течеше кръв.

Кирил заприличва на герой от филм на ужасите, след като по време на работа вар попада в окото му. Образува се пришка, но с годините тя се превръща в тежка аномалия. През 2013 г. той е опериран заради раково образувание научи „България Днес“. Засегнати са костни структури и меки тъкани на лицето. Преминава през химио- и лъчетерапия. На следващата година е извършена втора операция за коригиране на тежък следоперативен дефект на лицето, получен от първата операция. Въпреки това Кирил е на практика обезобразен.

„За какво да живея?! Половината ми глава капе. Приличам на извънземно. Не виждам, не чувам. Живея в страшни болки. По цяла вечер съм на крак. Няма спасение за мен“, проплака преди време пред вестника пенсионерът по болест.

Лекари в Благоевград не веднъж са го пъдили от кабинетите си. Операцията, която можеше да облекчи мъките на Кирил, е прекалено скъпа, а той нямаше пукнат лев. Дори бе заборчал към свои комшии. Осигуровките му бяха покрити от общината, след като няколко години мъжът се моли в институциите за помощ.

След публикацията на „България Днес“ от община Струмяни организираха дарителска кампания. Бяха събрани над 6 хил. лв., които отидоха за изследвания в Турция. Резултатите показаха, че обезобразеният мъж може да бъде спасен, но срещу 30 хил. евро. Чорбаджийски не можа да дочака спасителния лъч и освен в страшни болки издъхна в невъобразима мизерия.

„Беше много болен. Къщата му се рушеше. Тежка съдба имаше, но поне се отърва от мъките“, цъкат с език хора от селото.

В последния му път го изпратиха сестра му и нейният мъж. Двамата организираха скромно погребение в родното си село. Те бяха хората, които полагаха грижи за Чорбаджийски.

Бог да го прости!

 

Материалът Цената на един човешки живот: Мъжът без лице от село Микрево почина в адски мъки… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Започна записването за състезанието „Шеметна Варна”

http://www.moreto.net/novini.php?n=379591

„Шеметна Варна” е отборна градска игра, в която отбори от трима и четирима души премерват сили срещу останалите участници като преминават през дузина пунктове, разпръснати из Морската градина, и изпълняват заданията на тях. Целта на играта е да се открие финалът, а най-добре представилите се отбори вземат награди.

Георги Пирински: Защитихме прагове на заплащане в целия ЕС, и то равни за мъже и жени

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7003526

Георги Пирински: Защитихме прагове на заплащане в целия ЕС, и то равни за мъже и жени Важно е да се осигури устойчива финансова рамка в интерес на гражданите и на реалната икономика Изборите у нас за Европейски парламент ще са на 26 май 2019 г. Месеци преди края на мандата “24 часа” попита 17-те представители на България в Европарламента какво свършиха. Зададохме им 2 въпроса: 1. Какво направихте в Брюксел за ЕС като цяло? 2.

Премиерът Бойко Борисов провери ремонтите

http://budnavarna.bg/36847-premierat-bojko-borisov-proveri-remontite/

Министър-председателят Бойко Борисов инспектира строителните и ремонтни работи по реализирането на инфраструктурните проекти във Варна, заедно с кмета Иван Портних и министъра на финансите Владислав Горанов.

 

Обиколката започна от бул. „Васил Левски“ – най-големият инфраструктурен проект в града, като за изграждане на новото трасе от ул. „Подвис“ до ул. „Девня“ правителството отпусна 80,5 млн. лв. Ремонтът на съществуващата част от булеварда пък се финансира по проект по ОП „Региони в растеж“. След завършване на булевард „Васил Левски“ ефектът ще бъде облекчаване на движението в града, намаляване на задръстванията, извеждане на трафика извън централната градска зона, както и бърза връзка от летището към курортите. Премиерът Борисов отбеляза, че става дума за изключително сложно съоръжение и подчерта, че е важно да се строи качествено.

 

След това обиколката продължи с оглед на ремонтните дейности за пробива на бул. „Сливница“ за който Министерският съвет отпусна 4,5 млн. лв. Там ще бъде изграден и паркинг до парк-музея „Владислав Варненчик“. С реализирането на проекта ще бъде осигурен бърз достъп до автомагистрала „Хемус“.

 

Веднага след това Бойко Борисов и кметът Иван Портних посетиха район „Аспарухово“, където са завършени ремонтът и разширението на ул. „Мара Тасева“, а в момента се ремонтира бул. „Народни будители“. Премиерът бе запознат на място и с проекта за изграждане на рибарско пристанище в района на Карантината- зона, в която няма плажна ивица. „Ако варненци искат, ще се направи рибарско пристанище, както направихме на много други места като в Поморие и Созопол“, коментира премиерът.

 

На срещата в Аспарухово бяха председателят на ОбС Тодор Балабанов, областният управител Стоян Пасев, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. „Благодаря на правителството за помощта – за отпуснатите 300 000 лв за храм „Св. Прокопий Варненски“, и още 200 000 лв. за ремонта на покрива на Катедралния храм „Св. Успение Богородично“, каза владиката. Много снимки с премиера пък си направиха възпитаниците на Детската-юношеската школа на ФК „Спартак“, които благодариха за подкрепата за стадиона.

 

Попитан за изграждането на автомагистрала „Хемус“, министър-председателят Борисов заяви, че предстои да бъдат пуснати пътищата около Провадия, както и първа копка на участъка Белокопитово-Търговище.

Материалът Премиерът Бойко Борисов провери ремонтите е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Дядо монтира 11 смартфона на велосипеда си, за да играе "Покемон гоу"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7004025

Дядо монтира 11 смартфона на велосипеда си, за да играе "Покемон гоу"Пенсионер от Тайван се е превърнал в местна знаменитост, след като е монтирал 11 смартфона на велосипеда си, за да играе "Покемон гоу", предаде ЮПИ. Феновете на 69-годишния находчив пенсионер Чен Сан-юан го наричат "чичо Покемон". Най-отявлените му почитатели не се свенят да го назовават майстор и дори бог, предаде БТА.

Започва Висшата лига (или как най-лесно да загубим пари от залози)

http://clubz.bg/71740-zapochva_visshata_liga_ili_kak_naj_lesno_da_zagubim_pari_ot_zalozi

Днес е хубав ден! Не говоря за баналния факт, че е петък, нито пък че най-накрая съм пристигнал на морето и съм си снимал краката на фона на пясък, вълни и книжка със стихове. Действителната причина за това ми възклицание е много по-прекрасна и неповторима, а именно - началото на сезона в английската Висша лига. И в тоя ред на мисли - какъв по-добър повод за малко анализи, прогнози и разни други умозаключения?

Макар през изминалия шампионат конкуренцията в Премиършип да беше толкова силна, колкото нуждата на Пеп Гуардиола от гребен, то все още съм на мнението, че това е най-конкурентното и интересно първенство в света.

Сега ще кажете: „Да, ама през последните години английските отбори приличат на далтонисти, попаднали на световното първенство по „Не се сърди, човече“, когато играят срещу клубове от Испания“. И ще сте прави, но само в спортно-технически аспект. Когато клуб от ранга на „Валядолид“ (новак в Ла Лига) успее да привлече световен шампион като Андре Шюрле (подписал с новака във Висшата лига „Фулъм“), то тогава ще можем да сравняваме двете първенства по комерсиален интерес.

Финансовата обезпеченост и на уж най-малките отбори от първото ниво на английския футбол е нещото, което привлича на Острова много от най-добрите играчи в света. Това пък на свой ред увеличава конкуренцията и прави интересни дори мачове от калибъра на „Евертън“ - „Уотфорд“ (завършили съответно на 8-о и 14-о място през миналия сезон). Признайте си сега дали бихте гледали испанския еквивалент на такъв двубой: „Хетафе“ - „Алавес“?

Тримата фенове на „Хетафе“ в България вече са ми сърдити, но така или иначе Висшата лига стартира днес и е време да извадя кристалната си топка, щото бъдещето няма да се предскаже само. Очакванията са битката да се води основно между 6 отбора, тъй че фокусът в редовете надолу ще падне върху тях.

„Манчестър Сити“

Безапелационният шампион от сезон 2017/2018 ще се опита да защити титлата си и през този. Треньорът е все същият, футболистите са все същите (плюс дошлия от „Лестър“ Рияд Марез за повече разкош по крилата), така че с право „гражданите“ са считани за фаворити за златните медали. За разлика от последните няколко лета, този път като по чудо не хвърчаха пари от арабските собственици, но пък и всички основни футболисти на „Сити“ са налице.

Трансферът на Марез изглежда закъснял с поне една година, като алжирецът далеч не е във формата от шампионския сезон с „Лестър“, но Пеп Гуардиола със сигурност ще успее да извлече максимумът от качествата му.

Единствената въпросителна тук е как (и дали) испанският специалист ще се справи с командата на Юрген Клоп. През миналата кампания Пеп разби „Ливърпул“ с 5:0 в първия им мач за сезона, но резултатът дойде вследствие на това, че Садио Мане бе изгонен и „мърсисайдци“ бяха с човек по-малко от самото начало на мача. Испанецът загуби останалите 3 сблъсъка с Клоп и допусна общо 9 гола в тях, отпадайки от Шампионската лига като последствие.

Е, според мен Гуардиола няма да успее да защити титлата си този път.

Прогноза: 2-ро място

„Манчестър Юнайтед“

Или „другото Манчестър“, както повече им отива да ги наричаме след пенсионирането на сър Алекс Фъргюсън. 

Тук неясноти няма. Ще предложат приспивен за гледане футбол, ще разчитат Давид де Хеа да е превъзмогнал будната кома, в която се намираше по време на световното в Русия, ще спечелят титлата... ама друг път. 

През цялото лято Жозе Моуриньо даваше вид на рибар, ползващ за стръв осолена сланина. Уловът му очаквано се оказа доста скромен и дойде от Източна Европа - централният полузащитник на украинския „Шахтьор“ (Донецк) Фред. Бразилецът изобщо не е липсващото звено, което да помогне на „червените дяволи“ да понастигнат в игрово отношение градския съперник. 

А сърдитият Антони Марсиал и непостоянните Ромелу Лукаку и Пол Погба като че оправдават преценката на букмейкърите, които смятат Жозе Моуриньо за фаворит за първия мениджър, който да бъде уволнен през новия сезон. Португалецът загуби работата си в третия си сезон начело на „Челси“ (първия период) и в третия си сезон с „Реал“ (Мадрид). Резонно е да смятаме, че Жозе ще постигне този нежелан хеттрик от уволнения през третия си сезон именно в идните няколко месеца.

Прогноза: 4-то място

„Тотнъм“

Клишето гласи, че щом нещо функционира добре, то промени не се правят. Тълкуванието ми на „функционира добре“ очевидно се разминава с тълкуванието на Маурисио Почетино. „Шпорите“ не привлякоха нито един нов футболист, което в контекста на съвременния футбол звучи несериозно. 

Добрата новина за феновете на отбора е, че няма да се налага да си купуват новата ФИФА 19, тъй като в любимия им клуб нищо няма да се е променило. Ето ви едни спестени 120 лева.

От друга страна щом като са решили от „Тотнъм“ да не си дават много зор по време на трансферния прозорец, аз пък няма да си давам много зор в правенето на прогноза за представянето им през сезона - същият треньор, същите футболисти, същото класиране.

Прогноза: 3-то място

„Ливърпул“

Важно е да отбележа, че не съм фен на този отбор. Никога не съм бил. Единственият момент, в който много съм се радвал на тяхна победа (освен в случаите, в които съм залагал на тях), беше на финала на Шампионската лига в Истанбул през 2005 година и то само защото тогава не обичах „Милан“.

Ясно е вече накъде бия - тази година ще е за „Ливърпул“. Тая същата фраза се е превърнала в любимия майтап на целия футболен свят, но след като английският национален отбор (който по принцип притежава менталната устойчивост на коала) най-накрая победи при изпълнение на дузпи, то защо пък футболистите от града на „Бийтълс“ най-после да не станат шампиони?!

Попълненията им са точно такива, от каквито отборът се нуждаеше. Фабиньо и Наби Кейта ще подсилят халфовата линия, където през миналия сезон се налагаше Джеймс Милнър (английският еквивалент на Станислав Ангелов-Пелето) да запълва пробойните. Алисон Бекер - един от най-добрите вратари в света, ще замени несигурния Лорис Кариус. А купеният на промоция от изпадналия „Стоук Сити“ Джердан Шакири ще бъде още един коз в ръкава на Клоп (с което козовете му в ръкава ще набъбнат от 0 на 1) за моментите, в които тимът се нуждае от гол със странична ножица.

Триумфът на „червените“ от „Анфийлд“ ще зависи основно от 2 неща - дали Мохамед Салах ще е запазил формата си от пролетта и дали най-накрая „Ливърпул“ ще започне да побеждава и отборите от долната половина на таблицата. Ще рискувам да кажа, че това ще се случи.

Прогноза: 1-во място

„Челси“

Лондончани се превърнаха във футболния еквивалент на средно интелигентен камилар, разлял неволно манерката си с минерална вода в пустинята, който след това с охота си купува литър локва от чудодейно появил се тарикат на 817 пъти по-висока от пазарната цена. С други думи - да им е честит новият вратар.

Въпреки че очаквам Жоржиньо и Матео Ковачич да се впишат добре в английския футбол, „Челси“ е прекалено зависим от формата и настроението на Еден Азар. Ако белгиецът в крайна сметка напусне „Стамфорд Бридж“, за място в топ 4 едва ли ще можем да говорим. Алваро Мората и Оливие Жиру я вкарат по 10-ина гола всеки, я не. Педро и Сеск Фабрегас са като ония професори, които е трябвало да се пенсионират преди няколко години, но продължават да преподават по старите си учебници, които вече са демоде.

А Вилиан е от онези футболисти, за които, ако получите повече от 50 милиона, ще се окажете в позицията на тариката от предишния абзац. Само дето по необясними за мен причини от ръководстовто на клуба са предпочели да си запазят реномето на будали и да не взимат пари за футболист, който е по-непостоянен от криптовалута.

Прогноза: 5-о място

„Арсенал“

Назначаването на Унай Емери начело на „Арсенал“ е като да лекувате онкоболен с крем „Здраве“. А привличането на Бернд Лено, Стефан Лихтщайнер, Сократис Папастаасдфертъфгххгф...(...)...лос и Лукас Торейра прави крема „Здраве“ с изтекъл срок на годност. Щетите, нанесени от Арсен Венгер върху отбора през последните няколко кампании, ще личат още известно време.

Пословичен за мен е фактът, че бившият наставник на „Арсенал“ разполагаше с титулярния нападател на френския национален отбор (Оливие Жиру), но въпреки това купи правата на Александър Лаказет (по принцип резерва на Жиру за Франция, но дори не беше повикан на Мондиал 2018) и започна да го налага в стартовата единадесеторка.

„Артилеристите“ се нуждаят и от собствена интерпретация на филма „Чистката“, в която да заключат в тясно помещение без хляб и вода за поне 168 часа всички свои футболисти. Така по-силните характери в тима да изядат по-слабите и феновете на отбора повече няма да стават свидетели на типичната за „артилеристите“ безхарактерност от пролетта, когато загубиха всичките си гостувания в Премиършип.

Прогноза: 6-о място

Отделно от това бих искал да обърна внимание на „Евертън“, който накупи доста качествени футболисти (Ричарлисон, Бърнард, Джери Мина) и най-вероятно ще дишат във врата на „Арсенал“ и „Челси“ през голяма част от сезона, ако успеят да се сработят добре.

Тежката участ на изпадащите ще се падне на „Кардиф“ (сериозен фаворит за последното място), „Хъдърсфийлд“ и „Брайтън“, а липсата на Марез в „Лестър“ може да тласне отбора също в битката за оцеляване.

Толкоз засега. Нека шоуто да започва. Пък ще теглим чертата напролет и ще видим дали кристалното кълбо си е струвало 20-те лева.

-----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".

Близначки се омъжиха за близнаци (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/bliznachki-se-omyzhiha-za-bliznaci-snimki-2114096

Близначките Британи и Бриана Дийн влязоха в световния новинарски поток, след като се омъжиха за двама братя близнаци.
 
Сватбата на двете двойки е отразена в много чуждестранни медии, където младоженците разказват своята необикновена история.
 

Турската лира рухна с 12%

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004022

Турската лира рухна с 12%
ЕЦБ е започнала все повече да се притеснява относно финансовите експозиции на редица европейски банки в Турция, съобщава "Файненшъл Таймс", цитирайки два свои неназовани източници. Според тях Централната банка на еврозоната е най-обезпокоена от турските експозиции, които притежават водещи банки като италианската UniCredit,

Висшата лига даде 1.2 млрд. паунда за трансфери, но укроти темпото

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/08/10/3294437_visshata_liga_dade_12_mlrd_paunda_za_transferi_no/?ref=rss


Клубовете от Висшата лига са похарчили 1.2 млрд. паунда за трансфери през лятото. Срокът за извършване на сделки приключи в четвъртък в 17.00 часа местно време и очерта няколко акцента.<br /><br />За първи път от седем години е прекъсната тенденцията всяко следващо лято клубовете да поставят нов рекорд по похарчени средства. Преди година клубовете вложиха 1.4 млрд. паунда в нови играчи, припомня "Делойт" в традиционния си анализ.<br /><br />Най-много пари тази...

Засилено полицейско присъствие утре в Кюстендилско! Вижте защо

http://www.struma.com/obshtestvo/zasileno-policeisko-prisustvie-utre-v-kyustendilsko-vijte-zashto_137761/

От 10 до 12 август мотоклуб „Осоговски ездачи“ – Кюстендил, е домакин на Национален рокерски събор, който ще се проведе в местността „Памука“ край Кюстендил, за да не бъдат допуснати инциденти, в района на събора и по маршрута на провежданите мероприятия – обиколка на града в събота, и в района на екстремните мотодемонстрации ще има засилено полицейско присъствие.

По време на обиколката на участниците в събора закратко ще бъдат налагани...

Продължава

СТО прогнозира забавяне на глобалната търговия през третото тримесечие

http://econ.bg/Новини/СТО-прогнозира-забавяне-на-глобалната-търговия-през-третото-тримесечие_l.a_i.764142_at.1.html

Вчера Световната търговска организация публикува най-новите данни за състоянието на глобалната търговия, в които се прогнозира, че тя ще продължава...

Средната заплата расте с 8.2% в края на юни

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/08/10/3294449_srednata_zaplata_raste_s_82_v_kraia_na_juni/?ref=rss


Средната брутна месечна работна заплата през юни е 1119 лв., като нарастването спрямо същия период на предходната година е с 8.2%, показват данните на националния статистически институт (НСИ). Увеличението спрямо първото тримесечие на тази година е с 4.5%.<br /><br />Най-голям ръст в периода април - юни спрямо началото на годината се отчита в селското стопанство - с 9.8%, строителството - с 8.2% и финансите и застраховането - с 6.7%. На годишна база ръстът в заплатите е воден от...

Кънчо Стойчев: „Визия за България“ е ценна, защото поставя стратегическите проблеми на страната

http://www.cross.bg/dokyment-bulgariya-viziya-1581217.html

/КРОСС/ Социологът Кънчо Стойчев в интервю за Агенция „Фокус“ за проекта на БСП „Визия за България“. - Г-н Стойчев, на 21 юли БСП представи проекта „Визия за България“. Има ли политически заряд и ще привлече ли обществена енергия, каквито цели си поставя левицата? - Не знам какви цели си поставя левицата. „Визия за България“ е ценна с това, че за пръв път от много години се представя документ, който поставя стратегическите проблеми на страната. Само по себе си това е изключително важно. Надявам се да започне истински диалог по тези стратегически проблеми. Доколкото схващам този документ това е един незавършен документ, първи вариант, който се подлага на обсъждане. Поради тази причина, той е изпълнен с прекалено много неща. Едва ли не - всеобхватен, което е излишно, тъй като думата „приоритет“ означава първи, най-важни неща. Те не могат да бъдат 100, могат да са 3, 4, 5 или 7, но някъде там свършват. Дискусията, която вече се заражда, ще доведе до изчистване на огромното количество излишни неща и до концентрирането на няколкото наистина важни проблема. Едва оттам нататък ще може да се седне и да се разработват конкретно всички важни приоритети, които ще бъдат определени като такива. Страната ни има нужда да говори за приоритети. Тя се управлява ден за ден, със спорадични акции, по метода на гасене на пожарите, което не води до ефективност

8-годишен с триколка се заби във файтон в Слънчев бряг

http://www.varna24.bg/news/808494.html

8-годишно дете пострада при необичайна катастрофа в Слънчев бряг. На 08.08.т.г. около 20.30 ч. на ...

8-годишно дете от Полша се блъсна с триколка във файтон в Слънчев бряг

https://offnews.bg//112/8-godishno-dete-ot-polsha-se-blasna-s-trikolka-vav-fajton-v-slanchev-b-686023.html

8-годишно дете е пострадало при пътен инцидент в Слънчев бряг, съобщиха от ОДМВР - Бургас.

Инцидентът е станал на 8 август около 20.30 часа на алеята пред х-л "Корона" в Слънчев бряг.

Детето, което е с полски произход, се возело на електрическа триколка. Според МВР момчето се движело с несъобразена скорост и това довело до пътен инцидент с файтон, управляван от 30-.годишен мъж от с. Тънково.

От инцидента е пострадало момченцето, което с контузни рани по главата и тялото, е оставено под наблюдение, без опасност за живота, в бургаската болница "Лайф Хоспитал".

Холивуд реагира остро срещу новия "Оскар" за популярни филми

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/08/10/3294412_holivud_reagira_ostro_sreshtu_noviia_oskar_za/?ref=rss


Създаването на нова категория за популярни филми на наградите "Оскар" разгневи Холивуд, съобщи "Би Би Си". В сряда притеснената от спадащия телевизионен рейтинг Американска филмова академия обяви няколко промени, между които беше и връчването на новата награда. Спорната категория ще даде зелена светлина за участие в тазгодишните награди на филми като "Черната пантера", "Мисията невъзможна: Разпад" и "Mamma Mia! Отново заедно".<br /><br...

Акция срещу наркоразпространението в Пиринско! 3-ма в ареста, намериха 76 кг канабис в петричкото с. Митино и още

http://www.struma.com/krimi/akciya-sreshtu-narkorazprostranenieto-v-pirinsko-3-ma-v-aresta-nameriha-76_137760/

Вчера от полицейски служители на ОДМВР-Благоевград е проведена акция по линия на противодействие на производството, съхранението и разпространението на наркотични вещества, при която е констатирано следното:

От служители на сектор „ПКП“ при ОДМВР-Благоевград, служители на териториално звено „БОП“-Благоевград и служители на РУ-Петрич е извършена проверка на имот в с. Митино, общ. Петрич, стопанисван от Г. С. /57г. / от с. Митино, при която са намерени около 25...

Продължава

Захарова пристига в Сърбия днес по покана на Дачич

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004021

Захарова пристига в Сърбия днес по покана на ДачичГоворителката на министерството на външните работи на Русия Мария Захарова пристига днес в Сърбия по покана на сръбския вицепремиер и външен министър Ивица Дачич, съобщи сръбското външно министерство. След срещата с Дачич в Белград Захарова ще посети Събора на тръбачите в Гуча в областта Драгачево, най-големия фестивал на духовата музика в Сърбия.

При Брекзит без сделка, британците искат нов референдум

http://clubz.bg/71739-pri_brekzit_bez_sdelka_britancite_iskat_nov_referendum

Половината британци смятат, че ако преговорите с ЕС за Брекзит се провалят и не се стигне до споразумение, последната дума за това дали да се излезе от съюза трябва да бъде на обществото и то да се произнесе на референдум. Това сочи публикувано днес изследване сред повече от 10 000 души, предаде Ройтерс.

Според проучването на социологическата агенция "Югав", направено между 31 юли и 7 август по поръчка на кампанията за референдум "Народен вот", 45 процента от избирателите са за нов референдум, без значение от изхода на преговорите. Трийсет и четири процента са против.

На въпрос кой трябва да вземе решението да се остане или да се излезе от ЕС, ако преговорите завършат без споразумение, 50 процента отговарят, че това трябва да е обществото на референдум, а 25 процента, че това трябва да е парламентът.

"В това изследване личи ясно посланието на избирателите от целия (политически) спектър: ако правителството и парламентът не могат да решат въпроса за Брекзит, то тогава трябва да го направи народът", заяви бившият президент на "Югав" Питър Келнър.

До датата на напускането на Великобритания остават по-малко от осем месеца. Премиерът Тереза Мей обаче все още не е намерила предложение за запазване на икономическите връзки с ЕС, което да удовлетвори и двете крила в разединената й партия и да бъде приемливо за преговарящите в Брюксел.

Тя предложи компромис Обединеното кралство да остане в зона за свободна търговия със съюза за промишлените и селскостопанските стоки, което обаче означава, че Лондон ще трябва да продължи да спазва част от правилата на ЕС. Едни в партията й искат по-тесни отношения със съюза, а други - по-ясна раздяла.

По отношение на трите възможности - оставане в ЕС, напускане без споразумение и приемане на предложението на Тереза Мей - според проучването 40 процента са за оставането, 27 процента са за излизане без споразумение, а 11 процента - за напускане със споразумение.

В края на миналата седмица британският министър на търговията Лиъм Фокс заяви, че по негово мнение вероятността за Брекзит без споразумение е 60 процента. Брекзит без споразумение означава, че на 29 март 2019 г. петата най-голяма икономика в света ще излезе от ЕС без търговско споразумение.

Днес лирата поевтиня до най-ниското си ниво от повече от година, с което спадът от понеделник става 1,9 процента. Сривът се дължеше на опасенията, че Великобритания може да напусне ЕС без споразумение.

През следващите месеци правителството на малцинството на Мей ще се изправи пред редица решителни моменти в процеса на Брекзит. Лондон и Брюксел искат да постигнат окончателно споразумение до октомври, за да има време то да бъде ратифицирано.

Мей нееднократно е изключвала варианта за нов референдум за Брекзит с думите, че обществото вече се е произнесло по въпроса на 23 юни 2016 г.

"Голдман Сакс" изрази мнение, че Мей ще постигне споразумение за достъп до пазарите за стоки на ЕС и ще го прокара в парламента, но и че все още е възможно да се стигне и до неорганизирано излизане от съюза.

Според проучването на "Югав" 74 процента от запитаните смятат, че преговорите вървят зле, което от своя страна кара 68 процента да смятат, че Великобритания може да получи лошо споразумение.

Ryanair не иска да плаща обезщетения на изоставените пътници

http://clubz.bg/71738-ryanair_ne_iska_da_plashta_obezshteteniq_na_izostavenite_pytnici

Ирландската нискотарифна авиолиния Ryanair, чийто персонал в Европа стачкува, не иска да плаща обезщетения на хилядите изоставени по летищата пътници, като се позовава на клауза от европейски регламент, която я освобождава от това задължение в извънредни обстоятелства.

В свое решение Съдът на ЕС обаче постановява, че стачките не са такова обстоятелство и авиокомпаниите са длъжни да обезщетяват засегнатите от тях пътници.

Ryanair, която е най-голямата в света в категорията си, отмени 396 полета с над 70 000 пътници днес, в разгара на ваканционния сезон, заради стачка на пилотите й за по-високи заплати. Двадесет и четири-часовата стачка засяга Ирландия, Германия, Швеция, Белгия и Холандия.

Регламент №261 на ЕС от 2004 година предвижда, че авиокомпаниите дължат обезщетение на пътниците в отменени полети, "освен ако анулацията се дължи на изключителни обстоятелства, които не биха били избегнати, дори ако всички разумни мерки биха били взети".

На 17 април тази година обаче Съдът на ЕС, разглеждайки дело за стачка в германската авиолиния TUIfly, реши, че тя не е "извънредно обстоятелство". В този случай стачката беше спонтанна и породена от план на ръководството на компанията за преструктуриране. Съдиите посочиха, че реакцията на засегнатия персонал в такъв случай е предвидима. Не е ясно какво би било решението им в случая на Ryanair.

При всички случаи, по цитирания регламент, авиолиниите дължат на пътниците от отменени полети да им предложат алтернативен ден за пътуване или маршрут, или да им върнат парите за билета и да им предоставят грижи като закуски и напитки и настаняване в хотел, ако това е необходимо . Обезщетението е отделно плащане, чийто размер може да бъде от €250 до €600 взависимо от дължината не неосъществения полет.

През септември 2017 г. Ryanair беше принудена да плати обезщетения на 400 000 пътници с резервации, след като отмени 18 000 предварително планирани полета до 34 европейски дестинации за времето от ноември с.г. и март 2018 г.

Протестиращите майки: В промените за хората с увреждания няма реформа

https://frognews.bg/novini/protestirashtite-maiki-zakonovite-promeni-horata-uvrejdaniia-niama-reforma.html

Законопроектът за хората с увреждания не удовлетворява протестиращите майки и омбудсмана Мая Манолова. Те смятат текстовете за дискриминационни и лишени от реформи.

Тир се вряза в естакадата на ТЕЦ "Брикел" край Гълъбово

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004019

Тир се вряза в естакадата на ТЕЦ "Брикел" край ГълъбовоТир е катастрофирал тази сутрин край град Гълъбово и е разрушил естакадата на ТЕЦ "Брикел, която свързва електроцентралата и единствената в страната Брикетна фабрика, потвърдиха за БТА от пресцентъра на МВР в Стара Загора. Жертви няма. Затруднено е движението по международния път Русе-

МВР ще контролира пътищата към морето с вертолет

http://www.moreto.net/novini.php?n=379600

МВР включва вертолет в контрола по пътищата към морето, съобщи Росен Рапчев от "Пътна полиция". Новата мярка, в която участва машината на граничната полиция, ще бъде приложена днес. Вертолетът ще кръжи около пътищата към морето.

Деца от цяла България откриваха тайните в планинарството на Бодрост

http://www.struma.com/obshtestvo/deca-ot-cyala-bulgariya-otkrivaha-tainite-v-planinarstvoto-na-bodrost_137759/

Разходка в биосферен резерват "Парангалица" преход до хижа Македония бяха само част от приключенията в поредното издание на Детски приключенски лагер с "Училище по планинарство" - сезон 2018 г. Деца от цяла България в продължение на 10 дни, разделени в две смени натрупаха опит при работа с карта и компас и движение по маркировки. Овладяха техниките за придвижване в трудни терени.

Научиха се да използвате алпийски инвентар и да връзват възли, да строят биваци, да...

Продължава

Карлово остава без родилно отделение заради липса на лекари

https://www.mediapool.bg/karlovo-ostava-bez-rodilno-otdelenie-zaradi-lipsa-na-lekari-news282566.html

Има опасност АГ отделението в Карлово да бъде закрито. Въпреки че в града се раждат около 350 деца годишно, болницата е със спряно финансиране от здравната каса. Медиците в отделението коментираха пред бТВ, че оборудването е толкова старо, че е достойно за музейни експонати, като дадоха пример с гинекологичния стол – той е на 40 години. Последното бебе родено в Карлово се казва Мартин, а вероятно ще остане и последното в историята. Най-близкото родилно е в Пловдив – на 60 км. Майката на Мартин споделя, че раждането е започнало през нощта и ако е трябвало да отиде до Пловдив, може би е щяло да има усложнение. Д-р Цветан Петров е единствениятанестезиолог в родилното отделение на Карлово. За да има АГ-отделение обаче трябват поне двама, а заради липсата здаравната каса спира финансирането. Друг желаещ да работи като анестезиолог при тези условия няма. Стартовата заплата за позицията, от която зависи ще има ли родилно в радиус от 60 км, е 1000-1500 лева. В чужбина условията са в пъти по-добри. Единственият анестезиолог е на мнение, че не само заплащането, но и грижата за сградата, средата и оборудването отблъскват младите. Според кмета и зам.-кмета зад решението стоят икономически интереси на частни клиники в Пловдив. Община Карлово обжалва заповедта на здравната каса и чака решението на административния съд. Това решение, ще определи дали в Карлово ще се раждат деца или не. 

Потвърдено: Авиокомпаните дължат обезщетения на пътниците и при стачка

https://offnews.bg//ikonomika/potvardeno-aviokompanite-dalzhat-obezshtetenia-na-patnitcite-i-pri-st-686019.html

Люксембургски съд реши, че авиокомпания „Луфтханза“ трябва да изплати обезщетение от по 250 евро на двама пътника, чиито полет е бил отменен заради стачка през октомври 2016 г., съобщиха от Европейския потребителски център.

Според съда авиопревозвачът не може да претендира, че става дума за извънредни обстоятелства. Това е второ подобно решение за последните месеци. Досега стачките на персонала на авиопревозвачите се смятаха за "извънредна ситуация", което според Регламент 261, освобождава търговеца от изплащане на обезщетения.

През октомври 2016 г. пилотите на „Луфтханза“ стачкуват. Това води до отмяна на полет от Люксембург към Осло. Пътниците са пренасочени към друг полет, който след това закъснява повече от три часа.

Двама потребители са се оплакали първо на авиокомпанията, а след това и на ЕПЦ Люксембург. Мрежата на Европейските потребителски центрове не успява да постигне доброволно извънсъдебно решение на спора с авиокомпанията. Поради това жалбоподателите се обръщат към съда, като използват Европейската процедура за искове с малък материален интерес.

Решение със „знаков ефект“

Люксембургският съд счита, че обявената стачка, за която работодателят-авиокомпания е уведомен, не е извънредно обстоятелство според Регламент EC/261/2004 (отказан достъп до борда на самолета, отменени полети и големи закъснения). Поради това авиокомпанията е задължена да изплати обезщетение на ищците, които са били засегнати от отмяната на полета, съответно закъснението на другия полет.

Решението на съда в Люксембург се основава на решението на Европейския съд от април 2018 г., който се произнесе, че спонтанната стачка на авиокомпанията TUIfly също не може да се квалифицира като извънредно обстоятелство. (Повече може да видите тук http://bit.ly/2AXIM1V)

Дълъг дебат

В момента юристите в Европа се питат дали авиокомпаниите трябва да плащат компенсация или не. С това решение имаме отговор за Люксембург и се надяваме, че то ще има знаков ефект и върху други европейски юрисдикции, коментира Карин Базенах, директор на ЕПЦ Люксембург.

Дали стачката представлява извънредно обстоятелство или не, е обект на дългогодишен правен дебат. Двете съдебни решения обаче дават допълнителен коз в ръцете на пътниците, добави Игнат Арсенов, директор на ЕПЦ България.

При проблеми със закъснял или отменен полет, включително и при стачка, може да се обърнете към ЕПЦ България за безплатна помощ и съвети на www.ecc.bg.

Зоран Заев: Скъпи приятели и братя от България, извинявайте!

http://www.cross.bg/makedoniya-bulgariya-borisov-1581216.html

/КРОСС/ Премиерът на Македония Зоран Заев поднесе ивинения на „приятелите и братята“ българи на своята страница във „Фейсбук“ за думите си в телевизионно интервю пред „1ТВ“ от 4 август, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско, като посочи, че коментарите са направени по „невнимание“ и са „грешка“ и този път не си позволи исторически интерпретации. Това съобщава Агенция "Фокус".  Това се случи само един ден след предупреждението от премиера Бойко Борисов, че, „когато дойде време България да изкаже своето становище за присъединяване на Македония към ЕС, ще си спомни тези думи и ще вземе своето решение“. А ето и пълният текст на извинението към България: „Виждам, че в приятелска България се отвори обществен дебат и дори се повдигна въпросът дали нашите две страни и двата народа градим ИСКРЕНО приятелство и сътрудничество. Искам да призова всички граждани, дори критиците в Македония и България, да нямат дилема, дали приятелството и сътрудничеството са искрени. Ние вече повече от една година честваме общи части от историята на двата народа, няколко пъти отбелязахме заедно исторически събития. Аз съм първият министър-председател на Македония, който се поклони пред паметника на Гоце Делчев в България (Благоевград) по време на съвместното честване на празника

Извадиха близо половин килограм кокаин от стомаха на задържан в Русе

http://www.cross.bg/bili-kokain-zadurzhanite-1581215.html

/КРОСС/ Четирима мъже и една жена бяха обвинени от спецпрокуратурата за участие в организирана престъпна група за разпространение и трафик на наркотици, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Всички те са били задържани на 6 август при спецакции в областите Русе и Варна. При 13 претърсвания на различни адреси са били иззети около 20 000 лв. и валута, електронни везни и около 700 гр кокаин. В русенска болница са били извадени от тялото на един от задържаните 28 капсули с по 15 гр кокаин всяка. Дрогата е била с изключително високо качество. Един от задържаните остава постоянно под стража, две лица са пуснати под гаранция, а две са с мярка за неотклонение „Подписка”. Работата по случая продължава.

Обвиняват петима за разпространение и трафик на наркотици

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004015

Обвиняват петима за разпространение и трафик на наркотици
Специализираната прокуратура повдигна обвинения на пет участници в организирана престъпна група за разпространение и трафик на наркотици, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Лицата били задържани на 6 август при акция в областите Русе и Варна. При претърсванията са иззети около 20 000 лв.

Русия и Китай не дадоха на САЩ да наложи нови санкции

http://www.cross.bg/koreya-kitaii-kndr-1581214.html

/КРОСС/ Русия и Китай блокираха в Съвета за сигурност на ООН искането на САЩ за добавяне на руска банка, на севернокорейски служител и на две действащи в Северна Корея компании към санкционния списък на организацията, съобщава ТАСС. Миналата седмица САЩ поискаха от ООН да бъдат замразени авоарите на търговска банка "Агросоюз", обвинена в това, че е помагала на Северна Корея да заобикаля наложените й ограничения при финансови трансакции.Искането бе насочено освен това срещу високопоставения служител в Банката за външна търговия на КНДР И Йон-вон и срещу две подставени компании, допълва БТВ. Вашингтон вече наложи такива мерки срещу тях едностранно. В Съвета за сигурност обаче Русия постави под съмнение американските твърдения, а Китай директно обяви, че се противопоставя на предложените от САЩ санкции. Междувременно в Южна Корея избухна скандал, след като стана ясно, че три местни фирми са доставяли въглища в КНДР под прикритието на руски стоки. Само между април и октомври м.г. внесеното твърдо гориво е около 35 000 т на стойност 5,8 млн. долара, съобщава още ТАСС

Кола гори на главен булевард в Бургас, огромна тапа на влизане

https://www.24chasa.bg/novini/article/7003962

Кола гори на главен булевард в Бургас, огромна тапа на влизанеЛек автомобил “Митсубиши” се подпали на кръговото на х-л “Мираж” в Бургас. Районът е отцепен, а движението се регулира от полицаи. На мястото пристигна и пожарен екип, който гаси пожара. Инцидентът образува големи колони от коли. Задръстването стига почти до входа на

Парашут за лирата - или и €врозараза

http://clubz.bg/71737-parashut_za_lirata_ili_i_%E2%82%ACvrozaraza

Турската лира потъва толкова бързо, че рискува да се размаже в земята - и има притеснения от €врозараза. Едва ли призивите на президента на Турция Ердоган към турците да обръщат златото, доларите и еврото в турски лири, защото това е "национална битка", ще срещнат особен отклик. Най-ранният отпреди повече от месец не предизвика такъв.

Обезценката на турската лира спрямо долара продължи, докато турска официална делегация обсъждаше във Вашингтон проблемите около санкциите, наложени от САЩ на турски официални лица - и се стигна до курс, при който един долар се разменяше за близо 7 лири. Нечуваният срив дойде не заради липсата на резултати от преговорите, а заради туита на американския президент Доналд Тръмп, с който съобщи, че е удвоил митата за внасяните от Турция стомана и алуминий.

Санкциите срещу правосъдния министър Абдулхамит Гюл и вътрешния министър Сюлейман Сойлу бяха въведени заради случая с американския пастор Андрю Брънсън, обвиняван в Турция във връзки с терористични организации.

Има сериозни опасения, че спадът ще засегне еврото, което вече изгуби 1.15% срещу долара по време на петъчната търговия.

"[Лирата] пада толкова бързо, че парашутът е първото нещо, което ви идва наум, за да се предотврати разбиването й в земята", казва Барт Хорджик, пазарен анализатор в Monex, Европа, пред Bussines Insider. "Ердоган е слонът в стаята. Време е турският президент да се обърне с лице към реалността". 

Турската национална валута достигна най-голямото си дъно спрямо долара и има сериозни опасения, че икономическите проблеми на страната могат да се прехвърлят към еврозоната. Лирата спадна със 7% спрямо долара до $5.9655 в петък сутринта, след като удари най-голямото дъно. И така спадът й от началото на годината до момента стигна 35% - след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че поема по-голям контрол върху монетарната политика.

Падането се дължи и на факта, че турската делегация във Вашингтон не успя да спре САЩ да наложи санкции срещу двамата министри. Липсата на действия от страна на централната банка за покрепа на лирата също подейства зле на инвеститорите.

Опасенията растат заради страхове, че спадът ще започне да се отразява на европейските банки, заемодатели на Турция. Европейската централна банка (ЕЦБ) е все по-загрижена заради опасността за някои от най-големите европейски кредитори като BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, S.A. - мултинационална испанска финансова група, бел.р.), UniCredit и BNP Paribas, а експозициите към тях се следят отблизо, съобщи Financial Times. Трите банки са с най-голяма дейност в Турция.

Речта, която турските граждани чуха от Ердоган, придружен от неговия - в буквален и преносен смисъл финансов министър Берат Албайрак, (негов зет, женен е за дъщеря му Есра), не внесоха ни най-малко успокоение. Президентът призова нацията да игнорира кампаниите срещу Турция и заяви, че "няма да загубим икономическата война срещу враговете". Малко по-късно призова турската нация да даде отпор, като обърне златото и твърдата валута, която притежава, в лири, за да подкрепи националната валута. 

"Гигантско увеличение на лихвите" от поне 500 базисни пункта, за да се успокоят пазарите и ясен ангажимент от страна на Централната банка на Турция за подкрепа на валутата - това може да помогне за спирането на спада, казва анализаторът, добавяйки:

"Друга превръзка, за да спре кървенето на лирата, ще е капиталовият контрол, но Ердоган се противопоставя на тези мерки. Ще е твърде много да поискаме от един авторитарен лидер, какъвто е Ердоган, болезнено признание, че е бил надвит от силите на пазара и че може би е преценил погрешно икономическата ситуация. Но алтернативата е, че лирата ще срещне земята с терминална скорост - и това ще навреди на турската икономика за идните години".

В България ефектът от силно отслабената турска лира и обезценката й се усеща в наплива от хора от пограничните с Турция райони, но и от вътрешността, които пътуват в Одрин и други градове на покупки и за търговия. В момента една лира струва 30-31 стотинки и в турските градове българи пазаруват козметика, перилни препарати, храни, текстил и др. Отслабената лира поевтинява и почивките в Турция, избрана като дестинация този сезон от близо 200 хиляди българи. 

Какво да се прави 

Отказът на Ердоган да призове МВФ за помощ бе твърдо заявен след преизбирането му за президент в края на юни т.г. "Няма такова нещо като МВФ по дневния ред на Турция", заявиха тогава високопоставени източници, цитирани от WSJ (Wall Street Journal) на 8 август. Битките, които Ердоган води, също може да работят срещу Турция. Спасението й се нуждае от подкрепата на изпълнителния борд на МВФ, който се състои от представители на страните-членки, от които САЩ имат най-голяма част от гласовете, коментира WSJ.

В контраст на това изданието припомня различните от турските действия на президента на Аржентина Маурисио Макри, който през юни се договори с МВФ за голям спасителен план за $50 милиарда. Макри обеща да върне държавата в релсите чрез съкращаване на разходите и връщане на контрола върху дефицитите по фискалната и текущата сметка на Аржентина - стъпки, каквито МВФ изисква със своите спасителни програми.

Когато Ердоган встъпи в длъжност през 2003 г., Турция имаше двегодишен спасителен план с МВФ, по който получи заеми в размер на милиарди долари в замяна на прилагането на рецептата на фонда за фискална и бюджетна строгост. Въпреки че планът за спасяване бе смятан за тласък към стабилен растеж на турската икономика, Ердоган сведе до минимум ролята на фонда, коментира WSJ.

Турция е особено уязвима заради обезценяващата се валута предвид голямото натрупване на дълг в чуждестранна валута. Външният дълг на Турция е 53% от брутния вътрешен продукт в края на 2017 г., което, според МВФ, е едно от най-високите нива сред нововъзникващите икономики. Тъй като лирата спада, този дълг става по-скъп за изплащане. Нещо повече, над една трета от тези задължения са дължими в рамките на една година, докато 40% е в дълг с плаващ лихвен процент, което го прави по-скъп за изплащане с нарастването на лихвените проценти.

Ако Турция експлодира, ето кого ще го заболи - експозицията е "доста международна". "Европейците, САЩ, Япония, Китай и Близкия изток - всички", казва Тимоти Аш, старши стратег за нововъзникващите пазари в Bluebay Asset Management, пред CNBC.

Ще гръмне ли... Предвид факта, че е важен съюзник в НАТО - и не само.

Вариантите за изплащане на втора пенсия може да бъдат преработени

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/variantite-za-izplashtane-na-vtora-pensiia-moje-da-bydat-preraboteni-266271/

Втората пенсия ще е най-малко толкова, колкото са внесените осигурителни вноски, заяви Даниела Петкова

Чужденец почисти част от площад "Лаврентий" във Варна (Снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=379566

Руснакът Митко Димитров, който от години живее във Варна, почисти част от площад "Лаврентий". В писмо до Moreto.net мъжът изрази възмущението си от покрити плочи с прахоляк и засъхнала кал, до една от градинките на площада.

Националите по плажен футбол загряват за финалите на ЕВРОлигата с две контроли в Румъния

https://petel.bg/Natsionalite-po-plazhen-futbol-zagryavat-za-finalite-na-EVROligata-s-dve-kontroli-v-Rumaniya__277710

Националният отбор на България по плажен футбол ще изиграе две контролни срещи с Румъния в Констанца следващия уикенд. Първият двубо...

The Sun: Мравка се опитала да открадне брилянт от бижутериен магазин

https://petel.bg/The-Sun--Mravka-se-opitala-da-otkradne-brilyant-ot-bizhuterien-magazin__277709

В обектива на охранителна камера попаднал удивителен момент: малка мравка неизвестно защо се опитала да отмъкне брилянт от бижутериен ма...

Мая Манолова: Ситуацията със закона за хората с увреждания е скандална

https://petel.bg/Maya-Manolova--Situatsiyata-sas-zakona-za-horata-s-uvrezhdaniya-e-skandalna__277707

Снимка: Булфото Ситуацията е скандална. По този начин омбудсманът Мая Манолова оприличи случващото се на срещата в Министерството на ...

Манолова и протестиращите майки: В законовите промени за хората с увреждания няма реформа

http://nakratko.bg/category/58/163154/


Законопроектът за хората с увреждания не удовлетворява протестиращите майки и омбудсмана Мая Манолова. Те смятат текстовете за дискриминационни и лишени от реформи, предаде БТА. Пред журналисти те посочиха, че едва в 22 ч.

В ЦСКА със сериозни претенции към съдията на мача с Копенхаген

https://offnews.bg//futbol/v-tcska-sas-seriozni-pretentcii-kam-sadiata-na-macha-s-kopenhagen-686021.html

В ЦСКА изразиха сериозни претенции към работата на белгийският съдия Барт Вертентен в първия мач от третия квалификационен кръг на Лига Европа в София.

"Червените" поведоха на датския Копенхаген, но гостите стигнаха до обрат 2:1, след като домакините останаха с човек по-малко, а по-късно беше отсъдена и дузпа в полза на Копенхаген.

"Две различни полувремена изиграхме. Първото стояхме добре на терена. Съдийските грешки ме озадачиха. Доста спорни ситуации имаше и винаги ние бяхме потърпевши. Няма да коментирам червения картон и дузпата. Не реванша отиваме за победа.

Мауридес е страхотен футболист, лично новият треньор Нестор Ел Маестро го одобри преди да подпишем с него", заяви шефът в ЦСКА Стойчо Стоилов.

Младата звезда Кирил Десподов, за чието нарушение беше отсъдена дузпата за Копенхаген, нарече белгийския рефер "12-ия играч на Копенхаген".

“Разочарован съм, играчите опитаха да дадат всичко от себе си. Не заслужавахме да загубим. Започнахме мача, както започваме обикновено. Играхме много силно първите 20 минути. Няма какво да кажа за решенията на съдията. Футболът е много тежка игра, когато се случват такива неща”, заяви треньорът на ЦСКА Ел Маестро.

Заев се извини на 'българските приятели' за македонския Илинден

https://offnews.bg//politika/zaev-se-izvini-na-balgarskite-priateli-za-makedonskia-ilinden-686020.html

Премиерът на Македония Зоран Заев поднесе извинения на „приятелите и братята“ българи на своята страница във „Фейсбук“ за думите си в телевизионно интервю пред „1ТВ“ от 4 август, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско, като посочи, че коментарите са направени по „невнимание“ и са „грешка“ и този път не си позволи исторически интерпретации.

Това се случи един ден след предупреждението от премиера Бойко Борисов, че, „когато дойде време България да изкаже своето становище за присъединяване на Македония към ЕС, ще си спомни тези думи и ще вземе своето решение“, съобщава "Фокус".

А ето и пълния текст на публикацията:

Виждам, че в приятелска България се отвори обществен дебат и дори се повдигна въпросът дали нашите две страни и двата народа градим ИСКРЕНО приятелство и сътрудничество.

Искам да призова всички граждани, дори критиците в Македония и България, да нямат дилема, дали приятелството и сътрудничеството са искрени.

Ние вече повече от една година честваме общи части от историята на двата народа, няколко пъти отбелязахме заедно исторически събития. Аз съм първият министър-председател на Македония, който се поклони пред паметника на Гоце Делчев в България (Благоевград) по време на съвместното честване на празника. Преди това моят приятел, господин Борисов, стана първият български премиер, който се поклони пред гроба на Гоце Делчев в Македония (Скопие) при съвместното отбелязване на празника. Заедно двамата премиери се поклонихме и пред паметника на цар Самуил в София. Заедно в Рим, във Ватикана, тази година чествахме Светите братя Кирил и Методий, общите славянски просветители. Премиерът Борисов дойде в Скопие, за да се поклани на паметника на еврейския холокост.

Скъпи приятели и братя от България, вярвайте, че искрено изграждаме приятелство, което беше загубено преди няколко десетилетия. Това беше загуба за двете страни. Открихме отново нашия приятел и брат. Нека не позволяваме да се връщаме назад. Това е наш дълг пред децата ни. Понякога ние, политиците, може би не сме достатъчно внимателни, понякога правим и грешки, но ви уверявам, че това е само невнимание, защото искрено искаме сътрудничество и приятелство и именно поради това подписахме Договора за добросъседство и приятелство.

Нима можем да забравим как премиерът Борисов и министърът Захариева се бориха за Македония в Съвета на министрите на ЕС и Съвета на Европа, за да получи Македония дата за започване на преговори с ЕС? Те се бориха, все едно го правеха за своята страна.

Не можем да се правим на слепи и глухи, когато виждаме и чуваме всичко, което България направи и успя в това да помогне на Македония да получи поканата за членство в НАТО? Не видя ли цяла Европа как България помага на Македония и Западните Балкани да се доближат до Европейския съюз?

Никога няма да забравим това приятелство, което е доказано на дело. Ние сме благодарни и много уважаваме това. Затова ще отбелязваме и празнуваме миналото ни заедно и на основите на това минало ще продължим да изграждаме нашето общо бъдеще. Заедно ще бъдем като едно семейство в единство със съюзниците от Европейския съюз и НАТО“, написа македонският премиер.

Организират протест в защита на Десислава Иванчева пред Министерския съвет

https://offnews.bg//protesti/organizirat-protest-v-zashtita-na-desislava-ivancheva-pred-ministerski-686018.html

Поддръжниците бившият кмет на район "Младост" Десислава Иванчева организират протест в нейна защита.

Митингът под надслов "Свобода за Иванчева и Петрова! Независимо разследване на ОПГ!" ще се проведе на 13 август от 18:30 пред Министерския съвет. 

OFFNews публикува пълния текст на съобщението за протеста:

На 17 април 2018 г. срещу кмета и зам. кмета на Младост беше извършено престъпление по набеждаване за искане и взимане на подкуп.
Абсолютно всички факти и липси на доказателства водят до този извод.

Александър Ваклин, Петко Дюлгеров, Стефан Дичев, шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев, шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев и още неколцина бандити от строителната мафия - свидетели на прокуратурата, са основните действащи лица от организираната престъпна група, която извърши това престъпление срещу Иванчева и Петрова.

Тази организирана престъпна група е покровителствана от главния прокурор Сотир Цацаров и от първия по власт в държавата - премиерът Бойко Борисов!

Бруталното елиминиране на Ивачева и Петрова чрез престъпление по набеждаване, клевети и зрелищни сцени на насилие и нарушаване на правата им е едновременно мафиотски и политически акт, иницииран от строителната мафия и подкрепен от обслужващата я партия на власт - ГЕРБ!

По тази причина на 13 август всички критично мислещи и гневни граждани ще се съберем пред Министерски съвет със следните искания:

1. Незабавно освобождаване на Иванчева и Петрова. Заради липса на всякакви категорични доказателства срещу тях; заради разкритите записи от СРС-та, които потвърждават заговора на ОПГ за тяхното елиминиране; заради факта, че обвинението срещу тях се крепи единствено върху лъжесвидетелските показания на няколко строителни мафиоти и лъжепоказанията на един бивш кмет на ГЕРБ, който е доказан престъпник.

2. Самоотвод на състава на Специализираната прокуратура, който работи по обвинението, включително на Иван Гешев като заместник на главния прокурор). Заради нарушаването на човешките права на Иванчева и Петрова при ареста им, което най-вероятно ще доведе до присъда за България в Европейския съд за правата на човека, която всички ще трябва да плащаме (процедурата в Хага е започната); заради клеветите по адрес на Иванчева, които Гешев си позволи да отправи на пресконференцията на 18 април; заради цялостното нарушаване на презумпцията за невиновност в медийни изяви и в съдебните зали от страна на работещия по обвинението състав Специализираната прокуратура; заради спекулациите, които някои прокурори си позволиха да направят пред медиите относно записи от СРС-та и напълно нереални "доказателства" и твърдения.

3. Независимо разследване на ОПГ, извършила престъпление по набеждаване за искане и взимане на подкуп - от следователи и прокурори, които да бъдат посочени от независими правни организации и експерти след среща с министъра на правосъдието.

4. Оставка на правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти в случай, че тези искания не бъдат изпълнени.

Днес властващата Мафия съсипва животите на Десислава и Биляна и на членовете на техните семейства! Утре на тяхно място може да бъде всеки от нас, който си позволи да влезе във властта или който просто е политически активен в дадена кауза! Не трябва да допускаме това да се случва! Зависи от всеки от нас!

Затова елате в понеделник от 18:30 часа пред Министерски съвет да застанем заедно смело срещу управляващата Маф

НАП и МВР влизат в „Аркус-сигурност“

http://www.cross.bg/mityo-litza-ochite-1581213.html

/КРОСС/ Националната агенция за приходи и ГД „Национална полиция“ започват проверка на „Аркус-сигурност Бургас“ и свързаните с дружеството физически и юридически лица. Проверката е по нареждане на специализираната прокуратура. Тя е заради разследването на организирана престъпна група за рекет, телесни повреди, разпространение на наркотици, чийто лидер е Димитър Желязков – Митьо Очите. По делото към наказателна отговорност са привлечени 10 лица. От специализираната прокуратура съобщават още, че при проведената акция на територията на Бургаска област са претърсени над 30 различни адреса, включително и офиси на фирми и домове. В някои от тях са открити пари, оръжия, боеприпаси и черно счетоводство с бележки за суми, които трябва да се предадат на Митьо Очите.

Заев: Нима цяла Европа не видя как България помага на Македония да се доближи до ЕС?

//dariknews.bg/novini/sviat/zaev-nima-ciala-evropa-ne-vidia-kak-bylgariia-pomaga-na-makedoniia-da-se-doblizhi-do-es-2114092

Виждам, че в приятелска България започна открит обществен дебат и дори се повдига въпросът дали ние, двете страни и двата народа, изграждаме искрено приятелство и сътрудничество, написа във Facebook македонският премиер Зоран Заев.
 
Той отправи призив към всички, дори и към критиците

Зоран Заев се извини за коментара си за Илинденско- Преображенското въстание

https://www.24chasa.bg/novini/article/7003939

Зоран Заев се извини за коментара си за Илинденско- Преображенското въстаниеПремиерът на Македония Зоран Заев се извини за коментара си относно Илинденско- Преображенското въстание в интервюто, което даде на 4 август пред телевизия "1ТВ". В него Заев нарече въстанието македонско, което предизвика спорове в родните ни политически среди. В обръщение в социалната мрежа фейсбук македонския премиер поднесе извинение към

Турските власти издадоха заповеди за арести на 22-ма военни за връзки с ФЕТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/7003940

Турските власти издадоха заповеди 
за арести на 22-ма военни за връзки с ФЕТОТурските власти днес издадоха заповеди за арести на 22-ма служители в турските въоръжени сили, заподозрени във връзки с Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), съобщи турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА.  Главната прокуратура в Анкара издаде рано тази сутрин заповедите за арестите.

Внимание! Висока опасност от пожари в Пиринско…

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%b2%d0%b8%d1%81%d0%be%d0%ba%d0%b0-%d0%be%d0%bf%d0%b0%d1%81%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82-%d0%be%d1%82-%d0%bf%d0%be%d0%b6%d0%b0%d1%80%d0%b8-%d0%b2-%d0%bf/

Област Благоевград е с оранжев  код за висока опасност от пожари.
Заради високите температури у нас части от страната са в риск от пожари.

Почвата и растителността са най-сухи в централната част на Дунавската равнина, в Югоизточна България и Кресненското дефиле. В района  на дефилето на много  места почвата и растителността са изключително сухи.

Индексът за пожароопасност за тези райони е оранжев – т.е. възможни са „силни пожари с въвличане на дървесните корони”.

Материалът Внимание! Висока опасност от пожари в Пиринско… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Нов протест на животновъдите в Ямболско

http://nakratko.bg/category/58/163153/


Животновъди излязоха отново на протест на кръстовището на Шарково, Елхово и Болярово.

Инфлацията в Китай се увеличава с 2.1% през юли

http://econ.bg/Новини/Инфлацията-в-Китай-се-увеличава-с-2-1-през-юли_l.a_i.764141_at.1.html

През юли индексът на потребителските цени на Китай се увеличи с около 2% в сравнение със същия период на миналата година. Публикуваните от...

През юни 6.5% повече чужди туристи са отсядали в хотелите

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/08/10/3294418_prez_juni_65_poveche_chujdi_turisti_sa_otsiadali_v/?ref=rss


През юни с 6.5% повече чужденци и 6.9% повече българи са отсядали в хотелите в сравнение с година по-рано, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).<br /><br />През месеца общият брой на нощувките във всички места за настаняване е 4.064 млн. или с 4.5% повече в сравнение със същия месец на предходната година, като най-голямо увеличение на нощувките (с 9.5%) се наблюдава в местата за настаняване с 3 звезди.<br /><br />В хотелите с 4 и 5 звезди са били...

Месец преди старта на Световното първенство по волейбол, националите се надяват на пълна зала

http://www.moreto.net/novini.php?n=379601

Точно 1 месец преди старта на Световното първенство по волейбол за мъже селекционерът на България Пламен Константинов говори за участието ни на най-престижния форум. След 48 г. страната ни отново има честта да е домакин на Световно първенство.

Борисов обеща да изгони "гадове" от обществена поръчка

http://clubz.bg/71736-borisov_obeshta_da_izgoni_gadove_ot_obshtestvena_porychka

Премиерът Бойко Борисов обеща да провери случая със скандална обществена поръчка на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), и ако има проблем - да я прекрати.

На 7 август БАБХ обяви обществена поръчка за 336.184 лева за доставка на "диагностични ветеринарномедицински средства за чума по дребните преживни животни". Оказа се, че едно единствено дружество отговаря на условията й - "Глобул вижън 2018", чиято основна дейност е продажба на компютри, хардуер и периферни устройства, включени са и всички останали дейности, незабранени от закона. От нея се иска да внесе диагностичен кит "Елайза" за откриване на антитела и антиген срещу вируса на чума по дребните преживни животни. 

БАБХ е избрала такъв вид обществена поръчка, която е договаряне без предварително обявление. Фирмата е създадена преди месец с 500 лева капитал и вече печели такава обществена поръчка.

Отварянето на офертите и договарянето е насрочено на 15 август в сградата на БАБХ - съгласно условията на поръчката. Агенцията е поканила само "Глобул вижън 2018".

"Ще проверя случая и ако са направили такъв заход ще анулирам конкурса и ще ги изгоня. Това мога да го обещая. Отговорът ми може да бъде получен и до края на деня. Не искам всеки ден да се обясняваме за такива гадове", заяви министър-председателят, запитан за коментар по темата във Варна, където проверява ремонтите.

По-рано през деня БАБХ разпространи съобщение по повод запитванията за обществената поръчка. В него агенцията по храните обяснява, че:

1. На 2 юли т.г.  Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ) закупил неголямо количество китове за диагностика от "Лабор Диагностик". Дружеството е регистрирано по Закона за задълженията и договорите и е имало договор за доставка само на два вида от необходимите препарати за диагностика. Самото дружество не е било вписано в регистъра Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт www.ndnivmi.bg.

2. При появата на болестта БАБХ не разполагала с "никакви диагностикуми за изследване на болестта, затова се е наложило спешно възлагане на обществена поръчка за доставка". Лабораториите на БАБХ работили "отчасти и с диагностикуми, дарени от Европейската комисия, но в малки количества".

3. Защо точно тези препарати е трябвало да се доставят - това са единствените китове за диагностика на чума по дребните преживни животни, регистрирани в Република България. Регистърът е публичен и е публично достъпен на интернет страницата на Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт www.ndnivmi.bg. Съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност в България може да се използват само регистрирани препарати.

4. Преди обявяване на поръчката "Глобул вижън 2018" ЕООД е представила пълномощно от 1 август т.г. да регистрира и продава продуктите, предмет на поръчката от IDvet Genetics, Франция, подписано от Филип Поркюе - главен изпълнителен директор. Именно поради това и БАБХ ги покани за участие в процедурата. Към тази дата няма друга фирма, която да е представила пълномощно за трите кита от този производител.

Борисов даде дума да изгони "гадове" от обществена поръчка

http://clubz.bg/71736-borisov_dade_duma_da_izgoni_gadove_ot_obshtestvena_porychka

Премиерът Бойко Борисов обеща да провери случая със скандална обществена поръчка на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), и ако има проблем - да я прекрати.

На 7 август БАБХ обяви обществена поръчка за 336.184 лева за доставка на "диагностични ветеринарномедицински средства за чума по дребните преживни животни". Оказа се, че едно единствено дружество отговаря на условията й - "Глобул вижън 2018", чиято основна дейност е продажба на компютри, хардуер и периферни устройства, включени са и всички останали дейности, незабранени от закона. От нея се иска да внесе диагностичен кит "Елайза" за откриване на антитела и антиген срещу вируса на чума по дребните преживни животни. 

БАБХ е избрала такъв вид обществена поръчка, която е договаряне без предварително обявление. Фирмата е създадена преди месец с 500 лева капитал и вече печели такава обществена поръчка.

Отварянето на офертите и договарянето е насрочено на 15 август в сградата на БАБХ - съгласно условията на поръчката. Агенцията е поканила само "Глобул вижън 2018".

"Ще проверя случая и ако са направили такъв заход ще анулирам конкурса и ще ги изгоня. Това мога да го обещая. Отговорът ми може да бъде получен и до края на деня. Не искам всеки ден да се обясняваме за такива гадове", заяви министър-председателят, запитан за коментар по темата във Варна, където проверява ремонтите.

По-рано през деня БАБХ разпространи съобщение по повод запитванията за обществената поръчка. В него агенцията по храните обяснява, че:

1. На 2 юли т.г.  Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ) закупил неголямо количество китове за диагностика от "Лабор Диагностик". Дружеството е регистрирано по Закона за задълженията и договорите и е имало договор за доставка само на два вида от необходимите препарати за диагностика. Самото дружество не е било вписано в регистъра Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт www.ndnivmi.bg.

2. При появата на болестта БАБХ не разполагала с "никакви диагностикуми за изследване на болестта, затова се е наложило спешно възлагане на обществена поръчка за доставка". Лабораториите на БАБХ работили "отчасти и с диагностикуми, дарени от Европейската комисия, но в малки количества".

3. Защо точно тези препарати е трябвало да се доставят - това са единствените китове за диагностика на чума по дребните преживни животни, регистрирани в Република България. Регистърът е публичен и е публично достъпен на интернет страницата на Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт www.ndnivmi.bg. Съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност в България може да се използват само регистрирани препарати.

4. Преди обявяване на поръчката "Глобул вижън 2018" ЕООД е представила пълномощно от 1 август т.г. да регистрира и продава продуктите, предмет на поръчката от IDvet Genetics, Франция, подписано от Филип Поркюе - главен изпълнителен директор. Именно поради това и БАБХ ги покани за участие в процедурата. Към тази дата няма друга фирма, която да е представила пълномощно за трите кита от този производител.

Майки на деца с увреждания: Не можем да застанем зад законопроект, ощетяващ хора

https://www.24chasa.bg/novini/article/7003918

Майки на деца с увреждания: Не можем да застанем зад законопроект, ощетяващ хораПроектът на работната група, която изготвя законопроекта за хората с увреждания, не удовлетворява протестиращите майки на деца с увреждания и омбудсмана Мая Манолова. "Не можем да застанем зад законопроект, който е дискриминационен и ощетява много хора. Той няма да заработи от януари, защото в допълнителните разпоредби ясно се казва,

Цитат на деня: Не се притеснявайте, имаме си Аллах

https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2018/08/10/3294425_citat_na_denia_ne_se_pritesniavaite_imame_si_allah/?ref=rss


"В ход са разни кампании. Не им се поддавайте. Не забравяйте - ако те имат своите долари, ние имаме нашия народ, нашия Аллах. Здравата работим. Вижте къде бяхме преди 16 години и вижте ни сега."<br /><br />Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред симпатизанти в черноморската провинция Ризе в четвертък вечерта. Той отхвърли притесненията за обезценяването на националната валута и ги определи като водене на кампании срещу страната.<br /><br />Малко...

Прокуратурата реши да провери фирмата на Очите

https://www.vesti.bg/bulgaria/prokuraturata-reshi-da-proveri-firmata-na-ochite-6085361

Това става седмица след проведената в Бургас и района операция срещу организирана престъпна група

Фатален инцидент при преобръщане на трактор в благоевградско село

http://www.varna24.bg/news/808487.html

Мъж почина, след като е бил затиснат от трактор. Около 16:00 часа днес в района на с.Бучино, ...

Слънчево ще е през уикенда, новата седмица започва жеги до 35 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7003933

Слънчево ще е през уикенда, новата седмица започва жеги до 35 градусаАтмосферното налягане ще се понижи, но ще се задържи малко по-високо от средното за месеца. През нощта ще бъде ясно и вятърът ще отслабне, в повечето райони временно ще стихне. Утре ще бъде слънчево, след обяд над източната половина от страната с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб до умерен изток-североизточен вятър.

Зоран Заев се извини на "приятелите и братята" българи

https://dnes.dir.bg/politika/zoran-zaev-se-izvini-na-priyatelite-i-bratyata-balgari

Заедно ще бъдем като едно семейство - в единство със съюзниците от Европейския съюз и НАТО

Новак в турската Първа лига с мераци към титуляр на Левски

https://offnews.bg//futbol/novak-v-turskata-parva-liga-s-meratci-kam-tituliar-na-levski-686015.html

Представящият се добре от началото на сезона за Левски Жерсон Кабрал, е влязъл в полезрението на новака в турската Първа лига Анкарагюджу, пише "Меридиан Мач".

Представители на тима от турската столица ще наблюдават на живо крилото в предстоящите две срещи на "сините" срещу Дунав и Септември, за да преценят дали да отправят оферта към 27-годишния национал на Кабо Верде, който има и холандски паспорт.

Кабрал вкара два страхотни гола на Вадуц и Ботев Враца и подобри много представянето си в сравнение с миналия сезон. Бившият играч на Твенте и Хераклес обаче едва ли ще бъде пуснат от Левски за по-малко от 700 000 евро.

Ефтимова се класира за полуфинала на 200 м на европейското по лека атлетика

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/P_iR55pGiNM/

eftimovaИнна Ефтимова изпревари конкуренцията и се класира на полуфинала на бягането на 200 м на европейското първенство по лека атлетика в Берлин.

Българката, която остана 22-ра на 100 м преди дни, финишира за 23,56 секунди. Така тя се нареди на четвърто място в своята серия, съобщава bTV.

След представянето на всичките ѝ конкурентки, стана ясно, че Ефтимова е дала едно от най-добрите времена и ще бяга и на вечерната сесия. Българката даде осмо време в квалификациите.

Така в полуфинала България ще има две представителки – Ефтимова и Ивет Лалова.

За опитната спринтьорка това е пето поредно европейско първенство в последните 8 години. Тя ще започне участието си направо от полуфинала, тъй като през сезона даде най-добро седмо време в европейската ранглиста.

Стартовете се очаква да започнат след 20:40 ч. днес (10 август), като за финала се класират първите две от всяка от трите серии и двете с най-добро време.

Антарктида е най-предпочитаната туристическа дестинация

https://www.24chasa.bg/novini/article/7003925

Антарктида е най-предпочитаната туристическа дестинацияПроучване на един от най-мащабните сайтове за пътуване е селектирал Топ 50 туристическите дестинации,  Туристи и експерти слагат на пето място Хърватия и Гърция, пътят „Камино де Сентяго” в Испания заема четвъртата позиция, изгубеният град на инките – Мачу Пикчу е трети, остров Галапагос взима сребърният медал,

Карлово остава без родилно заради липса на лекари

https://frognews.bg/novini/karlovo-ostava-bez-rodilno-zaradi-lipsa-lekari.html

Има опасност АГ отделението в Карлово да бъде закрито. Въпреки че в родния град на Апостола се раждат около 350 деца годишно, Здравната каса спира финансирането.

Хирурзи в Русе извадиха 8 капсули с кокаин от стомаха на арестуван дилър

https://offnews.bg//temida/hirurzi-v-ruse-izvadiha-8-kapsuli-s-kokain-ot-stomaha-na-arestuvan-dil-686014.html

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на петима души - четирима мъже и една жена, за участие в организирана престъпна група за разпространение и трафик на наркотици, съобщиха от държавното обвинение. 

Едното от лицата е с постоянна мярка „Задържане под стража“ взета от СпНС, две от лицата са с мерки за неотклонение  парична гаранция и други двама са пуснати с мярка „Подписка“.

Те са задържани на 6 август 2018 г. при специализирана операция на територията на област Русе и област Варна.

Направени са тринадесет претърсвания и изземвания на различни адреси. Иззети са пари в размер около 20 000 лв. и валута, електронни измервателни уреди-везни, както и наркотично вещество кокаин около 700 гр.

Чрез съответната медицинска намеса в болнично заведение в Русе са извадени двадесет и осем капсули, всяка от по 15 грама кокаин, които са били в тялото на едно от обвиняемите лица. Наркотикът е бил с изключително високо качество.

Разследването продължава провеждат се разпити и други следствени действия.

Тир се удари в естакада край Гълъбово

http://www.cross.bg/tzentralata-rabotata-nyama-1581212.html

/КРОСС/ Тир се е ударил в естакада на „Брикел” край Гълъбово, предаде кореспондентът на bTV. Бетонното съоръжение, по което преминават въглищата за работата на централата, е почти разрушено. При катастрофата няма пострадали.                   Движението по международния път Русе – Свиленград е затруднено и се осъществява само в една лента. От ръководството на „Брикел” съобщиха, че инцидентът няма да доведе до спиране на работата на централата. Щетите са сериозни и са в процес на изясняване.

Българите намаляват най-бързо в света

https://www.24chasa.bg/novini/article/7003915

Българите намаляват най-бързо в светаАмериканското издание „Бизнес инсайдър“ публикува материал, посветен на десет държави със сериозни демографски проблеми, предаде "Дарик". Специално място в материала е отделено и на демографската криза у нас. Според изданието България, най-бедната страна членка на Европейския съюз, е страната с най-бързо топящо се население и съвсем скоро

Разкриха кражба на кола и грабеж в Ловешко

https://www.24chasa.bg/novini/article/7003921

Разкриха кражба на кола и грабеж в Ловешко

Полицаи от РУ-Луковит установиха и задържаха 33-годишен мъж от Ботевград, който задигнал преди дни, паркиран пред супермаркет в Луковит лек автомобил БМВ. Кражбата станала докато собственичката връщала количката за покупки в магазина. Мъжът е криминално проявен и след проведен разговор с полицейски служители лично е показал мястото,

Всеки с втора пенсия ще получи колкото е внесъл

https://www.vesti.bg/bulgaria/vseki-s-vtora-pensiia-shte-poluchi-kolkoto-e-vnesyl-6085357

Даниела Петкова от Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване обобщи готвените промени в Кодекса за социално осигуряване, които социалният министър представи вчера

Известни са победителите в 3-тия Международен екслибрис конкурс - Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=379588

На 8 август 2018 г. в Арт Галерия Ларго в присъствието на много гости – ценители и художници, беше тържествено открито третото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна. На церемонията бяха обявени победителят в конкурса и наградените автори и бяха връчени наградите на присъстващите творци.

Тираж 63 на Българския спортен тотализатор

https://www.24chasa.bg/sport/article/7003916

Тираж 63 на Българския спортен тотализатор
"6 от 49" (14, 17, 18, 23, 32, 46) I гр. (6) - няма II гр. (5) - 3 по 9124,70 лв. III гр. (4) - 566 по 48,40 лв. IV гр. (3) - 10 221 по 3,80 лв. Джакпот - 5 686 922,64 лв. "6 от 42" (1, 4, 29, 30, 37, 41) I гр. (6) - няма II гр. (5) - 2 по 4724 лв. III гр. (4) - 174 по 54,30 лв. IV гр. (3) - 3344 по 4 лв. Джакпот - 348 091,37 лв.

Извадиха близо половин килограм кокаин от стомаха на задържан в Русе

http://nakratko.bg/category/60/163152/


Четирима мъже и една жена бяха обвинени от спецпрокуратурата за участие в организирана престъпна група за разпространение и трафик на наркотици, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Гръцките фериботи забраниха пластмасовите сламки

http://econ.bg/Новини/Гръцките-фериботи-забраниха-пластмасовите-сламки_l.a_i.764140_at.1.html

Минойските фериботни линии съобщиха в сряда, че са първата фериботна компания в Гърция, която спира да използва пластмасови сламки на съдовете си,...

Броят на почиващите в България през 2018 г. се увеличил

https://offnews.bg//ikonomika/broiat-na-pochivashtite-v-balgaria-prez-2018-g-se-uvelichil-686013.html

Увеличение на хотелите и броят на почиващите се е увеличил. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ) за юни 2018 г.

В страната са функционирали 2 890 места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване, като общият брой на стаите в тях е 130.1 хил., а на леглата - 290.0 хиляди. В сравнение с юни 2017 г. общият брой на местата за настаняване, функционирали през периода, се увеличава с 4.3%, а леглата в тях намаляват с 1.7%.

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през юни 2018 г., е 4 064.4 хил., или с 4.5% повече в сравнение със същия месец на предходната година, като най-голямо увеличение на нощувките (с 9.5%) се наблюдава в местата за настаняване с 3 звезди

През юни 2018 г. в хотелите с 4 и 5 звезди са реализирани 66.0% от общия брой нощувки на чужди граждани и 31.8% - на българи. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 24.9% от нощувките на чужди граждани и 30.2% - на българи, докато в останалите места за настаняване (с 1 и 2 звезди) те са съответно 9.1 и 38.0%.

Броят на пренощувалите лица в местата за настаняване през юни 2018 г. се увеличава с 6.7% в сравнение със същия месец на 2017 г. и достига 988.8 хил., като е регистрирано увеличение с 6.9% при българите и с 6.5% при чужденците.

Българските граждани, нощували в местата за настаняване през юни 2018 г., са 389.1 хил. и са реализирали средно по 2.5 нощувки. Чуждите граждани са 599.8 хил., като 67.2% от тях са нощували в хотели с 4 и 5 звезди и са реализирали средно по 5.2 нощувки.

Общата заетост на леглата в местата за настаняване през юни 2018 г. е 47.7%, като се увеличава с 2.5 процентни пункта в сравнение с юни 2017 година. Най-висока е заетостта на леглата в хотелите с 4 и 5 звезди - 62.9%, следват местата за настаняване с 3 звезди - 45.2%, и с 1 и 2 звезди - 26.8%.

Приходите от нощувки през юни 2018 г. достигат 200.3 млн. лв., или с 6.5% повече в сравнение с юни 2017 година. Регистрирано е увеличение на приходите както от български граждани - със 7.2%, така и от чужди граждани - с 6.4%.

Използвайте алтернативните маршрути по направлението Бургас – Слънчев бряг

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/6UQuv_gw3Gg/

pyt2През активния летен сезон поради натоварения трафик по път I-9 Бургас – Слънчев бряг шофьорите могат да използват и алтернативните маршрути през Каблешково и Тънково, съобщават от АПИ.

За пътуващите по АМ „Тракия“ в посока Слънчев бряг алтернативният маршрут e: от пътен възел „Българово“ – с. Българово – пътно кръстовище с I-6 – пътно кръстовище с път III-6009 Миролюбово – Изворище – Каблешково – кръгово кръстовище с път I -9 Равда – Несебър – Слънчев бряг.

За пътуващите от Бургас към Слънчев бряг обходният маршрут е: от пътен възел „Бургас-Север“ – път III-906 Каблешково – пътно кръстовище с път III-9061 /Тънково/ – път I-9 Слънчев бряг.

Движението по новата реконструирана 4-лентова отсечка Ахелой – Поморие и по обходния път на Ахелой се осъществява без ограничения. Заради интензивния трафик в пиковите часове са възможни затруднения на движението в района на Поморие, където предстои да започне изграждането на обходния път на града. Строителството на отсечката се бави заради жалби при отчуждаването на имоти. С построяването на обхода транзитният трафик ще бъде изведен от населеното място и ще се осигури по-голяма бързина и безопасност при пътуването.

Агенция „Пътна инфраструктура“ призовава шофьорите да карат със съобразена скорост, като не предприемат рисково изпреварване в участъците с интензивно движение, да следват указанията на контролните органи и да спазват стриктно пътната сигнализация.

ТИР разруши естакадата на ТЕЦ „Брикел“ (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/tir-razrushi-estakadata-na-tec-brikel-video-2114055

ТИР е катастрофирал тази сутрин край град Гълъбово и е разрушил естакадата на ТЕЦ "Брикел", която свързва електроцентралата и единствената в страната Брикетна фабрика, потвърдиха от пресцентъра на МВР в Стара Загора.

В русенска болница извадиха наркотик, скрит в тялото на човек

//dariknews.bg/novini/bylgariia/v-rusenska-bolnica-izvadiha-narkotik-skrit-v-tialoto-na-chovek-2114087

Медици от Русе извадиха двадесет и осем капсули, всяка от по 15 грама кокаин, скрити в тялото на мъж, съобщиха от прокуратура. Изваденият наркотик е с високо качество.
 
Медицинската намеса е след като Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения на петима за участие в организи

Борисов сензационно призна какво обича да прави нощно време и похвали Нинова за…

https://petel.bg/Borisov-senzatsionno-prizna-kakvo-obicha-da-pravi-noshhno-vreme-i-pohvali-Ninova-za---__277708

Снимка Булфото Корнелия Нинова взе правилното решение, като отстрани Бенчо Бенчев и пое отговорност. Това мнение изрази във Варна преми...

Бойко Борисов във Варна: "Накарах им се! Отлагаме ремонта на Аспарухов мост, работата е ...сръткава" (видео)

https://petel.bg/Boyko-Borisov-vav-Varna--Nakarah-im-se--Otlagame-remonta-na-Asparuhov-most--rabotata-e----sratkava--video-__277706

снимка Фейсбук „Изключително сложно съоръжение. Малко им се карах, че се бавят, но наистина е много сложно“, това каза министър-председ...

Ето кои футболисти посрещнаха Бойко Борисов край морето във Варна (снимка)

https://petel.bg/Eto-koi-futbolisti-posreshhnaha-Boyko-Borisov-kray-moreto-vav-Varna--snimka-__277705

Снимка: МС Премиерът Бойко Борисов е на посещение във Варна днес. В кв. „Аспарухово” той бе посрещнат с овации от малките футболисти на ...

Турската лира рухна с 12%, ЕЦБ следи европейски банки с връзки с Турция

https://petel.bg/Turskata-lira-ruhna-s-12---ETSB-sledi-evropeyski-banki-s-vrazki-s-Turtsiya__277704

В деня, в който турският министър на финансите и държавното съкровище обеща да представи "нов икономически модел", националната валута се ...

Ердоган: Опитите за икономически натиск върху Турция са безперспективни

https://www.24chasa.bg/novini/article/7003904

Ердоган: Опитите за икономически натиск върху Турция са безперспективни

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган днес окачестви като "безперспективни опитите за оказване на икономически натиск върху Турция", включително чрез дестабилизиране на финансовата система, предава БТА. Срещу Турция се водят различни кампании, но не им обръщайте внимание. Ако те имат долари, то ние имаме нашия народ, нашето право и Аллах,

Преобразяват три ключови жп гари

http://www.varna24.bg/news/808480.html

Три ключови жп гари ще бъдат модернизирани със средства от ОП "Транспорт и транспортна ...

Три южнокорейски фирми с нарушения заради внасяне на въглища от Северна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/7003905

Три южнокорейски фирми с нарушения заради внасяне на въглища от Северна КореяТри южнокорейски фирми са внасяли въглища от Северна Корея под прикритието на руски стоки в нарушение на резолюциите на ООН, заявиха южнокорейските митници. Това е пореден признак за разхлабване на санкционния режим, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.  Сеул проучва девет случая за възможен внос на въглища от Северна Корея,

Известните жени, които стават на 50 г. тази година

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/izvestnite-zheni-koito-stavat-na-50-g.-tazi-godina-6085358

Само преди ден Джилиан Андерсън, известна с ролята си на Скъли от "Досиетата Х", стана на 50 години

НАП и МВР влизат в „Аркус-сигурност“, консултирана от Очите

https://frognews.bg/novini/nap-mvr-vlizat-arkus-sigurnost-konsultirana-ochite.html

Националната агенция за приходи и ГД „Национална полиция“ започват проверка на „Аркус-сигурност Бургас”. Проверката е по нареждане на специализираната прокуратура.

Притеснения на ЕЦБ сринаха турската лира само за ден с над 10%

http://nakratko.bg/category/26/163151/


ЕЦБ е започнала все повече да се притеснява относно финансовите експозиции на редица европейски банки в Турция, съобщава "Файненшъл Таймс", цитирайки два свои неназовани източници.

Авиокомпания отменя полети от и до София заради стачка

http://www.moreto.net/novini.php?n=379599

Четири полета от и до София на нискотарифната авиокомпания „Райънеър" няма да бъдат изпълнени в петък. Става дума за полетите от Брюксел  и Берлин до българската столица, както и тези от София до двете чуждестранни летища. Причината - стачка на пилотите, които искат по-добри заплати и условия на труд.

Природозащитници искат съдиите по делото за Пирин да бъдат избрани прозрачно и публично

https://zaistinata.com/%d0%bf%d1%80%d0%b8%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%be%d0%b7%d0%b0%d1%89%d0%b8%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82-%d1%81%d1%8a%d0%b4%d0%b8%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bf%d0%be-%d0%b4%d0%b5/

Публичен избор на петчленния състав на Върховния административен съд, който ще вземе окончателното решение за Пирин, искат от коалиция „За да остане природа в България“. Еколозите се обръщат за тази прозрачна процедура към Висшия съдебен съвет (ВСС) и председателя на Върховния административен съд (ВАС), пише в съобщението на коалицията до медиите в последния ден от […]

Бойко Борисов инспектира строителството на новия бул. "Васил Левски“

http://www.varna24.bg/news/808484.html

Министър-председателят Бойко Борисов инспектира строителните и ремонтни работи на бул. "Васил ...

Как „Пуси Райът“ изиграха руската служба за сигурност?

http://clubz.bg/71735-kak_%E2%80%9Epusi_rajyt%E2%80%9C_izigraha_ruskata_slujba_za_sigurnost

Мария Альохина от пънк групата „Пуси Райът“ бе спряна на 9 август от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) на път за фестивала „Фриндж“ в Единбург, където трябваше да представи книгата си Riot Days („Бунтовни дни“).

В туит от московското летище „Домодедово“ тя написа:

„Вдругиден е първият ми спектакъл по книжката ми „Riot Days“ на феста в Единбург“. Но на летището момчетата от граничната служба на ФСБ ми казаха, че ми е забранено да напускам страната. Такива ми ти работи“.

Билетите за шоуто ѝ, което трябва да върви всеки ден от 10 до 19 август, все още са на разположение на сайта на „Фриндж“, където е описано като сливане на „пънк, електроника, театър, документален филм и протест“, съобщава интернет изданието Art Newspaper. Новината бе разпространена и от британските медии.

На 10 август събитията получиха неочакван (най-вече от ФСБ) обрат. В страницата на „Пуси Райът“ в Туитър се появи следният текст:

„Въпреки официалната забрана да напуска Русия, Маша Альохина намери начин да избяга и в този момент лети за Единбург! Представленията на нашето шоу „Riot Days“ на Единбургския фестивал започват от днес – всеки ден до 19 август!“.

Дали това е вярно, какво точно се е случило и как Мария Альохина е успяла да се измъкне от Русия – сигурно ще научим по-късно.

Статусът на страницата на „Пуси Райът“, в който се казва, че Альохина е успяла да избяга. Снимка: Фейсбук
Рекламeн плакат за шоуто на „Пуси Райът“ в Единбург

Альохина и Надежда Толоконникова прекараха почти две години в затвора, след като бяха арестувани и обвинени в „хулиганство, мотивирано от религиозна омраза” заради своята „Пънк молитва“ срещу Владимир Путин в московската църква на „Христос Спасител“. От тогава те станаха активисти за правата на затворниците, като стартираха и новинарски уеб сайт, наречен MediaZona, който документира опити и злоупотреби, както и протести и пърформанси срещу прилагането на изтезания.

На 7 август Альохина и Дмитрий Цорионов, бивш руски православен фундаменталист, който се превърна в неин приятел и съюзник, протестираха пред Централата на Федерална наказателна служба, разгръщайки банер, което я приравнява със съветския ГУЛаг и публикуваха снимки на затворници, които наскоро са били подложени на изтезания.

В пост за протеста във Фейсбук, Альохина написа, че затворническата система е „месомелачка, която разрушава съдби“ и че „днес в Русия всеки може да се окаже зад решетките“, „без дори да има нужда да пее песен срещу Путин“, защото „в затвора вече се влиза за споделен или харесан статус във Фейсбук, самотен протест или разговор за политика с приятели в „Макдоналдс“. Последният случай се отнася за група студенти, обвинени в заговор срещу руското правителство.

След като бе спряна на летището, Альохина, която досега пътуваше в чужбина без затруднения, каза пред информационния сайт The Insider, че най-вероятно от ФСБ са предприели тази стъпка „заради стъпки след вчерашния протест“.

Пред информационна агенция „ТАСС“ съдебните власти съобщиха, че на Альохина е наложена временна забрана да напуска страната, защото не е изпълнила наложеното ѝ от съда наказание „общественополезен труд“ за два предишни протеста пред централата на ФСБ на площад „Лубянка“ в Москва.

Площад Славейков

Днес е денят на мързела, вижте как да го отбележите

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7003882

Днес е денят на мързела, вижте как да го отбележитеДнес на редица места по света се отбелязва Денят на мързела. Независимо дали се нарича Национален, Международен или Световен, денят предлага възможност на хората да отделят ценно време за себе и да се отдадат на бездействие, без да изпитват вина. По този повод сайтът Хеви предлага няколко интересни факта: - Чия е идеята за необичайното честване

ЕС никога не е бил подложен на толкова жестока атака

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/es-nikoga-ne-e-bil-podlozhen-na-tolkova-zhestoka-ataka-6085359

Операцията, която до голяма степен се води от Доналд Тръмп, се разгръща на четири фронта, смята Робърт Кейгън

Сериозен технически проблем Търговският регистър

https://offnews.bg//obshtestvo/seriozen-tehnicheski-problem-targovskiat-registar-686012.html

Поради технически проблем достъпът до информационната система на Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел, е временно преустановен, съобщиха от Агенцията по вписванията.

В съобщение от ведомството се посочва, че за проблема са ангажирани всички поддържащи фирми, както и IT експерти от Агенция по вписванията.

Очевидно проблемът е сериозен, тъй като работата по него ще отнеме минимум 8 часа, става ясно от съобщение на АП:

Работи се по отстраняване на проблема, като предвид сериозността му се очаква същият да се разреши в рамките на минимум 8 часа.

Молим да ни извините за причиненото неудобство.

Сериозен технически проблем спря Търговския регистър

https://offnews.bg//obshtestvo/seriozen-tehnicheski-problem-spria-targovskia-registar-686012.html

Поради технически проблем достъпът до информационната система на Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел, е временно преустановен, съобщиха от Агенцията по вписванията.

В съобщение от ведомството се посочва, че за проблема са ангажирани всички поддържащи фирми, както и IT експерти от Агенция по вписванията.

Очевидно проблемът е сериозен, тъй като работата по него ще отнеме минимум 8 часа, става ясно от съобщение на АП:

Работи се по отстраняване на проблема, като предвид сериозността му се очаква същият да се разреши в рамките на минимум 8 часа.

Молим да ни извините за причиненото неудобство.

Все повече бременни американки са пристрастени към опиати

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7003891

Все повече бременни американки са пристрастени към опиати

Броят на бременните американки, които са пристрастени към опиатите, се е увеличил 4 пъти в САЩ за 15-годишен период, сочат официални статистически данни, цитирани от Франс прес и БТА. Доклад на американските Центрове за контрол и превенция на болестите показва значимо увеличаване между 1999 г. и 2014 г.

Азиатските пазари остават под напрежение заради търговските конфликти

https://www.investor.bg/aziia/336/a/aziatskite-pazari-ostavat-pod-naprejenie-zaradi-tyrgovskite-konflikti-266270/

Индексът на сините чипове в Япония Nikkei 225 спадна с 1,33%, като повечето му сектори се търгуваха на червена територия

ТИР се блъсна в естакада на "Брикел" и почти я разруши

http://www.varna24.bg/news/808473.html

ТИР се е ударил в естакада на "Брикел" край Гълъбово, предаде bTV. Бетонното съоръжение, ...

Бенчо го чака световна слава

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7003435

Бенчо го чака световна славаКак изобщо са му издали ловен билет при толкова напреднала инвалидност? Не е честно, че никой не се задълбочава във версията на Бенчо Бенчев. “Оказах се в неподходящ момент на най-неподходящото място”, казва той, но не среща съчувствие. Прокуратурата го громи, претърсват му имотите, във фейсбук му се подиграват,

Турската лира рухна с 12%, ЕЦБ следи европейски банки с връзки с Турция

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/08/10/3294248_turskata_lira_ruhna_s_12_ecb_sledi_evropeiski_banki_s/?ref=rss


В деня, в който турският министър на финансите и държавното съкровище обеща да представи "нов икономически модел", националната валута се обезцени с 12% спрямо американския долар, а "Файненшъл таймс" съобщи, че Европейската централна банка следи няколко европейски банки с експозиция към турски клиенти.<br /><br />Събитията на капиталовите пазари са един от факторите, които тази сутрин повлякоха надолу с половин процентен пункт и курса на еврото до $1.1467....

Борисов провери най-големия инфраструктурен проект във Варна (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7003892

Борисов провери най-големия инфраструктурен проект във Варна (Снимки)Министър-председателят Бойко Борисов инспектира строителните и ремонтни работи на бул. „Васил Левски“ във Варна, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Това е най-големият инфраструктурен проект в града, като за изграждането на новото трасе от ул. „Подвис“ до ул. „Девня“ правителството отпусна 80,5 млн. лв. Други 4,5 млн. лв.

НАП и МВР влизат в „Аркус-сигурност“, в която Митьо Очите е консултант

http://nakratko.bg/category/60/163150/


Специализираната прокуратура възложи на Националната агенция за приходи и ГД „Национална полиция“ проверка на  дружество ‚Аркус-сигурност Бургас“ и свързаните с него физически и юридически лица.

Плажуващи се възмутиха от появата на барака върху дюни в Шкорпиловци

http://www.moreto.net/novini.php?n=379595

За поставена барака върху дюни на плажа в Шкорпиловци, сигнализират граждани в социалните мрежи. След публикация на Ирена Данаилова институциите се задействаха, научи Moreto.net. Гражданката с възмущение реагира: „Само за една нощ на 8 срещу 9 август един от малко останалите недокоснати от времето девствени райски кътчета - южният плаж край Шкорпиловци осъмна с “ кацнал”,върху разорана до основи дюна, павилион , на 25 метра от брега .

След 15 август ще започнат неотложните пътни ремонти до Рилския манастир

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/08/10/3294411_sled_15_avgust_shte_zapochnat_neotlojnite_putni/?ref=rss


След празника Успение Богородично на 15 август ще бъдат извършени най-неотложните обезопасителни дейности на пътя до Рилския манастир. Това каза пред "Нова телевизия" инж. Боян Илиев от Областно пътно управление – Кюстендил.<br /><br />Ремонтите ще включват обрушване на разхлабени скални късове и поставяне на укрепителни мрежи. След това ще се изготви технически проект, чрез който да започне трайното ремонтиране на този участък.<br /><br />"По време на...

Тунис повишава приходите от туризъм с 42%

https://www.investor.bg/novini/346/a/tunis-povishava-prihodite-ot-turizym-s-42-266251/

Завръщането на интереса на туристите към северноафриканската страна има отзвук дори и в България

Горещините доведоха до рекордна продажба на климатици в Германия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/08/10/3294410_goreshtinite_dovedoha_do_rekordna_prodajba_na/?ref=rss


Горещата вълна в Германия донесе рекордни продажби на климатици, предаде ДПА.<br /><br />Германска промишлена асоциация съобщи, че през тази година са били продадени над 200 000 бройки, в сравнение със средно 150-160 000 през други години.<br /><br />Сдружение за търговия на дребно съобщи за нараснали продажби на мобилни климатици и вентилатори. По нейни данни през първата половина на годината са били продадени над 70 000 бройки. <br /><br />"Много хора...

САЩ не смятат да дава подробности за новите санкции срещу Русия

http://econ.bg/Новини/САЩ-не-смятат-да-дава-подробности-за-новите-санкции-срещу-Русия_l.a_i.764139_at.1.html

САЩ не смятат да дава подробни разяснения за новите санкции срещу Русия до момента на въвеждането им. Това заяви представителят на Държавния...

Прокуратурата поиска проверка на всички, свързани с "Аркус"

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/08/10/3294403_prokuraturata_poiska_proverka_na_vsichki_svurzani_s/?ref=rss


Специализираната прокуратура е възложила на Националната агенция за приходите и Главна дирекця "Национална полиция" проверка на дружество "Аркус - сигурност Бургас" и свързаните с него физически и юридически лица, съобщи обвинението.<br /><br />Фирмата е съсобственост на зам.-председателя на общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев, а неин консултант е Димитър Желязков, известен с прякора Митьо Очите. И двамата бяха арестувани през уикенда в Истанбул.<br...

Животновъди затвориха пътя Елхово – Шарково

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/AP-YfYVScx8/

e6d49306c6a40e4c22463c220e14d15fОставка на министъра на земеделието Румен Порожанов и цялото ръководство на Българската агенцията за безопасност на храните (БАБХ) заради чумата в Странджа поискаха животновъди от региона, съобщава bTV. Те се събраха на протест и затвориха пътя Елхово – Шарково.

Чума в Странджа няма, а над 4000 животни са избити без положителна проба и без причина, твърдят животновъдите. Аргументът им е, че месеци, след като БАБХ обяви заразата, няма животно, починало от болестта. Заради карантината стопаните хвърлят стотици литри мляко и не могат да продават животните си, които стоят затворени.

Два горски пожара бушуват на гръцкия остров Закинтос (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7003874

Два горски пожара бушуват на гръцкия остров Закинтос (Видео)

Два горски пожара бушуват на гръцкия остров Закинтос, в областите Макерадо и Колиоменос, но засега близките села не са застрашени, съобщи агенция АНА. Десет пожарни коли с помощта на самолети и хеликоптери гасят пожарите. Огънят е разпалван от силния вятър, който може да се засили, се опасяват местните власти, предава БТА.

Русия заяви, че ще приеме новите санкции като икономическа война

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/08/10/3294406_rusiia_zaiavi_che_shte_prieme_novite_sankcii_kato/?ref=rss


Русия ще разглежда като "обявяване на икономическа война" евентуалното приемане на втора вълна от американски санкции и ще реагира с всички средства, с които разполага, предупреди днес руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от агенция "Франс прес".<br /><br />Вчера САЩ обявиха, че ще наложат на Русия нови икономически санкции във връзка с отравянето на бивш руски шпионин с нервнопаралитичния газ "Новичок" във Великобритания, и споменаха за възможна...

Вижте в „Петел“: Кошмарен ден за пътния трафик във Варна, задръстването е невиждано (снимки и видео)

https://petel.bg/Vizhte-v----Petel-----Koshmaren-den-za-patniya-trafik-vav-Varna--zadrastvaneto-e-nevizhdano--snimki-i-video-__277703

Масово недоволство от състоянието на пътния трафик цари сред шофьорите във Варна днес. Още от сутринта водачите са силно изнервени от зад...

Риск от пожари заради топлото време у нас

https://petel.bg/Risk-ot-pozhari-zaradi-toploto-vreme-u-nas__277702

Заради високите температури у нас части от страната са в риск от пожари, съобщи Нова тв. Почвата и растителността са най-сухи в централ...

Тир гори на магистрала Марица в посока Пловдив! Движението е затворено

https://petel.bg/Tir-gori-na-magistrala-Maritsa-v-posoka-Plovdiv--Dvizhenieto-e-zatvoreno-__277701

Тир се запали в движение на автомагистрала „Марица”. Гъсти облаци дим се стелят на пътя, сигнализираха читатели на TrafficNews.bg. ​От областн...

Борис Джонсън може да бъде наказан заради изказването му за жените с бурки

https://www.mediapool.bg/boris-dzhonsan-mozhe-da-bade-nakazan-zaradi-izkazvaneto-mu-za-zhenite-s-burki-news282565.html

Британските консерватори ще предприемат вътрешнопартийна проверка дали с изказването си за мюсюлманките с бурки бившият министър на външните работи Борис Джонсън е нарушил етичния кодекс на торите, заяви източник от партията, цитиран от "Ройтерс", предава БТА.  По думите му са получени редица оплаквания и затова случаят ще бъде разгледан от независима комисия. Говорител на партията отказа да потвърди дали наистина има такава проверка. "Процедурите, свързани с етичния кодекс, са строго поверителни", каза той. По-рано през седмицата Джонсън написа във в. "Дейли телеграф", че Дания е сгрешила, като е въвела забрана за бурките, но добави, че това облекло е потисническо, смехотворно и в него жените изглеждат като пощенски кутии или банкови обирджии. Това предизвика възмущение както сред политици, така и сред организации на мюсюлманите във Великобритания. В интернет страницата на Консервативната партия пише, че вариантите след приключване на проверки за етичния кодекс включват замразяване на членството в партията и изключване от нея, отбелязва "Ройтерс".

Премиерът похвали Нинова, че е отстранила Бенчев

//dariknews.bg/novini/bylgariia/premieryt-pohvali-ninova-che-e-otstranila-benchev-2114066

Корнелия Нинова взе правилното решение, като отстрани Бенчо Бенчев и пое отговорност. Това мнение изрази във Варна премиерът Бойко Борисов. Той припомни, че компрометирани полицейски шефове, които се свързват с тартори на групировки, са били отстранени от системата.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване