08/10/18 15:16
(http://www.clubz.bg/)

БАБХ се принуди да спре съмнителния си търг за диагностика на чумата

Малко след като премиерът Бойко Борисов се закани да направи проверка на обществената поръчка на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за диагностика на чумата и да изгони "гадовете" при нередности, от БАБХ свикаха спешна пресконференция. На която директорът й обяви, че търгът се спира.

"Прекъсваме поръчката за диагностикума за чумата по дребните преживни животни", заяви Дамян Илиев, цитиран от "Фокус".

И допълни:

"Преди малко се чух с премира и той ми каза: "Прекъсваш поръчката и се оправяш по начина, по който си решил. Навън да направят изследванията. Не се занимавай"

На въпрос дали ще има оставки в БАБХ, д-р Илиев заяви, че такава не му е поискана от премиера.

Както Клуб Z писа, на 7 август БАБХ обяви обществена поръчка за 336.184 лева за доставка на "диагностични ветеринарномедицински средства за чума по дребните преживни животни". Оказа се, че едно единствено дружество отговаря на условията й - "Глобул вижън 2018", чиято основна дейност е продажба на компютри, хардуер и периферни устройства, включени са и всички останали дейности, незабранени от закона. От нея се иска да внесе диагностичен кит "Елайза" за откриване на антитела и антиген срещу вируса на чума по дребните преживни животни. 

БАБХ е избрала такъв вид обществена поръчка, която е договаряне без предварително обявление. Фирмата е създадена преди месец с 500 лева капитал, собственикът е 28-годишен младеж и вече печели такава обществена поръчка.

Отварянето на офертите и договарянето бе насрочено на 15 август в сградата на БАБХ - съгласно условията на поръчката. Агенцията е поканила само "Глобул вижън 2018".

Ресурсът за диагностикумите ще бъде отпуснат от европейския орган по безопасността на храните САНТЕ, даде заявка Дамянов след обявяването на спирането на търга. И допълни, че по препоръка на Еврокомисията вече ще се контролира не 10, а 20-километровата зона около установените огнища на чума по дребните преживни животни.

"Пробите се увеличиха и напрежението на тема кога ще излязат резултатите е много сериозно. Близо 8000 проби ще бъдат разпределени между няколко страни и референтната лаборатория в Европа. Това са лабораториите, с които ние обикновено работим – Румъния, Унгария, Австрия, възможно е и Германия. Предполагам, че всички колеги ще ни се притекат на помощ, защото цялата диагностика на чумата по дребните преживни животни е доста интересна на цяла Европа", посочи директорът на БАБХ.

И бе категоричен:

"БАБХ юридически е действала напълно законно."

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване