08/15/18 13:06
(transmedia.bg)

Зорница Даскалова: Мащабен проблем, не знаем кой е виновен, но хората да са спокойни – работи се

Причината за срива в работата на Търговския регистър са дефектирали 4 дискови устройства. Това обясния на шестия ден след срива изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова. Тя отказа да поеме отговорност за случилото се и отклони въпроса за оставката си. „В такава кризисна ситуация съм нужна тук и трябва да бъда на работното си място и да координирам действията. Оставката е политическо решение и не е предмет на разговора“, заяви Даскалова, цитирана от „Агенция Фокус“.

По думите й разследването на случая от прокуратурата, ДАНС и МВР ще започнат след възстановяването на дейността на Търговския регистър.

„Все още не е ясно кой е виновен, това ще стане ясно след възстановяването на дейността на Търговския регистър и се проведе проверка от МВР, ДАНС и прокуратурата“, коментира тя.

От думите й стана ясно още, че от 16 август потребителите на търговския регистър ще могат да извършват справки по ЕГН. Според Даскалова до момента няма представен официален доклад от фирмата, която поддържа регистъра, за причините за проблема. „Работи се по отстраняването им. Не можем да се ангажираме с точна дата и срок, но най-вероятно другата седмица по някое време ще бъдат възстановени всички функции. Искам да успокоя всички, че манипулации и изчезване на данни не са възможни и няма как да се получат“, каза още Даскалова и уточни, че няма да има изгубена информация вследствие на аварията.

„Мащабът на това, което се е случило, е огромен. Причините тепърва предстои да се установят. Важно е хората да се успокоят. Благодарим за разбирането. Работи се денонощно, има хора, които с дни не са спали, за да продължат процесите по възстановяване“, обясни Даскалова.

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване