08/10/18 08:07
(http://www.clubz.bg/)

Турската лира се срива. Ердоган успокоява с Бог

Турската лира продължава срива спрямо долара след санкциите на САЩ, въпреки усилените преговори, съобщи Ройтерс.

Въпреки леката стабилизация след началото на преговорите, неуспешното им засега развитие във Вашингтон пак удари турската валута.

За седмица лирата загуби над 10% - или стойност на една лира от 20 на 17 цента. 

Причина за санкциите срещу правосъдния министър Абдулхамит Гюл и срещу вътрешния министър Сюлейман Сойлу са заради случая с американския пастор Андрю Брънсън, който е обвиняван в Турция във връзки с терористични организации. Според Вашингтон те са изиграли водеща роля в ареста на пастора. Санкциите се изразяват с конфискация на авоари и имущество.

Президентът на страната Реджеп Ердоган призова турците да не се притесняват от тежкия спад на валутата.

"Има различни кампании, които се провеждат. Не им обръщайте внимание", каза президентът. "Не забравяйте, ако те имат долари, ние имамe нашия народ, нашия Бог. Работим здраво. Погледнете къде бяхме преди 16 години и къде сме сега."

Ердоган иска банките да дават евтини кредити за стимулиране на растежа, но това видно натоварва икономиката. ЕЦБ има притеснения, че турските кредитополучатели ще изпаднат в несъстоятелност по заемите в чужда валута. Те са 40% от активите на турския банков сектор.

 

Държавната фазна и финансовото министерство ще обявяват "нов икономически модел" в петък.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване