Миска от Дупница, играе хоро в Сапарева баня

http://www.struma.com/hailaif/miska-ot-dupnica-igrae-horo-v-sapareva-banya_139235/

Дупничката Стойка Николова, която преди три години стана Мисис България world се е отдалечила светския живот. Миската качи снимки, на които е без грим, спортно облечена и играе импровизирано хоро в Сапарева Баня.

Припомняме, че преди 3 години дупничанката успя да се пребори с конкуренция от почти 600 жени от цялата страна.

К. Иванов

Журналистите не били арестувани, а отведени в РПУ за обяснения и пуснати

https://www.24chasa.bg/novini/article/7055435

Журналистите не били арестувани, а отведени в РПУ за обяснения и пуснатиДвама журналисти и един адвокат са били отведени за снемане на обяснения в РПУ Радомир, докато провеждали журналистическо разследване, коментира директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов информацията, че български и румънски журналист са арестувани в четвъртък вечерта край Радомир, предава БНР.

Посрещаме уикенда със слънчево и топло време

//dariknews.bg/novini/bylgariia/posreshtame-uikenda-sys-slynchevo-i-toplo-vreme-2120045

Атмосферното налягане и утре ще се задържи близко до средното за септември. През нощта ще бъде ясно, а утре слънчево. През деня ще има временни увеличения на облачността, предимно средна и висока. Ще духа слаб, в Дунавската равнина до умерен северо

Унгария ще реши в понеделник как да оспори наказателната процедура на Европарламента

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/09/14/3311026_ungariia_shte_reshi_v_ponedelnik_kak_da_ospori/?ref=rss


Унгарското правителство ще реши в понеделник какви правни мерки да предприеме, за да оспори решението на Европейския парламент срещу страната, обвинена в пренебрегване на демократичните стандарти, заяви премиерът Виктор Орбан, цитиран от "Ройтерс".<br /><br />Европейският парламент гласува в сряда за налагане на санкции срещу Унгария, обвинена в пренебрегване на правилата на ЕС за демокрацията, човешките права и корупцията. Орбан заяви пред държавното радио, че очаква...

Ердоган: Проблемите на турската икономика са манипулация

https://www.actualno.com/asia/erdogan-problemite-na-turskata-ikonomika-sa-manipulacija-news_694777.html

Проблемите, с които напоследък се сблъска турската икономика, са резултат от манипулация и не могат да бъдат описани като криза, заяви президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган, цитиран от електронното издание на вестник „Хюриет“. В реч в 13 септември той заяви още, че Турция е „на страната на свободния пазар“ и няма да се отклони от рамките му, докато даде ясно да се разбере, че има цялостен контрол върху ситуацията, допълни агенция Фокус. Турският лид

Ето го шофьора на фаталното БМВ, убил балетиста Мартин!

http://www.varna24.bg/news/815462.html

Преди минути в Окръжна прокуратура-Варна бе докаран Петър Здравков, който блъсна и уби балетиста от ...

Facebook разработи свой инструмент с изкуствен интелект

https://www.investor.bg/tehnologii/260/a/facebook-razraboti-svoi-instrument-s-izkustven-intelekt-268219/

Социалната мрежа и Instagram задълбочават опитите си да се борят срещу търговията с наркотици

Жена на релсите спря метрото на "Опълченска" (СНИМКИ)

http://clubz.bg/73162-jena_na_relsite_sprq_metroto_na_opylchenska_snimki

Спряно е движението на влаковете на метростанция "Опълченска" заради инцидент на станция, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова в туитър акаунта си. 

 

Метрото се движи от станция "Сердика" до станции "Летище София" и до "Бизнес парка" и от станция "Витоша" до станция "Сливница".

Причината е паднала на релсите жена, преглеждат се записите от камерите, съобщиха от столичния "Метрополитен".

Очаквайте подробности

БСП внася промени в закона за храните, за да спре двойният стандарт

https://www.24chasa.bg/novini/article/7055429

БСП внася промени в закона за храните, за да спре двойният стандартБСП внася промени в закона за храните, с които да бъдат прекратени практиките на двоен стандарт, обяви на брифинг в парламента депутатът от левицата Светла Бъчварова. Вчера ЕП гласува за премахване на двойното качество при храните, което е голям и значим успех за българите и европейците от Централна и Източна Европа,

Вучич: Искам гаранция, че Сърбия ще влезе в ЕС през 2025, ако подпишем с Косово

https://www.actualno.com/balkani/vuchich-iskam-garancija-che-syrbija-shte-vleze-v-es-prez-2025-ako-podpishem-s-kosovo-news_694775.html

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви в интервю пред агенция Reuters, че ще иска гаранция за влизане на Сърбия в Европейския съюз през 2025 година като част от сделката с Косово, която ще отвори пътя и на двете страни за влизане в Съюза. „Ако някога стигнем до споразумение (с Прищина), Сърбия трябва да получи ясна гаранция, че ще стане страна-членка на ЕС през 2025 година“, заяви Вучич . Той и косовският му колега отмениха преговорите помежду си миналия петък в Брюксе

Глезят Божинов в президентски апартамент

https://offnews.bg//futbol/gleziat-bozhinov-v-prezidentski-apartament-688057.html

Най-известният футболист на Ботев (Вр) и може би в цялата Първа лига Валери Божинов ще бъде глезен в президентски апартамент по време на престоя си във Враца.

Той е настанен в новото бижу на града - хотел-ресторант “Лева”. Именно уютът в него се оказа причина за крилатата фраза на нападателя, който сравни Враца с Ню Йорк, пише "Меридиан Мач".

32-годишният нападател е настанен в президентския апаратамент, който е свръхлуксозен и има изглед към един от най-красивите квартали на града и към красивите варовити върхове на Врачанския Балкан.

В сряда, денят, в който Божинов парафира 4-месечен договор с новака в елита, беше официалното откриване на най-новото бижу на хотелите в града под Околчица. На коктейла се събра елитът на града, а самият Божинов едва не попадна сред гостите на тържеството на официалното тържество, което продължи до първи петли.

Валери донесе вече и първите плюсове за врачани, след като козметична фирма подписа договор с клуба. Според източници от Ботев именно ангажирането на бившия играч на Ювентус и Манчестър Сити е причина за договора.

Днес Ботев Враца гостува на Витоша в Бистрица от 17,30 часа, като се очаква Божинов да дебютира за новия си клуб.

#Будителите: Екатерина Златоустова и борбата на българката за своя идентичност

https://terminal3.bg/buditelite-ekaterina-zlatoustova-i-borbata-na-blgarkata-za-svoja-identichnost/

Оказа се, че имаме нужда да поговорим какви всъщност са били будителите. Истинските будители.

Оказа се, че имаме нужда да развенчаем поредните нови митологеми, които биват насаждани и изкривяват историята.

Днес ще ви представим една значима българка в нашата поредица, която се ориентира не само към #Будителите ни, но и към светлите жени, допринесли за културата и националната идентичност на България. 

“Намесата ни в духовния живот на страната е дълг за нас, равен по значение на всички други наши длъжности, семейни и обществени.” Това, както пише историкът Жоржета Назърска, е убеждението на цялата възрожденска генерация.

И се пренасяме в края на ХIХ в. България току-що е спечелила своята независимост и започва да бленува за държавност. Демократичните идеали и идеи завладяват държавата. През 1889 г. в Париж се провежда международният конгрес на правата на жените и докато българите прегръщат “алафранга”-та, градят се читалища и училища, изгражда се нова столица; съвсем естествено започват да се създават различни граждански организации, а сред тях намират място и първите български феминистки.

През 1897 г. е приет закон, изравняващ средното образование на момчетата и момичетата по брой на класовете. Четири години по-късно жените вече се допускат до софийското Висше училище, а през 1902 г. училището има първите си студентки по право.

Сред важните организации, която има и днешен наследник, е Дружество на българките с висше образование, днес Българска асоциация на университетските жени. Неговата основателка безспорно е част от българските будителки, днес позабравени от историята. Екатерина Златоустова полага началото на дружеството през 1924 г. и е неделима част от неговото 18-годишно съществуване, до 1944 г.

Потомка на възрожденски род и възпитаница на Първа софийска девическа гимназия, Златоустова успява да завърши история в Санкт Петербург. Майката на Екатерина е една от първите българки, получили стипендия за Киевската Фундуклеева гимназия, а в България работи като учител. Дядото на Екатерина Златоустова е вуйчо на бъдещия екзарх Йосиф. В своя анализ на живота на Екатерина Златоустова Жоржета Назърска пише, че образът на майка ѝ – работеща жена, която владее множество езици и занимаваща се с култура, ще повлияе радикално на Златоустова. 

Екатерина описва себе си като част от “подранило поколение – издигнало се над средата и еснафската патриархалност”. И нищо чудно – като дете е чела в оригинал руските класици, учила се е да свири на пиано Менделсон и Моцарт, говорила е френски и немски, а в гимназията се е вдъхновявала от образи като Екатерина Каравелова, която ѝ преподава. Тъй като българските университети затварят вратите си пред нейното поколение жени, будните българки на онова време нямат друг избор, освен да се насочат към чужбина. Поради финансови затруднения обаче Екатерина Златоустова няма да замине чак до 1902 г., тъй като по онова време учението в чужбина се случва с обществена подкрепа.

По хуманитарна специалност и за кратък срок е естественият път на цялата генерация жени, родени през 70-те и 80-те години на ХIХ в. Те рядко придобиват степени, по-високи от лисансие, осъзнавайки, че професионалната им реализация ще бъде значително затруднена в едно традиционно общество с предразсъдъци към работещата жена и майка и в млада държава, без достатъчно институции за кариера на високо квалифицирани кадри“, пише Назърска.

Периодът прекаран в Санкт Петербург повлиява силно на Златоустова, тъй като там тя се запознава с идеите за еманципация на жената и нейното развитие в обществото. Заедно с цяло поколение свои съвременнички, тя започва да гледат на себе си като на иструмент, който ще внесе новото време в една нова страна. И въпреки че повечето от тях ще станат учителки – професия, считана за традиционна в тогавашна България, те ще привнесат новите порядки в професията и ще използват знанието като сила, която да предадат на следващото поколение. Тя споделя френските идеи за връзката между национализъм, просвещение и еманципация на жените, които се чуват като ехо и в думите на Екатерина Каравелова в залеза на живота ѝ.

Успяват ли? Казусът е по-скоро сложен и при двете Екатерини, както Каравелова, така и Златоустова.

“Поколението преди Освобождението беше работливо, пестеливо, скромно, обичаше отечеството и работеше за него, за неговото духовно възраждане и политическо освобождение”, пише тя. И разочаровано добавя “Българският народ получи свободата си преди още да бъде готов да я използва както трябва”, като според нея новото поколение се отдалечава от идеалите за сметка на охолство и кариеризъм. 

Но кариерата на Златоустова е впечатляваща за времето си: у дома става част от тенденцията при образованите си съвременнички да се занимава с преводна дейност и превежда от френски, руски и полски. Работи в “непристъпното”, по думи на Назърска, Външно министерство, а кариерата и приключва в Отделение “Културни учреждения и фондове”,свързано с държавната политика в културата и отпускането на стипендии.

Изпълнява се и друга нейна мечта – Париж. Там тя отива на шестмесечна специализация през 1925 г., където започва да се запознава със структурата на френското гимназиално образование. “Съвременници свидетелстват, че тя е твърде заета да чете в библиотеките на Сорбоната, на Педагогическия музей и на Националното училище за живи източни езици”, разказва Назърска. Във Франция тя се среща с Леон Болио, френски славист и българист, комуто тя става асистент и коректор на “Българска граматика” на френски език, писана в тясно сътрудничество с проф. Ст. Младенов.

Тази дейност на Златоустова е огледало на времето си. Тя е изключително амбицирана в културното сътрудничество между двете страни, а българската интелигенция като цяло е много активна в обществената сфера на национално и международно ниво, разпространявайки българската култура, идеи и национални каузи из целия континент. 

Основавайки Дружеството на българките с висшие образование тя първо обединява около себе си учителки и ученички, а след това привлича женския интелектуален елит – художнички, музикантки, медици, архитектки, юристки и филоложки. ДБВО членува и в Международната федерация на университетските жени- културна, феминистка и пацифистка организация от мрежата на Обществото на народите. С ДБВО Златоустова кръстосва Европа, където споделя убежденията си за изучаване на историята и цялостното образоване на хората като лек срещу вътрешните и външни политически конфликти. Златоустова говори за по-активна методика на преподаване, в която учителят поощрява самостоятелната работа на ученика и стимулира неговото мислене. Според нея историческата наука трябва да отдава по-малко значение на острите конфликти, а по-скоро да се концентрира над “взаимната зависимост на народите, на техните културни влияния и заемки”.

Златоустова не понася политическата промяна добре. “Живеем от днес за утре, нямаме желание да предприемаме каквато и да било работа и едничката ни грижа е да оцелеем в тази хала”, пише тя. Отговаря ѝ се, че историческата наука вече е трудна за пласиране, когато не се отнася за комунистическите дейци. Съвсем естествено работата на Златоустова попада под ударите на цензурата, а “отличителните качества на нейното поколение – идеализъм, културно мисионерство, професионализъм, гражданско поведение” не се вписват в света на новата власт.

“Живеем в такова безцветно време, в такава принизеност на човешката личност”, споделя  Златоустова, която до последно не се поддава на политическата репресия, изнася своите лекции, старае се да върне към живот своята организация, пише на своите приятели във Франция. Но “аз си нося кръста без огорчение и с голям кураж”, казва тя. Символ на едно посечено поколение, приносът на Екатерина Златоустова за българския феминизъм и българската култура е от мащабно значение. Нейният завет продължава да бъде актуален и днес – не само по отношение на жените, но и що се отнася до величината на гражданския принос за собственото ни общество.

Материалът е базиран в голяма част на работата на Жоржета Назърска “Интелектуалка от “Подранило поколение” – Екатерина Златоустова (1881-1952)”, който може да откриете тук;  както и на информация от „Жени, пол и модернизация в България, 1878 – 1944“ на проф. Красимира Даскалова.

Прочетете другите материали от поредицата ни #Будителите:

Филип СтаниславовСтроителите на следосвобожденска БългарияДимитър ДимовПетър БеронПанчо ВладигеровАлександър ЕкзархРайна КнягиняДими Паница, Гоце ДелчевЗахарий Стоянов, Уилям Гладстон, Лиляна Паница и Георги Марков. 

„Терминал 3“ заедно с Български фонд за жените/Bulgarian Fund for Women стартира съвместна кампания за овластяването на жените и разобличаването на антидемократичната пропаганда в съвременното общество.

35 хиляди ученици тръгват на училище във Варна на 17 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=381766

Учениците във Варна през новата учебна година ще бъдат 35 000, а децата в градините - 11 000. Заради ремонтите на множество улици и булеварди във Варна директорите на училища са взели решение закъснения в първите часове да не се отчитат, ако е в допустимите граници.

Задължително: Колани и видеонаблюдение във всеки автобус

https://offnews.bg//ikonomika/zadalzhitelno-kolani-i-videonabliudenie-vav-vseki-avtobus-688056.html

Парламентът задължи автобусите да бъдат оборудвани с колани за пътниците и с устройство за мобилно видеонаблюдение.

Това стана с приемането на второ четене промени в Закона за пътищата, с които се изменя Законът за автомобилните превози.

Нововъведенията минаха със 79 гласа "за" и 20 въздържали се. Изискването за оборудване с колани влиза в сила в деветмесечен срок от обнародването на промените, а за видеорегистраторите - в 18-месечен срок.

Изискването за обезопасителни колани няма да се прилага за моторни превозни средства при специализиран превоз по маршрути с еднопосочна дължина до 30 км.

Превозвач, който допусне извършване на превоз на пътници с моторно превозно средство, което не е оборудвано с обезопасителни колани, ще се наказва с глоба или имуществена санкция от 3000 лева, а глобата за водача ще е 500 лева.

1500 лева ще бъде глобата за липсата на видеорегистратор.

50 лева пък е санкцията за пътник, който не е поставил колан.

Според председателя на транспортната комисия в парламента Халил Летифов новите изисквания щели да създадат повече проблеми на превозвачите, но ДПС щели да ги подкрепят с мотива за спасяване на човешки животи. 

От БСП също изразиха скептицизъм и прогнозираха проблеми при преоборудването на старите автобуси с колани.

Специализирана акция в „Кошарите“ срещу организирана престъпна група

http://www.transmedia.bg/2018/09/14/%d1%81%d0%bf%d0%b5%d1%86%d0%b8%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d0%ba%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%b2-%d0%ba%d0%be%d1%88%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89/

 

Специализирана акция се провежда в „Сръбски ресторант Бест“, бившият „Кошарите” в София. На място има жандармерия, а ресторантът е затворен, предаде БГНЕС. Прокуратурата извършва претърсвания и изземвания.

Спецчастите изведоха от сръбския ресторант един от заподозрените за участие в организираната престъпна група. По-рано днес стана ясно, че спецпрокуратурата извършва следствени действия срещу организирана престъпна група, занимаваща се с незаконно производство на цигари и пране на пари. Рано тази сутрин Специализираната прокуратура започна извършването на претърсвания и изземвания в офиси на дружества в София, стопанисващи заведенията „Везувий“ и „Сръбски ресторант Бест“, обиски на лица и разпити на свидетели на територията на София с цел задържане на ръководните нива на организираната престъпна група.

На 24 август Окръжна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняеми 23 лица за държане на акцизни стоки без бандерол – цигари. Лицата бяха установени в четири незаконно работещи фабрики на територията на страната – в Дупница, Горна Оряховица и Тутракан. Общото количество на акцизните стоки без бандерол, които са били установени и иззети тогава, е 42 тона тютюн на стойност близо 7 млн. лева, както и 190 000 кутии цигари от различни марки на стойност 1 млн. и 500 хил. лева, съобщиха от прокуратурата.

Иззети бяха всички машини и съоръжения от четирите фабрики за производство на крайния продукт – цигарите, обслужващата ги техника – мотокари, агрегати, климатични системи, охладители и др. Иззети бяха още 11 тежкотоварни автомобила, превозвали суровината за производство на цигарите и готовата продукция, която е била открита в тях, както и над 10 леки автомобила, свързани с производството и държането на акцизните стоки без бандерол и други веществени доказателства. Установено бе, че всяка една от фабриките за незаконни цигари е произвеждала средно около 100 000 кутии на ден.

Към настоящия момент две от задържаните лица са с мярка за неотклонение „задържане под стража“, а четири лица са с мярка „домашен арест“.

В хода на разследването на Окръжната прокуратура в Пловдив са събрани доказателства за това, че откритите четири фабрики на територията на страната се ръководят от лица, които не са били сред задържаните първоначално от прокуратурата в Пловдив и че производството на цигари без бандерол се осъществява от организирана престъпна група.

 

 

Родители и живущи в Красна поляна излизат на протест заради опасен светофар

http://www.cross.bg/svetofar-zaradi-protest-1583835.html

/КРОСС/ На 17 септември в 11 часа ще се проведе протест на родители на децата учещи в 28 училище, срещу опасният светофар на кръстовището на бул. Мушанов и бул. Възкрсение под надслов “Спасете децата”. Протеста идва след многократно подаване на жалби и от живущите в района заради неправилно работещия светофар и след мирен протест преди дни.  

JPMorgan прогнозира нова финансова криза през 2020 година

http://econ.bg/Новини/JPMorgan-прогнозира-нова-финансова-криза-през-2020-година_l.a_i.764916_at.1.html

Десет години след като крахът на Lehman Brothers предизвика срив на световните финансови пазари и предизвика трудно връщане на икономиката към ръст,...

Как ще бъде отменена смяната на зимното с лятно часово време?

https://petel.bg/Kak-shhe-bade-otmenena-smyanata-na-zimnoto-s-lyatno-chasovo-vreme-__282548

ЕК представи детайлите по предложението за прекратяване на практиката за смяна на часовото време на лятно и зимно. Страните трябва сами д...

След разследване на Нова тв: Шефът на Агенцията по горите подава оставка

https://petel.bg/Sled-razsledvane-na-Nova-tv--SHefat-na-Agentsiyata-po-gorite-podava-ostavka__282546

Шефът на Агенцията по горите Георги Гогов ще подаде оставка. Това се случва след разследване на NOVA за това имало ли е злоупотреби при изг...

Хванаха трафикант, опитал да прекара 15 афганистанци

https://petel.bg/Hvanaha-trafikant--opital-da-prekara-15-afganistantsi__282547

Снимка Булфото Криминално проявен мъж е задържан и обвинен за незаконен превоз на 15 чужди граждани. Това съобщиха от ОДМВР-София, пише ...

Тайфун с ветрове от над 250 км/ч ще удари Филипините до часове

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/09/14/3311024_taifun_s_vetrove_ot_nad_250_kmch_shte_udari_filipinite/?ref=rss


<br /><br />Докато почти всички новини, свързани със сезона на ураганите, са за приближаващия източното крайбрежие на САЩ ураган "Флорънс", в Азия се е образувал тайфун, който до часове ще удари Филипините. Очаква се супертайфунът "Мангхут" да премине през няколко страни, като може да се наложи евакуацията на до 43 млн. души.<br /><br />Природното явление отговаря на всички показатели за ураган от пета степен, уточняват от филипинските власти....

Окончателно: Електронни винетки от 1 януари, тол система - от 16 август 2019 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7055403

Окончателно: Електронни винетки от 1 януари, тол система - от 16 август 2019 г.Електронните винетки влизат в сила от 1 януари, а тол системата - от 16 август догодина, реши парламентът. Депутатите приеха окончателно на второ четене промени в Закона за пътищата. Електронната система за събиране на пътни такси ще се оперира и поддържа от Агенция "Пътна инфраструктура". Собствениците на леки коли,

Електронните винетки влизат в сила от 1 януари, а тол системата - от 16 август 2019 г.

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/elektronnite-vinetki-vlizat-v-sila-ot-1-ianuari-a-tol-sistemata-ot-16-avgust-2019-g-268239/

Считано от 31 януари 2019 г. всички видове хартиени винетни стикери за всички категории пътни превозни средства загубват валидност

САМО В ПИК! ЧЕЙНДЖМИЛИОНЕР: Голямата Бирма забогатял със скрап от "Кремиковци"! Бившият Свекър на Преслава въртял сделки с Коце Маца и Маймуняка - гледайте НА ЖИВО (СНИМКИ)

https://pik.bg/само-в-пик-чейнджмилионер-голямата-бирма-забогатял-със-скрап-от-кремиковци-бившият-свекър--news780820.html

САМО В ПИК! ЧЕЙНДЖМИЛИОНЕР: Голямата Бирма забогатял със скрап от "Кремиковци"! Бившият Свекър на Преслава въртял сделки с Коце Маца и Маймуняка - гледайте НА ЖИВО (СНИМКИ)

Удареният по-рано днес небеизвестен бизнесмен Евлоги Станоев-Голямата Бирма е натрупал първия си милион чрез афери с покойния висаджия Митко Маймуняка и издирвания от години от Интерпол Костадин Хаджииванов-Коце Маца.

Тази сутрин спецпрокуратурата и жандармерията затвориха емблематичния ресторант "Кошарите", сега "Сръбски ресторант Бест", заради провеждащата се специализирана акция.

Прокуратурата извършва претърсвания и изземвания срещу организирана престъпна група, занимаваща се с незаконно производство на цигари и пране на пари. Претърсвания и изземвания се извършват и в офиси на дружества, стопанисващи и заведението "Везувий" в кв. "Иван Вазов", което е свързано с бившата съпруга на Станоев - Лидия Станоева, по прякор Скалата. 

Навремето Голямата Бирма бил футболист из пернишките отбори. Преквалифицирал се в бизнесмен и завъртял сделки със скраб от "Кремиковци". Трупа първоначален капитал именно от препродажбата на старо желязо от комбината за цветни метали.

Дебелите връзки в подземния свят пък му позволили да завърти верига от чейндж бюра, където превъртал натрупаните капитали от собствените се сделки, а и на свои приятели.

По онова време Голямата Бирма гравитирал в най-близкия кръг на бившия собственик на футболен клуб "Беласица" (Петрич) и шеф на черното тото Костадин Хаджииванов - Коце Маца. От години същият е в неизвестност, след като бе разследван за незаконни залагания.

След близо час и половина претърсване и изземане на доказателства от ресторанта, екипите на спецпрокуратурата си тръгнаха, но заведението остава под полицейска охрана. Все още не е ясно дали има задържани лица след новата спецакция. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В ПИК И ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО ПИК TV! 

  <--|piktvplayer|-->

Манолова за идеята да се съберат пари от гражданите

https://www.vesti.bg/bulgaria/manolova-za-ideiata-da-se-syberat-pari-ot-grazhdanite-6086454

„На мен лично много ми прилича на гражданска отговорност”, коментира омбудсманът предложението за здравна реформа

Манолова за плановете за нова здравна застраховка

https://www.vesti.bg/bulgaria/manolova-za-planovete-za-nova-zdravna-zastrahovka-6086454

„На мен лично много ми прилича на гражданска отговорност”, коментира омбудсманът предложението за здравна реформа

Фотооко: Вижте как паркира полицейска кола в Благоевград

http://regiona.bg/%d1%84%d0%be%d1%82%d0%be%d0%be%d0%ba%d0%be-%d0%b2%d0%b8%d0%b6%d1%82%d0%b5-%d0%ba%d0%b0%d0%ba-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%ba%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b5%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b0/

„Полицейските коли също паркират неправилно“. Това коментира наш читател и изпрати снимка с нарушението.

Полицейският автомобил е паркиран точно преди пешеходната пътека и след знака за забранено паркиране без включени сирени, обясни той.

Според него, полицаите трябва да дават пример и да спазват правилата за движение.

Материалът Фотооко: Вижте как паркира полицейска кола в Благоевград е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Галъп : Близо 40% от българите съветват младите да учат в чужбина

http://www.cross.bg/sledvat-bulgarite-dannite-1583834.html

/КРОСС/ Над 41 на сто от българите пращат младите хора да следват в чужбина. Според 63% от хората у нас образованието в училищата върви към по-лошо.  Това показват данните от редовните изследвания Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл“ през септември. Ежемесечното, независимо във финансирането си, национално представително проучване, което повече от четвърт век изследва мненията всеки месец по метода „лице в лице“, уточняват социолозите.  На въпрос „Според Вас, като цяло, накъде върви образованието в училищата в България в последните години, към по-добро или по-лошо?“ 16% от интервюираните дават положителен отговор. За сметка на това, негативният дял отговори е 63%. 21% не могат да преценят. През 2012 г., в аналогичен сондаж на „Галъп интернешънъл“, 23% отговориха позитивно на този въпрос, а 48% негативно. Останалите се колебаеха.                         За 6 години процентът отговорили „към по-лошо“ е нараснал с 15 пункта, а „към по-добро“ е спаднал със 7. Макар да е рано за обобщения, съпоставката показва задълбочаване на негативното отношение на българите към системата на образованието. По-оптимистично настроени – и през 2012 г

Клъстер за свободно слово, медии и журналистика осъжда държавната репресия към журналисти, разследващи корупция с еврофондове!

http://nakratko.bg/category/58/164233/


Клъстер за свободно слово, медии и журналистика изразяваме нашата подкрепа към журналистите, арестувани край Радомир, разследващи корупция с еврофондове в България.

Томас Бах към Борисов: Благодаря ви, че инвестирате в спорта, забелязваме прогреса (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7055406

Томас Бах към Борисов: Благодаря ви, че инвестирате в спорта, забелязваме прогреса (Снимки)Борисов се срещна с президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах. По време на разговора българският премиер Борисов подчерта, че страната ни има сериозна и последователна политика към развитието на спорта и се гордее със силните си спортисти в редица дисциплини, предават от правителствената пресслужба. “Преди 1990 г.

НС промени състава на делегациите в Парламентарната асамблея в съвета на Европа и в НАТО

https://www.actualno.com/politics/ns-promeni-systava-na-delegaciite-v-parlamentarnata-asambleja-v-syveta-na-evropa-i-v-nato-news_694772.html

В началото на пленарното заседание депутатите одобриха промени в състава на делегациите в Парламентарната асамблея в съвета на Европа и в НАТО. На мястото на напусналия Парламентарната група на „БСП за България“ Спас Панчев, депутатите избраха народния представител Петър Витанов за член в Делегацията на парламентарната асамблея на НАТО. За заместващ член в Парламентарната делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа на мястото на Петър Витанов, бе избран Явор Бо

18-годишна приземи колата си вътре в подлез!

http://www.varna24.bg/news/815477.html

Около 3.15 часа, при извършване на ляв завой на кръстовище между бул. "Цар Борис ІІІ ...

Черно море ще променя ужасната статистика срещу ЦСКА

http://www.varna24.bg/news/815478.html

Днес рано сутринта Черно море отпътува за София, където утре, 15 септември от 20 часа ще се изправи ...

Омбудсманът: Предложението за здравната застраховка трябва да бъде изтеглено

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ombudsmanyt-predlojenieto-za-zdravnata-zastrahovka-triabva-da-byde-iztegleno-268234/

Преди да се искат допълнителни средства за здравеопазване от гражданите, трябва да е ясен контролът в системата, смята Мая Манолова

Граждански организации и експерти с национална платформа срещу насилието над деца

http://www.cross.bg/detza-nasilie-marinova-1583833.html

/КРОСС/ Граждански организации и експерти днес създават Национална платформа срещу насилието над деца. Обединението ще бъде под името „Детство без насилие“.  В предаването „Преди всички“ Анет Маринова от Сдружение „Дете и пространство“ обясни какво обединява тези 19 неправителствени организации, които застават зад каузата: „Общото, което ни събира по тази тема, е свързано с дългогодишния опит, който имат организациите по отношение на помагане, услуги – опит, който е задълбочен, опит, който помага да се видят мащабите на този проблем. От позицията на моята практика мога да кажа, че се запазва една тенденция по отношение на физическото наказание в отношенията между родителите и децата, свързано с ритане, дърпане, скубане, удряне, шамари, бой с колани и т.н. През последните години по отношение на други форми на насилие, които разпознаваме, има драстично увеличаване – обиди, крясъци, емоционално насилие, унижение на детето, сексуално насилие над децата. Тези организации са категорични, че не можем да говорим само за случаи на деца, които попадат в системата за закрила на детето, тъй като все повече деца и родители имат отношения, свързани с насилие“. Една от целите е да се ангажират и родителите в този процес, посочи Маринова. По думите ѝ, има нужда да се говори за правата на детето по предефиниран начин

Орбан: Унгария ще вземе правни мерки срещу решението на ЕС за санкциите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7055402

Орбан: Унгария ще вземе правни мерки срещу решението на ЕС за санкциитеУнгарското правителство ще реши в понеделник какви правни мерки да предприеме, за да оспори решението на Европейския парламент срещу страната, обвинена в пренебрегване на демократичните стандарти, заяви премиерът Виктор Орбан. Европейският парламент гласува в сряда за налагане на санкции срещу Унгария,

Фармацевти засадиха дръвчета в Банско

http://www.struma.com/obshtestvo/farmacevti-zasadiha-druvcheta-v-bansko_139234/

Банско осъмна под благородна кауза. Екип на фармацевтична компания засади дръвчета в центъра на град Банско. Проектът по залесяването е съвместна инициатива с Община Банско, с която 56 липи бяха засадени покрай река Глазне в района на улица „Иконом Чучулайн” в курорта.

Инициативата се проведе в рамките на третата годишна среща на екипа на фармацевтичната компания, която премина под мотото „Засади растение, създай бъдеще“. Амбицията на екипа е залесяването да...

Продължава

Volkswagen спира легендарната "костенурка" от 2019 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=381788

Германският концерн Volkswagen потвърди, че през 2019 година прекратява производството на емблематичния си модел Beetle ("Бръмбър"), станал известен като "костенурката". Това ще сложи край на един от най-легендарните дизайни в сферата на автомобилната индустрия.

Опасно е да демонизираш медиите, казва шефът на "Амазон" на Тръмп

http://clubz.bg/73160-opasno_e_da_demonizirash_mediite_kazva_shefyt_na_amazon_na_trymp

Управляващият директор на "Aмазон" и собственик на "Вашингтон пост" Джеф Безос посъветва снощи президента Доналд Тръмп да не напада медиите и да не  ги нарича "врагове на народа", защото така подкопава свободата на печата, която нацията тачи, пише "Политико".

"Грешно е за всеки избран представител по мое мнение… да напада медии и журналисти. Мисля, че те са съществен компонент на нашата демокрация", каза Безос в беседа в Икономическия клуб на Вашингтон.

"Това, което президентът трябва да каже, е: "Правилно. Добре. Радвам се, че ме наблюдават", добави той. "Но наистина е опасно да демонизираш медиите. Опасно е да наричаш медиите отрепки. Опасно е да казваш, че те са "врагове на народа".

Безос купи "Вашингтон пост" през 2013 с $250 милиона собствени пари и оттогава вложи в него още средства и амбиция.

Изданието редовно вбесява Тръмп с начина, по който го отразява, а президентът го обвинява, според мнозина необосновано, че е адвокат на интересите на "Амазон" и че тази световна компания за търговия в интернет избягва данъци, разорява традиционните търговци на дребно и ограбва пощите на САЩ.

Безос каза, че не "чувства нужда да защитава "Амазон" от Тръмп, но че ще защитава "Пост".

Китай на първо място в света по пълна експлоатация на високоскоростна жп мрежа

https://www.24chasa.bg/novini/article/7055282

Китай на първо място в света по пълна експлоатация на високоскоростна жп мрежа
Китайската „високоскоростна железопътна мрежа от четири вертикали и четири хоризонтали" е почти завършена, което поставя страната на първо място в света по пълна експлоатация на високоскоростна железопътна мрежа, се казва в доклад на Националното статистическо бюро от 12 септември, предава bulgarian.cri.cn. В него се посочва, че до края на 2017 г.

Гърция може да изгради мрежа от летища за хидроплани

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/09/14/3310999_gurciia_moje_da_izgradi_mreja_ot_letishta_za_hidroplani/?ref=rss


През 2019 г. в Гърция ще започне да функционира първата в страната мрежа от летища за хидроплани, съобщава агенция АНА-МПА.<br /><br />"Зелена светлина" за развитието на този транспорт дава законопроектът за лицензиране на този вид летища, който беше внесен в гръцкия парламент след забавяне от 15 г., което струваше загубата на десетки милиони евро инвестиции.<br /><br />Законопроектът на гръцкото министерство на инфраструктурата и транспорта регулира даването...

Коланите в автобусите стават задължителни, 50 лв. ще е глобата за пътници

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/09/14/3311018_kolanite_v_avtobusite_stavat_zaduljitelni_50_lv_shte_e/?ref=rss


Автобусите трябва да бъдат оборудвани с обезопасителни колани и видеорегистратор. Глобата за пътник без колан ще е 50 лв. Това реши парламентът, като прие на първо четене промени в преходните и заключителни разпоредби на Закона за пътищата. Поправката беше внесена от депутатите от ГЕРБ Александър Ненков и Станислав Иванов. Проектозаконът беше написан след катастрофата в Своге при която загинаха 17 души и предизвика оставката на трима министри. "За" текста гласуваха 79 депутати, 20 се...

Азиатските пазари се възстановиха въпреки сътресенията в световната търговия

https://www.investor.bg/aziia/336/a/aziatskite-pazari-se-vyzstanoviha-vypreki-sytreseniiata-v-svetovnata-tyrgoviia-268233/

Секторът на производителите на полупроводници се стабилизира, докато Китай отчита ново дъно при ръста на инвестициите в дълготрайни активи

Акция на Спецпрокуратурата срещу бандата на Бирмата

http://www.struma.com/sinya-lampa/akciya-na-specprokuraturata-sreshtu-bandata-na-birmata_139233/

Ври и кипи от полиция и репортери при "Сръбски ресторант Брест", бившия "Кошарите", собственост на бащата на известния бизнесмет Георги Станоев - Бирмата.

На главната порта към ресторанта е застанало спецченге, което просто е повдигнало маската си, но варди никой да не преминава към мястото.

специализираната прокуратура от рано сутринта днес извършва следствени действия срещу организирана престъпна група, занимаваща се с незаконно производство на цигари и...

Продължава

КЗП: Тече активна кампания за проверки при продажбата на ученически стоки

http://econ.bg/Новини/КЗП-Тече-активна-кампания-за-проверки-при-продажбата-на-ученически-стоки_l.a_i.764915_at.1.html

Комисията за защита на потребителите (КЗП) осъществява засилен мониторинг в търговските обекти и онлайн магазините, които предлагат стоки и услуги,...

Защо Западът не разбира Изтока?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7054854

Защо  Западът не разбира Изтока? Последица от комунизма е, че и до днес много източноевропейци не се чувстват господари на собствената си съдба Изтокът си остава пълна загадка за Запада. Западна Европа настръхва при мисълта за “нелибералните демокрации” в Полша и Унгария или за шествията на неонацисти из източногерманския Кемниц.

Включете се в Национално биенале на българската илюстрация

https://www.actualno.com/art/vkluchete-se-v-nacionalno-bienale-na-bylgarskata-ilustracija-news_694768.html

Сайтът „Българска илюстрация“ и Столична библиотека обединяват усилията си в сътрудничество за организирането и провеждането на Национално биенале на българската илюстрация. През месец октомври тази година библиотеката ще отбележи своя 90-годишен юбилей, а сайтът ще възроди с първо издание отдавна изчезналото Биенале на илюстрацията, което навършва 50 години от първата си изложба. 24 октомври 1928 година се счита за рождена дата на Столичната градска библиотека. С уведомител

Инфлацията у нас стигна 3,5%

https://www.actualno.com/business/inflacijata-u-nas-stigna-35-news_694714.html

Инфлацията у нас се задържа на най-високото си ниво от четири години насам. За година животът е поскъпнал с 3,5%, обяви Националният статистически институт, цитиран от бТВ. Основният двигател на инфлацията е цената на петрола, която повлича след себе си останалите стоки и услуги. България не е изключение. В последната година транспортът у нас е поскъпнал с близо 9%.  Издръжката на жилището – ток, вода и горива също излиза по-скъпо спрямо миналата година. Повишение има и в цен

Левият популизъм в САЩ: ще имат ли демократите свой Тръмп

http://clubz.bg/73159-leviqt_populizym_v_sasht_shte_imat_li_demokratite_svoj_trymp

СВЯТ Доналд Тръмп бърни сандърс

"Ние сме "Прогресивните" и идваме за вас"

Този емоционален възглас е отправен от Дженк Югър, водещия на една от най-големите леви онлайн медии в света, „Дъ янг търкс“, след победата на Доналд Тръмп на президентските избори през ноември 2016 г. В този момент Демократическата партия е в нокдаун: последователно е загубила Камарата на представителите (през 2010 г.), Сената (през 2014 г.) и най-после - президентството в полза на Републиканската партия и ексцентричния бизнесмен Тръмп.

Развитията до голяма степен са подпомогнати от възхода през през 2010 г. на т.нар. „Чаената партия“ – популистко консервативно движение в Републиканската партия, което успя не само да превземе властта на партийно ниво, но и да активизира достатъчен брой от своите избиратели, за да спечели мнозинство в Камарата на представителите през 2010 г., което поддържа и до днес.

Катализатор за това бе приемането на здравната реформа „Обамакеър“, която бе универсално отхвърлена от републиканците. Поддръжниците на това движение подкрепяха идеята за „малко правителство“, което въздейства ограничено над икономиката. Но успехът му бе краткотраен, поне що се отнася до неговите лидери.

Пример е сенаторът от Тексас Тед Круз, когото Тръмп публично унижаваше на всяка крачка през президентската кампания през 2016 г. Сегашният президент дори сподели в Туитър фотоколаж, на който сравни съпругата си Мелания Тръмп, бивш модел, с половинката на Круз, за да покаже, че втората не е особено привлекателна.

Въпреки този и други удари под пояса, през 2018 г. Круз беше принуден да моли Тръмп да посети Тексас и да му окаже подкрепа, тъй като е пред опасността да го загуби в полза на демократа Бето Рурк, и то - в един от най-консервативните щати в САЩ.

Тед Круз. Снимка: АП / БТА  

Епизодът илюстрира динамичния живот на политическите движения и личности в и около партиите, които следват идентичен модел на поява, възход и падение в иначе статичната, формално двупартийна, политическа система на Щатите.

Да се върнем обаче към думите на Югър. Те не са насочени срещу новите популисти отдясно като Тръмп, нито към конвенционалните конституционни консерватори или неоконсерваторите в Републиканската партия. Обект на атаката са водачите на Демократическата партия, която по думите на Дженк претърпя „исторически провал“, след като е издигнала „най-лошият кандидат за президент в историята на Америка“ - Хилъри Клинтън.

Югър настоява за революция в Демократическата партия, която да „пресуши блатото“ на „платените и корпоративни демократи“ и да предаде мантията на властта на „прогресивните демократи“ - левите популисти, които искрено се опитват да представляват интересите на народа .

Безспорен лидер на тази енергична група е Бърни Сандърс – сенаторът от щата Върмонт. Като кандидат-президент през 2016 г. той успя да стопи преднина от над 50 процента срещу Клинтън и въпреки че загуби предварителните партийни избори, някои от програмните му идеи са подкрепяни от мнозина. Например планът му за универсална здравна система се ползва с одобрението на 59 на сто от гражданите на САЩ по данни на Business Insider.

Бърни Сандърс. Снимка: архив Клуб Z

През 2018 г. Сандърс и неговите сподвижници имат възможността да докажат, че са способни да извършат това, което „Чаената партия“ успя да направи осем години по-рано и да изменят радикално както облика на Демократическата партия, така и на цялата страна.

Шансът им се удава благодарение на провежданите тази година избори за всичките 435 места в Камарата на представителите, 35 от 100-те сенаторски позиции, както и множество избори в отделните щати. Въпреки че мнозинството от тях са насрочени за ноември, прогресивните вече отбелязаха няколко впечатляващи триумфа.

Показателен е примерът с 28-годишната, самоопределила се като демократически социалист, Александрия Оказио-Кортес. Тя впечатляващо победи в Ню Йорк демократа Джо Кроули, който караше своя десети мандат в Камарата на представителите и беше смятан за бъдещ председател на Демократическата партия при победа през ноември.

Александриа Оказио-Кортес. Снимка: Wikipedia

Случаят с Оказио-Кортес не е изключение – подобно бе развитието при Андрю Гълъм във Флорида, Уесли Бел в Мисури, Аяна Пресли в Масачусетс, Бен Джелъс в Мериленд и много други.

Прогресивните демократи се гордеят с това, че не ги финансират огромни корпорации, а получават малки дарения и разчитат основно на работата на доброволци, както и на помощта на организации като „Джъстис Демократс“, които се „опитват да изкарат големите пари от политиката“, както казва един от създателите на „Джъстис демократс“ - Югър.

Най-силното оръжие на Тръмп – острият му език - активизира демократическите избиратели, които са жадни за реванш и според актуални проучвания демократите ще спечелят Камарата на представителите на предстоящите избори, като имат реален шанс дори да изместят републиканците от Сената. Според данни на организацията FiveThirtyEight, която е собственост на телевизията ABC, ако изборите за Конгрес бяха проведени на 17 септември 2018 г., демократите щяха да получат 49 на сто от гласовете, срещу 39.9 на сто в полза на републиканците. 

Прогресивните демократи все още ще са малцинство в Конгреса, дори ако Демократическата партия победи. Но предложенията им се ползват с голяма обществена подкрепа и е само въпрос на време, преди „корпоративните демократи“ да бъдат изправени до стената и да избират дали ще се вслушват в левите популисти.

Портрети на "прогресивните"

Автопортрет - "прогресивните" за "прогресивните"

В официалната онлайн страница на Сандърс, може да се откроят идеите, които вдъхновяват популисткото движение в Демократическата партия.

Един от топосите, представени в раздела "Проблеми" (Issues) се нарича „Неравенство в доходите и благосъстоянието“. Сандърс обръща внимание на контраста в разпределението на доходите между най-богатите и най-бедните в САЩ.

Доказва чрез изследване на Университета Бъркли, че от 2009 до 2014 г. 58% от натрупания доход е влязъл в сметката на 1% от населението на държавата. Някои от предложенията на Сандърс за разрешаването на този проблем са: да се вдигне минималната надница на час от 7.25 долара до 15 долара, да се гарантира здравното осигуряване на всеки един гражданин на Съединените щати. За да се осъществи финансирането на предложенията му, демократът настоява корпорациите да бъдат задължени да изплащат данъци към всичките си приходи, огромна част от които „понастоящем са укрити в Каймановите острови и други офшорни зони“.

Сандърс се ползва с голяма подкрепа от младите избиратели и това до голяма степен се дължи на плана му в образователната система. Той се състои в това да се премахнат таксите за обучение в публичните университети, както и дълговете, които завършилите дължат, след като веднъж са се дипломирали. Сандърс дава за пример Германия, Финландия, Норвегия и Швеция като образци, в които се предлага безплатно обучение на студентите. За да финансира проекта си, сенаторът предлага да се наложи данък на спекулантите от Уолстрийт, които обвинява за кризата от 2008 г. Според него това би довело до допълнителни 300 млрд. долара в държавната хазна.

За политиката на САЩ към Иран Сандърс се противопоставя на Тръмп, който изтегли САЩ от международната сделка за ядрената програма на ислямската република. Сандърс смята, че „тестът за това до колко е велика една нация, която разполага с най-мощния военен арсенал, не се определя от броя на войните, в които участва, а в опитите си да разреши международните конфликти по мирен начин“.

Сенаторът е противник на войната като подход в политиката. Той подробно изрежда последиците от дългогодишните войни в Ирак и Афганистан, както за ветераните, така и за хилядите цивилни. Сандърс остро критикува политиците, пряко допринесли за тези процеси като Държавния секретар от правителството на Джорд Буш Младши – Дик Чейни и неоконсерваторите, които, по неговите думи, „ще вкарат САЩ във война с Иран“.

Дик Чейни. Снимка: архив Клуб Z

През 2015 г. Вашингтон и още пет световни сили постигнаха споразумение с Техеран, според което Иран ще ограничи ядрената си програмата до мирни цели и ще допусне външни наблюдатели в замяна на вдигане на международните санкции срещу страната. Сандърс се опасява, че с изтеглянето на САЩ от тази сделка президентът може да предизвика нов кръвопролитен конфликт, който да коства повече от предишните.

Портрет в "сини" и "червени" щрихи

Либералите и консерваторите са двата полюса на американската политическа система още от зараждането й в края на XVIII век. Либералите, начело с Томас Джеферсън, издигат като основополагащ принцип разширяването на правата и свободите на отделните индивиди и защитата им срещу посегателства от държавата, а консерваторите, под водачеството на Александър Хамилтън, определят за приоритет съхраняването на традиционните, религиозни и културни ценности. 

И при двете идеологии отсъства участието на държавата освен като гарант за правата на гражданите. Докато консерватизмът до голяма степен е съхранил първоначалните си концепции, с изключение на неоконсерваторите, класическият либерализъм от края на XVIII век се е изменил значително, що се отнася до предписанията му за икономиката.

През XXI век под  "либерализъм" се разбира "социален либерализъм", който допуска участието на държавата в частния живот, като тя се възприема като изравнител на икономическите неравенства в обществото. Прогресистите подкрепят идеи като прогресивното данъчно облагане. Казано накратко, социалният либерализъм е умерена форма на прогресивизма.

Позицията на консерваторите спрямо прогресивното крило в Демократическата партия е закономерна. Консерватизмът споделя с класическия либерализъм непоносимостта към участието на държавата в частния сектор, което е в основата на финансирането на амбициозните проекти на прогресивните за по-сурово данъчно облагане на най-богатите.

Според консерваторите прогресивните ще унищожат частния бизнес и с политиката си ще увеличат дълга на САЩ, които към 31 юли тази година беше 21,3 трилиона долара.

Сандърс и Оказио-Кортес, се самоопределят като „демократически социалисти“ и не е толкова трудно да разберем защо републиканците имат резерви към тях. Впрочем, терминът „демократически социализъм“ едва ли подхожда на Сандърс и Оказио-Кортес, тъй като те не подкрепят премахването на капитализма и създаването на социализъм, в който да се провеждат свободни избори - каквото е определението на демократическия социализъм.

Консерваторите и прогресистите са на противоположни позиции по много въпроси – абортите, глобалното затопляне, Втората поправка, гей браковете, войните и най-вече – ролята на държавата. Републиканците, както и в частност „Чаената партия“, са против участието на държавата в делата на индивидите, с изключение при случаи, засягащи суверенитета им и този на държавата. Прогресивните виждат в държавния апарат загрижен и благ „голям Брат“, който пряко и праведно разпределя благата между гражданите.

Демократите подкрепят някои от социалните реформи, предложени от прогресивните, със заявката при победа на изборите да защитават малцинствата и да реформират имигрантската политика. Но, що се отнася до концепциите за реформи на икономиката, са много по-въздържани откъм обещания.

Въпреки това сенаторът Елизабет Уорън, професор по право в Харвард, която е сред спряганите за кандидат-президент през 2020 г., предложи неотдавна акта „Отговорен капитализъм“. Една от клаузите му задължава компаниите с приход от повече от 1 милиард долара да осигурят правото на работниците да избират 40% от членовете на борда на директорите.

Друга заставя при участието на корпорациите във финансирането на политически кампании да е налично одобрението на поне 75 на сто от съвета на директорите (което автоматично включва и тези от тях, които са избрани от работниците). Това потенциално би ограничило ролята на големия бизнес в изборите, което е добре дошло за прогресивните.

Елизабет Уорън. Снимка: архив Клуб Z

Приемането на такива правила няма как да се осъществи в контролиран от републиканците Конгрес. Въпреки подкрепата, която оказва за някои прогресивни идеи, Уорън се дистанцира от Сандърс и Оказио-Кортес със заявлението, че за разлика от тях, тя е капиталистка и целта на акта е да се „спаси капитализма“.

Прогресивните идват“ – ами сега?

Докато Съединените щати са лидер на световната сцена, всеки по-сериозен трус може да изпрати вторични сътресения навсякъде по света. При всичките недостатъци на американската демокрация, нужно е тя да се цени и пази, тъй като безспорно превъзхожда алтернативата в лицето на Китай. Затова балансът в политическата система на държавата трябва да представлява интерес за всеки, който е наясно, че светът, който населява, е взаимносвързан и детериториален.

Прогресивните демократи поставя ударение върху защитата на правата, както и върху популяризирането на характерните особености на малцинствените групи, независимо дали става въпрос за етнос, религия, пол, сексуалност, националност или др. Тази привързаност към различията, вместо към приликите, е още едно направление, по което се различават от консерваторите – вторите са обединени около родината, религията и традициите, докато първите организират населението в отделни групи.

Много от прогресивните обаче отиват дори по-далече – те ги подреждат в йерархия по привилегии и противопоставят отделните колективи. Чувствителни теми за тях са робството, колониализма, дискриминацията изобщо. Наблюдава се странна форма на класов конфликт, промотиран от прогресивните – в случая са противопоставяни „историческите експлоататори“ (белите, мъжете, хетеросексуалните, богатите) срещу „историческите експлоатирани“ (небелите, немъжете и нехетеросексуалните, небогатите), като вторите търсят компенсации от първите за старите неуредени сметки. Но също открито декларират, че двойното отношение е валидно и днес.

Сформират се групи като крайнодясната и бяло-супремасистка „Алт-райт“, както и анархо-комунистическата „Антифа“, които не се страхуват да излязат на улицата и да атакуват представителите на другата и обикновени минувачи, както и да нанасят имуществени щети на частни и публични обекти. Показателен е сблъсъкът в „Шарлътсвил“ през 2017 г., когато националист се вряза с колата си в група протестиращи и уби жена. С тези и други действия двете фракции напомнят на сблъсъците между „червените“ и „кафевите ризи“ в Европа между световните войни.

Още е рано да се говори за „прекрасен нов посткапиталистически свят“, дори при победа на прогресивните на предстоящите избори, както и на президентските през 2020 г. Но също е логично да се предположи, че в даден момент това колективизиране и диференциране на случайни признаци като цвят на кожата, пол, сексуалност или религия ще доведе до нарушаването на социалната кохезия и до зловредно и дълготрайно разделяне на обществото в Щатите. И първият етап на това разединяване вече е започнал.

Автобусите вече със задължителни колани и видеорегистратори

https://frognews.bg/novini/parlamentat-zadalji-avtobusite-badat-kolani-videoregistratori.html

Парламентът задължи автобусите да бъдат оборудвани с колани за пътниците и с устройство за мобилно видеонаблюдение. Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за пътищата, с които се изменя Законът за автомобилните превози.

Парламентът: Автобусите да бъдат оборудвани с колани за пътниците

http://www.cross.bg/kolani-leva-obezopasitelni-1583832.html

/КРОСС/ Парламентът задължи автобусите да бъдат оборудвани с колани за пътниците и с устройство за мобилно видеонаблюдение. Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за пътищата, с които се изменя Законът за автомобилните превози.  Текстовете бяха приети със 79 гласа "за" и 20 въздържали се. Изискването за оборудване с колани влиза в сила в деветмесечен срок от обнародването на промените, а за видеорегистраторите - в 18-месечен срок.  Изискването за обезопасителни колани няма да се прилага за моторни превозни средства при специализиран превоз по маршрути с еднопосочна дължина до 30 км.  Превозвач, който допусне извършване на превоз на пътници с моторно превозно средство, което не е оборудвано с обезопасителни колани, ще се наказва с глоба или имуществена санкция от 3000 лева, а глобата за водача ще е 500 лева. Към момента българското законодателство предвижда санкция от 50 лева за пътник, който не е поставил колан, припомниха вносителите на промените от ГЕРБ.

Синтия Никсън загуби битката за губернатор в Ню Йорк (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7055362

Синтия Никсън загуби битката за губернатор в Ню Йорк (Снимки)Андрю Куомо победи звездата от сериала „Сексът и градът” Звездата от сериала „Сексът и градът” Синтия Никсън загуби битката за губернатор на щата Ню Йорк. Сегашният управител на щата Андрю Куомо победи с комфортна преднина актрисата в първичните избори на Демократическата партия, предаде Би Ти Ви.  Двамата водиха ожесточена вътрешнопартийна битка

Стоянка Мутафова влезе в болница

http://www.struma.com/lyubopitno/stoyanka-mutafova-vleze-v-bolnica_139232/

Театралната прима Стоянка Мутафова постъпи в столична болница, където ще остане няколко дни. За щастие, състоянието на 96-годишната актриса е стабилно, а влизането ѝ в лечебното заведение се е наложило заради необходими профилактични изследвания.

Стоянка се чувства отлично, а за нея се грижат едни от най-добрите специалисти, които проверяват изцяло здравословното ѝ състояние.

След седмица театралната легенда се връща на сцената, а освен това продължава и да...

Продължава

Парламентът задължи автобусите да бъдат оборудвани с колани и видеонаблюдение

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/parlamentyt-zadylji-avtobusite-da-bydat-oborudvani-s-kolani-i-videonabliudenie-268235/

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за пътищата, с които се изменя Законът за автомобилните превози

Спецакция в "Кошарите"

https://www.vesti.bg/bulgaria/specakciia-v-kosharite-6086449

Извършват се следствени действия срещу организирана престъпна група занимаваща се с незаконно производство на цигари и пране на пари

Спецакция в бившето заведение "Кошарите"

https://www.vesti.bg/bulgaria/specakciia-v-bivsheto-zavedenie-kosharite-6086449

Извършват се следствени действия срещу организирана престъпна група занимаваща се с незаконно производство на цигари и пране на пари

Биопродуктите не са толкова мода, колкото стандарт, твърди експерт

https://www.investor.bg/novini/346/a/bioproduktite-ne-sa-tolkova-moda-kolkoto-standart-tvyrdi-ekspert-268228/

Биопроизводството става популярно и се приема с доверие от хората и в него е бъдещето на България, прогнозира Константин Драгов от Quin Bite

Цитат на деня: Македония е нещо като малка Европа

https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2018/09/14/3310960_citat_na_denia_makedoniia_e_neshto_kato_malka_evropa/?ref=rss


"Ние сме европейски пример за успех – автентичен модел за функционираща мултиетническа демокрация. Нещо като малка Европа – всеки ден ние изживяваме европейското мото "Единни в многообразието". Това заяви македонският премиер Зоран Заев в Европейския парламент, предаде пресслужбата на институцията.<br /><br />"Като министър-председател заявявам, че ние правим всичко по силите ни, за да достигнем стандартите на ЕС. Запознати сме с препоръките и те са наш...

По повод първия учебен ден! Училищата нямат право да събират пари от родителите, РУО Благоевград свика директорите на извънредна среща

http://www.struma.com/obshtestvo/po-povod-purviya-ucheben-den-uchilishtata-nyamat-pravo-da-subirat_139231/

От министерството на образованието напомниха с писма до всички училища, че според Закона за училищното и предучилищното образование, те нямат право да събират пари от родителите. Писмото е подписано от министъра на образованието Красимир Вълчев.

От Дирекция Финанси към просветното министерство, подчертаха, че ведомството всяка година напомня за това нещо. „Това писмо не е нещо ново за системата. В действителност имаме случаи, в които не се спазва, въпреки напомнянето от страна...

Продължава

САЩ няма да намаляват военното си присъствие в Инджирлик

https://www.24chasa.bg/novini/article/7055367

САЩ няма да намаляват военното си присъствие в ИнджирликСъединените щати няма да намалят военното си присъствие във военновъздушната база Инджирлик в Турция, съобщи за ТАСС говорителят на Пентагона Ерик Пейхън. "САЩ няма да ограничат присъствието си в Турция. Съединените щати в продължение на десетилетия използват (базата) Инджирлик и ще продължат да го правят с подкрепата на нашия съюзник в НАТО -

Сидеров и Марешки поискаха Борисов да защити Орбан

https://www.actualno.com/politics/siderov-i-mareshki-poiskaha-borisov-da-zashtiti-orban-news_694769.html

Унгарското правителство ще реши в понеделник какви съдебни стъпки да предприеме, за да оспори решението на Европейския парламент за санкции срещу Будапеща по обвиненията, че кабинетът на Виктор Орбан нарушава гражданските права. В декларация от парламентарната трибуна лидерът на партия „Атака“ поздрави евродепутатите от ГЕРБ, които не са подкрепили санкциите срещу Унгария. "Двете свръхсили в момента са оглавени от президенти, които имат консервативно мислене. Започват

Волейбол: Първа загуба на България от Иран на Световното първенство във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=381791

Националният отбор на България загуби от Иран с 1:3 (22:25, 20:25, 25:22, 19:25) във втория си мач от Световното първенство по волейбол. В откриващия си мач от Мондиала „лъвовете“ записаха чист успех над тима на Финландия, но днес в Двореца на културата и спорта във Варна те бяха надиграни от силния отбор на Иран, като и сами допринесоха за поражението с множество грешки във всички фази на играта.

Галъп Интернешънъл: Над 40% от българите съветват младите да учат в чужбина

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/galap-interneshanal-nad-40-ot-balgarite-savetvat-mladite-da-uchat-v-688054.html

Над 41 на сто от българите пращат младите хора да следват в чужбина. Според 63% от хората у нас образованието в училищата върви към по-лошо. 

Това показват данните от редовните изследвания Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл“ през септември. Ежемесечното, независимо във финансирането си, национално представително проучване, което повече от четвърт век изследва мненията всеки месец по метода „лице в лице“, уточняват социолозите. 

На въпрос „Според Вас, като цяло, накъде върви образованието в училищата в България в последните години, към по-добро или по-лошо?“ 16% от интервюираните дават положителен отговор. За сметка на това, негативният дял отговори е 63%. 21% не могат да преценят. През 2012 г., в аналогичен сондаж на „Галъп интернешънъл“, 23% отговориха позитивно на този въпрос, а 48% негативно. Останалите се колебаеха.

За 6 години процентът отговорили „към по-лошо“ е нараснал с 15 пункта, а „към по-добро“ е спаднал със 7. Макар да е рано за обобщения, съпоставката показва задълбочаване на негативното отношение на българите към системата на образованието. По-оптимистично настроени – и през 2012 г., и сега - са младите и хората с по-висок образователен статус, но дори и там оптимизмът не преобладава. Сред най-възрастните песимистичните оценки и очаквания са норма.

На въпрос „Ако зависи от Вас да препоръчате на кандидат-студенти къде да следват висше образование, какво бихте препоръчали?“, през 2018 г. 41% отговарят „да следват в чужбина“. 38% отговарят „да следват в България“. Данните изглеждат сходни и по-неблагоприятни за българското висше образование спрямо тези от 2012 г.

По-младите и по-образовани изказват предпочитания към обучението в чужбина, за разлика от по-възрастните, които смятат, че България е мястото, където кандидат-студентите трябва да продължат висшето си образование.

Дългогодишният изследователски опит на „Галъп интернешънъл“ по темата сочи, че негативното отношение се дължи не на работата на учители и преподаватели, колкото на цялостното усещане за неадекватна работа на политиците. Разбира се, среща се и скептицизъм по инерция, но във всеки случай данните съдържат достатъчно тревожни изводи. 

За задължително въвеждане на коланите в превозните средства, данните са красноречиви: мнозинство от 75% от българите приемат, че коланите действително помагат за безопасността. Мнозинство от 66% подкрепя коланите да станат ефективно задължителни в междуградските автобуси. Очевидно е, че общественото мнение е узряло за идеята, която на няколко пъти беше на практика отложена заради липса на политически действия. 

Настоящата вълна на изследване е проведена между 5 и 11 септември сред 769 души. Абсолютното максимално отклонение е ± 3.5% при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

Лек автомобил се влетя в пловдивски подлез

http://www.cross.bg/nyama-avtomobil-vletya-1583831.html

/КРОСС/ Лек автомобил буквално влетя тази нощ в един от подлезите на Пловдив.  Малко след три часа на кръстовището до баня Старинна лека кола не успяла да вземе левия завой и паднала в подлеза.  По чудо няма пострадали,тъй като по това време не е имало пешеходци.  Шофьорката е на 18 години, взела книжка преди месец. Не е пострадала, няма данни за употреба на алкохол.  

До юни 2019 г. всички автобуси трябва да са с колани

https://www.24chasa.bg/novini/article/7055370

До юни 2019 г. всички автобуси трябва да са с коланиПарламентът задължи автобусите да бъдат оборудвани с колани за пътниците и с устройство за мобилно видеонаблюдение. Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за пътищата, с които се изменя Законът за автомобилните превози. Текстовете бяха приети със 79 гласа "за" и 20 въздържали се. Изискването за оборудване с колани влиза в сила в

Програма за световните по волейбол и художествена гимнастика за днес

https://www.actualno.com/volleyball/programa-za-svetovnite-po-volejbol-i-hudojestvena-gimnastika-za-dnes-news_694764.html

Продължават битките от Световното първенство по волейбол в България и Италия. Днес българският национален отбор ще изиграе третия си двубой в груповата фаза, като ще се изправи срещу тима на Пуерто Рико. Мачът във Варна е от 20:30 часа и ще бъде предаван пряко по БНТ 1 и БНТ 3. Можете да го следите НА ЖИВО и в SportLive.bg. Ето какво друго предлага програмата на днешния ден: 17:00 Група А, в Рим, Япония - Словения 17:00 Група В, в Русе, Китай - Холандия 17:00 Група С, в Бари, Австралия - Ка

Евросъюзът се готви за нов приток на мигранти, ако Асад нападне Идлиб

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/09/14/3310958_evrosujuzut_se_gotvi_za_nov_pritok_na_migranti_ako/?ref=rss


Европейският съюз вече планира сценарий на нов приток на мигранти от Сирия, ако кризата в Идлиб се изостри с нападение на режима на президента Башар ал Асад в провинцията, пише "Файненшъл таймс".<br /><br />Вестникът отбелязва, че предложението, което е на масата в разговори между Европейската комисия и Гърция (откъдето вероятно мигрантите биха влезли в ЕС), е свързано с лагерите, разположени на някои гръцки острови.<br /><br />Във фокуса на тази идея са...

КНСБ предлага да се въведе необлагаем минимум, равен на минималната заплата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7055358

КНСБ предлага да се въведе необлагаем минимум, равен на минималната заплатаКНСБ предлага промяна на сегашната данъчна система в България - въвеждане на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата, която е установена за страната. Това каза президентът на синдиката Пламен Димитров на научна конференция "10 години плосък данък в България", организирана от фондация "Фридрих Еберт" и КНСБ, предаде БТА.

COOLIO отново в България на 4 октомври в клуб “Терминал 1”

http://www.cross.bg/oktomvri-coolio-coolio-1583830.html

/КРОСС/ Супер звездата COOLIO, носител на награда Grammy за Best Rap Performance и с над 17 милиона продадени записа по целия свят, идва за нов концерт в България - на 4 октомври в столичния клуб “Терминал 1”. Изпълнителят на "Gangsta's Paradise" ще посети страната ни като част от Европейското си турне, което ще започне именно от тук, а до края на октомври ще обиколи повечето европейски държави.    Билети за култовото събитие можете да намерите в системата на EVENTIM.BG и още от щанд на EVENTIM на ул. "6-ти септември", Office 1 Superstore, бензиностанции OMV, Orange Center, Orange.bg, Usit Colours, Билетен център в НДК, Български пощи, Строежа, Вастелс България, Каса “Арена Армеец”, Технополис, Duende Travel София, книжарница „Бард“, книжарница „На спирката“. Цената им е 40 лв. Рап иконата COOLIO е номер едно в класацията на Billboard Magazine през 1995 г. и получава Billboard Music Award през 1994 и 1996 г. Негова е музиката включена в саундтрака на не едни или два филма, а много специален момент за самият Coolio е написването на музиката към популярния сериал за деца “Kenan и Kel” на Nickelodeon. Напълно заслужено той е носител на American Music award, три пъти е носител на наградата на MTV, два път на Nickelodeon Kids Choice Awards и World Music award

Иван Костов призова за промяна на плоския данък

http://clubz.bg/73158-ivan_kostov_prizova_za_promqna_na_ploskiq_danyk

Бившият премиер Иван Костов призова за промяна на данъчната система в България. Според него сегашното неадекватно и недобро данъчно облагане е причина за много вредни процеси в държавата.

Плоските преки данъци са една от основните причини за укриване на доходите, каза директорът на Центъра за анализи и управление на рискове към НБУ Иван Костов на конференция "10 години плосък данък в България", организирана днес от КНСБ и фондация "Фридрих Еберт".

Костов посочи, че за работодателя е по-изгодно да получава ниско облагане и лични доходи, и от тях да заплаща нерегистрирани доходи на заетите, защото по този начин избягва заплащането на всички предвидени по закон осигурителни вноски в размер на 32.7 процента. Според него това ще е невъзможно, ако се приеме прогресивна скала и се облага с 32 процента максималната печалба.

"Ако тя се облага с толкова, ако доходите на работодателя се облагат, както беше до 2001 година - с прогресивна скала до 38 процента, работодателят няма да има никаква сметка да изтегля от фирмата парите като личен доход и да ги плаща нелегално на хората", обясни Иван Костов.

Той препоръчва да се възстанови данъчноосигурителната система от реформата преди 2001 г., но по думите му това е очевидно неизпълнима препоръка при сегашните предпочитания на българските избиратели. Тогава доходите бяха с необлагаем минимум, нямаше необлагаем минимум за печалбата на предприятията, имаше прогресивна скала, която пречеше да има тези заобикаляния на данъчните и осигурителните вноски, допълни бившият премиер.

По думите на Костов в сегашната икономическа обстановка, когато произведеният БВП е с около 3.5 пъти по-голям от тогавашния, държавата трябва да предвиди и данъчни облекчения за реинвестирани в капиталообразуване печалби. В противен случай няма да се стимулира натрупването на капитал и създаването на работни места, допълни Костов.

Бившият премиер и бивш финансов министър анализира, че в момента вън от съмнение е, че облагането на брутните трудови договори с данъци и осигурителни вноски не е пропорционално. Костов отбеляза, че колкото повече растат над максималния осигурителен доход доходите на облаганото лице, толкова повече делът на данъчните и осигурителни вноски клони към десет процента.

"Общото облагане на хората с високи доходи клони към 10 на сто, а на тези с работна заплата под максималния осигурителен доход, данъчната и осигурителната тежест е 42.7%", каза Иван Костов.

По думите му всичко това означава, че хората с високи доходи не са ангажирани с контрола на изпълнението на функциите на българската държава.

"При приблизително едно и също натоварване на БВП с данъци и осигурителни вноски - 29.9 на сто през 2001 г. и 30% през 2017, приходите от облагането с данък доходи физически лица и здравноосигурителни вноски са с много по-малък дял от общите данъчни и осигурителни приходи - през 2001 г. те са 44%, докато през 2015 те са 38.9% от общите, което е за сметка на увеличаването на приходите от ДДС", допълни Костов.

Според него този намален дял е причина за други съществени рискове в управлението на бюджета - извършват се големи преразпределителни процеси между приходите от косвени данъци и разходите, които прави бюджетът като трансфера към НОИ. Тук е и причината за износа на евтин труд от страната, допълни Костов.

Според бившия премиер в България действат и други негативни фактори, които произтичат от недофинансирането на поетите от държавата жизненоважни за обществото функции. Той очерта кои са тези основни функции - в сферата на сигурността, където мнозина доплащат, особено фирми за своята сигурност, на образованието, където родителите плащат допълнителни уроци, в здравеопазването, където всички доплащаме за здравна услуга.

Български и румънски журналист са задържани по време на журналистическо разследване

http://nakratko.bg/category/58/164237/


Двама журналисти и един адвокат са били отведени за снемане на обяснения в РПУ Радомир, докато провеждали журналистическо разследване, обясни директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов, цитиран от БНР.

Nokian Tyres е най-добрият производител на гуми според потребителско проучване в Германия

https://www.actualno.com/curious/nokian-tyres-e-naj-dobrijat-proizvoditel-na-gumi-spored-potrebitelsko-prouchvane-v-germanija-news_694766.html

Nokian Tyres, най-северният производител на гуми в света, получи наградата „Фаворит на потребителите за 2018 г.“ в класацията за удовлетвореност на потребителите изготвена от немското бизнес списание Focus Money и Deutschland Test. Проучването, проведено в цяла Германия, изследва марки, които са особено популярни сред потребителите. В проучването са включени общо 53 милиона споменавания в социалните мрежи и 350 милиона онлайн източници за 3,000 марки от 146 индустрии, които

"Спейс Екс" сключи договор с първия си клиент за пътуване около Луната

https://www.24chasa.bg/novini/article/7055348

"Спейс Екс" сключи договор с първия си клиент за пътуване около ЛунатаАмериканската компания "Спейс Екс" оповести, че сключила договор с първия си клиент за пътуване около Луната, съобщиха световните информационни агенции. То ще бъде осъществено на борда на бъдещата междупланетна ракета "Биг Фалкон рокет" на компанията. Самоличността на космическия турист ще бъде разкрита през следващите дни, поясниха от компанията,

Източването на мазута от "Мопанг" е неоправдано скъпо, твърдят експерти

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/09/14/3310989_iztochvaneto_na_mazuta_ot_mopang_e_neopravdan_oskupo/?ref=rss


Сумата от 2.5 млн. лв., отпуснати за източването на мазута от резервоарите на американския кораб "Мопанг", потънал преди век в залива на Созопол, е десетократно по-висока от необходимата за целта. Това се твърди в писмо до министър–председателя Бойко Борисов, изпратено от "Моряшки професионален съюз" и подкрепено от няколко десетки неправителствени организации и професионалисти в бранша.<br /><br />Според членовете на съюза прекалено дългият период за подготовка...

Отново са достъпни справките на НАП на сайта на НОИ

https://frognews.bg/novini/otnovo-dostapni-spravkite-egn-pik-nap-saita-noi.html

Справките по ЕГН и персонален идентификационен код на Националната агенция за приходите на интернет страницата на Националния осигурителен институт отново са достъпни за потребителите, съобщиха от пресцентъра на НОИ.

Случаят "Скрипал": Арестувани са двама руски шпиони, опитали се да проникнат в тайна лаборатория в Швейцария

https://petel.bg/Sluchayat-Skripal--Arestuvani-sa-dvama-ruski-shpioni--opitali-se-da-proniknat-v-tayna-laboratoriya-v-SHveytsariya__282545

Швейцарско издание съобщи, че в Холандия са арестувани двама руски шпионина, които са се опитали да проникнат в тайна лаборатория в Швейц...

"Галъп": Според 63 на сто от българите образованието в училищата у нас върви към по-лошо

https://petel.bg/Galap--Spored-63-na-sto-ot-balgarite-obrazovanieto-v-uchilishhata-u-nas-varvi-kam-po-losho__282544

Снимка Булфото 63 на сто от българите смятат, че образованието в училищата в България в последните години върви към по-лошо. Tова показва ...

Азис дължи близо половин милион лева данъци, измисли хитра схема, за да се измъкне

https://petel.bg/Azis-dalzhi-blizo-polovin-milion-leva-danatsi--izmisli-hitra-shema--za-da-se-izmakne__282543

Новият водещ на "ВИП Брадър" Азис все още дължи на държавата около 400 000 лева данъци, твърди "Телеграф", цитиран от Блиц. Това е сумата, с коят...

Антон Кутев: Всяка партия трябва да има визия, но само БСП има такава

http://www.cross.bg/stranata-bulgariya-kytev-1583829.html

/КРОСС/  „Всяка партия трябва да има визия за развитието на България, но само БСП има такава.” Това каза Антон Кутев, зам.-председател на ПГ на „БСП за България” на среща с граждани от Сандански, на която бе обсъдена „Визия за България”. По думите му визионерският документ на левицата е с амбицията да има реална представа накъде да върви обществото. „Нашата Визия не е завършена. Тези срещи се правят, за да може тя да бъде допълнена, да се доизгради и с този документ да стане ясна насоката, в която да върви обществото, " отбеляза Кутев. Проф. Румен Гечев: Имаме нужда от големите енергийни проекти „Икономиката и страната имат нужда от изграждането на големите енергийни проекти- като АЕЦ „Белене” и изграждане на газопреносна система с Русия. Така, както Германия прави. С какво сме по-различни от Германия? Такива големи проекти ще привлекат и чужди инвестиции, и ще създадат работни места, ще развият и други енергоемки производства.” Това заяви пред гражданите на Сандански проф. Руен Гечев, народен представител от ПГ на „БСП за България”.   По думите му прокламираното от управляващите фискално равновесие на страната е абсолютно нереалистично, на фона на спада на външните инвестиции. Той добави, че външните инвеститори ни пишат слаба оценка

Ердоган: Турция е изправена пред "долна икономическа атака"

http://clubz.bg/73157-erdogan_turciq_e_izpravena_pred_dolna_ikonomicheska_ataka

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция е изправена пред "долна икономическа атака" след изявления от страна на Съединените щати, предаде Ройтерс.

В реч пред окръжни управители на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в Анкара Ердоган подчерта, че Турция ще види резултата от независимостта на Централата банка след солидното увеличение на лихвените й проценти вчера. Президентът, който обявява сам себе си за "враг на лихвите", заяви, че търпението му относно лихвените проценти има граници.

В четвъртък турската централна банка повиши силно водещата си лихва от 17,75 процента на 24 процента, за да овладее инфлацията и да подкрепи турската валута след рязкото й поевтиняване тази година.
Ердоган призова още турците да обърнат в турски лири спестяванията си. По думите му частният сектор не бива да се отказва от производство и инвестиции.

Той съобщи също, че турските министерства преразглеждат инвестиционните си планове и не обмислят по-нататъшни нови капиталовложения, макар че тези, които са на 70-80 процента завършени, ще бъдат осъществени докрай.

Турският президент отново повтори тезата си за инфлацията като резултат от високите лихви и пак нападна Централната банка заради нейното решение за лихвите.

„Нейните ръководители определят лихвите, но не могат да определят инфлацията. А инфлацията се получава заради лихвите. Банката десетки пъти обясняваше на всички инфлацията, но инфлацията не се осъществява така, както я оповестява Банката. Виждате, че непрекъснато ревизират прогнозите си. Ако предположим, че я знаете тази работа… Задържате лихвите, а защо не задържате инфлацията? За последно Банката взе отношение по един от доста време стоящ на дневен ред актуален въпрос и извърши увеличение на лихвите с доста голям процент. Ето; заповядайте – това ви е независимостта. Една страна не може да бъде дресирана само с една манивела за валутни курсове. …”, обяснява Ердоган, цитиран от „Дюня”.

Първата мрежа от летища за хидроплани в Гърция се очаква да стартира догодина

https://www.24chasa.bg/novini/article/7055345

Първата мрежа от летища за хидроплани в Гърция се очаква да стартира догодинаПрез 2019 г. в Гърция ще започне да функционира първата в страната мрежа от летища за хидроплани, съобщава агенция АНА-МПА. "Зелена светлина" за развитието на този транспорт дава законопроектът за лицензиране на този вид летища, който беше внесен в гръцкия парламент след забавяне от 15 години, което струваше загубата на десетки милиони евро

„Фейсбук” въведе нови мерки за борба с фалшивите новини

http://www.moreto.net/novini.php?n=381787

Социалната мрежа "Фейсбук" съобщи, че е въвела нови мерки за подобряване сигурността в платформата и борба с фалшивите новини, информира АП. Технологичният гигант ще извършва фактологична проверка на снимки и видеоматериали, за да се бори с дезинформацията (факт-чекинг).

"Атака" и "Воля" поискаха Борисов да вземе страната на Орбан в съвета на ЕС

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/09/14/3310991_ataka_i_volia_poiskaha_borisov_da_vzeme_stranata_na/?ref=rss


Министър-председателят Бойко Борисов да изрази позиция на България против санкциите срещу Унгария в съвета на ЕС. Проект за такова решение внесоха в парламента групите на "Атака" и "Воля". С него те искат да задължат Борисов. "Виктор Орбан има смелостта да се опълчи срещу криворазбрания либерализъм и да защити страната си", пише в мотивите за решението.<br /><br />Преди два дни европарламентът се произнесе по резолюция, изискваща от съвета (страните...

Официално: Автобусите задължително с колани

https://www.actualno.com/society/oficialno-avtobusite-zadyljitelno-s-kolani-news_694762.html

Коланите в автобусите ще бъдат задължителни. Това реши на второ четене Народното събрание, след като прие промени в преходните и закючителните разпоредби на Закона за пътищата. "За" текста гласуваха 79 народни представители, 20 се въздържаха, "против" нямаше.  Освен колани в автобусите се предвижда задължителни да станат и видеорегистраторите, които да заснемат случващото се в превозните средства. Александър Ненков и Станислав Иванов от ГЕРБ са вносителите на попр

Шефът на ГДБОП за случая "Биволъ": Лоша комуникация с местната полиция

http://clubz.bg/73156-shefyt_na_gdbop_za_sluchaq_bivoly_losha_komunikaciq_s_mestnata_policiq

Главен комисар Ивайло Спиридонов. Снимка БГНЕС

Днес сутринта шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов е разговарял с главния редактор на "Биволъ" Атанас Чобанов и е поднесъл извинения за задържането на двама журналисти и създалата се ситуация, съобщават от разследващия сайт.

Ситуацията "той отдаде на лоша комуникация с местната полиция, обезпечила местопроизшествието", казва се в публикацията.

След часове излезе и кратко съобщение на пресцентъра на МВР по случая, който наложи намесата на румънския консул и среднощното му пътуване до Радомир.

Ето целия му текст: 

"На 11 септември т.г. в ГДБОП е получен сигнал от журналист за намерение за извършване на действия, които ще прикрият корупционни престъпления - унищожаване на материали, свързани с обществени поръчки. След създадената необходима организация и проверка на сигнала, през вчерашния ден на територията на Перник са проведени оперативни действия от служители на ГДБОП и ОДМВР-Перник. В района на установеното място са задържани три лица, които в последствие са се представили като двама журналисти и адвокат.

Те са отведени  в районното управление и след установяване на самоличността им и снемане на обяснения за целта на пребиваването им в района, са освободени."

От него става ясно и защо са участвали ГДБОП и Спиридонов - защото именно те са били повикани от медията.

Друга обаче е версията на редакцията на "Биволъ" - че журналистите са е озовали там, преследвайки лекотоварни автомобили, канещи се да изгорят документи на „клада“, намираща се в трап на полето край жп гара Егълница.

 

Ето хронологията според "Биволъ" без редакторска намеса:

"Около 18:30 часа на 13 септември Стоянов и Биру получават информация че за втори ден от централата на „Джи Пи Груп“, базирана на булевард  „Черни връх“ в София се изнасят документи и техника. 

Два дни по – рано Биволъ публикува данни за мащабна и всеобхватна корупция при разпределението на средства за европроекти. Тя произтича от скритото счетоводство на мрежа от консултантски фирми, свързани с големи строителни компании. Биволъ разполага с непублична документация за десетки проекти на обща стойност стотици милиони лева. Сред тях има счетоводни файлове с изрично отбелязани суми за подкупи.

От няколко изпълнени проекта, свързани с фирмата „Джи Пи Груп“, се вижда и как се краде от проектите. Водят се паралелни количествено стойностни сметки, извършва се значително по-малко работа от предвидената, влагат се по-малко материали, но всичко се фактурира на разплащателния орган както е по задание и фирмите получават пълната сума.

Ден след публикуването на статията от офисите на „Джи Пи Груп“ започна организирано изнасяне документация и техника, което беше валидирано от Биволъ. То продължи и на следващия ден. Сътрудници на разследващия сайт проследиха лекотоварните автомобили, които бяха пълни с документи. Те се отправиха в района на гр. Радомир, където започна изгаряне на документите. 

Димитър Стоянов и Атила Биру получиха обратна връзка от редакцията, за да заснемат унищожаването на документацията, която се оказа, че е свързана с европейски проекти. От редакцията на Биволъ беше подаден сигнал и към МВР, тъй като в нарочна среща по-рано от ведомството обявиха, че са се сезирали по случая.

Когато Стоянов и Биру се появиха в района на местопроизшествието – мястото където горяха документи, те откриха множество чували с нарязани на шредер листа и горящи папки с документи от европейски проекти. Сред тях имаше такива с подписи и мокри печати.

В този момент журналистите бяха задържани от патрулна двойка на ОД на МВР Перник. Полицаите с бронежилетки и пистолети им разпоредиха да легнат на земята. После „закопчаха“ двамата журналисти с белезници, а телефоните им бяха отнети. 30 секунди по-късно Стоянов и Биру успешно се легитимираха с PRESS карти и документи за самоличност, Журналистите обясниха, че са край пожарището, за да спасяват евентуални доказателства за корупция.

Личните документи и обясненията обаче не помогнаха. След около час белезниците бяха свалени, но никой от двамата не получи полагащите им се телефонни обаждания.

Два часа след задържането на местопроизшествието се появиха оперативни работници, които при опит да огледат „кладата“, намираща се в трап на полето край ЖП гара Егълница, неволно я разпалиха отново. След още 20 – 30 минути на терена се появи и противопожарен автомобил и започна гасенето на горящите документи. В това време Димитър Стоянов и Атила Биру все още бяха задържани.

Разтревожени от липсата на контакт, от редакцията на Биволъ се свързаха последователно с РПУ-Радомир откъдето ги насочиха към ОДП-Перник, където отказаха информация и затвориха телефона. След многобройни обаждания за изясняване на ситуацията от пресцентъра на МВР съобщиха към 1 часа през нощта, че журналистите не са задържани, а са отведени за даване на обяснения в Радомир. На въпрос защо няма връзка с тях не се получи отговор. 

След сигнал от Биволъ и Rise Romania в ПРУ Радомир от София дойде румънския консул. Около 01:40 – 02:10 задържаните журналисти бяха отведени от патрулните полицаи в РПУ Радомир, за да им бъдат свалени обяснения по случая и да си получат протоколите за задържане, които са факт, опровергаващ пресцентъра на МВР. Оказа се, че журналистите са задържани защото са в района местопроизшествие, за наличието на което техните редактори са сигнализирали.

След свалянето на обяснения от двамата беше образувана полицейска проверка, която вероятно ще прерастне в досъдебно производство. В РПУ Радомир бяха донесени няколко чувала обгорени и цели документи, а на местопроизшествието беше изпратена огледна група.

В петък сутринта шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов разговаря с главния редактор на Биволъ Атанас Чобанов и поднесе извинения за задържането и създалата се ситуация, която той отдаде на лоша комуникация с местната полиция, обезпечила местопроизшествието.

Въпреки това ние считаме, че правата на нашите колеги бяха сериозно нарушени. Нищо в цялата история не обяснява кое наложи задържането на журналистите за почти 5 часа. Нищо не обяснява защо не им беше позволено да проведа телефонни разговори, когато бяха идентифицирани.

Нищо не обяснява и защо МВР не се хвърли активно да спасява горящите документи, а беше заето да задържа разследващи репортери.

Редакцията изразява също така възмущението от факта, че местните и националните полицейски органи не оказаха нужното съдействие и не предоставиха точна и навременна информация за случващото се с нашите колеги."

Омбудсманът Мая Манолова също се е ангажирала със случая. Тя е разговаряла и с румънската дипломатическа мисия, и с началника на полицията в Радомир, за да получи информация по случая. Позицията, споредена от Манолова, е, че случилото се е недопустимо, при положение, че полицията не предоставя аргументи. Очаква се и официална позиция.

---

Бел. ред. Полицейското задържане не е "арест" по смисъла на закона. То е част от правомощията на полицейските органи, предвидени в Закона за министерството на вътрешните работи. Самото задържане представлява принудителна административна мярка по смисъла на чл. 22 от Закона за административните нарушения и наказания. Принудителните админситративни мерки се прилагат в предвидените от закона случаи, като акт на държавна принуда от органите на изпълнителната власт. Тези административно-правни средства за принуда се характеризират като държавна дейност.

Случаят "Биволъ": вместо лошите пернишката полиция арестувала жалбоподателите

http://clubz.bg/73156-sluchaqt_bivoly_vmesto_loshite_pernishkata_policiq_arestuvala_jalbopodatelite

Главен комисар Ивайло Спиридонов. Снимка БГНЕС

"С полицията се получи една поредица от неразбирателства, тип развален телефон, така или иначе ние бяхме задържани по сигнала, който ние самите подадохме."

Това каза днес пред БНР журналистът от сайта „Биволъ“ Димитър Стоянов.

Днес сутринта и шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов е разговарял с главния редактор на "Биволъ" Атанас Чобанов и е поднесъл извинения за задържането на двама журналисти и създалата се ситуация, съобщават от разследващия сайт.

Ситуацията "той отдаде на лоша комуникация с местната полиция, обезпечила местопроизшествието", се казва в публикацията.

След часове излезе и кратко съобщение на пресцентъра на МВР по случая, който наложи намесата на румънския консул и среднощното му пътуване до Радомир.

Ето целия му текст: 

"На 11 септември т.г. в ГДБОП е получен сигнал от журналист за намерение за извършване на действия, които ще прикрият корупционни престъпления - унищожаване на материали, свързани с обществени поръчки. След създадената необходима организация и проверка на сигнала през вчерашния ден на територията на Перник са проведени оперативни действия от служители на ГДБОП и ОДМВР-Перник. В района на установеното място са задържани три лица, които впоследствие са се представили като двама журналисти и адвокат.

Те са отведени  в районното управление и след установяване на самоличността им и снемане на обяснения за целта на пребиваването им в района са освободени."

От него става ясно и защо са участвали ГДБОП и Спиридонов - защото именно те са били повикани от медията.

Друга обаче е версията на редакцията на "Биволъ" - че журналистите са се озовали там, преследвайки лекотоварни автомобили, канещи се да изгорят документи на „клада“, намираща се в трап на полето край жп гара Егълница.

 

Ето хронологията според "Биволъ" без редакторска намеса:

"Около 18:30 часа на 13 септември Стоянов и Биру получават информация, че за втори ден от централата на „Джи Пи груп“, базирана на булевард  „Черни връх“ в София, се изнасят документи и техника.

Два дни по-рано "Биволъ" публикува данни за мащабна и всеобхватна корупция при разпределението на средства за европроекти. Тя произтича от скритото счетоводство на мрежа от консултантски фирми, свързани с големи строителни компании. "Биволъ" разполага с непублична документация за десетки проекти на обща стойност стотици милиони левове. Сред тях има счетоводни файлове с изрично отбелязани суми за подкупи.

От няколко изпълнени проекта, свързани с фирмата „Джи Пи груп“, се вижда и как се краде от проектите. Водят се паралелни количествено стойностни сметки, извършва се значително по-малко работа от предвидената, влагат се по-малко материали, но всичко се фактурира на разплащателния орган, както е по задание, и фирмите получават пълната сума.

Ден след публикуването на статията от офисите на „Джи Пи груп“ започна организирано изнасяне документация и техника, което беше валидирано от "Биволъ". То продължи и на следващия ден. Сътрудници на разследващия сайт проследиха лекотоварните автомобили, които бяха пълни с документи. Те се отправиха в района на гр. Радомир, където започна изгаряне на документите.

Димитър Стоянов и Атила Биру получиха обратна връзка от редакцията, за да заснемат унищожаването на документацията, която се оказа, че е свързана с европейски проекти. От редакцията на "Биволъ" беше подаден сигнал и към МВР, тъй като в нарочна среща по-рано от ведомството обявиха, че са се сезирали по случая.

Когато Стоянов и Биру се появиха в района на местопроизшествието – мястото, където горяха документи, те откриха множество чували с нарязани на шредер листа и горящи папки с документи от европейски проекти. Сред тях имаше такива с подписи и мокри печати.

В този момент журналистите бяха задържани от патрулна двойка на ОД на МВР-Перник. Полицаите с бронежилетки и пистолети им разпоредиха да легнат на земята. После „закопчаха“ двамата журналисти с белезници, а телефоните им бяха отнети. 30 секунди по-късно Стоянов и Биру успешно се легитимираха с PRESS карти и документи за самоличност. Журналистите обясниха, че са край пожарището, за да спасяват евентуални доказателства за корупция.

Личните документи и обясненията обаче не помогнаха. След около час белезниците бяха свалени, но никой от двамата не получи полагащите им се телефонни обаждания.

Два часа след задържането на местопроизшествието се появиха оперативни работници, които при опит да огледат „кладата“, намираща се в трап на полето край жп гара Егълница, неволно я разпалиха отново. След още 20-30 минути на терена се появи и противопожарен автомобил и започна гасенето на горящите документи. В това време Димитър Стоянов и Атила Биру все още бяха задържани.

Разтревожени от липсата на контакт, от редакцията на "Биволъ" се свързаха последователно с РПУ-Радомир, откъдето ги насочиха към ОДП-Перник, където отказаха информация и затвориха телефона. След многобройни обаждания за изясняване на ситуацията от пресцентъра на МВР съобщиха към 1 часа през нощта, че журналистите не са задържани, а са отведени за даване на обяснения в Радомир. На въпрос защо няма връзка с тях не се получи отговор. 

След сигнал от "Биволъ" и Rise Romania в ПРУ-Радомир от София дойде румънския консул. Около 1:40-2:10 ч. задържаните журналисти бяха отведени от патрулните полицаи в РПУ-Радомир, за да им бъдат свалени обяснения по случая и да си получат протоколите за задържане, които са факт, опровергаващ пресцентъра на МВР. Оказа се, че журналистите са задържани, защото са в района на местопроизшествие, за наличието на което техните редактори са сигнализирали.

След свалянето на обяснения от двамата беше образувана полицейска проверка, която вероятно ще прерасне в досъдебно производство. В РПУ-Радомир бяха донесени няколко чувала обгорени и цели документи, а на местопроизшествието беше изпратена огледна група.

В петък сутринта шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов разговаря с главния редактор на "Биволъ" Атанас Чобанов и поднесе извинения за задържането и създалата се ситуация, която той отдаде на лоша комуникация с местната полиция, обезпечила местопроизшествието.

Въпреки това ние считаме, че правата на нашите колеги бяха сериозно нарушени. Нищо в цялата история не обяснява кое наложи задържането на журналистите за почти 5 часа. Нищо не обяснява защо не им беше позволено да проведа телефонни разговори, когато бяха идентифицирани.

Нищо не обяснява и защо МВР не се хвърли активно да спасява горящите документи, а беше заето да задържа разследващи репортери.

Редакцията изразява също така възмущението от факта, че местните и националните полицейски органи не оказаха нужното съдействие и не предоставиха точна и навременна информация за случващото се с нашите колеги."

Омбудсманът Мая Манолова също се е ангажирала със случая. Тя е разговаряла и с румънската дипломатическа мисия, и с началника на полицията в Радомир, за да получи информация по случая. Позицията, споделена от Манолова, е, че случилото се е недопустимо, при положение че полицията не предоставя аргументи. Очаква се и официална позиция.

---

Бел. ред. Полицейското задържане не е "арест" по смисъла на закона. То е част от правомощията на полицейските органи, предвидени в Закона за Министерството на вътрешните работи. Самото задържане представлява принудителна административна мярка по смисъла на чл. 22 от Закона за административните нарушения и наказания. Принудителните админситративни мерки се прилагат в предвидените от закона случаи като акт на държавна принуда от органите на изпълнителната власт. Тези административно-правни средства за принуда се характеризират като държавна дейност.

"Атака" и "Воля" искат България да защити Орбан

https://www.mediapool.bg/ataka-i-volya-iskat-bulgaria-da-zashtiti-orban-news283861.html

Депутати от "Атака" и "Воля" искат премиерът Бойко Борисов да изрази в Съвета на Европейския съюз (ЕС) позиция на България против санкциите срещу Унгария. Това заяви в декларация в парламента в петък председателят на парламентарната група на Обединените патриоти Волен Сидеров. Проекторешението е предложено от 11 депутати от двете формации. Преди два дни Европейският парламент задейства наказателна процедура срещу Унгария, която може да лиши страната от правото ѝ на глас в ЕС. Евродепутатите от ГЕРБ и ВМРО гласуваха против санкциите за Унгария. "Народните представители, вгледани в някои наши кухненски проблеми, понякога пропускаме големите събития в света", заяви в петък Сидеров и обясни: "пропускат едни много сериозни раздвижвания в европейското пространство, които са тенденция, а именно големия сблъсък между консервативното и либералното виждане". Според Сидеров този сблъсък вече взима характер на репресия към отделни държави, в случая Унгария. Според Сидеров унгарският премиер Виктор Орбан е пример за държавите от Източна Европа, показал е как в рамките на ЕС и НАТО може да има по-гъвкава политика, по-добра грижа за собствения си народ, да защити традиционните ценности, да спре мигрантската вълна, да ограничи влиянието в Унгария на организации, които имат за цел да разпадат националната идентичност. "Тези действия предизвикаха съпротивление в брюкселските висши кръгове", каза Сидеров и допълни, че вече има сериозни течения за промяна на мисленето на тези елити. Алиансите в ЕП вече не изразяват обществените мнения, смята Сидеров."Видяхме как в големи държави като Франция, Италия, Германия общественото мнение се променя в посока консерватизъм, в посока на традиционни ценности, в посока на това, което наричат национализъм, тази мръсна дума", посочи той. По думите му нещо в света се променя, и то към по-добро. "Глобализмът доведе до това, че Европа започна да се пита каква е точно и този въпрос си задават все повече европейци", смята Сидеров. "Да не би да идва времето на несистемните партии и виждания в Европа - нека се замислим за това и да се променяме заедно със световната промяна", каза Волен Сидеров. "Нека бъдем в час с тези промени и да продължим тази политика, която показаха евродепутатите от ГЕРБ", каза той. "Искам да поздравя искрено евродепутатите на ГЕРБ, които гласуваха против санкциите срещу Унгария, въпреки че част от ЕНП взе позиция да бъде наказана Унгария", каза още Сидеров.

И в горнооряховското село Поликраище ден на траур, футболистът Димитър Кушев е оттам

https://www.24chasa.bg/novini/article/7055344

И в горнооряховското село Поликраище ден на траур, футболистът Димитър Кушев е оттамОсвен в Павликени, 14 септември е ден на траур и в горнооряховското село Поликраище в памет на Димитър Кушев. Младият мъж е един от четиримата загинали в зловещата катастрофа край Горна Студена футболисти на ОФК „Павликени“. Той живееше със семейството си във Велико Търново, но е родом от селото. Националното знаме над сградата на кметството е

Стефан разкри пред Гала какво се случва във "ВИП Брадър" и как се чувстват вътре

http://www.varna24.bg/news/815464.html

В Нова тв пак го удариха на връзкарство. Гала бе "изненадана" от включване от Къщата на ...

Ураганът "Флорънс" вече достигна бреговете на САЩ

http://www.varna24.bg/news/815468.html

Ураганът "Флорънс" вече достигна бреговете на Съединените щати. Ветрове със скорост 120 ...

Джеф Безос откри... филантропията

http://www.dnes.bg/technology/2018/09/14/djef-bezos-otkri-filantropiiata.387793

Милиардерът създава свой хуманитарен фонд с две направления на дейност

БСП: Социалният статус на военните е на критично ниво

https://pik.bg/бсп-социалният-статус-на-военните-е-на-критично-ниво-news780791.html

БСП: Социалният статус на военните е на критично ниво

През последните години се срива доверието в армията, а социалният статус на военнослужещите е на критично ниско ниво. Те нямат мотивация да служат на БългарияНие искаме да повишим и върнем доверието на българския военнослужещ и армия. Да я направим модерна и боеспособна.

Това каза пред събралите се  хора в Петрич депутатът от левицата Николай Цонков.

Той добави, че във „Визия за България” е посочено, че хората в отбраната са най-важни, макар и въоръжението да не отстъпва със своята роля и значение.

„Трябва да се върнат социалните привилегии и да се подобрят условията за работа на военнослужещите, заедно с модернизацията. Ако питаме младите хора, дали ще минат през военно обучение, много малка част ще отговорят положително. Ролята на армията е да дисциплинира и да учи на патриотизъм. Именно това искаме да изградим отново и да върнем ролята на армията”, заключи Николай Цонков.

Петричани връчиха на депутатите предложенията си за допълнения на „Визия за България” писмено и изразиха надежда, че документът ще бъде реализиран практически за доброто на страната ни.

Индустриалното производство в Китай отбеляза неочакван ръст през август

https://www.investor.bg/novini/130/a/industrialnoto-proizvodstvo-v-kitai-otbeliaza-neochakvan-ryst-prez-avgust-268226/

Въпреки доброто представяне и при търговията на дребно скокът на инвестиции в дълготрайни активи достига ново дъно от 5,3%

Унищожават дървета по "Граф Игнатиев", бетонирайки ги

https://www.actualno.com/society/unishtojavat-dyrveta-po-graf-ignatiev-betonirajki-gi-news_694757.html

Гражданската организация Спаси София разпространи снимки, показващи бетонирането на кореновата система на типичните за улица Граф Игнатиев дървета. Активистите сигнализират, че при бетонирането зелената система не е била защитена и не е осигурено достатъчно място за нормалното живеене на дърветата. Те се позовават и на мнението на експерти-лесовъди, които заявяват, че "когато не е оформено посадно място (няма почва около дървото) се нарушава газовият обмен и достъпът на вода до кореновата

Конфискуваха 17 кубика незаконни дърва за огрев при акция в Павликенско

https://www.24chasa.bg/novini/article/7055314

Конфискуваха 17 кубика незаконни
дърва за огрев при акция в ПавликенскоЗа времето от 06:00 ч.на 13.09.2018 г. до 12:00 ч. на 13.09.2018 г. на територията на РУ Павликени, с. Батак се проведе специализирана полицейска операция по линия противодействие на битовата престъпност и предотвратяване, пресичане и разкриване на незаконен добив, транспортиране и съхранение на дървесина, съобщи ОД МВР Велико Търново.

КНСБ предлага: необлагаем минимум = минималната заплата

http://clubz.bg/73155-knsb_predlaga_neoblagaem_minimum_minimalnata_zaplata

КНСБ предлага въвеждане на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата, на дискусията "Десет години плосък данък в България". Това означава отпадане на въведеното през 2008 г. пропорционално данъчно облагане. Освен това синдикатът настоява максималният осигурителен доход от 2019 г. да стане 3000 лева, вместо сегашните 2600 лева.

"Шест от 40 европейски страни, включително и България, практикуват пропорционална система на облагане. 11 икономики в Европа имат необлагаем минимум, равен на минималната им работна заплата, а в същото време други 14 страни от ЕС предлагат някакви форми на необлагаема основа под различна форма. Единствените държави в ЕС, които не предлагат под никаква форма необлагаема основа, са България, Унгария и Хърватия", заяви на форума президентът на синдиката Пламен Димитров.

На форума бе представено изследване на фондацията "Фридрих Еберт", основните изводи от които са, че плоският данък не е изпълнил основните цели, обявени при въвеждането му.

 

Основната цел на въведеното пропорционално данъчно облагане в България през 2008 г. беше да спомогне за намаляване дела на неформалната икономика и да увеличи данъчните приходи заради очакваното разширение на данъчната основа, припомнят авторите му. Освен това, по косвен път се целеше увеличение на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България и на вътрешната инвестиционна активност. Десет години по-късно емпиричните данни отхвърлят това първоначално твърдение:

По-ниските данъчни ставки не изпълниха прогнозите, направени през 2008 г. за няколко основни индикатора: 1) Приходите от преки данъци в държавния бюджет, 2) Намаление на дела на сивата икономика, 3) Голямо нарастване на ПЧИ и 4) Намаление на неравенствата сред българите, констатира проучването.

В проучването се прави преглед на данъчното законодателство по света и се констатира, че в най-развитите икономики по света действащото данъчно законодателство е с прогресивен характер. Става въпрос за икономики като Австралия, Австрия, Белгия, Бразилия, Канада, Китай, Дания, Финландия, Франция, Германия, Индонезия, Италия, Нидерландия, Норвегия, Южна Корея, Испания, Швеция, Турция, Великобритания, САЩ и др.

На този фон едва в България, Украйна, Румъния, Македония, Естония и Латвия е налице плосък данък. От налични данни за 143 икономики по света се оказва, че само посочените 6 държави (всички те с невисока степен на икономическо развитие, в т.ч. и България) прилагат този вид пропорционално данъчно облагане.

Друга важна характеристика на данъчните системи по света е, че в 66 страни от общо 143, за които статистиката предоставя информация, съществува необлагаем минимум. Една част от тези 66 страни са с ниска степен на развитие и се намират в Африка и Южна Америка, но друга голяма част от тях са с високоразвити икономики, като Австралия, Австрия, Бразилия, Китай, Франция, Исландия, Индия, Малта, Норвегия, Полша, Филипините, Катар, Сингапур, Словакия, Швейцария, ОАЕ и САЩ в определени щати.

 

Само в 6 страни, включително и България, съществува пропорционална система на облагане. Всички останали 34 държави използват прогресивна скала или смесен тип на облагане. Следователно, всички страни, които прилагат плосък данък по света, се намират в Европа, констатира изследването на фондация "Фридрих Еберт".

* В 11 от разгледаните 40 европейски държави съществува необлагаем минимум, вкл. в развити икономики като Франция, Австрия, Норвегия и Испания.

* Въпреки че България притежава един от най-ниските корпоративни данъци върху печалбата в Европа, това не се отразява благоприятно както на вътрешните инвестиции, така и на преките чуждестранни инвестиции. През последните 10 години те постепенно намаляват и се установяват на нива значително по-ниски отпреди 2008 г.

 

По отношение на приходите от преки данъци

Приходите от ДДФЮЛ нарастват минимално като абсолютна сума през последните десет години, най-вече дължащо се на поредицата от повишения на минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове. 

В периода след 2008 г. постепенно намаляват от средно за целия период 7.3% от БВП до 5% и то в годините на висок икономически растеж, нарастваща заетост и стопанска активност. В периода 2007-2018 г. стойност на ДДФЛ като дял от БВП се повишава от 5% до 5.7% през 2008 г., след което рязко се понижава до под 5%, каквато се запазва и до днес.

Приходите от корпоративен данък върху печалбата също се понижиха като дял от съвкупния БВП на страната ни след 2008 г. На първо място, не бе направен сериозен икономически анализ, който да покаже как ще се измени размерът на структурата на данъците в самия държавен бюджет. На второ място, вследствие от този пропуск се създаде ситуация в която приходите от косвени данъци нарастват като дял за сметка на преките такива. Погледнато в структурата на самите преки данъци пък, ясно се вижда че делът на приходите от корпоративния данък печалба като процент намалява.

В момента приходите от данък доход на физическите лица (ДДФЛ) са повече в държавния бюджет, отколкото тези от данъците върху юридическите лица (ДДЮЛ). Подобно съотношение не се забелязваше преди въвеждането на плоския данък. Кратка справка показва, че приходите от ДДЮЛ през 2017 г. са в размер на едва 6% от общите приходите, докато тези от ДДФЛ достигат 9%. За сравнение, 9 години по-рано стойностите на приходите от двата основни преки данъка са съвсем различни. През 2008 г. приходите в държавния бюджет от ДДЮЛ са представлявали 8.2% от всички приходи, докато приходите от ДДФЛ са заемали 7.2%.

Тази тенденция е предпоставка от една страна за прехвърлянето на по-голяма данъчна тежест към домакинствата за сметка на бизнеса, но и сериозно препятствие пред необходимостта от предлагането на качествени публични услуги.

По отношение на инвестиционната активност

Към днешна дата инвестициите остават твърде ниски, насочени основно в преработващата промишленост и рядко в структуроопределящи отрасли с висока добавена стойност. Продължават да намаляват и през първите четири месеца на 2018 г. спрямо аналогичния период на 2017 г. Нещо повече, реинвестираната печалба спада повече от 2 пъти, докато в същото време дълговите инструменти се увеличават.

Активността на частния сектор не е на нивото, което данъчната система позволяваше през последните 10 години. Най-общо казано, инвестиционните показатели говорят точно обратното на това, което предполагаше плоският данък при неговото въвеждане.

България изостава с привличането на преки чуждестранни инвестиции като дял от БВП в сравнение със средното за ЕС ниво. ПЧИ намаляват непрекъснато в периода 2010 - 2017 г. като абсолютна сума и достигат през 2017 г. равнище под 1 млрд. евро. Освен това, те намаляват и като дял от БВП.

Ситуацията е сходна и при общите инвестиции за страната като елемент на БВП. През 2017 г. преките инвестиции в България се понижават до 19.1% от БВП. Подобно ниво страната ни е регистрирала последно през 2002 г., припомнят авторите на проучването.

През 2015 г. и 2016 г. те са били в размер на 21% от БВП, след което поетапно започват отново да намаляват (Евростат). Любопитен факт е, че пикът на инвестиции в България като дял от БВП е бил именно през 2008 г., точно преди да бъде въведен плоският данък за бизнеса. Тогава размерът на инвестициите е бил 33% от БВП.

По отношение на сивата икономика

Сивата икономика също не се повлия от пропорционалното облагане така, както бе според очакванията от 2008 г. Според Шнайдер (2015), делът на сивата икономика в страната за 2014 г. е бил 31% от БВП, докато за 2015 г. е бил 30.6%.

През 2016 г. и 2017 г. този показател остава на нива от около 30%, при ежегодно нарастващ БВП. Въпреки минималното понижаване през последните 3 години, в абсолютно изражение делът на сивата икономика нараства всяка година, поради ръста на БВП с темпове от над 3% на годишна база.

От друга страна, в периода преди 2008 г. делът на неформалната икономика се понижава от 35.9% до 32.1% от БВП, след което започва повишение с локален максимум през 2010 г., последвано от плавно понижение. Много страни с прогресивно облагане притежават значително по-нисък дял на неформалната икономика.

Оказва се, че в условията на прогресивно облагане делът на сивата икономика намалява с много по-големи темпове, докато при наличие на плосък данък този дял остава или относително статичен или нараства с леки темпове. Следователно, плоският данък не допринася в борбата на държавата със сивата икономика. 

Едва след 2013 г. се забелязва намаляване на дела на неформалната икономика, но това се дължи по-скоро на активната правителствена политика в тази посока, смятат авторите на проучването. Те припомнят, че и Русия въвежда през 2001 г. 13% плосък данък, но този опит е по-скоро лош и доказва, че плоският данък и ниският размер на данъчната норма сами по себе си не са стимул за преодоляване на сивата икономика.

По отношение на неравенствата

Когато се оценява ефектът от данъчната система върху неравенствата в България несъмнено трябва да се разгледа и коефициентът на Джини. Като представят данни, авторите на доклада правят следните констатации:

➢ Коефициентът на Джини се е увеличил с 4.3 процентни пункта (п.п.) за периода след въвеждането на плоския данък в България до днес. За сравнение, в целия ЕС 27 това е най-високото нарастване за този период спрямо която и да е друга държава.

➢ На второ място по този показател е Люксембург с 3.3 п.п. ръст за целия период, следван от Кипър (3.1 п.п.), Унгария (2.9 п.п.), Литва (2.5 п.п.), Швеция (2.5 п.п.).

➢ В 13 държави от ЕС се наблюдава значително подобрение в коефициента на Джини.

➢ В същото време, България е единствената страна с коефициент на Джини по-висок от 40% (40.2%).

Доказателство за нарастване на неравенствата в България в условията на плосък данък може да се открие и в структурата на депозитите на домакинствата. Статистическата справка в БНБ показва следната структура на потребителските спестявания през последните няколко години:

➢ При общо 9.7 млн. депозити към юни 2018 г. 6.1 млн. от тях са на стойност до 1000 лв. В същото време, стойността на депозитите до 1000 лв. е едва 940 млн. лв., което е 1.9% от

стойността на всички спестявания. Казано по друг начин, 63% от всички депозити на домакинствата съдържат в себе си едва 1.9% от стойността на общите спестявания.

➢ На следващо място е важно да се отчете, че спестяванията до 1000 лв. през годините поетапно намаляват. За целия период спестяванията до 1000 лв. са намалели с около 1 милион. Това говори, че спестяванията на хората с ниски доходи намаляват всяка следваща година, което е логично и предвид нарастващото неравенство в обществото.

➢ Още по-силно са изразени неравенствата, когато се погледнат спестяванията до 5000 лв. Около 8 млн. депозити (от общо 9.7млн.) са на стойност до 5000 лева. Това са приблизително 82% от всички депозити. Тези 82% генерират едва 9.9% от стойността на всички спестявания.

➢ В същото време, по-малко от 3% от всички депозити събират в себе си 47% от стойността на всички спестявания.

Авторите на проучването на фондация "Фридрих Еберт" констатират, че тези съотношения представляват тенденции с изключително негативен характер. 

В условия на пропорционално облатане, спестяванията са нараснали 2.2 пъти или спестяванията през 2008 г. представляват едва 44% от спестяванията, които домакинствата са генерирали към юни 2018 г. 

Според изследователите представените данни потвърждават нарастващото неравенство сред обществото. Това нарастване може да се види както чрез структурата на спестяванията, така и чрез коефициента на Джини, и чрез доклада на Евростат за неравенствата в България (SILC), който твърди, че разликата между дохода на 20-те процента най-богати българи и 20-те процента най-бедни нараства от 7.7 пъти през 2016 г. до 8.2 пъти през 2017 г.

Като цяло, след въвеждането на 10%-ната данъчна норма за двата вида данък се наблюдава отстъпление при анализираните индикатори. Може да се окаже, че тази струк- тура на данъците не е част от решението, а е част от проблема на икономиката ни.

Стотици се молят за здраве в благоевградската черква! Кръстов ден е!

http://www.struma.com/obshtestvo/stotici-se-molyat-za-zdrave-v-blagoevgradskata-cherkva-krustov-den_139230/

На Кръстовден хиляди се стекоха в благоевградската черква, за да се помолят за здраве и благоденствие. Миряните запалиха свещ, записаха името си за здраве и оставиха като дар кой, каквото има в името на църквата.

Светата православна църква извършва поклонение на Кръста Господен четири пъти в годината - на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември.

По древен обичай на този ден се прави водосвет и свещениците ръсят с...

Продължава

Журналист от сайта Биволъ е арестуван, МВР мълчи

https://offnews.bg//medii/zhurnalist-ot-sajta-bivola-e-arestuvan-mvr-malchi-688047.html

Журналист от сайта "Биволъ" е арестуван от полицията в Радомир, съобщава Асоциацията на европейските журналисти. За момента от МВР не потвърждават официално случая.

В текста се посочва:

Получихме многобройни сигнали от България и Румъния, че журналистът Димитър Стоянов от Биволъ и румънският му колега Атила Биро от RISE Project са задържани от полицията в Радомир, докато правят разследване. Опитахме се да получим повече информация по случая, но дежурният в Областна дирекция на полицията в Перник ни затваря телефона. Обърнахме се към централата на Министерството на вътрешните работи в София, откъдето се опитаха да съдействат, но ни казаха, че дежурният в ОДП Перник е затворил телефона и на тях с аргумента, че "не е говорител, за да дава изявления".

Посолството на Румъния в София е уведомено за случая. Надяваме се, че отговорните институции ще предоставят необходимата информация относно мотивите за задържането. Напомняме, че по презумпция журналистите служат на обществения интерес и всякакви ограничения спрямо тях трябва да бъдат много сериозно мотивирани, а в противен случай става дума за ограничаване на свободата на словото.

Журналист от сайта Биволъ е арестуван, МВР мълчи (обновена)

https://offnews.bg//medii/zhurnalist-ot-sajta-bivola-e-arestuvan-mvr-malchi-obnovena-688047.html

Журналист от сайта "Биволъ" е арестуван от полицията в Радомир, съобщава Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ). За момента от МВР не потвърждават официално случая.

В текста се посочва:

Получихме многобройни сигнали от България и Румъния, че журналистът Димитър Стоянов от Биволъ и румънският му колега Атила Биро от RISE Project са задържани от полицията в Радомир, докато правят разследване. Опитахме се да получим повече информация по случая, но дежурният в Областна дирекция на полицията в Перник ни затваря телефона. Обърнахме се към централата на Министерството на вътрешните работи в София, откъдето се опитаха да съдействат, но ни казаха, че дежурният в ОДП Перник е затворил телефона и на тях с аргумента, че "не е говорител, за да дава изявления".

Посолството на Румъния в София е уведомено за случая. Надяваме се, че отговорните институции ще предоставят необходимата информация относно мотивите за задържането. Напомняме, че по презумпция журналистите служат на обществения интерес и всякакви ограничения спрямо тях трябва да бъдат много сериозно мотивирани, а в противен случай става дума за ограничаване на свободата на словото.

От "Биволъ" обявиха, че свързват ареста с разследването си #ДжиПиГейт за корупция при изпълнение на европроекти.

Обновена: 

Около 10 ч тази сутрин от "Биволъ" обявиха, че двамата журналисти вече са освободени след намесата на консула на Румъния.

"Колегите ни Димитър Стоянов и Атила Биро се прибраха благополучно след като прекараха нощта с белезници насред полето, без телефони до 4 сутринта. Родната полиция ги натръшка защото си вършеха работата и опитваха да спасят от унищожаване документи по разследването #ДжиПиГейт, за което българските медии мълчат упорито трети ден. Мълчат, защото е замесен всесилния Валентин Златев, ортак по карти на премиера Борисов. МВР също мълчеше и дори ни дезинформираше какво се случва с нашите колеги. Стигна се до намесата на румънския консул.

Веднага след като бяха освободени Димитър и Атила се върнаха на мястото и спасиха някои документи. #ДжиПиГейт става #Шредъргейт", пишат от "Биволъ".

Очаквайте подробности.

МВР арестува журналисти от Биволъ, защото снимат как се горят документи за подкупи (обновява се)

https://offnews.bg//medii/mvr-arestuva-zhurnalisti-ot-bivola-zashtoto-snimat-kak-se-goriat-doku-688047.html

Журналист от сайта "Биволъ" е арестуван от полицията в Радомир, съобщава Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ). За момента от МВР не потвърждават официално случая.

"Получихме многобройни сигнали от България и Румъния, че журналистът Димитър Стоянов от Биволъ и румънският му колега Атила Биро от RISE Project са задържани от полицията в Радомир, докато правят разследване. Опитахме се да получим повече информация по случая, но дежурният в Областна дирекция на полицията в Перник ни затваря телефона. Обърнахме се към централата на Министерството на вътрешните работи в София, откъдето се опитаха да съдействат, но ни казаха, че дежурният в ОДП Перник е затворил телефона и на тях с аргумента, че "не е говорител, за да дава изявления", алармираха от асоциацията.

Посолството на Румъния в София е уведомено за случая. Надяваме се, че отговорните институции ще предоставят необходимата информация относно мотивите за задържането. Напомняме, че по презумпция журналистите служат на обществения интерес и всякакви ограничения спрямо тях трябва да бъдат много сериозно мотивирани, а в противен случай става дума за ограничаване на свободата на словото.

От "Биволъ" обявиха, че свързват ареста с разследването си #ДжиПиГейт за корупция при изпълнение на европроекти.

Около 10 ч тази сутрин от "Биволъ" съобщиха, че двамата журналисти вече са освободени след намесата на консула на Румъния. За дипломатическата намеса потвърди и бившият съдия от Софийския градски съд Румяна Ченалова.

"Колегите ни Димитър Стоянов и Атила Биро се прибраха благополучно след като прекараха нощта с белезници насред полето, без телефони до 4 сутринта. Родната полиция ги натръшка защото си вършеха работата и опитваха да спасят от унищожаване документи по разследването #ДжиПиГейт, за което българските медии мълчат упорито трети ден. Мълчат, защото е замесен всесилния Валентин Златев, ортак по карти на премиера Борисов. МВР също мълчеше и дори ни дезинформираше какво се случва с нашите колеги. Стигна се до намесата на румънския консул.

Веднага след като бяха освободени Димитър и Атила се върнаха на мястото и спасиха някои документи. #ДжиПиГейт става #Шредъргейт", пишат от "Биволъ".

Очаквайте подробности.

Двама журналисти и адвокат са арестувани

https://frognews.bg/novini/dvama-jurnalisti-advokat-arestuvani.html

Двама журналисти и един адвокат са арестувани, докато правели журналистическо разследване, според неофициална информация от МВР.

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! БСП с позиция по доклада на ЕП срещу двойния стандарт при храните

https://pik.bg/извънредно-в-пик-tv-бсп-с-позиция-по-доклада-на-еп-срещу-двойния-стандарт-при-храните-news780800.html

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! БСП с позиция по доклада на ЕП срещу двойния стандарт при храните

След като обявии, че напуска парламента и остави само по 20 дежурни депутати на ден, БСП реши да огласи и свои позиции от кулоарите, въпреки че не каза по какви промени. 

На трибунката в кулоарите първи взе думата евродепутатът Момчил Неков, който коментира гласуването "за" доклада на ЕП срещу двойния стандарт по храните. Радвам се, че 85 на сто от колегите от Западна Европа ни подкрепиха, каза той.

Премахването на Европа на две скорости чрез премахването на двойния стандарт по храните е една първа стъпка в тази посока, допълни той. Според Неков трябва да се промени законодателството ни, за да отговори на нуждите за прекратяване на практиките за двоен стандарт при храните. БСП внася и законопроект, в който се залага да се изисква сертификат за съответствие, в който да се види дали дадена храна отговаря на международния стандарт и се влагат еднакви суровини. БСП предлагат и санкции, за да може в рамките на 6 месеца до една година да се дисциплинират компаниите.

 

България и Португалия споделят обща позиция за бъдещето на Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/7055335

България и Португалия споделят обща позиция за бъдещето на ЕвропаБългария и Португалия споделят обща позиция в дебата за бъдещето на ЕС, който трябва да се утвърждава като общност, насърчаваща растежа, заетостта, социалната и икономическа интеграция. На среща в Рига президентите Румен Радев и Марселу Ребелу де Соуза разговаряха в рамките на срещата на държавните глави от групата "Арайолуш".

Ердоган разкритикува решението на Централната банка да повиши основната лихва

http://econ.bg/Новини/Ердоган-разкритикува-решението-на-Централната-банка-да-повиши-основната-лихва_l.a_i.764913_at.1.html

Турският президент Реджеп Ердоган разкритикува Централната банка в Анкара, която повиши основния лихвен процент с повече от 6% в опит да овладее...

Задържаха двама за притежание на наркотици във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=381729

Две полицейски проверки са довели до задържане на притежатели на наркотици, научи Moreto.net. На 10 септември, около 13:00 часа, в гр. Варна, на ул. «Тодор Влайков», е установено, че 21-годишен варненец, известен на МВР и осъждан, държи в себе си пакетче с бяло кристално вещество.

Следващата кралска сватба - по-голяма от на Меган и Хари

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/sledvashtata-kralska-svatba-po-goliama-ot-na-megan-i-hari-6086447

Предстои внучката на кралица Елизабет II принцеса Евгения да се омъжи за своя годеник Джак Бруксбънк

Захариева: Борисов, а не Радев отива в Ню Йорк, заради... председателството

http://clubz.bg/73154-zaharieva_borisov_a_ne_radev_otiva_v_nyu_jork_zaradi_predsedatelstvoto

Премиерът Бойко Борисов ще води делегацията на България в ООН тази година, защото предвид изминалото европредседателство било добре министър-председателят да представлява страната на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Тя ще се се проведе в периода 18 септември - 5 октомври. 

С това обяснение излезе в петък външната министърка Екатерина Захариева. В сряда стана ясно, че като прецедент тази година за Ню Йорк няма да пътува президентът Радев, а премиерът Борисов. По традиция България е представлявана на сесията на ООН от държавния си глава.

Новината предизвика въпросителни предвид факта, че за последно премиер е водил делегация за този форум през 2010 г.

Известно е, че от години има неписано правило, за което са се споразумели "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 и според което министър-председателят води българската делегация при европейските съвети, а държавният глава - на сесиите на Организацията на обединените нации.

Според Захариева обаче "съгласно правилата на ООН искам да подчертая, че е възможно държавата да се представлява от държавен или правителствен ръководител или от министър на външните работи. Това са лицата, които могат да представляват държавата в ООН."

"По принцип могат да се ротират", допълни тя.

По думите ѝ имало и държави, които се представляват на ниво и външен министър. 

Решението тази година Борисов, а не Радев да води делегацията ни, е било взето от Министерския съвет.

"Това е решение на правителството, което не е обсъждано с президентската институция", заявиха пред Клуб Z от прессекретариата на държавния глава, след като стана ясна новината.

От това следва, че решението е било взето без консултации с "Дондуков" 2 - напълно в унисон с политиката, която водят управляващите спрямо често критикуващия ги Румен Радев.

Захариева днес обясни, че не можело да става дума да умисъл.

"В никакъв случаи не говорим за спекулации, които се чуват. Така или иначе през миналата година е бил президентът, тази година е редно да отиде премиерът, и то в година на председателството", твърди външната министърка.

Според нея президентът е уведомен, че Борисов ще ходи в ООН, и уточни, че има писма между двата кабинета.

В този смисъл думите на Захариева коментира във фейсбук главният секретар на президентската администрация полк. Димитър Стоянов. Той написа двусмисленото:

"Вярно е за писмата, интересно е съдържанието им, а и не само... Колко й е трудно на уважаемата г-жа Захариева..."

Захариева сподели мисли и на тема комуникация между президентската институция и МС.

След като се разбра, че премиерът отива в Ню Йорк в четвъртък, се оказа, че президентът Радев не е подписал указа за освобождаване от длъжност главен секретар на МВР Младен Маринов и така насроченото гласуване в парламента на министерските назначения не можа да се състои. Както е известно, НС трябва да освободи министрите на строителството, на транспорта и на вътрешните работи Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев. Някои анализотари видяха в това опит за ответен отговор на държавния глава.

 "Вижте, по принцип комуникацията винаги, ако има някакъв проблем, трябва да се подобрява. Комуникация между институциите има. Между която и да е институция, в случая става въпрос за президент и премиер, винаги има какво да се подобрява. Но това е двустранен и двупосочен процес", разясни принципно Захариева.

Вероятно и в нейната комуникация с държавния глава имало какво да се подобрява. Тя поясни, че има информация, че е имало среща между кабинетите на президента и премиера и неговите съветници преди месец-два и те са дебатирали въпроса за делегацията в ООН.

Във връзка с указа на президента Румен Радев за освобождаване на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР тя поясни, че доколкото е разбрала, указът ще бъде подписан, когато държавният глава се върне. "Тук трябва да се попита неговата администрация", допълни вицепремиерката.

Социологът Андрей Райчев предостави по Нова тв своя версия на внезапното желание на Бойко Борисов да пътува за сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. 

"Аз виждам много тежък конфликт, който се задава между премиер и президент. И това ще направи тежка атмосферата в страната", каза Райчев.

Според него решението Радев да не отиде в Ню Йорк било "тежък шамар".

"Зложелателите на Борисов твърдят, че той ужасно много иска да отиде в Съединените щати, защото се надява най-после да отиде в Съединените щати. Той не е поканен там. Някои смятат това за тенденциозно на фона на г-н Цветанов, който виси там по един месец, желязно и дълго време. Има и такова твърдение, че той се старае да отиде в Ню Йорк, за да се разбере нещо с местните. Нямам информация доколко е вярно", каза още Райчев.

Торонто в краката на "кралицата в черно"

https://www.vesti.bg/lyubopitno/toronto-v-krakata-na-kralicata-v-cherno-6086446

Прожекцията на "Роди се звезда" с участието на певицата Лейди Гага предизвика възторжените отзиви на публика и критика на кинофестивала в Торонто

Специализирана акция се провежда в "Кошарите" в София

https://www.actualno.com/crime/specializirana-akcija-se-provejda-v-kosharite-v-sofija-news_694759.html

Специализирана акция се провежда в „Сръбски ресторант Бест“, бившият „Кошарите” в София. На място има жандармерия, а ресторантът е затворен, предаде БГНЕС. Прокуратурата извършва претърсвания и изземвания. По-рано днес стана ясно, че спецпрокуратурата извършва следствени действия срещу организирана престъпна група занимаваща се с незаконно производство на цигари и пране на пари. Рано тази сутрин Специализираната прокуратура започна извършването на претър

Благоевград скърби! Почина откривателят на Димитър Бербатов, треньорът от школата на Пирин, Славчо Моралиев

http://www.struma.com/obshtestvo/blagoevgrad-skurbi-pochina-otkrivatelyat-na-dimitur-berbatov-treniorut-ot-shkolata_139229/

Вчера, на 78-годишна възраст почина дългогодишният състезател и треньор на ФК Пирин Благоевград Славчо Моралиев, първия треньор на звездата на българския футбол Димитър Бербатов. Десетки са професионалните състезатели преминали през обучението на един от най-добрите треньори, работили в ДЮШ на ФК Пирин и мъжкия отбор.

Ръководството, футболистите и треньорите в ОФК Пирин Благоевград изказват искрени съболезнование на семейството на големия спортист.

Погребението ще се състои...

Продължава

26 остават в ареста, заподозрени в разследване на гюленистка структура в турската армия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7055312

26 остават в ареста, заподозрени в разследване на гюленистка структура в турската армияИстанбулски съд остави в предварителен арест 26 души, задържани по подозрения за връзки с Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), съобщава турският сайт Хаберлер. Двайсет и трима от изпратените в ареста са военни, а останалите трима - "тайни имами", както са наричани ръководни членове на мрежата,

Ще успее ли най-сетне Apple в Китай?

https://www.investor.bg/harduer/459/a/shte-uspee-li-nai-setne-apple-v-kitai-268216/

Устройствата с по две сим карти, предназначени за Китай, Макао и Хонконг са добра предпоставка за това

2 750 първолаци прекрачват за първи път училищния праг в Пиринско

http://regiona.bg/2-750-%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%be%d0%bb%d0%b0%d1%86%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%87%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b8-%d0%bf%d1%8a%d1%82-%d1%83%d1%87/

2750 първолаци ще влязат за първи път в училищните стаи в Благоевградска област. От РУО увериха, че в понеделник нормално ще стартира учебната година . Само в две училища в Петрич продължават ремонтните дейности, но това няма да попречи на учебния процес.

В училището в село Добърско, Разложко няма да имат нито един първолак, за съжаление школото го очаква нерадостна съдба и вероятно догодина ще бъде закрито.

Служители на отдел „Охранителна полиция“ са направили срещи с директорите на училища и детски градини в областта за съгласуване на съвместните действия по обезпечаването на обществения ред и сигурността в районите на учебните и детски заведения.

В 4 ОУ „Димчо Дебелянов“ в Благоевград се организира кампания „Подари надежда, вместо цвете“. В учебното заведение ще бъде поставена кутия за дарения, вместо букети за първия учебен ден.

 

Материалът 2 750 първолаци прекрачват за първи път училищния праг в Пиринско е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Пипнаха дрогиран шофьор зад волана в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/novini/article/7055308

Пипнаха дрогиран шофьор зад волана
в Горна ОряховицаСлужители на РУ Г.Оряховица установиха водач, управлявал след употреба на наркотични вещества, информират от полицията. Проверката е извършена на 14 септември през нощта, като 30-годишния Ж.В. от гр. София, известен на органите на МВР, е управлявал лек автомобил "Мерцедес" под въздействието на амфетамин и метаамфетамин.

Две девойки спретнаха опасна каскада на Чифте баня

https://pik.bg/две-девойки-спретнаха-опасна-каскада-на-чифте-баня-news780814.html

Две девойки спретнаха опасна каскада на Чифте баня

Две момичета са се забили с Мицубиши в подлеза на Чифте баня към 4 ч. тази нощ, съобщават от полицията.

Други двама, гледайки инцидента, също са катастрофирали. Единият се е ударил в стълб, а другият - в ограда. И двамата са били с наличие на алкохол в кръвта, съобщава "Марица".

"Фолксваген" спира да произвежда "Бръмбъра" през 2019 г. (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7055316

"Фолксваген" спира да произвежда "Бръмбъра" през 2019 г. (Снимки)"Фолксваген" обяви, че спира да произвежда един от най-великите модели в историята - "Бръмбъра" през 2019 година. През юли ще затвори завода в Мексико, който до 1996 година произвеждаше стария модел, любим на милиони по света. Преди това ще има още два модела, които ще са свързани с историята. "Бръмбъра" е разработен от Фердинанд Порше по личната

Продажбите на дребно в Китай са се увеличили с 9% през август

https://www.24chasa.bg/novini/article/7055276

Продажбите на дребно в Китай са се увеличили с 9% през август
Продажбите на дребно на потребителски стоки в Китай са се увеличили с 9% на годишна база през август, сочат данни на Националното статистическо бюро от петък, предава bulgarian.cri.cn. Растежът леко се е увеличил от 8,8-те процента през юли. През август продажбите на дребно са достигнали 3,15 трилиона юана (около 460 милиарда щатски долара),

"Борисов 3": а сега накъде?

http://clubz.bg/73153-borisov_3_a_sega_nakyde

Ако с няколко думи трябва да опишем очакванията за първото правителство на министър председателя Бойко Борисов, те ще бъдат:

алтернатива на статуквото и надежда за промяна.

Така българските граждани масово възприемаха случващото се и схващането, че “всички политици са един дол дренки“ някакси отстъпи на заден план, поне за малко.

Второто коалиционно управление на Борисов се изниза под “стабилността”. Това бяха безбройните обещания, че в следващите 2-3 месеца правителството няма да залитне в обратна посока на решеното. Месеците се превърнаха в години и партията придоби самочувствието, че само тя може да управлява без кой знае какви сътресения в държавата. Донякъде това самочувствие бе оправдано.

Лека полека обаче стабилността в държавата се превърна в стабилност на партията, а двете неща са коренно различни. Едното предполага доволни граждани и развитие, а другото пълни джобове на партийците в ущърб на избирателите. Това удобно положение допринесе още повече за липсата на реформи или поне подобрения в ключови сектори. Всеобщото схващане се свеждаше до „Ние правим всичко, за да не става още по-зле. Сетете се за БСП“.

Какво идва след “алтернативата“ и “стабилността“?

За жалост управляващите все още не са си измислили думичка, която да описва този мандат. „Борисов 3“ се възползва от това, че България поне за 6 месеца получи положителни отзиви за председателството на Съвета на ЕС. Стана логично да си мислим, че този мандат ще остане под знака на външния облик на държавата и подобряването на отношенията с редица държави. Да, ама не. Това бяха само онези 6 месеца, през които си имахме цяло министерство на председателството на Съвета на ЕС и столицата редовно биваше затваряна заради важните срещи в НДК.

Този кратък период от време не е достатъчен, за да придаде цялостен облик на управлението и да го окачестви като подобряващо отношенията с ЕС и съседните държави. За да бъде така окачествено, работата по отношенията със съседните държави нямаше да приключи чрез предаване на щафетата на австрийците, които след България поеха председателството на Съвета на ЕС. Темата за интеграцията на Западните Балкани отдавна вече не е част от българския политически дневен ред. Време беше да се върнем в пределите на България, че я позабравихме малко. “То не може всичко наведнъж„ са казали хората.

Приключи външнополитическият курс.

Но можем ли да се върнем към заветната “стабилност“?

Няколко са нещата, които ни подсказват, че ГЕРБ и коалиционните им партньори не могат да си позволят да говорят за стабилност. Освен боричканията между Волен Сидеров и Валери Симеонов, които накараха Каракачанов да се захлупи със синя каска, сякаш самата ГЕРБ търпи вътрешни промени, ако съдим по разногласията между Цветан Цветанов и министър-председателя Бойко Борисов. И ако доскоро можехме да си мислим, че ГЕРБ отправя послания към русофилите чрез Бойко Борисов и към проевропейски настроените чрез Цветан Цветанов, за да се хареса на всички, то днес забелязваме много повече разминавания. Проточилата се смяна на министри е такъв пример. След трагедията в Своге и оставките на тримата министри, най-притеснителни за управляващите си остават наближаващите избори за Европейскии парламент и след това за местна власт. Ако ГЕРБ не ги спечели с убедително мнозинство, картинката съвсем няма да е розова. Прокламираната стабилност не може да бъде вече етикет на управляващите. Поглеждането навътре в държавата шепне единствено думата “реформи“.

Апел към управляващите: Мислете бързо!

----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".

Общински съветник подкрепи и застана зад кампанията „Освободете тротоара!“

http://www.cross.bg/vsichki-sofiya-suvetnik-1583828.html

/КРОСС/ Общинският съветник и съпредседател на „Политическа група 5“ в Столичния общински съвет инж. Симеон Славчев подкрепи и застана зад кампанията „Освободете тротоара!“, която Сдружение „Безопасни детски площадки“ стартира преди началото на учебната година в София. Кампанията цели да освободи тротоарите от колите и да осигури безпрепятствен достъп и преминаване на децата, на майките с колички и на всички пешеходци. „Заставам зад кампанията „Освободете тротоара!“ не само защото достъпната градска среда е моя лична кауза, но и защото е крайно време в София да се сложи ред“, каза инж. Симеон Славчев.                           Общинският съветник лично се ангажира да съдейства на Сдружение „Безопасни детски площадки“, като всички техни предложения и искания ще бъдат внесени в най-кратки срокове за обсъждане и решение в Столичния общински съвет

Ало измамници взеха 24 000 лева в Хасковско

https://www.24chasa.bg/novini/article/7055315

Ало измамници взеха 24 000 лева в ХасковскоОбщо 24 000 лева са били отнети при две телефонни измами, извършени в Хасково и Димитровград през вчерашния ден, съобщи ОД на МВР - Хасково. При първия случая 69-годишна жена от Кърджали е била принудена да вземе такси и да пристигне на автобусна спирка на бул. "България" в Хасково, където предала 7000 лева в изпълнение на дадените й инструкции.

Карни: Без сделка за Brexit цените на жилищата ще се понижат с 35%

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/karni-bez-sdelka-za-brexit-cenite-na-jilishtata-shte-se-ponijat-s-35-268222/

Лихвените проценти ще нараснат, вместо да намалеят, предупреждава още гуверньорът на Английската централна банка

Клаус Йоханис: Промените в наказателните кодекси ще компрометират усилията в съдебната система

https://www.24chasa.bg/novini/article/7055311

Клаус Йоханис: Промените в наказателните кодекси ще компрометират усилията в съдебната системаРумънският президент Клаус Йоханис се срещна в четвъртък с членове на Венецианската комисия, които са на посещение в Румъния, за да подготвят становище по приетите неотдавна промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс на страната, съобщава в. "Котидианул, цитиран от БТА. Консултативният орган по конституционно право към Съвета на

Българските огнеборци честват на 14 септември професионалния си празник

http://www.moreto.net/novini.php?n=381786

14 септември е и професионалният празник на българските огнеборци. Отбелязва се годишнината от първия пожарникарски събор през 1905 г., когато на практика се поставя началото на организираното пожарно дело у нас. В столицата честването ще започне с церемония по полагането на венци пред паметника на Незнайния войн.

Протестите дават резултат, кръстовището на смъртта край Варна ще става кръгово

https://petel.bg/Protestite-davat-rezultat--krastovishheto-na-smartta-kray-Varna-shhe-stava-kragovo__282542

Снимка Булфото Предприети са действия от страна на Областно пътно управление във Варна за изграждане на кръгово кръстовище на пътя меж...

Голяма трагедия край спирка "Верила"

https://petel.bg/Golyama-tragediya-kray-spirka-Verila__282541

Снимка Булфото 27-годишен мъж е починал след като е бил блъснат от влак малко преди спирка „Верила“. Това съобщиха от ОДМВР-София, цитира...

Шофьорът без книжка се разкая за прегазения велосипедист във Варна, избягал заради уплаха

//dariknews.bg/regioni/varna/shofioryt-bez-knizhka-se-razkaia-za-pregazeniia-velosipedist-vyv-varna-izbiagal-zaradi-uplaha-2120019

Неправоспособният шофьор Петър Здравков, който уби велосипедист в близост до пешеходна пътека във Варна и след това избяга, изрази дълбоко съжаление за случилото си по време на разглеждането на мярката му неотклонение. Въпреки разкаянието му Варненският окръжен съд определи 25-годи

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване