08/10/18 06:36
(http://www.klassa.bg/)

Кой ще откупи Tesla?

 След като във вторник главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск обяви със съобщение в Twitter, че възнамерява да изтегли компанията от фондовата борса, като я направи частна, започнаха да се появяват различни спекулации относно съдбата на автомобилния концерн и откупуването на неговите акции.

Ето и кои са предполагаемите източници на финансиране според Financial Times:

1. SoftBank, Япония

Благодарение на своя фонд от 100 млрд. долара, който SoftBank откри с цел подпомагане на технологичните компании, японският технологичен концерн осъществи агресивен ход в сферата на услугите за споделен превоз, където притежава дялове в Uber, Didi Chuxing, бразилската 99, индийската Ola и източноазиатската група Grab.

 

През май SoftBank обяви план за инвестиране на 2,25 млрд. долара в отдела на General Motors за автономни автомобили. Технологичният фонд обаче смята Tesla за надценена компания и доскоро нямаше индикации, че може да инвестира в нея.

Дори и да поиска да добави производителя на електромобили към своя списък с инвестиции, SoftBank може да срещне пречка в лицето на Американската комисия за чуждестранни инвестиции (Committee on Foreign Investment in the US - Cfius), тъй като японският кредитор поддържа тесни взаимоотношения с Китай и зад името на банката стоят няколко предишни отлагания на подобни сделки. Въпреки това обаче, поне по информация на Bloomberg, изпълнителните директори на Tesla и SoftBank са провели среща през 2017 г., на която са обмисляли как Tesla да стане частна. Преговорите между Илон Мъск и Масайоши Сон обаче са се провалили заради несъгласие по въпроса за собствеността,предава Bloomberg, като се позовава на запознати със случая източници.

2. Tencent, Китай

Китайският интернет гигант Tencent, който стои зад услугата WeChat, плати 1,7 млрд. долара през 2017 г. за 5% от акциите на Tesla. Компанията притежава дялове в Snap и Spotify, като през настоящата година отчита сериозен спад в цената на своите ценни книжа. Не е ясно дали ако Tencent се насочи към цялостно придобиване на Tesla, няма да е необходимо одобрението на Cfius. Пълно участие на китайската компания в управлението на една частна Tesla може освен това да срещне сериозна опозиция от американска страна.

 

3. Суверенните фонд

Суверенният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия вече притежава 5 на сто от акциите на автомобилния концерн. Желанието на престолонаследника принц Мохамед бин Салман да диверсифицира икономиката на страната от петролната индустрия превръща фонда в логичен инвеститор.

Фондът разполага с 250 млрд. долара в активи, като целта е техният размер да се покачи до 400 млрд. долара до 2020 г. Вероятно опитът му да придобие Tesla също може да срещне проверката от страна на Cfius, която ще следи отблизо събитията около делистването на американската компания.

Тясно свързаната с фонда на принц Мохамед Mudabala, суверенния инвестиционен фонд на столицата на ОАЕ Абу Даби, също е заподозрян като евентуален финансов източник. Mudabala и фондът на принц Мохамед се обединиха, за да влеят 60 млрд. долара в технологичния фонд на SoftBank.

Разглеждат се и различни фондове от Норвегия, Катар и Сингапур, които имат реална възможност да се включат в закупуването на Tesla. 

4. Банки

Високорисковите облигации бяха добър вариант през 80-те години на миналия век да закупиш компания, която по принцип не можеш да си позволиш.

При традиционното изкупуване частните капиталови инвестиции биха натрупали нетен капитал, за да купят компания и да финансират остатъка от дълга. Но оскъдните парични потоци на Tesla превръщат това в предизвикателство.

Според анализ, извършен от международната рейтингова агенция Moody през март, дългът на Tesla ще надхвърли осем пъти нейната печалба през следващите 18 месеца.

Това е далеч над нивото, което регулаторите позволяват, когато банките отпускат заеми. Заем все пак може да бъде отпуснат, ако банките установят силни парични потоци. При Tesla обаче тези парични потоци са отрицателни.

5. Институционалните инвеститори

Илон Мъск предложи на акционерите, включително и на взаимните фондове Fidelity и T Rowe Price, които заедно държат 17,4% от акциите на Tesla, да задържат своите дялове, като по този начин редуцират съществено необходимия капитал за откупуването на компанията.

Институционалните инвеститори, от своя страна, желаят първо да видят всички предложения за превръщането на Tesla в частна компания.

„Като дългосрочни акционери ние ще отделим нужното време, за да обмислим това развитие“, заяви представител на инвестиционната компания Baillie Gifford, която е третият по големина институционален инвеститор със 7,8% дял от Tesla.

Janus Henderson, друга подобна компания, която е сред 50-те топ инвеститори в Tesla, изрази подкрепата си за потенциалното излизане на автомобилния концерн от борсата.

„Вероятно ще решим да останем сред акционерите в компанията“, заяви Хамиш Чембърлейн, представител на британската финансова агенция.

6. Приятелите от Силициевата долина

Като един от основателите на PayPal Илон Мъск се радва на някои от най-силните технологични връзки, включващи ранния инвеститор във Facebook Питър Тийл и основателя на LinkedIn Рийд Хофман.

Групата от милиардери има добре известна история от инвестиции и широк спектър от стартъпи в Силициевата долина. Сред тях са космическата компания на Мъск SpaceX, в която участват Тийл и бившият член на борда на директорите на PayPal Скот Банистър.

Но едно е да се инвестира рисков капитал в новопоявила се компания, а съвсем друго нещо е да се подкрепи едно мащабно изкупуване. Изглежда малко вероятно рисковите капиталисти да проявят желание да участват в подобна схема.

 

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване