Биячът англичанин от Слънчев бряг остава в ареста

https://www.24chasa.bg/novini/article/7056357

Биячът англичанин от Слънчев бряг остава в арестаАнгличанинът Дани Джеймс, който наби шотлански инвалид в Слънчев бряг миналата седмица, остава в ареста. Това постанови Окръжният съд в Бургас, но намекна в определенито си, че може и да го пусне скоро под парична гаранция или домашен арест, ако докаже, че баща му има апартамент в Несебър и няма опасност да се укрие.

Математикът проф. Михаил Константинов: ТОТОТО не е само математика - за да спечелите, ви е нужен и късмет

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7056332

Математикът проф. Михаил Константинов:  ТОТОТО не е само математика - за да спечелите, ви е нужен и късмет- В момента джакпотът в играта “Тото 2 – 6 от 49” на СПОРТ ТОТО се очаква да достигне 7 100 000 лева. Това е най-голямата сума, която може да бъде спечелена от лотарийни игри в България. Каква реално е математическата вероятност някой щастливец да познае печелившата комбинация и да грабне седемте милиона?

Във Франция мъж се заби с кола в тълпа, крещейки "Аллах Акбар"

http://nakratko.bg/category/25/164246/


Мъж се е забил в тълпа от посетители, събрали се пред бар в южния френски град Ним тази нощ, ранявайки леко двама души, преди да удари бариера за сигурност и да бъде арестуван.

Фотоизложба по случай 100 години от създаването на Азербайджан представиха във Варна (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=381806

По случай 100 години от създаването на Азербайджанската Република, Посолството на Азербайджан в България и Община Варна представят фотоизложбата “Баку – хармонията между древното и модерното" и “Наследството на древната Кавказка Албания: традиция на мултикултурализма в Азербайджан” 14 - 24 септември 2018, научи Moreto.

80-годишна жена е хвърлила през терасата си 9320 лева

http://nakratko.bg/category/58/164245/


80-годишна жена е хвърлила през терасата си 9320 лева. Пенсионерката била подмамена, че помага на полицията да задържа телефонни измамници, съобщиха от МВР.

Милен Михов: Действията на опозицията имат влияние над общественото мнение

https://petel.bg/Milen-Mihov--Deystviyata-na-opozitsiyata-imat-vliyanie-nad-obshhestvenoto-mnenie__282586

Някои казват с основание, че тримата министри си вършат добре работата, но нека да припомним, че БСП още преди да се започне с разследванет...

Нинова: Правителството е изчерпано в този вид

https://frognews.bg/novini/ninova-pravitelstvoto-izcherpano-tozi-vid.html

Не за първи път със Сергей ще сме на различни позиции. Личното ми мнение е грешка да се наложи санкция на Унгария. Това е още една стъпка към разделението на Европа. Формират се нови разделителни линии. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по БТВ.

Салвини сравни африканските мигранти с роби

https://dnes.dir.bg/svyat/salvini-sravni-afrikanskite-migranti-s-robi

"По дяволите!", възкликна министърът по въпросите на миграцията на Люксембург

Лейбъристите очакват кабинетът на Мей да падне преди Коледа

http://nakratko.bg/category/25/164244/


Основната опозиционна Лейбъристка партия във Великобритания ще гласува срещу всяко споразумение за Брекзит, постигнато от премиера Тереза Мей. Липсата на осъществим план за напускане на ЕС ще свали Мей преди Коледа.

Тази година от рак ще починат 9.6 млн. човека по света

https://www.mediapool.bg/tazi-godina-ot-rak-shte-pochinat-96-mln-choveka-po-sveta-news283888.html

Все повече онкологични заболявания се диагностицират в световен мащаб. Според отчет на Международната агенция по проучване на рака (IARC ) към СЗО, през 2018 г. ще бъдат установени около 18.1 млн. нови случаи на заболявания от рак. Сред причините за това са подобрените възможности за диагностика, ръстът на населението и увеличената продължителност на живота на хората, съобщава германският в. "Франкфуртер Рундшау", цитирайки отчета на IARC. Според представената статистика, диагноза "рак" ще бъде поставена на всеки пет мъж и всяка шеста жена на планетата. По оценки на IARC, през 2018 г. от рак ще починат 9.6 млн. човека. Повечето смъртни случаи ще бъдат причинени от рак на белите дробове, на червата, на стомаха, черния дроб и на гърдата. В Европа, която представлява едва 9% от световното население, се диагностицират 23.4% от всички случаи на ракови заболявани по света и 20% от смъртните случаи вследствие на заболяването. Като цяло, в богатите страни диагнозата "рак" се среща по-често, отколкото в бедните, твърди IARC. Много от случаите на ракови заболявания биха могли да бъдат избегнати, защото са обусловени от фактори, свързани с живота на хората, твърдят изследователите. Така например в Германия, по данни на местния център за изследване на рака, такива фактори предизвикват 37% от онкологичните заболявания. На първо място е тютюнопушенето, след това злоупотребата с алкохол, наднорменото тегло, недостатъчна физическа активност, нездравословно хранене, инфекции и външни фактори като въздействието на радон, фин прах, солариуми или пасивно пушене. Поради недостатъчни данни при оценката не е отчетено влиянието на някои други фактори като естественото ултравиолетово излъчване. Затова според учените, резултатът може да бъде "значително по-висок".

Нинова: Правителството е изчерпано в този му вид, трябва да се смени философията

https://www.24chasa.bg/novini/article/7056310

Нинова: Правителството е изчерпано в този му вид, трябва да се смени философията"Не за пръв път със Сергей ще бъдем на различни позиции, доскоро спорихме много за Истанбулската конвенция. Личното ми мнение е, че да се наложи такава санкция на Унгария, е грешка, това е стъпка към разединението на Европа. Формират се нови разделителни линии, което на фона на обединена Европа е грешка",

Европол задържа 148 души при 4-дневна операция за борба с престъпността

https://www.24chasa.bg/novini/article/7056341

Европол задържа 148 души при 4-дневна 
операция за борба с престъпносттаБлизо половин милион лица, автомобили и помещения са били проверени миналата седмица по време на международна полицейска операция, координирана от Европол и Европейската мултидисциплинарна платформа срещу криминални заплахи /EMPACT/ в рамките на борбата с престъпността, произхождаща от Западните Балкани, предаде Танюг, цитирана от БТА.

Как с. Дъбрава се превърна в The Brava

https://zaistinata.com/5920-2/

  С интересно събитие се очаква да изпратим лятото в Благоевград. Или по-скоро на няколко километра от града, в едно планинско селце, което за четвърта поредна година, ще се превърне рок столица на България. На 21 и 22 септември „Дъбрава Балкан фест“ /The Brava Balkan Fest/ ще събере в селото почитатели на рока. То е […]

Движението на метрото е възстановено

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/09/14/3311394_dvijenieto_na_metroto_e_vuzstanoveno/?ref=rss


Движението на метрото е възстановено, съобщи пресцентърът на Столичната община.<br /><br />По-рано през деня то бе спряно в участъка на метростанция "Опълченска", заради инцидент, при който почина 43-годишна жена.<br /><br />Движението на влаковете спря малко след 14 ч., като бяха осигурени временни извънредни автобуси.<br />

Журналистът Димитър Стоянов: Задържаха ни по сигнала, който ние сами подадохме

http://nakratko.bg/category/58/164243/


"С полицията се получи една поредица от неразбирателства, тип развален телефон, така или иначе ние бяхме задържани по сигнала, който ние самите подадохме".

Елитна френска фрегата пристига във Варна

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/09/14/3311405_elitna_frenska_fregata_pristiga_vuv_var/?ref=rss


Фрегата "Шевалие Пол" - един от най-модерните френски бойни кораби, ще бъде във Варна между 21 и 24 септември, съобщи посолството на Френската република в София. Корабът, който по стандартите на НАТО има обозначения на ракетен крайцер (разрушител), ще участва в учения съвместно с българските Военноморски сили.<br /><br />В съобщението се припомня, че "Шевалие Пол" е фрегата за противовъздушна отбрана клас "Хоризонт", обикновено изпращана с цел да...

ФАТАЛЕН КРАЙ! Мъж се хвърли под влака на спирка "Верила" в София

https://pik.bg/фатален-край-мъж-се-хвърли-под-влака-на-спирка-верила-в-софия-news780852.html

ФАТАЛЕН КРАЙ! Мъж се хвърли под влака на спирка "Верила" в София

27-годишен мъж е починал след като е бил блъснат от влак малко преди спирка „Верила“. Това съобщиха от ОДМВР-София. Около 13.11 часа на 13 септември на тел. 112 бил подаден сигнал от машинист на товарен влак, че малко преди спирка „Верила“ мъж се е хвърлил пред влака.

Местопроизшествието е посетено от дежурна оперативна група, която извършила оглед. Установена е самоличността на починалия 27-годишен мъж. По случая е образувано досъдебно производство.

Какво ново през новата учебна година

https://www.mediapool.bg/kakvo-novo-prez-novata-uchebna-godina-news283887.html

Новата учебна година започва за над 680 000 ученици от днес. За първи път в класните стаи ще влязат около 60 000 деца. Учебната година започва в 2367 училища и 1844 детски градини в цялата страна, както и в над 100 центъра за подкрепа на личностното развитие. Закритите училища са 13. Около 60 000 са децата, които не ходят на училище или за които има риск да отпаднат от часовете, обявиха от Министерството на образованието и науката. Те са в списъка на специалните екипи, които трябва да връщат и задържат децата в училище. В това число влизат деца на 5, 6 и 7 години, които не са записани в подготвителните групи или в І клас. Включват се и младежи, които са спрели да ходят на училище, както и такива, които често пропускат занятия. Остава проблемът с децата, за които няма информация къде са и дали ходят на училище, както и с тези, за които се знае, че са в чужбина, но не е ясно дали ходят на училище. Нови програми През тази година учениците в ІІІ, VІІ и ІХ клас ще се обучават по нови програми. Третокласниците ще имат и нов предмет - компютърно моделиране. По него децата ще учат как да боравят с дигитални устройства, какви са вредните ефекти от тях и как да ги минимизират. Ще създават дигитална идентичност, ще се учат как да я управляват, както и каква информация да споделят. Учениците трябва да знаят и какви са опасностите в интернет и как да реагират, ако бъдат изложени на такива. Ще трябва да правят разлика между виртуалната и физическа реалност. По предмета ще се преподава създаването и обработването на файлове, на анимирани проекти с използване на на алгоритми с условия и повторения чрез визуална среда за блоково програмиране. Обучението е с практическа насоченост и включва активна работа с преподавател и разнообразни задачи за самостоятелна работа, свързани с изучавани теми по другите учебни предмети. Изпити върху разширен материал За започващите сега VІІ клас учебната година ще е по-дълга от досега - тя ще приключва не в средата, а в края на юни. Изпитите им за прием в гимназията няма да са в края на май, а през втората половина на юни. Националното външно оценяване по български език и литература ще е на 17 юни 2019 г., а по математика - на 19 юни. Промяната е, защото учебната 2018/2019 г. ще е първата, в която по учебен план те ще учат 36 учебни седмици. Класиранията за гимназиите ще са през юли. Самите изпити след VІІ клас ще са върху разширен материал. В тях ще има задачи, които засягат придобитите знания и умения и през V и VІ клас, а не само върху материала за текущия клас. Това обаче няма да се отнася за въпросите по литература. Те ще са само върху авторите и произведенията, които се изучават в последния прогимназиален глас. Промените се налагат, тъй като от тази учебна година VІІ клас е краят на прогимназиалното обучение. Досега то приключваше с края на VІІІ клас. Промяната в обхвата на изпитите е заложена още през 2015 г., когато учениците, които предстои да са в VІІ клас, са започвали V клас по новите учебни програми. Форматът, времетраенето и броят на задачите на изпитите по български и математика остават без промяна. Матури При матурите промени в материала и формата на изпитите няма. Те остават и на същите дати, както през тази година - на 21 май 2019 г. по български език и литература, и на 23 май 2019 г. по предмет по избор. Държавните зрелостни изпити по желание ще са в периода 28 - 31 май 2019 г. В сесията август-септември 2019 г. изпитът по български език и литература ще е на 28 август, вторият задължителен - на 29 август, а изпитите по желание - в периода 30 август - 4 септември. Националните външни оценявания за четвърти клас ще започнат с изпит по български език и литература на 9 май 2019 г. На следващия ден ще е по математика, а оценяванията по "Човекът и обществото" и по "Човекът и природата" ще са на 14 и 16 май 2019 г. Шкафчета и е-учебници за по-леки раници През тази година 114 000 деца от І до VІІ клас ще могат да ползват шкафчета в училище, в които да оставят част от учебниците и тетрадките си. Целта е така да се намали тежестта на раниците, които малчуганите носят всеки ден до и от класните стаи. За целта министерството на образованието отпусна 2.8 млн. лева. Парите са стигнали за купуването на шкафчета за една трета от децата от І до VІІ клас. Те се обучават в 591 училища. От образователното министерство декларираха, че ще продължат и през следващата година инвестициите в училищни шкафчета. За олекотяване на раниците беше въведена и възможността за разделяне на тежките учебници на части, както и за отпечатването им на по-тънка и лека хартия. Освен това всички учебници от І до VІІ клас имат и електронно четими варианти в pdf формат. Те обаче не са интерактивни, а само могат да бъдат ползвани през електронни устройства - компютри, таблети, мобилни телефони. Изцяло електронни от тази година са и ученическите дневници, до които родителите също би трябвало да имат достъп. От тази година отпада и изискването учителите да пазят контролните и тестовете на децата, което означава, че те ще стигат до родителите. Досега те можеха да ги видят само на място в училище. Ваканциите Първата ваканция на учениците през новата учебна година, ще е от 1 до 4 ноември 2018 г., включително. За Коледа те ще почиват 12 дни - от 22 декември 2018 г. до 2 януари 2019 г., включително. Междусрочната ваканция ще е само един ден - на 5 февруари 2019 г. Вторият учебен срок започва на 6 февруари. През пролетта учениците от І до ХІ клас ще почиват от 30 март до 7 април 2019 г., включително. За дванадесетокласниците пролетната ваканция е от 5 до 7 април, включително.

Орбан: Искат да изпратят тук наемници от Брюксел

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/orban-iskat-da-izpratiat-tuk-naemnici-ot-briuksel-6086477

Глсуването в ЕП позволява на Орбан да се представя като защитник на националния суверенитет от един далечен елит в Брюксел в момент, когато се задават европейските избори догодина, отбелязва Ройтерс

Вечерен бюлетин – 14 септември 2018 г.

https://terminal3.bg/vecheren-bjuletin-14-septemvri-2018-g/

Тазвечершните новини са по-различни. Те няма да ви разсмеят, нито ще ви разплачат. Те просто ще констатират една истина, която всички ние усещаме, но към която сетивата са се притъпили от обстоятелствата, в които съществуваме.

Това не е нормално. 

Сутрин, когато се събудим и погледнем умореното си лице в огледалото: Това не е нормално. 

Докато цялото ни общество съществува, заобиколено от ненормалното, то някак позволява на ненормалността да се превърне в норма. Затова, поне тази вечер, кажете на себе си: Това не е нормално. 

Дочули от новините поредният абсурд в държавата, не го подминавайте с лека ръка, защото… да, познахте: Това не е нормално. 

Усещайки гражданската си апатия и позволявайки на малцината други да се борят вместо вас срещу онези, които живеят за ваша сметка, кажете си: Това не е нормално. 

Защото когато нормализираме ненормалното прекалено дълго, държавността си отива.

Арестуват се журналисти произволно, а обясненията за нарушаването на правата им, съшити с бели конци, са подигравка към обществото.

Всъщност какво значение има истината и какво значение има човешкото достойнство, когато силните на деня са купили властта да определят кое е истина и кое – не? Има значение. Стига съвестта да ви казва, че това не е нормално.

Защото се завръщаме във време, в което малкото останали инакомислещи и носители на истината се притискат и заглушават чрез партийни рупори, а лидерите на “светлото бъдеще” обикалят стадиони, партийни конференции и симпозиуми и обясняват колко точно е светло то. У дома сме на режим на истината, която се “пуска” за масова консумация само тогава, когато поредният неудобен трябва да изхвърчи от играта на тронове. Или да бъде ползван закратко като плашило в разградения двор. 

Когато нормализираме ненормалното, позволяваме поголовното западане и разлагане на образователните си институции, продаването на медиите и журналистите си, загниването на правните институции и норми, системни пропуски в стандартите и основните клаузи на социалния договор, когато забравяме историята си; когато заставаме до жестокостта и алчността в света, а не до стремежите към по-светли идеали; тогава всъщност печелят те. Властта, която не спира да смуче от трупа на собствената си държава. Власт, която използва немотията, отчаянието и ниското гражданско самочувствие, за да създава театър на сенките, в който алтернатива на тъмнината няма и важните решения съвпадат зад кулисите, единодушно.

Зад всяко изречение в тазвечершния ни бюлетин стои по един пример от деня. И това е само един ден! А преди него отмина още един, и още един. Капка по капка, след него ще изтекат още много. И колелото продължава да се върти, без да сме сигурни дали кръгът ще се затвори.  Защото от нас зависи, като общество. Затова не нормализирайте нормалното!

И не се поддавайте на гражданска апатия, защото тя струва скъпо; проблеми има всяко едно общество, било и то развито. Но за да работят лостовете, с които то бори злото, трябва да работи и самото общество: независимо дали става дума за правосъдието като възмездие за корупцията и лъжата; или за заклеймяване на жестокостта, мръсните политически игри и наказване на виновните.

Защото всяка история има своите тъмни години. Но онези, които искат да променят своите ценности и курс признават открито и достойно своите грешки и понасят последствията за тях. А жадните за власт продължават да живеят в лъжа, която неизбежно, рано или късно, се срутва върху им.

За пореден път се доказва, и днес, че България е изправена пред избор на ценностите и своя път. Единственият начин да направим правилният избор? Време е да спрем да нормализираме ненормалното.

Снимка: Нова “грамада на недоволството” струпаха тази вечер пред сградата на варненската общинска администрация протестиращи заради смъртта на прегазения в понеделник на пешеходна пътека в града Мартин Чикалов. Протести имаше и в София пред Министерски съвет. Анелия Николова за “Дневник”

 

 

Места без ток във Варненско за уикенда

http://www.varna24.bg/news/815602.html

<strong>Събота, 15.09.2018 г.:</strong> В периода 03.09.2018 - 28.09.2018 от 09:00 ч. ...

ООН: Пристигналите по суша в Европа мигранти тази година са 7 пъти повече от 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7056336

ООН: Пристигналите по суша в Европа  мигранти тази година са 7 пъти повече от 2017 г.Около 18 000 незаконни мигранти са пристигнали в Европа по суша от началото на януари. Това е седем пъти повече, отколкото за същия период на миналата година, съобщи днес ООН, уточнявайки, че най-често използваният маршрут е този от Турция към Гърция, предаде Франс прес, цитирана от БТА.  Според статистиката на Международната организация по

Орлин Павлов, Любо Киров и Графа с нова обща песен

https://www.actualno.com/music/orlin-pavlov-lubo-kirov-i-grafa-s-nova-obshta-pesen-news_694871.html

Едни от най-обичаните български изпълнители Орлин Павлов, Любо Киров и Владимир Ампов-Графа са готови с ново завладяващо парче, което ще изпълнят за първи път пред публика в Зала 1 на НДК на 1-ви октомври. Любо Киров и Графа ще са специални гости на големия концерт на Орлин Павлов “Още малко”. Песента носи заглавието “Приятели завинаги”. И това не е случайно. Тримата изпълнители ги свърза дългогодишна музикална история и лично приятелство. След изключите

Руската православна църква заседава спешно заради Украйна

http://www.moreto.net/novini.php?n=381832

Светият Синод на Руската православна църква под председателството на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил свика извънредно заседание в Даниловския манастир, съобщи ТАСС, цитирана от БГНЕС. Според източниците на агенцията срещата ще бъде посветена на ситуацията в Украйна.

Йоханес Хан смята корекцията на границите за "последен елемент от пъзела" в диалога Белград-Прищина

https://www.24chasa.bg/novini/article/7056331

Йоханес Хан смята корекцията на границите 
за "последен елемент от пъзела" в диалога Белград-ПрищинаЕврокомисарят по разширяването Йоханес Хан заяви днес, че в рамките на диалога за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина не е изключена размяна на територии или корекция на граници като "последен елемент от пъзела", предаде Танюг, цитирана от БТА.  В интервю за агенция МИА, дадено в Брюксел, Хан все пак отбеляза,

ООН: Икономическата ситуация в Палестина се влошава

http://econ.bg/Новини/ООН-Икономическата-ситуация-в-Палестина-се-влошава_l.a_i.764934_at.1.html

В доклад на Конференцията за търговия и развитие към ООН се посочва, че през 2017 г. икономическата ситуация в окупираните палестински територии е...

Берлин, Париж и Лондон умуват как да заобиколят санкциите на Тръмп срещу Иран

https://www.actualno.com/europe/berlin-parij-i-london-umuvat-kak-da-zaobikoljat-sankciite-na-trymp-sreshtu-iran-news_694872.html

Германия, Франция и Великобритания обмислят създаването на нова финансова институция, която на позволи на ЕС да търгува с Иран въпреки американските санкции срещу Техеран, съобщават германски медии. Трите държави могат да създадат „Средство със специално предназначение" (SPV) - фирма, наподобяваща клирингова къща, която би извадила Техеран от финансовата линия, като същевременно позволи търговията, съобщиха „Шпигел“ и „Ханделсблат“, цитиран

КРИБ пише до премиера да не оттегля министерската номинация на Манолев

http://clubz.bg/73181-krib_pishe_do_premiera_da_ne_otteglq_ministerskata_nominaciq_na_manolev

Подкрепа за Александър Манолев, който бе номиниран за министър на транспорта, но сам се оттегли, изразиха в отворено писмо до премиера от Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ).

КРИБ настоява пред Бойко Борисов да не се подава на "натиск от съмнителни кръгове и групи, които нямат нищо общо с индустрията" и да отстоява Манолев, който сега е зам.-министър на икономиката, да наследи Ивайло Московски в МТ.

Припомняме, че в четвъртък, след публикация във в. "Капитал" Манолев обяви, че се оттегля като номинация за министър и ще съди вестника. В материала се припомня бизнес миналото му със съмнителни лица, както и за два пътни инцидента с негово участие.

Ето какво написаха работодателите до Борисов:

"Бихме желали да изразим нашата подкрепа за действащия заместник-министър на икономиката г-н Александър Манолев.

В досегашната ни съвместна работа с него в качеството му на заместник-министър на икономиката имаме постигнати много добри резултати, които се дължат на изключителната му експертна подготовка, включително и в елитни европейски учебни заведения, познанията му на европейския и световен опит и отзивчивостта му в работата с бизнеса, който представляваме.

Убедени сме, че той ще бъде много добър министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, предвид на всичко, изложено по-горе.

Затова не считаме, че трябва да се подавате на натиск от съмнителни кръгове и групи, които нямат нищо общо с индустрията, а даже напротив – някои дори имат устойчив тренд в миналото, свързан с фалити и безвъзвратни загуби на позиции както у нас, така и в чужбина.

Както поемането на политическа отговорност е важен елемент от политиката, така и отстояването на политическите приоритети трябва да бъдат основна част от инструментариума на всяка голяма и уважавана партия."

Движението на метрото е възстановено

https://offnews.bg//obshtestvo/dvizhenieto-na-metroto-e-vazstanoveno-688106.html

Движението на метрото е възстановено, съобщиха от пресцентъра на Софийска община.

Движението на метрото беше спряно временно, след като жена падна на релсите на метростанция "Опълченска".

Инцидентът стана малко след 14 часа. Жената почина. 

Предполага се, че жената е паднала по невнимание или защото ѝ е прилошало, а идващият влак не е успял да спре.

Полицията изключи версията за самоубийство.

Рязко увеличение на влезлите по суша мигранти в ЕС

https://www.mediapool.bg/ryazko-uvelichenie-na-vlezlite-po-susha-migranti-v-es-news283886.html

Около 18 000 незаконни мигранти са пристигнали в Европа по суша от началото на януари. Това е седем пъти повече, отколкото за същия период на миналата година, съобщи ООН, уточнявайки, че най-често използваният маршрут е този от Турция към Гърция, съобщи Франс прес. Според статистиката на Международната организация по миграция (МОМ), повече от една пета от незаконните мигранти, идващи в Европа, пристигат по суша. Увеличеният брой на пристигналите по суша съвпада с намаляване на пристигналите по море, като маршрутът от Либия става все по-труден заради увеличените патрули на либийската брегова охрана. МОМ съобщи, че от началото на годината около 74 500 мигранти са дошли в Европа през Средиземно море, срещу близо 129 000 за същия период на 2017 г. Агенцията на ООН уточни, че по най-често използваният маршрут Турция-Гърция, властите са съобщили за общо 12 166 пристигнали по суша от началото на 2018 г. За сравнение, Гърция е регистрирала през цялата минала година около 5550, пристигнали по суша. Що се отнася до 6000-те други незаконни мигранти, пристигнали в Европа по суша от началото на годината, "най-голяма част" са дошли от Сеута и Мелиля, два испански анклава в северната част на Мароко, съобщи говорителят на МОМ Джоуел Милмън. Двата анклава, които са единствената сухопътна граница на ЕС с Африка, са заобиколени от високи огради. Те редовно са обект на набези на мигранти, които се опитват да влязат в Испания. Над 50 на сто от пристигналите в Гърция са сирийци, иракчани и афганистанци, според МОМ.  

Цитат на деня: Последния път, когато руски военни бяха в отпуск, нахлуха в Украйна

https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2018/09/14/3311054_citat_na_denia_posledniiat_put_kogato_ruski_voenni/?ref=rss


"Последния път, когато руски военни твърдяха, че са в отпуск, беше, когато нахлуха в Украйна през 2014 г."<br /><br />Това написа в "Туитър" британският външен министър Джеръми Хънт в отговор на интервюто, излъчено по руската телевизия RT с Александър Петров и Руслан Боширов.<br /><br />Двамата, обвинявани от Лондон за отравянето на бившия разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия с нервнопаралитично вещество от групата "Новичок", обясниха...

ЕС готви мащабно преместване на мигранти от гръцките острови

https://www.investor.bg/evropa/334/a/es-gotvi-mashtabno-premestvane-na-migranti-ot-gryckite-ostrovi-268245/

Плановете съвпадат с очаквана нова приливна вълна от хора заради евентуалните атаки на сирийските власти срещу бившата бунтовническа крепост Идлиб

Онкологът, скрил връзките си с индустрията в свои публикации, подаде оставка

https://www.mediapool.bg/onkologat-skril-vrazkite-si-s-industriyata-v-svoi-publikatsii-podade-ostavka-news283885.html

Д-р Хосе Базелга, лекарят, който беше изобличен в разследване на "Ню Йорк таймс", че е скрил в свои научни публикации конфликт за получени милиони долари от индустрията, е подал оставка като медицински директор в онкологичния център “Мемориъл Слоун Кетъринг” в Ню Йорк. Разследването разкри, че Базелга е получил повече от 3 милиона долара от фармацевтичната компания “Рош“ за консуллтантски услуги, както и за дела му в изследователска компания, придобита от фармацевтичния гигант, но не е обявил това в свои лекции и публикации относно проучвания на нейни лекарства. Освен това е нарушавал правилата за оповестяване на финансовите зависимости на Американската асоциация за изследване на рака докато я е оглавявал. Разследването на “Ню Йорк таймс“ и независимата разследващата журналистическа организация “ПроПублика“ разтърси “Мемориъл Слоун Кетъринг”, който е един от водещите онкологични центрове в САЩ. Разкритията предизвикаха спешни срещи на ръководството в опит за ограничаване на неблагоприятните последици от скандала. В крайна сметка Базелга е подал оставка в четвъртък, защото се опасява, че оставането му начело на клиничната работа ще отвлича вниманието на болницата и “нейния забележителен екип от лекари, изследователи и персонал“. Той посочва, че е изключително горд, че е работил в “Мемориъл Слоун Кетъринг”, където заедно с екипа са направили огромни стъпки в борбата с рака и тези усилия трябва да продължат без прекъсване. Той посочва, че поема пълната отговорност за пропуските в оповестяването на връзките си с индустрията в публикациите си в медицинските списания и по време на професионални форуми. Базелга казва, че вече е коригирал данните за връзките си в медицинските списания. Той посочва, че се надява тази ситуация да доведе до увеличаване на прозрачността и професионалната общност да продължи да работи за разработването на по-стандартизирана система за оповестяване на връзките с индустрията. Оставката на д-р Базелга влиза в сила веднага и той няма да има повече постоянна роля в центъра, въпреки че ще остане в следващите две седмици, за да облекчи прехода, каза говорителката на болницата Кристин Хики. Д-р Лиза Де Анджелис, завеждаща отделението по неврология, ще поеме ролята на медицински директор до назначаването на наследник на д-р Базелга. 

Безос: Критиките на Тръмп към медиите са грешка

https://www.investor.bg/novini/261/a/bezos-kritikite-na-trymp-kym-mediite-sa-greshka-268281/

До края на годината ще стане ясно къде ще бъде построена втората централа на Amazon

И Пол Манафорт сключи сделка с разследването на Мюлър

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/09/14/3311387_i_pol_manafort_skljuchi_sdelka_s_razsledvaneto_na/?ref=rss


Пол Манафорт - бившият ръководител на предизборния щаб на Доналд Тръмп, прие да признае вината си по две от седемте обвинения, делото по които трябва да започне следващата седмица. Той вече бе осъден в щата Вирджиния на десетки години затвор по 8 обвинения за тежки финансови измами. Само един съдебен заседател спря осъдителните решения по останалите 10.<br /><br />Президентът обаче го похвали, че е "смел мъж" заради това, че не сключи сделка с екипа на специалния прокурор...

Изпращат арестувания за тероризъм швейцарец в психиатричната болница

https://frognews.bg/novini/izprashtat-arestuvaniia-terorizam-shveitsarets-psihiatrichnata-bolnitsa.html

Прокуратурата ще изпрати швейцареца Кевин Бахли в психиатричната болница в затвора в Ловеч, заради заболяване, което трябва да бъде изследвано.

Младежката организация на БСП – София ще се включи в кампанията „Да изчистим България заедно“

http://www.cross.bg/sofiya-organizatziya-septemvri-1583876.html

/КРОСС/ Младежката организация на БСП – София ще се включи в кампанията „Да изчистим България заедно“, която ще се проведе в първия Световния ден на чистенето – 15 септември 2018. Младите социалисти ще започнат в 10 часа с почистването на ул. „Бесарабия“, в района между улиците „Лепенец“ и „Капитан Райчо Николов“. Към тях ще се присъединят народните представители от „БСП за България“ Димитър Данчев и Николай Цонков, както и членове на организация на БСП в район „Подуяне“. Според младежите от БСП – София съпричастността към опазването на околната следа е част от отговорността на гражданите към града и държавата, а доброволчеството е доказателство за тази съпричастност. Според тях не само центърът на столицата трябва да бъде редовно почистван, но и крайните квартали като този, в който ще бъдат на 15 септември.

Младите социалисти от София ще се включат в кампанията „Да изчистим България заедно“

https://www.24chasa.bg/novini/article/7056312

Младите социалисти от София ще се включат в кампанията „Да изчистим България заедно“Младежката организация на БСП – София ще се включи в кампанията „Да изчистим България заедно“, която ще се проведе в първия Световния ден на чистенето – 15 септември 2018. Младите социалисти ще започнат в 10 часа с почистването на ул. „Бесарабия“, в района между улиците „Лепенец“ и „Капитан Райчо Николов“.

Националите по волейбол излизат тази вечер във Варна за победа

http://www.moreto.net/novini.php?n=381796

Българският национален отбор по волейбол ще играе третия си мач на световното първенство. Тази вечер съставът излиза срещу Пуерто Рико във Варна в 20:40 часа. Целта срещу аутсайдера в групата е ясна - чиста победа, задължителна след поражението с 1:3 срещу Иран снощи.

Кремъл можел да позволи на Лондон да разпита заподозрените за Скрипал

https://www.mediapool.bg/kremal-mozhel-da-pozvoli-na-london-da-razpita-zapodozrenite-za-skripal-news283884.html

Русия е готова да разгледа искане от британските следователи да пристигнат и да разпитат двамата мъже, обвинени за отравянето на бившия руски шпионин в Солсбъри. Това каза днес говорителят на Кремъл, съобщи Асошиейтед прес. Великобритания обвини Александър Петров и Руслан Боширов миналата седмица в опит за убийство на двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия със създадения по съветско време боен нервнопаралитичен агент "Новичок". Двамата оцеляха при атаката в Солсбъри на 4 март, но местен жител почина по-късно, след като вероятно е имал контакт с отровата. Петров и Боширов се появиха вчера в предаване по руската телевизия Ар Ти (RT) и заявиха, че са посетили Солсбъри като туристи и нямат нищо общо с отравянето. Те отрекоха твърдението на Великобритания, че са сътрудници на руското военно разузнаване, заявявайки, че работят в бизнеса с хранителни добавки. Говорителят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков каза, че руските власти ще разгледат искане на Великобритания те да бъдат разпитани, ако постъпи такова. Той добави, че Великобритания е отклонявала нееднократните руски предложения за провеждане на съвместно разследване. "Съществува механизъм за правна помощ, регламентиран от двустранни споразумения и международното право", каза пред репортери Песков и допълни: "Ако получим официално искане от Лондон, то със сигурност ще бъде разгледано от руската страна в строго съответствие със закона". Той добави, че "от самото начало Русия подчертава желанието си да сътрудничи за изясняване на обстоятелствата на случилото се в Солсбъри и разкриване на извършителите", но "британската страна категорично отхвърля такова сътрудничество". "Обвиненията към Русия в лъжа след изявленията на двамата руски граждани е абсурдно. Те са обикновени граждани. Те нямат никаква връзка с руското правителство", отбеляза Песков пред репортерите, след като Лондон нарече интервюто на двамата "лъжи". Песков каза, че още не е имал време да гледа интервюто и не знае дали Путин го е гледал. Той не пожела да разкрие, колко дълго е отнело на руските власти да намерят двамата мъже и каза, че Кремъл няма нищо общо с организирането на интервюто с тях. 

Преврат във "ВИП Брадър"!

http://www.varna24.bg/news/815591.html

От няколко дни в Къщата на VIP Brother се говори за преврат. Идеолог е Ванко, който започна ...

Жена загина в столичното метро, гледала в телефона си и паднала

http://www.varna24.bg/news/815595.html

Жена загина, след като падна на релсите на метростанция "Опълченска". Според информацията ...

Китайска актриса, участвала в "Х-мен", е изчезнала

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7056302

Китайска актриса, участвала в "Х-мен", е изчезналаКитайската актриса Фан Бинбин, която е участвала в суперпродукциите "Железният човек" и "Х-мен" и има повече от 62 милиона последователи в родината си, е изчезнала, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.  За звездата няма никаква информация от юни, когато се заговори, че е сред разследваните за укриване на данъци в киноиндустрията.

Ураганът Флорънс бушува в Северна Каролина

//dariknews.bg/novini/sviat/uraganyt-floryns-bushuva-v-severna-karolina-2120130

Ураганът Флорънс, който тази сутрин удари атлантическия бряг на САЩ, ще продължи да представлява "сериозна опасност" през следващите между 24 и 48 часа, предупреди американското Федерално управление за извънредните ситуации, предаде Франс прес.

Придружен от бурни ветрове и поройни дъ

Откраднаха пари от ателието на руска туристка, отседнала в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/_a7d1f0Pdpw/

ru3-policНа 13.09.т.г. около 14.30 ч. в Районно управление – Поморие е получено съобщение от 58- годишна руска туристка, отседнала в Поморие за това, че чрез взломяване на входната врата е проникнато в обитаваното от нея ателие, разположено на ул. «България», откъдето е извършена кражба на сумата от 30 000 рубли, 500 евро и 1 500 лева. Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Поморие.

МЗХГ с търгове за млади фермери

https://pik.bg/мзхг-с-търгове-за-млади-фермери-news780847.html

МЗХГ с търгове за млади фермери

Търговете за млади земеделски стопани до 40 години е една от новите теми, засегната в законопроекта „Закон за поземлените отношения и опазване на земеделските земи“. Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева по време на открита дискусия по проекта във Велико Търново.

Въпросът за младите хора в земеделието засяга повечето държави-членки на ЕС, които имат преобладаващо застаряващо население в селското стопанство и се търсят механизми за подобряване на тази ситуация.

Заместник-министър Кръстева каза, че в проектозакона се предлага вариант, в който ще се пускат търгове за имоти от държавния поземлен фонд, насочени към млади фермери. Друга тема, която законопроекта обхваща е разпределението на пасища, мери и ливади от държавния и общинския поземлен фонд.

Вергиния Кръстева обясни, че промените в тази област са свързани с уравновесяване на правата на двата фонда. Това съобщиха от пресцентъра на МЗХГ. 

Опазването на земеделските земи, строителството в земеделски земи и промяната в предназначението за неземеделски нужди също са предмет на предложения законопроект.

Дискусиите са част от текущото обществено обсъждане на проекта. МЗХГ кани граждани и организации на следващото обществено обсъждане на 20 септември 2018г. от 10,00 часа в залата на община Стара Загора.

Проектът е обявен в сайта на Министерски съвет, портал за обществени консултации на 27 август 2018г., а консултациите приключват на 26 септември 2018г.

На какво залага Орбан срещу Европейския съюз

http://e-vestnik.bg/28703/na-kakvo-zalaga-orban-sreshtu-evropeyskia-sayuz/

Виктор Орбан и Бойко Борисов при оградата на българо-турската граница. Снимка: видео кадър Гласуването в Европейския парламент за наказване на Унгария заради незачитане на демократичните стандарти е от полза за министър-председателя Виктор Орбан – позволява му да се представя като защитник на националния суверенитет от един далечен елит в Брюксел в момент, когато се задават…

Материалът На какво залага Орбан срещу Европейския съюз е публикуван за пръв път на e-vestnik.bg.

КРИБ зове премиера да не се отказва от номинацията на Манолев за министър на транспорта

https://www.mediapool.bg/krib-zove-premiera-da-ne-se-otkazva-ot-nominatsiyata-na-manolev-za-ministar-na-transporta-news283883.html

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) настоява Александър Манолев да стане министър на транспорта, въпреки че в четвъртък самият той отказа да заеме поста. Това става ясно от отворено писмо на КРИБ до премиера Бойко Борисов. Номинацията на Манолев, който сега е зам.-министър на икономиката, бе предложена в понеделник лично от премиера Бойко Борисов, който по-рано прие оставките на трима министри заради тежкия пътен инцидент край Своге, при който загинаха 17 души. В четвъртък обаче номинираният сам се отказа от поста. Той мотивира решението си със "съшити обвинения и провокации" срещу него. Ставало дума за "координирана атака от една определена група", която той не назова, но пък уточни, че атаката била срещу цялото правителство. По информация на Mediapool Манолев се е отказал по искане на Бойко Борисов. Въпреки това в петък работодателската организация излезе с позиция в защита на зам.-министъра, в която се призовава премиерът Бойко Борисов да не се поддава на натиск и да назначи Манолев за министър на транспорта. "В досегашната ни съвместна работа с него (Александър Манолев, б. р.) в качеството му на заместник-министър на икономиката имаме постигнати много добри резултати, които се дължат на изключителната му експертна подготовка, включително и в елитни европейски учебни заведения, познанията му на европейския и световен опит и отзивчивостта му в работата с бизнеса, който представляваме. Убедени сме, че той ще бъде много добър министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, предвид на всичко, изложено по-горе", пише в писмото до Борисов. "Не считаме, че трябва да се подавате на натиск от съмнителни кръгове и групи, които нямат нищо общо с индустрията, а даже напротив – някои дори имат устойчив тренд в миналото, свързан с фалити и безвъзвратни загуби на позиции както у нас, така и в чужбина", обръщат се към премиера работодателите. По-рано през седмицата Националното сдружение на общините в Р България пък се обяви в подкрепа на подалия оставка регионален министър Николай Нанков и призова депутатите да го оставят на поста.

КРИБ зове премиера да не се отказва от Манолев за министър на транспорта

https://www.mediapool.bg/krib-zove-premiera-da-ne-se-otkazva-ot-manolev-za-ministar-na-transporta-news283883.html

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) настоява Александър Манолев да стане министър на транспорта, въпреки че в четвъртък самият той отказа да заеме поста. Това става ясно от отворено писмо на КРИБ до премиера Бойко Борисов. Номинацията на Манолев, който сега е зам.-министър на икономиката, бе предложена в понеделник лично от премиера Бойко Борисов, който по-рано прие оставките на трима министри заради тежкия пътен инцидент край Своге, при който загинаха 17 души. В четвъртък обаче номинираният сам се отказа от поста. Той мотивира решението си със "съшити обвинения и провокации" срещу него. Ставало дума за "координирана атака от една определена група", която той не назова, но пък уточни, че атаката била срещу цялото правителство. По информация на Mediapool Манолев се е отказал по искане на Бойко Борисов. Въпреки това в петък работодателската организация излезе с позиция в защита на зам.-министъра, в която се призовава премиерът Бойко Борисов да не се поддава на натиск и да назначи Манолев за министър на транспорта. "В досегашната ни съвместна работа с него (Александър Манолев, б. р.) в качеството му на заместник-министър на икономиката имаме постигнати много добри резултати, които се дължат на изключителната му експертна подготовка, включително и в елитни европейски учебни заведения, познанията му на европейския и световен опит и отзивчивостта му в работата с бизнеса, който представляваме. Убедени сме, че той ще бъде много добър министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, предвид на всичко, изложено по-горе", пише в писмото до Борисов. "Не считаме, че трябва да се подавате на натиск от съмнителни кръгове и групи, които нямат нищо общо с индустрията, а даже напротив – някои дори имат устойчив тренд в миналото, свързан с фалити и безвъзвратни загуби на позиции както у нас, така и в чужбина", обръщат се към премиера работодателите. По-рано през седмицата Националното сдружение на общините в Р България пък се обяви в подкрепа на подалия оставка регионален министър Николай Нанков и призова депутатите да го оставят на поста.

Даниел Кадик: В България открай време се мълчи за тези неща

https://www.mediapool.bg/daniel-kadik-v-bulgaria-otkrai-vreme-se-malchi-za-tezi-neshta-news283882.html

Двамата журналисти, задържани миналата нощ за кратко от полицията в поле край Радомир, са искали да документират унищожаването на документи, доказващи корупция , свързана с обществени поръчки. Димитър Стоянов от "Биволь" и Атила Биро от Rise Project Romania са работели по разследване, свързано със злоупотреби с европейски пари. По-конкретно: с отклоняването на огромни суми от консултантски компании. Това потвърди пред Дойче Веле Даниел Кадик от Софийското бюро на германската фондация "Фридрих Науман". С какви мотиви полицията е задържала двамата разследващи журналисти? До този момент няма официално становище, такова се очаква. Благодарение на активните действия на българското гражданско общество и намесата на румънските власти двамата журналисти - Димитър Стоянов от "Биволь" и Атила Биро от Rise Project Romania - са били пуснати рано тази сутрин. За щастие полицията е успяла да изземе документите, които е трябвало да бъдат изгорени и така да ги спаси от унищожение. Чакат се изявления както от двамата журналисти, така и от отговорните български власти. Можем ли да твърдим, че арестуването на двамата колеги е във връзка с тяхно разследване за корупция? Случилото се засега се тълкува по два начина: или на двамата е трябвало да им бъде попречено да съберат доказателства и да информират обществото, че важни улики за корупция се унищожават. Или пък хората, които стоят зад изгарянето на въпросната документация, са активирали своя си мрежа, а полицаите, пристигнали на място, всъщност не са знаели, че двамата са журналисти и че случаят ще се раздуха. В крайна сметка, включително благодарение на намесата на полицията, застрашените от изгаряне документи са били спасени. Какво по-конкретно съдържат те? Разследване на "Биволь" разкри случаи на корупция с консултантски фирми, участващи в проекти с европейско финансиране. Става въпрос за големи общестени поръчки - например за изграждане на пътища, водопроводи и други. Вършени са неща, които не се вписват в никакви антикорупционни стандарти. И за всичко това има доказателства, които сега е трябвало да бъдат унищожени. Имате ли обяснение за това, че в една страна членка на ЕС, каквато е България, властите изобщо не реагират, когато се разкриват мащабни корупционни схеми и злоупотреби с европейски средства?  Можем да предположим, че някои от въпросните консултантски фирми са близки до хора от правителството, респективно до кръгове, свързани с управлението. Виждали сме как в миналото корупционни схеми изобщо не са били разследвани, когато в тях са били замесени и хора от властта. В България има систематична корупция на много и различни нива. И борбата срещу нея е много трудна. Проблем в случая е и това, че за да се задействат европейските институции, трябва да бъде подаден сигнал от съответната страна. А такъв от България няма. Една от най-съществените причини за това е наличието на систематична корупция и предполагаемото участие в тези корупционни схеми на хора, близки до властта. Освен това искам да припомня, че България е страната в ЕС с най-лоши показатели за медийна свобода и с най-голяма медийна концентрация. Повечето собственици на медии просто нямат интерес да се шуми по тези теми. Ако определим случката от миналата нощ като посегателство срещу медийната свобода в България, бихте ли се съгласили с тази оценка? В България посегателствата срещу медийната свобода не са спирали. Затова и в последната класация на "Репортери без граници" страната е поставена на 113-о място. Това е само поредният удар срещу свободата на медиите. Но все пак е добре, че е имало журналисти на това място, иначе тези документи едва ли щяха да бъдат спасени и вероятно щяха да бъдат изгорени.

Китай отчита подобряване на конкурентоспособността в областта на човешките ресурси

http://econ.bg/Новини/Китай-отчита-подобряване-на-конкурентоспособността-в-областта-на-човешките-ресурси-_l.a_i.764933_at.1.html

Центърът „Китай и глобализацията“ публикува доклад, който показва, че нивото на утилизация на човешките ресурси в световен план се подобрява, макар в...

Ураганът "Флорънс" става изключително опасен в следващите часове

https://www.actualno.com/america/uraganyt-floryns-stava-izkluchitelno-opasen-v-sledvashtite-chasove-news_694868.html

Ураганът „Флорънс“, който удари Северна Каролина в петък, ще представлява „значителна заплаха“ в следващите 24 до 36 часа, обяви Федералната агенция за спешно управление на САЩ (FEMA), цитирана от "Фокус". „Това не е краят (на опасността)“, заяви Джеф Биард, сътрудник администратор за реакция и възстановяване към агенцията. По думите му следващите „24 до 36 часа представляват значителна заплаха“ от тежки

Орбан разкри коварен план на Брюксел чрез наемници да пусне мигранти в Унгария!

https://petel.bg/Orban-razkri-kovaren-plan-na-Bryuksel-chrez-naemnitsi-da-pusne-migranti-v-Ungariya-__282585

Правителството на Унгария в понеделник ще прецени какви конкретни правни мерки ще предприеме във връзка с решението на Европейския парл...

21- годишен от Поморие хванат да шофира след употребата на наркотични вещества

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/8DHB8Jb33nE/

policНа 13.09.т.г. около 13.40 ч. в Поморие, служители от Районно управление – Поморие спрели за проверка лек автомобил «Опел Корса», с бургаска регистрация, управляван от 21- годишния Х.С. от Поморие, като констатирали, че същият шофира след употребата на наркотични вещества /амфетамин, метамфетамин и канабис/. Х.С. е задържан за срок от 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство.

Допълнителното здравно осигуряване - неефективно без здравни реформи

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/dopylnitelnoto-zdravno-osiguriavane-neefektivno-bez-zdravni-reformi-268279/

Моделът на допълнителното доброволно здравно осигуряване звучи доста по-добре, каза икономистът Аркади Шарков

Разбитите фабрики за цигари са генерирали около 10 милиона всеки месец

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/razbitite-fabriki-za-cigari-sa-generirali-okolo-10-miliona-vseki-mesec-268271/

Все още няма задържани лица след днешната акция на Специализираната прокуратура в София срещу организирана престъпна група

КРИБ иска Александър Манолев за министър на транспорта

https://frognews.bg/novini/krib-iska-aleksandar-manolev-ministar-transporta.html

В открито писмо на бизнес-организацията до премиера Бойко Борисов се настоява, че Александър Манолев не трябва да се оттегля от номинацията за министър на транспорта.

ЕС иска споразумение между Косово и Сърбия до средата на 2019 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=381831

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан обяви, че целта на ЕС трябва да бъде Сърбия и Косово да постигнат споразумение до средата на следващата година. В интервю за Македонската информационна агенция преди посещение в Македония в понеделник той поясни, че подкрепя тази цел, за да се предотврати "започване на целия процес отначало" след избирането на новия състав на Европейската комисия през 2019 г.

Каракачанов: Основният капитал са хората и усилията ни са насочени към гарантиране на техния труд и доходи

https://pik.bg/каракачанов-основният-капитал-са-хората-и-усилията-ни-са-насочени-към-гарантиране-на-техни-news780929.html

Каракачанов: Основният капитал са хората и усилията ни са насочени към гарантиране на техния труд и доходи

Основният капитал са хората и нашата амбиция през последната една година е да възраждаме икономическите структури на Министерството на отбраната, за да се запазят изградените кадри и работни места. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес при откриването на реновирания и модернизиран кроялен цех в производствената база на „Интендантско обслужване“ ЕАД в Калофер. Министър Каракачанов поздрави ръководството на „Интендантско обслужване“ ЕАД затова, че са успели да изплатят близо два милиона стари задължения и дават възможност на хората да работят сигурно, без да се притесняват за своя поминък. „Усилията на Министерството на отбраната са насочени към възстановяването на старата слава и възможностите на това сериозно предприятие, което винаги е било свързано с Българската армия“ – подчерта той. 

В шивашкото предприятие в Калофер работят 130 души с необходимата професионална компетентност за изпълнението на възлаганите поръчки. Новата придобивка - кроялният робот значително ще повиши производителността. Инвестицията, която включва и реновиране на кроялния цех в Калофер, възлиза на близо 200 000 лв. 

Днес търговското дружество отбеляза 62-ата годишнина от създаването си. Основната дейност на „Интендантско обслужване“ ЕАД е съсредоточена върху изработка и доставка в срок на качествено униформено, полево (камуфлажно) и друго облекло. Дружеството разполага с необходимата структура от складове за съхранение на платове, спомагателни материали и готова продукция. В него е внедрена системата ISO 9001:2008, която е гаранция за спазване на нужната технологична дисциплина и гарантира съответствие на изделията с изискванията на възложителите. 

Изпълнителният директор на дружеството Емил Ботов в обръщението си към работниците и служителите посочи, че от създаването си до днес търговското дружество е имало възходи и падения и затруднения заради остарелия сграден фонд и амортизирана техника. Той благодари на всички работници и служители за усилията, които полагат, и изтъкна, че те са един изключително ценен капитал на дружеството. По думите му - с открития реновиран цех ще се оптимизират разходите и ще се разширява и развива производствената дейност.

Откриха изложба с шедьоврите на първия архитект на модерна София

http://www.cross.bg/sofiya-kolar-arhitekt-1583875.html

/КРОСС/ Изложбата "Архитект Адолф Вацлав Колар - първият градски архитект на София - 140 години" се откри в Регионалния исторически музей на София (Централна минерална баня). Може да бъде посетена до 3 октомври. Организирана е по идея и с подкрепата на Българската банка за развитие (ББР), чиято собственост е сградата на реконструирания хотел „България“, построен от чешкия архитект Колар в периода 1880-1885 г. Експозицията представя творчеството на един от най-значимите архитекти, оформили облика на новата столица след Освобождението на България през 1878 г. Доц. Венета Ханджийска – директор на музея, смята проектираното и изграденото от Адолф Вацлав Колар за трансформацията на София от един град с „криви улици между ниски къщи от дърво и глина, ориенталски дюкянчета, страшна кал, огромни гьолища...“, каквато я описва Константин Иречек, като пристига тук от родната си Виена през зимата на 1879 г., в един град с европейски облик.                        Изпълнителният директор на Българска банка за развитие Николай Димитров призова българското общество да създава стойност, но и да съхранява стойността, предадена от предците ни. „Творчеството на първия градски архитект символизира един културен и градски туризъм. То е символ на една корпоративна и социална отговорност

Слави за арестуваните журналисти: Да гасим лампите и да закриваме

https://offnews.bg//obshtestvo/slavi-za-arestuvanite-zhurnalisti-da-gasim-lampite-i-da-zakrivame-688105.html

Тв водещият и новозаявен кандидат-политик Слави Трифонов излезе с остра позиция след ареста на разследващите журналисти Димитър Стоянов от сайта "Биволъ" и румънския му колега Атила Бирo от Rise project.

Те бяха арестувани снощи, проснати на полето край Дупница и им бяха отнети мобилните телефони от МВР по време на журналистическо разследване, за което сами са подали сигнал до органите на реда.

Довечера в предаването на гологлавия шоумен ще участват арестуваният журналист Димитър Стоянов и главният редактор на сайта Биволъ Асен Йорданов.

Ето какво написа Трифонов в официалния си профил във фейсбук: 

След информацията, че ГДБОП – Главна дирекция за борба с организираната престъпност, е задържала с белезници журналистите Димитър Стоянов и румънеца Атила Биру, докато двамата са провеждали разследване именно за организирана престъпност, предлагам да гасим лампите и да закриваме.

През последните седмици се проведоха няколко акции срещу така обявяваните организирани престъпни групи. Даже и днес в София имаше такава акция.

След случая край Радомир обаче, прокуратурата, ако работи като прокуратура, а не като част от схемата, трябва най-накрая да провери за още една организирана престъпна група – възможно най-голямата. Та, крещящият въпрос и след снощния пародиен екшън на полето край жп гара Егълница, е следният: В една организирана престъпна група ли са някои държавни служители, отпускащи огромни бюджетни и европейски средства, някои получатели на тези средства, някои местни и национални полицейски органи, потулващи далаверата между първите два субекта, и многото медии, които услужливо мълчат като женски полов орган, дори когато се задържат журналисти?

Ако искате да се информирате повече по случая със задържаните журналисти, гледайте румънските телевизии или пък „Шоуто на Слави“, където довечера в малкото ми студио ще гостуват цели двама журналисти - единия от задържаните журналисти - Димитър Стоянов, както и Асен Йорданов – и двамата от сайта „Биволъ“.

Криминално проявен стреля по автобус с работници в Бургас

http://www.cross.bg/byrgas-proyaven-avtobys-1583874.html

/КРОСС/ Криминално проявен стреля по автобус с работници в Бургас, съобщават от полицията, цитирани Нова Телевизия. Автобусът превозвал служители към база на частна фирма в Южна промишлена зона. От изстрелите се е напукало задното стъкло на автобуса. По думите на водача към 7.40 ч., непосредствено след пътен възел „Юг”, в посока квартал „Меден рудник", превозното средство било застигнато от лек автомобил с пазарджишка регистрация. Шофьорът му показал неприличен жест и произвел изстрел с пистолет към задната част на автобуса. Водачът е установен и задържан за 24 часа. Той е криминално проявен 30-годишен мъж от Бургас. Направил е пълни самопризнания и заявил, че стрелял с въздушен пистолет, тъй като автобусът го засякъл. Оръжието е иззето.

Най-скъпо продадената картина на жив художник?

http://clubz.bg/73148-naj_skypo_prodadenata_kartina_na_jiv_hudojnik

Картина на британския художник Дейвид Хокни вероятно ще стане най-скъпото произведение на жив творец, продадено на търг. „Портрет на един художник (басейн с две фигури)“ е оценена на 80 млн. долара от „Кристис“, които ще предложат платното на търг през ноември, съобщава Би Би Си.

„Това е един от най-големите шедьоври на модерната ера“, твърдят от аукционната къща.

Актуалният рекорд принадлежи на американеца Джеф Кунс – оранжевата скулптура на куче от неръждаема стомана „Balloon Dog“ се продаде за 58 млн. долара през 2013 г.

„В момента цената на тази картина е 80 млн. долара, което не означава, че искаме това да е таванът ѝ. Така ние просто я поставяме в контекста на пазарната история – казва Алекс Ротър, един от ръководителите на отдела Следвоенно и съвременно изкуство в „Кристис“. – След 10, 15, 20 години, ако желаете да я продадете, ние определено я искаме обратно и мога да ви кажа, че ще я продадем за повече.“

„Портрет на един художник…“ се превръща в една от най-разпознаваемите картини на йоркширския живописец – идеята за нея се ражда от две отделни фотографии на пода на студиото на твореца. Той успява да я довърши навреме за изложението в нюйоркската галерия „Андре Емерих“ през 1972 г. От тогава платното се е появявало на дузина ретроспективни изложби в лондонския „Тейт“, Център „Жорж Помпиду“ в Париж и музея „Метрополитън“ в Ню Йорк.

По-рано тази година друга картина на 81-годишния художник се продаде за 28,5 млн. долара на частен купувач – рекордна сума за произведение на Хокни.

„Това е едно от онези редки съвпадения, когато най-добрата картина на художника всъщност е свободна – коментира Ротър  „Портрет на един художник…“. – С тази картина той затвърждава мястото си в царството на най-почитаните художници и когато дойде ноември, платното предстои да стане най-скъпо продаденото на търг произведение на изкуството на жив творец.“

Картината ще бъде изложена в Хонконг, Лондон и Лос Анджелис, преди да бъде предложена на аукцион на 15 ноември в Ню Йорк.

"Площад Славейков"

Метрото вече се движи нормално

https://www.24chasa.bg/novini/article/7056289

Метрото вече се движи нормалноДвижението на метрото е възстановено. По-рано днес беше временно спряно движението на влаковете на метростанция "Опълченска", тъй като 43-годишна жена падна на релсите. По-късно от Спешна помощ съобщиха, че жената е имала черепно-мозъчна травма и вероятно е починала на място. Лекарят, пристигнал на мястото, е доктор Владимир Кръстев,

През октомври 2019 г. решаваме на лятно или зимно време да оставим часовника

https://www.actualno.com/europe/prez-oktomvri-2019-g-reshavame-na-ljatno-ili-zimno-vreme-da-ostavim-chasovnika-news_694866.html

През октомври 2019 г. страните-членки на Европейския съюз за последен път ще могат да преместят часовника от лятно на зимно време. Това обяви еврокомисарят по транспорта Виолета Булц на пресконференция в Брюксел. "През октомври 2019 ще бъде последният път, когато ще променим времето", каза тя. Според еврокомисарят всяка държава-членка на ЕС може да реши сама кое време – зимното или лятното – иска да остави, съобщи ТАСС. "Държавите-членки са длъжни да информир

10-те най-мързеливи нации в света

http://econ.bg/Новини/10-те-най-мързеливи-нации-в-света_l.a_i.764932_at.1.html

През 2016 г. Световната здравна организация провежда мащабно проучване с цел да разбере кои са нациите по света, които се движат най-малко. То...

17 усложнения от грип за седмица във Варна

http://www.varna24.bg/news/815589.html

За периода 07.09.2018 г. – 13.09.2018г. регистрираната в РЗИ - Варна остра заразна заболeваемост се ...

Без здравни реформи допълнителното здравно осигуряване би било неефективно

http://www.dnes.bg/kakvo-da-znaem-za/2018/09/14/bez-zdravni-reformi-dopylnitelnoto-zdravno-osiguriavane-bi-bilo-neefektivno.387873

Резултатът ще бъде по-висока здравна вноска срещу същото качество на здравеопазването, смята икономистът Аркади Шарков

Грациите ще спасят света (снимки)

https://offnews.bg//gimnastika/gratciite-shte-spasiat-sveta-snimki-688094.html

Очарователни, усмихнати и грациозни. Няма човек на земята, който да не се впечатлява от красотата на момичетата, които се занимават с художествена гимнастика.

Ето 5 от най-привлекателните съвременни представителки на този спорт, които могат да ускорят сърдечния ритъм на всеки един мъж.

5. Валерия Ханина

През 2014 година става шампионка на Украйна. Първоначално се подвизава при индивидуалните надпревари, но успехите й идват с ансамбъла на страната.

4. Катрин Тасева

Настоящата ни надежда в художествената гимнастика е родена в Пловдив и започва да се занимава с грациозния спорт от много малка. Трудът й видимо се възнаграждава, имайки предвид добрите резултати, които Тасева постигна в последно време.

3. Александра Солдатова

19-годишната красавица демонстрира красота и сексапил и в социалните мрежи, като снимките ѝ будят сериозен интерес сред феновете.

2. Наталия Гаудио

Бразилската гордост на художествената гимнастика е една от най-добрите грации на Латинска Америка и е сред редовните кандидати за челните места по време на големи форуми.

1. Невяна Владинова

Кой, ако не тя? Владинова е родена на 23 февруари 1994 година в Плевен. Започва да се занимава с гимнастика през 2000 година. От там насетне думите са малко, а историята продължава да се пише.

Педагози от Варна: Необходими са обучени хора за работа с деца от аутистичния спектър

http://www.moreto.net/novini.php?n=381795

Педагози, специалисти от социалната сфера, представители от Община Варна, Дирекция „Социални дейности“ , гости и родители участващи в проект „Иновативно-интеграционни, социално-здравни дейности за деца с разстройства в аутистичния спектър и техните семейства“ участваха в открит педагогически съвет, който се проведе в ОУ „Добри Чинтулов“, Варна, научи Moreto.

Болницата в Дупница остана без управител

https://www.24chasa.bg/novini/article/7056280

Болницата в Дупница остана без управителОбщинската болница в Дупница остава без медицински управител. На поредния конкурс за директор д-р Михаил Кметски е показал недостатъчен резултат, за да запази поста си, обяви Емил Гущеров, председател на Общинския съвет. Д-р Кметски е бивш директор на Регионална здравна инспекция - Кюстендил, предаде БНР.

Убийството на българката в Хам – отмъщение на мафията?

https://www.24chasa.bg/novini/article/7056293

Убийството на българката в Хам – отмъщение на мафията?24-годишен сирийски бежанец е задържан за убийството на 35-годишна българка в германския град Хам. Българката е работила като проститутка в Германия, адресната й регистрация обаче е в Холандия. Трупът й бе открит в храстите край пияцата на проститутките в града. След аутопсия бе установено, че жената е загинала по насилствен начин,

Валери Божинов вкара в първия си мач за "Ботев" (Враца)

http://clubz.bg/73180-valeri_bojinov_vkara_v_pyrviq_si_mach_za_botev_vraca

Валери Божинов вкара гол още в първия си мач за "Ботев" (Враца) - при равенството 1:1 срещу "Витоша" (Бистрица) в откриващия двубой от осмия кръг на Първа лига.

Бившият играч на "Фиорентина", "Парма", "Ювентус", "Манчестър Сити", "Спортинг" (Лисабон) и т.н. откри резултата на стадиона на "тигрите" в 27-ата минута. Божинов участва в изработването на ефектното попадение. В центъра на терена той даде извеждащ пас по левия фланг на Петър Атанасов и се придвижи в атака. Атанасов му върна жеста с центриране и от границата на наказателното поле Божинов порази долния десен ъгъл на вратата.

До края на полувремето ветеранът бе замесен в още 2-3 ситуации за гол. След почивката обаче отпадна физически, личи, че тепърва ще навлиза в добра физическа форма.

В 37-ата минута Ивайло Лазаров изравни след хубава комбинация на домакините.

През втората част по-опасните ситуации бяха за "бистришките тигри", но те се успяха да стигнат до пълен обрат. Най-чистото положение пропусна Четин Седула с глава.

В двубоя имаше индиректен сблъсък между баща и син. Бившият вратар на националния отбор и ЦСКА Илиян Василев е помощник треньор в "Ботев", а неговият син Християн пази на "Витоша". 21-годишният страж нямаше какво да направи при удара на Божинов, но в останалите ситуации се справи.

Божинов бе определен за "Играч на мача" в анкетата на сайта Gong.bg и "Диема спорт". След изявлението "Враца е като Ню Йорк" преди броени дни, той не прояви излишна скромност, заявявайки, че "класата е вечна" в първото си тв интервю след срещата.

„За мен бе важно да тръгна добре, заяви Божинов пред "Диема". - Не само за мен, а и за отбора. Поздравления за момчетата. Имаше много голяма борба. Получи се зрелищен мач. Имаше много борба. И двата отбора търсеха победата. Резултатът е закономерен. Ще мислим за мача срещу ЦСКА, който също е много важен. Моята цел е да вкарвам голове, да подавам, да играя за отбора. Повече от 11 месеца не съм играл в официален мач. Искам да благодаря на ръководството на "Ботев" (Враца), на старши треньора Сашо Ангелов, че ми дадоха тази възможност. За мен е важно да играя. Класата е вечна. Не си правя комплименти. Имам всичко, което един футболист трябва да има, но трябва да играя. Искам да вдигна нивото, да вдигна самия себе си, да вдигна формата си. Няма да бъде лесно, но с помощта на отбора и с помощта на всички във Враца ще се получат. Трябва борба, труд и тренировки.“

По-късно тази вечер "Лудогорец" приема "Верея", останалите срещи от кръга са в събота и неделя. Утре от 20:00 ЦСКА-София приема "Черно море", а на 16-и "Левски" гостува на "Локомотив" (Пловдив) в същия час.

Докъде летяха българите през лятото

https://petel.bg/Dokade-letyaha-balgarite-prez-lyatoto__282582

Без значение кога официално започва и свършва лятото, месеците, в които българите основно ползват годишния си отпуск и заминават на вакан...

Сергей Лавров: Русия и Германия потвърдиха за проекта „Северен поток 2“

https://petel.bg/Sergey-Lavrov--Rusiya-i-Germaniya-potvardiha-za-proekta----Severen-potok-2---__282580

Русия и Германия са потвърдили значимостта на проекта „Северен поток 2“ като важно направление от енергийното сътрудничество, заяви в п...

През октомври 2019 г. минаваме към лятно или зимно часово време

https://frognews.bg/novini/prez-oktomvri-2019-minavame-kam-liatno-ili-zimno-chasovo-vreme.html

ЕК предлага до април догодина държавите в ЕС да съобщят дали искат да останат „завинаги” в лятното, или в зимното часово време. Ако Съветът на ЕС и Европейският парламент подкрепят предложението, през октомври 2019 г. часовниците в Общността ще бъдат сверени за последен път.

В ЕНП се изчерпва търпението към действията на Орбан

http://www.dnes.bg/eu/2018/09/14/v-enp-se-izcherpva-tyrpenieto-kym-deistviiata-na-orban.387868

Корупцията, незачитането на основни човешки права, конституционните промени и медийната среда в Унгария са в основата на взетото решение на Брюксел за задействането на член 7

В Генуа почетоха с минута мълчание жертвите на срутилия се мост "Моранди"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7056250

В Генуа почетоха с минута мълчание жертвите на срутилия се мост "Моранди"Жителите на италианския пристанищен град Генуа запазиха днес минута мълчание в памет на 43-мата загинали при частичното срутване на естакадата "Моранди" точно преди месец, предаде ДПА. Точно в 11,36 ч. пешеходците спряха по улиците, магазините затвориха за кратко, автомобилистите изключиха двигателите,

Румъния пропищя от западнонилска треска

http://www.moreto.net/novini.php?n=381824

Здравните власти в Румъния обявиха, че вируси, пренасяни от комари, са убили четирима души в Румъния през тази седмица, като с това общият брой на жертвите от западнонилска треска достигна 21 души, съобщава "Асошиейтед прес".

”Галъп”: Според 63 % от българите образованието в училищата у нас върви към по-лошо

https://frognews.bg/novini/galap-spored-63-procenta-balgarite-obrazovanieto-uchilishtata-nas-varvi-kam-losho.html

63 на сто от българите смятат, че образованието в училищата в България в последните години върви към по-лошо. Tова показва проучване на ”Галъп”, проведено между 5 и 11 септември сред 769 души.

”Галъп”: Според 63 % от българите образованието в училищата у нас върви към по-лошо

https://frognews.bg/politika/galap-spored-63-procenta-balgarite-obrazovanieto-uchilishtata-nas-varvi-kam-losho.html

63 на сто от българите смятат, че образованието в училищата в България в последните години върви към по-лошо. Tова показва проучване на ”Галъп”, проведено между 5 и 11 септември сред 769 души.

Кулинарното шоу "Бон апети" отива в 24 Kitchen, "Нова тв" удължава "На кафе"

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/09/14/3311374_kulinarnoto_shou_bon_apeti_otiva_v_24_kitchen_nova_tv/?ref=rss


Кулинарното предаване "Бон апети" напуска "Нова телевизия" и от ноември ще се излъчва по специализирания канал 24 Kitchen. За промяната се разбра от съобщение на 24 Kitchen. В него не се уточнява кога ще се излъчват епизодите. <br />"Ще се състезаваме във висшата кулинарна лига. Здравейте, Джейми и компания!", написаха от екипа на предаването в страницата си във "Фейсбук" и обявиха, че предстои да съобщят подробности. <br /><br...

В Бургас откриха първата еко детска градина

http://www.cross.bg/detza-gradina-byrgas-1583873.html

/КРОСС/ В Бургас откриха първата детска градина свободна от пластмаса, в която няма да се използва пластмаса и е изградена почти изцяло с рециклируеми материали, съобщава сайт 24novini.bg Градината се намира "Меден рудник", където е пълно с млади семейства с малки деца. В нея са настанени две яслени и две градински групи. Това са около 100 деца, много от които днес разгледаха за първи път новата градина заедно с кмета Димитър Николов. "Преди време посетих Скандинавия и видях как отглеждат децата там. В Бургас имаме опита от построени вече 11 нови детски градини през последните няколко години. Решихме, че дванадесетата трябва да е нещо съвсем различно", каза кметът Николов. Градината е общинска и се казва "Пинокио", именно защото дървото е най-използваният материал и в екстериора, и в интериора. От него са направени столчетата, масичките, леглата, много от играчките. В градината има и физкултурен салон, облицован в дърво, който си има и стени за катерене. Дори шишетата и чашите на децата ще са от материал, различен от пластмасата. Децата ще бъдат възпитавани пък по скандинавски модел, което на практика означава да стоят максимално време на открито, както и всеки от родителите да прекарва един ден от месеца в градината и да помага на екипа в обгрижването не само на своето, а и на всички останали деца.  

"Шпигел": 3677 малолетни изнасилени от свещеници в Германия

http://clubz.bg/73131-shpigel_3677_maloletni_iznasileni_ot_sveshtenici_v_germaniq

В германската католическа църква системно са извършвани сексуални насилия спрямо малолетни, предимно момчета. Това сочи научно изследване, извършено от консорциум учени от университетите в Манхайм, Хайделберг и Гийсен.

Ако има добра вест, тя е, че научното изследване е извършено по поръчка на германския висш католически клир. Официално резултатите ще бъдат представени на 25 септември т. г. в град Фулда лично от кардинала на Римокатолическата църква и архиепископ на Мюнхен и Фрайзинг  Райнхард Маркс.

Журналисти от сп. “Шпигел” са успели да получат обобщение на научното изследване. Макар да не се посочва източника, най-вероятно той е от средите на изследвалите една мрачна страница от историята на Католическата църква в Германия.

Периодът на изследването е от 1946 до 2014 година. Проучени са личните досиета на над 38 000 души от 27 епархии. Установено е по безспорен начин, че жертвите на сексуално насилие са 3677 малолетни, предимно от мъжки пол. В престъпления са уличени 1670 Божи служители.

По време на издевателствата повече от половината от жертвите са били на възраст 13 години. Три четвърти от пострадалите са били поверени на проповедниците с цел да им покажат верния път към Бога или да им помогнат да преодолеят психически травми.

Публикуваната статискита на секснасилие обаче не е и не може да е пълна, признават учените. В заключението на научното изледване е записано:

“Не ни възложиха проучване на мрачната цифра - на сексуалното насилие. Така се подцени действителния обхват на реалността.»

Какво се крие зад констатацията?

Унищожени документи

При половината от случаите на сексуално насилие са били унищожени или манипулирани жалби и писмени искания за обезщетение от страна на пострадалите. От това става ясно, че размерът на мрачната цифра явно е далеч по-голям, посочват авторите на научното изследване.

Още по-стъписващо е заключението:

«Няма повод да се приеме, че темата за сексуално насилие от страна на Божи служители спрямо малолетни е останала в миналото и тя вече е преодоляна. Серията от случаи на сексуално насилие продължаваше и до края на изследвания период.»

Ерго дори през 2014 година, най-вероятно и след това.

Наред с това учените са установили, че обвинените в сексуално насилие клерици са били премествани в други църковни епархии и то без те да са били информирани за престъпните деяния. Само срещу една трета е било образувано собствено разследване от страна на германската Католическа църква, което в повечето случаи е приключвало с налагане на минимални санкции, в други дори такива не са били налагани.

И все пак не е за пренебрегване фактът, че делът на подобни престъпници е едва 4 на сто от действащите клерици.

Безбрачието рисков фактор?

Според учените един от възможните фактори за подобни престъпления е забраната за бракосъчетания на католическите свещеници. Те са лишени от правото да минават под венчило, обречени са на вечно полово въздържание, което противоречи на човешката природа.

Сега германската общественост очаква официалното оповестяване на резултатите от научното изследване. Както посочихме, то ще бъде обявено от кардинал Маркс на 25 септември т. г. след богослужение в катедралата на град Фулда в западногерманската федерална провинция  Хесен.

Да припомним, че наскоро подобен скандал със сексуално насилие от страна на свещеници се развихри и в САЩ. Това е много добре известно и на кардинал Маркс, който де факто е глава на Католическатка църква в Германия. Авторите на научното изследване го призовават да разработи стратегия, включваща набор от ефективни мерки за пресичане на подобни престъпления. Кардинал Маркс не бивало да се задоволи само с признание за вина от страна на клира.

През октомври 2019-а последно променяме часовото време, сами решаваме кое да остане!

http://www.varna24.bg/news/815583.html

ЕК представи детайлите по предложението за прекратяване на практиката за смяна на часовото време на ...

Разпръснаха със сълзотворен газ протест на работници на новото летище в Истанбул

https://www.24chasa.bg/novini/article/7056249

Разпръснаха със сълзотворен газ протест на работници на новото летище в ИстанбулТурските сили за сигурност разпръснаха със сълзотворен газ демонстрация на работници на третото летище в Истанбул, което трябва да бъде открито в края на октомври, съобщи агенция Франс прес, цитирана от БТА. Стотици работници протестираха пред строителния обект против условията на работа на летището, един от многобройните гигантски обекти,

Започнаха проверки на язовирите в област Сливен

https://www.24chasa.bg/region/article/7056266

Започнаха проверки на язовирите в област СливенЗапочнаха проверки на язовирите в област Сливен, съобщиха от областната администрация. Те се извършват от междуведомствена комисия, назначена със заповед на областния управител, като целта е да се установи готовността за безопасна експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях. На територията на областта има 110 язовира, държавна,

Организират протест в защита на арестуваните журналисти

https://www.actualno.com/society/organizirat-protest-v-zashtita-na-arestuvanite-jurnalisti-news_694862.html

Протест срещу действията на българската полиция и ареста на разследващите журналисти Димитър Стоянов от сайта "Биволъ" и румънския му колега Атила Бирo се организира във Facebook. Акцията е насрочена за понеделник от 18 часа пред Министерски съвет. Часове след обявяването на инициативата стотици хора вече са потвърдили присъствие на събитието. Абсурдният арест по сигнал на самите журналисти за унищожаване на корупционни документи, не попадна в обедните новинарски емисии на трите вод

Швейцарски скандал с агенти на руското военно разузнаване

https://frognews.bg/svqt/shveitsarski-skandal-agenti-ruskoto-voenno-razuznavane.html

Двама руски агенти са били арестувани през пролетта в Холандия по подозрение, че са правили опити да проникнат в швейцарската лаборатория, която изследва образци на Новичок.

КРИБ към Борисов: Подкрепяме Манолев за министър

https://www.24chasa.bg/novini/article/7056264

КРИБ към Борисов: Подкрепяме Манолев за министър В отворено писмо до премиера Бойко Борисов в петък най-голямата работодателска организация КРИБ обяви, че подкрепя Александър Манолев за министър на транспорта. В писмото се казва: Уважаеми господин министър-председател, Бихме желали да изразим нашата подкрепа за действащия заместник-министър на икономиката г-н Александър Манолев.

АИКБ: Минималната заплата да е обвързана с производителността на труда

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/aikb-minimalnata-zaplata-da-e-obvyrzana-s-proizvoditelnostta-na-truda-268275/

Въвеждане на практиките на договаряне на производителността на труда в колективни договори иска организацията

Преслава роди момиченце (СНИМКА)

https://www.actualno.com/showbusiness/preslava-rodi-momichence-snimka-news_694861.html

Поп фолк певицата Преслава стана майка за пръв път. Щастливата новина съобщи самата тя в профила си в Instagram. "Добре дошла на нашата Малечка-Палечка"!, написа Преслава. Само за минути снимката събра хиляди харесвания и десетки пожелания към мама Петя и таткото - Павел. Певицата разкри, че очаква бебе тази пролет и скоро след това прекрати участията си. Вижте тази публикация в Instagram. Добре дошла на нашата Малечк

Кремъл: Лондон има право да поиска да разпита заподозрените по случая "Скрипал"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7056195

Кремъл: Лондон има право да поиска да разпита заподозрените по случая "Скрипал"Русия е готова да разгледа искане от британските следователи да пристигнат и да разпитат двамата мъже, обвинени за отравянето на бившия руски шпионин в Солсбъри. Това каза днес говорителят на Кремъл, предаде Асошиейтед прес. Великобритания обвини Александър Петров и Руслан Боширов миналата седмица в опит за убийство на двойния агент Сергей Скрипал

Виктор Орбан: Гласуването на ЕП няма да доведе до опасност за Унгария

https://www.24chasa.bg/novini/article/7056209

Виктор Орбан: Гласуването на ЕП няма да доведе до опасност за УнгарияУнгарският премиер Виктор Орбан заяви днес, че гласуването на Европейския парламент за откриване на процедура срещу Унгария няма да създаде опасност за нея, предаде Франс прес, цитирана от БТА.  "При подобен вид процедури накрая няма санкции. Няма опасност" за Унгария, каза Орбан. Според унгарския премиер вотът цели по-скоро да отслаби позицията

Арестуваха Лидия Станоева заради акцията в бившите „Кошари”

http://nakratko.bg/category/60/164242/


Лидия Станоева, бившата съпруга на Евлоги Станоев – Бирмата, е била арестувана във връзка със спецакцията на прокуратурата в бившият ресторант „Кошарите” в София, научи bTV. Това е и първият арест, направен във връзка с обиските.

Юлиан Вергов: Зрителите ще видят различен доцент Банков

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-novoto-bylgarsko-kino/iulian-vergov-zritelite-shte-vidiat-razlichen-docent-bankov-6086474

Актьорът от „Откраднат живот“ сподели, че е учил немски в първи клас, а за произношението в първи епизод е получил съвети от колегата си Димитър Баненкин

Четирима ще се борят за директорското място в Историческия музей на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=381771

Четирима са допуснатите кандидати, които да продължат в конкурса за директорския пост в Регионалния исторически музей, научи Moreto.net. Това са Игор Лазаренко, Олег Александров, Владимир Славчев и Валерий Йотов. Всички те трябва да се явят за защита на концепция за развитието на РИМ-Варна за периода до 2023 година, което ще се състои на 11 октомври.

Обсъждат механизми за определяне на минималните работни заплати

https://www.24chasa.bg/novini/article/7056153

Обсъждат механизми за определяне на минималните работни заплатиМинистерството на труда и социалната политика ще продължи да полага усилия за постигане на съгласие между социалните партньори за изработването на механизъм за определяне на минималната работна заплата. Това каза министър Бисер Петков при откриването на кръгла маса, организирана от Асоциацията на индустриалния капитал в България,

ГЕРБ брани Орбан, за да продължи да руши държавата

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/gerb-brani-orban-za-da-prodalzhi-da-rushi-darzhavata-688102.html

Действията на управлението доказват, че с подкрепата си за Орбан ГЕРБ бранят модела на корупционно завладяване и разложение на България.

Само в последните няколко дена виждаме:

• как се репресират разследващи журналисти и се предпазват разследваните от тях корупционери;

• демонстративното прилапване на ключов енергиен актив без никакви въпроси от собствената на Борисов и Пеевски КПКОМПИ;

• задушаването на възможността за съдебна защита от административен произвол, вместо операция чисти ръце в административното правосъдие;

• доутрепването на “обществената” БНТ;

• как вместо реформа на администрацията, тя се превръща в електорална и корупционна база на управлението с раздаване на пари на калпак;

• как вместо реформа на здравеопазването ни се предлага да налеем още пари в него;

• как вместо реформа в МВР там се инсталира поредния зависим и некадърен бушон;

• как ни готвят покачване на цените на газа, вместо отстояване националния интерес пред Газпром;

• как никой няма намерение да модернизира реално армията, нито да се включва в усилията за изграждане на единна европейска отбрана....

ГЕРБ брани Орбан, защото иска свободно да продължи да корумпира и руши държавността, да задушава всички контролни системи (от регулаторите, през службите и правосъдието, до медиите), да “отглежда от деца” класа от аморални калинки, да поддържа и подхранва управлението на корупционните, криминални и кремълски зависимости и така да продължава триумфално да “печели избори”...

Пропагандата се опитва подмени този мотив със споровете за миграцията. Когато става дума за конкретни решения по тази тема и правителството брани националният интерес, то има и моята подкрепа. Тук обаче става дума за съвсем друго- за формиране на един синдикат на авторитарните корупционери, плутократичен интернационал, в който Борисов влиза все по-открито.

Единственото, което свързва това гласуване с миграцията, е че все повече българи ще търсят свободата, сигурността и развитието си извън България, а България ще бъде изтласквана все по далеч от ядрото на ЕС.

Начинът за противодействието е ясен (макар и не прост): консолидация около бързото влизане на България в ядрото на ЕС и решителни реформи за оздравяване на държавността като нова национална цел, която изисква ново управление.

Само здрава държава в ядрото на ЕС може ефективно да брани националните ни интереси по всички важни въпроси, включително миграцията. Само такава България може да гарантира свободата, сигурността и развитието на гражданите си.

Б. ред. - Коментарът на съпредседателя на Демократична България бе разпространен от пресслужбата на демократичното обединение.

Мачовете от испанската Ла Лига отново в родния ефир

http://www.varna24.bg/news/815578.html

Най-после любителите на испанския футбол отново ще могат да гледат мачовете от Ла Лига на живо. ...

Лятно или зимно часово време - решаваме през октомври 2019

http://nakratko.bg/category/25/164240/


През октомври 2019 г. страните-членки на Европейския съюз за последен път ще могат да преместят часовника от лятно на зимно време, обяви еврокомисарят по транспорта Виолета Булц на пресконференция в Брюксел.

НАДЕЖДА! Президентът на МОК окуражи София да кандидатства за домакин на Зимните младежки олимпийски игри през 2024 г.

https://pik.bg/надежда-президентът-на-мок-окуражи-софия-да-кандидатства-за-домакин-на-зимните-младежки-ол-news780913.html

НАДЕЖДА! Президентът на МОК окуражи София да кандидатства за домакин на Зимните младежки олимпийски игри през 2024 г.

София ще кандидатства за домакин на Зимните младежки олимпийски игри през 2024 г. Това стана ясно след разговора на президента на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах с премиера Бойко Борисов и министъра на младежта и спорта Красен Кралев в Министерски съвет.

Официалната среща между Кралев и Бах продължи в Министерство на младежта и спорта (ММС), на която присъстваха председателят на Българския олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова, генералният секретар на БОК Белчо Горанов и зам.-председателите Йорданка Благоева, Валентин Йорданов, Красимир Инински и Любомир Ганев.

„Това, което правите, е невероятно. В момента в България се провеждат три Световни първенства в олимпийски спортове, което мисля, че е олимпийски рекорд. За една година в Германия организирахме 11 световни шампионата по олимпийски спортове, но нямам спомен три от тях да са били по едно и също време. Това ми дава повод да ви окуража да минете на следващо ниво и да кандидатствате за домакин на Зимни олимпийски игри”, заяви Бах.

Премиерът Борисов коментира, че ще се чувства по-уверен в успешното ни домакинство, ако първо организираме Зимни младежки олимпийски игри и възложи на министър Кралев да подготвят кандидатурата на София за домакин на игрите през 2024г., заедно със Стефка Костадинова и експерти от МОК. Първите консултации с МОК относно кандидатурата на България ще бъде обсъдена от министър Кралев и Стефка Костадинова в рамките на Летните олимпийски младежки игри в Буенос Айрес през октомври.

Най-влиятелният човек в световния спорт сподели, че е изключително доволен от сътрудничеството си с Красен Кралев като член на Управителния съвет на WADA и подчерта, че българският министър умее да балансира между интересите на различните правителства така, както премиерът Бойко Борисов балансира между държавите на Балканите. Томас Бах посочи, че в лицето на Стефка Костадинова и министър Кралев България има изключителни посланици пред света.

Министър Кралев изтъкна, че доверието, което получава България, е в резултат на целенасочената работата на правителството и лично на Бойко Борисов. „Премиерът Борисов е спортна натура и помага изключително много на българския спорт. От 2009 година у нас се изградиха множество съоръжения, което ни позволява да домакинстваме на първенства от най-висок ранг. Горди сме, че отзивите, които получаваме за организацията на световните първенства до момента, са отлични“, каза Кралев.

По време на срещата в ММС Красен Кралев връчи на Томас Бах най-високото държавно отличие в областта на спорта „Венец на победителя“. Германецът е първият чужденец, който получава почетния знак, учреден през 2015 г. по инициатива на министър Кралев и с който се награждават заслужили спортисти, треньори, ръководители и личности с голям принос за развитието на българския спорт. Томас Бах получи официално и званието “Доктор хонорис кауза” на Националната спортна академия.

Семейството на починал след митинга в Румъния е подало жалба в прокуратурата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7056142

Семейството на починал след митинга в Румъния е подало жалба в прокуратурата
Роднините на румънски демонстрант, който почина след прерасналия в сблъсъци протестен митинг на диаспората на 10 август, са подали жалба в прокуратурата, в която искат разследване на случая и установяване на евентуална вина, съобщава в. "Ромъния либера". 68-годишният Илие Гъзя почина в болница с южния град Александрия на 19 август.

Директорът на агенцията по горите подаде оставка

http://nakratko.bg/category/58/164239/


Инж. Григор Гогов, директор на Изпълнителната агенция по горите, ще подаде оставка заради сигнал за конфликт на интереси. Това обяви земеделският министър Румен Порожанов, предаде репортер на БГНЕС.

От последните минути! Пуснаха движението в метрото след кървавата драма

https://petel.bg/Ot-poslednite-minuti--Pusnaha-dvizhenieto-v-metroto-sled-karvavata-drama__282578

Движението на метрото вече е възстановено, съобщиха от пресцентъра на Столична община. По-рано през деня то бе спряно в участъка на метро...

Световните медии предават най-големия резил за България: Арестуваха журналисти, разследващи корупция

https://petel.bg/Svetovnite-medii-predavat-nay-golemiya-rezil-za-Balgariya--Arestuvaha-zhurnalisti--razsledvashhi-koruptsiya__282576

Снимка Булфото, архив Двама журналисти бяха задържани през нощта от българската полиция, след като намериха изгорени и нарязани докуме...

Започва работа по кандидатурата на София за младежка олимпиада

https://www.24chasa.bg/sport/article/7056148

Започва работа по кандидатурата на София за младежка олимпиадаСофия ще кандидатства за домакин на Зимните младежки олимпийски игри през 2024 г. Това стана ясно след разговора на президента на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах с премиера Бойко Борисов и министъра на младежта и спорта Красен Кралев в Министерски съвет. Официалната среща между Кралев и Бах продължи в Министерство на младежта и

Английски съд отмени запора на активите на „Газпром“

http://econ.bg/Новини/Английски-съд-отмени-запора-на-активите-на-Газпром-_l.a_i.764930_at.1.html

Руската „Газпром“ съобщи, че съд в Англия е отменил запора на активите на компанията на територията на Англия и Уелс, предава РБК. От своя страна...

Ураганът "Флорънс" достигна американския бряг в Северна Каролина (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7056116

Ураганът "Флорънс" достигна американския бряг в Северна Каролина (Снимки)Ураганът "Флорънс" достигна американския бряг в Северна Каролина, предаде Ройтерс. Ураганът от първа степен се намира на около 10 километра източно от Уилмингтън, предава БТА.  Скоростта на ветровете му достига 90 мили в час (150 км/ч), съобщи Националният център за

Починала е жената, паднала на релсите на метрото

https://offnews.bg//112/pochinala-e-zhenata-padnala-na-relsite-na-metroto-688101.html

Починала е жената, която падна на релсите на метрото на станция "Опълченска". Това съобщи говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ Катя Сунгарска, цитирана от "Фокус". 

Тя уточни, че жената е на 43 години. 

Жената е паднала на релсите пред влака, вероятно след като ѝ е прилошало или по невнимание, а идващият влак не е успял да спре, обясниха от Метрополитен.

Полицията категорично изключва версията за самоубийство. От камерите на метростанцията е станало ясно, че жената е говорела по мобилния си телефон, когато е загубила равновесие и е паднала на линията на метрото пред идващата мотриса, съобщи БНР. 

Сигнал за инцидента е подаден малко след 14 часа. 

Движението на влаковете на метростанцията беше спряно. 

Официално: Електронните винетки влизат в сила от 1 януари 2019

http://www.varna24.bg/news/815571.html

Депутатите приеха окончателно на второ четене промени в Закона за пътищата. Електронните винетки ...

Спират "Big Brother" завинаги

https://www.avtora.com/spirat-big-brother-zavinagi/

Великобритания ще спре излъчването на риалити предаването Big Brother след края на сезона, който започна днес. Това стана ясно от изявление на ръководството на телевизионния канал Channel 5, който излъчваше шоуто досега.Британският Celebrity Big Brother, чийто аналог е българският VIP Brother, също ще бъде спрян. От телевизията обещават, че сезонът ще бъде забележителен и изпълнен със запомнящи се моменти, но поради спад в рейтинга ще бъде последен.Първият сезон на Big Brother във Великобритания е излъчен през 2000 г. и е гледан средно от 4,5 млн. зрители. Интересът към предаването постепенно спада и аудиторията на дванадесетия сезон достига средно по

British Steel закрива 400 работни места в различни държави

https://www.investor.bg/evropa/334/a/british-steel-zakriva-400-rabotni-mesta-v-razlichni-dyrjavi-268269/

Британският производител на стомана заяви, че това е част от процеса по "рационализация", който ще засегне най-вече административните и управленски позиции

Първо престъпление на шотландски остров от 20 г., откраднали 2 000 лири от хотел

https://www.24chasa.bg/novini/article/7056115

Първо престъпление на шотландски остров от 20 г., откраднали 2 000 лири от хотелСпокойствието на шотландския остров Джиа беше нарушено от кражба, която според местните жители е първото престъпление от 20 години, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. От хранилище в местния хотел са изчезнали около 2000 британски лири (2600 щатски долара). Полицията разследва кражбата. "Не искам да превръщам това в проблем,

Кандидатурата на новия МВР министър виси на косъм след ареста на журналисти

http://www.moreto.net/novini.php?n=381818

Главният секретар в оставка и кандидат за министър на вътрешните работи Младен Маринов е координирал операцията на ГДБОП и ОДМВ-Перник, при която бяха арестувани журналисти. Както стана ясно по-рано днес Димитър Стоянов от "Биволъ" и негов румънски колега Атила Биру от изданието RISE Project.

По-ниският рейтинг на България спъвал високия на Варна!

http://www.varna24.bg/news/815575.html

Варна продължава да е сред общините отличници с най-добри финансови показатели. Това стана ясно на ...

P.I.F. готвят най-големия си акустичен аудио-визуален спектакъл

https://offnews.bg//kultura/p-i-f-gotviat-naj-golemia-si-akustichen-audio-vizualen-spektakal-688100.html

На 13-ти октомври група P.I.F. ще акостират на сал в голямата зала на столичния клуб "Mixtape 5" за едно различно акустично аудио-визуално шоу.

Групата обещава абсолютно различен концерт от предходния, тя ще потопи публиката в море от нестандартни музикални и мултимедийни емоции. Сцената, която се планира да бъде в средата на залата, ще бъде техния корабокрушенски сал, от който музикантите ще представят новото си акустично шоу. Ето защо момчетата от групата приканват феновете си да сложат сини блузи, ризи и шапки, и да придадат завършек на този акустичен аудио-визуален спектакъл.

В октомврийската вечер, публиката ще се наслади на напълно обновени версии на хитове като „Приказка“, “Огън”, „Вали“, „Седем“, „Цялото небе“ и много други, както и композиции, не изпълнявани на живо от над 15 години като „Лебед“, „Кой си ти“ и „Ти“. Всички те ще бъдат специално аранжирани за акомпанимент с акордеон, тромпет, цигулки и чело.

Събитието ще бъде придружено и от нетрадиционен визуален перформънс. На голяма светеща стъклена маса режисьорът и художник Мария Банова ще рисува с пясък в синхрон с музиката, а изображенията ще се визуализират в реално време на екрана в залата. 

Билети за концерта на цена от 18 лева могат да бъдат закупени в мрежата на bilet.bg Цената на място ще бъде 22 лева. Начален час: 22 ч.

Повече информация за събитието ще откриете тук.

Мъж стреля по автобус с работници в Бургас, задържаха го

https://frognews.bg/novini/maj-strelia-avtobus-rabotnitsi-burgas-zadarjaha.html

Криминално проявен стреля по автобус с работници в Бургас, съобщават от полицията, цитирани от БТА. Нападението било извършено в четвъртък сутринта.

Задържаха съучастник в ало измама за 27 000 лв. в Елхово

https://www.24chasa.bg/novini/article/7056110

Задържаха съучастник в ало измама за 27 000 лв. в ЕлховоС разпореждане на Елховския районен съд под стража е задържан съучастник в телефонна измама, при която от възрастен мъж са взети 27 000 лева, съобщиха от съда. Обвиняемият Йордан Й. се представил за служител от криминална полиция и съобщил на измамения по телефона, че около дома му има престъпници и трябва да съдейства на полицията за залавянето

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване