Das Erste: Орбан си го получи заради „саботажа” на европейския проект

http://pogled.info/svetoven/evropa/Das-Erste-orban-si-go-poluchi-zaradi-sabotazha-na-evropeiskiya-proekt.97504

/Поглед.инфо/ В „епохата на разкол и разделение” Европа се изправи в своя защита, при това не само от външни, но и от вътрешни врагове, съобщава Das Erste. И първият под раздаването на правосъдие попадна министър-председателят на Унгария Виктор Орбан. Европейският парламент го обвинява в саботажа на европейския проект. Европа чака противодействие между „тези, които вярват в открития, опиращ се на ценности ЕС и тези, които не вярват в него”, убеден е кореспондентът на германския телевизионен канал.

Пак безчинство: Бежанец уби жена от България в германския град Хам, разпитват го, мълчи упорито

https://petel.bg/Pak-bezchinstvo--Bezhanets-ubi-zhena-ot-Balgariya-v-germanskiya-grad-Ham--razpitvat-go--malchi-uporito__282499

Снимка welt.de Труп на 35-годишна българска проститутка е открит в германския град Хам, пише немското издание "Велт", цитирано от Блиц. Аутоп...

Костадин Паскалев: В страната ни има уникална корупция при изпълнението на строителните обекти на АПИ

https://petel.bg/Kostadin-Paskalev--V-stranata-ni-ima-unikalna-koruptsiya-pri-izpalnenieto-na-stroitelnite-obekti-na-API__282498

Прекаленото самочувствие плюс некачествените пътища са причина за трагедиите на пътя. Това каза бившият регионален министър Костадин Па...

Румен Христов: Кабинетът няма да изкара пълен мандат

https://petel.bg/Rumen-Hristov--Kabinetat-nyama-da-izkara-palen-mandat__282497

Кадър: bTV Лидерът на СДС Румен Христов прогнозира, че правителството няма да изкара пълен мандат, но не се ангажира да посочи кога евенту...

На 3 места в София няма да има вода днес

https://offnews.bg//obshtestvo/na-3-mesta-v-sofia-niama-da-ima-voda-dnes-688030.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Превключване на уличен водопровод на ул. „Самодивско изворче“, жк. „Разсадника – Коньовица“, налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на ул. „Самодивско изворче“ от ул. „Алеко Туранджа“ до бул. „Възкресение“.

Подмяна на спирателен кран на бул. „Сливница“, кв. „Модерно предградие“, налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на 
бул. „Сливница“ от ул. „Адам Мицкевич“ до ул. „Стефан Дуньов“.

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Александър Стамболийски“, гр. Банкя, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:30 часа на ул. „Александър Стамболийски“ от ул. „Христо Смирненски“ до ул. „Александър Стамболийски“ №107, ул. „Захари Стоянов“, ул. „Георги Бенковски“ и ул. „Родина“.

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването. 

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx .

“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства!
Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания. Друг начин е да се възползват от безплатната услуга за известяване чрез СМС.

Шефът на олимпизма ще гледа две Световни в България

http://clubz.bg/73126-shefyt_na_olimpizma_shte_gleda_dve_svetovni_v_bylgariq

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах ще гледа състезания на две от трите Световни първенства, на които България е домакин тези дни - по художествена гимнастика и гребане. Единствено на волейбол няма да присъства.

Германецът пристигна снощи на тридневно посещение в страната ни - за първи път, откакто е шеф на МОК. Той и екипът му бяха посрещнати от Стефка Костадинова.

„Радостен съм, че съм в България, страната, която в момента е домакин на три световни първенства. Това говори за високата класа на България в спорта и за реномето на отличен домакин, което сте си извоювали през годините. Искам да видя и да получа директни впечатления какво се случва в българския спорт и какво ще е бъдещето му. Вярвам, че ще има успехи, силни постижения и велики личности, като тази до мен - световната рекордьорка в скока на височина Стефка Костадинова. В близките дни заедно с хората от моята делегация ще имаме много срещи и разговори в България и се надявам, че те ще бъдат взаимно полезни“, бяха първите думи на президента на МОК пред медиите при излизане от аерогарата.

Програмата на посещението на Томас Бах предвижда тази сутрин срещи с министър-председателя Бойко Борисов, с министъра на младежта и спорта Красен Кралев и с ректора на НСА проф. Пенчо Гешев.

В 11:30 ч в сградата на НСА е предвидена церемонията по удостояване на президента на МОК с почетното звание Доктор хонорис кауза на Национална спортна академия „Васил Левски”, след което Бах ще представи публична лекция на тема „Олимпийското движение и ролята на спорта в съвременното общество”. Томас Бах ще бъде третият президент на МОК, удостоен с титлата Доктор хонорис кауза на НСА, след Хуан Антонио Самаранч (1998 г.) и Жак Рох (2009 г.).

След това президентът на МОК ще има работен обяд със Стефка Костадинова, а в 17 ч ще се срещне с български олимпийски шампиони и медалисти в Национална художествена галерия „Двореца“, където ще разгледа и изложбената колекция на Боян Радев. 

Час по-късно Томас Бах ще бъде официален гост на Световното първенство по художествена гимнастика в зала “Арена Армеец”, след което му предстои вечеря с президента на Международната федерация по гимнастика Моринари Ватанабе.

В съботния ден Томас Бах и придружаващите го ще посетят Световното по гребане в Пловдив. При завръщането в София и преди отпътуването за Мюнхен е предвидена среща с президента Румен Радев.

Публично обсъждане на отчета за изпълнението на бюджета на община Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/SIB52N9YHgs/

obshtina_pomorieПублично обсъждане на отчета за изпълнението на бюджета и извънбюджетните сметки и фондове на Община Поморие за 2017 г. ще се проведе на  18.09.2018г.  /вторник/ от 16.00 часа в зала № 2 на Община Поморие, ул.”Солна” № 5.

Fox News: Американски сенатор без стеснение приравни “руската намеса” с трагедията от 11 септември

http://pogled.info/svetoven/Fox-News-amerikanski-senator-bez-stesnenie-priravni-ruskata-namesa-s-tragediyata-ot-11-septemvri.97503

/Поглед.инфо/ По време на реч по случай годишнината от терористичните актове от 11 септември, сенаторът от щата Мейн Ангъс Кинг заяви, че Америка както и преди е атакувана, само че преди със самолети, а днес е достатъчен компютър от Русия. Според водещия от Fox News Тъкър Карлсън заявленията на Кинг са просто абсурдни, а истинската заплаха за САЩ са злоупотребите на собствения им естаблишмънт.

Handelsblatt: Юнкер призова да се засили суверенитета на Европа, отслабвайки влиянието на долара

http://pogled.info/svetoven/evropa/Handelsblatt-yunker-prizova-da-se-zasili-suvereniteta-na-evropa-otslabvaiki-vliyanieto-na-dolara.97502

/Поглед.инфо/ На фона на отслабването на позициите на САЩ ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова Европейския съюз да стане „глобален играч” и последователно да отстоява своите интереси на международната арена, съобщава Handelsblatt. И като първа крачка той предлага да се снижи зависимостта на Европа от американските финансови пазари и долари. Според него еврото трябва да укрепи своите позиции в качеството на световна валута и „инструмент на европейския суверенитет”.

Джонсън срещу Мей

http://pogled.info/svetoven/evropa/dzhonsan-sreshtu-mei.97501

/Поглед.инфо/ Двойствена ситуация се налага в британската Консервативна партия. Формално Тереза Мей остава действащ министър председател и продължава да настоява за своя вариант на Брекзит. От друга страна изглежда, че все по-активно се разгара предизборна кампания за нов лидер на партията.

Училище, което прави ощетените щастливи. Да помогнем на децата в Русаля

http://www.eurochicago.com/2018/09/rusalya/

Закупуват земя и ремонтират изоставеното, почти рухнало училище в с. Русаля, на няколко минути от Велико Търново. Построяват и къща за живеене за децата и менторите (както наричат възпитателите). В проекта е помислено за всичко: от нуждите на подобно училище - ателиета за занаяти, театрална зала, звукозаписно студио, спортна зала...

Откриват триетажно разширение на ДГ “Детелина” в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/tdK_h-5CqCg/

detelinaНа 17.09.2018 г. /понеделник/ зам.-посланикът на САЩ Джъстин Фридман и кметът на община Поморие Иван Алексиев ще открият новото крило на Детска градина „Детелина“, съобщават от Община Поморие.

Строежът на триетажното разширение бе финансиран от щатското правителство, като проектът е на стойност 440 000 долара. Новопостроената част ще осигури дневна грижа в модерна и безопасна учебна среда за 80 деца. Освен това, на разположение на всички деца и служители ще бъде и една просторна многофункционална зала. С помощта на Община Поморие беше изградена и покрита пътека – топла връзка между новото крило и основната сграда.

Церемонията по откриване на триетажното разширение ще се проведе от 11.00 часа в двора на ДГ „Детелина” на ул. „Солна“ № 1.

Ердоган е бесен! Турската централна банка повиши лихвата на 24%

https://petel.bg/Erdogan-e-besen--Turskata-tsentralna-banka-povishi-lihvata-na-24-__282496

Централната банка на Турция повиши вчера основната лихва до 24% и това доведе до рязко поскъпване на турската лира. Мярката бе разкритикув...

Днес гледат мярката на шофьора, блъснал Мартин във Варна

https://petel.bg/Dnes-gledat-myarkata-na-shofora--blasnal-Martin-vav-Varna__282495

Днес в 10:30 ч. се очаква да бъде гледано искането на Варненска окръжна прокуратура за определяне на мярка за неотклонение на шофьора, който ...

Надежда за изцеление: Хиляди се събраха в Кръстова гора (видео)

https://petel.bg/Nadezhda-za-iztselenie--Hilyadi-se-sabraha-v-Krastova-gora--video-__282494

Кадри: Нова тв Църквата отбелязва Кръстовден. Хиляди вярващи се събраха и тази нощ край манастира „Света Троица” в Кръстова гора, за да ...

Ден на траур в Павликени заради загиналите при катастрофа футболисти

https://petel.bg/Den-na-traur-v-Pavlikeni-zaradi-zaginalite-pri-katastrofa-futbolisti__282493

В Павликени е ден на траур заради футболистите, които загинаха в катастрофа в четвъртък. Тежкият инцидент стана на пътя Плевен – Русе, в р...

Серия експлозии разтърсиха жилищни квартали в САЩ

https://petel.bg/Seriya-eksplozii-raztarsiha-zhilishhni-kvartali-v-SASHH__282492

Кадри: Нова тв Серия експлозии разтърсиха жилищни квартали в Съединените щати. След взривовете, десетки къщи в 4 градчета северно от Бос...

До часове ураганът „Флорънс” удря източното американско крайбрежие

https://petel.bg/Do-chasove-uraganat----Florans----udrya-iztochnoto-amerikansko-kraybrezhie__282491

До няколко часа ураганът „Флорънс” ще удари източното американско крайбрежие. Приближаването му е съпътствано от силен вятър и поройн...

Хиляди се събраха в Кръстова гора да се помолят за здраве и изцеление (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/hiliadi-se-sybraha-v-krystova-gora-da-se-pomoliat-za-zdrave-i-izcelenie-video-2119924

Църквата отбелязва Кръстовден. Хиляди вярващи се събраха и тази нощ край манастира „Света Троица” в Кръстова гора в Родопите, за да се помолят за здраве, отбелязва

Ден на траур в Павликени в памет на загиналите при катастрофа футболисти

//dariknews.bg/novini/bylgariia/den-na-traur-v-pavlikeni-v-pamet-na-zaginalite-pri-katastrofa-futbolisti-2119925

Днес е ден на траур в община Павликени в памет на четиримата футболисти от местния клуб, които загинаха при катастрофа в четвъртък. Знамената на административните сгради ще бъдат свалени наполовина, а всички радостни ритуали са забранени със заповед на кмета Емануил Манолов

Най-невероятните езера в света (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/naj-neveroiatnite-ezera-v-sveta-snimki-2119750

Природата е способна на какво ли не! Има толкова всепоглъщащи гледки, че застанеш ли пред тях, трудно поемаш дъх. 

Предлагаме ви кратка фоторазходка из някои от най-красивите езера в света. 

Видео показва флирт на Харви Уайнстийн с негова обвинителка

//dariknews.bg/novini/liubopitno/video-pokazva-flirt-na-harvi-uajnstijn-s-negova-obvinitelka-2119918

Видео, излъчено от телевизия Скай нюз, показва флирт на холивудския продуцент Харви Уайнстийн с една от обвинилите го в сексуален тормоз и сексуално насилие жени по време на бизнес среща през 2011 г., предаде Франс прес.
 

За първи път: Саудитска авиокомпания започва да набира жени за втори пилоти

//dariknews.bg/novini/sviat/za-pyrvi-pyt-sauditska-aviokompaniia-zapochva-da-nabira-zheni-za-vtori-piloti-2119926

Саудитската авиокомпания Флайнас (Flynas) започна кампания за набиране на саудитки за втори пилоти и стюардеси, първи такъв случай в ултраконсервативното кралство, предаде Франс прес.

Съобщението идва няколко месеца, след като през юни бе отменена забраната за жени да шофират, която

Ураганът Флорънс вече е от първа степен

//dariknews.bg/novini/sviat/uraganyt-floryns-veche-e-ot-pyrva-stepen-2119923

Ураганът Флорънс, който наближава източното крайбрежие на САЩ, бе понижен от втора на първа степен, съобщи Националният институт на ураганите на САЩ, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

С ветрове, достигащи 150 км/час, ураганът обаче остава близо до вто

АЕЖ: Журналисти арестувани докато правят разследване. МВР мълчи

http://clubz.bg/73125-aej_jurnalisti_arestuvani_dokato_pravqt_razsledvane_mvr_mylchi

Двама журналисти, единият от които от разследващия сайт "Биволъ", са били арестувани по време на работа. От полицията отказват всякаква информация.

Това съобщи Асоциацията на на европейските журналисти (АЕЖ), след като е получила множество сигнали.

"Получихме многобройни сигнали от България и Румъния, че журналистът Димитър Стоянов от "Биволъ" и румънският му колега Атила Биро от RISE Project са задържани от полицията в Радомир, докато правят разследване. Опитахме се да получим повече информация по случая, но дежурният в Областна дирекция на полицията в Перник ни затваря телефона. Обърнахме се към централата на Министерството на вътрешните работи в София, откъдето се опитаха да съдействат, но ни казаха, че дежурният в ОДП Перник е затворил телефона и на тях с аргумента, че "не е говорител, за да дава изявления".", написаха от АЕЖ в страницата си във Фейсбук.

Посолството на Румъния в София е уведомено за случая.

"Надяваме се, че отговорните институции ще предоставят необходимата информация относно мотивите за задържането. Напомняме, че по презумпция журналистите служат на обществения интерес и всякакви ограничения спрямо тях трябва да бъдат много сериозно мотивирани, а в противен случай става дума за ограничаване на свободата на словото", категорични са от АЕЖ. 

Засега информацията не е потвърдена.

Последния пост на Стоянов в профила му във Фейсбук е от Сапарева баня, където е правел разследване за това как се строят пътища у нас.

Очаквайте подробности.

Въздвижение на Св. Кръст Господен

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/meJH60ubb2k/

krystВъздвижение на светия и животворящ Кръст Господен /Кръстовден/ се отбелязва днес.

Светата православна църква извършва поклонение на Кръста Господен четири пъти в годината – на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември.

По древен обичай на този ден се прави водосвет и свещениците ръсят с кръст по домовете за благословение. Според църковното предание света Елена – майката на император Константин Велики, се счита за ревностна християнка. Тя се отправя към светите места в Палестина, за да потърси гроба Господен, който два века по-рано е затрупан от гонителите на християните. Усилията ѝ се увенчават с успех. Намерени са пещерата на гроба, както и три кръста. Кой от трите е Христовият кръст се разбира, когато чрез докосване с един от тях е възкресен наскоро починал човек.

Частица от този животворящ кръст Елена изпраща на сина си в Константинопол, а самият кръст е положен в главната Йерусалимска църква. След време над пещерата на Гроба Господен построяват храм, който съществува и до днес. Той е осветен тържествено на 14 септември 335 г. На този ден се събират хиляди поклонници. За да могат всички да видят Светия кръст, епископът го повдига, или го “въздвижва”, над главите на присъстващите. От това “въздвижение” получава своето име и празникът.

По традиция на Кръстовден се спазва строг пост. Народният празник е свързан с края на летния и с началото на есенния селскостопански сезон. От Кръстовден или от Симеоновден (1 септември) може да започне сеитбата на зимните житни култури. На Кръстовден се “осветява” семето за посев. В някои райони на страната празникът е наречен гроздоберник, защото започва гроздоберът.

Честит имен ден на празнуващите днес Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана  и техните производни!

На 14 септември българските пожарникари отбелязват професионалния си празник.

Михаил Хазин: Аварията е неизбежна

http://pogled.info/svetoven/mihail-hazin-avariyata-e-neizbezhna.97498

/Поглед.инфо/ В последно време започнаха са де появяват много статии, бележки, мнения за неизбежността на много голяма икономическа криза, предизвикана от срива на финансовите пазари. При това техните автори са не просто видни представители на економиксисткото направление в икономическата наука (или може би трябва да пишем „наука”? Но в момента цялата наука е такава, дори и във физиката необходимите частици се намират в зависимост от обема на финансирането)., но и абсолютно авторитетни експерти, свързани с финансовите пазари. Тоест хората, за които устойчивостта и стабилността на тези пазари са въпрос на оцеляването им като авторитетни специалисти, за тях празните приказки за опасностите от спада са категорично недопустими.

Как ще отговори Япония на революционното предложение на Путин

http://pogled.info/svetoven/kak-shte-otgovori-yaponiya-na-revolyutsionnoto-predlozhenie-na-putin.97500

/Поглед.инфо/ Президентът на Русия Владимир Путин предложи да се приеме революционно решение по проблема с мирния договор с Япония и той да се сключи още в края на тази година с отлагане на решението по Курилските острови. При това в документа могат да бъдат фиксирани разногласията на страните по териториалния въпрос и намерението той да се реши по мирен начин. Какви са шансовете това наистина да се осъществи.

Какво скрито послание видя западът в ученията „Изток-2018”

http://pogled.info/svetoven/kakvo-skrito-poslanie-vidya-zapadat-v-ucheniyata-iztok-2018.97499

/Поглед.инфо/ Както е известно в Далечния изток започнаха най-мащабните в Русия военни учения „Изток-2018”, в които са мобилизирани повече от 300 хил. военни, повече от хиляда единици различна летателна техника, няколко десетки хиляди танка, а също така почти сто най-мощни кораби. Освен руснаците, на маневрите ще участват също и китайски и монголски военнослужещи.

Само ние имаме Кръстова гора

https://www.24chasa.bg/novini/article/7054909

Само ние имаме Кръстова гора В Родопите е вградена символиката на Христовото разпятие Днес е Кръстовден, в който християнството скланя глава пред разпятието. Реликви от Христовия кръст са пръснати по широкия свят. Споменът за светинята е съхранен и у нас. Само ние имаме Кръстова гора. Тя издига клони към небето близо до родопското село Борово.

Ванко 1, овации за сутеньора в праймтайма

http://clubz.bg/73124-vanko_1_ovacii_za_sutenora_v_prajmtajma

"Ако ви е минало възмущението от Азис, да питам как сте със сутеньорчето, което в национален ефир обясни, че жената стои по-ниско от мъжа?!" пише Надежда Цекулова.

Да припомня:

Ванко 1 е осъждан за притежание на 70% от пазара на проституция във Пловдив, както и за международен трафик на жени с цел сексуална принуда и робство.

Нова телевизия, след като ежедневно с трагичен тон съобщава за помляни и изнасилени жени, безтрепетно селектира тази особа за прослава в праймтайма на националния си ефир. Ама без нито една мъъъничка камбанка да дрънне, че това е абсолютно чудовищно.

Че този човек жертвите му и децата им ще го гледат. 

Че цялото българско общество ще бъде облъчвано от скотските му изявления. 

Че начинът му на живот ще бъде приет за вдъхновяващ пример от младежи, които с право ще смятат, че ако отвлечеш, пребиеш и изнасилиш някакъв брой жени, ще те поканят да живееш в луксозна къща, ще те дават постоянно по телевизията и ще ти дадат невъобразими пари.

Завеса.

Текстът е от профила на авторката във Фейсбук

Площад Славейков

Кръстовден е! Почитаме Въздвижение на Светия Кръст Господен…

http://regiona.bg/%d0%ba%d1%80%d1%8a%d1%81%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bc%d0%b5-%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d0%b4%d0%b2%d0%b8%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%bd%d0%b0/

Днес, 14 септември православните християни почитат празника Въздвижение на Светия Кръст Господен, наречен още Кръстовден.

Българската православна църква извършва поклонение пред кръста Господен четири пъти в годината – на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември. Това е един от Дванадесетте велики християнски празника.

След страданията и разпятието Христови, кръстът се превръща в жертвен знак на спасението и изкуплението от греха. Той олицетворява жертвената любов, победата над злото, принадлежността към християнството.

По традиция на Кръстовден се спазва строг пост. Според народните традиции този ден се свързва с края на лятото и началото на есента. Обичаят включва поръсването със светена вода на къщата и хармана, поднасянето на трапеза, на която свещеникът полага църковния кръст върху нова тъкана покривка. Осветява се семето за посев и се започва гроздоберът, пише новини бг. Това е празникът и на всички народни знахари, вещици и магьосници.

В първите три столетия християните не притежавали Кръста на Христос. Търсенето му започва по заповед на император Константин Велики. Както отбелязва Александрийската хроника от IV век, Елена – майката на императора, също отива в Ерусалим и открива Христовия кръст. Поставят го в сребърен съд във великолепния храм, издигнат от Константин Велики над предполагаемата Голгота. Базиликата е осветена на 13 септември 320 г. Следващият ден е отреден за почит към Кръста на Христос.

Почти сто години по-късно Йерусалим е завладян от персите. Техният цар разрушава храма на Константин, плячкосва всичката църковна утвар, както и кръста на Христос. Още същия век обаче Йерусалим е освободен от византийския император Ираклий (арменец по произход). Той връща Христовия кръст, като сам го занесъл до Голгота, придружен от жителите на града, които носели палмови клонки.

Материалът Кръстовден е! Почитаме Въздвижение на Светия Кръст Господен… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Дъщеря на руски депутат купи имение за 22 млн. паунда на Острова (СНИМКИ+ВИДЕО)

http://clubz.bg/73123-dyshterq_na_ruski_deputat_kupi_imenie_za_22_mln_paunda_na_ostrova_snimkivideo

Дъщерята на члена на Комитета по отбрана на Руската Дума Ринат Хайров си е купила къща в графство Сури във Великобритания за 22 милиона паунда (около 2 милиарда лири) съобщава британският вестник "Дейли мейл". Ринат е бивш шеф на централната данъчна служба и бивш финансов министър на Татарстан, а сега е депутат в Думата от путинската партия "Единна Русия".

Новата вила на 29-годишната Елсина Хайрова е с разгъната площ от 2400 кв. м, има 10 стаи, 15 бани и два асансьора. Имението разполага и с басейн, киносалон, гараж за 6 коли, винарска изба, спацентър, зала за масажи и игрална зала.

Басейнът в имението.

През март т.г. г-жа Хайрова си е купила и апартамент в Лондон за 10 милиона паунта, соъбщава още вестникът. И в двата случая парите за покупката са били от швейцарска банка. Интересно е, че декларираните доходи на година на Елсина са около 105 хиляди лири стерлинги. 

Елсина Хайрова има британско гражданство и е родила две деца. Тя е много активна в социалните мрежи и пуска снимки на тихи вечери в семеен кръг.

Изданието твърди, че тя вече живее в новото имение.

"Дъщеря ми е възрастен човек. Има мъж - бизнесмен. След като завърши училище се омъжи и после учи в университет в Лондон. Двамата с мъжа си живеят в Лондон. Така че нямам нищо общо. Моите доходи са декларирани и прозрачни", обяснява бащата Ринат.

Зет му Дмитрий Цветков, също гражданин на Великобритания, пък уточнява, че апартамента в Лондон е купен с пари на заем от негов приятел бизнесмен и ще изплаща кредита дълги години. А в имението е вложил пари като инвестиция.

Цветков е учил в Санкт Петербург при професор Николай Егоров, който е бил в един курс с Валдимир Путин. А друг преподавател на зетя е бил Дмитрий Медведев, сегашният премиер на Русия.

 

Фейсбук готов за изборните манипулации

http://clubz.bg/73122-fejsbuk_gotov_za_izbornite_manipulacii

Фейсбук вече е по-добре подготвен срещу опитите за манипулация на избори, увери шефът на социалната мрежа Марк Зукърбърг в обстановка на нови заплахи за изборите за Конгрес на САЩ през ноември, предаде Франс прес.

Зукърбърг от месеци е критикуван, че не е приел достатъчно сериозно приписваните на близка до Кремъл фирма кампании по дезинформация и манипулация по време на президентските избори в САЩ от 2016 г. и редовно заявява, че Фейсбук е осъзнал мащабите на проблема и изразходва средства за борбата с него.

През 2016 г. "бяхме подготвени за традиционни кибератаки, но не очаквахме, че чуждестранни играчи ще извършват съгласувани информационни операции с мрежи от фалшиви акаунти с цел разделение и дезинформация", призна отново Зукърбърг.

"Днес Фейсбук е по-добре подготвен за такива атаки", увери той и припомни, че най-голямата социална мрежа в света вече е "идентифицирала и премахнала фалшиви акаунти преди изборите във Франция, Германия, щата Алабама, Мексико и Бразилия", заявява Зукърбърг в дълъг пост в страницата си във Фейсбук.

Освен приписваните на Русия дезинформационни кампании Фейсбук е идентифицирал и "мрежа в Иран, свързана с иранските държавни медии, която се опитва да разпространява пропаганда в САЩ, Великобритания и Близкия изток", припомни Зукърбърг.

"Премахнали сме общо над един милиард фалшиви акаунти, в повечето случаи няколко минути след създаването им, между октомври и март", изтъкна той и отбеляза, че Фейсбук блокира "милиони фалшиви акаунти всеки ден".

Освен това социалната мрежа предоставя на всичките си партньори по фактологическа проверка на информацията (факт-чекинг) в света технологичен инструмент, който позволява по-добро засичане на подправени или лъжливи снимки и видеоклипове.

На крачка от победата: Русия слага черта на сирийската кампания

http://pogled.info/svetoven/na-krachka-ot-pobedata-rusiya-slaga-cherta-na-siriiskata-kampaniya.97497

/Поглед.инфо/ Сирийският конфликт продължава вече 7 години и скоро последният бастион на терористите в провинция Идлиб може да падне под ударите на ВКС на Русия и на ВС на Сирия. При това не всички в Европа са решили каква да е политиката, към която да се придържат в момента.

Поделят Черния континент без участието на Европа

http://pogled.info/svetoven/podelyat-cherniya-kontinent-bez-uchastieto-na-evropa.97496

/Поглед.инфо/ След края на Студената война САЩ значително загубиха интерес към Африка, за което допълнително способства провала на операцията в Сомалия в началото на 90-те години, оставила в Щатите крайно болезнени спомени. От това се възползва Китай, който към момента е фактическият стопанин на Африка.

Провокацията в Сирия е провалена

http://pogled.info/svetoven/provokatsiyata-v-siriya-e-provalena.97495

/Поглед.инфо/ Още при подготовката на започналото в Идлиб настъпление на сирийската правителствена армия при поддръжката на руските ВКС се разбра, че британските специални служби имат намерение чрез подставената организация „Маслина” да устроят поредната провокация с „химическа атака на Асад”, за да поднесат въпроса в Съвета за сигурност на ООН и да поискат прекратяване на бойните действия.

Euronews: Путин обеща на инвеститорите „максимален комфорт“ на Далечния изток

http://pogled.info/svetoven/russia/Euronews-putin-obeshta-na-investitorite-maksimalen-komfort-na-dalechniya-iztok.97494

/Поглед.инфо/ На фона на ожесточаващите се западни санкции срещу Русия и търговската война между САЩ и Китай във Владивосток се откри Четвъртият Източен икономически форум, в който участваха лидерите на редица азиатски държави и стотици ръководители на руски и чуждестранни компании. Москва се стреми да създаде максимално удобни условия за притока на инвестиции на Далечния изток и развитието на деловото сътрудничество, предава Euronews.

Румен Радев подписва указа за освобождаването на Младен Маринов

https://petel.bg/Rumen-Radev-podpisva-ukaza-za-osvobozhdavaneto-na-Mladen-Marinov__282489

Снимка Булфото Очаква се днес президентът Румен Радев да подпише указа за освобождаване на главния секретар на МВР Младен Маринов, кой...

Тежко меле с Голф на Сточна гара тази сутрин

https://petel.bg/Tezhko-mele-s-Golf-na-Stochna-gara-tazi-sutrin__282488

Снимка Булфото Тежка катастрофа е станала тази сутрин на кръговото кръстовище на "Сточна гара" в столицата. Това сигнализира очевидец н...

Кръстовден е, какви са поверията и обичаите (видео)

https://petel.bg/Krastovden-e--kakvi-sa-poveriyata-i-obichaite--video-__282487

Православната църква почита църковния празник Въздвижение на Светия кръст Господен, наричан от народа Кръстовден. Светата православна ...

Кръстовден е, какви са поверията и обичаите (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/krystovden-e-kakvi-sa-poveriiata-i-obichaite-video-2119841

Православната църква почита църковния празник Въздвижение на Светия кръст Господен, наричан от народа Кръстовден.

Светата православна църква извършва поклонение на кръста Господен четири пъти в годината - на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на

Слънчев и топъл петък!

http://regiona.bg/%d1%81%d0%bb%d1%8a%d0%bd%d1%87%d0%b5%d0%b2-%d0%b8-%d1%82%d0%be%d0%bf%d1%8a%d0%bb-%d0%bf%d0%b5%d1%82%d1%8a%d0%ba/

Прогноза за 14.09.2018
Днес ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, но валежи са малко вероятни. Ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°.

В планините ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, но съществени валежи не се очакват. Ще духа слаб до умерен север-северозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 19°, на 2000 метра – около 12°.

Материалът Слънчев и топъл петък! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Момчета за всичко

http://clubz.bg/73121-momcheta_za_vsichko

95 процента от тях са доброволци. И задачите им съвсем не се изчерпват с гасенето на пожари.

Който набере 112 в Германия, може да е сигурен, че само в рамките на минути ще получи съдействие – независимо дали от професионалисти, или от доброволци. Никъде другаде мрежата от доброволни сътрудници на противопожарната защита не е толкова голяма, колкото в Германия и Австрия. 

Професионалистите са малцинство

Само за пет на сто от пожарникарите в Германия (около 50 хиляди души) това е основна професия – останалите са доброволци, които участват при необходимост в акциите напълно безплатно. Извън това имат „нормални“ занимания и печелят парите си като механици, фармацевти или учители – сред доброволците има представители на всички видове професии. Когато се наложи, те напускат обичайните си работни места и тръгват по най-бързия начин да търсят решение на възникналия проблем.

„Целият свят ни завижда за нашата доброволческа мрежа“, казва президентът на Германския пожарникарски съюз Хартмут Цибс. Почти всяко населено място в Германия разполага със своя пожарна – общо са почти 32 000. Благодарение на това времето за реакция е под 15 мин, а в големите градове – 10. Германия се гордее и с обстоятелството, че на 80 души се пада по един пожарникар, докато във Великобритания, например, е един на 10 000. Градовете с над 100 000 жители са длъжни да имат професионални противопожарни служби, малките - не. Така се получава, че общият брой на професионалните отряди, които дежурят денонощно, е едва 107.

Големите градове са задължени да имат професионални противопожарни отряди

Най- голямата професионална противопожарна служба, логично, е в Берлин, а извън структурите в градовете, съществува и изискването към предприятията с по-рисково производство да поддържат свои команди. Например химическите заводи като БАСФ и Байер, автомобилопроизводителите Фолксваген, Ауди и др. На разположение на пожарникарите в Германия са около 70 хиляди превозни средства, включително 400 лодки. Повикванията са към 4 милиона годишно, като обаче в много голяма част от тях не става дума за избухнали пожари – по-скоро за един вид техническо съдействие, което се оказва както на аварирали автомобили, така и на закъсали при опита си да слезат от някое дърво котки. 

Момчета за всичко

Така ги наричат, защото редовно спасяват хора и животни от ситуации, които изглеждат едва ли не безнадеждни. Да – основната им задача е гасенето на пожари, но освен нея им се случва да се занимават наистина с какво ли не. В Кил, например, една вече позната на полицията и на пожарната котка се заклещила на покрив, от който така и не успявали да я свалят, макар че положили много усилия. Помогнала едва примамката с мръвка, за която се сетил един от спасителите. 

Необикновените акции изобщо не са рядкост – когато се налага някой дом да бъде освободен от загнездилите в шапка в плевнята оси, ако жаба заседне в решетката на канализационна шахта или пък питон излезе от терариума си и собственикът му не успява до върне обратно сам. Намеса е необходима не само в случаи с живи същества, а и с неодушевени предмети – както в Ораниенбург (в бившата ГДР), където от балкон провесили старо военно пруско знаме, каквото днес се случва да се развява по неонацистките демонстрации. Знамето само по себе си не е забранено, но развяването му било в нарушение с правилата на обществения ред и пожарникарите трябвало да го свалят със стълба.

10 процента от пожарникарите в Германия са жени. Снимка: DFV

Датчиците за дим, които вече от години са задължителни в Германия, безспорно носят ползи, но създават и немалко излишни грижи на пожарникарите. В град Калв, недалеч от Шутгарт, датчикът в една училищна спортна зала станал причина за идването на екипа за бързо реагиране, който се натъкнал на... ученик, прекалил с количеството дезодорант след спортните занимания. Тригодишно момченце от Фрезинг пък успяло да нахлупи на главата си емайлирано гърне така здраво, че никой не можел да го извади – нито бабата, нито повиканият по спешност лекар. Справили се чак пожарникарите.

Те по правило се справят – очевидно именно на това се дължи високата степен на доверие към тях (96 процента), щом хората са сигурни, че има на кого да разчитат при всякакви по-особени ситуации. Eдин изтъкнат футболист от „Боруся“ – Дортмунд, например, бил смущаван в продължение на дни от странни шумове в камината, при това преди решаващ мач. Прибягнал и той към услугите на пожарникарите, които благополучно извадили промъкналия се в камината бухал. В Нойс, в провинция Северен Рейн-Вестфалия, пък се наложило пожарникарите да помагат на човек, впуснал се да суши люти чушки във фурната си. Покрай това успял така да подлюти и одими помещението, че било недостъпно без маски, с каквито дошли пожарникарите и за половин час проветрили и успокоили нещата.

Дневен хороскоп: Телци помгнете на някого, Везни вслушайте се в човека до Вас, Риби нуждаете се от подкрепа!

http://regiona.bg/%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d0%b2%d0%b5%d0%bd-%d1%85%d0%be%d1%80%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%bf-%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%86%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%b3%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d1%8f%d0%ba/

Хороскоп за 14 септември 2018

Хороскоп Овен (21 март – 20 април)
Изкушението днес ще дойде от страна на някой, който ще ви обещава лесно постигане на желаната цел. Всичко изглежда твърде лесно, може би е добре поне да проверите предварително дали нещата са съвсем читави.

Хороскоп Телец (21 април – 21 май)
Днес ще сте много по-интуитивни и чувствителни, дори вие самите ще се чудите какво ли ви става. Помогнете безкористно на някого и ще се почувствате невероятно добре, ще усетите как ставате част от Вселената.

Хороскоп Близнаци (22 май – 21 юни)
Изкушавате се да манипулирате другите, за да си докажете колко повече сте от тях. А дали това наистина ви прави по-стойностни или просто се самозалъгвате?

Хороскоп Рак (22 юни – 23 юли)
Обстоятелствата не се подреждат във ваша полза, но това не бива да ви притеснява и да ви кара да отстъпвате от позициите си. Вие сте родени борци и не бихте се отказали заради някакви дреболии от целта си, нали?

Хороскоп Лъв (24 юли – 23 август)
Имате възможност да се докажете. Не изпускайте този шанс, защото той може да ви изстреля нагоре.Просто вярвайте в себе си и разчитайте на собствените си сили.

Хороскоп Дева (24 август – 23 септември)
Има какво още да си пожелаете от съдбата и ако сте малко по-настоятелни, тази непостоянна дама може и да ви се усмихне. Струва си да рискувате.

Хороскоп Везни (24 септември – 23 октомври)
Днес е важно да отчитате мнението на човека до вас, още повече че ще сте пряко зависими от него. Важно е да си сътрудничите, ако искате нещата да вървят.

Хороскоп Скорпион (24 октомври- 22 ноември)
Имате какво да научите от другите и не е нужно да им се ядосвате заради това. Просто бъдете отворени към чуждото мнение. Опредлено ще ви е от полза.

Хороскоп Стрелец (23 ноември – 21 декември)
До обяд всичко ще ви изглежда като лесно като детска игра, но с напредването на деня ще се сблъскате с всички онези прозаични неща, съпътстващи изпълнението на всяка задача. Нали няма да се откажете на последния етап? Къде отиде прословутия ви инат?

Хороскоп Козирог (22 декември – 20 януари)
Имате много по-силна подкрепа, отколкото можете да си представите. Важното е да не позволявате на ентусиазма ви да се изпари. Продължавайте да вярвате.

Хороскоп Водолей (21януари – 19 февруари)
Нищо чудно да се чувствате като марионетка в ръцете на съдбата, което съвсем не е приятна роля. Опитайте, доколкото ви е възможно да погледнете събитията отстрани, така може да ги погледнете по нов начин.

Хороскоп Риби (20 февруари – 20 март)
Нуждае те се от подкрепата на други хора, за да осъществите намеренията си. Може да се наложи дори да играете нечестно в името на целта си. А дали ще го направите? Това вече определяте сами.

Материалът Дневен хороскоп: Телци помгнете на някого, Везни вслушайте се в човека до Вас, Риби нуждаете се от подкрепа! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Ще станат ли предпазните коланите в автобусите задължителни?

https://petel.bg/SHHe-stanat-li-predpaznite-kolanite-v-avtobusite-zadalzhitelni-__282486

Ще станат ли предпазните коланите в автобусите задължителни? Това ще трябва да решат днес депутатите в пленарната зала, съобщи Нова тв. ...

Дневен хороскоп: Три от зодиите трябва да запретнат ръкави и здраво да се заловят за работа, ако не искат да ...

https://petel.bg/Dneven-horoskop--Tri-ot-zodiite-tryabva-da-zapretnat-rakavi-i-zdravo-da-se-zalovyat-za-rabota---ako-ne-iskat-da----__282485

Източник lamqta.com Овен  Kak ще се подредят нещата през този ден, звездите не подсказват, но промени наистина ще има. Незначителни, но все-пак...

Светът е на прага на поредната валутна криза

http://pogled.info/svetoven/svetat-e-na-praga-na-porednata-valutna-kriza.97493

/Поглед.инфо/ Японската компания Nomura Holdings притежава аналитични компетенции по достатъчно точно предсказване на валутните кризи в различните страни. Според съобщението на американската новинарска агенция Bloomberg, Nomura Holding предугажда две трети от всички явления от подобен тип от края на 90-те. В момента японците дават неутешителни прогнози за Шри Ланка, Пакистан, ЮАР, Аржентина, Египет, Турция и Украйна. За последната не е странно.

Френски министър заяви, че терористите в Идлиб трябва да бъдат оставени на мира

http://pogled.info/svetoven/frenski-ministar-zayavi-che-teroristite-v-idlib-tryabva-da-badat-ostaveni-na-mira.97492

/Поглед.инфо/ Двуличността и агресивността на Запада се проявяват в политиката, провеждана от него в Близкия Изток. Да започнем с това, че под съвършено измислен предлог САЩ нахлуха в цяла редица държави. Сваляйки законни правителства, те се заеха да „установяват демокрации”, в резултат на което загинаха милионни мирни жители.

Украйна заплаши швейцарски политици със санкции за визита в Крим

http://pogled.info/svetoven/ukraina-zaplashi-shveitsarski-polititsi-sas-sanktsii-za-vizita-v-krim.97491

/Поглед.инфо/ Посолството на Украйна осъди визитата на делегация от политици от Швейцария в Крим. Както пише „Зеркало недели“, във ведомството са отбелязали, че Украйна си запазва правото да приложи към чуждестранните граждани санкционни мерки.

САЩ провеждат в Грузия опити върху хора

http://pogled.info/svetoven/sasht-provezhdat-v-gruziya-opiti-varhu-hora.97490

/Поглед.инфо/ Бивш министър на Грузия призова САЩ да закрият центъра, където се провеждат опити с хора.

"Гардиън": Катастрофа при "Брекзит" без сделка

http://clubz.bg/73120-gardiyn_katastrofa_pri_brekzit_bez_sdelka

Управителят на Aнглийската централна банка Марк Карни предупреди, че излизане на Великобритания от структурите на Европейския съюз без сделка може да се окаже също толкова катастрофално за британската икономика, колкото финансовата криза от 2008 г., пише вестник Тhe Guardian.

Предупреждението си Карни е отправил на среща с британския премиер Тереза Мей и министрите от кабинета й, съобщава "Фокус". Източници от правителството са заявили пред "Гардиън", че Карни е очертал мрачна картина на безработица, достигаща двуцифрено число, срив на цените на жилищата с 25-35% за три години и затрудняване на транспортни връзки с Европейския съюз, включително въздушните и железопътните.

На срещата Карни е представил и друг възможен сценарий – Великобритания да напусне ЕС при условия, по-лоши от тези в плана на Тереза Мей, представен от провинциалната резиденция на министър-председателя. Изданието цитира правителствен източник, който заявява:

„По-лошият сценарий от Брекзит без споразумение, беше притеснителен, но предизвика широко съгласие за стъпките, които трябва да предприемем, за да подкрепим британската икономика в случай на напускане на ЕС при лоши условия“. 

Великобритания публикува нови съвети към компаниите и гражданите за промените, очаквани при напускане на ЕС без сделка, които ще засегнат всичко от роуминг такси до автомобилни стандарти, предаде Ройтерс. 
Нови сигнали от Брюксел засилиха надеждите, че Обединеното кралство и ЕС ще успеят да договорят и одобрят необходимото споразумение за "развода си" преди 29 март 2019 година, когато Великобритания трябва да напусне блока, макар страните да остават разделени по около 20 процента от въпросите. 

Мнозина бизнес лидери и инвеститори обаче се опасяват, че политиците могат да не постигнат съгласие. При подобен сценарий за петата по големина икономика в света може да се стигне до отслабване на Запада, сътресения на финансовите пазари и нарушаване на търговията. 
Лондон ускори разработването на планове за действия при "Брекзит" без сделка и днес публикува 28 технически бележки, обхващащи възможните последици в редица области, включително петрол и газ, екологични стандарти и защита на личните данни. 
Обхванати са "рутинни" въпроси като шофирането в ЕС и пътуването до Евросъюза с британски паспорт. 
Според правителството на британските шофьори може да им се наложи да получат международно разрешително, за да карат по европейските пътища, тъй като шофьорските им книжки вече няма да бъдат валидни в блока. Шофьорските книжки на европейските граждани обаче ще важат в Обединеното кралство. 
Британците са изправени също пред вероятността да плащат повече, за да използват мобилните си телефони в ЕС, тъй като ограниченията върху таксите за роуминг на данни може би вече няма да се прилагат. Британското правителство обаче ще разработи законодателство за ограничаване на месечните сметки до 45 британски лири. 
Лондон отново ще започне да издава британски сини паспорти в края на 2019 година. За да пътуват в ЕС, британските граждани ще трябва да се уверят, че паспортите им са издадени през последните десет години и са валидни поне още три месеца. 
Британското правителство освен това повече няма да участва в разработки по европейската навигационна система "Галилео". 
Засега ирландските граждани ще имат право да влизат и остават на британска територия, а по границата между Ирландия и Великобритания няма да се извършва рутинен имиграционен контрол. 
Британските организации ще трябва да гарантират, че ще могат да продължат да получават лични данни за клиентите си в ЕС. 
Миналия месец британските власти публикуваха първите 25 от общо 80 технически бележки, които дадоха подробности за очакваните промени в митата, финансовите услуги, държавната помощ и лекарствата, ако Великобритания излезе от ЕС без сделка.

Пада малкият данък за колите с N1

https://petel.bg/Pada-malkiyat-danak-za-kolite-s-N1__282481

Облагането им ще става по мощност и година на производство Нови промени в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) предвиждат от догодин...

Европа призна двойния стандарт при храните

http://varnautre.bg/2018/09/14/90248/%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b2%d0%be%d0%b9%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b0%d1%80%d1%82-%d0%bf%d1%80%d0%b8-%d1%85%d1%80

Двойното качество при храните да се счита за нелоялна практика и фирмите, които произвеждат такива продукти, да бъдат глобявани с 4% от годишния си оборот, решиха евродепутатите. С приетия днес доклад Европейският парламент признава официално наличието на разлики в качеството на продуктите, които се предлагат в страните от Източна и Западна Европа. До края на […]

САЩ готвят нови санкции срещу Русия заради новичок

http://clubz.bg/73119-sasht_gotvqt_novi_sankcii_sreshtu_rusiq_zaradi_novichok

САЩ потвърдиха днес, че подготвят втора група икономически санкции срещу Русия след атаката с отровно вещество "Новичок" във Великобритания, като заявиха, че Москва още не е приела условията им, предаде Франс прес.

През август администрацията на Доналд Тръмп вече наложи първа група санкции , след като стигна до извода, че руските власти са отговорни за отравянето тази пролет в Англия на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Санкциите влязоха в сила в края на август и обхващат износа на някои технологични продукти и продажбите на оръжие на Русия.

Въз основа на закон от 1991 г. за химическите оръжия Вашингтон даде 90 дни на Москва, до края на ноември, да заяви, че вече не използва химически или биологически оръжия, да се ангажира повече да не го прави в бъдеще и да разреши инспекции за удостоверяване на ликвидирането им. В противен случай ще бъдат наложени нови санкции, предупреди в края на август администрацията на САЩ.

"Следим действията им, казахме им, че могат да избегнат тези санкции, ако разрешат инспекции, ако ни дадат проверима гаранция, че повече няма да използват това нервнопаралитично вещество срещу собствените си граждани", заяви заместник-държавният секретар по икономическите въпроси Маниша Сингх пред комисия на Конгреса във Вашингтон.

И добави:

"На този етап не са направили никое от тези неща".

На въпрос дали САЩ ще наложат по-сурови санкции на Русия, ако тя продължи да не изпълнява исканията им, Сингх отговори:

"Подготвяме се за крайния срок през ноември, готови сме да наложим втора група много сурови санкции.".

Новите санкции биха включвали ограничения в банковия и отбранителния сектор, в чуждестранните помощи и други области.
През август американски официален представител спомена възможността да се забрани на руски авиокомпании да кацат на летища в САЩ и дори евентуално замразяване на двустранните дипломатически отношения, отбелязва АФП.

Скандално! Полицията в Перник e задържала двама журналисти

http://www.eurochicago.com/2018/09/gp-group/

Димитър Стоянов от Биволъ е задържан в ОДП Перник заедно със свой румънски колега заради журналистическо разследване свързано с ДжиПиГейт. Полицията отказва да даде информация.

“Нощ на ансамблите” със 150 танцьори във Варна и Пловдив

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7053065

“Нощ на ансамблите” със 150 танцьори във Варна и ПловдивКостюми и изпълнения от различните фолклорни области на България ще бъдат представени в третото издание на спектакъла “Нощ на ансамблите”. Танцовото представление ще бъде показано на 6 октомври в Двореца на културата и спорта във Варна и на 7 октомври в зала С.И.Л.А. в Пловдив. Пред публиката ще излязат ансамблите “Филип Кутев”,

Google спира Inbox от март 2019 г.

https://petel.bg/Google-spira-Inbox-ot-mart-2019-g-__282477

Google обяви, че прекратява услугата Inbox от Gmail, считано от края на март 2019 г. Това е шестмесечно предупреждение за потребителите, които ще б...

Прессъобщение на БОЕЦ: ДжиПиГейт на рогата на Биволъ!

http://www.eurochicago.com/2018/09/bivol-6/

В последното си разследване Биволъ изнасят информация, документи и факти за най-голямата разкрита до сега корупционна схема , в която са замесени фактически всички държавни и общински структури, както и големите строителни компании свързани с Борисов, Пеевски и техните обръчи от фирми.

Малшанс за българите в първия ден на европейското по джудо в София

https://www.24chasa.bg/sport/article/7055102

Малшанс за българите в първия ден на европейското по джудо в СофияДве от надеждите ни за медал от европейското първенство по джудо в София за младежи и девойки до 21 години Божидар Темелков и Марк Христов в категория до 66 килограма отпаднаха още след първите си срещи. Темелков беше победен от Йонас Зайковски ( Дания) с вадзари след 4,06 минути битка, а Христов изпусна шанса си в първите секунди на „златна

Евродепутат: Да изберем времето на Брюксел

https://www.24chasa.bg/novini/article/7054833

Евродепутат: Да изберем времето на БрюкселДо 6 месеца ЕК ще отмени смяната на часа Европейската комисия ще отмени директивата за двукратната годишна смяна на часовото време най-късно през март. Това показа проверка на “24 часа” в Страсбург ден, след като председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обяви в прощалното си годишно слово за състоянието на съюза, че на тази практика се слага край,

Патриарх Неофит пристига във Варна

http://budnavarna.bg/37826-patriarh-neofit-pristiga-vav-varna/

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще участва в честването на 1125 години от Преславския църковно-народен събор, което ще се състои във Варненската и Великопреславска епархия. Това съобщават от Българската православна църква.

 

Програмата за честването предвижда на 16 септември в 8,30 ч. патриарх Неофит да бъде посрещнат в катедралния храм на Варна – „Успение Богородично“, където ще бъде отслужена Света Божествена литургия.
В 12,30 ч. ще бъде отслужен и благодарствен молебен в Дворцовата базилика в Националния историко-археологически резерват „Велики Преслав“ в град Велики Преслав.
През 2018 г. се навършват 1 125 г. от Първия църковно-народен събор, състоял се през 893 г. в Преслав. По този повод ръководството на Варненската и Великопреславска света митрополия организира тържествено честване на това значимо събитие на 16 септември.

източник: Черно море

Материалът Патриарх Неофит пристига във Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Съобщение от посолството ни във Вашингтон

http://www.eurochicago.com/2018/09/hurricane/

Кризисен щаб, който да следи ситуацията и при необходимост да окаже съдействие на българските граждани по източното крайбрежие на САЩ във връзка с урагана „Флорънс“, е създаден със заповед на посланик Тихомир Стойчев...

Община Девня се включва в кампанията „Да изчистим България заедно“

http://budnavarna.bg/37823-obshtina-devnya-se-vklyuchva-v-kampaniyata-da-izchistim-balgariya-zaedno/

Всички служители на общинската администрация в Девня и нейните изнесени структури ще се включат в националната кампания на bTV Mediagroup „Да изчистим България заедно“. Тя ще се проведе на 15 септември, събота, като в Девня ще започне в 9 часа, съобщи общинският еколог инж. Николай Корназов.
Сборни пунктове за начало на екоакцията тази година не са определени. С приоритет ще се правят уборки в парковете „Албена“, „Разсадника“, междублоковите пространства и горски местности. Всеки може да чисти където сметне за нужно.
През деня чиновници ще обикалят града и съставните на общината селища, за да раздават чували на доброволците. Последните сами трябва да си осигурят ръкавици за екоакцията. Извозването на събрания боклук ще бъде за сметка на Община Девня, добави инж. Корназов.

Материалът Община Девня се включва в кампанията „Да изчистим България заедно“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Депутатите дадоха зелена светлина на тол системата (Обзор)

https://petel.bg/Deputatite-dadoha-zelena-svetlina-na-tol-sistemata--Obzor-__282484

От 1 януари догодина леките автомобили ще пътуват с електронни винетки Депутатите гласуваха окончателно промените в Закона за пътищата...

Кръстовден е

https://petel.bg/Krastovden-e__282483

Днес православните християни почитат празника Въздвижение на Светия Кръст Господен, известен като Кръстовден. Той е един от Дванадесе...

НАСА изстрелва нов апарат за измерване на земния лед

https://petel.bg/NASA-izstrelva-nov-aparat-za-izmervane-na-zemniya-led__282482

Космическия апарат "Айссат-2" на НАСА, който ще измерва ледовете на Земята с авангарден лазер, ще бъде изстрелян в събота с ракета "Делта" от...

До 28 октомври в Белослав продължава събирането на пластмасови капачки в помощ на новородени

http://budnavarna.bg/37818-do-28-oktomvri-v-beloslav-prodalzhava-sabiraneto-na-plastmasovi-kapachki-v-pomosht-na-novorodeni/

До 28 октомври в Белослав продължава събирането на пластмасови капачки в помощ на новородени. Това съобщиха от Община Белослав. Община Белослав е част от благотворителната кампания за закупуване на медицинска апаратура в помощ на новородени чрез събиране на пластмасови капачки.

По инициатива на екипа на Общинска администрация – Белослав, на централния площад в града е поставен пункт с арт дизайн за събиране на капачки. Чрез инициативата Община Белослав се присъединява към благотворителна кампания „Аз вярвам и помагам“, която организира събиране на пластмасови капачки за закупуване на медицинска апаратура в помощ на новородените деца в МБАЛ „Св. Анна – Варна“ и СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов – Варна“.

Своевременно Община Белослав ще организира транспорт до Варна, където ще бъде предадено цялото събрано количество във връзка с предстоящия празник на рециклирането „Аз вярвам и помагам“, който ще се проведе на 29 септември пред Катедрален храм „Св. Успение Богородично“ в помощ на малките бебета, допълниха от администрацията.

източник: Фокус

Материалът До 28 октомври в Белослав продължава събирането на пластмасови капачки в помощ на новородени е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Боширов и Петров: «Мы посещали Солсбери в качестве туристов»

http://www.eurochicago.com/2018/09/boshirov/

Естественно, мы ехали, чтобы посетить Стоунхендж, Old Sarum, Собор Девы Марии. Но этого не получилось, потому что там была… как это по-русски – жижа. Город был в полной жиже. Мы промокли, вернулись на вокзал и на ближайшей электричке уехали обратно.

Защо махат контейнери в Провадия?

http://budnavarna.bg/37815-zashto-mahat-kontejneri-v-provadiya/

Наш читател се свърза като изложи проблем, който се създава в района, в който живее. В сигнала му, читателя на ПРОВАТОН изразява възмущение от премахване на контейнери от мястото на пресечната на улиците „Сан Стефано” и „Охрид”.
Кой и защо разпореди премахването на контейнерите от обичайното им място? С този въпрос провадиеца е стигнал чак до отдел „Екология” в общината.
Според живущите в района, Мухамедин Суфиян, в чиито ресор е боклукчийската дейност, има пръст в премахването на контейнерите. Все пак той бил ресорния управляващ и се чинел за ресорен на „Екология” – та в Провадия. Според политическите среди, пък, се опитвал да угоди на бившите си избиратели, които след като Мухамедин напусна ДПС – загуби.
Нищо подобно – отговора, който е получен устно е бил, че кмета на града намалявал броя на контейнерите, за да се пестят пари. Естествено, че никой не е дал официален писмен отговор на провадийския жител, за да го публикуват медиите и хората в социалните мрежи /отнасяме се към това с уважение, тъй като даже и такова да е официалното решение на общинската власт, кой от администрацията на общината би си сложил „таралеж в гащите” да коментира в официален документ работодателя си, в случая кмета…пък и устно казаното винаги могат да го извъртят, че човека не е разбрал, може даже виновен да го изкарат/
Каквато и да е причината, истината е, че в град Провадия са се премахнали контейнери от обичайните им места, с които хората са свикнали и са придобили навик да изхвърлят отпадъците си там, а сега има проблем в района им на живеене – да обикалят и да търсят други „кофи”.
Оставяйки настрана и в сферата на предположенията всички коментари на различните среди в града, ПРОВАТОН ще припомни, че лично по предложение на Филчо Филев е прието да се изхарчат над 2 милиона и 100 хиляди лева само за една година, т.е. за 2018г. за сметопочистване. Тази сума за дейността Чистота, хем определеля данъка на хората, хем се взема от данък „смет” който се плаща от хората и фирмите в града. Та за да се оправдае как се формира тази сума от над два милиона и защо се взема такъв данък на хората, Филев сам е написал и подписал, че разчетите са направени на база броя на разположените /вече в края на 2017г./ съдове за отпадъци и допълнителните съдове за предоставянето им на нови ползватели. Какво излиза – може да се слагат нови съдове, но изчисленията за над 2 милиона лева не са направени с тенденция за намаляване на боклукчийските кофи.
Да видим какво ново ще измислят сега …всякакви обяснения за създалия се проблем ПРОВАТОН изразява готовност да публикува.
Ето как е правен разчета за 2018г. и какво е предложил Филев през Декември 2017г.

източник: Проватон

Материалът Защо махат контейнери в Провадия? е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Какви са цените на суровината за лютеница във Варна

http://budnavarna.bg/37812-kakvi-sa-tsenite-na-surovinata-za-lyutenitsa-vav-varna/

Летните дни отминават, времето постепенно захлажда, а с това вместо морския полъх все по-често се усеща ароматът на печен пипер. Апетитната миризма подсказва, че е дошло време за зимнина и лютеница. Провери какви са средните цени на суровината за вкусното изкушение.

Етикетите на зарзавата по варненските тържища сочат различни стойности в зависимост от вида и качеството на продукцията. Килограм домати по варненските пазари се търгува между 1 и 5 лева. На Зеленчуковата борса могат да се намерят и под левче, но само при покупка на цяла щайга.

Цената на патладжана варира значително. По пазарите в града върви средно между 1 лев и 1.60 лева, а на борсата цената пада до 0.70 лева. Червеният пипер може да се намери по 1.50 лева. Приблизително по толкова върви и зеленият пипер. Килограм моркови се търгуват средно между 1.40 и 2 лева.

За приготвянето на консервите освен зеленчуците са необходими още захар, сол, олио, подправки. Значение за калкулирането на крайната цена има и дали домакините имат стари буркани и капачки, както и къде приготвят зимнината.

източник: Морето.нет

Материалът Какви са цените на суровината за лютеница във Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Вандали изкъртиха оградата на детска площадка

http://budnavarna.bg/37809-vandali-izkartiha-ogradata-na-detska-ploshtadka/

Вандали отново посегнаха на детска площадка във Варна. Този път мястото е ул. „Гладстон“, непосредствено до бл. 2.

Освен част от изкъртената дървена ограда, липсват пейки, люлки и дръжки на някои от съоръженията.

Наред с изоставените от поддръжка детски занимания, които представляват опасност за децата, правят впечатление и многобройните пластмасови боклуци.

източник: Морето.нет

Материалът Вандали изкъртиха оградата на детска площадка е публикуван за пръв път на Будна Варна.

'Беоулф: Завръщане у дома' започва тaзи вечер по Epic Drama (видео)

https://offnews.bg//obshtestvo/beoulf-zavrashtane-u-doma-zapochva-tazi-vecher-po-epic-drama-video-687932.html

"Беоулф: Завръщане у дома" започва тази вечер в 22:00 по новия драматичен канал Epic Drama. Сериалът пресъздава на един от най-устойчивите образи в литературата - големия воин Беoулф. Режисьорът Джеймс Дормър събира за ролите Киърън Бу, Джоан Уоли, Ед Спелирс, Лора Донели, Гисли Орн Гардарсон, Джак Роуън, Елиът Коуън, Едуард Хог, Елора Торчия, Лолита Чакрабарти и др.

Сред впечатляващите творения на Дормър са още блокбъстъри като "Инспектор Валандер", "Ответен удар", "Фантоми", "Медичите: Повелители на Флоренция" и "Медичите: Великолепният".


Напуснал суровия град Херот преди двадесет години, воинът се завръща да търси смисъл и усещане за принадлежност и да се сбогува с умиращия му вожд. Обвинен несправедливо в убийството на градския управител, той изчиства името си, като отблъсква звяра Грендел и става най-необичайния градски управител, зачитайки закона и защитавайки града от много опасности.

С участието на страхотни актьори, епичната драма следва Беоулф в мисията му да бъде мъж и герой, докато защитава онези, които обича, в един все по-враждебен свят.

Ето какво разказва за сериала режисьорът Джеймс Дормър:

- Как се захванахте със снимките на „Беоулф“?

- С мен се свързаха изпълнителните продуценти Тим хейнс и Кейти Нюман и ме заинтригуваха. Аз съм историк и разказвач. А за много историци историята на Беоулф е като свещен текст.

- Доколко е свързан сериалът с оригиналната скандинавска поема?

- Струваше ми се, че за да разкажа историята за широката публика, трябва да се придържам към всеки неин елемент, но без специфичните места от Скандинавието. Преместих я в по-фантастичен свят и така направихме мултиетнически каст, по-съвременен.

- Как подходихте към образа на Беоулф?

- От самото начало не искахме да изберем момче, а мъж. Ако е воин, му е нужно определено тегло.

Бяхме притеснени дали ще намерим подходящия. Тогава кастинг директорът ни Сам Джоунс откри Киърън Бу и дълбочината на неговата игра веднага ни завладя. Едновременно с това изглежда уязвим, което се усеща на екрана. Искахме да покаже, че освен герой, той е и обикновено човешко същество.

Epic Drama е най-новият канал от семейството на Viasat History и TV1000, достъпен в HD в мрежата на А1 на позиции за DTH – 60, за DTV (кабелна) – 214, за IPTV (Premium) - 201. ТВ каналът е наличен и в ТЕЛЕКАБЕЛ - на HD позиция 228, SD канал 185, Силистра ТВ – 173 канал, TV SAT COM - 23/24, в NetWorx – на позиция 230, както и в София – чрез NET1 на 129 канал.

Сред премиерите в стартовата схема бе създаденият от изцяло дамски творчески екип „Блудници“, в чийто втори сезон участва и Лив Тайлър и разкошният „Версай“; в средата на март дебютира испанският трилър хит „Чумата“, на Цветница - „Миниатюристът“, а през лятото текат всички сезони на култовия „Династията на Тюдорите“.

Можете да гледате първите епизоди на няколко от сериалите по Epic Drama онлайн свободно на: https://www.epicdrama.bg/watch-now/.

Във Варна откриват фотоизложба по случай 100 години от създаването на Азербайджан

http://budnavarna.bg/37806-vav-varna-otkrivat-fotoizlozhba-po-sluchaj-100-godini-ot-sazdavaneto-na-azerbajdzhan/

Фотоизложбата “Баку – хармонията между древното и модерното“ и “Наследството на древната Кавказка Албания: традиция на мултикултурализма в Азербайджан” ще бъде открита на 14-ти септември от 11ч. в Градската художествена галерия във Варна, научи BudnaVarna.bg.

Проявата е по случай 100-годишнината от създаването на Азербайджанската демократична република и се организира от посолството на Азербайджан в България и Община Варна.

Изложбата представя красотата на столицата Баку през погледа на Таня Узунова, талантлива българска художничка и фотограф и може да бъде видяна до 24-ти септември.

Материалът Във Варна откриват фотоизложба по случай 100 години от създаването на Азербайджан е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Лесна услуга

https://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2018/09/14/3309206_lesna_usluga/?ref=rss


Криминален, Трилър, Мистери<br />САЩ, 2018<br />Сценарист: Джесика Шарзър<br />Режисьор: Пол Фийг<br />В ролите: Джийн Смарт, Сара Бейкър, Андрю Ранелс, Рупърт Френд, Хенри Голдинг, Ана Кендрик, Блейк Лайвли, Линда Карделини<br />Кендрик е в ролята на Стефани, самотна майка от малко градче, чиято нова най-добра приятелка, ослепителната Емили (Лайвли), внезапно изчезва. И това става, след като чуваме гласа й по телефона да казва: "Стефани, имам нужда от малка...

Стана ясно защо не работят асансьорите за хора с увреждания

http://budnavarna.bg/37803-stana-yasno-zashto-ne-rabotyat-asansorite-za-hora-s-uvrezhdaniya/

Заради нанесени щети от вандали, асансьорът за хора с увреждания и майки с бебешки колички до Икономическия университет във Варна, не функционира. Това съобщи директорът на дирекция „Социални дейности“ към община Варна – Таня Василева.

Повредени са мотора и хидравличната помпа. Необходимите части са заявени и се очаква да пристигнат, като до края на месец септември платформата да бъде възстановена и ще функционира, заяви директорът.

Тя посочи, че е подаден сигнал до районното управление на МВР и е заведено досъдебно произвоство срещу неизвестен извършител.

Асансьорът, който се намира на спирка „Акациите“, не работи заради пътно-транспортно произшествие. В резултат вертикалната платформата е изцяло повредена и не може да се извърши ремонт. В ход е процедура за проектиране, закупуване и монтиране на нова платформа, която трябва да се изпълни по Закона за обществените поръчки. Платформата е застрахована и възстановяването е заявено пред застрахователя, обясни Василева.

Фирмата, която трябва да се грижи за ремонта и поддръжката на асансьорите в подлезите е „ACB 15″ООД.

източник: Морето.нет

Материалът Стана ясно защо не работят асансьорите за хора с увреждания е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Броени дни до семейния фестивал „Усмихни се“ в „Карин Дом“ – акценти в програмата

http://budnavarna.bg/37800-broeni-dni-do-semejniya-festival-usmihni-se-v-karin-dom-aktsenti-v-programata/

Рафи, Smugglers Collective, работилници за палачинки и прясна паста, билкознание и фитнес за майки с колички са малка част от предвидените от организаторите забавления на фестивала, научи BudnaVarna.bg.

На 15-ти и 16-ти септември, от 10 до 22 часа в красивата градина на „Карин дом“ ще се проведе четвъртото издание на семейният фестивал Усмихни се. Едно от най-големите благотворителни събития на Морската столица се организира в подкрепа на терапията на децата със специални нужди от центъра. Целта на организаторите е да представят богата програма забавления за цялото семейство, където малки и големи да се забавляват през целия ден, да изпробват нови неща и докато го правят – да помагат.

Градината отново ще бъде обособена на различни зони с паралелно провеждащи се събития. Още в 12:00ч. на 15-ти на голямата сцена ще се проведе тренировка по Зумба за деца, след което DJ Pavel от популярната суинг формация Smugglers Collective ще застъпи за тричасов сет. Вечерта, след 19:00ч. пък е запазена за любимата рок банда на Варна – Boomerang. Улица на готвачите и крафт бира ще са на разположение на родителите, за да допълнят вкусно и пивко празника.

В неделя голямата сцена ще е още по-пъстра. Сутринта ще започне с богата фолклорна програма от ансамбъл за народни танци Перун, фолклорни песни от Петя Пенева и изпълнения на Ансамбъл Варна. За спортните фенове от 17:00ч. е предвиден Steel Combat – високо интензивна кардио тренировка с близнаците Дидо и Ники Фурчеви. После запазено място има за варненските любимци от детско шлагерно стуио ДА. В 19:30ч., напълно в тон с името на фестивала, на сцената ще се качи вечноусмихнатият Рафи, който ще внесе много фънк настроение и танци.

Образователните занимания отново са основен акцент. Сцена амфитеатър ще предложи Бах терапия родители, музикални уроци от Rock School и тренировки за влизане във форма след раждането Фит МАМА с Мира, в които може да се включите дори с бебе в количка.

Тази година зоната за детски работилнички ще е по-богата от всякога, а за да могат децата да изпробват повече от едно занимание. Билетът за нея е 10лв. за цял ден и ще дава възможност да се посетят всички занимания, а те никак не са малко.

Шатра 1 ще предложи уроци по езици и забавна математика, също лимонадена работилница, рисунки за лице и лего занимания. В Шатра 2 ще се настани новият проект на Станка Стоянова – Къщата с печките, в която децата ще направят първата си среща с кулинарията. Логично ателиетата ще продължат с Вкусно кексче украси и накрая го хапни!““ с Ани Боланд и Билкознание, представено от екипът на Социалната чайна, както и Работилница за прясна италианска паста. Ще има също Гримьорница, детски мандали за оцветяване и работилница за бижута.

Отвъд детската зона, през целия ден може да очаквате още; Представяне на програма „Ранна интервенция“ на „Карин дом“, където всеки родител, който има някакво притеснение за развитието на своете малко дете ще може да получи безплатна консултация. Зъбна хигиена в ранна детска възраст, Боуен Терапия, Шах за деца, Арте Клас и две посещения с беседа в музей „Посланици на доброто“ на „Карин дом“ (13:00-14:00 и 14:00 -15:00). През целият ден ще текат настолни игри с Varna Games и Боуен терапия.

Многобройни ще са изложителите със занаятчийски творения, а „Карин дом“ също ще има свой личен щанд, където ще можете да намерите лавандула и ябълки от градината, както и най-новите продукти от техния семеен магазин. Един от най-търсените са престилките за мама и дете, с които кулинарните приключения у дома ще са не само забавни и красиви, но и ще напомнят за една добра кауза.

Редица спонсори се включиха в събитието с подаръци за томболата, за която всеки гост ще може да си закупи билет и да спечели почивка за цялото семейство, кошница с продукти от Фермерски пазар и много други.

И тази година мисията на фестивала е да стартира новата учебна година с усмивка, като в същото време ни призове да бъдем по-толерантни към децата със специални потребности и да разбираме по-добре трудностите, пред които са изправени техните семейства. Благотворителният вход за събитието е 2 лв. За деца до 12 г. вход свободен.

Повече информация за събитието и пълната програма по часове на интернет страницата на фестивала, както и във Facebook.

Материалът Броени дни до семейния фестивал „Усмихни се“ в „Карин Дом“ – акценти в програмата е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Рокадите в кабинета са временно блокирани (Обзор)

https://petel.bg/Rokadite-v-kabineta-sa-vremenno-blokirani--Obzor-__282480

Снимка: btvnovinite.bg Липсата на президентски указ за освобождаването на Младен Маринов като главен секретар на МВР, го спря по пътя към минис...

Спартак Варна приема елитния Верея на 27 септември в Балчик

http://budnavarna.bg/37797-spartak-varna-priema-elitniya-vereya-na-27-septemvri-v-balchik/

Мачът е от 19 часа

Отборът на Спартак ще приеме елитния Верея в 1/16-финалн мач от турнира за Купата на България на 27 септември (четвъртък) от 19 ч. в Балчик.

Двубоят ще е на електрическо осветление, за да могат желаещите да го гледат от Варна да пътуват спокойно след работния ден.

Разбра се още, че срещата от петия кръг на Трета лига – Североизточна “В” група между Бенковски и Спартак ще се играе на 23 септември (в неделя) от 16 ч. в Бяла.

Съществуваше вариант двубоят да бъде отложен заради празника на града, но в крайна сметка бе взето решение той да остане по програма.

Материалът Спартак Варна приема елитния Верея на 27 септември в Балчик е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Препоръчваме ви: Хенд мейд фест НДК

https://offnews.bg//kultura/preporachvame-vi-hend-mejd-fest-ndk-688015.html

Традиционният фестивал на производителите на ръчни изделия започва днес. 

До 16 септември в НДК може да откриете интересни бижута, дрехи, козметика, играчки, аксесоари, стоки за дома, декорации, храни, напитки и произведения на изкуството.

Щандовете са разположени тематично на партера и полуетажите на Двореца, а за повече информация посетете страницата на събитието във Фейсбук.

Патешка история

https://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2018/09/14/3309732_pateshka_istoriia/?ref=rss


Анимация, Китай, САЩ, Канада, 2018, 82 минути<br />Сценарист: Кристофър Дженкинс, Роб Муир, Скот Аткинсън, Тигън Уест, Динг Динг<br />Режисьор: Кристофър Дженкинс<br />В ролите: Джим Гафиган, Зендая Колман, Ланс Лин<br />Продуцент: Пени Кокс, Сандра Рабинс<br />Пенг е безгрижен млад белоглав гъсок, предпочитащ да прави всичко друго, но не и да тренира за предстоящата миграция. Вярвайки, че е по-добър от всички останали, той прекарва времето си в щури каскади със...

Неприятно: Родните национали загубиха тежко от Иран

http://budnavarna.bg/37794-nepriyatno-rodnite-natsionali-zagubiha-tezhko-ot-iran/

Иран нанесе първа загуба на България в група „D“ на световното първенство по волейбол, което се провежда в Италия и България. Иранците показаха страхотна игра и спечелиха срещата с 3:1 гейма и са начело в класирането на групата заедно с отбора на Полша.

За България срещата започнаха Николай Учиков, Тодор Скримов, Георги Сеганов, Валентин Братоев, Виктор Йосифов, Николай Николов и либеро Теодор Салпаров.

Стартова шестица на Иран бе Милад Ебадипур, Мирсаед Маруфлакрани, Сайед Мохамад Мусави Ерахи, Амир Хафур, Мохамаджават Манавинежад, Али Шафиеи и либеро Махди Маранди.

В началото на първата част играта бе равностойна и резултатът се движеше точка за точка. След четири изравнявания символичните домакини успяха да поведат с 2 точки при 6:4, а след успешна атака на Мохамаджават Манавинежад при първото техническо прекъсване водеха с 8:5.

Иранците показаха отлична игра и започнаха да трупат преднина, която достигна 6 точки при 13:7 и това принуди наставникът на България Пламен Константинов да поиска прекъсване. Националите ни успяха да намалят изоставането си с 2 точки след успешна атака на Николай Учиков и блокада на Виктор Йосифов, но грешките в играта им и при изпълнението на начален удар позволиха на Иран да води с 16:11 при второто техническо прекъсване.

При 19:12 за Иран Пламен Константинов взе второ прекъсване, след което България успя да реализира три поредни точки и да намали пасива си до 15:19. При 23:20 след две поредни точки на България треньорът на Иран Игор Колакович поиска прекъсване.

Националите ни се опитаха да се върнат в гейма, но с атака през центъра на Али Шафаеи Иран взе първата част с 25:22. След равностойно начало в началото на третата част България успя да поведе с 2 точки при 5:3 след отлична атака и блокада.

Иран изравни при 7:7 след грешка в атака на Мирослав Градинаров, но с отлична тройна блокада на България при първото техническо прекъсване националите ни водеха с 8:7. След прекъсването резултатът се движеше точка за точка и бе изравняван три пъти, последно при 10:10, след което след две грешки на националите ни и отлична атака на иранците символичните гости поведоха с 3 точки – 13:10, което принуди Пламен Константинов да поиска прекъсване.

При второто техническо прекъсване резултатът бе 16:12 за Иран. България успя да намали пасива си до 2 точки при 15:17 след ас на Георги Сеганов и блок-аут на Николай Учиков, след което Игор Колакович взе тайм-аут. Иран успя да поведе отново с 4 точки при 20:16 и независимо от поисканото повторение от българския щаб се оказа, че точката е за азиатската страна. Иран показа много добра игра и с атака на Милад Ебадипур взе втората част с 25:20.

И третата част започна равностойно, а резултатът се движеше точка за точка и бе изравняван три пъти, след което отново Иран успя да поведе с 2 точки при 5:3. С две поредни точки, едната от които ас на Виктор Йосифов България изравни веднага при 5:5. След още 2 равенства чрез точка на Светослав Гоцев при атака през центъра при първото техническо прекъсване резултатът бе 8:7 за националите ни. България успя да поведе с 3 точки при 13:10 след страхотна атака на Николай Пенчев. Гостите обаче успяха да изравнят при 14:14 и след страхотна тройна блокада и грешка на Николай Учиков при начален удар водеха при второто техническо прекъсване с 16:14.

Националите ни изравниха при 16:16, последваха още 3 изравнявания след което България поведе с 3 точки при 22:19, като 21-та точка за националите ни дойде след поискано от Пламен Константинов видео повторение за докосване на на топката на блокадата на Иран. България пропиля два гейм бола, но с атака на Виктор Йосифов през центъра затвори гейма с 25:22 и намали резултата на 1:2. Четвъртата част започна много интересно и оспорвано. След 7 равенства в резултата при първото техническо прекъсване резултатът бе 8:7 за България. След прекъсването с два аса на Николай Пенчев националите ни поведоха с 10:7.

Иранците изравниха при 12:12 след грешка в атака на Тодор Скирмов, след което Пламен Константинов взе прекъсване. След още две равенства при второто техническо прекъсване преднината бе за Иран – 16:14. Символичните домакини на два пъти успяваха да поведат с по три точки – при 17:14 и 20:17, българите успяваха да стопят изоставането си до точка, но в самия край на гейма иранците реализираха пет поредни и спечелиха гейма с 25:19 и съответно мача с 3:1.

В класирането в групата Полша и Иран имат по 6 точки от два мача и геймово съотношение 6:1, България е с 3 точки и геймово съотношение 4:3, Куба е без точка с геймово съотношение 1:3, Финландия е без точка и спечелен гейм от 1 мач, Пуерто Рико е без спечелена точка и гейм от 2 срещи. Днес надпреварата в групата продължава с два нови двубоя. От 17.00 часа играят Финландия и Куба, а от 20.30 часа България среща Пуерто Рико.

Материалът Неприятно: Родните национали загубиха тежко от Иран е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Хищникът

https://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2018/09/14/3309742_hishtnikut/?ref=rss


Ужаси, Фантастика, Приключенски, САЩ, 2018, 107 минути<br />Сценарист: Джим Томас, Джон Томас, Шейн Блек, Фред Декър<br />Режисьор: Шейн Блек<br />В ролите: Треванте Роудс, Стърлинг К. Браун, Джейк Бюси, Ивон Страховски, Майк Допуд, Джон Дейвис, Кийган-Майкъл Кей, Джейкъб Трембли, Кайл Стротс, Оливия Мън, Томас Джейн, Бойд Холбрук, Едуард Джеймс Олмос, Алфи Алън, Аугусто Агилера, Бриан А. Принс, Наял Матер, Ксавие Лакроа, Гобриел ЛаБел, Никълас Дукич<br />Оператор: Лари...

СССР изстрелва автоматичния космически апарат Венера 12

https://www.actualno.com/chronicles/sssr-izstrelva-avtomatichnija-kosmicheski-aparat-venera-12-news_694704.html

Венера 12 е автоматичен космически апарат, изстрелян от СССР на 14 септември 1978 г. 02:25 стандартно време с цел изследване на Венера и междупланетното пространство. Изстреляна е 4 дни след Венера 11,отначало на близка околоземна орбита 205/177 км. Венера 11 и 12 имат еднаква конструкция. Спускаемият модул се отделя от орбиталния модул на 19 декември 1978 г. и навлиза в атмосферата на планетата на 21 декември 1978 г. със скорост от 11,2 km/s. След последвало спускане в продължение на около час,

Без вода във Варна – 14 септември 2018

http://budnavarna.bg/37792-bez-voda-vav-varna-14-septemvri-2018/

снимка: Будна Варна

Планов ремонт оставя без вода абонатите от бл. 19 в кв.“Възраждане“, съобщават от ВиК-Варна.

Безводието ще е от 08,30 часа до около 17 часа.

Материалът Без вода във Варна – 14 септември 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Опит за убийство! 19-годишен нападна старец за 2 кутии цигари

https://pik.bg/опит-за-убийство-19-годишен-нападна-старец-за-2-кутии-цигари-news780661.html

Опит за убийство! 19-годишен нападна старец за 2 кутии цигари

19-годишният С. С. от село Росица може да получи затвор от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна заради извършен грабеж и опит за убийство на 79-годишен мъж от същото село, съобщават от Окръжен съд – Добрич.

През нощта на 12 август 2017г.  С.С. е отнел насилствено от възрастния мъж две кутии цигари. Прокуратурата твърди, че грабежът бил придружен с опит за убийство, пише "Монитор".

Според обвинителния акт младежът влязъл в дома на потърпевшия и му нанесъл множество силни удари по главата и тялото. След побоя пострадалият останал да лежи на пода в дома си, а подсъдимият  взел намиращите се на масата две кутии цигари, едната от които била наполовина празна и тъй като не успял да открие пари, си тръгнал. В хода на разследването било установено, че общата стойност на отнетите чрез употреба на сила вещи възлиза на 7.35 лева.

Възрастният мъж бил намерен на сутринта от негов родственик, който го открил на пода окървавен и неконтактен. В много тежко състояние пострадалият бил приет за лечение в добричката болница.

Според изготвената в хода на разследването съдебно-медицинска експертиза, вследствие на побоя животът на възрастният мъж е бил в реална опасност и той е оцелял само благодарение на оказаната му навременна високоспециализирана медицинска помощ.

През септември пострадалият бил изписан от болница и настанен в хоспис, където постепенно започнал да се възстановява. По време на досъдебното производство обаче мъжът е починал, като причина за смъртта му била заболяване - внезапна сърдечна смърт.

Делото ще се гледа от разширен съдебен състав на Окръжен съд – Добрич на 14 септември, от 10.00 часа.

Без ток във Варна – 14 септември 2018

http://budnavarna.bg/37790-bez-tok-vav-varna-14-septemvri-2018/

снимка: Будна Варна

В един район на Варна са възможни електросмущения днес, 14 септември. Причината е обслужване и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, съобщиха от ЕРП-Север за BudnaVarna.bg.

– от 09:00 ч. до 17:00 ч. са възможни смущения на електрозахранването в района на: част местност Ваялар, местност Акчелар, Бриз, местност Руските окопи, местност Сотира, местност Св. Никола, част от бул. Осми приморски полк, част от местност Траката, част от местност Телевизионна кула, част от местност Добрева чешма, част от местност Белица, част от КК Чайка, част от ул. „Димитър Константинов“, част от ул. „Д-р Любен Попов“, част от ул. „Преслав Петров“, част от ул. „Стефан Самсиев“, част от ул. „Драгаш“.

Материалът Без ток във Варна – 14 септември 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване