08/15/18 05:31
(http://regiona.bg/)

Внимавайте каква вода пиете на Предела, опасна е…

Чешма в района на курортната местност Предела в община Разлог е запечатана, заповедта за спирането от експлоатация е издадена от Регионалната здравна инспекция. Предприетите мерки за административна принуда са във връзка с контатирани нарушения във водоснабдяването на популярната Татарска чешма, каза дирекорът д-р Калоян Калоянов. Чешмата е построена преди години от доброволци, тя не е към ВиК – Благоевград и централното водоснабдяване.

„Изследваните проби от питейната вода от Татарска чешма не отговарят по показатели: колиформи и ешерихия коли, при допустима стойност на показателя 0/100 куб.см резултатът е: колиформи 67/100 куб.см и ешерихия коли 4/100 куб.см”, поясни началникът на отдел „Държавен здравен контрол“ инж. Янчева. Здравният експерт уточни, че предписанието за спиране от експлотация на чешмата и последваща заповед са връчени на община Разлог,пише струмабг.
При извършена последваща проверка от здравните инспектори е установено, че чешмата вече е спряна, хигиенните мерки за дезинфекция на обекта трябва да се извършат. Чемшата е нерегламентирана като воден източник.

Още един обект е изследван в местността Предел. Това е чешмата при паркинга, която се намира в близост до заведение за хранене. При взетите проби преди две седмици бе установено, че водата там не отговоря по показатели цвят, вкус, мътност и желязо. „Резултатите от повторното изследване показват, че питейната вода вече е годна за употреба, показателят желязо, който бе завишен, е приемлив – 200 мкг/л”, поясни инж. Янчева. Тя допълни, че чешмата, намираща се при параклиса, отговаря по показатели – химични и микробиологични.

При изследвани проби на питейна вода от обществени водоизточници е установено още, че не отговаря по показатели и чешмата в кухнята на хижа „Македония”, поясниха от здравната инспекция. „Резултатът от нея е: колиформи 27/100 куб.cм, eшерихия коли 21/100 куб.cм, ентерококи 4/100 куб.cм и микробно число >150/1 куб.cм”, обяви инж. Янчева. Няма установени чревни инфекции, предизвикани от водата.
Изследвания на качеството на питейната вода се извършват ежеседмично на територията на Благоевградска област.

 

Материалът Внимавайте каква вода пиете на Предела, опасна е… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване