Неправоспособният водач, прегазил колоездач във Варна, съжалява за случилото се

http://www.moreto.net/novini.php?n=381813

Съжаление за случилото се изказа неправоспособният водач, който блъсна и уби велосипедист на бул. „Приморски“ на 10-ти септември. 25-годишният Петър Здравков изрази разкаянието си пред Окръжния съд преди да му бъде определена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, предаде репортер на Moreto.

Ива Петрони и Димитър Алексов представиха най-новия пътеводител за планинския маршрут Е4 в България

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7055728

Ива Петрони и Димитър Алексов представиха най-новия пътеводител за планинския маршрут Е4 в БългарияТуризъм за заети хора – или как се изминава българският участък от международния планински маршрут Е4, бе основна тема на премиерата на книгата „През пет планини. Пътеводител за Е4 в България” (ИК „Сиела”) с автор Ива Петрони и фотограф Димитър Алексов. Събитието се състоя вчера, 13 септември, от 18:30 часа в препълнения клуб Gramophone.

Ураганът "Флорънс" удари източното крайбрежие на САЩ

http://www.cross.bg/raiiona-iztochnoto-kraiibrezhie-1583864.html

/КРОСС/ Ураганът „Флорънс” удари източното крайбрежие на Съединените щати. Властите предупреждават за животозастрашаващи бури в три американски щата. От българското посолство във Вашингтон призовават сънародниците ни зад граница да се информират непрестанно за ситуацията и при нужда да се свържат с тях. Силният вятър и поройните дъждове наводниха пътища,  изпочупиха дървета и оставиха десетки хиляди хора без ток. Скоростта на ветровете достига 165 километра в час. Над 1000 полета в района са отменени. Повече от един милион души в Северна, Южна Каролина и Вирджиния получиха заповед да се евакуират. С достигането на американските брегове „Флорънс” отслабна до първа степен. Въпреки това мощната стихия ще носи поройни дъждове и ураганни ветрове в района в  още цял един ден, предупреждават метеоролозите. Освен за трите щата, пряко засегнати от урагана, извънредно положение е обявено още в Джорджия, Мериланд и в района на Вашингтон.

Еврокомисията се отказва твърде бързо от мигрантските центрове в Африка, заяви Австрия

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/09/14/3311276_evrokomisiiata_se_otkazva_tvurde_burzo_ot_migrantskite/?ref=rss


Австрийският вътрешен министър Херберт Кикъл каза днес, че европейският комисар за миграцията Димитрис Аврамопулос преждевременно е развял бяло знаме и се е отказал от идеята за създаване на центрове за мигранти в Северна Африка, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.<br /><br />Аврамопулос заяви в публикувано вчера интервю за австрийския в. "Пресе", че идеята за забавяне на потока от мигранти към Европа чрез създаване на такива центрове е "невъзможна...

Турската държава замразява инвестициите, обяви Ердоган

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/09/14/3311146_turskata_durjava_zamraziava_investiciite_obiavi_erdogan/?ref=rss


Турция замразява новите правителствени инвестиции, съобщи президентът Реджеп Тайип Ердоган в реч пред представители на управляващата партия.<br /><br />"Засега не обсъждаме никакви нови инвестиции. Може да има извънредни или наложителни инвестиции, което е друг въпрос. Но с изключение на това, ще започнем ревизия на инвестициите", цитира думите му "Ройтерс".<br /><br />Според Ердоган започнатите инвестиции, от които са реализирани над 70%, ще бъдат...

България е една от държавите в Европа с най-дълго учебно време

https://www.24chasa.bg/novini/article/7055913

България е една от държавите в Европа с най-дълго учебно времеДокладът "Организация на училищното време" на Европейската комисия за учебната 2018/2019 година, базиран на национални данни, дава преглед на продължителността на учебната година, началото и крайните дати, времето и продължителността на училищните празници и броя на учебните дни в Европа. Въпреки някои различия,

Мащабна полицейска операция EDWARD ще се проведе във Варна

http://www.varna24.bg/news/815549.html

На 19 септември ще се проведе операция на Пътна полиция EDWARD – Европейски ден без загинали на ...

Част от метрото спря, жена е прегазена от влак

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/chast-ot-metroto-spria-zhena-e-pregazena-ot-vlak-6086468

Спряно движението на влаковете на метростанция „Опълченска“, осигурени са временни извънредни автобуси

Иван Бакалов: Уморих се от наглостта на Борисов

https://www.actualno.com/politics/ivan-bakalov-umorih-se-ot-naglostta-na-borisov-news_694835.html

"Човек се уморява да реагира на наглостта на Борисов. Вчера каза, че хората се радвали на сегашните инвестиции, а не на тези от 2008 г. - при откриването на френски завод за авиочасти в Пловдив. Ами той заводът е по ангажимента за офсет, част от сделката с купуването на френските хеликоптери, осъществена от Тройната коалиция, с извинение. А при сегашното правителство чуждите инвестиции са спаднали катастрофално", заяви журналистът Иван Бакалов. "Няма никаква разумна причина за то

Биляна най-после проговори! Идва ли при Валери във Враца или не?

https://petel.bg/Bilyana-nay-posle-progovori--Idva-li-pri-Valeri-vav-Vratsa-ili-ne-__282571

Любимата на Валери Божинов Биляна най-после наруши десетдневното си интернет мълчанието си и преди минути пусна снимка в социалните мреж...

Илияна Раева: Свидетели сме на фантастично световно

https://www.24chasa.bg/sport/article/7055870

Илияна Раева: Свидетели сме на фантастично световноПрезидентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илияна Раева коментира индивидуалната надпревара на световното първенство, което се провежда в София. Тя заяви, че на този етап руските състезателки са недостижими, но подчерта, че говори само за настоящия момент. „Може да има изненада и в многобоя тази вечер.

"Любовта е лудост" стартира в Пловдив с Депардийо и Бинош

https://pik.bg/любовта-е-лудост-стартира-в-пловдив-с-депардийо-и-бинош-news780824.html

"Любовта е лудост" стартира в Пловдив с Депардийо и Бинош

Романтичната комедия "СЛЪНЦЕТО В НАС" с любимите Жулиет Бинош и Жерар Депардийо дава старт на пловдивското издание на "Любовта е лудост" тази вечер. Кинофестивалът ще се проведе в рамките на 10 дни в LUCKY Дом на киното. В "СЛЪНЦЕТО В НАС" Жулиет Бинош играе самотна художничка, която търси смислената и истинска любов сред низ любовници с множество недостатъци. В отчаяните си опити тя дори се обръща към екстрасенс - в чиято роля ще видим култовият Жерар Депардийо. Филмът има множество награди и престижни номинации, сред които на фестивалите в Кан, Европейските филмови награди и др. "СЛЪНЦЕТО В НАС" ще може да гледаме от 19:00 часа.

Късният филм тази вечер отново ще предложи много смях в търсене на любовта. "МИСТЪР ЩАЙН Е ОНЛАЙН" ни среща с 75-годишен вдовец, който се впуска в приключения през любопитен интернет сайт за запознанства. Филмът започва в 21 часа.

Програмата на "Любовта е лудост" в следващите дни включва общо 20 заглавия от целия свят, съобщава "Марица". Всеки ден до 23 септември ще може да гледаме по два филма от програмата - в 19 и в 21 часа. Сред интересните заглавия е полският "СТУДЕНА ВОЙНА", носител на "Златна палма" за режисура в Кан. Режисьор на филма е Павел Павликовски - самият той носител на "Оскар" за чуждоезичен филм ("Ида"), който разказва любовна история, която се разгръща по времето на Студената война между Изтока и Запада през миналия век.

В програмата ще можем да видим и други отличени по престижни фестивали филми. Драмата за развеждащи се родители и тяхното дете "ПОПЕЧИТЕЛСТВО" е носител на "Златен лъв", а сред подбраните филми е и друго отличено във Венеция заглавие - "ПРЕКРАСНА СТРАНА".

Фестивалът е включен в културната програма на града и е подкрепен от Община Пловдив.

Наши и чуждестранни фирми очаровани от успеха на ИАНМСП при изпълнението на проекти

https://frognews.bg/biznes-turisam/nashi-chujdestranni-firmi-ocharovani-uspeha-ianmsp-pri-izpalnenieto-proekti.html

Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия ИАНМСП бележи успех в хода на изпълнение на проект „Организиране на търговски мисии и форуми за български производители и чуждестранни купувачи“.

София – градът на бетонираните дървета

http://www.transmedia.bg/2018/09/14/%d1%81%d0%be%d1%84%d0%b8%d1%8f-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%b5%d1%82%d0%be%d0%bd%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b5%d1%82/

Трудно дишате? Кихате и кашляте без видима причина? Сърбят ви очите? Децата имат астма? Сигурно не живеете в София, защото това е градът с най-чист въздух. Според кмета Фандъкова от 2009 до 2016 г. София има подобрения по всички показатели, а по някои от тях надминава Брюксел.

Извън тази смешка, разбира се, са реалните неща от живота на редовия софиянец, който се чуди къде да се дене, за да диша. И то през лятото, когато ТЕЦ-овете все още не бълват дим.

Софиянецът вече се е отказал да си мие прозорците. Да си мие колата. Да види измита улица пък е запомнящо се събитие. Затова пък изобщо не е събитие да се спъне в стърчащи железа, разбити тротоарни плочки, оставени след строителни дейности отпадъци. Да пропадне в шахта, дупка или изкоп.

София помни много ремонти, но тези през 2018 година надминават всички останали по некадърно изпълнение, плавно преминаващо в перманентно безумие. Проявленията му са толкова много, че нито гражданите, нито журналистите смогват да ги документират и коментират.

Сред нещата, с които столицата ни може да получи световен приз за общинарска неадекватност, са бетонираните дървета по ул. „Граф Игнатиев”. На снимките, разпространени от организацията „Спаси София” във Фейсбук, ясно се виждат извадени с коренищата дървета, положени впоследствие в бетонирани дупки.

Малко по-рано в социалната мрежа се разпространиха серия тревожни новини за изсичане на дървета на различни места в столичния център, както и на тротоарно асфалтиране, асфалтирало корените на дърво. И за всичко това има обилен снимков материал.

Същевременно една отсечка от столичния булевард „Васил Левски” вече трети месец се асфалтира. Отсечката не е повече от 500 метра.

Почти няма неразкопано място и по личния ми ежедневен маршрут. При всяко преминаване през пл. „Славейков” ми се налага да пренасям заедно с майките бебешките им колички, които просто няма откъде да минат, освен да слязат на платното на „Раковска”, където е пълно със спрели и преминаващи коли.

Подобно екстремно преживяване съпътства редовия софиянец на всички пресечни точки на улици и булеварди с трескаво ремонтиращата се „Граф Игнатиев”, включително на ремонтираната само преди две години „Любен Каравелов”. Нито има обезопасени временни места за преминаване на пешеходците, нито има някакво обозначаване с табели или поне стрелки.

Изключително рискови са кръстовищата като това до печално нашумелия напоследък хотел „Маринела”. Там се строи небостъргач, около чийто огромен изкоп уж има някакъв проход за пешеходци, но той доста често е затворен от ремонтна техника. Пешеходците се провират между колите, защото от другата страна няма нито тротоар, нито пешеходна пътека. Много ми се иска кметът Фандъкова да направи социално-управленски експеримент и да преодолее това трасе пеша, още по-добре с бебешка количка. И то между 17 и 19 ч.

В китния Лозенец това кръстовище за смелчаци има конкуренция на всяка крачка. След благополучно ремонтираната миналата година с двумесечно закъснение улица „Богатица” нейното продължение, именуващо се „Козяк”, е разкопано пък тази година. Така на живеещите в района се предлага ежегодно запрашване с цел да свикват и да не се разглезват с разни алергии.

Така е и в други квартали, където тече безконечен ремонт, например в района на булевард „Арсеналски”. Булевардите „Гешов” и „Христофор Колумб” живеят в перманентна мръсотия. Отчайващо е и положението по „Пенчо Славейков”, където уж е за добро, че ще има метро. Но Бог да ви е на помощ, ако бързате за Медицинска академия или Военна болница. Ще си бързате бавничко.

Изсичането на дървета, което всеки може да види, ако малко походи пеша, е съпроводено от това вдигане на неизмеримо количество прахоляк от ремонтите. Купчини цимент и пясък оставят след заравянето на всеки прокопан участък. А както знаем, в София се строи постоянно. Всеки строителен обект и всеки ремонт си имат контрол. А над този контрол има Столична община, която може да санкционира, за разлика от редовия софиянец, който може само да снима, да сигнализира и да протестира.

Впрочем, ако сигнализира и протестира редовно, нещата няма да са така. Те са така, защото управниците разчитат на пасивно население. Те имат полза никой да не вярва, че нещата могат да се променят. И си се кооперират и колаборират, докато ние колабираме.

Гражданското общество е това, което може да накара подивелите от лакомия чиновници да си свършват работата докрай и прецизно. Ако никой не им иска сметка за нищо, ще сме си все така и все по-зле.

Не протестирахме, когато получихме „Цариградско море”. Не протестирахме, когато получихме „Дондуков гьол”. Траем си и когато бетонират дървета. Дали пък ние не сме бетонирани в известен смисъл?

 

Снимка: „Спаси София“

Основателят на Amazon дарява $2 млрд.

https://offnews.bg//sviat/osnovateliat-na-amazon-dariava-2-mlrd-688089.html

Основателят и изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос обяви, че дарява 2 милиарда щатски долара за основаването на фонд, който да отвори детски градини в бедни квартали и да осигури пари за неправителствени организации, които помагат на бездомни семейства.

Безос, чийто дял в Amazon се равнява на приблизително $160 милиарда, обяви, че ще кръсти фонда Bezos Day One Fund.

В съобщение чрез Туитър той допълни, че част от парите ще отидат за организации и групи, които осигуряват подслон и храна на млади бездомни семейства. Друга ще бъде насочена към създаването на безплатни детски градини в бедни квартали.

54-годишният Безос и съпругата му Маккензи имат четири деца. Завършил е Принстънския университет, след което работи на Уол Стрийт. Основава Amazon през 1994 г. Интернет магазинът става публично достъпен през 1995-а. През 2013 г. Безос купува за 250 мил. долара американския ежедневник Washington Post.

Арестуваха Лидия Станоева, жената на Бирмата, във Велинград

https://www.24chasa.bg/novini/article/7055911

Арестуваха Лидия Станоева, жената на Бирмата,  във ВелинградЛидия Станоева е задържана във Велинград във връзка със спецакцията, коьято специализираната прокуратура провежда в момента в София. Това съобщи за "24 часа" важен фактор в МВР. Рано тази сутрин Специализираната прокуратура започна претърсвания и изземвания в офиси на дружества в София, стопанисващи заведенията "Везувий" и "Сръбски ресторант Бест",

Шефът на Биволъ: Има чадър над Джи Пи Груп. Имаме документи за подкупите

https://offnews.bg//obshtestvo/shefat-na-bivola-ima-chadar-nad-dzhi-pi-grup-imame-dokumenti-za-podk-688083.html

"С полицията се получи една поредица от неразбирателства, тип развален телефон, така или иначе ние бяхме задържани по сигнала, който ние самите подадохме". Това каза журналистът от сайта „Биволъ“ Димитър Стоянов в интервю за предаването „Хоризонт за вас“ на БНР.

Стоянов и румънският му колега Атила Биро, както и един адвокат, тази нощ са били отведени за снемане на обяснения в РПУ Радомир, докато провеждали журналистическо разследване.

Според Стоянов, на двамата журналисти не е било позволено да се обадят по телефон по време на задържането им:

„Получих информация, че след публикуването на статията за #ДжиПиГейт от офисите на фирмата започва целенасочено изнасяне на техника и документи, което е предполагаемо унищожаване на доказателства. Успяхме да проследим трасето на документите и разбрахме, че те се унищожават в района на Радомир и с наш колега, румънски партньор Атила Бирo, тръгнахме да валидираме това унищожаване. Респективно, за да има законова стойност работата, която вършим, подадохме сигнал и към МВР, че се унищожават предполагаеми доказателства за много тежка корупция и за злоупотребени с европейски фондове. В момента, в който успяхме да локализираме мястото, където намерихме изгорени документи, свързани с европейски фондове, се появи полицейски патрул, накараха ни да легнем на земята, да си сложим ръцете на гърба, сложиха ни белезници. Обяснихме, че ние сме журналисти и не сме извършители на нищо нередно, но около час прекарахме с белезници, после около още 3 часа бяхме задържани, но все пак не свалиха белезниците, въпреки че имаше яснота кои сме, какви сме и какво правим там. Всеки от нас имаше журналистическа карта, колегата също, имахме лични карти, валидни документи, но въпреки това не получихме право на телефонно обаждане и екипите, с които работим бяха много разтревожени. Когато се разследва корупция на високо ниво, това не е безопасно“.

Стоянов е категоричен, че много от горящите документи все пак са били спасени от полицаите:

„Нашата информация беше, че тези документи се изнасят от офисите на "Джи Пи груп", товарят се на автомобили, карат се в района на Радомир и се изгарят. Ние намерихме и документи, нарязани на шрайдер, в чували. Всичко сочи в посока унищожаване на доказателства“.

Журналистът обясни и защо с тях е имало адвокат:

„Помолихме го да използваме неговата кола, за да се опитаме да намерим мястото, където се изгарят тези документи". Адвокатът също е с протокол за задържане.

Главният редактор на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов уточни пред БНР, че повече от 6 часа не е успял да се свърже с двамата журналисти:

„От 20.30 часа вечерта до към 1-2 часа през нощта, което предизвика силно безпокойство. Опитахме се да разберем какво се случва и всички обаждания до РПУ в Радомир и ОДМВР - Перник завършиха безславно. В Перник ни затръшнаха телефона с изявление, че трябва да отидем на място. По наши канали опитахме да разберем на по-високо ниво и получихме от пресцентъра на МВР подвеждаща информация, че колегите ни не са задържани, а са били отведени в Радомир за даване на обяснения, но не можаха да ни обяснят защо няма връзка с тях“.

Чобанов определи действията на полицията като абсурдни и заяви категорично, че става въпрос за афера на най-високо ниво:

„Това е някакъв абсурд. Да не би колегите им на място да нямат телефони. Пристигнали са от София колегите на г-н Спиридонов. Могли са веднага да ги освободят и да им върнат телефоните. Ние сме възмутени от това, че те бяха оставени без комуникация, а ние съответно бяхме оставени в неизвестност какво се случва с тях в продължение на часове и бяхме подведени от МВР, че не са задържани. Още от сряда, когато сме подали сигнал, до четвъртък следобед от сградата на "Джи Пи груп" се изнасят документи, компютри и се унищожават, т.е. два дни това е текло без никаква санкция, без да е предотвратено, а ние наблюдавахме какво се случва и се опитвахме да изясним къде изгарят документи, а защо ги горят е пределно ясно. /…/ Това са изключително сериозни доказателства за корупция, които част от тях са унищожени. Защо трябваше да се чака два дни? Защо ние трябваше да вършим това наблюдение и защо вместо като са отишли на място да спасяват документите, полицаите са задържали тях, а след като са дошли колегите им от София са разпалили огъня по невнимание? Това са абсурдни действия на полицията. Очевидно има чадър над "Джи Пи груп", която е свързана с шефа на „Лукойл“ Валентин Златев и явно там никой не смее да влезе и да проведе обиск. Това е афера на най-високо ниво, която ще се развие, защото ние разполагаме и с електронни копия и продължаваме работа. Има изключително много документи. В тези документи има шокиращи неща – подкупи, вижда се накъде и към кого минават парите“.

Жена падна пред влака на метростанция "Опълченска"

https://www.actualno.com/sofia/jena-padna-pred-vlaka-na-metrostancija-opylchenska-news_694831.html

Една жена е паднала пред влака на метростанция „Опълченска“, след като ѝ е прилошало. Това каза директорът на "Метрополитен" ЕАД инж. Стоян Братоев пред "Фокус". Все още не се знае какво е нейното състояние. Полицията не позволява да се влиза на мястото на инцидента. Метрото се движи от станция „Сердика“ до станции „Летище София“ и до „Бизнес парка“ и от станция „Витоша“ до

Възможен е срив в цените на недвижимите имоти при Брекзит без сделка

https://www.mediapool.bg/vazmozhen-e-sriv-v-tsenite-na-nedvizhimite-imoti-pri-brekzit-bez-sdelka-news283876.html

Управителят на Банк ъв Ингланд (Bank of England) Марк Карни предупреди британското правителство, че цените на недвижимите имоти биха могли да се понижат от 25 до 35 процента при най-песимистичния сценарий на Брекзит без споразумение, съобщиха британските медии, цитирани от Франс прес. Вчера в края на деня той представи пред съвета на министрите няколко варианта на това, което би могло да се случи на британската икономика, особено ако не бъде постигнато споразумение между Лондон и Брюксел за Брекзит. При най-песимистичния сценарий цените на недвижимите имоти ще се понижат от 25 до 35 процента, нивото на безработицата ще нарасне от 4 процента в момента до 10 процента, а въздушният транспорт между Великобритания и ЕС ще бъде блокиран. Британските медии оповестиха с ужас тези данни в петък сутринта, но един министрите, присъствали на срещата, каза пред вестник "Гардиън", че става дума за работна хипотеза на Карни. "Той не твърдеше, че всичко това ще се случи, но сме съгласни, че трябва да имаме предвид най-лошия сценарий", посочи пред вестника министърът, пожелал анонимност. Банк ъв Ингланд не отговори веднага на въпросите на Франс прес по темата. Този песимистичен сценарий, представен от британските медии, прилича на съставения от централната банка миналата година с цел да направи "тестове за устойчивост" на банките. Това е теоретично упражнение, което има за цел да определи дали големите банки в страната ще могат да устоят на едно катастрофален обрат в конюнктурата. 

Рекорден брой столетници в Япония – почти 70 000 души

http://www.moreto.net/novini.php?n=381810

Броят на японците на възраст 100 и над 100 г. достигна рекорден връх от почти 70 000 души през последната година, пише "Гардиън". Това е причина за радост, но и буди тревога заради социалните и икономическите предизвикателства пред застаряващото японско общество, коментира британският вестник.

Дело срещу подсъдим за грабеж, придружен с опит за убийство, не тръгна в съда

https://www.24chasa.bg/novini/article/7055898

Дело срещу подсъдим за грабеж, придружен с опит за убийство, не тръгна в съдаДелото срещу подсъдим за грабеж, придружен с опит за убийство, не тръгна в Окръжния съд в Добрич. Причина за това стана отсъствието на двама от общо четиримата наследници на пострадалия. В съдебната зала стана ясно, че адресът на единия от тях не е бил известен при призоваването му, но днес такъв беше представен пред съда.

Преслава роди момиченце (Снимка)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7055866

Преслава роди момиченце (Снимка)Попфолк певицата Преслава стана майка на момиченце. Тя сподели снимка, към която написа: "Добре дошла на нашата Малечка-Палечка." Изпълнителката има дългогодишна връзка с бизнесмена Павел

Коланите в автобусите стават задължителни, 50 лв. ще е глобата за пътници

http://econ.bg/Новини/Коланите-в-автобусите-стават-задължителни-50-лв-ще-е-глобата-за-пътници_l.a_i.764925_at.1.html

Автобусите трябва да бъдат оборудвани с обезопасителни колани и видеорегистратор. Глобата за пътник без колан ще е 50 лв. Това реши парламентът, като...

РАЗКРИТИЕ НА ПИК! Корнелия Нинова в шок след скандала с луксозния семинар на БСП - търси къртица в редиците си, гледа филма на медията ни от сутрин до вечер (ВИДЕО)

https://pik.bg/разкритие-на-пик-корнелия-нинова-в-шок-след-скандала-с-луксозния-семинар-на-бсп---търси-къ-news780819.html

РАЗКРИТИЕ НА ПИК! Корнелия Нинова в шок след скандала с луксозния семинар на БСП - търси къртица в редиците си, гледа филма на медията ни от сутрин до вечер (ВИДЕО)

Макар да забрани на депутатите си да общуват с журналисти от ПИК, лидерката на БСП Корнелия Нинова е изпаднала в бяс, не излиза от сайта и гледа за стотен път снимките и видео материалите от баровския СПА-семинар на червените народни представители в с. Баня, където те пребиваваха в скъпарски хотел за над 300 лв. нощувката.

След като журналистите от ПИК, отидоха в с. Баня да отразяват семинара и бяха изгонени от хотела, където им бе забранено да снимат, на червената лидерка най-сетне й светнало под шапката, че видео материалите с разголения Георги Свиленски, Деница Златева по хавлия, Таско Ерменков с чаша в ръка, подрусващата заоблени форми Корнелия Нинова и т.н. няма как да са заснети от тях.

Затова в момента Нинова преглеждала под лупа кадрите и се опитвала да разбере кой е къртицата сред собствените й хора.

В същото време червените започнаха своите обиколки сред народа, но в доста голям разрез с представите й. Партийните активисти и депутати успявали да съберат само местни членове на партията. Никакви външни хора не проявявали интерес към сбирките. Хората не споделяли никакви идеи за визията си за България, а само местните си проблеми.

"Четири-пет съвършено неизвестни хора говорят съвършено познати неща", гласеше коментарът на един от участниците в тези срещи пред ПИК.

На това отгоре хората изобщо не познавали депутатите, с които се срещали и ги питали: "Кои сте вие?". И понеже те им говорели за смяна на системата, гражданите задавали и въпроса кои са лостовете, с които ще сменят системата, но не получавали отговор.

"Може и да е вярно, че третият ешелон на ГЕРБ привършва, но проблемът е, че при нас не е готов дори първият ешелон", обобщават социалистите по места състоятелността на сегашните си депутати.

Тази комбинация от неподготвени политици и скъпарски семинари като СПА приключението на БСП тази седмица са възмутили много местни структури на партията, които се канят да напишат и протестни писма до централата на "Позитано" 20 за дискредитирането на столетницата чрез такива мероприятия. Ядосани били и някои от самите депутати, не само заради изхарчените пари, но и защото са били забъркани в тази помпозна история, макар самите те да са доста далеч от такъв начин на живот.

И докато Нинова издирва къртицата, заснела колегите й неглиже да се тъпче с деликатеси, те се чудят как ще обясняват на избирателите си това излишно разточителство. 

{tv}http://v.piktv.bg/f/videos/4/piktv_79013e42650e66db08ece2faa741f248.mp4{/tv}

Шампионката по лека атлетика Ваня Стамболова предложи брак във "Фермата"

http://www.varna24.bg/news/815543.html

Европейската шампионка по лека атлетика Ваня Стамболова и един от популярните участници  във ...

Иван Костов и КНСБ призоваха за ревизия на плоския данък

https://www.mediapool.bg/ivan-kostov-i-knsb-prizovaha-za-reviziya-na-ploskiya-danak-news283875.html

Бившият премиер Иван Костов и КНСБ призоваха за промяна да данъчната система на България и замяна на плоския данък от 10% с прогресивен, така че хората с по-високи доходи да плащат повече. Това стана на конференция "10 години плосък данък в България", организирана от КНСБ и фондация "Фридрих Еберт". Финансовият министър Владислав Горанов отговори, че предложението означава или средната класа да плаща значително по-високи данъци, или да се въведе необлагаем минимум, който по различни оценки щял да струва на бюджета между 1 млрд. лв. и 2 млрд. лв. В управленската програма на ГЕРБ е залегнал ангажимент за запазване на данъчната тежест. "Сега не е моментът за преразглеждане на съществуващата данъчна система", посочи още Горанов. Иван Костов настоява да се върне облагането от преди 2001 г. Иван Костов предлага да се възстанови облагането от преди 2001 г., когато той управляваше България. Тогава данъчната система беше с прогресивна скала. Костов припомни, че през 2000 г. е извършена сериозна данъчна реформа, тоест преди либертарианската данъчна реформа от 2003-2008 г., когато бяха въведени преките плоски данъци от 10%, а социално-осигурителните вноски – намалени с 44%. Преди 2001 г. данък общ доход се изчисляваше по петстепенна прогресивна скала до 38%, като имаше и необлагаем минимум. Корпоративния данък се облагаше с двустепенна скала от 23.5% до 28% без необлагаем минимум, обясни Костов и допълни, че средната социално-осигурителна вноска е била 34.7%. Според Иван Костов "неадекватно" данъчно облагане е причина за много вредни процеси в държавата, включително за неравенството. Бившият премиер, който е и финансист, наблегна, че в момента облагането на брутните трудови договори с данъци и осигурителни вноски не е пропорционално, тъй като има максимален осигурителен доход от 2600 лв. Така, хората с доходи над него имат данъчно-осигурителна тежест, клоняща към 10%, докато тези под него – 42.7%. "Колкото повече доходите на облаганото лице растат над максималния осигурителен доход, толкова повече делът на данъчните и осигурителни вноски клони към 10%. Общото облагане на хората с високи доходи клони към 10%, а на тези с работна заплата под максималния осигурителен доход данъчната и осигурителната тежест е 42.7%", обясни Иван Костов. По думите му всичко това означава, че хората с високи доходи не са ангажирани с контрола на изпълнението на функциите на българската държава. При приблизително едно и също натоварване на БВП с данъци и осигурителни вноски – 29.9% през 2001 г. и 30% през 2017, приходите от облагането с данък върху доходите на физическите лица и от здравноосигурителни вноски са с много по-малък дял от общите данъчни и осигурителни приходи. През 2001 година те са били 44%, докато през 2015 г. вече са 38.9% от общите, което е за сметка на увеличаването на приходите от ДДС, допълни Костов. Според него този намален дял е причина за други съществени рискове в управлението на бюджета - извършват се големи преразпределителни процеси между приходите от косвени данъци и разходите, които прави бюджетът, като например трансфера към НОИ. Тук е и причината за износа на евтин труд от страната, допълни Костов. Плоските преки данъци са една от основните причини за укриване на доходите, каза още бившият премиер, който е и директор на Центъра за анализи и управление на рискове към Нов български университет. Костов, цитиран от БТА, посочи, че за работодателя е изгодно ниското облагане на печалбата и личните доходи, защото от тях може да плаща неформални доходи на заетите, като спестява осигурителните вноски в размер на 32.7%. Според него това ще е невъзможно, ако у нас се върне прогресивната скала на облагане и максималната печалба започне да се облага с 32%. Ако тя се облага с такъв процент и ако доходите на работодателя се облагат, както беше до 2001 г., с прогресивна скала до 38%, работодателят няма да има никаква сметка да изтегля от фирмата парите като личен доход и да ги плаща нелегално на хората, допълни Иван Костов. Костов все пак призна, че препоръката му да се върне облагането от преди 2001 г. е "очевидно неизпълнима" при сегашните предпочитания на българските избиратели. По думите на Костов в сегашната икономическа обстановка, когато произведеният брутен вътрешен продукт (БВП) е с около 3.5 пъти по-голям от тогавашния, държавата трябва да предвиди и данъчни облекчения за реинвестирани в капиталообразуване печалби. В противен случай няма да се стимулира натрупването на капитал и създаването на работни места, допълни Костов. Според бившия премиер в България действат и други негативни фактори, произтичащи от недофинансирането на поетите от държавата жизненоважни за обществото функции. Става дума за сигурността, където много фирми доплащат за своята сигурност, за образованието, където родителите плащат допълнителни уроци, за здравеопазването, където всички доплащаме за медицински услуги, каза Иван Костов. КНСБ иска необлагаем минимум КНСБ също призова за ревизия на плоския данък. "Плоският данък задълбочи неравенствата и от "очакван стимул" се превърна в "спирачка на пазарната конкуренция и растежа", смята президентът на синдикалната организация Пламен Димитров. Конфедерацията настоява за въвеждане на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата, а също и запазване на ставката от 10% за останалите доходи. Другото предложение е максималният осигурителен доход да се увеличи от 2600 на 3000 лв. "Противно на очакванията, плоският данък не допринесе за ограничаване скалата на сивата икономика и практиката за укриване на данъци. Неравенството на неравенствата е може би най-яркото доказателство за неефективността от гледна точка на преразпределителната функция на фискалната политика на плоския данък", каза още президентът на КНСБ. По думите му само 6 от 40 страни в Европа практикуват пропорционална система на облагане, а всички други имат някаква прогресии.

Само във Фрог: Сигнали за корупция срещу полицейски шефове „прашасват“ във „Вътрешна сигурност“

https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-signali-koruptsiia-sreshtu-politseiski-shefove-prashasvat-vav-vatreshna-sigurnost.html

Много сигнали срещу полицейски шефове събират прах в дирекция „Вътрешна сигурност“. Повечето от тях са срещу началници на икономическа полиция и тези, които ръководят звената за борба с автокражбите в София. Това съобщиха за Фрог нюз разследващи.

Само във Фрог: Сигнали за корупция срещу полицейски шефове „прашасват“ във „Вътрешна сигурност“

https://frognews.bg/obshtestvo/underground/samo-vav-frog-signali-koruptsiia-sreshtu-politseiski-shefove-prashasvat-vav-vatreshna-sigurnost.html

Много сигнали срещу полицейски шефове събират прах в дирекция „Вътрешна сигурност“. Повечето от тях са срещу началници на икономическа полиция и тези, които ръководят звената за борба с автокражбите в София. Това съобщиха за Фрог нюз разследващи.

Йотингер: Французин трябва да поеме ЕЦБ

https://www.investor.bg/evropa/334/a/iotinger-francuzin-triabva-da-poeme-ecb-268260/

Най-добре би било германец начело на ЕК и умен французин начело на Европейската централна банка, казва комисарят

Румен Радев: ЕС ще бъде успешен само ако олицетворява успеха на всички свои членки

https://www.24chasa.bg/novini/article/7055886

Румен Радев: ЕС ще бъде успешен само ако олицетворява успеха на всички свои членки

Българският президент подчерта на форума „Арайолуш“ в Рига, че бъдещето на ЕС ще зависи от приобщаването на гражданите към вземането на важните за Европа решения Бъдещето на Европейския съюз зависи от способността да бъдат приобщени гражданите към вземането на важните за Европа решения. Един от големите проблеми на ЕС днес е затвърждаващото се

Инцидент спря частично метрото в София

https://www.mediapool.bg/intsident-sprya-chastichno-metroto-v-sofiya-news283874.html

Инцидент спря частично метрото в София. Временно е спряно движението на влаковете на метростанция "Опълченска", съобщиха от Столичната община. Метрото се движи от станция "Сердика" до станциите "Летище София" и "Бизнес парк" и от станция "Витоша" до станция "Сливница". От общината не съобщават какъв е инцидентът, довел до спирането на метрото. Директорът на общинската фирма "Метрополитен" Стоян Братоев каза пред "Фокус", че жена е паднала пред влака на станция "Опълченска", след като ѝ прилошало. Според информация на БНР жената е починала.

Жена падна пред влак на метростанция „Опълченска“

http://www.cross.bg/stantziya-metrostantziya-vlak-1583862.html

/КРОСС/ Временно е спряно  движението на влаковете на метростанция „Опълченска“. Причината за спирането е ,че жена е паднала пред идващ влак, защото й е прилошало, потвърди шефът на "Метрополитен" Стоян Братоев. Състоянието й не е ясно, полиция е отцепила мястото. Метрото се движи от станция „Сердика“ до станции „Летище София“ и до „Бизнес парка“ и от станция „Витоша“ до станция „Сливница“, съобщават от пресцентъра на СО.  

Турски съд осъди германски таксиметров шофьор за терористична пропаганда

https://www.24chasa.bg/novini/article/7055865

Турски съд осъди германски таксиметров шофьор за терористична пропагандаТурски съд осъди германски таксиметров шофьор днес на над три години затвор по обвинение в терористична пропаганда в полза на Кюрдската работническа партия (ПКК), съобщи неговият адвокат, предаде ДПА, цитирана от БТА.  Илхами А., 46-годишен таксиметров шофьор от Хамбург, получи присъда от три години, един месец и 15 дни в затвора, каза адвокатът,

Стопаните трябва да заколят прасетата си, ако са в близост до големи свинеферми

//dariknews.bg/novini/bylgariia/stopanite-triabva-da-zakoliat-prasetata-si-ako-sa-v-blizost-do-golemi-svinefermi-2120101

Всички домашни прасета в близост до големи свинеферми в страната да се колят от стопаните си. Това предложение ще бъде направено на следващия Министерски съвет (МС), обясни министърът на земеделието Румен Порожанов. Това стана ясно след първото заседание на Националния епизоотичен съвет на тема афр

Радев: ЕС ще бъде успешен, ако олицетворява успеха на държавите членки

https://dnes.dir.bg/politika/rumen-radev-es-shte-bade-uspeshen-ako-olitsetvoryava-uspeha-na-vsichki-svoi-darzhavi-chlenki

Българският президент подчерта на форума "Арайолуш" в Рига, че бъдещето на ЕС ще зависи от приобщаването на гражданите към вземането на важните за Европа решения

"Спаси София": "Бетонирани дървета" при ремонта на ул. "Граф Игнаниев"

http://clubz.bg/73176-spasi_sofiq_betonirani_dyrveta_pri_remonta_na_ul_graf_ignaniev

Кадри с бетонирани близо до стволовете дървета по столичната улица "Граф Игнатиев", която е в голям ремонт, публикуваха от организацията "Спаси София". Чрез страницата на групата във фейсбук въпрос какво се случва е зададен и към кметицата на София Йорданка Фандъкова. В социалната мрежа отговор от общината все още няма. 

Ето какво пишат от "Спаси София": 

"Бетонираха дървета по ул. "Граф Игнатиев"... Интересната растителност, която от десетилетия краси емблематичната улица, вчера беше залята с бетон върху корените, без да се остави достатъчно място за нормалното живеене на дървото. Ето какво казват лесовъди по въпроса: "когато не е оформено посадно място (няма почва около дървото) се нарушава газовият обмен и самият достъп на вода до кореновата система. Следва влошаване на физиологичното състояние и занижаване на декоративните му качества". С други думи дървото изсъхва...

Кои са лесовъдите, които са цитирани, не става ясно от публикацията. 

След като получават сигнала за случилото се, от организацията сезират незабавно Столичния инспекторат. Направена е проверка, съставен е и протокол. Следва обръщение към кметицата, "тагната" към пулбикацията:

"Но какво от това, ако безвъзвратно загубим тези десетилетни дървета по "Графа"? Г-жо Йорданка Фандъкова, смятате ли, че дървета, преживяли какво ли не, ще преживеят и Вашия мандат?

Според "Спаси София" в рамките на ремонтите на централната градска част в София има и други случаи на "унищожаване на зелената система" на града - по улица "Солунска" и на площад "Славейков".

Кой ремонтира центъра на София?

Обществената поръчка за ремонт на централната градска част на София бе спечелена от строителната фирма "Джи Пи груп". Компанията се свързва с името на шефа на "Лукойл България" Валентин Златев. Проектът обфваща ул. "Граф Игнатиев", прилежащите и площади, парка около църквата "Св. Седмочисленици" и улиците "6 септември", "Славянска" и "Цар Иван Шишман".

Фирмата предложи цена от 24 млн. лева. Сумата е с 2 млн. лв. по-висока от тази в офертата на класираното на второ място сдружение между "Трейс груп холд" и "РВП Илиенци". "Джи Пи груп" обаче е получила повече точки заради по-добрите си гаранции за качество на изпълнението.

10-годишният Антонио се нуждае от спешно лечение, родителите молят за помощ

http://www.cross.bg/lechenie-antonio-godini-1583861.html

/КРОСС/ Антонио Георгиев е на 10 години, от Бургас. Диагностициран е от няколко години с мултикистичен тумор на ляв фронтален лоб, вероятно DNET. През февруари тази година д-р Герганов от неврохирургичния институт INI Хановер преглежда момчето и препоръчва, предвид локацията и възрастта на детето, туморът да бъде премахнат оперативно. Стойността на интервенцията е 50 382 евро. Родителите са подали заявление във Фонда за лечение на деца за финансиране на лечението, но до момента не е получен отговор, поради което е стартирана дарителска кампания. В дарителската сметка на Антонио има 5 700 лв. Необходими са още 92 500 лв. Всеки, който има възможност, може да изпрати дарителски SMS с текст на латиница DMS ANTONIO на номер 17 777. (За абонати на Telenor, VIVACOM и A1)

До април 2019 г. страните в ЕС трябва да кажат дали искат лятното или зимното часово време

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/09/14/3311210_do_april_2019_g_stranite_v_es_triabva_da_kajat_dali/?ref=rss


Европейската комисия предлага до април догодина държавите в ЕС да съобщят дали искат да останат "завинаги" в лятното, или в зимното часово време. Ако Съветът на ЕС и Европейският парламент подкрепят предложението, през октомври догодина часовниците в Общността ще бъдат сверени за последен път. Това заяви еврокомисарят по транспорта Виолета Булц при представянето на предложението на Европейската комисия за прекратяване на смяната на часовото време два пъти годишно.<br /><br...

Оставиха в ареста мъжа, убил балетист

https://www.vesti.bg/bulgaria/ostaviha-v-aresta-myzha-ubil-baletist-6086467

Неправоспособният водач обясни защо се е укрил - адвокатът обясни, че се е уплашил

Чл.-кор. проф. Николай Цанков предизвика световната дерматология с нова хипотеза за псориазиса

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7055826

Чл.-кор. проф. Николай Цанков предизвика световната дерматология с нова хипотеза за псориазисаДопуска се съществуване на вид псориазис, свързан с туберкулозната микобактерия, който може да бъде контролиран с антибиотик за белодробната болест.  Всеки 24 часа човек губи около 1 000 000 епидермални кожни клетки. В същото време в дълбочина се създават нови, които избутват стареещите по-горни, докато на свой ред започнат окончателно да не се

Уникален за България апарат за измерване на миризми представи в Русе министър Нено Димов

https://www.24chasa.bg/region/article/7055871

Уникален за България апарат за измерване на миризми представи в Русе министър Нено Димов

Готвят се промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, с които да бъдат дадени права на местните власти да определят възможности и за санкцциониране на установени чрез подобен вид апаратура замърсители Министърът на околната среда и водите Нено Димов представи в Русе уникален за България апарат за измерване концентрацията на интензивно

Варненските училища с полиция през новата учебна година

http://www.moreto.net/novini.php?n=381814

През цялата учебна година във всяко едно варненско училище ще има полицейски екипи в пиковите часове, които ще се грижат за безопасността на децата. Това съобщи на пресконференция гл. инспектор Илиян Илиев, началник сектор „Охранителна полиция” при ОДМВР – Варна, предаде репортер на Moreto.

Япония скоро няма да отстъпи рекорда за най-стар човек

http://clubz.bg/73179-qponiq_skoro_nqma_da_otstypi_rekorda_za_naj_star_chovek

В средата на юли японското правителство съобщи, че Чио Мияко, най-възрастният жител на планетата, е починала на 117-годишна възраст. Нейното място отново се очаква да бъде заето от друга японка - 115-годишната Кане Танака, вероятно ще бъде обявена за най-старата жена на планетата.

Актуална информация, предоставена от японското министерство на здравеопазването, очертава картина, в която японските жени ще продължат да държат този рекорд и в бъдеще. Според данните на министерството броят на японските граждани над 100 години отново се е покачил и е стигнал 69 785. Като от тях 88 на сто са жени, съобщава "Вашингтон пост".

Това представлява увеличение от над 2000 столетници спрямо 2017 г. и драматичен скок спрямо 1963 г., когато Япония за първи път започва да събира данни за хората, които надхвърлят 100 години. Тогава те са едва 153-ма.

Япония празнува своите столетници. Понеделник е официален празник, известен като Деня на почит към възрастните хора. Тогава столетниците получават писмо с благодарности от премиера, в случая Шиндзо Абе, и чаша за саке със сувенирна стойност.

Но техният растящ брой е поредното свидетелство за застаряването на японската нация. Медианната възраст в страната е 47,3 години. Така Япония е най-възрастната нация в света след Монако. 

Япония има публичен дълг от 236 процента от БВП. Това поражда нови притеснения за икономическата тежест, която трябва да понесе японското общество от бързото застаряване на населението. Нарастват опасенията, че все повече възрастни хора са обречени на бедност, особено застрашени са жените.

По време на правителството на Абе се появи инициативата "100-годишен живот" - това е идеята старите хора да продължат да бъдат активни и да допринасят за обществото. 

"Днес да си на 70 години е като да си на 60 или 50 в миналото", коментира преди година премиерът. Той даде за пример себе си. "Аз ще стана наскоро на 63 години, но се чувствам като на 52 или 53 г.", каза той тогава.

Според прогнози на Японския национален институт за населението броят на столетниците ще продължава да расте, докато общо населението на страната ще намалява прогресивно. Хората над 100 години ще стигнат 170 хил. след десетилетия, гласят някои изчисления.

На глава от населението на 10 хил.души в Япония се падат 4,8 столетници. Според проучвания големият брой дълголетници в страната се дължи на хранителния режим, в който преобладава рибата и рибните продукти, както и усилията старите хора да останат активни и да работят до възможна най-късна възраст.

Преслава роди момиче

http://www.varna24.bg/news/815536.html

Фолкпевицата Преслава роди момиче. За щастливата новина съобщи изпълнителката в личния си профил в ...

Извънредно в Struma.com! Арестуваха горски служител от ДГС Първомай в момент на разфасоване на канабис, още 2-ма в ареста

http://www.struma.com/krimi/izvunredno-v-struma-com-arestuvaha-gorski-slujitel-ot-dgs-purvomai-v_139255/

Горски служител е арестуван в петричкото село Първомай, научи единствено struma.com. Спецченгета нахълтали в дома на известния в селото В. Манзуков и заварили група от трима души, сред които и горския Борислав Ангушев, който работи в ДГС Първомай.

Групата разпределяла канабис в пакети за продажба и мерили сухата дрога. Трима са арестуваните. Случаят е скандален, търсим коментар на ЮЗДП Благоевград, очаквайте подробности около ареста.

П. Петрова

Идеите за развитие на обединена Европа и сътрудничество между България и Германия обсъдиха Румен Радев и Франк-Валтер Щайнмайер

http://www.cross.bg/germaniya-radev-rymen-1583860.html

/КРОСС/ Идеите за развитие на ЕС и опасността от фрагментация на Европа обсъдиха на среща в Рига президентът Румен Радев и федералният президент на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер. Двамата разговаряха и за перспективите за разширяване на двустранното сътрудничество между България и Федерална Република Германия. Срещата е в рамките на форума на държавните глави от групата „Арайолуш“  и се състоя по инициатива на президента Франк-Валтер Щайнмайер. Президентът на Федерална република Германия получи покана от българския държавен глава Румен Радев да посети страната ни за продължаване на диалога на най-високо равнище между България и Германия. Държавният глава на Германия прие поканата с благодарност.

Австрия: ЕС се отказва твърде бързо от центровете за мигранти

https://www.24chasa.bg/novini/article/7055855

Австрия: ЕС се отказва твърде бързо от центровете за мигрантиАвстрийският вътрешен министър Херберт Кикъл каза днес, че европейският комисар за миграцията Димитрис Аврамопулос преждевременно е развял бяло знаме и се е отказал от идеята за създаване на центрове за мигранти в Северна Африка, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  Аврамопулос заяви в публикувано вчера интервю за австрийския в.

Спецоперацията срещу нарушенията на мотористите във Варна дава резултат

http://www.varna24.bg/news/815540.html

34 водачи на мотоциклети са били засечени да карат неправоспособни, а 34 машини са спрени от ...

И Нинова като Сидеров: иска парламентът да подкрепи Орбан

http://clubz.bg/73178-i_ninova_kato_siderov_iska_parlamentyt_da_podkrepi_orban

След лидера на "Атака" Волен Сидеров и този на левицата - Корнелия Нинова поиска българският парламент да се ангажира с позиция в подкрепа на Унгария, която може да бъде лишена от право на глас в ЕС заради нарушена демокрация.

"Не за пръв път спорим със Сергей. Личното ми мнение е, че е грешка да се наложат такива санкции - това е още една стъпка към разединението на Европа вместо да търсим единение", коментира Нинова поредния разнобой между делата на БСП в България и тези на партията-майка ПЕС в Брюксел.

Нинова очерта четирите теми, за които правителството на Виктор Орбан е критикувано: мигранти, джендър, свобода на словото, корупция. След което цитира изследвания на "Трансперънси интернешънъл" и "Репортери без граници", които показвали, че "Унгария съвсем не е най-корумпираната и лишена от свобода на словото. Има и по-зле."

"Наказват ги заради националната идеология за миграцията и джендър идеологията", отсече соцлидерката.

След което описа грешките на "елитът" на ЕС:

"Елате всички - законни, незаконни, елате. Ние ще ви осигурим равни права - казва напоследък елитът на Европа. Елитът на Европа направи много грешки".

- Ще ви изключат от ПЕС, констатира водещата

- Сигурно пак ще си изям шамарите от свои и от чужди за това, което казвам. Но в новия бюджет на ЕС се придвиждат с 8 милиарда евро повече за заплати на чиновниците вместо за земеделие, кохезия и др. Това чиновничество отблъсна хората от ЕС. Увеличават се парите за интеграция на мигранти - аз бих ги дала за връщането им там, откъдето са дошли. 

На нова забележка от страна на Цветанка Ризова, че е по-трудно да се защитава непопулярна теза отколкото популистка и Нинова може да бъде обвинена в популизъм, втората отвърна:

"Ако да защитаваш българската конституция (от "джендъри", б.р.) е популизъм, значи съм популист. Надявам се и Народното събрание да излезе с обща позиция в защита на Унгария".

- Говорите като Сидеров - коментира Ризова.

"На Борисов няма да му е лесно, означава, че ще трябва да се противопостави на ЕНП и г-жа Меркевл. Да отиде на съвета и да гласува против европейското си семейство", съчувства на премиера Бойко Борисов Нинова.

По думите й трите министерски оставки е можело да бъдат гласувани и без президентския указ, с който той освобождава Младен Маринов от поста главен секретар на МВР, за да може да заеме този в министерството. 

"Прехвърлиха отговорността върху президента", смята соцлидерката.

И направи извод:  

"Пълна какафония, пародия на държавно управление. Новият министър на МВР ще смени ли следната философия на управление - че МВР ще прехвърли охраната на живота и здравето на гражданите на частни охранители. Новият министър на трабспорта ще спре ли концесията на Летище София - няма."

След като социалистите бяха критикувани, че уж обявиха, че тръгват сред хората вместо да стоят в парламента в пълен състав, а се озоваха в скъп хотел в разложкото село Баня на семинар, Нинова е решила да накаже организатора на мероприятието с понижение. Социалистите платили всичко от джоба си, но все пак не било редно да спят в скъпи хотели.

Хората до индустриални ферми да си заколят прасетата, посъветва шефът на Агенцията по храните

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/09/14/3311175_horata_do_industrialni_fermi_da_si_zakoliat_prasetata/?ref=rss


Предстои да се разработят мерки, с които притежателите на свине в дворовете на къщите си, да ги заколят, за да не се допусне разпространение на чумата по свинете. Мерките ще са готови идната сряда. Това съобщи правителствената пресслужба след поредното заседание на Централния епизоотичен съвет на заседание в Министерския съвет.<br /><br />Става дума за свинете в задния двор на къщите, които се намират в 20-километровата зона около индустриалните ферми. За целта на стопаните ще се...

Горанов към синдикатите: Промяната на плоския данък ще е в тежест за средната класа

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/09/14/3311196_goranov_kum_sindikatite_promianata_na_ploskiia_danuk/?ref=rss


През плоския 10-процентен данък представители на бизнеса заделят като личен доход част от средствата на компаниите си и разполагат с тях било за плащания под масата, било за луксозно потребление. Тези недостатъци на сегашния данъчен модел в България поотделно изтъкнаха финансовият министър Владислав Горанов и бившият премиер, а днес ръководител на Центъра за анализи и управление на рискове Иван Костов. Двамата взеха участие в конференцията "10 г. плосък данък в България", организирана...

Във Варна преглеждат безплатно за проблеми с растежа в детска възраст

http://varnautre.bg/2018/09/14/90319/%d0%b2%d1%8a%d0%b2-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d0%b0%d1%82-%d0%b1%d0%b5%d0%b7%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%bd%d0%be-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be

На 20 септември (четвъртък) от 10.00 до 14.00 часа в кабинет 304 и в кабинет 208 в ДКЦ „Св. Марина“ във Варна ще се проведат безплатни прегледи за откриване на проблеми с растежа в детска възраст. Прегледите ще бъдат извършени от детски ендокринолози и се провеждат в рамките на Световната седмица за повишаване на осведомеността […]

Испанската антидопингова агенция оневини Денис Черишев

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/09/14/3311205_ispanskata_antidopingova_agenciia_onevini_denis/?ref=rss


Футболистът на "Валенсия" Денис Черишев не е извършил допинг нарушение. 27-годишният руснак беше оневинен от Испанската антидопингова агенция (AEPSAD), която го разследваше за употреба на хормон на растежа.<br /><br />Организацията се самосезира след изказване на неговия баща Дмитрий Черишев, който обяви пред руски медии, че синът му е прибегнал до инжекция при лечение от контузия. Футболистът отрече да е използвал забранени вещества.<br /><br...

Задължителните колани в автобусите - от средата на 2019 г.

https://www.mediapool.bg/zadalzhitelnite-kolani-v-avtobusite---ot-sredata-na-2019-g-news283873.html

Въвеждането на задължителни колани и видеорегистратори в междуградските автобуси беше прието на първо четене от депутатите в петък. Поправката беше внесена спешно след катастрофата край Своге, в която загинаха 17 души. За новия текст в Закона за движение по пътищата гласуваха 79 депутати, 20 се въздържаха. Изискването ще важи за всички превозните средства от категории D1, D1Е, D или DE, след като бъде прието и на второ четене. В момента изискване за задължително ползване на колани има само за автобусите, които фабрично са оборудвани с такива. Ако новият текст бъде приет окончателно, автобусните фирми ще трябва да инвестират в поставянето на колани и на по-старите рейсове. Срокът за това ще е 9 месеца от приемането на закона или средата на следващата година. Фирмите може да плащат глоби от 3000 лева, ако използват автобуси, които не отговарят на изискването. "Коланите ще действат във всички случаи, когато линиите са над 30 км еднопосочно, когато имаме превоз на деца и ученици. Това е задължението. В останалите случаи, които касаят градския транспорт основно, няма да се налага, както и в момента не се налага, да се ползват колани", обясни депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов. Според него около 1000 са автобусите в страната, които нямат фабрично поставени колани. В закона от няколко месеца има и глоба за пътници, които се возят в публичния транспорт без колани. Тя е 50 лева. С промените в закона се изисква още превозвачите да пазят записите от видеорегистраторите в автобусите. Ако не го направят, ще са заплашени с глоби от 1500 лева. Целта на тази поправка е да може записите да се преглеждат при инциденти на пътя. В същото време "Галъп интернешънъл" разпространи резултати от своя анкета, които показват, че 75% от българите смятат, че коланите биха подобрили безопасността при пътуване с автобус. Мнозинство от 66 на сто подкрепя коланите да са задължителни за междуградските превози. "Очевидно е, че общественото мнение е узряло за идеята, която няколко пъти беше на практика отложена заради липса на политически действия", коментират от социологическата агенция. Превозвачите обаче се обявиха срещу изискването за задължителни колани. Според тях фабрично поставени колани има само на автобусите, произведени след 2008 г., а конструкцията на по-старите не би трябвало да се променя.

Чие е това куче? Стои само на изхода на Варна!

https://petel.bg/CHie-e-tova-kuche--Stoi-samo-na-izhoda-na-Varna-__282570

Домашно бяло породисто куче е забелязано на изхода на Варна, пътя за Бургас, по отбивката за м-ст Боровец! "Моля, разпространете и дано помогнем да намери стопаните си!", призовават загрижени минувачи.

Румен Радев: Създало се е впечатление, че бъдещето на Европа се определя от малък елит

https://petel.bg/Rumen-Radev--Sazdalo-se-e-vpechatlenie--che-badeshheto-na-Evropa-se-opredelya-ot-malak-elit__282569

Бъдещето на Европейския съюз зависи от способността да бъдат приобщени гражданите към вземането на важните за Европа решения. Това съобщ...

Турски учен: Има риск от силен трус в района на Истанбул, както и опасност от цунами

https://petel.bg/Turski-uchen--Ima-risk-ot-silen-trus-v-rayona-na-Istanbul--kakto-i-opasnost-ot-tsunami__282568

Нараства рискът от голямо земетресение в Истанбул, което според сеизмолозите ще бъде с магнитуд около 7,5 - 7,7 по Рихтер. Това заяви турски у...

Нова пластика поставиха пред кметството в район „Владиславово“

http://varnautre.bg/2018/09/14/90311/%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%ba%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4-%d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%81%d1%82%d0%b2

В тревната площ пред кметството на район „Владислав Варненчик“ бе монтирана пластиката „Част от нещо по-голямо“, дело на скулптора Георги Георгиев. Тя е сред спечелилите конкурса за проект за съвременна пластика в градска среда, който бе проведен от дирекция „Култура и духовно развитие“ през 2017 г. Овалната форма на скулптурата изгражда външната повърхност, а вътрешната […]

Кандидатурата на новия МВР министър виси на косъм след ареста на журналисти

https://offnews.bg//112/kandidaturata-na-novia-mvr-ministar-visi-na-kosam-sled-aresta-na-zhurn-688084.html

Главният секретар в оставка и кандидат за министър на вътрешните работи Младен Маринов е координирал операцията на ГДБОП и ОДМВ-Перник, при която бяха арестувани журналисти. 

Както стана ясно по-рано днес Димитър Стоянов от "Биволъ" и негов румънски колега Атила Биру от изданието RISE Project. Подобни операции не минават без санкцията на главния секретар на МВР. Макар и в оставка, Маринов продължава да изпълнява функциите на главен секретар и би трябвало да е дал зелена светлина за провеждането на операцията по сигнал на журналистите. На 11 септември те уведомили ГДБОП, че имат сигнал предстоящо унищожаване на материали, свързани с обществени поръчки. 

Според лидера на ДСБ Атанас Атанасов няма никакво съмнение, че операцията е съгласувана на най-високо ниво. "За да отиде една национална служба, каквато е ГДБОП и да отиде на територията, координацията минава по закон през главния секретар на МВР. Това е една от основните задачи на главния секретар на МВР - координацията в системата", обясни Атанасов.

По думите му Маринов вече е в оставка, след като е заявил да напусне поста си, както става ясно от решение на правителството от сряда. В него е посочено, че Маринов е посочил като мотив лични причини. Според Атанасов най-разумното действие в момента е указът за освобождаването му да бъде подписан и Маринов да бъде оттеглен като кандидат за вътрешен министър.

По-рано днес пред Бивол директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов е обявил, че арестът на журналисти било грешка. Според обясненията му причината е "лоша комуникация с местната полиция, обезпечила местопроизшествието".

В понеделник от 18.00 часа пред Министерския съвет е планиран протест в подкрепа на свободата на словото.

Кратки новини: Инцидент спря метрото от и за "Люлин"

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/09/14/3311216_kratki_novini_incident_spria_metroto_ot_i_za_ljulin/?ref=rss


"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Инцидент спря метрото от и за "Люлин"<br /><br />Временно е спряно движението на влаковете на метростанция "Опълченска" заради инцидент на станцията, съобщиха от пресцентъра на столична община, без да дават повече подробности. По едната линия метрото се движи от станция...

С обиски в София се търсят ръководителите на престъпна група за производство на цигари

http://econ.bg/Новини/С-обиски-в-София-се-търсят-ръководителите-на-престъпна-група-за-производство-на-цигари_l.a_i.764924_at.1.html

Специализираната прокуратура започна извършването на претърсвания и изземвания в офиси на дружества в София, стопанисващи заведенията "Везувий" и...

18-годишна шофьорка е падналата в подлеза на Чифте баня

https://pik.bg/18-годишна-шофьорка-е-падналата-в-подлеза-на-чифте-баня-news780818.html

18-годишна шофьорка е падналата в подлеза на Чифте баня

Три пътни произшествия са възникнали за около час на едно и също място в Пловдив.

Около 3.15 часа, при извършване на ляв завой на кръстовище между бул. "Цар Борис ІІІ Обединител" и бул. "Шести септември" лек автомобил "Мицубиши" паднал в подлеза на Баня Старинна.

Колата управлявала 18-годишна с едномесечен стаж зад волана. Не е пострадала, няма данни за употреба на алкохол, съобщава "Марица". Двадесет минути по-късно в стълб наблизо са блъснало "Рено", а към 4 часа на същото място се блъснал и автомобил "Ровър". Алкохолната проба на водача на последната кола, на 33 години, е отчела 1,91 промила.

Арестуваха майката на Бирмата - Лидка Скалата!

http://www.varna24.bg/news/815529.html

Полицията е задържала майката на бизнесмена Геореги Станоев - Бирмата - Лидия Станоева, във ...

С дегустации на вина и лечебни терапии с грозде отбелязват 110-годишнината на курорта Св. Св. Константин и Елена

http://varnautre.bg/2018/09/14/90307/%d1%81-%d0%b4%d0%b5%d0%b3%d1%83%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%b8-%d0%bb%d0%b5%d1%87%d0%b5%d0%b1%d0%bd%d0%b8-%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b0%d0%bf%d0%b8%d0%b8

Празници на гроздолечението и виното ще се проведат от 17 до 25 септември 2018 г. в курорта Св. Св. Константин и Елена – събитие, част от програмата по случай 110 годишнината на първия български морски курортен комплекс. С презентации на винопроизводители от Варненския регион и дегустации на вина, туристите ще имат възможност да опитат селекция […]

Жена падна под влака в метрото в София, спряха движението на станция "Опълченска"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7055847

Жена падна под влака в метрото в София, спряха движението на станция "Опълченска"Спряно е движението на влаковете на метростанция „Опълченска“ заради инцидент на станция. Метрото се движи от станция „Сердика“ до станции „Летище София“ и до „Бизнес парка“ и от станция „Витоша“ до станция „Сливница“, написа кметът на София Йорданка Фандъкова в профила си във фейсбук. Очаквайте подробности!

Президентът нямало да да води българската делегация в ООН заради европредседателството

https://offnews.bg//politika/prezidentat-niamalo-da-da-vodi-balgarskata-delegatcia-v-oon-zaradi-evr-688086.html

Президентът Румен Радев нямало да води делегацията на страната ни в ООН тази година заради отминалото българско председателство на Съвета на ЕС. 

"Премиерът Бойко Борисов ще води делегацията тази година. Съгласно правилата на ООН искам да подчертая, че е възможно държавата да се представлява от държавен или правителствен ръководител или от министър на външните работи. Това са лицата, които могат да представляват държавата в ООН. По принцип могат да се ротират. Има държави, които се представляват на ниво и външен министър", обясни външният министър Екатерина Захариева пред журналисти в Народното събрание.

По думите й предвид изминалото европредседателство, е добре премиерът да представлява страната ни в ООН. "Така или иначе миналата година е бил президентът, тази година е редно да отиде премиерът, и то в година на председателството", каза още вицепремиерът.

Според Захариева президентът е уведомен, че премиерът Бойко Борисов ще ходи в ООН. "Има писма между двата кабинета", добави тя. По нейна информация, че е имало среща между кабинетите преди месец-два и те са обсъдили въпроса за делегацията в ООН. 

Формира се синдикат на авторитарните корупционери, в който Борисов влиза все по-открито

http://clubz.bg/73161-formira_se_sindikat_na_avtoritarnite_korupcioneri_v_kojto_borisov_vliza_vse_po_otkrito

Действията на управлението доказват, че с подкрепата си за Орбан ГЕРБ брани модела на корупционно завладяване и разложение на България.

Само в последните няколко дена виждаме:

• как се репресират разследващи журналисти и се предпазват разследваните от тях корупционери; 
• демонстративното прилапване на ключов енергиен актив без никакви въпроси от собствената на Борисов и Пеевски КПКОМПИ;
• задушаването на възможността за съдебна защита от административен произвол, вместо операция чисти ръце в административното правосъдие;
• доутрепването на “обществената” БНТ;
• как вместо реформа на администрацията, тя се превръща в електорална и корупционна база на управлението с раздаване на пари на калпак;
• как вместо реформа на здравеопазването ни се предлага да налеем още пари в него;
• как вместо реформа в МВР там се инсталира поредния зависим и некадърен бушон;
• как ни готвят покачване на цените на газа, вместо отстояване националния интерес пред "Газпром"; 
• как никой няма намерение да модернизира реално армията, нито да се включва в усилията за изграждане на единна европейска отбрана....

ГЕРБ брани Орбан, защото иска свободно да продължи да корумпира и руши държавността, да задушава всички контролни системи (от регулаторите, през службите и правосъдието, до медиите), да “отглежда от деца” класа от аморални калинки, да поддържа и подхранва управлението на корупционните, криминални и кремълски зависимости и така да продължава триумфално да “печели избори”...

Пропагандата се опитва да подмени този мотив със споровете за миграцията. Когато става дума за конкретни решения по тази тема и правителството брани националният интерес, то има и моята подкрепа. Тук обаче става дума за съвсем друго- за формиране на един синдикат на авторитарните корупционери, плутократичен интернационал, в който Борисов влиза все по-открито.

Единственото, което свързва това гласуване с миграцията, е, че все повече българи ще търсят свободата, сигурността и развитието си извън България, а България ще бъде изтласквана все по-далече от ядрото на ЕС.

Начинът за противодействието е ясен (макар и не прост): консолидация около бързото влизане на България в ядрото на ЕС и решителни реформи за оздравяване на държавността като нова национална цел, която изисква ново управление.

Само здрава държава в ядрото на ЕС може ефективно да брани националните ни интереси по всички важни въпроси, включително миграцията. Само такава България може да гарантира свободата, сигурността и развитието на гражданите си.

*Текстът е публикуван във фейсбук профила на автора. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.

Вучич: Искам гаранция, че Сърбия ще влезе в ЕС през 2025, ако подпишем договор с Косово

http://www.cross.bg/vychich-zayavi-surbiya-1583858.html

/КРОСС/ Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви в интервю пред агенция Reuters, че ще иска гаранция за влизане на Сърбия в Европейския съюз през 2025 година като част от сделката с Косово, която ще отвори пътя и на двете страни за влизане в Съюза, съобщава Фокус. „Ако някога стигнем до споразумение (с Прищина), Сърбия трябва да получи ясна гаранция, че ще стане страна-членка на ЕС през 2025 година", заяви Вучич . Той и косовският му колега отмениха преговорите помежду си миналия петък в Брюксел, на които страните трябваше да обсъдят идеята за размяна на територии за първи път. Сега се очаква те да се видят следващия месец, отбелязва британската агенция.По мнението на Вучич, постигането на сделка между Белград и Прищина може да отнеме до 10 години заради многото различия помежду им.„Понякога се усмихвам, когато чувам как хората опростяват нещата и казват, че сделката се свежда до - ‚Давам ти три села и получавам шест села (за тях)", заяви сръбският лидер. „Ако някога стигнем до сделка (с Прищина), това трябва да бъде цялостно споразумение, което ще включва не само отношенията между нас и албанците в Косово, но ще трябва да включва резолюция за нашия европейски път и по-нататъшното ни икономическо развитие", отбеляза той

Болт е бърз дори и в безтегловност (видео)

https://offnews.bg//izvan-terena/bolt-e-barz-dori-i-v-bezteglovnost-video-688069.html

Ямайската легенда в леката атлетика Юсеин Болт взе участие в нестандартна рекламна кампания. Той опита шампанско и показа спринтьорските си умения при нулева гравитация. Това стана в самолет, правещ резки спускания.

Болт се опита да пробяга разстоянието от единия край на самолета до другия, като дори предизвика други двама пасажери да се състезават с него.

Конкуренти му бяха френският астронавт Жан-Франкос и изпълнителният директор на "Новеспейс" и френски интериорен дизайнер Октав Де Гол. В началото на състезанието спринтьорът се затрудни, но много скоро взе преднина и победи.

Модифицираната машина обикновено се използва за научни изследвания. Този път тя послужи за представянето на бутилка, която ще даде възможност на бъдещите космически туристи да вдигат тостове.

Иван Костов препоръча възстановяване на данъчно-осигурителната система от преди 2001 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=381809

Основната фискална цел за страната трябва да е събиране на приходи, за да могат публичните институции да изпълнят възложените им по закон необходими и полезни за обществото и за неговото развитие функции и да разплащат направените затова общи разходи.

Инцидент спря метрото към Люлин и Обеля, пострадал е човек

https://offnews.bg//obshtestvo/intcident-spria-metroto-kam-liulin-i-obelia-postradal-e-chovek-688087.html

Спряно е движението на влаковете на метростанция „Опълченска“. Причината е инцидент на станция, съобщи на столичният кмет Йорданка Фандъкова на страницата си във фейсбук. 

Пострадал е човек при инцидента, научи Оффнюз. 

Метрото се движи от станция „Сердика“ до „Летище София“ и до „Бизнес парка“ и от станция „Витоша“ до станция „Сливница“.

Влакове към Люлин и Обеля няма.

Инцидент спря метрото към Люлин и Обеля (обновена)

https://offnews.bg//112/intcident-spria-metroto-kam-liulin-i-obelia-obnovena-688087.html

Спряно е движението на влаковете на метростанция „Опълченска“. Причината е инцидент на станция, съобщи на столичният кмет Йорданка Фандъкова на страницата си във фейсбук. 

Пострадал е човек при инцидента, научи OFFNews. По-късно шефът на Метрополитен Стоян Братоев уточни, че жена е паднала на релсите пред влака, вероятно след като й е прилошало. Според Катя Сунгарска, говорител на Спешна помощ, сигнал за инцидента е получен в 14,06 часа. 

Слава Богу, имахме на разположение един екип в централата, така че за три-четири минути екипът ни стигна там. За съжаление, доколкото имам информация от завеждащия на смяната, в момента се извършва преместването на мотрисата, за да можем да стигнем до жената, каза Сунгарска по БНР. По-късно стана ясно, че жената е починала на място. 

Метрото се движи от станция „Сердика“ до „Летище София“ и до „Бизнес парка“ и от станция „Витоша“ до станция „Сливница“. Влакове към Люлин и Обеля няма. 

Преводач на румънски език цензурирал Манфред Вебер заради критика към Ливиу Драгня

https://www.24chasa.bg/novini/article/7055808

Преводач на румънски език цензурирал 
Манфред Вебер заради критика към Ливиу ДрагняМанфред Вебер е бил цензуриран от преводача на румънски език, когато ръководителят на парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент (ЕП) е критикувал лидера на управляващата партия в Румъния Ливиу Драгня, съобщават днес румънски медии. Вебер говори пред Европейския парламент тази седмица за ситуацията в Румъния

Борисов, а не Радев в ООН, от президентството не знаели

https://www.vesti.bg/bulgaria/borisov-a-ne-radev-v-oon-ot-prezidentstvoto-ne-znaeli-6086466

Основен аргумент за това премиерът, а не президентът, да води делегацията, е приключилото българско европредседателство

Разследването на Биволъ, след което арестуваха Димитър Стоянов

https://offnews.bg//razsledvane/razsledvaneto-na-bivola-sled-koeto-arestuvaha-dimitar-stoianov-688070.html

Тайно счетоводство на консултантски фирми повдига съмнения за давани подкупи на държавни служители, за да придвижат безпроблемно големи европроекти, сочи разследване на сайта Биволъ.

По време на това разследване бяха арестувани двамата журналисти Димитър Стоянов и Атила Бару.

Счетоводната документация на свързаните фирми „Рила Консулт“ ЕООД, „Европрограмконсулт“ ООД, „Ем Консулт Финанс“ ЕООД, „ЕС Енерджи Проджект“ ЕООД и „Лиан Консулт Сървисиз“ ЕООД разкрива раздадени комисионни на обща стойност 4 027 280 лв. 

В тайното двойно счетоводство са отбелязани детайлно всички приходи и разходи на консултантските фирми за заплати, офис, коли, оставащата печалба и специална колона „Комисионна“. В нея бенефициентите са обозначени в повечето случаи с малко име, съкращение или с името на институцията.

През декември 2013 г. в отчета е отбелязано "Кмет Вн. - 45 000", през март 2014 г. - "Кмет Вн. - 16 185". Месец по-късно като комисионна е разписано "Вн - км. - 35 000", а през септември "Видин -к – 10 000".

В същото време „Рила Консулт“ изпълнява проект  „Осъществяване на външна техническа помощ за подпомагане на Община Видин при изпълнението и управлението на проект „Рехабилитация и разширяване на водоснабдителната и канализационната системи във Видин, България” на стойност 497 000 лв.

Освен "Кмет Вн.", в отчетите се появява и "Вн Станислава – Видин одит". Първо през декември 2013 г., когато е записано числото 5 200. Пак тогава е разписано "Станислава – Видин упр – 9 920". През март 2014 г. в отчета фигурира "Станислава Вн – 5 705", после през април "Станислава одит Вн – 7 750" и "Станислава тех пом Вн – 13 520", а през юли 2014 г. е записано "Станислава Вн – 8 000"

В графата "Комисионни" фигурира още от месец май 2014 г. "Станислава МОСВ писане на процедури - 6000", а през септември са отчетени 23 705 на "Станислава МОСВ климат и дифузни". През декември са начислени още 10 000 на "Станислава, одит МОСВ". Лицето е получило общо 89 800 комисионни.

"Станислава МОСВ климат и дифузни" вероятно се обяснява с проекта „Проучване и оценка на въздействието на дифузните източници на замърсяване върху състоянието на повърхностните води“ с участието на „Европрограмконсулт“ ООД, за който МОСВ плаща 487 000 лв.

Освен това същата консултантска фирма е сключила договор с МОСВ за „Разработване на национална програма за опазване, устойчиво ползване и възстановяване функциите на почвата“ за 139 500 лв.

Междувременно „Рила Консулт“ ЕООД, част от съзвездието консултантки фирми, изпълнява проекта „Оценка на натиска и въздействието върху повърхностните и подземните води от изменението на климата и оценка на наличието на вода за икономическите сектори”, за което МОСВ плаща 607 000,00 лв.

Изпълнението на тези проекти може би има връзка с "МОСВ зам – 32 812" и "Зам. МОСВ – 32 810", разписани в графа "Комисионни" в счетоводната документация.

„Рила Консулт“ изпълнява още проекта „Външна техническа помощ за подпомагане на Община Севлиево при управлението на проект „Инвестиционен проект за рехабилитация и разширение на водопроводна и канализационна мрежа на гр. Севлиево“, от МОСВ. Той е на стойност 523 000 лв. за 18 месеца.

Договорът за проекта е сключен на 12.08.2013 г. а през януари 2014 г. е отчетена комисионна "МОСВ Севлиево – 33 000". Същият месец е отчетена и "Глоба Севлиево 52 300". През юни 2014 г. в отчета се появява "Севлиево – 10 000", а през август "Иво – договаряне Севлиево – 2000".

„Рила Консулт“ изпълнява и два проекта по Програма за развитие на селските райони, финансирана от Държавен фонд "Земеделие" за община Етрополе. По това време под формата на комисионна са записани "Етрополе ДФЗ – 15 000 лв"

В графа "Комисионни" са отчетени пари и към големи строителни фирми като „Главболгарстрой“, „Джи Пи Груп“ и „ИСА 2000“. Те са били изпълнители на големи проекти за строителство на обща стойност стотици милиони лева.

Според Биволъ лицата, които контролират консултантските фирми и движат проектите, са Татяна Бисерова Хаджиева-Делибашева, Петър Елен Петров и Лиляна Михайлова Зортева-Статева. Тримата са получили по над 500 000 лв. за период от 16 месеца.

Татяна Делибашева и Петър Елен Петров станаха публично известни покрай трагедията в Хитрино, след като фирмата им „Европрограмконсулт“ спечели обществена поръчка за 270 000 лв., за да напише анализ за бъдещите разходи и ползи от инвестиционните проекти в пострадалата от взрива община.

За Лиляна Зортева се знае, че е била юридически консултант на вестник "Торнадо" и е съпруга на Павлин Статев, посочва "Биволъ".

Според разследването на Биволъ фирмите на Татяна, Лиляна и Петър не са самостоятелни играчи, а са под контрола на компанията "Джи Пи Груп", свързвана с шефа на „Лукойл“ Валентин Златев.

Например фирменият офис на „Рила Консулт“ се намира бул. "Черни връх" 59А, където е централата на „Джи Пи Груп“ и също така и седалището на пенсионноосигурителното дружество на „Лукойл“.

На бул. "Черни връх" 59 се намира и общата фирма на Петър Елен Петров с Татяна Делибашева - „Алфа Билд Пропъртис". Там е и обединението „Енерджи Консулт“, управлявано от Татяна Делибашева.

Лиляна Михайлова Зортева пък участва в комисията за оценяване на офертите за третия лъч на софийското метро през 2015 г. Тогава един от печелившите е консорциум между „Джи пи груп“ и „Станилов“ за участък на стойност 93,89 млн. лв. без ДДС.

Наградиха варненски ученик, спечелил златен медал от олимпиада по информатика

https://www.24chasa.bg/region/article/7055790

Наградиха варненски ученик, спечелил златен медал от олимпиада по информатика

Почетен плакет на община Варна получи единадесетокласника от варненската математическа гимназия Александър Кръстев. Тийнейджърът спечели преди дни златен медал на 30-та Международна олимпиада по информатика - едно от най-престижните състезание в света, което се проведе в Япония. Сред ученици от над 80 държави България бе представена от отбор с

Д-р Михаил Христов е новият директор на Агенцията по трансплантация

https://offnews.bg//politika/d-r-mihail-hristov-e-noviat-direktor-na-agentciata-po-transplantatcia-688085.html

Д-р Михаил Христов е новият директор на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ), съобщи днес Министерството на здравеопазването.

Той идва на мястото на д-р Марияна Симеонова, която подаде оставката си в понеделник, а във вторник каза какви са мотивите ѝ - забавяне на трансплантации заради заповед на здравното министерство.

Д-р Христов е магистър по медицина със специалност „Ортопедия и травматология“.

Бил е директор на Градска многопрофилна болница – Варна, началник на отдел в НЗОК, ръководил е и Регионалния център по здравеопазване – София.

Д-р Михаил Христов е заемал позициите на главен инспектор в Изпълнителна агенция „Медицински одит“ и държавен инспектор в Изпълнителната агенция по трансплантация.

През 2017 г. е оглавявал Изпълнителна агенция „Медицински одит“, като през същата година е бил и председател на Надзорния съвет на НЗОК.

Последно е заемал поста управител на частната болница „Уни Хоспитал“ в Панагюрище.

Цената на хляба в Пазарджик скочи с 30 стотинки

https://www.24chasa.bg/region/article/7055718

Цената на хляба в Пазарджик скочи с 30 стотинкиОт няколко дни цената на хляба в магазинната мрежа на Пазарджик е увеличена с 30стотинки, оплакаха се потребители. Проверка на "24часа" показа, че всъщност на места 650-грамовия масов бял хляб вече е по-скъп с 20ст., а на други с 30 стотинки. До преди дни той се е продавал по 90ст. , а вече е 1.20лв.

Извънредно! Арестуваха майката на Бирмата - Лидка Скалата, във Велинград!

http://www.struma.com/sinya-lampa/izvunredno-arestuvaha-maikata-na-birmata-lidka-skalata-vuv-velingrad_139254/

Полицията е задържала майката на бизнесмена Геореги Станоев - Бирмата - Лидия Станоева, във Велинград, научи ексклузивно БЛИЦ. По-рано днес стана ясно, че униформените са провели акция пред ресторантите на фамилия Станоеви в София. Имаше и инфомация, че Бирмата е задържан, но преди минути зам-главният прокурор Иван Гешев съобщи, че на този етап няма арестувани лица.

Очевидци разкриха пред медията ни, че Лидка Скалата, както е известна майката на бизнесмена, е била изведена от...

Продължава

След съдебно забавяне Индия наложи мита върху вноса на китайски соларни панели

https://www.investor.bg/aziia/336/a/sled-sydebno-zabaviane-indiia-naloji-mita-vyrhu-vnosa-na-kitaiski-solarni-paneli-268257/

Защитната мярка може да застраши амбициозния план на министър-председателя Нарендра Моди за развитие на електроенергията от ВЕИ

Във Варна показват как да опазим традициите живи с ритуал "Сватба"

http://www.moreto.net/novini.php?n=381754

На 16 септември от 17:00 часа на сцена "Раковина" в Морската градина във Варна, ще бъде показан ритуалът "Сватба", който е част от проекта "Да опазим традициите живи", съобщиха организаторите от клуб "Юнеско" за Moreto.

Time: Салвини - новото лице на Европа

https://www.actualno.com/europe/time-salvini-novoto-lice-na-evropa-news_694818.html

Американското списание Time нарече вицепремиера и външен министър на Италия Матео Салвини "новото лице на Европа". Тази фраза се намира под снимката на политика върху корицата на европейското издание на списанието, което ще бъде публикувано на 24 септември. Както се съобщава от новинарския портал на канала Rai News 24, в подзаглавието Салвини" е наречен "италианският крал на миграцията, призован да раздели ЕС". В голям материал, посветен на Салвини, редакционна

Горанов: Бюджетът ще загуби между 1 и 2 млрд, ако се въведе само необлагаем минимум

https://www.24chasa.bg/novini/article/7055743

Горанов: Бюджетът ще загуби между 1 и 2 млрд, ако се въведе само необлагаем минимумФинансовият министър Владислав Горанов не смята, че сега е времето за премахване на плоския данък, но е готов да участва в експертен дебат по темата. Горанов изрази позицията си по време на конференция " 10 години плосък данък в България", организирана от КНСБ и фондация "Фридрих Еберт", предаде БТА.

БНБ емитира сребърна монета с позлата с образа на цар Иван Асен II

https://www.investor.bg/bylgariia/5/a/bnb-emitira-srebyrna-moneta-s-pozlata-s-obraza-na-car-ivan-asen-ii-268255/

От 17 септември възпоменателната монета може да се закупи от касите на централната банка, Първа инвестиционна банка, Райфайзенбанк (България) и Тексим Банк

"Интересно" и "не само" – как е договорено Борисов, а не Радев да води делегацията в ООН

https://www.mediapool.bg/interesno-i-ne-samo-kak-e-dogovoreno-borisov-a-ne-radev-da-vodi-delegatsiyata-v-oon-news283872.html

Очаквано, решението премиерът Бойко Борисов, а не президентът Румен Радев да води българската делегация за годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, отвори нов фронт на конфронтация между държавния глава и управляващите. Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева обясни в петък, че решението на правителството Борисов да замине в края на месеца на САЩ е заради завършилото българско европредседателство. Захариева каза, че това е било договорено между кабинетите на президента и премиера. "В никакъв случай не говорим за някакви спекулации, които се чуват. Президентът Радев знае за това. Имало е писма между двата кабинета, среща между кабинетите на президента и на премиера", каза министърът. Само преди два дни обаче от президентството завиха пред Клуб Z, че това решение не е било обсъждано с президентството. След коментара на Захариева главният секретар на президентската администрация полк. Димитър Стоянов коментира във Фейсбук:"Вярно е за писмата, интересно е съдържанието им, а и не само .... Колко и е трудно на уважаемата г-жа Захариева ...". Така и не стана ясно кое е "интересното" в съдържанието на писмата и какво се крие зад многозначителното "и не само". Външният министър обясни в петък, че според правилата на ООН е възможно страната да се представлява от държавен или правителствен ръководител или от министъра на външните работи, като те могат и да се ротират в зависимост от темите. По думите й с оглед на българското европредседателство и глобалните теми, преценката е била, че е добре тази година министър-председателят да представлява страната ни в ООН. "Аз мисля, че комуникация между институциите има, сигурно винаги има какво да се подобрява, но това е двустранен процес, не може само да е от страна на премиер към президент например, би трябвало да е в двете посоки", коментира Екатерина Захариева. Недомлъвките и напрежението между управляващите и президента обаче са видни от непрестанната словесна канонада на взаимни обвинения, засилващи се в последните месеци. Паралелно с това нараства и взаимното недоверие, както пролича от казуса с липсващия указ на президента за освобождаването на главния секретар на МВР Младен Маринов, номиниран за нов вътрешен министър. Именно невнасянето на указа в парламента отложи планираното за четвъртък гласуване на три министерски оставки и избор на нови министри. Както се разбра, че правителството е внесло в президентството искането за освобождаване на Маринов в сряда сутринта, макар че самата му номинация за министър бе обявена от премиера в понеделник. От президентството заявиха, че държавният глава не можел да взема кадрови решения "под натиск" и че ще подпише указа след завръщането си от Рига в петък. Президентът и правителството трябва да съгласуват и смяната на няколко десетки посланици, но процесът зацикли и няма публична информация как вървят преговорите. Държавният глава системно критикува управляващите по широк кръг теми – от съмненията за корупцията до провала на модернизацията на армията, но миналата седмица в обръщение към нацията посочи, че предсрочни избори не отварят перспектива. По-късно премиерът Борисов разтълкува пред медиите какво е искал да каже Радев: "Той каза, че сега не е моментът за избори, но ако има една нова партия, това вече ще е друго. Хващайте нюансите". Управляващите смятат, че президентът се опитва да инициира нов политически проект и да свали правителството.    

Експериментален апарат ще улавя миризми в Русе

//dariknews.bg/regioni/ruse/eksperimentalen-aparat-shte-ulavia-mirizmi-v-ruse-2120072

Министърът на околната среда и водите Нено Димов представи в Русе екпериментален апарат за измерване концентрацията на интензивно миришещи вещества.

Градът е избран, защото е сред няколкото места в България, в които има сериозни оплаквания за миризми през последните

Бивш депутат: Властта е престъпна щом си затваря очите за прането на пари от Доган

https://frognews.bg/novini/bivsh-deputat-vlastta-prestapna-shtom-zatvaria-ochite-ushite-grandioznoto-prane-pari-dogan.html

Никой не може да ме убеди, че сегашната власт не е престъпна, щом си затваря очите и ушите за грандиозното пране на пари на Доган с ТЕЦ-Варна.

Проф. Асен Балтов: Задължителна застраховка и самоучастие в лечението е по-добър вариант

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7054968

Проф. Асен Балтов: Задължителна застраховка и самоучастие в лечението  е по-добър вариантДава троен контрол върху парите за лечение и лична отговорност за здравето, казва шефът на "Пирогов". Той коментира вариантите за нов здравноосигурителен модел, предложени от здравният министър Кирил Ананиев Промяната на модела е много необходима крачка. Прави чест на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, че събра смелост да направи това,

Прокурор Иван Гешев с горещи данни за спецакцията пред ресторантите на Голямата Бирма!

http://www.struma.com/sinya-lampa/prokuror-ivan-geshev-s-goreshti-danni-za-specakciyata-pred-restorantite_139253/

Към момента няма задържани лица. Хората, които са установени на място, присъстват. Няма да посоча имена кои хора са на мястото. Има вариант някои от тях да бъдат задържани за 24 часа, това ще стане ясно до края на деня. В ресторанта не присъстват собствениците на ресторанта.

Това заяви на извънреден брифинг зам.- главният прокурор и ръководител на Спецпрокуратурата Иван Гешев по повод акцията пред ресторантите, собственост на близки на Георги Станоев - Бирмата. "В момента трима...

Продължава

Французи набиха мъж, връхлетял с автомобил в бар с вик "Аллах акбар"

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/09/14/3311151_francuzi_nabiha_muj_vruhletial_s_avtomobil_v_bar_s_vik/?ref=rss


Шофьор рани леко двама души при опит да връхлети с автомобила си върху клиенти на бар във френския град Ним, предаде агенция "Франс прес". Прокурорът на Ним Ерик Морел, който пристигна на мястото, каза, че шофьорът се е опитал да избяга, но е бил хванат и бит от тълпата. Впоследствие е бил откаран в болница.<br /><br />Около 01:00 ч. местно време 32-годишният мъж подкарал бялото си "Пежо" по посока на близо 50-те клиенти на бара, които стояли пред...

Все още не е ясно кога ще бъдат гласувани министерските оставки

https://petel.bg/Vse-oshhe-ne-e-yasno-koga-shhe-badat-glasuvani-ministerskite-ostavki__282566

Все още няма яснота кога ще могат да бъдат гласувани рокадите в кабинета. Те бяха блокирани от неподписан от президента Румен Радев указ, ...

Семейството на починал след митинга в Румъния е подало жалба в прокуратурата

https://petel.bg/Semeystvoto-na-pochinal-sled-mitinga-v-Rumaniya-e-podalo-zhalba-v-prokuraturata__282565

Снимка: iStock Роднините на румънски демонстрант, който почина след прерасналия в сблъсъци протестен митинг на диаспората на 10 август, са п...

Какви писма е изпратил Борисов в президентството

https://petel.bg/Kakvi-pisma-e-izpratil-Borisov-v-prezidentstvoto__282567

Снимка Булфото, архив Главният секретар на президента написа: Вярно е за писмата, интересно е съдържанието им, а и не само... Имало ли е к...

Д-р Михаил Христов e новият шеф на Агенцията по трансплантация

https://frognews.bg/novini/mihail-hristov-noviiat-shef-agentsiiata-transplantatsiia.html

Д-р Михаил Христов е новият директор на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ), съобщи Министерството на здравеопазването.

Турски учен: Има риск от силен трус в района на Истанбул, както и опасност от цунами

https://www.24chasa.bg/novini/article/7055733

Турски учен: Има риск от силен трус в района на Истанбул, както и опасност от цунамиНараства рискът от голямо земетресение в Истанбул, което според сеизмолозите ще бъде с магнитуд около 7,5 - 7,7 по Рихтер. Това заяви турски учен от Центъра за природонаучни изследвания на университета Йълдъз в Истанбул, съобщава турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА.  Проф. Шукрю Ерсой говори по повод годишнината днес от

Орбан даде да се разбере, че няма да се откаже от твърдолинейната си позиция към мигрантите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7055722

Орбан даде да се разбере, че няма да се откаже от твърдолинейната си позиция към мигрантитеГласуването в Европейския парламент за наказване на Унгария заради незачитане на демократичните стандарти е от полза за министър-председателя Виктор Орбан - позволява му да се представя като защитник на националния суверенитет от един далечен елит в Брюксел в момент, когато се задават европейските избори догодина.

Президентът нямало да представлява България в ООН заради председателството

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/09/14/3311178_rezidentut_niamalo_da_predstavliava_bulgariia_v_oon/?ref=rss


Предвид изминалото европредседателство е добре премиерът да представлява страната ни в ООН, според вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева. "В никакви случаи не говорим за спекулации, които се чуват. Така или иначе миналата година е бил президентът, тази година е редно да отиде премиерът, и то в година на председателството", допълни още вицепремиерът.<br /><br />Захариева увери, че президентът е уведомен, че премиерът Бойко Борисов ще ходи в ООН и имало писма...

'Продавай успешно в Румъния' идва на 11 октомври с 5 полезни панела

https://offnews.bg//ikonomika/prodavaj-uspeshno-v-rumania-idva-na-11-oktomvri-s-5-polezni-panela-688073.html

Третото издание на Продавай успешно в Румъния ще се проведе на 11 октомври в София. Конференцията е насочена към всички български търговци, които имат желание да пренесат дейността си в северната ни съседка и желаят да научат най-лесния за това начин, както и да завържат нужните контакти с местни представители на бизнеса.

Събитието е разделено на 5 панела, като всеки един от тях дава информация за специфично направление в бизнеса и разказва за успешни примери.

Още в самото начало ще научим от създателя и главен организатор на някои от най-значимите събития за електронна търговия в Румъния - Андрей Раду, важни статистически данни за пазара. Те могат да са от голяма полза за всеки, който иска да развива своята марка в северната ни съседка. В същия панел Флорин Филоте от най-голямата маркетплейс платформа на балканите ще ни разкаже за възможностите да продаваме на повече от един пазар, без да инвестираме в няколко собствени платформи и скъпи маркетингови инструменти. Търговец, продаващ на 9 източно европейски пазара, пък ще ни разкрие тайните на техния успех и ще ни разкаже как можем да станем партньор в тяхната платформа.

Панел 2 е посветен на техническото изграждане на нашия магазин там, ако сме взели решение това да е подходът ни, като в него ще разгледаме всички възможни грешки, които могат да се допуснат и естествено ще разкажем как да бъдат избегнати. Дойна Вулчано, която има повече от 15 години опит и е участвала в развитието на над 5 големи проекта в Румъния, ще ни сподели своя опит. В панела участва и Двагомир Желев, който е основател и собственик на една от най-големите хостинг компании в България. Той ще сподели с нас повече за техническите решения, на които трябва да заложим, ако искаме нашият магазин да работи добре. В края на тази сесия Христо Атанасов ще ни сподели историята на един много успешен български бранд, който вече е добре позициониран и в Румъния.

Панел 3 е изцяло посветен на темата маркетинг и там всеки ще може да чуе най-новите тенденции в сферата от един от най-големите експерти в Румъния - Дорин Боареску. Той ще ни разкаже още как той и екип от няколко специалисти изграждат маркетплейс платформа за маркетингови услуги.

Панел 4 ще разгледа всички данъчни и правни аспекти на търговията между България и Румъния. Методи Христов, който е експерт по данъчни въпроси и е представител на една от най-големите счетоводни компании у нас, ще ни разкаже повече за особеностите при търговията с клиенти в Румъния. Игнат Арсенов, който от години се занимава със защита на потребителите, ще ни даде повече информация за това как да обслужваме клиентите си в Румъния без да нарушаваме местните закони. Мартин Богданов, представител на популярно разплащателно средство, ще ни даде ценни съвети как да получаваме и изпращаме пари до нашите клиенти, без това да се отразява на бюджета и цените на услугите ни.

В панел 5 Юлия Баховски ще ни разкаже повече за манталитета на румънските потребители, както и защо трябва да се доверим на професионални преводачи за всички текстове. Корнел Морков от най-голямата спедиторска компания пък ще ни каже какви са последните тенденции в електронната търговия в Румъния и ще представи фулфилмънт услуга, от която може да се възползва всеки търговец.

Форумът е организиран от eCommerce Academy - Академия за електронна търговия, създадена и ръководена от Никола Илчев. Академията развива своята дейност вече повече от 3 години и може да се похвали с проведени повече от 40 събития на територията на цялата страна.

Някой пак закъсня със справките! Майки от Благоевград се оплакаха в Struma.com! Часове преди първия учебен ден не са преведени детските и помощта за първокласник!

http://www.struma.com/obshtestvo/nyakoi-pak-zakusnya-sus-spravkite-maiki-ot-blagoevgrad-se-oplakaha_139252/

Ще има ли пари до края на деня?! Въпросът е към агенция социално подпомагане?

Майките в Благоевград напразно очакваха днес в края на седмицата детските си надбавки, които в останалата част на страната отдавна са преведени.

Редакционните ни телефони прегряха днес от обаждания на разтревожени майки, които с надежда чакали парите, за да довършат приготовленията за учениците си. Не са преведени по 40 лева на дете и помощта за първолаците в размер на 250 лева. Те питат агенция социално подпомагане в Благоевград преведени ли са парите, ще има ли пари до края на...

Продължава

Ердоган иска да обсъди Сирия с Путин на 17 септември

http://www.cross.bg/siriya-tyrtziya-istanbyl-1583857.html

/КРОСС/ Президентът на Турция има намерение да обсъди в понеделник, 17 септември, развитието на събитията в Сирия с руския си колега Владимир Путин, заяви в петък министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу на пресконференция в Пакистан, предава ТАСС, цитиран от Фокус. „Искаме да постигнем разрешаване на сирийската криза по политически път. Президентът Ердоган ще обсъди ситуацията в Сирия с президента Путин в понеделник", цитира думите на Чавушоглу телевизионния канал NTV.Преди това, както се очаква, в петък в Истанбул ще има среща между помощниците на лидерите на Русия, Германия, Турция и Франция, посветена на Сирия. По-рано за плановете за тези преговори съобщи помощникът на руския президент Юрий Ушаков. По неговите думи, самият той и „редица експерти" планират да вземат участие в среща за Сирия в Истанбул на 14 септември. Той уточни, че помощниците на държавните глави могат да обсъдят дневния ред на евентуална четиристранна среща на върха за Сирия, която също може да се състои в Истанбул.

Джуканович: Сръбската църква е проводник на сръбския шовинизъм и руските имперски интереси

http://www.moreto.net/novini.php?n=381807

Черногорският президент Мило Джуканович открито обвини Сръбската православна църква и нейния патриарх Ириней в създаването на напрежение на Балканите. Пред държавната телевизия в Подгорица Джуканович разкритикува изявлението на Ириней, в което той сравни "положението на църквата в Черна гора с това по времето на турското робство и по времето на фашизма".

ЕК: Кравите не разбират защо трябва да се хранят в различен час заради смените на часовника

https://www.mediapool.bg/ek-kravite-ne-razbirat-zashto-tryabva-da-se-hranyat-v-razlichen-chas-zaradi-smenite-na-chasovnika-news283871.html

Кравите не разбират защо трябва да се хранят с час по-късно или по-рано при смяната на часовника, коментира еврокомисарят по транспорта Виолета Булц при представянето на предложението на Европейската комисия за прекратяване на преминаването от астрономическо към лятно часово време. По думите й въвеждането на лятното часово време преди век е било свързано с необходимостта от пестене на енергоресурси, които вместо за бита, да бъдат използвани за военни действия. След двете световни войни пестене на енергия се е наложило отново покрай петролната криза от 70-те години на миналия век. Според ЕК всички тези причини днес са отпаднали, затова не е необходимо повече превъртането на часовника. ЕК предлага до април догодина държавите в ЕС да съобщят дали искат да останат "завинаги" в лятното, или в зимното часово време. Ако Съветът на ЕС и Европейският парламент подкрепят предложението, през октомври догодина часовниците в Общността ще бъдат сверени за последен път. Булц призна, цитирана от БТА, че е възможно по този начин Белгия и Холандия, например, да бъдат занапред в различна часова зона. Тя се съгласи, че се открива възможност занапред часовите зони в Европа да бъдат разделени не само отвесно, но и водоравно. Еврокомисарят уточни, че засега в северозападната част на Европа преобладават мненията за преминаване към астрономическото време, докато в югоизточната част на континента се предпочита лятното часово време. Независимо какво време изберат, държавите от ЕС се предвижда да не променят повече часа след есента догодина. Вярно е, че изследванията дават основания, както за промяната на часа, така и за отпадането на промените, призна Булц. Тя добави, че е възможно въпросът да бъде обсъден от държавните и правителствените ръководители в ЕС. По нейните думи днес в ЕС има три часови зони, но ако се приеме предложението на ЕК, би имало повече "предвидимост". Булц не можа да отговори на въпрос дали има изчисления какви средства и усилия ще изисква отмяната на превъртането на часовника, включително за машините, настроени още в завода да сменят часа автоматично на съответната дата. Еврокомисарят отбеляза, че Китай, Турция и Русия вече са прекратили превъртането на часовника. Зам.- председателят на ЕК Марош Шефчович обясни, че ЕК бърза с предложението си, защото има и друга работа. По неговите думи ЕК се старае да отговори на "тревогите на хората". Шефчович уточни, че днес пестенето на енергия заради смените на часа е пренебрежимо и отбеляза, че повече се пести с умните съвременни електронни системи. По неговите думи смяната на часа е "остаряла и безсмислена". ЕК отчита, че днес в около 60 държави по света се извършва смяна на часовото време. В ЕС има три стандартни часови зони - западноевропейско време (Ирландия, Великобритания, Португалия), централноевропейско време (17 държави) и източноевропейско време (България, Гърция, Естония, Кипър, Латвия, Литва, Румъния и Финландия). 

Окончателно: Екстрадират руснака Александър Виник

https://www.24chasa.bg/novini/article/7055719

Окончателно: Екстрадират руснака Александър ВиникГръцкият върховен съд публикува днес решението си за екстрадицията на руския гражданин Александър Виник в Русия, предаде ТАСС, като се позова на адвоката на Виник Илиас Спирлиадис. Александър Виник бе арестуван по искане на САЩ през юли миналата година, докато бе на почивка със семейството си в Северна Гърция.

Главсекът стигна дъното: Научил от журналисти за ареста на репортери на „Биволъ”

https://frognews.bg/novini/glavsekat-stigna-danoto-nauchil-jurnalisti-aresta-reporteri-bivola.html

Главният секретар на МВР Младен Маринов научил от Асоциацията на европейските журналисти в България за ареста на журналисти.

Борисов да си изведе поуки от Камерън: Паразитирането върху Европа води до катастрофа

https://terminal3.bg/borisov-da-si-izvede-pouki-ot-kamern-parazitiraneto-vrhu-evropa-vodi-do-katastrofa/

Мнозинството от евродепутатите на ГЕРБ по казуса „Унгария“ решиха да станат част от проблемите на ЕС, вместо да станат част от решенията им.

Как това се съчетава с буквичката „Е“ в абревиатурата на партията? Ами никак.

От ден едно на съществуването на ГЕРБ се знае, че това „Е“ е смокиновото листо, с което се прикриват срамотиите на политиката им и дават оправдание на разни евробюрократи да се целуват с тях пред камерите. Какво означава това за България?

Българското управляващо мнозинство дава ясен сигнал, че желае да продължи да живурка в периферията на ЕС, да смуче еврофондове, но без да задълбочава българската евроинтеграция, да е привързано на думи към европейските ценности, но на дела да гласува срещу тях.

В Европа имаше един такъв политически лидер, който се опита да паразитира върху слабостта на европейските институции, за да реши свои частни политически проблеми. Резултатът е катастрофа за държавата му и криза за ЕС, чиито истински мащаби тепърва ще се усещат. Говоря за Камерън, Британия и Брекзит.

Кога България ще приеме еврото, ще стане част от Шенген и ще се включи в ядрото на ЕС?

С това парламентарно мнозинство – никога.

Държавата вече се разпределя откровено на парче на сенчести интереси – от милионни еднократни консултации в областта на хидрогеологията стигнахме до многомилионна годишна рента в областта на студения резерв на енергетиката. Това са пари, които идват от нашия джоб и това е нашето европейско бъдеще, което се ликвидира в момента!

Румен Радев и Франк-Валтер Щайнмайер обсъдиха в Рига идеите за развитие в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/7055714

Румен Радев и Франк-Валтер Щайнмайер обсъдиха в Рига идеите за развитие в ЕСИдеите за развитие на ЕС и опасността от фрагментация на Европа обсъдиха на среща в Рига президентът Румен Радев и федералният президент на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер. Двамата разговаряха и за перспективите за разширяване на двустранното сътрудничество между България и Федерална Република Германия,

БСП искат сертификат за качество на храните

https://offnews.bg//politika/bsp-iskat-sertifikat-za-kachestvo-na-hranite-688082.html

Депутатите от БСП внасят законопроект, който цели да спре двойния стандарт при храните. 

Идеята им е да има контрол за всички продукти, които са произведени извън страната, но се внасят на българския пазар. Проектът предвижда това да става чрез специален сертификат, който ще се издава ако съставките, които се влагат в даден продукт са същите като в други страни, където той се предлага. 

"Този сертификат ще бъде включен в база данни, с международен обмен с останалите страни, за да може да гарантира на всеки един потребител, че се спазват изискванията за еднакво качество и влагане на суровини във всеки един от продуктите", обясни депутатът от БСП проф. Светла Бъчварова.

За българските продукти с търговски марки в България такъв сертификат няма да се изисква. "Това не се налага заради документалния и физически контрол от БАБХ“, уточни тя.

Предложението на БСП предвижда за нелоялните търговци да има санкции - за физическите лица глобите ще са между 10 000 и 20 000 лева, ако нямат такъв сертификат към стоките. При повторно нарушение те ще са между 40 000 и 80 000 лева. За фирми санкциите ще са двойно по-високи. Целта на санкциите била до една година пазарът да бъде дисциплиниран.

Междувременно евродепутатът от БСП Момчил Неков обяви, че социалистите в Европейския парламент са постигнали успех в борбата с двойния стандарт при храните, след като е бил приет важен доклад по темата.

"Проблемът с двойното качество е признат на европейско ниво и има ясни препоръки- как да бъде подобрено законодателството в близките месеци", заяви Неков. По думите му се цели подобряване на законодателството най-вече с оглед на директива 29 от 2005г. за нелоялните търговски практики към потребителите.

Той обясни, че с доклада се въвежда поправка, според която произвеждането на храни с двойно качество трябва да се счита за нелоялна практика и да се наказва с процент от годишния оборот на компанията. "С вчерашното гласуване дадохме ясен знак. Целта е до края на 2018г. да бъдат приключени всички анализи на европейско равнище, да се създаде съвместен изследователски орган, който да следи дали някой произвежда двойно качество при храните", обясни той.

Ансамбълът със силна първа тренировка в "Арена Армеец" (Снимки)

https://www.24chasa.bg/sport/article/7055696

Ансамбълът със силна първа тренировка в "Арена Армеец" (Снимки)Българският ансамбъл по художествена гимнастика проведе много силна първа тренировка в "Арена Армеец". За момичетата на Весела Димитрова и Михаела Маевска световно първенство започва в събота със състезанието за многобоя. В неделя са финалите на отделните уреди.  Шампионатът на планетата е първа квалификация за олимпиадата в Токио 2020.

Румен Радев се срещна с германския си колега в Рига

https://pik.bg/румен-радев-се-срещна-с-германския-си-колега-в-рига-news780865.html

Румен Радев се срещна с германския си колега в Рига

Идеите за развитие на ЕС и опасността от фрагментация на Европа обсъдиха на среща в Рига президентът Румен Радев и федералният президент на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер, предадоха от пресцентъра на президентството.

Двамата разговаряха и за перспективите за разширяване на двустранното сътрудничество между България и Федерална Република Германия.

Срещата е в рамките на форума на държавните глави от групата „Арайолуш“  и се състоя по инициатива на президента Франк-Валтер Щайнмайер. Президентът на Федерална република Германия получи покана от българския държавен глава Румен Радев да посети страната ни за продължаване на диалога на най-високо равнище между България и Германия. Държавният глава на Германия прие поканата с благодарност.

Кремъл готов да даде на Лондон двамата "отровители" за разпит

http://clubz.bg/73174-kremyl_gotov_da_dade_na_london_dvamata_otroviteli_za_razpit

Русия е готова да разгледа искане от британските следователи да пристигнат и да разпитат двамата мъже, обвинени за отравянето на бившия руски шпионин в Солсбъри. Това каза днес говорителят на Кремъл, предаде Асошиейтед прес. 

Великобритания обвини Александър Петров и Руслан Боширов миналата седмица в опит за убийство на двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия със създадения по съветско време боен нервнопаралитичен агент "Новичок". Двамата оцеляха при атаката в Солсбъри на 4 март, но местен жител почина по-късно, след като вероятно е имал контакт с отровата.

Петров и Боширов се появиха вчера в предаване по руската телевизия Ар Ти (RT) и заявиха, че са посетили Солсбъри като туристи и нямат нищо общо с отравянето. Те отрекоха твърдението на Великобритания, че са сътрудници на руското военно разузнаване, заявявайки, че работят в бизнеса с хранителни добавки.

Говорителят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков каза днес, че руските власти ще разгледат искане на Великобритания те да бъдат разпитани, ако постъпи такова. Той добави, че Великобритания е отклонявала нееднократните руски предложения за провеждане на съвместно разследване.

"Съществува механизъм за правна помощ, регламентиран от двустранни споразумения и международното право", каза пред репортери Песков и допълни: "Ако получим официално искане от Лондон, то със сигурност ще бъде разгледано от руската страна в строго съответствие със закона".

Той добави, че "от самото начало Русия подчертава желанието си да сътрудничи за изясняване на обстоятелствата на случилото се в Солсбъри и разкриване на извършителите", но "британската страна категорично отхвърля такова сътрудничество".

"Обвиненията към Русия в лъжа след изявленията на двамата руски граждани е абсурдно. Те са обикновени граждани. Те нямат никаква връзка с руското правителство", отбеляза Песков пред репортерите, след като Лондон нарече интервюто на двамата "лъжи".

Песков каза, че още не е имал време да гледа интервюто и не знае дали Путин го е гледал. Той не пожела да разкрие, колко дълго е отнело на руските власти да намерят двамата мъже и каза, че Кремъл няма нищо общо с организирането на интервюто с тях.

Баба даде 6300 за златни пирони, МВР хвана измамника

http://www.cross.bg/leva-doktor-dala-1583856.html

/КРОСС/ Възрастна жена дала на мним доктор 6300 лева, служители на полицията в Тополовград са разкрили и задържали автора на телефонна измама, съобщи МВР - Хасково. Мъжът на 50 години от елховското село Гранитово се е представил за лекар. Той се свързал със 73-годишна жена от тополовградското село Синапово. Излъгал я, че дъщеря й била претърпяла пътен инцидент и се нуждае от спешна операция.За поставянето на златни пирони, жената дала на мнимия доктор 6300 лева. Извършителят я чакал пред дома й.Освен задържания измамник, в процес на издирване е 49-годишна негова съселянка, съпричастна към престъплението.Мъжът е направил пълни самопризнания и е задържан в следствения арест на Елхово.Материалите по делото са изпратени в прокуратурата, а работата по случая продължава.

За пръв път от 2014г. руската централна банка вдигна лихвата

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/09/14/3311169_za_pruv_put_ot_2014g_ruskata_centralna_banka_vdigna/?ref=rss


Руската централна банка повиши основния лихвен процент с 25 базисни пункта до 7.5%, което е първото подобно действие от декември 2014 г. насам. Ходът бе очакван от мнозина анализатори след продължителна нестабилност на валутните и дълговите пазари, поредицата от санкции от САЩ и ЕС и напрежението в групата на т.нар. възникващи пазари, най-пресният пример за което е ситуацията в Турция.<br /><br />Преди близо три години рублата рухна спрямо долара и еврото след кризата, предизвикана...

Иран може да удари по САЩ в Пакистан

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7055697

Иран може да удари по САЩ в Пакистан Сенатът на САЩ обсъжда нова възможност за удар по Иран. Агенция Ройтерс публикува подробности от законопроект за санкции срещу шиитските формирования в Ирак, които се предполага, че са под контрола на Техеран. В експертните среди се смята, че санкционният натиск ще означава мерки срещу всички иракски силови структури,

ГДБОП задържа журналисти

https://www.vesti.bg/bulgaria/gdbop-zadyrzha-zhurnalisti-6086462

Те са правили разследване, когато били задържани с белезници. От МВР обясниха, че са проверили сигнала

Джигитът, блъснал и убил варненския балетист, е карал с над 70 км/ч

http://www.moreto.net/novini.php?n=381808

25-годишният Петър Здравков, който блъсна с колата си и уби варненския балетист Мартин Чикалов, е карал с над 70 км/ч. Това стана ясно по време на заседанието за гледане мярката за неотклонение на обвиняемия от Окръжен съд, предаде репортер на Moreto.

Жена загина след падане на релсите на метростанция „Опълченска”

//dariknews.bg/regioni/sofiia/zhena-zagina-sled-padane-na-relsite-na-metrostanciia-opylchenska-2120054

43-годишна жена загина след падане на релсите на метростанция “Опълченска”. По информация на МВР влакът не е успял да спре.
 
Сигналът за инцидента е подаден в 14:06 часа. Директорът на „Метрополитен” Стоян Братоев обясни, че жената вървяла близо до о

Мая Манолова: Задържането на двамата журналисти нарушава човешки права

https://frognews.bg/novini/maia-manolova-zadarjaneto-dvamata-jurnalisti-narushava-choveshki-prava.html

Омбудсманът на България Мая Манолова е провела разговор и с посланика на Румъния у нас – Йон Гъля, който я е информирал за предприетите действия от негова страна. Налице е неоснователно и противозаконно задържане на журналисти, по време на осъществяване на тяхната професионална дейност.

Виолета Булц: Кравите не разбират защо трябва да ядат в различен час заради смените на часовника

https://www.24chasa.bg/novini/article/7055685

Виолета Булц: Кравите не разбират защо трябва да ядат в различен час заради смените на часовникаКравите не разбират защо трябва да се хранят с час по-късно или по-рано при смяната на часовника, заяви днес еврокомисарят по транспорта Виолета Булц при представянето на предложението на Европейската комисия за прекратяване на преминаването от астрономическо към лятно часово време, предаде БТА.  По нейните думи въвеждането на лятното часово време

Ураганът "Флорънс" нанася първия удар: Жителите бързо напускат къщите си

https://petel.bg/Uraganat-Florans-nanasya-parviya-udar--ZHitelite-barzo-napuskat-kashhite-si__282562

Ураганът "Флорънс", който застрашава живота на 10 милиона американци, сега превзема бреговете на САЩ и заплашва с наводнение. Улиците вече ...

Мария Игнатова преметна Рачков, докато прави Кики предизвикателството

https://petel.bg/Mariya-Ignatova-premetna-Rachkov--dokato-pravi-Kiki-predizvikatelstvoto__282560

"Скъпи приятели, нашите водещи също се включиха в Кики предизвикателството. Мария обаче погоди много смешен номер на Рачков, а заедно с н...

Германско семейство: Махаме се от България! Животът тук не ни харесва (кадри)

https://petel.bg/Germansko-semeystvo--Mahame-se-ot-Balgariya--ZHivotat-tuk-ne-ni-haresva--kadri-__282564

Ралф и Бернадет напускат пределите на родната си Германия и решават да се заселят в България, за да прекарат старините си на село. Могилищ...

Легендарният 'Бръмбар' на Volkswagen отива в историята

https://offnews.bg//sviat/legendarniat-brambar-na-volkswagen-otiva-v-istoriata-688080.html

Легендарният "Бръмбар" (Beetle) на Volkswagen отива в историята.

Моделът ще бъде спрян от производството на автомобилния гигант през юли 2019 година, обявиха от концерна.

Решението идва на фона на политиката на компанията да акцентира върху електрическите автомобили и по-големите семейни автомобили. То бе обявено от Хирних Вьобкен, изпълнителен директор на групата за Америка. 

Той обаче остави отворена вратата към използването на емблематичния модел като шаблон за други автомобили в бъдеще. "Никога не казвай никога", многозачително коментира той въпроса в изявление.

"Загубата на Бръмбара след три поколения, близо седем десетилетия, ще предизвика емоции в многото посветени негови почитатели", коментира Вьобкен.

Моделът води началото си от времето на нацистка Германия - разработен е от Фердинанд Порше с помощта на Адолф Хитлер. Колата прави дебюта си през 50-те години и е популяризирана през 1968 г. чрез участието си във филм на "Дисни". Продажбите в САЩ спадат през 1979 г., но производството продължава в Мексико и Бразилия. VW представиха обновена версия на Бръмбара в САЩ през 1997 г., припомня AFP.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване