08/10/18 20:35
(http://www.clubz.bg/)

Сблъсъци на антиправителствен протест в Румъния

Двама души са отведени в болница, 38 души са потърсили лекарска помощ след сблъсъци в Румъния тази вечер. Според социалните мрежи обаче ранените са стотици. В столицата Букурещ десетки хиляди наши северни съседи са се събрали на протест срещу управляващите, съобщава Нова ТВ.

В днешния протест, който според едни достига 100 000 души, а според други - в пъти по-малко, участваха и множество румънци от чужбина. Развяват се знамена на Канада, Великобритания, Дания, Италия, Испания - все държави с големи румънски диаспори. Протестиращите размахваха знамена с надписи "Без осъдени на държавни длъжности!", "СДП не е лява политическа партия, СДП е организирана престъпна група". 

"Оставка", "Засрамете се", призовават те към Социалдемократическата партия, управляваща в момента в страната. Румънците не са доволни от решенията на социалдемократите по отношение на правосъдните закони и наказателните кодекси, от отстраняването на ръководителката на антикорупционната агенция и от факта, че лидерът на управляващите Ливиу Драгня ръководи Камарата на депутатите, въпреки, че е осъден на затвор за корупция.

Протестът се е състоял традиционно на Площада на победата в румънската столица, където полицията е докарала водно оръдие. Демонстранти се опитват да пробият полицески кордон, в отговор полицията използвала сълзотворен газ.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване