85-годишен мъж падна от четвъртия етаж, загина на място

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/85-godishen-myzh-padna-ot-chetvyrtiia-etazh-zagina-na-miasto-2114013

85-годишен мъж от Стара Загора е починал вследствие на получени тежки травми след падане от терасата на четвъртия етаж в собственото си жилище в Смолян, съобщиха от полицията. Сигналът за инцидента на ул. "Кольо Фичето" е получен на 9 август на телефон 112.  

Миа Сантова се изпокарала с всички в Нова тв, преди да напусне

http://www.varna24.bg/news/808465.html

Миа Сантова се е изпокарала с всички в нюзрума на Нова тв, преди да напусне. Водещата била на нож с ...

За една година в Бразилия са убити 63 880 души

https://www.mediapool.bg/za-edna-godina-v-braziliya-sa-ubiti-63-880-dushi-news282564.html

Рекордните 63 880 души са били убити в Бразилия миналата година, което я прави най-смъртоносната година в историята на страната, се казва в доклад, цитиран от "Асошиейтед прес", предава БТА. Най-голямата държава в Латинска Америка е световният лидер по брой убийства. Бразилският форум за обществена сигурност, независима организация, която следи националните статистики, свързани с престъпността, и която е автор на доклада, каза, че организираната престъпност е една от причините за това. Тя обаче добави, че съпътстваните с все по-голямо насилие полицейски операции също изиграват важна роля. Тези операции се извършват срещу наркобандите, контролиращи много от бразилските фавели. Средно по 14 души на ден биват убити от полицейски служители, което е с 20 процента ръст спрямо миналата година. Над 1000 жени са убити в престъпления от омраза срещу техния пол, посочва докладът

В Нова Зеландия готвят забрана за употреба на найлонови торбички от догодина

http://www.moreto.net/novini.php?n=379589

Нова Зеландия ще въведе постепенна забрана за найлоновите торбички за еднократна употреба от догодина, предаде Франс прес. Стотици милиони пликчета се използват всяка година, заяви премиерът на страната Джасинда Ардърн и напомни за катастрофалните последици върху околната среда и най-вече върху морските видове.

Картини в менюто (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6989265

Картини в менюто (ВИДЕО)Кокосово мляко, спирулина, куркума, джинджифил на прах, спанак и много други полезни съставки на храната са средството, с което се оказва, че може да се създават картини. Но картини в купи, които могат да се изядат. Техен автор е малайзийката Хейзъл Закария, която по професия е пазарен анализатор. Нестандартните си картини тя създава в свободното

Хеликоптер ще ”снима” джигитите на пътя

https://frognews.bg/novini/helikopter-shte-snima-djigitite-patia.html

Хеликоптер на „Гранична полиция” ще участва в следенето на колите, пътуващи към морето.

Петков: Частните фондове трябва да гарантират минимален размер на втората пенсия

https://www.mediapool.bg/petkov-chastnite-fondove-tryabva-da-garantirat-minimalen-razmer-na-vtorata-pensiya-news282563.html

Частните пенсионни фондове ще трябва да гарантират минимален размер на втората пенсия – това предвижда представеният проект на промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО). Това обяви пред бТВ социалният министър Бисер Петков.  По думите му чрез промените, изработени със съгласието на дружествата, работодателите, синдикатите и експертите, е търсен компромис между интересите на всички участници. Първите пенсионери, които ще имат право на втора пенсия, ще се появят в края на 2021 година, това ще са жените, родени през 1960 година. Във втория стълб се осигуряват всички работещи в масовата трета категория, родени след 1959 година. През 2024 година пенсионерите с втора пенсия ще станат повече с придобиването на правото на втора пенсия и за мъжете. По думите му пенсионноосигурителните дружества ще гарантират на хората, че вторите пенсии ще бъдат изчислявани на реално внесени осигуровки. При пенсиониране ще се подписва пенсионен договор с фонда, като в договора ще има записан гарантиран размер на допълнителната пожизнената пенсия за старост, като той ще бъде изчислен на базата на сумата на брутния размер на преведените от Националната агенция за приходите осигурителни вноски за осигурения човек. Промените засягат и децата сираци, които са около 30 хил. Преди две седмици правителството регламентира нова месечна помощ за тях, която ще се плаща от държавния бюджет и ще е за децата, които нямат право на наследствена пенсия. "Сумата ще се определя със закона за бюджета. Около 2000 деца допълнително ще получат подкрепа", добави социалният министър. По повод исканията на родителите на деца с увреждания министър Петков съобщи, че министерството прави всичко възможно те да бъдат удовлетворени. До края на годината ще бъде подготвен профил на всички хора в тази група. "Приемането на Закона за личната помощ зависи от волята на народните представители", напомни Бисер Петков.  

И хеликоптер ще дебне джигитите на пътя

http://www.cross.bg/i-helikopter-shte-debne-dzhigitite-na-putya-1581211.html

/КРОСС/ Хеликоптер на „Гранична полиция” се включва в следенето на трафика към морето, съобщава БГНЕС. Машината ще облита магистрали, натоварени пътища и ще следи за агресивни шофьори, за такива, които се движат в пакет и за използващи аварийната лента за придвижване. Хеликоптерът е снабден с камера, която има възможност да заснеме отблизо регистрационния номер на автомобила нарушител и да предаде информация от въздух на патрулите на пътя. Включването на летателната машина е част от специализираните акции, които МВР провежда, за да се намали броят на катастрофите в страната, обясни главен инспектор Росен Рапчев от „Пътна полиция”.

Сензационно откритие: Яденето на един продукт удължава живота и ни подмладява…

http://regiona.bg/%d1%81%d0%b5%d0%bd%d0%b7%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%bd%d0%be-%d0%be%d1%82%d0%ba%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b8%d0%b5-%d1%8f%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bd/

Италиански изследователи са установили, че яденето на един продукт може да забави процеса на стареене и да увеличи средната продължителност на живота ни. Според учените хората, в чиято диета присъства постоянно тази храна, са по-малко податливи на редица животозастрашаващи хронични заболявания, като хипертония и сърдечно-съдови заболявания.

Първоначално изследователите провели експеримент върху лабораторни мишки, като редовно давали на гризачите веществото полиамин, съдържащо се в сиренето.

В хода на изследването експертите също установили, че поради ефекта на полиамин, клетките започнали да се отърват от токсините и от собствените си дефектни елементи по-интензивно. Учените казват, че този процес е много полезен за поддържане на здравето и може дори да насърчи подмладяването.

При по-късно направено проучване се оказало, че при любителите на сирената рискът от развитие на сърдечна недостатъчност е с 40% по-нисък в сравнение с тези, които не ядат този продукт. Заключението се основава на анализ на данните, събрани по време на проучването на 800 италианци. сн.асоциативна

Материалът Сензационно откритие: Яденето на един продукт удължава живота и ни подмладява… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Заев се извини за „грешката“ с Илинденското въстание

http://www.transmedia.bg/2018/08/10/%d0%b7%d0%b0%d0%b5%d0%b2-%d1%81%d0%b5-%d0%b8%d0%b7%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%b3%d1%80%d0%b5%d1%88%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81-%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d0%bd%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%81/

Премиерът на Македония Зоран Заев се извини във Фейсбук на „приятелите и братята“ българи за определеното от него като македонско Илинденско-Преображенско въстание. Това той заяви на 4 август  в интервю за 1ТВ, а от българска страна последваха остри обществени реакции.

В извинението Заев казва, че коментарите са направени по „невнимание“ и са „грешка“.

Извинението дойде само един ден, след като премиерът Бойко Борисов заяви, че ще си спомни изявлението на Заев, „когато дойде време България да изкаже своето становище за присъединяване на Македония към ЕС“.

Ето какво написа Заев:

„Виждам, че в приятелска България се отвори обществен дебат и дори се повдигна въпросът дали нашите две страни и двата народа градим ИСКРЕНО приятелство и сътрудничество.

Искам да призова всички граждани, дори критиците в Македония и България, да нямат дилема, дали приятелството и сътрудничеството са искрени.

Ние вече повече от една година честваме общи части от историята на двата народа, няколко пъти отбелязахме заедно исторически събития. Аз съм първият министър-председател на Македония, който се поклони пред паметника на Гоце Делчев в България (Благоевград) по време на съвместното честване на празника.

Преди това моят приятел, господин Борисов, стана първият български премиер, който се поклони пред гроба на Гоце Делчев в Македония (Скопие) при съвместното отбелязване на празника. Заедно двамата премиери се поклонихме и пред паметника на цар Самуил в София. Заедно в Рим, във Ватикана, тази година чествахме Светите братя Кирил и Методий, общите славянски просветители. Премиерът Борисов дойде в Скопие, за да се поклани на паметника на еврейския холокост.

Скъпи приятели и братя от България, вярвайте, че искрено изграждаме приятелство, което беше загубено преди няколко десетилетия. Това беше загуба за двете страни. Открихме отново нашия приятел и брат. Нека не позволяваме да се връщаме назад. Това е наш дълг пред децата ни. Понякога ние, политиците, може би не сме достатъчно внимателни, понякога правим и грешки, но ви уверявам, че това е само невнимание, защото искрено искаме сътрудничество и приятелство и именно поради това подписахме Договора за добросъседство и приятелство.

Нима можем да забравим как премиерът Борисов и министърът Захариева се бориха за Македония в Съвета на министрите на ЕС и Съвета на Европа, за да получи Македония дата за започване на преговори с ЕС? Те се бориха, все едно го правеха за своята страна.

Не можем да се правим на слепи и глухи, когато виждаме и чуваме всичко, което България направи и успя в това да помогне на Македония да получи поканата за членство в НАТО? Не видя ли цяла Европа как България помага на Македония и Западните Балкани да се доближат до Европейския съюз?

Никога няма да забравим това приятелство, което е доказано на дело. Ние сме благодарни и много уважаваме това. Затова ще отбелязваме и празнуваме миналото ни заедно и на основите на това минало ще продължим да изграждаме нашето общо бъдеще. Заедно ще бъдем като едно семейство в единство със съюзниците от Европейския съюз и НАТО“.

Хакери могат да превземат сателитните връзки

https://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/hakeri-mogat-da-prevzemat-satelitnite-vryzki-6085351

Нивото на сигурността на сателитните комуникации е много ниско и създава опасности

Достъпът до Търговския регистър е временно спрян

https://www.24chasa.bg/novini/article/7003872

Достъпът до Търговския регистър е временно спрянПоради технически проблем достъпът до информационната система на Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел, е временно преустановен, съобщават от регистъра.  Ангажирани са всички поддържащи фирми, както и IT експерти от Агенция по вписванията. Работи се по отстраняване на проблема,

Полицаите откриха: 320 литра нелегален алкохол, пистолет и патрони в Сапарева баня

http://www.struma.com/krimi/policaite-otkriha-320-litra-nelegalen-alkohol-pistolet-i-patroni-v_137758/

Досъдебно производство е започнато в РУ Дупница вчера срещу 46-годишен мъж от Сапарева баня.

При извършена проверка в имота му служителите са открили и иззели 320 литра наливен алкохол без български акцизен бандерол и газов пистолет – нерегистриран, с 40 патрона за него. Уведомен е дежурен прокурор.

В. Анастасова

Нов протест на животновъдите в Ямболско

https://www.actualno.com/society/nov-protest-na-jivotnovydite-v-jambolsko-news_689207.html

Животновъди излязоха отново на протест на кръстовището на Шарково, Елхово и Болярово. “Не се осъществиха, обещаните коридори за изкупуване на агнета и шилета“, обясни Георги Дражев от Гражданско сдружението Движение Антимафия, който е един от организаторите на протеста от: “Хората в момента не могат да си продадат животните, които им останаха блокирани заради карантината. Има късни агнета и най-добрият момент е този, защото на 20-ти август е Курбан байрам и цените

Лекари доброволци преглеждат възрастни хора по селата

http://www.cross.bg/hora-iiordanova-fondatziya-1581210.html

/КРОСС/ Лекари от "Александровска болница" и стипендианти от програмата "Готови за успех" обикалят и преглеждат безплатно по селата възрастни хора по съвместния проект „Забавно лято, грижовна есен“ на фондация „Направи добро“ и фондация „Because“. Проектът бил замислен с фокус върху произвеждащите тютюн райони на страната, но впоследствие е бил разширен към Северозападна България. През тази година са били преглеждани възрастни хора в близо 40 села.  Подкрепата за по-качествен живот на възрастните хора в България е дългосрочна кауза на фондация „Because“, която оперира с фонда „Нашите родители“, обясни в предаването „Преди всички“ Веселина Йорданова от неправителствената организация. "Имаме всякакви истории. Възрастните хора от селата са гостоприемни. Правят им баници. Подаряват им бродирани неща. Пият с тях кафе. Понякога това дори е по-важното - общуването, освен да премерим кръвното", разказа тя и уточни, че по време на прегледите са открити тежки нелекувани досега заболявания при възрастните хора. На някои от младите стипендианти тези програми помагат да останат в България, вместо да изберат пътя към кариера в чужбина, каза още Йорданова

Кратки новини: Заради технически проблем Търговският регистър няма да бъде достъпен днес

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/08/10/3294393_kratki_novini_zaradi_tehnicheski_problem_turgovskiiat/?ref=rss


"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Заради технически проблем Търговският регистър няма да бъде достъпен днес<br /><br />Достъпът до информационната система на Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел е временно преустановен, съобщиха от Агенцията по вписванията. По първоначална информация проблемът...

Проверяват фирма "Аркус-сигурност Бургас", в която е работил Митьо Очите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7003865

Проверяват фирма "Аркус-сигурност Бургас", в която е работил Митьо ОчитеСпециализираната прокуратура възложи на Националната агенция за приходи и Национална полиция проверка на дружество "Аркус-сигурност Бургас" и свързаните с него физически и юридически лица. Това става ясно от съобщение на прокуратурата. Проверката се възлага във връзка с разследване на специализираната прокуратура на организирана престъпна група за

Три катастрофи с трима пострадали за едно денонощие във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=379594

Трима са пострадали за денонощие при катастрофи, съобщават от варненската полиция. На 9 август, около 16:05 часа, на АМ "Хемус", в района на Провадия, в посока Шумен, е възникнало произшествие. 59-годишен водач от Разград, след спукване на гума, губи контрол над колата и се преобръща в крайпътна територия.

Дупничанин в ареста! Полицаите го заловиха да шофира дрогиран, намериха в джоба му...

http://www.struma.com/krimi/dupnichanin-v-aresta-policaite-go-zaloviha-da-shofira-drogiran-nameriha_137757/

Снощи дупнишки полицаи са задържали 47-годишен мъж за управление на МПС след употреба на наркотични вещества. Проверката е извършена в Дупница с техническо средство, при последвалия обиск у него е открито и иззето пликче със 7.58 грама кокаин.

Видът на наркотичното вещество е установен с полеви наркотест. Задържаният ще остане 24 часа в полицейския арест.

По случая е започнато досъдебно производство в РУ Дупница, уведомен е дежурен прокурор.

В. Анастасова

Хеликоптер и цивилни автомобили дебнат за нарушители на пътя

https://offnews.bg//112/helikopter-i-tcivilni-avtomobili-debnat-za-narushiteli-na-patia-686010.html

Хеликоптер на Гранична полиция ще следи за агресивни шофьори по магистралите в посока към черноморските курорти. Той ще облита магистрали, натоварени пътища и ще следи за нарушения като придвижване в аварийната лента например.

Хеликоптерът е снабден с камера, която има възможност да заснеме регистрационния номер на автомобила на нарушител на пътя, като съответно информацията ще бъде предавана по въздух на патрулите на пътя. Включването на летателната машина е част от специализираните акции, които МВР провежда, за да осигури превантивната дейност и да доведе до намаляване на пътните инциденти по пътищата в страната, съобщи тази сутрин главен инспектор Росен Рапчев от Пътна полиция, цитиран от БГНЕС.

В следенето на нарушители ще бъдат включени и необозначени автомобили, които също ще подават информация на пътните патрули.

Контролът ще е в цялата страна и той ще се осъществява с полицейски патрули от 148 мобилни и 51 стационарни камери.

Статистиката показва, че през летните месеци се наблюдава ръст с около 10% на пътните инциденти със загинали по пътищата в сравнение с останалите месеци на годината.

Шефът на бургаската Пътна полиция каза, че в снощната акция са образувани 11 досъдебни производства срещу водачи употребили алкохол и наркотични вещества.

Инспекторът подчерта, че вече се наблюдава и засилване на движението на гастарбайтери от и към Западна Европа и каза в аванс, че една от следващите акции включва раздаването на флаери на турски, английски и на немски език на гранично-контролните пропускателни пунктове в страната, с които ще информират гражданите за най-честите нарушения, които правят гастарбайтерите на територията на България и мерките, които МВР предприема спрямо тях.

Рапчев добави още, че полицията ще продължи с акции по пътищата през целия летен сезон и всеки ден ще имат различен фокус. Новост в проверките е и включването на служители на служба "Контрол на обществените средства" (КОС), които  ще проверяват шофьорите за оръжия и боеприпаси

Технически проблем спря информационната система на Търговския регистър

http://www.cross.bg/registur-turgovskiya-sistema-1581209.html

/КРОСС/ За възникнал технически проблем със информационната система на Търговския регистър съобщават от Агенция по вписванията. Поради технически проблем достъпът до информационната система на Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел, е временно преустановен. Ангажирани са всички поддържащи фирми, както и IT експерти от Агенция по вписванията. Работи се по отстраняване на проблема, като предвид сериозността му се очаква същият да се разреши в рамките на минимум 8 часа. Молим да ни извините за причиненото неудобство.  

Перничанка хвърли през терасата си 3 000 лева на ало измамник

https://www.24chasa.bg/novini/article/7003864

Перничанка хвърли през терасата си 3 000 лева на ало измамникПерничанка е измамена с 3 000 лева, съобщи ОД на МВР. На телефона на 77-годишната жена се обадил мъж, който заявил, че дъщеря й е приета в болница и се нуждае от средства за операция. Потърпевшата била заплашена, че ако не събере сумата от 3 000 лева, докторите няма да направят нищо за детето й. Така притеснената пенсионерката събрала парите,

Абсурд: БСП – Красна поляна

http://terminal3.bg/absurd-bsp-krasna-poljana/

„Венецуела ще продължи да бъде пример за демократично социалистическо развитие, за което мечтаят и другите народи в Латинска Америка.“

БСП – Красна поляна

Такова чудо не бе правено в България! Хеликоптер ще кръжи над пътищата, а на джигитите лошо им се пише

http://www.struma.com/obshtestvo/takova-chudo-ne-be-praveno-v-bulgariya-helikopter-shte-kruji_137756/

Машината ще облита магистрали, натоварени пътища и ще следи за агресивни шофьори на пътя, а супер камера ще снима номерата им

Гранична полиция се включва в следенето на трафика към морето. Машината ще облита магистрали, натоварени пътища и ще следи за агресивни шофьори на пътя, за такива, които се движат в пакет и за онези, които използват аварийната лента за придвижване. Хеликоптерът е снабден с камера, която има възможност да приближи регистрационния номер на автомобила, нарушител на правилата на движение, и да предаде информация от въздух на патрулите по магистралите и натоварените пътища. Икономисти с...

Продължава

На 66 години - много Удо и творчески младо (ВИДЕО)

http://clubz.bg/71734-na_66_godini_mnogo_udo_i_tvorcheski_mlado_video

Той е всичко, за което сте плащали още през 1983 г.

Удо Диркшнайдер е като изваден от формалин, без да изневерява дори на милитъри камуфлажните гащи, които носи оттогава.

Тежък галоп, запомнящ се припев в мажор и мелодични сола. Да - не соло, а сола...

Рецептата действа и при съвсем пресния хит на Удо One Heart One Soul.

Диркшнайдер е впечатляващ с това, че дори още като млада звезда изглежда вече сбръчкан и не особено привлекателен (дори "Ролинг Стоунс" сякаш са били по-младолики на по 30 г.!).

Макар че Accept се борят с англосакноската хегемония в рока от края на 1960-те, първият им албум идва едва през 1979 г. Спорно е дали без тях щеше да ги има Helloween, Primal Fear и др. продобни, та чак до Rammstein...

Кариерата на Удо обаче е във възход и днес на 66 г. нисичкият германец е истински Монстър ъф рок. Във визитката му има 10 студийни албума с Accept, 16 тави като себе си и съответно 2 плюс 7 концертни (един от тях от София).

Плюс куп ко-проекти, от които може би най-известен е този с Доро:

Е, стига да не обръщате внимание на произношението...

А това прекрасно парче от 2011 г., което го "върна в мача", едва ли се нуждае от представяне. Дето се казва - каквото повикало, такова се обадило...

Забележително е, че от Rev-Raptor - албума, от който е песента  I Give As Good As I Get, насам Удо има още 2 студийни "тави".

И така до 31 август, когато чакаме новото LP с недвусмисленото заглавие Steelfactory.

Освен това в прекрасна кондиция беше на култовия фестивал Wacken.

След зашеметяващото пребиваване на барабаниста Франческо Джовино в групата "Диркшнайдер", на столчето с палки в ръка вече е синът на Удо - Свен. Както го е подкарал, скоро може и някой внук да засвири с неостаряващия глас на Accept.

През много от годините му помага оригиналният барабанист на Accept, а после китарист Щефан Кауфман. Който, за съжаление, вече "слезе от тур буса" и е само продуцент.

А за разкош на най-запалените олд-скуулове, ето един сегашен прочит на Accept на Princess of the Dawn.

 

 

Повечето британци искат втори референдум в случай на Брекзит без сделка с ЕС

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/08/10/3294379_povecheto_britanci_iskat_vtori_referendum_v_sluchai_na/?ref=rss


Ако разговорите с Брюксел за излизането на Великобритания от Европейския съюз завършат без сделка, 50% от британците биха предпочели ново гласуване за Брекзит. Едва 25% биха оставили решението за бъдещето на страната в ръцете на депутатите. Това показа ново проучване на YouGov, проведено сред 10 хил. души, предаде "Политико".<br /><br />Дори и без провал на преговорите одобрението за втори референдум е силно, като 45% подкрепят идеята за обществен вот за резултата, 34% са...

Дъщерята на Шарлопов вдига нов хотел за 4 млн., разширява империята на баща си

http://www.varna24.bg/news/808461.html

Половин година след смъртта на един от най-успешните бизнесмени у нас – Стефан Шарлопов, ...

Цeнитe нa пeтpoлa oт eтaлoннитe мapĸи cлaбo ce пoĸaчвaт

http://econ.bg/Новини/Цeнитe-нa-пeтpoлa-oт-eтaлoннитe-мap-и-cлaбo-ce-пo-aчвaт-_l.a_i.764138_at.1.html

Цeнитe нa пeтpoлa oт eтaлoннитe мapĸи cлaбo ce пoĸaчвaт в нaчaлoтo нa пeтъчнaтa тъpгoвия cлeд двe cecии нa пoнижeниe нa фoнa нa нeгaтивнитe...

До 23 август се приемат оферти на кандидати да ремонтират три софийски гари

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/08/10/3294417_do_23_avgust_se_priemat_oferti_na_kandidati_da/?ref=rss


Обявена е обществена поръчка за избор на изпълнител за модернизиране на три софийски железопътни гари, съобщиха от министерството на транспорта. Възложител на поръчката е НК "Железопътна инфраструктура", а крайният срок за подаване на оферти е 23 август 2018 г.<br /><br />Предвидено е строителните дейности за гарите да започнат в началото на следващата година, като се очаква да приключат през 2020 г.<br /><br />Общата стойност на проекта е 7.4 млн. лева, от...

Частните фондове ще гарантират минимален размер на втората пенсия

https://frognews.bg/novini/chastnite-fondove-shte-garantirat-minimalen-razmer-vtorata-pensiia.html

Частните пенсионни фондове ще трябва да гарантират минимален размер на втората пенсия, предвижда представеният вчера проект на промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО). Това обяви в предаването „Тази сутрин” на bTV социалният министър Бисер Петков.

Прокуратурата проверява работодателя на Митьо Очите

https://offnews.bg//temida/prokuraturata-proveriava-rabotodatelia-na-mitio-ochite-686009.html

Специализираната прокуратура възложи на Националната агенция за приходи и Главна дирекция „Национална полиция“ при МВР проверка на дружество "Аркус-сигурност Бургас" и свързаните с него физически и юридически лица, съобщават от държавното обвинение.

Фирмата, в която собственици са общинският съветник от БСП Бенчо Бенчев и бившият директор на "Криминална полиция" в областната дирекция на МВР в Бургас Иван Владимиров, е ползвала услугите на Очите, който намирал клиенти и обекти за охраняване. 

Прокуратурата е възложила проверката заради разследването срещу организирана престъпна група за рекет, телесни повреди, разпространение на наркотици. По делото към наказателна отговорност са привлечени 10 лица за извършени престъпления по чл. 321, чл. 330 и чл. 213 от НК.

При проведената на 2 август 2018г. специализирана акция на територията на Бургаска област бяха претърсени над 30 различни адреса, включително и офиси на фирми и домове. В някой от тях бяха открити пари, оръжия, боеприпаси и черно счетоводство с бележки за суми, които трябва да се дадат на едно от обвиняемите лица – Д. Желязков.

Могат ли палестинците да се откажат от войната?

http://e-vestnik.bg/28473/mogat-li-palestintsite-da-se-otkazhat-ot-voynata/

Палестинец протестира на границата с Израел. Снимка: от тв екрана Мирът е по-труден от войната, но дали палестинците ще спрат да отхвърлят всички предложения, пита Дани Данон, постоянният представител на Израел в ООН, в статия за в. „Вашингтон таймс“. През цялата ни история Израел винаги е приветствал усилията за постигане на мир със съседите си,…

Материалът Могат ли палестинците да се откажат от войната? е публикуван за пръв път на e-vestnik.bg.

Бразилия достигна нов рекорд по броя на убийствата

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/08/10/3294392_braziliia_dostigna_nov_rekord_po_broia_na_ubiistvata/?ref=rss


Рекордните 63 880 души са били убити в Бразилия миналата година, което я прави най-смъртоносната година в историята на страната, се казва в доклад, цитиран от "Асошиейтед прес".<br /><br />Най-голямата държава в Латинска Америка е световният лидер по брой убийства. Бразилският форум за обществена сигурност, независима организация, която следи националните статистики, свързани с престъпността, и която е автор на доклада, каза, че организираната престъпност е една от...

30 000 жени горят с втора пенсия

http://www.struma.com/obshtestvo/30-000-jeni-goryat-s-vtora-pensiya_137755/

Ако доходността е положителна, размерът щял да бъде по-голям

Поне 30 000 жени горят с втората пенсия. Причината за това е, че първите, които ще имат право да се възползват от преференциите на частните фондове през 2021 г. ще бъдат от нежния пол, тревожи се в. „Сега“.

Средно годишно у нас се пенсионират по 90 000 души, като половината са жени. Тези от тях обаче, които са се осигурявали на средния доход в индивидуалната си партида ще имат натрупани 7874,42 лв., става ясно от изчисленията на социалното министерство.

Сумата ще...

Продължава

Директорът на Фонда за лечение на деца е подала оставка

http://www.moreto.net/novini.php?n=379590

Директорът на Фонда за лечение на деца е подала оставка. Мотивите на доктор Мариета Райкова са лични. Утре се очаква от здравното министерство да дадат повече информация. В последното време постът е един от най-проветривите.

Венцислав Айдарски завърши на 18-то място в плувния маратон на 10 километра

http://www.struma.com/sport/vencislav-aidarski-zavurshi-na-18-to-myasto-v-pluvniya-maraton-na_137754/

Българинът Венцислав Айдарски се класира на 18-о място в плуването на 10 км в открити води на европейското първенство в Глазгоу. 27-годишният състезател ПК Вихрен Санадански преодоля олимпийската дистанция за 1, 50:40.5 ч. Той изостана с 1:12. 3 мин. от олимпийския и световен шампион Фери Вертман, който спечели златния медал.

В надпреварата участваха 36-ма плувци, 35 от които стигнаха до финала. Вертман стигна до втората си индивидуална европейска титла на 10 км в открити води по...

Продължава

Американски военен самолет едва не се разби в Тексас (видео)

https://petel.bg/Amerikanski-voenen-samolet-edva-ne-se-razbi-v-Teksas--video-__277700

Военнотранспортен самолет на американските военновъздушни сили (ВВС) едва не се разби в Тексас. Инцидентът стана на летище в град Са...

Зоран Заев: Правим и грешки, но искрено желаем приятелство

https://petel.bg/Zoran-Zaev--Pravim-i-greshki--no-iskreno-zhelaem-priyatelstvo__277699

Снимка Булфото Виждам, че в приятелска България започна открит обществен дебат и дори се повдига въпросът дали ние, двете страни и двата...

„Райънеър” отменя полети от и до София

https://www.24chasa.bg/novini/article/7003857

„Райънеър” отменя полети от и до СофияЧетири полета от и до София на нискотарифната авиокомпания „Райънеър" няма да бъдат изпълнени в петък. Става дума за полетите от Брюксел и Берлин до българската столица, както и тези от София до двете чуждестранни летища, предаде NOVA.  Причината - стачка на пилотите, които искат по-добри заплати и условия на труд.

Д-р Георги Деянов оглави Фонда за лечение на деца в чужбина

http://clubz.bg/71733-d_r_georgi_deqnov_oglavi_fonda_za_lechenie_na_deca_v_chujbina

Д-р Георги Деянов е новият шеф на Фонда за лечение на деца в чужбина, който поема институцията от 20 август. Той е назначен със заповед на здравния министър Кирил Ананиев, след като вчера досегашният шеф д-р Мариета Райкова бе освободена по нейно желание. Интензивността и спецификата на работата били основните мотиви на д-р Райкова да напусне след близо 11 месеца на поста.

Новият шеф д-р Георги Деянов е бил главен експерт във Фонда за деца до май 2017 г. Преди това е бил част и от Изпълнителната агенция по трансплантации. Фондът продължава своята дейност и организация на работа, като следващото заседание на Обществения съвет е насрочено за 15 август 2018 г.

Как да преодолеем недостига на труд?

http://clubz.bg/71732-kak_da_preodoleem_nedostiga_na_trud

Недостигът на труд в българската икономика има както количествени (брой хора), така и качествени измерения (липса на необходимите умения в наличната работна сила). Това се казва в анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Доколкото количественият недостиг е пряко следствие от демографските процеси и ръста на икономиката, той може най-бързо и ефективно да бъде адресиран чрез повишаване на икономическата активност на населението и чрез привличане на чуждестранни работници (основно от страни извън ЕС).

За съжаление България не е позиционирана като атрактивна дестинация за по-високо квалифицирани специалисти, което прави качественият недостиг (или недостигът на умения) по-труден за адресиране чрез промени в миграционната политика. На тази карта могат да заложат страни като Германия, Холандия, Великобритания (доскоро) и други икономики, с чиито нива на заплащане и условия за работа и реализация е трудно да се мерим. В групата на трудните за привличане чуждестранни работници у нас влизат не само висококвалифицираните, но и средните специалисти, които са и едни от най-изявените "жертви" на образователната политика на страната ни и в частност баснословната липса на връзка между бизнеса и училищата.

По данни на Евростат относителният дял на българските индустриални предприятия, които определят липсата на подходящ труд като пречка пред разширяването на производството, достига рекордните 44% през второто тримесечие на 2018 г. при средно 19,3% за ЕС.

Решенията на този проблем почти винаги минават през образователната система. Преструктурирането на направленията в родното професионално образование и повишаването на привлекателността му обаче става бавно, а неговият дуален елемент е все още на фаза пилотни проекти. В същото време тихо протичащата промяна в структурата на наетите в преработващата промишленост подсказва накъде трябва да се насочат усилията. Някои традиционни производства, характеризиращи се със сравнително ниска добавена стойност (като производството на облекло), постепенно губят наети лица за сметка на по-перспективни сектори като производството на части за коли. Тази тенденция вече започва да оказва влияние и върху средното заплащане в преработващата промишленост, което на годишна база расте по-бързо от средното за страната през 10 от последните 12 тримесечия, за които има данни.

В много от тези сектори страната ни се радва на чуждестранен инвестиционен интерес, който обаче не може да бъда посрещнат с подготвени кадри. Това забавя общия икономически растеж, пречи на по-нататъшното интегриране на индустрията ни в международните вериги на предлагането и съответно ограничава възможностите за разкриване на по-високоплатени работни места.

Наред с осъвременяването на направленията в професионалното образование, някъде сред решенията на проблема с липсващите умения би трябвало да е и ученето през целия живот като мост между текущите квалификация и умения и търсените такива. За съжаление България е сред страните, в които най-малка част от населението на 25-64 години участва в учене през целия живот – едва 2,2% през 2016 г. при близо 11% за ЕС. В навечерието на кризата беше поставена стратегическа цел от 5% участие на населението до 2013 г. После същата цел беше преместена за 2020 г., но последните прогнози на МОН сочат участие от едва 2,7% вместо очакваните 5%.

Провалът тук може да се търси не само в правителствените политики в сферата на ученето през целия живот, но и в общата нагласа на голяма част от българите, които продължават да разглеждат образованието и квалификацията като етап в живота си, а не като продължаващ процес. Може да звучи фрапиращо, но ако изключим колегите им в Малта, българските работещи са гражданите на ЕС, които са най-силно убедени в непреходността на своите умения, напук на данните за производителността на труда у нас.

Едва 30% от работещите българи считат, че е много вероятно или умерено вероятно уменията им след 5 години да не отговарят на изискванията на пазара на труда. Средният дял за ЕС е 47%, а оптимизмът на българските работници ги нарежда не сред съседните ни страни от Централна и Източна Европа, където нивата са масово над 50%, а в компанията на Дания, Германия, Швеция, Австрия и Люксембург (виж изследването на Cedefop).

Ниският дял на участието на населението в учене през целия живот далеч не е единственият качествен индикатор, по който пазарът на труда притеснително наподобява този преди и по време на кризата. Данните за развитието на пазара на труда в България през последните две десетилетия подсказват, че той е силно чувствителен на промените в икономическата конюнктура и че страда от редица структурни проблеми. Образователната структура на безработните лица е на практика аналогична с тази през 2009 и 2010 г., активните мерки на пазара на труда продължават да са насочени не към преквалификацията, а към субсидирането на работни места, а ако изключим някои облекчения за наемането на работници от трети страни, трудовото законодателство почти не е мръднало. Тази пролет Кодексът на труда навърши 32 години.

Неяснотите продължават и по отношение на механизма за определяне на минималната работна заплата. Заявките на работодатели и синдикати за премахване на минималните осигурителни доходи и за въвеждането на механизъм за определяне на минимално заплащане по икономически дейности са освежаващи, но и те, както и редица други важни въпроси, останаха за наесен, въпреки че по въпросния механизъм се работи от години. Дори при постигането на някакво разбирателство обаче, реални промени няма да видим преди 2020 г., поне ако съдим по думите на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

Всичко това показва, че българският пазар на труда не може да се възползва максимално от благоприятната в момента икономическа конюнктура и остава в голяма степен изложен на същите рискове, които бяха налице в годините преди кризата. Добрите данни за заетостта и безработицата би трябвало да се използват като подходящ момент за вземане на важни решения, а не за тяхното „протакане”. Особено що се касае до образованието и преквалификацията като средство за намаляване на несъответствието в уменията, положителните резултати отнемат време.

10 пияни и дрогирани шофьори задържаха в среднощна акция в Бургаско

https://offnews.bg//112/10-piani-i-drogirani-shofiori-zadarzhaha-v-srednoshtna-aktcia-v-burgas-686006.html

Десет души, шофирали в нетрезво състояние и след употреба на наркотици, са задържали полицаи в Бургас по време на среднощна акция по Южното Черноморие.

Акцията е обхванала градовете Бургас, Несебър, Созопол, Поморие, Приморско и Царево. 

„В хода на цялата операция на територията на тези районни управления има извършени над 200 проверки на автомобили, 90% от тях – съпроводени и с проверка на алкохол", каза пред журналисти комисар Неделчо Рачев, началник на сектор „Охранителна полиция и КАТ” към ОДМВР-Бургас.

По думите му за тази цел на територията на област Бургас са разположени патрулни екипи с дрегери, като уточни че целта е ефективното и активно противодействие на водачите, управляващи МПС след употреба на наркотици, тъй като това е предпоставка за пътнотранспортни произшествия.

„Снощи за ефективно време от 4-5 часа има реализирани, образувани 5 бързи производства след употреба на наркотици, и 5 - след употреба на алкохол“, добави Рачев. По думите му за последните два месеца са установени 30 водачи, шофиращи след употреба на наркотици, и 126 – след употреба на алкохол.

Снощи само за час полицаите задържаха петима пияни и петима дрогирани шофьори.

В колата на един от арестуваните пътувало и момиче, което според униформените практикува най-древната професия. Тя също призна, че се дрогира. В колата бяха намерени наркотични вещества, информира Нова тв.

Полицията следи и за водачи без книжки, крадени коли или лица, обявени за общодържавно издирване.

За целите на акцията са командировани служители на „Охранителна полиция“ и от вътрешността на страната.

България се топи най-бързо, през 2050 г. ще сме 5,4 млн.

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/balgariya-se-topi-nay-barzo-prez-2050-g-shte-sme-5-4-mln

След нашата страна се нареждат Латвия, Украйна, Хърватия и чак тогава Румъния

Мъже под чехъл и жени-господарки ще влязат във "ВИП Брадър" тази есен! Кои са звездните участници...

http://www.struma.com/lyubopitno/muje-pod-chehul-i-jeni-gospodarki-shte-vlyazat-vuv-vip-bradur_137753/

 За първи път риалитито ще излъчва не от една, а от две къщи. Първата ще бъде луксозно женско царство, а другата – бедняшка квартира за представителите на силния пол. От шоуто вече обявиха, че новият сезон ще мине под мотото "Женско царство". Мъжете ще бъдат изцяло подчинени на жените. Те ще готвят, чистят, перат и ще мият чиниите, докато дамите няма да имат право на никаква домакинска работа. Те само ще раздават заповеди и ще могат да наказват подчинените си, ако не ги...

Продължава

Григор Димитров посочи Кевин Андерсън за фаворит

https://offnews.bg//tenis/grigor-dimitrov-posochi-kevin-andersan-za-favorit-686008.html

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров се класира за 1/4-финалите на турнира Мастърс в Торонто след трудна победа над Франсис Тиафо.

Българинът е щастлив, че отново, както и в мача срещу Фернандо Вердаско, успя да демонстрира характер в най-важните моменти и да стигне до успеха.

Следващият му съперник е южноафриканецът Кевин Андерсън. Григор не си прави илюзии и обяви, че съперникът му е фаворит в битката помежду им.

"Кевин Андерсън играе невероятно през цялата година. Статистиката сочи, че той е фаворит. Аз обаче съм мотивиран да продължа да се боря", заяви първата ни ракета.

"Не се концентрирам върху победите или загубите. Искам да напредвам, да подобрявам играта си. Последните дни определено са добри за мен.

Не се представям на максимума на възможностите си, но съумявам да постигна желания резултат. С всеки мач, с всяка точка трупам увереност, ставам по-стабилен на корта и нещата си идват по местата. Това е чудесна стъпка напред”, каза още Григор.

Откриха сирене на 3200 години в Египет

https://offnews.bg//offtopic/otkriha-sirene-na-3200-godini-v-egipet-686007.html

Учени археолози откриха в Египет сирене на най-малко 3200 години, пишат местни медии, цитирани от БГНЕС.

Сиренето, открито при разкопки в района на Сакара в околностите на Кайро, е направено от смес между краве, козе и овче мляко.

Откритието е направено от учени от италианския университет в Катания и специалисти от университета в Кайро. Резултатите от химическия анализ сочат, че сиренето, намерено в една от многобройните гробници в района, е произведено между 1290 и 1213 година преди новата ера.

Не се съобщава какви са вкусовите качества на млечния продукт.

В археологическия комплекс Сакара се намира най-древният египетски некропол. За най-ценен паметник там се смята стъпаловидната пирамида на Джосер. 

Три ключови жп гари ще бъдат модернизирани със средства от ОПТТИ

http://www.cross.bg/gari-podyyane-leva-1581208.html

/КРОСС/ Три ключови жп гари ще бъдат модернизирани със средства от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 (ОПТТИ). Одобрен е проектът за реконструкция на железопътните гари Подуяне, Искър и Казичене. Общата стойност на проекта е 7,4 млн. лева, от които безвъзмездната финансова помощ е в размер на 6,3 млн. лева. Предвижда се пълно обновяване на приемните здания и прилежащите перони, подобряване на конструктивното състояние на сградите, изграждане на системи за енергийна ефективност, внедряване на съвременни информационни и оповестителни системи, облагородяване и озеленяване на околните пространства.                     За да се запази автентичният вид на втората по големина жп гара в София – Подуяне е предвидено зданието и вграденият в чакалнята павилион да бъдат реставрирани.                      Към момента е в ход обществена поръчка за избор на изпълнител с три обособени позиции за трите железопътни гари. Възложител на поръчката е НК „Железопътна инфраструктура“, а крайният срок за подаване на оферти е 23 август 2018 г. Предвидено е строителните дейности за трите жп гари да започнат в началото на следващата година, като се очаква да приключат през 2020 г

Защо е наложително повишението на пенсионната възраст в Русия?

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/zashto-e-nalojitelno-povishenieto-na-pensionnata-vyzrast-v-rusiia-266255/

Застаряващото население и намаляващата раждаемост са само част от факторите, твърди журналистът Чавдар Стефанов

Участник в „Биг Брадър” и издирван от Интерпол се завърна след 9 месеца в дубайски затвор! Ето първите му думи

http://www.struma.com/sinya-lampa/uchastnik-v-big-bradur-i-izdirvan-ot-interpol-se-zavurna_137752/

След 9 месеца в арабски затвор един от най-колоритните участници в „Биг брадър” – Даниел Дечев, се прибра на 8 август в родината с ранен полет на нискотарифната самолетна компания, узна HotArena.

На летище София в 1,30 през нощта го посрещнаха приятели, притеснени, че младият мъж ще има нужда от помощ. Даниел изненада всички, появявайки се в добро настроение и усмивка.

„Нямам никакъв багаж. Никакви дрехи освен гащите и потника, с които пристигам. Нито...

Продължава

„Кулинарното наследство на България” е шанс българските читалища да представят местните традиции на национално ниво

https://www.24chasa.bg/novini/article/7003826

„Кулинарното наследство на България” е шанс българските читалища да представят местните традиции на национално ниво• Кулинарните фестивали са явление през последните 10 години, според Емилия Лисичкова, председател на Платформа Агора – организацията, подкрепяща развитието на българските читалища, в запазването и популяризацията на местните традиции. Кулинарната традиция е важна част от местното културно наследство,

В Добричка област събраха близо 21 хил. тона лавандула

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/v-dobrichka-oblast-sybraha-blizo-21-hil-tona-lavandula--266261/

Земеделските стопани добиха най-много лавандулов цвят - по 600 килограма от декар, в землищата на Каварна и Генерал Тошево

Проливните дъждове в Турция взеха първа жертва, наводнени са много жилища (Снимки, видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7003832

Проливните дъждове в Турция взеха първа жертва, наводнени са много жилища (Снимки, видео)Много жилища и офиси бяха наводнени и редица пътища бяха блокирани заради наводнения в турските черноморски окръзи Ризе и Орду, съобщават турските медии. Проливни дъждове, разразили се снощи в окръг Ризе, станаха причина за наводнения в района. Наводнени бяха къщи и магазини. Жителите на две наводнени сгради бяха евакуирани.

Медведев: Русия счита санкциите на САЩ за обявяване на икономическа война

https://www.24chasa.bg/novini/article/7003843

Медведев: Русия счита санкциите на САЩ за обявяване на икономическа войнаРусия ще разглежда като "обявяване на икономическа война" евентуалното приемане на втора вълна от американски санкции и ще реагира с всички средства, с които разполага, предупреди днес руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от Франс прес и БТА. Вчера САЩ обявиха, че ще наложат на Русия нови икономически санкции във връзка с отравянето на бивш

Горските служители във Варна са в готовност за реакция при пожари

http://www.moreto.net/novini.php?n=379554

Горските служители във Варна са в готовност за реакция при възникване на пожари. Над 2300 служители от регионалните дирекции по горите, държавните предприятия и държавните горски и ловни стопанства ще дават денонощни дежурства, научи Moreto.

В Буенос Айрес започна фестивалът на тангото

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7003846

В Буенос Айрес започна фестивалът на танготоФестивал на тангото и световен шампионат по този танц започна в Буенос Айрес, предаде ТАСС. Във фестивала ще участват над 2000 танцьори, музиканти и певци от Аржентина и други страни. Стартът на фестивала и шампионата бе даден с концерт на известния изпълнител на бандонеон и композитор Нестор Маркони в културния център "Усина дел арте" в

Дева Мария се нарежда на 12-то място сред най-влиятелните жени

https://www.actualno.com/curious/deva-marija-se-narejda-na-12-to-mjasto-sred-naj-vlijatelnite-jeni-news_689205.html

Британският вестник "The Guardian" публикува класация на най-влиятелните жени в историята на човечеството. Тя се основава на списъка "100 жени, променили света", който съставиха експерти от списанието "BBC History Magazine", информира БГНЕС. Дева Мария е поставена след Алиенор Аквитанска (дъщеря на херцога на Аквитания Гийом X, съпруга на френския крал Луи VІІ и кралица на Франция, а по-късно съпруга на английския крал Хенри II и кралица на Англия). На първо място

Новата Жена прилеп: гей в живота и на екрана

https://www.avtora.com/novata-jena-prilep-gei-v-jivota-i-na-ekrana/

Настъпва ерата на новите супергероини. Американският телевизионен канал CW покани за ролята на Жената прилеп 32-годишната австралийка Руби Роуз Ruby Rose, известна с хомосексуалната си ориентация. Тя ще се присъедини към другите супер герои на DC Comics, които получават филмова реализация, като Стрелата, Светкавицата и Супергърл.Жената прилеп обаче ще бъде първата филмова супергероиня с неприкрити гей наклонности.Самостоятелните серии за Жената прилеп, чието истинско име е Кейт Кейн, трябва да бъдат готови за телевизионния сезон 2019-2020 в САЩ. Героинята се описва като изключително трениран уличен боец и поборник за социална справедливост.В Instagram актрисата сподели, че за нея тази покана е

"Две хубави очи - музика лъчи" умилява върху фасадата на училище

http://www.varna24.bg/news/808456.html

Един от най-емблематичните цитати на Яворов ще посрещне учениците на едноименната пловдивска ...

Преглед на икономическите теми в печата, 10 август

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-10-август_l.a_i.764137_at.1.html

"Фoндoвeтe щe гapaнтиpaт минимaлнa втopa пeнcия"  Haтpyпaнoтo в личнитe пapтиди щe мoжe дa ce изплaщa пoжизнeнo, paзcpoчeнo или eднoĸpaтнo...

Частните фондове ще гарантират минимален размер на втората пенсия

https://offnews.bg//obshtestvo/chastnite-fondove-shte-garantirat-minimalen-razmer-na-vtorata-pensia-686005.html

Частните пенсионни фондове ще трябва да гарантират минимален размер на втората пенсия, предвижда представеният вчера проект на промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО). Това обяви в сутрешния блок на бТВ социалният министър Бисер Петков.

Проектът предвижда втората пенсия от универсалните пенсионни фондове да се изплаща, когато осигуреният навърши пенсионна възраст или по желание – година по-рано.

Ако натрупаните средства в партидата надхвърлят определен праг – ще се дава пожизнена пенсия, ако са под този праг – ще се дава пенсия само за определен срок, ако пък сме натрупали твърде скромна сума – ще можем да я изтеглим накуп.

Пожизнените пенсии няма да се унаследяват за разлика от тези за определен срок, уточни социалният министър.

По думите му първите пенсионери, които ще получават пари от универсалните пенсионни фондове, ще са през 2021 г. за жените и през 2024 г. за мъжете. Не за всички обаче ще има достатъчно натрупани пенсии за пожизнено изплащане, уточни той.

Проектът на промени предвижда сумата в универсалните пенсионни фондове да се изплаща накуп или в рамките на една година, ако е по-малка от три минимални пенсии (600 лв. в момента).

За парите за децата с починал родител/родители Петков напомни, че от следващата година тези без право на наследствена или персонална пенсия ще имат право на помощ от държавата, която ще е минимум 113 лв. Точният размер ще се определя с бюджета за всяка година. Очаква се от новата помощ да се възползват около 2400, каза Петков.

По повод исканията на родителите на деца с увреждания той обясни, че министерството прави всичко възможно тези искания да бъдат удовлетворени. От депутатите зависи дали ще се приеме Законът за личната помощ, напомни социалният министър.

Григор Димитров играе 1/4-финал в Торонто от 19,30 ч

https://www.24chasa.bg/sport/article/7003835

Григор Димитров играе 1/4-финал в Торонто от 19,30 чГригор Димитров ще играе в 19,30 ч бълг. време четвъртфинала си на турнира в Торонто с Кевин Андерсън. Мачът между двамата е на Централния корт. След тях излизат шампионът от миналата година Александър Зверев и Стефанос Циципас. който отстрани Новак Джокович.  Димитров има 6:1 победи срещу финалиста на "Уимбълдън"  Андерсън.

Към кмета за ремонтите: египтяните с пирамидите са били по-бързи

http://clubz.bg/71731-kym_kmeta_za_remontite_egiptqnite_s_piramidite_sa_bili_po_byrzi

Египтяните вероятно са построили пирамидите по-бързо отколкото Столична община извършва ремонтите в града това лято. Защо едно и също трасе не се реновира наведнъж, а на парче. Къде е достъпът за инвалидни и детски колички, немислимо е и придвижването на линейка, пожарна, полицейска кола. Новият тротоар на ул. "Солунска" прилича на ръчно и несръчно тъкана шарена черга и се "връзва" чудесно с безобразната настилка по бул. "Витоша". Районният кмет да обиколи с бебешка количка, инвалидна количка или скутер, за да види как хората бедстват по тротоарите и улиците...

Така звучат една малка част от въпросите и заключенията на столичани относно тазгодишните ремонти, парализирали не само центъра на столицата, но и някои квартали.

Както Клуб Z писа, преди седмица общинската съветничка от ДСБ Марта Георгиева обяви, че е подготвила списък от 19 въпроса към столичния кмет Йорданка Фандъкова по този повод.

Граждани, живеещи в центъра, собственици на търговски обекти и природозащитници се оплакват, че имат ограничен достъп до домовете си, търпят загуби, за които няма да бъдат обезщетени, както и че неправомерно се изсичат дърветата на площад "Славейков". Георгиева призова софиянци да й изпращат и своите питания и коментари, за да бъдат включени към "въпросника" до Фандъкова.

Ето какво тормози столичани:

"Абсолютно невъзможно е по проходите покрай ремонтите да се преминава с инвалидна количка, с детска количка, дори и за хора с помощни средства като патерици. Навсякъде дебнат дупки, ламарини, прегради. Сладкарско магазинче "Аби" са затворили магазина си на "Графа" до приключване на ремонта към "Попа". Днес в 16 часа бях първият клиент, който си купи обувки в магазина - цяло изпитание е за мен, млада и здрава, да стигна, а какво остава за възрастни хора, за родилки или за малки деца с колички? Немислимо е да стигне линейка, пожарна, полицейска кола и съм сигурна, че за живеещите наоколо е тормоз непрекъснатия шум и прахоляк, срещу който не се прави нищо - надничах, не видях някъде да мокрят и да почистват." (Весела Николаева)

"Днес след обяд от вибрациите от ремонта на пл. "Славейков" паднаха двете мраморни плочи от тавана на централния вход на Столичната библиотека. На сигнал, подаден към комисията по бедствия и аварии - отговорът е: "Обърнете се към медиите". И това ако не е безочие.. .Вече имах удоволствието да се спъна здраво - новият тротоар на ул. "Солунска" прилича на ръчно и несръчно тъкана шарена черга и се "вързва" чудесно с безобразната настилка по бул. Витоша" (Мария Илиева)

"За нивата на шум, на които са подложени гражданите живеещи и работещи в района, е добре също да се попита. Допустими ли са и защо плочки се режат на място, а не извън жилищните зони." (Александър Мануилов)

"Реконструкцията на кръстовището на бул. "Цар Борис lll" и ул. "Житница" частично и заради метростанция е планирана за 45 месеца!!! 4 години планирани задръствания! Египтяните с пирамидите биха го построили по-бързо. За двама души с кирка и лопата 4 години са добър срок...." (Мартин Гълъбов)

"За сроковете на ремонтите и интезивността на ремонтните работи: Работи се бавно, само по няколко човека, които приключват работа преди 17.00 ч, никой не работи в събота и неделя. Бавните ремонти тормозят софиянци със задръствания, загуба на време, прекомерно замърсяване на въздуха от чакащите коли. Пример - бул. "България" е задръстен повече от месец за ремонт на 100 метра релсов път, който незнайно защо беше оставен неремонтиран при предишния ремонт на същото трасе". (Любен Цонков)

"Кв. "Гео Милев". Трагични тротоари, трагична паважна настилка, ями, локви, кал и паркинги около някога красивите кестени... Някой общинар или общинарка да са минавали да зърнат как се придвижват майки с колички, хора с проблеми, инвалиди... Да изреждам ли още? Навсякъде е така извън лъснатия уж център." (Кита Диамандиева)

До Марта Георгиева е писал и чилиецът Карлос Марилус, който е приложил и снимков материал:

"Работниците не почистват улиците при завършване на работата тротоарите. Ул. "Крум Попов" е един от най-натоварените и  дълги улици в "Лозенец" и почти нищо не се прави, за да се фиксират плочките на тротоарите, само 10 процента са фиксирани. Виждал съм възрастни хора да се спъват и падат, майки с бебешки колички да се борят със състоянието на тротоарите, да не говорим за неравномерните павирани улици, които повече от това да са идентичността на квартал "Лозенец", са проблем за колите. Моят син не може дори да използва скутера си. Мисля, че кметът на "Лозенец", ако имаме такъв, трябва да се опита да обиколи с бебешка количка, инвалидна количка или скутер, за да види как хората бедстват по тротоарите и улиците".

Георгиева продължава да събира въпроси. Горепосочените са малка част от изпратените. Те ще бъдат поставени пред кмета Фандъкова на следващата сесия на Столичния общински съвет.

Според проучване македонската партия ВМРО-ДПМНЕ е повишила рейтинга си

https://www.24chasa.bg/novini/article/7003797

Според проучване македонската партия ВМРО-ДПМНЕ е повишила рейтинга сиОпозиционната ВМРО-ДПМНЕ се е доближила до управляващия Социалдемократически съюз на Македония /СДСМ/ по рейтинг и ако утре в Република Македония има парламентарни избори, за СДСМ биха гласували 24,4 на сто от гражданите, а за ВМРО-ДПМНЕ само 0,4 по-малко, тоест 24 процента, показват цитирани от македонските медии резултати от проучване на

Госпожа „Стихийно бедствие” гостува на Двореца в Балчик

http://nakratko.bg/category/76/163148/


Гранд дамата на българския театър Стоянка Мутафова ще представи автобиографичната си книга „Добър вечер, Столетие мое” пред балчишката публика на 13 август /понеделник/ от 19ч в Каменна зала на ДКИ КЦ „Двореца” – Балчик.

Готвят забрана за опъването на палатки и хавлии върху дюни

http://www.moreto.net/novini.php?n=379584

Нова забрана за опъване на палатки и поставяне на хавлии и чадъри върху дюни по Черноморието предвижда проект за промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Тримата ресорни министри - на туризма Николина Ангелкова, на екологията - Нено Димов и вицепремиерът Валери Симеонов, обявиха, че основен проблем за крайбрежието и това лято ще останат къмпингуващите.

Иззеха спортни стоки при специализирана операция в Златни пясъци

http://www.varna24.bg/news/808454.html

Вчера в търговски обект, намиращ се в к.к. Златни пясъци, от служители на отдел «Икономическа ...

Дни на италианската култура в Двореца в Балчик

http://nakratko.bg/category/76/163147/


Дните от 11 до 25 август Двореца в Балчик посвещава на италианската култура. В Каммен зала на културния институт вече са подредени художествени произведения на трима италиански автора. Алесандро Киараппа, роден на 29.01.1994 г. в Пополи и живее в гр.

За година спестяванията с ръст от близо 10%

http://econ.bg/Новини/За-година-спестяванията-с-ръст-от-близо-10-_l.a_i.764135_at.1.html

Спестяванията на бизнеса и домакинствата в банките в края на юни достигат до 71,709 млрд. лева, като нарастват с 9,6% на годишна база, докато в края...

Бисер Петков: Частните фондове ще гарантират минимален размер на втората пенсия

https://www.actualno.com/politics/biser-petkov-chastnite-fondove-shte-garantirat-minimalen-razmer-na-vtorata-pensija-news_689199.html

Частните пенсионни фондове ще трябва да гарантират минимален размер на втората пенсия, предвижда представеният вчера проект на промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО). Това обяви социалният министър Бисер Петков. Проектът предвижда втората пенсия от универсалните пенсионни фондове да се изплаща, когато осигуреният навърши пенсионна възраст или по желание – година по-рано. Ако натрупаните средства в партидата надхвърлят определен праг – ще се дава пожизнена пенсия,

Учени предупреждават за причинените от смартфоните вреди на зрението

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7003828

Учени предупреждават за причинените от смартфоните вреди на зрението 
Учени от университета в Толидо предупреждават, че синята светлина, излъчвана от смартфоните през нощта, може да доведе до загуба на зрението, съобщава изданието Сойънс алърт, цитирано от БТА.  Причината е в това, че въпросното светлинно излъчване води до образуването на токсична форма на ретинала - химическо вещество,

Карлово остава без родилно отделение

http://www.cross.bg/karlovo-rodilno-kasa-1581207.html

/КРОСС/ Има опасност АГ-отделението в Карлово да бъде закрито. Въпреки че в родния град на Апостола се раждат около 350 деца годишно, Здравната каса спира финансирането, съобщава bTV. Медиците в отделението споделиха пред камерата на бТВ, че оборудването е толкова старо, че е достойно за музейни експонати, като дадоха пример с гинекологичния стол – той е на 40 години. Последното бебе родено в Карлово се казва Мартин, а вероятно ще остане и последното в историята. Най-близкото родилно е в Пловдив – на 60 км. Майката на Мартин споделя, че раждането е започнало през нощта и ако е трябвало да отиде до Града под тепетата, може би е щяло да има усложнение. Д-р Цветан Петров е единственият анестезиолог в родилното отделение на Карлово. За да има АГ-отделение обаче трябват поне двама, а заради липсата Здаравната каса спира парите.  Д-р Петров е сам. Друг желаещ да работи като анестезиолог при тези условия няма. Стартовата заплата за позоцията, от която зависи ще има ли родилно в радиус от 60 км, е 1000-1500 лева. В чужбина условията са в пъти по-добри. Единственият анестезиолог е на мнение, че не само заплащането, но и грижата за сградата, средата и оборудването отблъскват младите. Стопанин на болницата е общината. Според градската управа парите на болницата са спрени незаконно, а гастролиращите лекари на по половин щат от Казанлък запълват необходимата бройка анестезиолози.  Според кмета и зам

Спукана гума преобърна "Пежо" край АМ "Хемус"

http://www.varna24.bg/news/808453.html

Вчера, около 16:05 часа, на АМ «Хемус», в района на Провадия, в посока Шумен, е възникнало ПТП. ...

Турската лира се срина спрямо долара!

http://www.cross.bg/tyrtziya-otnosheniya-lira-1581206.html

/КРОСС/ Нов рекорден спад на турската лира спрямо американския долар. Тя вече се търгува за над 5,4 лири за долар. Причината – неуспешните преговори между американски и турски представители около наложените американски санкции срещу двамата турски министри на правосъдието и на вътрешните работи, в началото на месеца.Рестрикциите са заради задържането от Анкара на американския пастор Андро Брансън. Спадът на валутата започна в началото на седмицата. Пазарният шок донесе трус и на потребителите в Турция. Цялата ситуация се отрази негативно и на продавачите, предава Bulgaria ON AIR.Пастор Андрю Брансън, който беше задържан преди година и половина в Турция, е обвиняван за връзки с терористични организации.Турските политици не коментират случващото се на валутните пазари, но обикновените турци смятат, че обтегнатите отношения между двете страни не са единственият проблем.През тази година лирата загуби почти една четвърт от стойността си. Анализатори отдават това на желанието на Ердоган за по-голям контрол над паричната политика на страната.Изгледи икономиката на Турция да се върне към разцвета си няма. Инфлацията е почти 15 процента, а охладнелите отношения между Анкара и Вашингтон едва ли ще се подобрят скоро.

Нулевият меридиан. Преди 343 години започва строежа на обсерваторията в Гринуич

http://nakratko.bg/category/29/143851/


През юни 1675 година английският крал Чарлз II (1630–1685) нарежда в източните покрайнини на Лондон, на хълма Гринуич да се построи астрономическа обсерватория. Кралският указ е с дата 22 юни 1675 година.

Американско издание: България е сред държавите с най-бързо намаляващо население

https://petel.bg/Amerikansko-izdanie--Balgariya-e-sred-darzhavite-s-nay-barzo-namalyavashho-naselenie__277696

Снимка Булфото Американското издание „Бизнес инсайдър“ публикува материал, посветен на десет държави със сериозни демографски пробл...

Поляци качиха 8-годишно дете на триколка, а то с бясна скорост...

https://petel.bg/Polyatsi-kachiha-8-godishno-dete-na-trikolka--a-to-s-byasna-skorost---__277698

Снимка Булфото 8-годишно поляче пострада при пътен инцидент, предизвикан от самия него. Родителите на детето са го качили на ел.триколка ...

10 години Министерство на отбраната мълчи за скандални сделки по времето на Николай Цонев

https://petel.bg/10-godini-Ministerstvo-na-otbranata-malchi-za-skandalni-sdelki-po-vremeto-na-Nikolay-TSonev__277697

10 години Министерството на отбраната  крие и мълчи за скандални сделки и поръчки, осъществени по времето на министър Николай Цонев, съобщ...

Продават уникални рокли на Мерилин Монро

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/prodavat-unikalni-rokli-na-merilin-monro-6085355

Рокли и лични снимки, които са принадлежали на Мерилин Монро, ще бъдат показани в изложба, а след това и предложени на търг

Карлово остава без родилно отделение заради липса на лекари

http://nakratko.bg/category/58/163146/


Има опасност АГ-отделението в Карлово да бъде закрито. Въпреки че в родния град на Апостола се раждат около 350 деца годишно, Здравната каса спира финансирането.

Експерт за втората пенсия: Ще получаваме минимум това, което сме внесли (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7003811

Експерт за втората пенсия: Ще получаваме минимум това, което сме внесли (Видео)„Всеки, който се осигурява допълнително, при пенсиониране ще получи най-малко толкова, колкото са внесените осигурителни вноски на негово име”. Така Даниела Петкова от Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване обобщи пред NOVA готвените промени в Кодекса за социално осигуряване.

Забраняват палатки, хавлии и чадъри върху дюни

http://www.varna24.bg/news/808449.html

Държавата въвежда солени глоби за поставянето на палатки, хавлии, чадъри и други плажни ...

"Спаси София": Недопустимо велоалеите да се правят за сметка на тротоарите

https://frognews.bg/novini/spasi-sofiia-nedopustimo-veloaleite-praviat-smetka-trotoarite.html

Талантът на работещите в Столичната община да проектират инфраструктурата така, че да има възможно най-голям брой конфликти и всички участници в движението да са недоволни е впечатляващ.

Хеликоптер и невидими патрули ще ни следят по пътя към морето

http://www.varna24.bg/news/808443.html

В пика на туристическия сезон полицията предприема мерки за контрол по пътищата във връзка с ...

Отново Фестивал на хвърчилата във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=379540

За шеста поредна година огромни хвърчила ще изпъстрят небето над Аспаруховския плаж. Тази година Фестивал на хвърчилата – Варна се провежда на 18 и 19 август, научи Moreto.net. Традиционно фестивалът се провежда през третия уикенд на август, когато градът привлича многобройни гости от страната и чужбина, а организатор на събитието е Клуб „Асто – Въздушни чудеса“.

Фестивал на солта се провежда в Бургас

https://www.actualno.com/burgas/festival-na-solta-se-provejda-v-burgas-news_689201.html

Фестивалът на солта ще се проведе днес от 16.00 до 22.30 часа в района на Южно Атанасовско езеро – между басейните с луга, пространството „симБиотично“ и производственото хале на солниците. Това съобщиха от Българска фондация „Биоразнообразие“. Темата на шестото издание е „Солта на живота“ и както всяка година ще предложи разнообразни занимания за деца и възрастни, насочени към представянето и опазването на солниците и лагуна

Финалистката от "Х Factor" Йоана дебютира с "Да не спим"

https://www.avtora.com/finalistkata-ot-h-faktor-ioana-debiutira-s-da-ne-spim/

Финалистката от Х Factor Йоана дебютира с Да не спим. Песента е написана от румънския композитор и музикален продуцент Monoir, който е автор и на песента Together Вечерай, Радо на 4 Magic. Йоана е много специална. Принципно внимателно подбирам артистите, с които работя, тъй като имам и собствен лейбъл. Йоана е вдъхновяващ артист със сериозен потенциал. Искрено ѝ желая успех, казва композиторът. Песента на Йоана излиза и в българска, и в английска версия. Автор на българския текст е Любо Киров, който като член на журито в Х Factor никога не е крил симпатиите си към Йоана, въпреки че тя

"Северен поток 2" пропуска Дания

http://clubz.bg/71730-severen_potok_2_propuska_daniq

Компанията оператор на газопровода "Северен поток 2" - Nord Stream 2 AG, е подала заявление за алтернативен маршрут на тръбата в Дания. Пълният текст на комюникето обаче е недостъпен, предаде БТА.

По-рано Манфред Лайтнер, член на съвета на директорите на австрийската петролна компания OMV, която е един от партньорите по проекта, съобщи, че Nord Stream 2 е разработила алтернативен маршрут за газопровода, заобикалящ Дания, без оскъпяване на проекта.

Агенцията по енергетика на Дания потвърди, че е получила заявление за прокарване на Северен поток по алтернативен маршрут. 

Дания беше последната страна, чието разрешение се чакаше, за да тръгне тръбата. Но след като стана ясно, че такова вероятно няма да бъде получено, "Газпром" и партньорите смениха стратегията - и посоката на газопровода. Решението на проблема е полагането на тръбите в международни води на север от Дания.

До момента всички останали разрешения са издадени - от Русия, Германия, Финландия и Швеция, съгласили се газопопроводът да минава през тяхната икономическа зона. През май вече започнаха подготвителните работи по "Северен поток 2". 

 
"Северен поток 2" е разширение на съществуващия вече "Северен поток". Тръбата се прокарва по дъното на Балтийско море и свързва Русия с Германия. Дължината му е над 1200 км, а капацитетът - 55 млрд. куб. метра газ годишно. Планира се съоръжението да бъде пуснато в експлоатация в края на 2019 г.

Румънци от чужбина се събират в Букурещ на протест срещу произвола на властта

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/08/10/3294371_rumunci_ot_chujbina_se_subirat_v_bukuresht_na_protest/?ref=rss


На румънците в чужбина им дойде до гуша от произвола на правителството в Букурещ. Те внасят в страната по 3 млрд. евро годишно и сега под мотото #rezist се събират румънската столица на протест срещу властта, пише "Дойче веле". <br /><br />Към западните румънски граници се е устремила лавина от автомобили с британски, испански, италиански и германски номера. Румънците в цяла Европа вече от седмици се уговарят в социалните мрежи да заминат през лятната си отпуска за...

Русия и Китай блокираха опит на САЩ за налагане на нови санкции срещу Пхенян

https://www.24chasa.bg/novini/article/7003799

Русия и Китай блокираха опит на САЩ за налагане на нови санкции срещу Пхенян

Русия и Китай блокираха в Съвета за сигурност на ООН искането на САЩ за добавяне на руска банка, на севернокорейски служител и на две действащи в Северна Корея компании към санкционния списък на организацията, предаде Франс прес. Миналата седмица САЩ поискаха от ООН да бъдат замразени авоарите на търговска банка "Агросоюз", обвинена в това,

Икономиката на Япония се завърна към стабилен растеж

https://www.investor.bg/novini/130/a/ikonomikata-na-iaponiia-se-zavyrna-kym-stabilen-rastej-266257/

Според икономистите това е тенденция, която вероятно ще продължи заради по-високото заплащане и потребителски разходи

Dropbox надмина очакванията на Wall Street

https://www.investor.bg/web/456/a/dropbox-nadmina-ochakvaniiata-na-wall-street-266247/

Акциите обаче бяха подложени на разпродажба заради удължаване на блокиращия период, забраняващ продажба на книжа на ранни инвеститори

Посланикът на Израел в ООН: Мирът е по-труден от войната, но дали палестинците ще се откажат от оръжието

https://www.24chasa.bg/novini/article/7003784

Посланикът на Израел в ООН: Мирът е по-труден от войната, но дали палестинците ще се откажат от оръжиетоМирът е по-труден от войната, но дали палестинците ще спрат да отхвърлят всички предложения, пита Дани Данон, постоянният представител на Израел в ООН, в статия за в. "Вашингтон таймс". През цялата ни история Израел винаги е приветствал усилията за постигане на мир със съседите си, така е и днес. Дали този път палестинците ще се откажат от

Мила Робърт пусна поп кавър на култовата "Квартална кръчма" на Ивана

https://www.avtora.com/mila-robart-pusna-pop-kavar-na-kultovata-kvartalna-krachma-n/

Мила Робърт представи новия си интересен проект – песента Квартална кръчма. Тя възражда хита на Ивана от зората на поп фолка с чувство за хумор.В профила си във Фейсбук Мила Робърт сподели, че новият летен хит е записан и сниман за един ден. Чуйте го!

Паркирането на Морска гара се ограничава за седмица

http://budnavarna.bg/36844-parkiraneto-na-morska-gara-se-ogranichava-za-sedmitsa/

От 00:00 ч. на 12 август до 06:00 ч. на 20 август, временно се ограничава достъпът на моторни превозни средства до двата паркинга на Морска гара-Варна, съобщават от пресслужбата на пристанището. 

Временните ограничения се налагат във връзка с провежданите под егидата на Община Варна три последователни събития – „MTV Presents Varna Beach” (12 август), официалното отбелязване на Празника на град Варна (15 август) и „Varna Mega Rock” (18-19 август)

Материалът Паркирането на Морска гара се ограничава за седмица е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Кадиев: Не съм излъгал. Борисов и Цветанов са били при Бенчо. Затова си траят

https://offnews.bg//politika/kadiev-ne-sam-izlagal-borisov-i-tcvetanov-sa-bili-pri-bencho-zatova-686003.html

Лидерът на извънпарламентарната партия Нормална държава Георги Кадиев обяви, че не е излъгал за гостуването на Бойко Борисов и Цветан Цветанов в дома на скандално нашумелия общински съветник от Бургас Бенчо Бенчев.

Той обясни, че въпреки че общинарят, избран с листата на БСП, отрича, десетки хора са присъствали на срещата и това е причината лидерът и вторият човек в ГЕРБ да си траят по темата.

Ето какво написа Кадиев в личния си фейсбук профил:

Както обещах, ето синтез на това какво бих казал по бТВ тази сутрин (ако разговорът не се отплеснеше в съвсем друга посока, разбира се):

1. Запознах се с Бенчо по време на депутатска кампания в Бургас през 2005. Не бях го виждал 13 години, допреди 5-6 месеца, когато случайно се видяхме в ресторант в Бургас, до Пантеона. Поговорихме общи неща и между другото спомена това за Борисов и Цветанов, които му гостували вкъщи, докато още са били служители на МВР. Разправял го е на половин Бургас, а сега чета в негово интервю за gramofona.com от 08 октомври 2017, че "всички президенти и премиери са били вкъщи". Борисов е премиер от 2009 и естествено се отнася и за него. Сега Бенчо се отмята, предполагам са му казали да си мълчи. Най-нормалното е Борисов и Цветанов да отрекат или потвърдят. Нека го отрекат, нека ме нарекат лъжец, аз ще реша какво да предприема. Няма да го направят. Знаете ли защо? Защото са били там, имало е десетки други хора, охрана, гости и т.н., и никога не знаеш дали някой от тях няма да се разприказва. Затова и двамата просто ще си траят.

2. Този случай е поредна илюстрация на симбиозата между официална и неофициална власт. Хора като Бенчо има във всеки град и всяко село. Политиците ползват тях и те ползват политиците.

3. Този случай е и поредната демонстрация за това колко еднакво болни са партиите на прехода. Ползват едни и същи хора, едни и същи похвати, едно и също финансиране. Просто някои по-успешно, други - не. Само за последния месец има 3 примера за общи действия на управляващи и опозиция в ущърб на обикновените хора и малкия бизнес: приемането на закона за "редник Киро", приемането на закона за малките бензиностанции и случая с Бенчо Бенчев.

4. Преди БСП бяха хванали ГЕРБ натясно с Живко Суджука и хасковските далавери, сега - обратно. И така ще си играят на пинг-понг. Кой когото хване. От което обществото като цяло нищо не печели.

Изводът?

Няма да имаме нормална политика и #НормалнаДържава, докато няма нормално финансиране в политиката.
Чисти пари, спечелени от чист бизнес, без обвързващи ангажименти. Инвестиция в общото благо на общество и държава, не в решаване на конкретния проблем на даден бизнесмен.

Докато не се появят такива хора, готови буквално да инвестират в общото благо, съм скептик за промяната на България.
Защото сега, дали ще са ГЕРБ или БСП, или ще съм примерно аз (след като и ако съм се продал) особена разлика не виждам.

Медведев: Нови санкции от САЩ ще са обявяване на икономическа война

https://dnes.dir.bg/svyat/medvedev-novite-sanktsii-na-sasht-sa-obyavyavane-na-ikonomicheska-voyna

"Нашите американски приятели" трябва да разберат, че в отговор можем да използваме различни методи, предупреди руският премиер

Американските индекси приключиха сесията разнопосочно

http://econ.bg/Новини/Американските-индекси-приключиха-сесията-разнопосочно_l.a_i.764134_at.1.html

Американските индекси завършиха търговията в четвъртък без ясно изразена динамика, след като силните корпоративни отчети до голяма степен...

Законът за защита при бедствия ни прави беззащитни

https://www.actualno.com/viewpoint/zakonyt-za-zashtita-pri-bedstvija-ni-pravi-bezzashtitni-news_689045.html

Ако в най-скоро време не променят из основи Закона за защита при бедствия, срутищата, свлачищата и наводненията ще ни направят съвсем беззащитни. Безпределно е ясно на всички, че климатичните промени са факт, астихийни бедствия стават и ще стават все по-често. Съответно всички осъзнаваме болезнено, че твърде тромаво се реагира в ликвидирането на последствията от тях. Защо е така? Краткият отговор - защото ни е калпав законът. Знаете ли какво прави държавата, когато природата реши да ни изпит

Алекси Стратиев: Дрогирани и алкохолици се връщат на пътя след наказанието

https://frognews.bg/novini/aleksi-stratiev-drogirani-alkoholitsi-vrashtat-patia-sled-nakazanieto.html

„Нормативната уредба е достатъчно драстична, но има една линия в нашето законодателство, че законите се пишат, но никой не ги спазва.

Мая Стоицева: Със социалното министерство си играем на котка и мишка

http://www.cross.bg/horata-yvrezhdaniya-stoitzeva-1581205.html

/КРОСС/ "Не можем да разберем в какви точно интереси бъркаме с тази реформа, която искаме да направим за хората с увреждания." Това заяви в предаването "Преди всички" Мая Стоицева, представител на родителите на деца с увреждания в работните групи по законодателството за хората с увреждания. Тя алармира, че представяните на родителите варианти за обсъждане на законопроекта за хората с увреждания непрекъснато се променят и не е ясно преди предстоящото заседание на работната група към социалното министерство кой точно вариант ще се дискутира. Мая Стоицева уточни, че родителите са получили последния такъв снощи към 21 часа. „Ние вече се усещаме като да играем на котка и мишка с Министерството на труда и социалната политика. Работим от три месеца по този закон и само се лъжем“, коментира тя

Алекс Сърчаджиева: Останах погнусена от поругаването на гроба на майка ми (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7003790

Алекс Сърчаджиева: Останах погнусена от поругаването на гроба на майка ми (Видео)Актрисата Александра Сърчаджиева сподели, че е останала шокирана, след като преди дни вандали посегнаха на гроба на майка й - Пепа Николова. Открадната беше пластика на скулптора Георги Чапкъков, създадена в памет на голямата ни актриса. „Емоциите, които бушуват в мен, са изключително негативни и дори не знам как да ги изкажа.

САЩ очера плановете си за създаван космически въоръжени сили

http://www.moreto.net/novini.php?n=379587

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс очерта плановете на Вашингтон за създаването на нови Космически въоръжени сили до 2020 година. Пенс заяви, че е необходимо да се гарантира господството на Америка в космическото пространство при наличието на увеличени заплахи от Китай и Русия.

Опасни води? Река Малък Искър смени цвета си

http://www.struma.com/bulgariya/opasni-vodi-reka-maluk-iskur-smeni-cveta-si_137750/

Жителите на градовете и селата, през които минава реката, са силно притеснени

Зрители на Нова телевизия сигнализираха, че от две седмици река Малък Искър е необичайно оцветена. Сутрин е синя, следобед - зелена. Местните жители подават и сигнали на 112 за мъртва риба и се притесняват, че мътната вода стига до чешмите и дворовете им.

В четвъртък екип на телевизията отиде на място с проверяващите институции и на място завариха водите в друг цвят. Експертите обаче бяха категорични, че проблем с качеството на водата няма.

След първия сигнал за наличие на...

Продължава

Летни страсти: Битов скандал в Банско завърши с пожар…

http://regiona.bg/%d0%bb%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b8-%d0%b1%d0%b8%d1%82%d0%be%d0%b2-%d1%81%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b0%d0%bb-%d0%b2-%d0%b1%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%be-%d0%b7/

Панагюрец отиде на гости в къща в Банско, скара се със стопаните и ги подпали.

Със заповед за задържане до 24 часа, от полицейски служители на РУ-Банско, е задържан Д.К./36г./ от гр.Панагюрище.

Вчера  около 16:40 часа  след възникнал битов скандал, същият е запалил диван в кухня на къща в гр.Банско.Два екипа на пожарната в курорта са се отзовали на сигнала.

В резултат на огъня диванът е унищожен, а в къщата стените са опушени. За щастие няма пострадали.За случая е уведомена РП-Разлог. Образувано е досъдебно производство. сн.асоциативна

 

 

Материалът Летни страсти: Битов скандал в Банско завърши с пожар… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Трябва ли да има съдебна ваканция

http://clubz.bg/71729-trqbva_li_da_ima_sydebna_vakanciq

От 15 юли до 1 септември съдилищата в България „затварят” за съдебна ваканция. Това обаче не означава заключване на съдилищата с катинар, противно на масовото разбиране, защото магистратите не преустановяват изцяло своята дейност. Това, което обуславя използването на думата „ваканция”, е, че съдът спира да гледа дела в съдебни заседания, освен по най-спешните случаи, които са изброени в чл. 329, ал.3 от Закона за съдебната власт.

Със скорошните промени в Гражданския процесуален кодекс се внесе изменение, като беше отменен чл. 61, ал. 2, с което се реши сроковете по дела да не спират да текат по време на официалните празници и съдебната ваканция. Макар това да не задължава съдиите да насрочват заседания по време на ваканцията, по този начин ще се създаде допълнителна работа и на практика ще се премахне почивката на адвокатите през летните месеци.

Но защо се налага да съществува такава почивка?

Исторически съдебната ваканция възниква като период, който облагодетелства всички участници в процеса. В България съдебната ваканция е въведена още със Закона за устройството на съдилищата от 26.05.1880 г., като периодът, който е предвиден за почивка тогава, е месец и половина с начало 1 юли. В този период тече усилена земеделска работа и за страните, и за свидетелите, т.е. - би било загуба на ценно време да се явяват в съда, вместо да събират реколтата. Съдиите и администрацията в този период могат да използват отпуска си и да довършат насъбралата се през годината работа.

Днес съдебни ваканции съществуват в множество страни, масова практика е съдебна ваканция да има и в Европа. Периодите, в които съдилищата почиват, са различни. В България съдебната ваканция е уредена в чл. 329, ал. 1 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), където е посочено, че тя обхваща времето от 15 юли до 1 септември. В Германия периодът, в който се почива, е от 15 юли до 15 септември. В Обединеното кралство съдебната година е разделена на четири. За 2018 г. магистратите почиват от 1 януари до 11 януари, от 28 март до 10 април, от 25 май до 5 юни, както и от 31 юли до 1 октомври. Съдът на Европейския съюз също има лятна почивка - тя е от 16.07 до 31.08.  

По време на ваканцията съдът не спира да функционира напълно. Когато става дума за наказателни дела, по които има постановена мярка за неотклонение задържане под стража, дела за издръжка, родителски права и незаконно уволнение, дела по несъстоятелност, дела по Закона за защита от домашно насилие и други изброени в чл. 329, ал. 3 от ЗСВ, то съдът функционира изцяло и без прекъсване. По силата на чл. 329, ал. 4 от ЗСВ административните ръководители на съда и прокуратурата трябва да осигурят достатъчно съдебни състави и прокурори за разглеждане на тези дела и искания.

Произволното ползване на отпуски би създало хаос

Освен това съдебната ваканция е времето, през което съдии, прокурори и съдебни служители трябва да упражнят правото си на платен годишен отпуск – това гласи разпоредбата на чл. 336 от ЗСВ. Доброто функциониране на съдилищата зависи от екипната работа на всички негови служители. Фиксирането на период, в който работещите ще са по-малко натоварени и ще могат да излязат в отпуск, допринася за по-добрата работа на съда през останалата част от годината. Произволното ползване на отпуски би създало хаос, а това ще рефлектира и на страните, и на хода на делата. Особено отчетлива е необходимостта за единна съдебна ваканция, когато става въпрос за разглеждането на наказателните дела. Изискването за неизменност на съдебния състав при наказателните и някои граждански дела налага синхронизиран отпуск за съдиите от състава, а това благоприятства и изчистването на множество въпроси за съдебната администрация.

Съдиите, които не почиват, са ангажирани с много други дейности. Те използват това време да изготвят забавени през годината решения, участват в обучителни семинари, обновяват и допълват правните си познания, както и дават дежурства.

Намаляването на натовареността на най-натоварените съдии и по-балансирано разпределение на натовареността в системата може да обоснове намаляването на периода на съдебната ваканция, но цялостното ѝ премахване няма да доведе до положителен резултат, а само до хаос.

* Авторът Илия Димитров, е стажант в правната програма на ИПИ.

Институт за пазарна икономика

10 пияни или дрогирани шофьори са хванати при акция по морето през нощта

http://nakratko.bg/category/58/163145/


10 бързи полицейски производства за употреба на алкохол и наркотици са образувани при мащабната полицейска операция по Южното Черноморие тази нощ.

Извинение - и благодаря, макар и по-късно!

https://www.actualno.com/actualno/izvinenie-i-blagodarja-makar-i-po-kysno-news_688914.html

Уж е лято, уж е отпускарски сезон, уж (трябва) да няма новини, но гадостите по света и у нас не свършват. Повтаряме ги, потретваме ги, умножаваме ги – нали сме на работа. И забравяме да погледнем към доброто. А има нужда и то огромна. Не може да се живее все с лошия пример. Не може постоянно политически мизерии, престъпни деяния – убийства, грабежи, палежи, не може природни трагедии. Мозъкът загнива, душата оскотява – и лека-полека преставаме да сме хора. Затова,

Започна кастингът за Мис Варна

http://budnavarna.bg/36841-zapochna-kastingat-za-mis-varna/

Поп звездата Михаела Филева ще зарадва с най – новите си хитове гостите на един от най – престижните конкурси за красота в България – Мис Варна, научи BudnaVarna.bg.

Грандиозният спектакъл ще се проведе на 23.08 в зоната на Пристанище Варна.

В ролята на водещ отново ще влезе всеобщият любимец – Ники Кънчев.

Подготовката за най – очакваното събитие в морската ни столица – Мис Варна 2018 вече започна, а 24– те красавици – претендентки за титлата, усилено се готвят за надпреварата.

За всички момичета е осигурен екип от специалисти, които ги обучават в правилна походка, хореография, сценично поведение и артистичност.

Много емоции и забавления за миските, предизвикаха фотосесиите, реализирани по време на вълнуващ круиз по Черноморското крайбрежие с кораб.

Преди броени дни приключиха и снимките на индивидуалните видео – визитки на участничките в конкурса, в които всяка една от тях споделя интересни факти за себе си.

Натоварената им програма включва още ежедневни репетиции, благотворителни инициативи, както и много забавления

Материалът Започна кастингът за Мис Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Гордост! Новият Йордан Йовчев е от Благоевград! След легендата за финал на европейско се класира и гимнастика от Благоевград Димитър Димитров

http://www.struma.com/obshtestvo/gordost-noviyat-iordan-iovchev-e-ot-blagoevgrad-sled-legendata-za_137749/

 За първи път след неповторимия Йордан Йовчев България има представител на финала на прескок.

Това е състезателят на клуб Пирин 2011 Благоевград Димитър Димитров, който се класира в битката за разпределението на медалите. Димитров записа шеста оценка от 14.199 точки, като за финал на уреда се класират първите 8. Първи е представителят на Израел Андрей Медведев с 14.849.

Финалът е в неделя от 18:30 часа, като българският гимнастик дори е с шанс за медал предвид...

Продължава

Жена намери чанта с пари и лични документи и я предаде в полицията

https://www.actualno.com/goodnews/jena-nameri-chanta-s-pari-i-lichni-dokumenti-i-ja-predade-v-policijata-news_689197.html

25-годишна шуменка намери чанта с пари и лични документи и я предаде в полицията. На 9 август преди обяд Дана Богданова се движила по улица „Изворна“ в шуменския квартал „Дивдядово“. Дана Богданова забелязала зелена дамска чанта върху тротоара. След като не видяла никой наоколо, проверила и разбрала, че в чантата има лични документи и парична сума. Не се поколебала и веднага я донесла, за да я предаде в полицията. „Отворих да проверя какво

Три катастрофи с трима пострадали за едно денонощие

http://budnavarna.bg/36839-tri-katastrofi-s-trima-postradali-za-edno-denonoshtie/

Трима са пострадали за денонощие при катастрофи, съобщават от варненската полиция. На 9 август, около 16:05 часа, на АМ „Хемус“, в района на Провадия, в посока Шумен, е възникнало произшествие. 59-годишен водач от Разград, след спукване на гума, губи контрол над колата и се преобръща в крайпътна територия. Вследствие на инцидента мъжът получава контузни наранявания, прегледан е и освободен, без опасност за живота.

На 8 август, около 10:30 часа, на ул. «Подвис», е възникнало друго пътно произшествие. 38-годишен водач на лек автомобил от Варна, застига и блъска друга кола, движеща се пред него. Вследствие на инцидента 42-годишен водач получава контузия на кръст, прегледан е и освободен за домашно лечение, без опасност за живота.

Същият ден, но около 22:30 часа, на ул. „Кирил Шиваров“, е възникнало трето произшествие. 20-годишен водач на мотопед , поради неспазване на достатъчна дистанция, застига и блъска лек автомобил, който се движи отпред. Вследствие на инцидента мъжът получава контузни наранявания, прегледан е и освободен, без опасност за живота.

Материалът Три катастрофи с трима пострадали за едно денонощие е публикуван за пръв път на Будна Варна.

29 са ранени при катастрофи в страната през денонощието

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7003779

29 са ранени при катастрофи в страната през денонощието
Двадесет и девет души са ранени при 24 автомобилни катастрофи в страната през изминалото денонощие, съобщава пресцентърът на МВР. В София са станали 45 леки пътни произшествия и четири тежки с четирима

Година след бруталното убийство: Богаташът, заклал журналистката Ким Вал, бе зверски пребит в затвора

https://petel.bg/Godina-sled-brutalnoto-ubiystvo--Bogatashat--zaklal-zhurnalistkata-Kim-Val--be-zverski-prebit-v-zatvora__277695

Датският изобретател Петер Мадсен, осъден на доживотен затвор за бруталното убийство на шведската журналистка Ким Вал, бе бит в затвора. ...

Григор отново в първия мач на централния корт

https://petel.bg/Grigor-otnovo-v-parviya-mach-na-tsentralniya-kort__277694

Григор Димитров ще играе и днес на централния корт в Торонто. Мачът му от четвъртфиналите срещу Кевин Андерсън (РЮА) e първи по програма и щ...

Фондът за лечение на деца с нов директор

https://petel.bg/Fondat-za-lechenie-na-detsa-s-nov-direktor__277693

Снимка: novini.bg Д-р Георги Деянов е новият директор на Център "Фонд за лечение на деца". Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на з...

"Капитал": Как Данаил Папазов и Христо Ковачки ще получат 52 млн. лв. за няколко месеца

https://petel.bg/Kapital--Kak-Danail-Papazov-i-Hristo-Kovachki-shhe-poluchat-52-mln--lv--za-nyakolko-mesetsa__277690

Снимка Булфото От началото на август потребителите на ток плащат четирицифрени суми на всеки час на двама собственици на централи - тра...

Този уикенд: Дъжд от падащи звезди в небето

http://www.struma.com/bulgariya/tozi-uikend-dujd-ot-padashti-zvezdi-v-nebeto_137748/

Как да наблюдаваме метеорния поток Персеиди?

Дъжд от падащи звезди ни очаква този уикенд. Те са от метеорния поток Персеиди.

Когато Земята премине през останките от опашката на кометата Суифт-Тътъл, започва звездопадът на Персеидите. Може да ги забележите и тази вечер, но пикът им ще бъде в нощта на неделя срещу понеделник.

„Обикновено са песъчинки – от няколко микрона до няколко сантиметра най-много. Те затова и изгарят, защото са много малки. Засилват се в атмосферата, изгарят, и различните цветове са...

Продължава

Борисов пак обеща "Хемус" да е готова през 2024 г. (СНИМКИ)

http://clubz.bg/71728-borisov_pak_obeshta_hemus_da_e_gotova_prez_2024_g_snimki

Премиерът Бойко Борисов обеща магистрала "Хемус", която се строи само с пари от бюджета, да е изцяло готова през 2024 г.

"Хемус" се прави само с бюджетни пари, заяви днес във Варна Борисов. Той бе категоричен, че през 2024 г. магистралата ще е напълно завършена. Борисов съобщи, че на 16 август ще бъде направена първата копка на трасето на "Хемус" от Белокопитово към Търговище.

Магистралата се строи много усилено и откъм Ябланица, посочи премиерът. Той обясни, че когато приключи строителството на тези две отсечки, ще започне изграждането на магистралата до Велико Търново и в другата посока - от Търговище към Велико Търново.

Борисов и министърът на финансите Владислав Горанов провериха на терен днес как се харчат отпуснатите от кабинета над 85 милиона лева за ремонтите във Варна. Премиерът е инспектирал започналия ремонт до парк-музея "Владислав Варненчик", където се изгражда нова пътна отсечка.

"Там ще правим паркинг. Много поляци, сърби, чехи, румънци, огромен брой туристи го посещават. Кралят е загинал тук, много интересно е като история", заяви Борисов.

От Министерския съвет съобщиха, че Борисов инспектира строителните и ремонтните работи в града. Става въпрос за най-големия инфраструктурен проект, като за изграждането на новото трасе от ул. "Подвис" до ул. "Девня", за които правителството отпусна 80.5 млн. лева.

Други 4.5 млн. лева, осигурени от държавата, са за пробива на бул. "Сливница", като с реализирането на проекта ще бъде осигурен бърз достъп до магистрала "Хемус". Ремонтът на съществуващата част от булеварда се финансира по оперативна програма "Региони в растеж".

След като завърши бул. "Васил Левски", движението в града ще се облекчи, задръстванията ще намалеят, трафикът ще бъде изведен извън централната градска зона, а ще има и бърза връзка от летището към курортите.

Обиколката на Борисов завърши в "Аспарухово", където е приключил ремонтът и разширението на ул. "Мара Тасева", а в момента се ремонтира бул. "Народни будители".

Владо Карамазов влиза в "Откаднат живот"

https://www.actualno.com/showbusiness/vlado-karamazov-vliza-v-otkadnat-jivot-news_689196.html

Владо Карамазов ще влезе в операционната на МБАЛ "Св. Кирил" като едно от новите попълнения на актьорския състав. Участието си "Откраднат живот: Анатомия на гнева" звездата обяви с видео на официалния си Facebook профил, което се оказа голямата новина за феновете през изминалия ден. "Персонажът ми е гневен за нещо в миналото, а в този сезон ще стане ясно и какво е то. Той е доста краен и изразходва гнева си в ситуации, които зрителите ще видят още в първи епизод",

Здравният министър освободи шефа на Фонда за лечение на деца

http://www.struma.com/bulgariya/zdravniyat-ministur-osvobodi-shefa-na-fonda-za-lechenie-na-deca_137747/

Д-р Мариета Райкова заемаше поста от септември миналата година

Здравният министър Кирил Ананиев е освободил д-р Мариета Райкова от поста директор на Фонда за лечение на деца в чужбина.

От пресцентъра на ведомството уточниха, че това се е случило по молба на Райкова.

Тя заемаше поста по-малко от една година.

От министерството засега не съобщават кой ще бъде новият директор.

източник: btvnovinite.bg

Спортна кампания „Ваканция без грижи 2018“ ще се проведе днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=379586

Днес, 10-ти август на спортните игрища в Морската градина във Варна ще се проведе кампания „Ваканция без грижи 2018“, научи Moreto.net. Участниците ще могат да покажат своите умения по футбол, стрелба в баскетболен кош, федербал, стрийт фитнес и други.

Турските вестници коментират неуспеха в преговорите на турската делегация в САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/7003776

Турските вестници коментират неуспеха в преговорите на турската делегация в САЩТурската делегация, която бе на посещение в САЩ с цел да опита да намали напрежението в отношенията между Анкара и Вашингтон, се завърна в Турция без постигнат успех в преговорите, пишат днес турските вестници. Тази седмица за Вашингтон замина деветчленната турска делегация, оглавявана от заместник-министъра на външните работи на Турция Седат

Започна записването за състезанието „Шеметна Варна”

http://budnavarna.bg/36836-zapochna-zapisvaneto-za-sastezanieto-shemetna-varna/

„Шеметна Варна” е отборна градска игра, в която отбори от трима и четирима души премерват сили срещу останалите участници като преминават през дузина пунктове, разпръснати из Морската градина, и изпълняват заданията на тях. Целта на играта е да се открие финалът, а най-добре представилите се отбори вземат награди. Тази година състезанието ще бъде на 25 август под надслов „Уга-буга“, научи Moreto.net.

Състезанието е подходящо за хора на възраст 18-40 години. Заданията по пунктовете са от различен тип: физически, логически, за креативност и добра комуникация. Чрез успешното изпълняване на дадено задание, отборът получава парче от крайния пъзел, който разкрива къде е финалът.

„Шеметна Варна” започва като проект на Ротартакт клуб „Варна-Евксиноград“ и се организира изцяло на доброволчески начала. Таксата за участие е 5 лева на участник, а събраните пари отиват за организиране на състезанието и осигуряване на награди за победителите. Състезанието се организира и с подкрепата на спонсори, които осигуряват награди за победителите, материали по заданията и почерпка за награждаването.

Записването за участие става ТУК , а повече информация за състезанието може да намерите и във Facebook, където към момента 800 души са проявили интерес към събитието.

Материалът Започна записването за състезанието „Шеметна Варна” е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване