Експерти: Има много неясноти в промените на здравноосигурителния модел

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/eksperti-ima-mnogo-neiasnoti-v-promenite-na-zdravnoosiguritelniia-model-268229/

Втора здравна вноска би имала смисъл, ако НЗОК поеме един пакет услуги, а фондовете – друг, смята Димитър Петров

Книга, слухове и рифове на Малкълм около AC/DC

http://clubz.bg/73152-kniga_sluhove_i_rifove_na_malkylm_okolo_acdc

Удивително е, но около живите рок фосили AC/DC ври и кипи.

Първата голяма инжекция for those about the rock дойде с контролирано изпуснатото информация, че новият албум ще съдържа рифове, записани приживе от Малкълм Йънг. Той ни напусна през ноември, 2017 г., но в последните години не бе с бандата поради тежка деменция, а другите от вечните "момчета" признаха, че накрая е учел преди всеки концерт репертоара като чисто нов.

Та, докато брат му Ангъс Йънг и Аксел Роуз разтърсват касичката за пари, самото появяване на замъглени кадри от студио във Ванкувър с... нещо като Брайън Джонсън и нещо като Фил Ръд (абе, той не е ли в затвора?!?) беше с ефекта на взрив от TNT

Народът изпадна в истeрия.

После дойде ред да се види в кадър дългогодишният звукоинженер и продуцент на AC/DC Майк Фрейзър - и той в компанията на своите приятели от групата в Warehouse Studio. Това стана ясно от поредна снимка, появила се в интернет.

Фрейзър смесваше и отговаряше за звученето на няколко албума на AC/DC, включително последните три записа - Stiff Upper Lip, Black Ice и Rock Or Bust. И трите албума бяха записани в Warehouse Studio.

Преди това "неволно" на кадър се появи и Ангъс с племенника си Стиви.

Явно AC/DC са в пълен комплект, а присъствието на четирима души от бандата в студиото Warehouse Studios, където записаха последните си три албума, може да се тълкува доста еднозначно, писаха медиите.

Сякаш отвсякъде мирише на тлъсти зелени долар..., пардон - на творчески новини.

За капак нова книга за AC/DC, която обхваща годините на легендарния вокалист Бон Скот в бандата, ще се появи на четиринайсети ноември, анонсираха световните медии само преди дни. Книгата се нарича „AC/DC 1973-1980: The Bon Scott Years“ и е написана от Джеф Аптър и дори вече се продава "на зелено" за по 25 щатски долара.

„За феновете и критиците, годините от 1973-а до 1980-а – ерата на Бон Скот – са най-значимите от цялата петдесетгодишна кариера на AC/DC“, пише в представянето на проекта, цитиран от Zrock.

„В този плодовит - и често изключителен период – те записаха шест албума, създадоха база от отдадени фенове от Австралия до Великобритания и от Европа до Северна Америка, неуморно обикаляха по света и създадоха немалко количество хаос и полемика.“

Книгата е пълна с редки снимки и страхотни случки, документирайки всички ключови събития от това бурно време.

Същевременно няколко членове на някогашния състав на AC/DC също стартираха световно турне.

И това, ако не е истинска мания, зраве му кажете!

Спецпрокуратурата претърсва офисите на две столични заведения

https://www.mediapool.bg/spetsprokuraturata-pretarsva-ofisite-na-dve-stolichni-zavedeniya-news283859.html

Специализираната прокуратура претърсва фирмени офиси в София с цел задържане на ръководните нива на организирана престъпна група за производство на цигари и пране на пари. Става дума за дружествата, стопанисващи заведенията “Везувий“ и “Сръбски ресторант Бест“, съобщиха от спецпрокуратурата. Извършват се също обиски на лица и разпити на свидетели.   Собственик на сръбския ресторант “Бест”, бивш „Кошарите”, е Евлоги Станоев – Бирмата. В момента ресторантът е затворен, а пред него има жандармерия, съобщи бТВ. Акцията е продължение на операцията на пловдивската полиция в края на август, при която бяха разкрити 4 фабрики за производство за нелегални цигари в страната - в Тутракан, Горна Оряховица и две в Дупница.   Тогава бяха установени и иззети 42 тона тютюн на стойност близо 7 млн. лева, както и 190 000 кутии цигари от различни марки на стойност 1,5 млн. лева. В края на август прокуратурата привлече като обвиняеми 23-ма души. В момента двама от задържаните са с мярка за неотклонение “задържане под стража“, а четирима са под “домашен арест“. В хода на разследването са събрани доказателства за това, че откритите 4 фабрики се ръководят от лица, които не са били сред задържаните първоначално от прокуратурата в Пловдив и че производството на цигари без бандерол се осъществява от организирана престъпна група. Всяка една от фабриките за незаконни цигари е произвеждала средно около 100 000 кутии на ден. Иззети бяха всички машини и съоръжения от четирите фабрики за производство на крайния продукт – цигарите, обслужващата ги техника – мотокари, агрегати, климатични системи, охладители и др. Иззети бяха още 11 тежкотоварни автомобила, превозвали суровината за производство на цигарите и готовата продукция, която е била открита в тях, както и над 10 леки автомобила, свързани с производството и държането на акцизните стоки без бандерол и други веществени доказателства.  

Прокурорската акция в столични заведения търси данни за пране на пари от цигари

https://www.mediapool.bg/prokurorskata-aktsiya-v-stolichni-zavedeniya-tarsi-danni-za-prane-na-pari-ot-tsigari-news283859.html

Акцията на спецпрокуратурата в офисите на фирми, управляващи столичните заведения "Везувий" и "Сръбски ресторант Бест", е с цел събиране на доказателства за пране на пари от производство на цигари без бандерол. Това обяви в петък зам.-главният прокурор Иван Гешев, уточнявайки, че действията на колегите му са свързани с обвиненията срещу 23-ма души покрай откритите 4 фабрики за незаконни цигари в Пловдив в края на август. "Към момента няма задържани лица, защото в адресите, където са налице собствениците и хората, които ползват имота, съгласно Наказателно-процесуалния кодекс, те присъстват до приключване на действията по разследването, до приключване на претърсването. Те в момента текат и тези хора, които са установени на място, присъстват на съответното действие по разследването. Няма да цитираме имена. След приключването наблюдаващите прокурори ще извършат анализ кои от тях са събрани доказателства и кои не са събрани доказателства и към края на деня евентуално или ще бъдат привлечени към наказателна отговорност някои лица и ще бъдат задържани за 72 часа. До момента няма данни за лицата, които ни интересуват, да са напуснали страната", обясни Гешев. Той не изключи възможността заведенията да са част от легалния бизнес на проверяваните, отбелязвайки, че "теоретично е нормално, когато човек генерира определен финансов ресурс от незаконна дейност, той да бъде "изпран" и вложен в нещо". Разследващите разполагали с данни за около 20 адреса, като входа на проверката се е появила информация и за такива в Сливница и Пернишко. Попитан има ли връзка спецкацията в София с тази срещу Миньо Стайков в Карнобат той поясни: "Официална връзка няма. Това е на ниво доказателства, на ниво оперативни данни няма да коментирам. На ниво доказателства връзка няма". "Колегите от МВР-Пловдив са придобили информация за лица, свързани с пране на пари. Тръгнали са по тази линия и са стигнали до фабрики в цялата страна. Сигнализирали са Окръжна прокуратура-Пловдив. Към онзи момент не са били налице доказателства за организирана престъпна група", обясни Гешев. На 24 август Окръжната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняеми 23-има души, задържани за цигари без бандерол. Конфискувани са били 42 тона тютюн на стойност 7 милиона лева и 190 хиляди кутии цигари на стойност 1 милион и 500 хиляди лева. В хода на разследването става ясно, че задържаните лица не са ръководители на откритите четири фабрики за незаконно производство на цигари, затова доказателства за предполагаемите лидери продължават да се събират и в хода на акцията в петък. Справка в Търговския регистър показва, че проверяваните в София заведения са свързани с Евлоги Станоев, известен като "Бирмата", и с Лидия Станоева. Със Станоев се свързва и "Сръбски ресторант Бест", популярен преди години като "Кошарите".

Борисов да се обяви против санкциите за Унгария, поискаха от "Воля" и "Атака"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7055306

Борисов да се обяви против санкциите за Унгария, поискаха от "Воля" и "Атака""С колеги от партия "Воля" подписахме едно проекторешение, с което българското Народно събрание да възложи на министър-председателя да заеме позиция против санкциите срещу Унгария". Това обяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров в декларация от парламентарната трибуна. "Виктор Орбан направи неща, които даваха пример на останалите държави - как в

Мая Манолова скочи срещу повишаването на здравните вноски

https://pik.bg/мая-манолова-скочи-срещу-повишаването-на-здравните-вноски-news780789.html

Мая Манолова скочи срещу повишаването на здравните вноски

С повишаването на здравните вноски не се прави реформа. Никой от нас не е виждал документа на здравния министър, с който ще се прави конкретната реформа в здравеопазването. Всъщност изглежда, че нищо не е ясно. Това сподели в сутрешния блок на Нова телевизия националният омбудсман Мая Манолова.

,,Не виждам никакова заявка за промени относно цените на лекарствата, отношенията между лекарите и пациентите, за нивата на компетентност на медицинските лица. А тази идея да се събират отново пари от гражданите ми се струва като Гражданската отговорност при колите. Не е ясно какво ще получи гражданинът срещу тази застраховка. В крайна сметка идеята е нещата в здравеопазването да станат по-добри, срещу тая застраховка какво се променя реално в системата? На практика цялата тази неяснота прави лоша услуга на здравния министър. Тези слухове създават негативна среда. Нещата явно не са съгласувани на всички нива'', коментира Манолова.

,,Разтревожена съм, защото имам жалби от болници с натрупави задължения. Здравния министър трябва да предприеме спешни мерки, особено за болницата във Враца. Има лошо управление на болничните заведения като цяло. Наложително е да има промяна в контрола'', посочи още омбудсманът.

,,Гражданите плащат течовете в системата и нежеланието на институциите да се заемат с проблема'', каза Манолова относно раздутите сметки за вода.

,,Не за първи път се сблъсквам с този проблем. Във всеки годишен доклад отправям препоръки към министерство на енергетиката да се променят нещата'', допълни тя и заяви, че има информация, че “Софийска вода” ще направи проверка как са формирани тези сметки.

,,Искам да благодаря на Европейския парламент, който даде важен знак за голяма европейска солидарност относно двойния стандарт при храните. Издадоха препоръки към Европейската комисия, с които да се промени тази обидна практика да се предлагат храни с по-лошо качество на гражданите от Източна Европа. Оптимисът съм, че проблемът ще бъде решен. Той е ясен, разпознат е и единодушно евродепутатите искат да го решат. От две години се занимаваме с този проблем. Очакването на гражданите за реална промяна е наистина огромно в това отношение. Смятам, че в тази връзка трябва да бъде създаден и Единен европейски орган за контрол при храните, защото контролът е един в Румъния и съвсем друг в Словакия например'', заключи националният омбудсман.

Цените на петрола се опитват да се възстановят в петък*

https://www.investor.bg/surovini/365/a/cenite-na-petrola-se-opitvat-da-se-vyzstanoviat-v-petyk-268224/

Международната агенция по енергетика предупреди, че търсенето на петрол в световен мащаб ще достигне 100 млн. барела на ден през следващите три месеца

Разкриха 50-годишен телефонен измамник, представил се за лекар

https://www.24chasa.bg/novini/article/7055266

Разкриха 50-годишен телефонен измамник, представил се за лекарСлужители на полицията в Тополовград са разкрили и задържали автор на телефонна измама, съобщи ОД на МВР - Хасково. Мъжът на 50 години от елховското село Гранитово се е представил за лекар. Той се свързал със 73-годишна жена от тополовградското село Синапово. Излъгал я, че дъщеря й била претърпяла пътен инцидент и се нуждае от спешна операция.

Американските индекси продължават да записват ръстове

http://econ.bg/Новини/Американските-индекси-продължават-да-записват-ръстове_l.a_i.764912_at.1.html

Американските индекси приключиха сесията в четвъртък с повишения, подкрепени от държавните облигации, чиято доходност се понижи, след по-слабата от...

Бежанец уби българка в германския град Хам, разпитват го, мълчи упорито

http://www.struma.com/sinya-lampa/bejanec-ubi-bulgarka-v-germanskiya-grad-ham-razpitvat-go-mulchi_139228/

Труп на 35-годишна българска проститутка е открит в германския град Хам, пише немското издание "Велт". Аутопсията на тялото е показала, че жената е била убита, казват от полицията. Заподозрян убийството е бежанец на 24 години от Сирия. Сириецът е бил арестуван в сряда вечерта на жп гарата в Хам.

"Заподозреният не е направил самопризнания до този момент", каза Феликс Гийзенреген - прокурор на Дортмунд. Все още не е изяснен и предполагаемият мотив за убийството....

Продължава

Арестуваха двама журналисти и адвокат, докато правят журналистическо разследване

http://www.cross.bg/pravyat-razsledvane-dokato-1583827.html

/КРОСС/ Двама журналисти и един адвокат са арестувани, докато правят журналистическо разследване край Радомир. Според неофициална информация единият от тях е Димитър Стоянов от разследващия сайт „Бивол“. Другият е румънският журналист Атила Биро (Attila Biro) от RISE Project Romania.  

Арестуваха двама журналисти и адвокат, докато правят журналистическо разследване (обновена)

http://www.cross.bg/informatziya-project-sofiya-1583827.html

/КРОСС/ Двама журналисти и един адвокат са били арестувани, докато правят журналистическо разследване край Радомир. Според неофициална информация единият от тях е Димитър Стоянов от разследващия сайт „Бивол“. Другият е румънският журналист Атила Биро (Attila Biro) от RISE Project Romania. Според информация от RISE Project пусната в социалната мрежа, румънският журналист и българските му колеги са били освободени ранно сутринта след намесата на румънски консулски екип и посолството на Румъния в София. Румънското посолство в София продължава да наблюдава ситуацията, като е в контакт с българските власти се казва в писмо до RISE Project.                          

Марешки и Сидеров настояват Борисов да защити Орбан

https://offnews.bg//politika/mareshki-i-siderov-nastoiavat-borisov-da-zashtiti-orban-688052.html

Лидерът на Атака Волен Сидеров и този на Воля Веселин Марешки искат парламента да задължи премиера Бойко Борисов да се обяви прорив санкциите на ЕС срещу Унгария.

Депутатите на Марешки и Сидеров внасят в деловодството на Народното събрание проект за решение, с което да задължи Борисов да изрази позиция пред Съвета на ЕС против процедурата, която позволява гласът на Унгария в съюза да бъде отнет. Към проекта са представени и мотиви за предложението, според които унгарският премиер Виктор Орбан "има смелостта да се опълчи срещу криворазбрания либерализъм и да защити страната си".

"Проблемът със сбърканата политика на мигрантите на ЕС доведе до сериозни проблеми в страните членки. Проблеми, които имат проекция години наред. Тази политика заплаши стабилността и сигурността на европейските граждани. Следващите лидери ще имат трудната задача да поправят грешката, но щетите вече са нанесени и то с цената на човешки животи", пише още в мотивите към предложението. 

Проекторешението е подписано от 11 народни представители, които са само от Воля и Атака.

Днес от парламентарната трибуна Сидеров поздрави евродепутатите от ГЕРБ, които не подкрепиха санкциите срещу Унгария.

"Напоследък се занимавахме с оставки. Пропускаме едни много сериозни раздвижвания в европейското пространство, които са тенденция. Не са просто нещо от деня за деня. Сава дума за големия сблъсък между консервативното и либералното виждане. Европа вече не е разделена на алианси", каза той.

Според Сидеров Унгария е пример за държавите от Източна Европа. "Виктор Орбан направи неща, които даваха пример на останалите държави - как в рамките на ЕС и НАТО можеш да имаш гъвкава политика. Той показа, че може да има политика в интерес на гражданите. Нека всички да се замислят дали не идва времето на несистемните партии", добави Сидеров.

Група "СИньо" пред Avtora.com: Уважение, доверие и взаимно възхищение са в основата на успешното партньорство

https://www.avtora.com/grupa-sinio-pred-avtoracom-uvajenie-doverie-i-vzaimno-vazhis/

Няколко дни след излизането на новата им песен Самоел и Иван от група СИньо разказват пред Avtora.com за съвместната си работа и бъдещите си планове.Avtora.com: Здравейте! Наскоро излезе вашата съвместна песен Ден след ден. Как се случи тя и какво послание носи? Самоел: Песента е по идея на Иван. Тъй като отдавна имахме желание да работим заедно, се видяхме към края на 2017 г. и без много да умуваме, решихме да работим именно върху идеята Ден след ден. В началото на 2018 г. започнахме репетиции. Осъвременихме и променихме малко аранжимента и вокалната линия основно на куплетите, добавихме някои детайли

Английската висша лига е похарчила близо 1,5 млрд. долара за играчи това лято

https://www.investor.bg/novini/346/a/angliiskata-vissha-liga-e-poharchila-blizo-15-mlrd-dolara-za-igrachi-tova-liato-268223/

Петте големи първенства в Европа формират 77,5% от глобалните разходи през тазгодишния летен трансферен прозорец

Прокуратурата с още разкрития за разбитите нелегални фабрики за цигари в Дупница и страната

http://www.struma.com/krimi/prokuraturata-s-oshte-razkritiya-za-razbitite-nelegalni-fabriki-za-cigari_139227/

Действията на Специализираната прокуратура са по разследване, прието по компетентност от Окръжна прокуратура – Пловдив, предвид събрани доказателства за престъпления, извършени от организирана престъпна група.

На 24.08.2018 г. Окръжна прокуратура - Пловдив привлече като обвиняеми 23 лица за държане на акцизни стоки без бандерол – цигари. Лицата бяха установени в четири незаконно работещи фабрики на територията на страната – в гр. Дупница, в гр. Горна Оряховица и в...

Продължава

Нов план за новите министри - гласуват ги в сряда

http://clubz.bg/73151-nov_plan_za_novite_ministri_glasuvat_gi_v_srqda

Смяната на министрите на транспорта, на регионалното развитие и на МВР според новия план на властта трябва да се случи в сряда, твърдят от управляващата коалиция, след като гласуването на оставките на Ивайло Московски, Николай Нанков и Валентин Радев вчера се провали. Причината за провала на гласуването формално е, че президентът Румен Радев не е подписал все още указа, с който новият кандидат за вътрешен министър Младен Маринов трябва да бъде освободен като главен секретар на МВР. 

Междувременно обаче - след като стана ясно, че гласуване на промени в Министерския съвет няма да има, кандидатът за наследник на Московски Александър Манолев се отказа от номинацията си. Мотив - публикации за миналото му. 

Така се стига до ситуацията, в която ремонтът на правителството зависи от една страна от подпис на Румен Радев, а от друга - от това премиерът Бойко Борисов да излъчи нов кандидат за министър на транспорта. 

Процедурата

Тъй като в парламента вече има проект на решение за персонални промени в Министерския съвет, вероятно ще се наложи правителството да оттегли този документ и да внесе нов - този път с ново име за бъдещ министър на транспорта. 

Очаква се името за наследник на Московски да бъде обсъдено от коалиционния съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти" в понеделни - 17 септември. Номинацията ще е от ГЕРБ - тъй като този ресор е от квотата на голямата управляваща партия. 

Кога президентът ще подпише указ

По конституция държавният глава няма определен срок, в който да подпише указа за освобождаване на Младен Маринов като главен секретар на МВР. Според източници от "Дондуков" 1 обаче документът би трябвало да е факт до началото на идната седмица. Румен Радев се прибира по-късно днес от международна среща в Латвия. Именно пътуването му бе и мотивът, с който указът не е обсъден и подписан към момента.

При изпълнение на двете условия - коалиционният съвет да номинира нов министър на транспорта и президентът да освободи Младен Маринов от сегашната му длъжност - няма пречка министерските оставки да бъдат гласувани в сряда - както планират от управляващата коалиция. 

Очаквайте подробности

Журналисти са арестувани докато правят разследване в Радомир

https://www.mediapool.bg/zhurnalisti-sa-arestuvani-dokato-pravyat-razsledvane-v-radomir-news283858.html

Журналистът Димитър Стоянов от "Биволъ" и румънският му колега Атила Биро са били арестувани по време на работа от полицията в Радомир. От МВР отказват информация по случая.Това съобщиха от Асоциацията на на европейските журналисти (АЕЖ) и сайта “Биволъ“. "Тази вечер (бел. ред. в четвъртък) нашите колеги Димитър Стоянов и Атила Биро (Attila Biro) от RISE Project Romania бяха задържани от радомирски полицаи по време на журналистически репортаж. Атила днес е говорил на международна конференция в София за измамите и злоупотреби с обществени средства: "Заедно срещу завладяването на държавата" и за #ДжиПиГейт.". Колегите ни са отведени в ОДП Перник, защото се опитаха да заснемат как на дупка в полето край с.Егълница, община Ковачевци, се изгарят документи, свързани с разследването ни за аферата #ДжиПиГейт. От РПУ Радомир, РПУ Перник и ОДП Перник отказват да ни съдействат, за да се свържем с тях”, съобщиха от “Биволъ“. Посолството на Румъния в София е уведомено за случая. От “Биволъ“ заявиха, че “тази репресия ще бъде направена достояние на всички международни организации и институции, които се занимават със свободата на словото и погазването на демокрацията в света“. "Получихме многобройни сигнали от България и Румъния, че журналистът Димитър Стоянов от "Биволъ" и румънският му колега Атила Биро от RISE Project са задържани от полицията в Радомир, докато правят разследване. Опитахме се да получим повече информация по случая, но дежурният в Областна дирекция на полицията в Перник ни затваря телефона. Обърнахме се към централата на Министерството на вътрешните работи в София, откъдето се опитаха да съдействат, но ни казаха, че дежурният в ОДП Перник е затворил телефона и на тях с аргумента, че "не е говорител, за да дава изявления", обявиха от АЕЖ на страницата си във Фейсбук. "Надяваме се, че отговорните институции ще предоставят необходимата информация относно мотивите за задържането. Напомняме, че по презумпция журналистите служат на обществения интерес и всякакви ограничения спрямо тях трябва да бъдат много сериозно мотивирани, а в противен случай става дума за ограничаване на свободата на словото", казват от АЕЖ. Очаквайте подробности. 

Журналисти са били задържани докато правят разследване в Радомир

https://www.mediapool.bg/zhurnalisti-sa-bili-zadarzhani-dokato-pravyat-razsledvane-v-radomir-news283858.html

Журналистът Димитър Стоянов от "Биволъ" и румънският му колега Атила Биро са били задържани по време на работа от полицията в Радомир и по-късно освободени. От МВР засега не дават повече информация по случая. За задържането съобщиха от Асоциацията на на европейските журналисти (АЕЖ) и сайта “Биволъ“. "Тази вечер (бел. ред. в четвъртък) нашите колеги Димитър Стоянов и Атила Биро (Attila Biro) от RISE Project Romania бяха задържани от радомирски полицаи по време на журналистически репортаж. Атила днес е говорил на международна конференция в София за измамите и злоупотреби с обществени средства: "Заедно срещу завладяването на държавата" и за #ДжиПиГейт.". Колегите ни са отведени в ОДП Перник, защото се опитаха да заснемат как на дупка в полето край с.Егълница, община Ковачевци, се изгарят документи, свързани с разследването ни за аферата #ДжиПиГейт. От РПУ Радомир, РПУ Перник и ОДП Перник отказват да ни съдействат, за да се свържем с тях”, съобщиха от “Биволъ“. Посолството на Румъния в София е уведомено за случая. От “Биволъ“ заявиха, че “тази репресия ще бъде направена достояние на всички международни организации и институции, които се занимават със свободата на словото и погазването на демокрацията в света“. "Получихме многобройни сигнали от България и Румъния, че журналистът Димитър Стоянов от "Биволъ" и румънският му колега Атила Биро от RISE Project са задържани от полицията в Радомир, докато правят разследване. Опитахме се да получим повече информация по случая, но дежурният в Областна дирекция на полицията в Перник ни затваря телефона. Обърнахме се към централата на Министерството на вътрешните работи в София, откъдето се опитаха да съдействат, но ни казаха, че дежурният в ОДП Перник е затворил телефона и на тях с аргумента, че "не е говорител, за да дава изявления", обявиха от АЕЖ на страницата си във Фейсбук. "Надяваме се, че отговорните институции ще предоставят необходимата информация относно мотивите за задържането. Напомняме, че по презумпция журналистите служат на обществения интерес и всякакви ограничения спрямо тях трябва да бъдат много сериозно мотивирани, а в противен случай става дума за ограничаване на свободата на словото", казват от АЕЖ. Очаквайте подробности. 

МВР забърка международен гаф с арест на журналисти, разследващи "Джи Пи Груп"

https://www.mediapool.bg/mvr-zabarka-mezhdunaroden-gaf-s-arest-na-zhurnalisti-razsledvashti-dzhi-pi-grup-news283858.html

МВР забърка през нощта срещу петък международен гаф, арестувайки за няколко часа двама журналисти и адвокат, опитващи да спасят от унищожаване счетоводни документи, които според сайта "Биволъ" се свързани с корупционна афера с големи строителни компании. Репортерите Димитър Стоянов от българското електронно издание, колегата му Атила Биро от румънския им партньор RISE project и адвокат са били задържани от патрул на пернишката полиция в поле в района на Радомир. Абсурдното в ситуацията е, че униформените са изпратени на мястото след подаден сигнал от редакцията на "Биволъ", че журналистите проследяват изнасянето на уличаващи документи от офиса на строителната фирма "Джи Пи Груп", свързана лично от премиера Бойко Борисов с шефа на "Лукойл – България" Валентин Златев. По данни на медията от офиса на компанията на столичния бул. "Черни връх" от сряда е започнало изнасяне на документи и техника. То е предшествано от публикувано два дни по-рано в "Биволъ" разследване #ДжиПиГейт за счетоводна афера, свързана с консултанстки фирми и строителни компании, получили еврофинансиране. Изданието твърди, че разполага с документи за десетки проекти на обща стойност стотици милиони лева, като "сред тях има счетоводни файлове с изрично отбелязани суми за подкупи". От въпросните данни става ясно, че "Джи Пи Груп" пести от дейности и материали, като обаче фактурира всичко според заданието, за да получи първоначално предвиденото финансиране. По информация на "Биволъ" изнасянето на документи от офиса на строителната фирма на бул. "Черни връх" е започнало само ден след публикуването на въпросното разследване. След като получават информация за това, Димитър Стоянов и Атила Биро проследяват няколко коли до поле край с. Егълница, община Ковачевци, където установяват, че транспортираната документация се изгаря в дупка. Тогава е подаден и сигнал до МВР, след който двамата журналисти и придружаващият ги адвокат са задържани. "Беше получен журналистически сигнал за извършване на действия, които ще прикрият корупционни престъпления. Имам предвид унищожаване на материали, които са свързани с обществени поръчки. Създадохме необходимата организация за проверка на тази информация и във вчерашния ден на територията на град Перник, при провеждане на оперативно-издирвателни мероприятия от ГДБОП и Областна дирекция – Перник в района, където се унищожаваха такива материали, бяха задържани три лица, които в последствие се представиха – две от тях, че са журналисти, едно от тях, че е адвокат. Бяха отведени в РПУ за установяване на тяхната самоличност и след като беше установена самоличността, им бяха снети обяснения какво правят в района. Същите бяха освободени", коментира в телеграфен стил шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов в петък, но без да назовава "Джи Пи Груп". Попитан дали униформените не са превишили правата си, задържайки журналистите, въпреки че те са им се легитимирали със служебни карти и са обяснили, че намерението им е било да спасят, а не да доунищожат документите, той отрече. "То не е задържане. Лицата са отведени в районното управление, тъй като на място в една ливада няма как да бъде установена самоличността на едно лице по категоричен начин", посочи шефът на антимафиотите. Всъщност, МВР обичайно твърди в подобни случаи, че арест не е бил осъществен, тъй като липсва и необходимата заповед за такъв. На практика обаче отведените за справка няма как да направят друго освен да изпълнят полицейските разпореждания в продължение на няколко часа стоят в управлението. Освен това са им отнети и мобилните телефони. Липсата на възможност за връзка със Стоянов, Биро и адвоката им провокира и сериозно безпокойство сред колегите на румънския журналист в родината му. Неяснотата около задържането му налага и намесата на българския офис на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ). "Получихме многобройни сигнали от България и Румъния, че журналистът Димитър Стоянов от "Биволъ" и румънският му колега Атила Биро от RISE Project са задържани от полицията в Радомир, докато правят разследване. Опитахме се да получим повече информация по случая, но дежурният в Областна дирекция на полицията в Перник ни затваря телефона. Обърнахме се към централата на Министерството на вътрешните работи в София, откъдето се опитаха да съдействат, но ни казаха, че дежурният в ОДП Перник е затворил телефона и на тях с аргумента, че "не е говорител, за да дава изявления", съобщиха в петък сутринта от журналистическата организация. В крайна сметка тримата (не)задържани са освободени от полицията след намесата на румънското посолство в София. От "Биволъ" опровергават версията на Спиридонов, посочвайки, че колегите им са отведени в РПУ Радомир, "за да им бъдат свалени обяснения по случая и да си получат протоколите за задържане, които са факт, опровергаващ пресцентъра на МВР". "В петък сутринта шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов разговаря с главния редактор на "Биволъ" Атанас Чобанов и поднесе извинения за задържането и създалата се ситуация, която той отдаде на лоша комуникация с местната полиция, обезпечила местопроизшествието. Въпреки това ние считаме, че правата на нашите колеги бяха сериозно нарушени. Нищо в цялата история не обяснява кое наложи задържането на журналистите за почти 5 часа. Нищо не обяснява защо не им беше позволено да проведа телефонни разговори, когато бяха идентифицирани. Нищо не обяснява и защо МВР не се хвърли активно да спасява горящите документи, а беше заето да задържа разследващи репортери", допълват от електронното издание. Омбудсманът Мая Манолова също изрази възмущение от действията на МВР, определяйки арестите на журналистите като нарушение на човешките им права. Тя настоява за "пълна информация и публичност по случая, адекватни действия и търсене на дисциплинарна отговорност, ако бъдат установени превишаване на правомощията от страна на служителите на МВР". В позицията на омбудсмана се казва още, че "липсата на информация остава впечатление в обществото, че е направен опит за възпрепятстване на журналистическо разследване". Манолова е провела и разговор и с румънския посланик у нас Йон Гъля, който я е информирал за предприетите от мисията действия по случая.

МВР забърка международен гаф с арести на журналисти, разследващи "Джи Пи Груп"

https://www.mediapool.bg/mvr-zabarka-mezhdunaroden-gaf-s-aresti-na-zhurnalisti-razsledvashti-dzhi-pi-grup-news283858.html

МВР забърка през нощта срещу петък международен гаф, арестувайки за няколко часа двама журналисти и адвокат, опитващи да спасят от унищожаване счетоводни документи, които според сайта "Биволъ" се свързани с корупционна афера с големи строителни компании. Репортерите Димитър Стоянов от българското електронно издание, колегата му Атила Биро от румънския им партньор RISE project и адвокат са били задържани от патрул на пернишката полиция в поле в района на Радомир. Абсурдното в ситуацията е, че униформените са изпратени на мястото след подаден сигнал от редакцията на "Биволъ", че журналистите проследяват изнасянето на уличаващи документи от офиса на строителната фирма "Джи Пи Груп", свързана лично от премиера Бойко Борисов с шефа на "Лукойл – България" Валентин Златев. По данни на медията от офиса на компанията на столичния бул. "Черни връх" от сряда е започнало изнасяне на документи и техника. То е предшествано от публикувано два дни по-рано в "Биволъ" разследване #ДжиПиГейт за счетоводна афера, свързана с консултанстки фирми и строителни компании, получили еврофинансиране. Изданието твърди, че разполага с документи за десетки проекти на обща стойност стотици милиони лева, като "сред тях има счетоводни файлове с изрично отбелязани суми за подкупи". От въпросните данни става ясно, че "Джи Пи Груп" пести от дейности и материали, като обаче фактурира всичко според заданието, за да получи първоначално предвиденото финансиране. По информация на "Биволъ" изнасянето на документи от офиса на строителната фирма на бул. "Черни връх" е започнало само ден след публикуването на въпросното разследване. След като получават информация за това, Димитър Стоянов и Атила Биро проследяват няколко коли до поле край с. Егълница, община Ковачевци, където установяват, че транспортираната документация се изгаря в дупка. Тогава е подаден и сигнал до МВР, след който двамата журналисти и придружаващият ги адвокат са задържани. "Това са изключително сериозни доказателства за корупция, които част от тях са унищожени. Защо трябваше да се чака два дни? Защо ние трябваше да вършим това наблюдение и защо вместо като са отишли на място да спасяват документите, полицаите са задържали тях, а след като са дошли колегите им от София са разпалили огъня по невнимание? Това са абсурдни действия на полицията. Очевидно има чадър над "Джи Пи Груп", която е свързана с шефа на "Лукойл" Валентин Златев и явно там никой не смее да влезе и да проведе обиск. Това е афера на най-високо ниво, която ще се развие, защото ние разполагаме и с електронни копия и продължаваме работа. Има изключително много документи. В тези документи има шокиращи неща – подкупи, вижда се накъде и към кого минават парите", коментира в петък главният редкатор на "Биволъ" Атанас Чобанов пред БНР. "Беше получен журналистически сигнал за извършване на действия, които ще прикрият корупционни престъпления. Имам предвид унищожаване на материали, които са свързани с обществени поръчки. Създадохме необходимата организация за проверка на тази информация и във вчерашния ден на територията на град Перник, при провеждане на оперативно-издирвателни мероприятия от ГДБОП и Областна дирекция – Перник в района, където се унищожаваха такива материали, бяха задържани три лица, които в последствие се представиха – две от тях, че са журналисти, едно от тях, че е адвокат. Бяха отведени в РПУ за установяване на тяхната самоличност и след като беше установена самоличността, им бяха снети обяснения какво правят в района. Същите бяха освободени", гласеше пък версията на шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов, който отказа да назове . Попитан дали униформените не са превишили правата си, задържайки журналистите, въпреки че те са им се легитимирали със служебни карти и са обяснили, че намерението им е било да спасят, а не да доунищожат документите, той отрече. "То не е задържане. Лицата са отведени в районното управление, тъй като на място в една ливада няма как да бъде установена самоличността на едно лице по категоричен начин", посочи шефът на антимафиотите. Всъщност, твърдението на Спиридонов изобщо не отговаря на истината, тъй като на Димитър Стоянов дори е била връчена заповед за задържане, която предстои да бъде обжалвана в съда. Самият той коментира по-късно в петък пред БНР, че "с полицията се получи една поредица от неразбирателства, тип развален телефон, така или иначе ние бяхме задържани по сигнала, който ние самите подадохме". "В момента, в който успяхме да локализираме мястото, където намерихме изгорени документи, свързани с европейски фондове, се появи полицейски патрул, накараха ни да легнем на земята, да си сложим ръцете на гърба, сложиха ни белезници. Обяснихме, че ние сме журналисти и не сме извършители на нищо нередно, но около час прекарахме с белезници, после около още 3 часа бяхме задържани, но все пак не свалиха белезниците, въпреки че имаше яснота кои сме, какви сме и какво правим там. Всеки от нас имаше журналистическа карта, колегата също, имахме лични карти, валидни документи, но въпреки това не получихме право на телефонно обаждане и екипите, с които работим бяха много разтревожени. Когато се разследва корупция на високо ниво, това не е безопасно", разказа журналистът, добавяйки, че полицаите са отнели телефоните им. Липсата на възможност за връзка със Стоянов, Биро и адвоката им провокира и сериозно безпокойство сред колегите на румънския журналист в родината му. Неяснотата около задържането му налага и намесата на българския офис на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ). "Получихме многобройни сигнали от България и Румъния, че журналистът Димитър Стоянов от "Биволъ" и румънският му колега Атила Биро от RISE Project са задържани от полицията в Радомир, докато правят разследване. Опитахме се да получим повече информация по случая, но дежурният в Областна дирекция на полицията в Перник ни затваря телефона. Обърнахме се към централата на Министерството на вътрешните работи в София, откъдето се опитаха да съдействат, но ни казаха, че дежурният в ОДП Перник е затворил телефона и на тях с аргумента, че "не е говорител, за да дава изявления", съобщиха в петък сутринта от журналистическата организация. В крайна сметка тримата (не)задържани са освободени от полицията след намесата на румънското посолство в София. От "Биволъ" опровергават версията на Спиридонов, посочвайки, че колегите им са отведени в РПУ Радомир, "за да им бъдат свалени обяснения по случая и да си получат протоколите за задържане, които са факт, опровергаващ пресцентъра на МВР". "В петък сутринта шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов разговаря с главния редактор на "Биволъ" Атанас Чобанов и поднесе извинения за задържането и създалата се ситуация, която той отдаде на лоша комуникация с местната полиция, обезпечила местопроизшествието. Въпреки това ние считаме, че правата на нашите колеги бяха сериозно нарушени. Нищо в цялата история не обяснява кое наложи задържането на журналистите за почти 5 часа. Нищо не обяснява защо не им беше позволено да проведа телефонни разговори, когато бяха идентифицирани. Нищо не обяснява и защо МВР не се хвърли активно да спасява горящите документи, а беше заето да задържа разследващи репортери", допълват от електронното издание. Омбудсманът Мая Манолова също изрази възмущение от действията на МВР, определяйки арестите на журналистите като нарушение на човешките им права. Тя настоява за "пълна информация и публичност по случая, адекватни действия и търсене на дисциплинарна отговорност, ако бъдат установени превишаване на правомощията от страна на служителите на МВР". В позицията на омбудсмана се казва още, че "липсата на информация остава впечатление в обществото, че е направен опит за възпрепятстване на журналистическо разследване". Манолова е провела и разговор и с румънския посланик у нас Йон Гъля, който я е информирал за предприетите от мисията действия по случая.

Китай обяви, че образова уйгурите и се бори с екстремизма за разлика от Европа

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/09/14/3310946_kitai_obiavi_che_obrazova_uigurite_i_se_bori_s/?ref=rss


Китай не потиска мюсюлманите в Синцзян-уйгурския автономен район, но изпраща някои хора на образователни курсове, за да избегне разпространяването на екстремизма, за разлика от Европа, която се е провалила в решаването на проблема, каза пред репортери китайски представител, цитиран от "Ройтерс".<br /><br />Съобщения за масови задържания на етнически уйгури и представители на други мюсюлмански етноси в китайската западна провинция предизвикаха нарастващо международно...

Видео: Поляк пръв направи един от най-сложните трикове с маунтинбайк

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/09/14/3310952_video_poliak_pruv_napravi_edin_ot_nai-slojnite_trikove/?ref=rss


<br />Полякът Давид Годжиек стана първият човек, направил един от най-сложните трикове с маунтинбайк, съобщава Би Би Си. Той изпълни четворен тейл уип (tail whip).<br /><br />В Германия Годжиек направи няколко неуспешни опита, които завършиха с падания. След много усилия обаче състезателят постигна целта си и заслужи поздравленията на присъстващите.<br />

Спецпрокуратурата разби бандата на Бирмата

http://www.varna24.bg/news/815458.html

На 24.08.2018 г. Окръжна прокуратура - Пловдив  привлече като обвиняеми 23 лица за държане на ...

С флашмоб постават началото на нова "Грамада" пред сградата на община Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=381783

Флашмоб, наречен „Грамада”, ще се проведе днс от 18 до 21 часа пред сградата на Община Варна, научи Moreto.net. Инициативата е провокирана от катастрофата, при която бе убит велосипедистът Мартин Чикалов, а организира на събитието са от фейсбук-групата „За Морската”.

Ураганът „Флорънс” достигна бреговете на САЩ

https://frognews.bg/svqt/uraganat-florans-dostigna-bregovete-sasht.html

Ураганът „Флорънс” вече достигна бреговете на Съединените щати. Ветрове със скорост 120 километра в час и проливен дъжд удариха първо Северна Каролина. Очакват се невероятно силни валежи, на места над 500 литра на квадратен метър.

18-годишна с месец стаж зад волана приземи колата си в подлез в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/7055255

18-годишна с месец стаж зад волана приземи колата си в подлез в Пловдив18-годишна пловдивчанка по чудо е без травми, след като рано сутринта днес се е приземила с колата си в подлеза на баня "Старинна". Инцидентът е станал около 3, 15 ч. При ляв завой на кръстовището между бул. "Цар Борис III Обединител" и бул. "6 септември" девойката полетяла в подлеза с мицубишито си.

Бетонираха дърветата по ул. Граф Игнатиев

http://www.cross.bg/sofiya-durveta-spasi-1583826.html

/КРОСС/ Гражданската организация Спаси София разпространи снимки, показващи бетонирането на кореновата система на типичните за улица Граф Игнатиев дървета. Активистите сигнализират, че при бетонирането зелената система не е била защитена и не е осигурено достатъчно място за нормалното живеене на дърветата. Те се позовават и на мнението на експерти-лесовъди, които заявяват, че „когато не е оформено посадно място (няма почва около дървото) се нарушава газовият обмен и достъпът на вода до кореновата система. Следва влошаване на физиологичното състояние и занижаване на декоративните му качества“. От Спаси София информират, че след получаването на сигнала незабавно са сезирали Столичния инспекторат, който е направил проверка на място. „Но какво от това, ако безвъзвратно загубим тези десетилетни дървета по Графа?“ – питат от организацията. Активистите разпространиха и снимки от 1960 и 1984г., доказващи, че типичните за улицата дървета са част от градския пейзаж от повече десетилетия

България и Португалия споделят обща позиция за бъдещето на Европа като съюз

http://www.cross.bg/portygaliya-bulgariya-soyza-1583825.html

/КРОСС/ България и Португалия споделят обща позиция в дебата за бъдещето на ЕС, който трябва да се утвърждава като общност, насърчаваща растежа, заетостта, социалната и икономическа интеграция. На среща в Рига президентите Румен Радев и Марсело Ребело де Соуза разговаряха в рамките на срещата на държавните глави от групата „Арайолуш“. Двамата отбелязаха, че преодоляването на различията в развитието между „старите“ и „новите“ членки на ЕС е важно условие за заздравяване на единството на съюза.  Разширяването на двустранното сътрудничество за справяне с проблемите, произтичащи от миграцията, в сферата на отбраната и сигурността, борбата с тероризма, между службите за сигурност и съдебната система, също бяха сред темите на разговора. По покана на президента Румен Радев президентът Марсело Ребело де Соуза ще бъде на посещение в България през първата половина на 2019 г. Португалия подкрепя присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, посочи на срещата президентът Марсело Ребело де Соуза, като българският държавен глава изрази очакването си страната ни да започне преговори в кратък срок. Румен Радев благодари на своя португалски колега за доброто отношение към българската общност в Португалия. В страната живеят около 13 000 български граждани, които са добре интегрирани в икономическия и културен живот на Португалия.  

Специално училище за ученици с нарушено зрение ви кани на откриването на учебната година

http://www.varna24.bg/news/815457.html

Ръководството и децата от Специално училище за ученици с нарушено зрение “Проф. д-р Иван ...

Ураганът "Флорънс" отслабна до най-ниската степен, преди да стигне крайбрежието на САЩ

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/09/14/3310948_uraganut_floruns_otslabna_do_nai-niskata_stepen_predi/?ref=rss


Ураганът Флорънс, който наближава източното крайбрежие на САЩ, бе понижен от втора на първа степен (много опасни ветрове, които ще нанесат щети).<br /><br />Това съобщи Националният институт на ураганите на САЩ, цитиран от "Франс прес" и "Ройтерс", предаде БТА.<br /><br />С ветрове, достигащи 150 км/час, ураганът обаче остава близо до втора степен по петстепенната скала на Сафир-Симпсън и продължава да е заплаха за жителите на рисковите райони. Вчера...

С обиски в София се търсят ръководителите на престъпна група за производство на цигари

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/09/14/3310955_s_obiski_v_sofiia_se_tursiat_rukovoditelite_na/?ref=rss


Специализираната прокуратура започна извършването на претърсвания и изземвания в офиси на дружества в София, стопанисващи заведенията "Везувий" и "Сръбски ресторант Бест". Целта е намирането на доказателства и задържане на ръководителите на организирана престъпна група, произвеждала цигари без бандерол.<br /><br />Четирите фабрики за производството на необлагани с акциз тютюневи изделия бяха разкрити на 24 август в Дупница, Горна Оряховица и Тутракан. Тогава бяха...

Преглед на икономическите теми в печата, 14 септември

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-14-септември_l.a_i.764910_at.1.html

"Светът се движи като сомнамбул към нова криза" Бившият британски премиер Гордън Браун посочи и причините за мрачната си прогноза Без лидери...

Български и румънски журналист са били арестувани по време на разследване край Радомир

https://zaistinata.com/%d0%b4%d0%b2%d0%b0%d0%bc%d0%b0-%d0%b6%d1%83%d1%80%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8-%d1%81%d0%b0-%d0%b1%d0%b8%d0%bb%d0%b8-%d0%b0%d1%80%d0%b5%d1%81%d1%82%d1%83%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d0%bf/

Разследващият журналист Димитър Стоянов е бил арестуван от полицията в Радомир вчера заедно с румънския си колега Атила Биро. За това съобщи онлайн изданието „Бивол“, за което работи Стоянов. „Нашите колеги Димитър Стоянов и Атила Биро (Attila Biro) от RISE Project Romania бяха задържани от радомирски полицаи по време на журналистически репортаж, съобщи на страницата […]

Партията Макрон се изравни попопулярност с крайната десница на Марин льо Пен

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/09/14/3310947_partiiata_makron_se_izravni_popopuliarnost_s_krainata/?ref=rss


Партията на френския президент Еманюел Макрон "Република, напред!' се изравни по популярност с крайнодесния "Национален сбор" (бившия "Национален фронт") на Марин Льо Пен, предаде EurActiv.<br /><br />Според проучване на консултантската фирма "Одокса" двете партии получават съответно 21.5% и 21% от гласовете.<br /><br />Консервативната партия "Републиканците" на Лоран Вокие е на трето място с 14%, следвана от крайнолявата...

Спецпрокуратурата влезе в столични офиси, търси босовете на тайните тютюневи фабрики

https://www.24chasa.bg/novini/article/7055267

Спецпрокуратурата влезе в столични офиси, търси босовете на тайните тютюневи фабрикиСпециализираната прокуратура извършва следствени действия срещу организирана престъпна група, занимаваща се с незаконно производство на цигари и пране на пари, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата . Действията на Специализираната прокуратура са по разследване, прието по компетентност от Окръжна прокуратура - Пловдив,

Учени разкриха причината за необяснимата смърт на галактики

https://www.24chasa.bg/novini/article/7055268

Учени разкриха причината за необяснимата смърт на галактики

Международен екип от учени установи защо някои галактики умират без видима причина, т.е. звездообразуването в тях напълно се преустановява, съобщи Лента. Астрономите стигнали до извода, че причината за това е, че звездният вятър, появил се вследствие на струпване на звезди, издухва цялото количество газ от галактиката, предава БТА.

Под натиска на протести АПИ отвори ценови оферти за обществена поръчка, обявена преди година

https://zaistinata.com/%d0%b0%d0%bf%d0%b8-%d0%be%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b8-%d1%86%d0%b5%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d0%be%d1%84%d0%b5%d1%80%d1%82%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b5%d0%bd/

Десетки жители на Пловдив, Смолян и община Баните са блокирали тази сутрин за десетина минути пътя в района на Юговското ханче. Протестът беше обявен в социалните мрежи преди няколко дни, а организаторите му настояват чаканият близо 60 години ремонт на 8- километровата отсечка между Белица и Загражден,  която сега е черен път в Родопите, попадащ […]

Футболните трансфери - вече в турски лири

https://www.24chasa.bg/sport/article/7055253

Футболните трансфери - вече в турски лириИдеята на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за разплащания в национална валута като средство да се укрепи турската лира на фона на срива й спрямо долара и еврото ще намери почва и във футбола, пише днес турският в. "Акшам". "Трансферите вече в турски лири", посочва в заглавие вестникът и информира,

Шефът на агенцията по горите подаде оставка заради конфликт на интереси

http://clubz.bg/73150-shefyt_na_agenciqta_po_gorite_podade_ostavka_zaradi_konflikt_na_interesi

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите Григор Гогов подава оставка по негова молба във връзка с получени сигнали за конфликт на интереси.

Това съобщиха от земеделското министерство. Оттам обаче уточняват, че оставката идва "независимо, че сигналите са проверени от Инспектората на Министерството на земеделието, храните и горите и няма открити нарушения.

Въпреки това те са били изпратени и до компетентния орган – Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество).

Оставката на Гогов идва ден след разследване на Нова тв за злоупотреби при изграждането на оградата, която трябваше да ограничи разпространението на чумата по свинете. 

От дърводобивния бранш се появиха обвинения за подставени лица и неизгодни сделки при изграждането на оградата срещу дивите свине в Северна България. Според хора от бранша горските са изградили оградата на завишени цени, а фирма, близка до директора на Агенцията по горите Григор Гогов, доставяла част от материалите за съоръжението, посочва Нова.

На 13 септември председателят на варненската партия "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че Гогов е в конфликт на интереси заради фирмата доставчик на коловете за изграждане на оградата по сухопътната ни граница с Румъния. 

Съпругата на Гогов е в управата на тази фирма. Същевременно е хванат камион с незаконна дървесина, който е пътувал към склад на компанията.

Станислав Владимиров: „Визия за България“ променя целия модел на управление

http://www.cross.bg/bonev-promeni-predstavitel-1583824.html

/КРОСС/  „Визия за България” е основа, по която  предстои голям дебат. Ние сме отворени за визионерски разговор за България с всички български граждани, защото преходът у нас продължава прекалено дълго. Този период стопи нацията до 7 млн. души, направи ни най-бедните и болни в Европа“. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Станислав Владимиров в Симитли, където се срещна с жители на общината, заедно със своите колеги Любомир Бонев и Милко Недялков. Той добави, че това е документ, върху който може да се стъпи за цялостна промяна на модела на управление на държавата. „Най-големият проблем в България в момента е демографията. Всъщност, страната  вече се намира  в демографска смърт. Затова БСП повдига темата не в предизборна кампания, а сега, когато можем да я обсъдим и да поискаме конкретни мерки”, отбеляза народният представител. По думите му част от мерките за справяне с проблема минават през подпомагане на младите семейства с репродуктивни проблеми, отглеждането и грижата на детето от детски ясли, детска градина и училище. „Доходите в България продължават да са изключително ниски. С това ниво на доходите и отворения трудов европейски пазар е много трудно да се задържат хората у нас“, каза още той

Кръвожаден маниак награби жена с пистолет и отхапа ухото на приятелката ѝ

https://petel.bg/Kravozhaden-maniak-nagrabi-zhena-s-pistolet-i-othapa-uhoto-na-priyatelkata---__282540

Мъж отхапа ухото на жена, след като беше прострелян от друга жена, която той нападнал сексуално. За грозния инцидент съобщиха от полиция в ...

Арестуван румънски журналист в България: Държаха ни с белезници на полето, спаси ни Румъния

https://petel.bg/Arestuvan-rumanski-zhurnalist-v-Balgariya--Darzhaha-ni-s-beleznitsi-na-poleto--spasi-ni-Rumaniya__282539

Снимка Булфото Получихме многобройни сигнали от България и Румъния, че журналистът Димитър Стоянов от Биволъ и румънският му колега Ат...

Мъж опита да се вреже с колата си в пешеходци в Ним, крещял „Аллах Акбар”

https://petel.bg/Mazh-opita-da-se-vrezhe-s-kolata-si-v-peshehodtsi-v-Nim--kreshhyal----Allah-Akbar---__282538

Мъж рани леко двама души при опит да се вреже с колата си сред клиенти на бар във френския град Ним, съобщи бТВ. 32-годишният мъж подкара...

Федерер със съвет за пътуващите: Яжте, пийте и не бързайте!

https://petel.bg/Federer-sas-savet-za-patuvashhite--YAzhte--piyte-i-ne-barzayte-__282536

Снимка Уикипедия Тенис звездата Роджър Федерер даде ценни съвети към пътуващите пред CN Traveler, цитиран от Блиц. Швейцарецът се изказа с...

Джамбазки към Заев: България води братския македонски народ напред, не Гърция!

https://www.24chasa.bg/novini/article/7055259

Джамбазки към Заев: България води братския македонски народ напред, не Гърция!

Няма да преувелича ако кажа, че вчерашният ден е ден, който ще остане в историята. За пръв път беше даден шанс на лидер на Република Македония да се обърне с изявление към представителите в Европейския парламент, коментира заместник-председателят на ВМРО и български представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки по повод изказване на

Експлозии и в предградия на Бостън, най-малко един е загинал, 12 са ранени

https://www.24chasa.bg/novini/article/7055258

Експлозии и в предградия на Бостън, най-малко един е загинал, 12 са ранениНай-малко един човек е загинал и 12 са ранени при множество експлозии в резултат на скъсан газопровод в три предградия на Бостън в щата Масачузетс, съобщи Ройтерс, като са позовава на местни медии. Стотици жители са евакуирани. Десетки къщи и други сгради са разрушени или опожарени в градчетата Лоурънс, Андовър и Северен Андовър,

Голяма част от Ямбол остава без ток

https://pik.bg/голяма-част-от-ямбол-остава-без-ток-news780786.html

Голяма част от Ямбол остава без ток

Голяма част от Ямбол остава без електрозахранване днес.

Това съобщиха от електроразпределителното дружество.

Заради ремонт на подстанция „Лъсков“ ще бъде преустановено електрозахранването от 09:00 до 12:00 часа в следните райони на Ямбол: кв. „Хале“, кв. „Диана“, в ЦГЧ, кв. „Гр. Игнатиев“, кв. „Васил Левски“, кв. „Аврен“, кв. „Възраждане“, кв. „Изтоци“ и кв. „Каргон“ и ул. „Търговска“.

SpaceX обяви план да изпрати първия турист до Луната

http://www.moreto.net/novini.php?n=381784

Американската космическа компания SpaceX обяви, че е подписала договор с първия в света пасажер, който ще обиколи Луната, информират ДПА и "Дейли телеграф". Полетът с Big Falcon Rocket (BFR) ще бъде важна стъпка към откриване на възможност за хората, които мечтаят да пътуват в Космоса, написаха от космическата компания в "Туитър".

Екскметът на Благоевград К. Паскалев: Пълен бардак е по отношение на идеите, предлагани от властта

http://www.struma.com/obshtestvo/ekskmetut-na-blagoevgrad-k-paskalev-pulen-bardak-e-po-otnoshenie_139226/

Ако има конфликт Борисов-Цветанов, единият трябва да си отиде

Очевидно е, че има противопоставяне между премиера Бойко Борисов и парламентарната група на ГЕРБ, чийто лидер е Цветан Цветанов. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV бившият регионален министър и бивш кмет на Благоевград Костадин Паскалев. Той се аргументира, като даде за пример изказването на коренно различни становища по една или друга тема и бламирането на няколко оставки.

„Фактически след искане на оставка досега си е отишъл единствено Димитър Главчев....

Продължава

Подвиг за баскетбола, надвихме Франция

http://www.cross.bg/batym-produlzhiha-natzionalite-1583823.html

/КРОСС/ Баскетболистите на България постигнаха една от най-големите победи в историята на нашия баскетбол, след като удариха силния тим на Франция със 74:68 в Ботевград в световна квалификация, пише gol.bg. В състава на гостите блестяха имена като Никола Батум от Шарлът Хорнетс и Нандо де Коло от ЦСКА Москва, но националите съумяха да изиграят фантастичен двубой, да заложат на колектива, на здравата защита и страстта и да постигнат забележителен триумф.Българите стартираха добре с добра игра в защита и нападение. Няколко тройки помогнаха на хората на Любо Минчев да дръпнат с 26:15, но французите отговориха с 8 поредни точки в края на първата четвърт и тя завърши само 26:23.Петлите опитаха да натиснат във втората част и въпреки че поведоха, нашите не се предадоха и продължиха да играят със сърце. Димитър Димитров бе невероятен с 16 точки до почивката, докато Ник Батум бе неудържим за гостите с 15. Все пак след 20 минути България водеше с 45:44.В третата част французите опитаха да натиснат в подкошието, където имаха предимство, но въпреки това българите продължиха да се борят. Водачеството се смени на няколко пъти и последният период започна при 59:58 за България.Мачът вървеше кош за кош до 66:66, след което националите успяха да се откъснат със 72:66, наказвайки пропуски на съперника. Петлите продължиха да пропускат, а и Батум се загуби, като през второто полувреме вкара само 2 точки и завърши със 17

Продължава с обсъждането на второ четене на промени в Закона за пътищата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7055248

Продължава с обсъждането на второ четене на промени в Закона за пътищатаПарламентът продължава с обсъждането на второ четене на промени в Закона за пътищата. Преди това депутатите направиха промени в състава на постоянни делегации на Народното събрание. Във времето за парламентарен контрол на въпроси на депутати ще отговаря вицепремиерът Екатерина Захариева и министрите Боил Банов и Красамир Вълчев.

Вежди Рашидов отива в Одрин за юбилея на българското читалище и българската църква "Св. св. Константин и Елена"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7055251

Вежди Рашидов отива в Одрин за юбилея на българското читалище и българската църква "Св. св. Константин и Елена" Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов ще присъства в събота – 15 септември 2018г., на тържественото отбелязване на 10-та годишнина от създаването на Народно читалище „Просвета“ в Българската православна църква „Св. Георги“ и 10-та годишнина от възстановяването на Българската православна църква „Св. св.

Румен Христов: Кабинетът няма да изкара пълен мандат

http://www.struma.com/bulgariya/rumen-hristov-kabinetut-nyama-da-izkara-pulen-mandat_139225/

Скамейката на ГЕРБ не е чак толкова дълга, каза лидерът на СДС

Лидерът на СДС Румен Христов прогнозира, че правителството няма да изкара пълен мандат, но не се ангажира да посочи кога евентуално би се стигнало до предсрочни избори.

„Виждаме, че им па́ри под краката на управляващите, промените в кабинета са за намаляване на напрежението, което се формира в обществото”, отбеляза лидерът на СДС в предаването „Тази сутрин” по bTV.

„Ако има някой голям гаф, който да предизвика недоволство, предсрочни избори...

Продължава

Арестите и обиските продължават! Спецпрокуратурата влезе в заведения в София

https://frognews.bg/novini/arestite-obiskite-prodaljavat-spetsprokuraturata-vleze-zavedeniia-sofiia.html

Рано тази сутрин Специализираната прокуратура започна претърсвания и изземвания в офиси на дружества в София, стопанисващи заведенията „Везувий“ и „Сръбски ресторант Бест“, обиски на лица и разпити на свидетели на територията на София, с цел задържане на ръководните нива на организираната престъпна група.

Започва новата игра на сп. „Клуб Z”

http://clubz.bg/73149-zapochva_novata_igra_na_sp_%E2%80%9Eklub_z%E2%80%9D

Новият брой на списание „Клуб Z” вече е на пазара. Можете да го намерите и в удобния МАГАЗИН на сайта ни на хартия или PDF. По традиция списанието пристига при вас с нашата поредна игра.

Този път наградите са осигурени от любимото ви списание.

Последните броеве на сп. "Клуб Z".

Правила на играта, за да участвате в жребия за нашите награди:

Харесайте (Like) страницата на www.clubz.bg и/или сп. "Клуб Z" във Facebook.

Споделете (Share) корицата на новия брой на сп. „Клуб Z” на вашата стена във Facebook.

Продължителност:

Старт – 15 септември 2018 г.

Край – 15 октомври 2018 г.

Награди:

► Един абонамент за сп. „Клуб Z“ (бр. 8 и 9 за 2018 г.);

► Три броя на сп. „Клуб Z” (брой 9 за 2018 г.).

Печелившите ще бъдат изтеглени на 15 октомври 2018 г., а имената им ще бъдат публикувани на нашите страници във Facebook и в сайта www.clubz.bg.

Успех!

Баскетболистите на България постигнаха победа над Франция

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/IZyU9qXq5QE/

basketbolБаскетболистите на България постигнаха една от най-големите победи в историята на нашия баскетбол, след като удариха силния тим на Франция със 74:68 в Ботевград в световна квалификация, пише gol.bg.

В състава на гостите блестяха имена като Никола Батум от Шарлът Хорнетс и Нандо де Коло от ЦСКА Москва, но националите съумяха да изиграят фантастичен двубой, да заложат на колектива, на здравата защита и страстта и да постигнат забележителен триумф.

Българите стартираха добре с добра игра в защита и нападение. Няколко тройки помогнаха на хората на Любо Минчев да дръпнат с 26:15, но французите отговориха с 8 поредни точки в края на първата четвърт и тя завърши само 26:23.

Петлите опитаха да натиснат във втората част и въпреки че поведоха, нашите не се предадоха и продължиха да играят със сърце. Димитър Димитров бе невероятен с 16 точки до почивката, докато Ник Батум бе неудържим за гостите с 15. Все пак след 20 минути България водеше с 45:44.

В третата част французите опитаха да натиснат в подкошието, където имаха предимство, но въпреки това българите продължиха да се борят. Водачеството се смени на няколко пъти и последният период започна при 59:58 за България.

Мачът вървеше кош за кош до 66:66, след което националите успяха да се откъснат със 72:66, наказвайки пропуски на съперника. Петлите продължиха да пропускат, а и Батум се загуби, като през второто полувреме вкара само 2 точки и завърши със 17.

Станимир Маринов вкара с поднасяне за 74:68 по-малко от 2 минути преди края, след което французите така и не стигнаха до точка и националите се поздравиха със знаменит успех.

Те реализираха 10 тройки срещу само 4 за съперника, от което до голяма степен дойде и разликата. Освен това българите взеха 14 борби в нападение, което също им помогна.

България – Франция 74:68
(26:23, 19:21, 14:14, 15:10)

Удължиха срока на работа на временната комисия, проверяваща сигналите на Босия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7055249

Удължиха срока на работа на временната комисия, проверяваща сигналите на БосияДепутатите удължиха срока на работа на временната комисия за разглеждане на сигнали от граждани за обучението и изпитите на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство, предаде БТА. Тя бе създадена след сигнали на Николай Колев-Босия за злоупотреби при получаването на шофьорски книжки.

Общински съветник и селски кмет от Петрич на почивка със семействата си в Охрид

http://www.struma.com/hailaif/obshtinski-suvetnik-i-selski-kmet-ot-petrich-na-pochivka-sus_139224/

Общинският съветник от групата за "Коректно управление на община Петрич" Росен Стоянов и кметът на петричкото село Старчево Георги Кузманов се отдадоха на почивка в първите дни на месец септември.

Двамата политици със семействата си посетиха град Охрид в Република Македония.

По време на престоя си там те имаха възможността да се разходят по брега на Охридското езеро и се насладят на зашеметяващите гледки и пълния релакс, на който се отдадоха по време на почивката...

Продължава

Сделката по ТЕЦ "Варна“ – христоматия на гранд корупцията в България

https://www.mediapool.bg/sdelkata-po-tets-varna-hristomatiya-na-grand-koruptsiyata-v-bulgaria-news283857.html

Доган се легитимира като мажоритарен собственик на ТЕЦ "Варна“ и излезе на "светло“ и веднага изникнаха въпросите – защо сега, защо именно чрез тази сделка и какво това означава за българския политически пейзаж? Следя сделката около ТЕЦ "Варна“ от доста време, защото тя е христоматия на българската грандкорупция и пленяването на държавата. Рано или късно „посредниците“ трябва да отстъпят на истинските собственици. Подобен тип са няколко сделки в момента – една от най-видимите други такива е сделката за ЧЕЗ България, в които участват доста голям кръг от замесени лица, включително известни български братя бизнесмени, не по-малко известни политици, които осигуряват политическия тил и разбира се плеяда от посредници в банки, правоохранителни органи, съдебна система, висши правителствени чиновници, медии и т.н. Малко подробности от сделката, в която за 3500 лева Доган получава повече от 200 милиона лева. Това което виждаме днес има дълга предистория и подготовка. Започва се с вероятното съучастие на топ-мениджъри на ЧЕЗ от този период, които съзнателно бездействат и не реализират бизнес ъпгрейда на ТЕЦ "Варна“, което води до срив в цената на активите. Нещо повече, мениджърите на ЧЕЗ извеждат от експлоатация блокове, за което информират ЕСО. Това е ключова изходна предпоставка, за да може компанията да се купи евтино. Запознат съм проекта за газификация и модернизация на ТЕЦ "Варна“ , който е от почти десет години. Мога да ви уверя, че единствената пречка – високата цена на природния газ беше преодоляна преди няколко години, когато и нефтът и природният газ се сринаха като цени. Не е трудно да се аргументира тази теза, достатъчно е да се види как рязко спадна износът на електрическа енергия от България в Турция и Гърция, защото в двете страни включиха на макс газовите турбини за генерация на електрическа енергия. В такъв момент да продаваш за стотинки блокове, които бездействат, очевидно не е добро управленско решение. Да напомним – ЧЕЗ е друга държавна компания и подобни „сделки“ не са изключение. Втората спирка по пътя на разследването на гранд корупцията е самата сделка и мобилизация на кредитите, защото колкото и да са обезценени тези активи и колкото и мениджмънтът на ЧЕЗ да съдейства - все пак струват немалко пари. Няма нормална банка, която да се нагърби с подобни кредити, но у нас имаме поне три банки, които рискуват, защото знаят че банковият надзор на БНБ е блокиран. Създава се специално дружество "Сигда“, което да придобие ТЕЦ "Варна“, като размерът на уставния капитал от 5 хиляди лева. Напомням, в ООД това е размерът на отговорност на съдружниците – което обозначава размера на риска, който банките трябва да поемат. Тези банки редовно попадат в ликвидни кризи, но затова винаги се намесва държавата с инжекции на средства. По данни от финансовия отчет на ЧЕЗ в Прага – получената сума по сделката за ТЕЦ "Варна“ е 48 милиона евро, като по сметките ТЕЦ "Варна“ се разполага с повече от 20 милиона евро кеш. Теоретично банките не би трябвало да се притесняват, защото това са силни подценени активи, които лесно могат да възстановяват стойността си, но към датата на решението за отпускане на кредита обезпеченията по никакъв начин не са могли да покрият неговата стойност. И как са „управлявали“ кредитния риск – с по-високата от пазарната лихва от 7.5 процента? Това минава само ако сте сигурни, че банковият надзор е под контрол. Съгласете се, че дори и най-високата лихва не може да покрие риска от дефолт по кредит, когато обезпеченията липсват или куцат. Не случайно в цялата сага се появява един имот, който също толкова случайно принадлежи на един олигарх в съседство. Напомням – това са непроизвеждащи, тоест "мъртви“ активи. Ето ви корупция на ниво банка и на ниво надзорни органи, както и на ниво ДАНС и финансово разузнаване, тъй като сделката не може да се реализира само с кредити. Трябват и други , "собствени“ средства. Но всички държавни институции вкупом и организирано си затварят очите и гледат встрани. Никой не търси произход, не гледа за пране на пари и т.н. Цялата система за защита и надзор на държавата е блокирана, а това го могат само трима души в държавата – Доган, Пеевски и Борисов. След това идва времето за разрешение от регулаторните органи, защото става въпрос за концентрация и за особен сектор – енергетиката. КЗК реагира изключително пъргаво и повратливо. За сделка с активи, които са придобити за 96 милиона лева, „мъдрото ръководство“ на КЗК решава да не се произнася, защото оборотите на всички участници в концентрацията не надхвърлят 25 милиона лева, а оборотът на обекта на придобиване не надхвърля 3 милиона лева за предходната (2016) финансова година!?. Ако не сте разбрали – Комисията смята, че това е дребна сделка, без ефект върху конкуренцията. Мнението на КЗК е, че сделката може да се сключи без отлагане. Пародия на "независим“ орган. КЕВР също ще реши бързо и целесъобразно да издаде лиценз за търговия на ТЕЦ „Варна“ като утвърди и бизнесплана на централата до 2022 година. Без забележки с пълно единодушие. След сключването на сделката се извършват две ключови операции – първата е огромния кеш в компанията, над 40 милиона лева, да бъде незабавно раздаден, за да се погасят заемите за закупуването и от новите "акционери“ или погасят дългове към банката и други кредитори. Въпреки цялата „гениалност“ на схемата липсва много важен елемент – сигурни и незабавни приходи. И решението идва със студения резерв. За целта организираната проектна група първо сменя ръководството на ЕСО, защото системният оператор няма никаква причина да си затваря очите и да прави подаръци на когото и да било. Преди това близките до Доган и Пеевски шефове от борда на ТЕЦ "Марица Изток  2“, сред които се откроява Илко Желязков, реализират доброволен отказ от студен резерв, с което грубо накърняват интересите на дружеството и на акционера – държавата.  Да се лишиш от сигурни приходи, когато си в особено тежка финансова ситуация, е чиста проба самоубийство. Загубите на централата вече надминават 200 милиона лева, но всички отклоняват вината за срива на компанията върху проблема с цената на емисиите, които централата трябва да закупува. Ето ви комбинация от два фактора – първият е отказ от модернизация, който рязко повишава разходите по емисии, отказ от приходи от студения резерв и …. ТЕЦ "Марица Изток 2“, която има централно значение за балансиране на енергийната ни система е „ на въжетата“. За да закърпят някак положението, спретнаха една работна група за да спасява медийно бездействието на властимащите. След дъжд качулка. Традиционната класика на олигархията през прехода – за да се роди нов олигарх – Доган, трябва да загине държавно предприятие – ТЕЦ "Марица Изток 2“. Следва рутинна история със светкавично уреден търг на ЕСО за нов студен резерв – срок от три дни !? и ТЕЦ "Варна" има гарантирани милиони приходи , без дори да се налага да работи и инвестира. Не съм сигурен, дали ЕСО са търсили доказателства за достатъчен запас от качествени въглища, защото винаги могат да минат с договор за бъдеща доставка на природен газ като резервно гориво. Важното е приходите да текат, а вероятността от включване на студения резерв е минимална – има значително превишение на мощности над потреблението. Това е кратката предистория, спестявам цифри и данни, за да дам общата картина. Новото и важното е да си отговорим на въпроса защо Доган реши сега да излезе от сянка. Както тази, така и подобни сделки, които се готвят в момента, говоря,т че настъпва важен етап в преструктуриране на собствеността у нас. Настъпва етап на легитимация на политическата олигархия и подготовката й да излезе на повърхността. Мина етапйт на държането на пари в офшорни сметки, пък след Лондон и Залива, вече никак не е сигурно, че парите няма да бъдат разкрити и конфискувани.Нали "нелегалните“ ни олигарси следят каква е съдбата на побратимите им – руските олигарси. На пръв поглед ходът на Доган е безмислен, тъй като позициите му и властта изглеждат стабилни. Затова и арогантността в подобна постъпка бие всякакви рекорди на прехода. Но Доган вярва, че народът е толкова анестизиран, че реакция няма да последва. Но това е само текущо състояние на фона на набъбващо недоволство. И Доган решава да действа, максимално бързо. Истината е, че той нито е вечен, нито е всесилен. Пеевски успя вече да трансформира властта си в лично богатство, а патронът му Доган се налагаше да се крие. Отношенията между двамата не са повече между шеф и подчинен. Затова вероятно егото на пенсионната възраст на владетеля на сараите са комбинирали действие, за да произведат това изплуване на повърхността. Друга причина, която със сигурност фигурира в списъка с мотивите е, че задкулисната власт изпитва безпокойство за бъдещите си позиции. Разследванията, които предстоят срещу топ български политици в САЩ и в ЕС, ще свият пространството за маневри на местните политически олигарси. Нещо повече, Цацаров не може повече да ги покрива, защото трябва да рапортува в борбата с корупцията. Ветко и Миньо са само началото. Битката за преразпределението на властта е неизбежна и преди прокуратурата да удари "чуждите“ олигарси трябва да осигури заслон на "своите“. Неслучайно първата работа на КПКОНПИ бе да даде индулгенция на Делян Пеевски. Със сигурност един от мотивите на Доган да излезе на светло е необходимостта от легитимация на богатство, което може да се наследи. Все пак не е първа младост. Всуе се морят – рано или късно тези сделки ще бъдат атакувани, включително от НАП – защото игрите със стойността на активите, покупка на активи за стотици милиони, срещу хиляди лева е гротескна операция.  Може да се търси съзнателно усилие за неплащане на данъци. Вярвайте – никога не е късно да се разнищи сделка и подреди схемата на потенциалните финансови и данъчни престъпления. Излизането на Доган и Пеевски на светло означава само едно – двамата вярват, че повече Борисов не им е нужен и му предлагат да направи същото – да излезе на светло като легитимира богатството си. Но докато те са в сянка, Борисов е под прожекторите и това упражнение за него е самоубийствено. Другият извод е, че Доган и Пеевски се позиционират открито в енергетиката като партньори на "Газпром“. Известно е, че вече водят преговори за директни доставки и инвестиции в ТЕЦ "Варна“. А това означа, че "Булгаргаз“ ще потъне. В скоро време. Преходът завършва – който грабил, грабил. * Анализът на енергийния специалист, член на УС на Центъра за балкански и черномоски изседвания и бивш посланик на България в Русия е публикуван в БългарияАналитика.  

Хиляди се събраха на Кръстова гора за Кръстовден

http://www.struma.com/bulgariya/hilyadi-se-subraha-na-krustova-gora-za-krustovden_139223/

В нощта преди Кръстовден желанията и молитвите се сбъдват, ако имаш силна вяра

На Кръстовден хиляди покнонници се събират в Кръстова гора, заради вярата в чудодейната сила мястото.

Хиляди хора се стекоха тук в нощта срещу Кръстовден, за да почетат празника и да се помолят за здраве и благоденствие. Много хора, които страдат от различни заболявания прекараха нощта на открито в бдение и молитви, вярвайки в чудесата на Господа.

Светата литургия в полунощ беше оглавена от пловдивския митрополит Николай.

Много хора се стекоха, за да слушат молитвата,...

Продължава

Велосипедисти излизат на протест в София

http://www.cross.bg/putya-izlizat-reviziya-1583822.html

/КРОСС/ След протестите във Варна велосипедисти излизат на протестно шествие и в столицата.  Причината е смъртта на 39-годишния Мартин Чикалов, балетист от Варненската опера, който беше пометен от автомобил край Морската градина преди дни и почина в болницата. Велопоходът започва от 17:30 ч. от Министерския съвет и ще приключи пред МВР. Протестиращите настояват за справедливи наказания за всички, които брутално нарушават правилата на пътя, за ревизия на безопасността по пътищата и ревизия на велосипедната инфраструктура. Те искат и среща с управляващите. „Провокира ни поредната нелепа смърт на пътя, която би могла да се избегне с малко контрол и с хора, които да си гледат работата”, заяви Ивайло Александров, организатор на протеста. „В коя държава някой може да шофира без книжка години наред? Това е безумие и показва много проблеми в МВР и навсякъде по високите етажи. Не е проблемът в единичния случай, а че има много такива”, допълни той.  

Baidu ще разширява бизнеса си извън пределите на Китай

https://www.investor.bg/novini/261/a/baidu-shte-razshiriava-biznesa-si-izvyn-predelite-na-kitai-268217/

Близо 70% от интернет сърфирането в азиатската страна преминават през онлайн търсачката

След смъртта на Мартин: Велосипедисти излизат на протест и в София

http://nakratko.bg/category/58/164231/


След протестите във Варна велосипедисти излизат на протестно шествие и в столицата.

Има уникална корупция при пътното строителство, заяви бивш регионален министър

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/09/14/3310944_ima_unikalna_korupciia_pri_izpulnenie_na_stroitelnite/?ref=rss


Има уникална корупция при изпълнение на строителните обекти от агенция "Пътна инфраструктура". Докато институциите не си свършат работата, имената на министрите нямат значение. Това коментира бившият регионален министър Костадин Паскалев в ефира на Би Ти Ви.<br /><br />"Когато има инцидент като този край Своге, преди него институциите е трябвало ясно кажат своята позиция. След трагедията, е ред на прокуратурата. Когато се прави проект, той минава проверки и контрол на...

"Ню Йорк таймс": До снощи Франция не беше признала за изтезания в Алжир през 1957 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7055239

"Ню Йорк таймс": До снощи Франция не беше признала за изтезания в Алжир през 1957 г.Обстоятелствата около едно от най-отвратителните престъпления в историята на Франция бяха изяснени, когато френският президент Еманюел Макрон призна, че през 1957 г. армията е изтезавала и убила 25-годишен математик комунист и борец срещу колониализма. Смъртта на Морис Оден беше символ на бруталността на френската армия по време на войната в Алжир,

Започва строежът на бившата Топлоцентрала зад НДК

https://offnews.bg//obshtestvo/zapochva-stroezhat-na-bivshata-toplotcentrala-zad-ndk-688051.html

Бившата топлоцентрала на НДК става Център за независими изкуства и култура. Столична община одобри инвестиционните проекти и издаде разрешение за строеж за превръщането на бившата топлоцентрала на НДК в Център за независими изкуства и култура. 

През 2017 година беше проведен конкурс за идеен проект за обекта, в който участваха 61 колектива. Международното жури определи за победители арх. Мариана Сърбова и арх. Антон Колев. 

Новият център трябва да осигурява условия за широк набор от артистични прояви  -  театрални постановки, музикални и танцови събития, изложби, образователни и социални дейности. Проектът е естествено продължение на няколкогодишни проучвания на група артистични организации, обединени в инициативата “Топлоцентрала  -  център за съвременни изкуства”.

В началото на октомври ще бъде обявена обществената поръчка за избор на изпълнител на строителството на обекта. Предстоят и обществените поръчки за избор на доставчици на оборудването, изпълнител на строителния надзор и др.

Целта е центърът да отвори врати преди края на 2019 година. 

Бившата топлоцентрала на НДК е разположена в Южен парк - II част, зад музея “Земята и хората”. След построяването си през 1982 г. топлоцентралата на НДК е била функционираща промишлена сграда. Затова при проектирането и изпълнението на парка през 1984-86 г. тя е оградена с три изкуствени хълма и отделена от парковото пространство. От запад сградата граничи с Перловската река. 

Изкуствените хълмове, както и растителността по тях и по протежението на реката, правят топлоцентралата незабележима от север, изток и запад. Едно от предизвикателствата на конкурса бе да се реши по ненатрапчив начин проблемът с "невидимостта" на сградата, а решението да се съобрази с характеристиките на съществуващата градска и паркова среда.

Наш разследващ екип задържан докато спасява от унищожение доказателства по #ДжиПиГейт

https://bivol.bg/gp2.html

Двама журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от Биволъ и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на Биволъ, бяха задържани снощи в района на Радомир, докато се опитваха да спасят от унищожение доказателства за злоупотреби с европейски средства. Хронологията на събитията Около 18:30 часа на 13 септември Стоянов и Биру получават информация че за […]

Справките по ЕГН на сайта на НОИ отново са достъпни

https://www.24chasa.bg/novini/article/7055243

Справките по ЕГН на сайта на НОИ отново са достъпниСправките по ЕГН и персонален идентификационен код (ПИК) на Националната агенция за приходите (НАП) на интернет страницата на Националния осигурителен институт (НОИ) отново са достъпни за потребителите, съобщиха от НОИ. След направените проверки от експертите на института са взети съответните мерки за гарантиране на безпроблемната работа на

Цветя покриха пустиня в Южна Африка

http://varnautre.bg/2018/09/14/90285/%d1%86%d0%b2%d0%b5%d1%82%d1%8f-%d0%bf%d0%be%d0%ba%d1%80%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%bf%d1%83%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%bd%d1%8f-%d0%b2-%d1%8e%d0%b6%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d1%84%d1%80%d0%b8%d0%ba%d0%b0

Видовете са едногодишни и умират с първите горещи ветрове Килим от диви цветя покри пустиня в РЮА, където сега е пролет, съобщи Би Би Си, цитирана от БТА. Подобен цъфтеж е характерен и за други пустини и сухи области по света, но малко от тях могат да се похвалят с толкова редовно зрелище като в […]

Велосипедисти излизат на протест и в София заради смъртта на балетиста

https://www.24chasa.bg/novini/article/7055236

Велосипедисти излизат на протест и в София заради смъртта на балетистаСлед протестите във Варна велосипедисти излизат на протестно шествие и в столицата. Причината е смъртта на 39-годишния Мартин Чикалов, балетист от Варненската опера, който беше пометен от автомобил край Морската градина преди дни и почина в болницата. Велопоходът започва от 17:30 ч. от Министерския съвет и ще приключи пред МВР.

Запасяват се в Югозапада! Откриха в къща патрони и боеприпаси…

http://regiona.bg/%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%b0%d1%81%d1%8f%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d1%81%d0%b5-%d0%b2-%d1%8e%d0%b3%d0%be%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%ba%d1%80%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%b2-%d0%ba%d1%8a%d1%89/

Възрастен мъж от село в Югозапада е подведен под отговорност за притежание на бойни патрони и боеприпаси.
Вчера при извършена проверка в жилището на 68-годишен мъж в с. Соволяно, служителите на РУ Кюстендил са открили 13 патрона за нарезно оръжие, боеприпасите са иззети с протокол за доброволно предаване, работата по случая продължава, уведомен е дежурен прокурор. сн.асоциативна

 

Материалът Запасяват се в Югозапада! Откриха в къща патрони и боеприпаси… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Днес е малко вероятно да вали

http://www.struma.com/bulgariya/dnes-e-malko-veroyatno-da-vali_139222/

Ще има временни увеличения на облачността, но и слънчеви часове

Днес ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, но валежи са малко вероятни. Ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са между 25 и 30 градуса.

По Черноморието ще има променлива облачност, без съществени валежи. Ще духа слаб до умерен предимно северен вятър. Максималната температура на въздуха ще е между 24 и 28 градуса. Температурата на морската вода е 25-26 градуса. Вълнението на морето постепенно ще отслабва до 2-3...

Продължава

Велосипедисти излизат на протестно шествие и в София след смъртта на Мартин

http://www.varna24.bg/news/815450.html

След протестите във Варна велосипедисти излизат на протестно шествие и в столицата. Причината е ...

ЧЕЗ подобрява електрозахранването в Нови Искър и Банкя

http://regiona.bg/%d1%87%d0%b5%d0%b7-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d1%8f%d0%b2%d0%b0-%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b7%d0%b0%d1%85%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%b2-2/

Монтажните дейности налагат кратковременни прекъсвания в периода 17-21 септември.

ЧЕЗ Разпределение България подобрява сигурността и качеството на електрозахранването в Нови Искър и Банкя чрез инсталирането на дистанционно обслужвани електромери. Автоматизираната система ще позволява дистанционно отчитане на изразходваната електроенергия, ще следи какво е натоварването на мрежата и нивото на подаваното напрежение, честотата и продължителността на прекъсванията и други параметри. Това ще позволи да бъдат повишени качеството и надеждността на електрозахранването на клиентите и ще оптимизира процеса на обслужването им, което пряко ще повлияе върху удовлетвореността на потребителите.

Електромерите ще бъдат монтирани през периода 17-21 септември. Не е предвидено изключване на електрозахранването едновременно за голям брой потребители. Възможни са обаче кратковременни прекъсвания за индивидуалните монтажи на електромерите между 8:00 и 20:00 ч. Дейността се извършва от техници с необходимата квалификация и опит и е за сметка на дружеството.

 

Материалът ЧЕЗ подобрява електрозахранването в Нови Искър и Банкя е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Част от бул. „Княз Борис I” във Варна става пешеходна зона за ден

http://www.moreto.net/novini.php?n=381768

Част от бул. „Княз Борис I” ще се превърне в пешеходна зона за ден. Това ще се случи на 22 септември по повод международната инициатива Деня без автомобили. Отсечка от Икономическия университет до Севастопол ще бъде затворена за превозни средства през целия ден, научи Moreto.

Димитър Ганев: Не може само оставките да са отговор на определени кризи

http://www.struma.com/bulgariya/dimitur-ganev-ne-moje-samo-ostavkite-da-sa-otgovor-na_139221/

Неподписаният указ от президента – лошо съгласуване или продължение на битката между „Дондуков” 1 и „Дондуков” 2?

Не може само оставките да са отговор и реакция на определени кризи. Това коментира в предаването „Тази сутрин” по bTV политологът Димитър Ганев. Той и доц. Татяна Буруджиева бяха категорични, че предсрочни избори напролет няма да има.

Двамата политолози коментираха в студиото и оттеглянето на номинирания за транспортен министър Александър Манолев.

„Цялата история е, че в транспорта, за разлика от регионалното министерство, изглежда не са наместени интересите...

Продължава

Румънски и български журналисти са били задържани от полицията край Радомир

https://www.24chasa.bg/novini/article/7055229

Румънски и български журналисти са били задържани от полицията край РадомирРумънският журналист Атила Биро е бил задържан от българската полиция в четвъртък вечерта, заедно с български журналист от сайта Биволъ, близо до Перник, съобщава румънският вестник "Адевърул". Журналистите се намирали в този район във връзка с работата си. Субекти на разследването им опитвали на това място да изгорят документи,

Четирима са загинали при катастрофи през изминалото денонощие в страната

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7055240

Четирима са загинали при катастрофи през изминалото денонощие в страната

Четирима души са загинали, а 16 са ранени при катастрофи през изминалото денонощие, съобщава пресцентърът на МВР. В страната са станали 14 пътни инцидента. Едно тежко и 40 леки пътни произшествия са регистрирани в София. Няма загинали, един човек е

Румен Христов: Кабинетът няма да изкара пълен мандат

http://nakratko.bg/category/59/164229/


Лидерът на СДС Румен Христов прогнозира, че правителството няма да изкара пълен мандат, но не се ангажира да посочи кога евентуално би се стигнало до предсрочни избори.

Еврокомисията предлага да се създаде европейски център срещу онлайн пропагандата

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/09/14/3310933_evrokomisiiata_predlaga_da_se_suzdade_evropeiski/?ref=rss


Европейската комисия предлага създаването на център за съгласуване на действията срещу пропагандата в интернет, съобщи еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел, цитирана от БТА.<br /><br />Тя отбеляза, че ЕС разполага с необходимите възможности да се противопостави на предизвикателствата на политическата и терористичната пропаганда, но е необходимо да ги обедини в европейски център. По нейните думи 660 европейски организации отговорят на изискванията да се присъединят, на...

Румен Радев подписва указа за освобождаването на Младен Маринов

http://nakratko.bg/category/59/164228/


Очаква се днес президентът Румен Радев да подпише указа за освобождаване на главния секретар на МВР Младен Маринов, който на практика блокира вчера освобождаването на министрите на вътрешните работи, на транспорта и на регионалното развитие.

Двойният стандарт при храните е нелегална практика, според ЕП

http://www.struma.com/bulgariya/dvoiniyat-standart-pri-hranite-e-nelegalna-praktika-spored-ep_139220/

Продукти с една и съща марка трябва да имат еднакво съдържание във всички страни от ЕС

Продукти с една и съща марка трябва да имат еднакво съдържание във всички страни от Европейския съюз. Изискването беше подкрепено от депутатите в Европейския парламент.

Гласуването на решението стана след разкритията, че в Източна Европа се продават храни и напитки втора ръка.

Евродепутатите почти единодушно подкрепиха мярката. За гласуваха 464, против бяха 69, а 17 се въздържаха.

Продукти, които се продават от една и съща марка в една и съща опаковка трябва да...

Продължава

Путин гледа руските военни учения в Сибир

http://www.struma.com/bulgariya/putin-gleda-ruskite-voenni-ucheniya-v-sibir_139219/

Руският президент се срещна с командния състав и проследи част от маневрите

Руският президент Владимир Путин пристигна в Сибир, за да наблюдава провеждащите се мащабни военни учения.

Той се срещна с командния състав и проследи част от маневрите.

В учението „Изток 2018” участват 300 хиляди войници, над хиляда единици летателна техника, 36 хиляди бронирани машини и 80 кораба.

За първи път в подобно учение са включени военни части на Китай.

Има военнослужещи и от Монголия.

източник:...

Продължава

Изложба и пърформанс пред Българския дом в Прага

http://www.eurochicago.com/2018/09/bg-praga2/

На 15 септември т.г., от 11 ч. местно време, пред Българския дом на ул. "Америцка" 28 в Прага (Ameritska 28 Praha 2), ще се открие фотоизложба за живота на българската диаспора, в рамките на мултикултурния фестивал "Опознай града по различен начин!". Ще има и творческа работилница за деца и възрастни. Събитието, което се организира под патронажа и с финансовата подкрепа на общинската власт в Прага 2, ще продължи същия ден до 20 ч. Неговият организатор от българска страна Юлиан Ангелов призовава: "Нека да се съберем пред Българския дом в Прага, който според българската държава не ни е нужен! Нека да се види българското присъствие, нека да докажем, че имаме интерес да се запази Българският дом в Прага, отворен за всички българи и приятели от цяла Чехия, в който ще продължаваме да се събираме."

Девет месеца гратисен период за автобусите да сложат колани

http://clubz.bg/73147-devet_meseca_gratisen_period_za_avtobusite_da_slojat_kolani

Снимка БГНЕС

Парламентът задължи автобусите да имат колани и видеорегистратори, след като окончателно прие окончателно днес промените в преходните и заключителните разпоредби на Закона за пътищата. Девет месеца е гратисният период за автобусите, които нямат фабрично поставени колани, да се оборудват. 

С приетите промени се изменя Закона за автомобилните превози и превозните средства от категории D1, D1Е, D или DE се задължават да се оборудват с видеорегистратори и обезопасителни колани. Предвидени са и санкции, ако не се изпълнят. С глоба или с имуществена санкция от 3000 лева ще се наказва лице, което разпореди или допусне извършването на превози на пътници с моторно превозно средство, за което се изисква да е оборудвано с обезопасителни колани и то не е оборудвано или не е спазен установеният ред за това.

Със същата санкция се наказва и лице, което разпореди или допусне извършването на превози на пътници с моторно превозно средство, за което се изисква да е оборудвано с видеорегистратор и то не е оборудвано.

Наказва се с глоба или с имуществена санкция 1500 лв. превозвач, който не спазва изискванията за съхранение на записите от видеорегистраторите на моторните превозни средства. В мотивите към предложението се посочва, че към сега действащата нормативна уредба e предвидено пътниците и водачът да използват обезопасителни колани в превозните средства, които са оборудвани с такива.

Автобусите, които нямат поставени колани, са два типа. Единият са тези, за които фабрично не е предвидено да имат такива. Това са най-тежките случаи", поясни Станислав Иванов (ГЕРБ) и уточни, че техният брой е около хиляда. Във всички останали автобуси е заложено да има колани или имат такива, допълни Иванов.

Той поясни, че според фирмите, извършващи изпитания на автобусите, срокът от 9 месеца за преоборудване е напълно достатъчен. По думите му ще трябват два месеца на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" да подготви наредба към закона.

Ето ги новите победители в играта на сп. „Клуб Z“

http://clubz.bg/73146-eto_gi_novite_pobediteli_v_igrata_na_sp_%E2%80%9Eklub_z%E2%80%9C

Вече са ясни победителите в последната игра на списание „Клуб Z“. През август голямата награда бе осигурена от SLIM PASTA – пет продукта за отслабване и електронна книга с готварски рецепти.

​Ето и кои са победителите:

Александър Йорданов – пет продукта за отслабване и електронна книга с готварски рецепти;

Christo Todorov – един абонамент за сп. „Клуб Z“ (бр. 7 и бр. 8 за 2018 г.)

Янко Костов и Хрисимир Христов – по един брой на списание „Клуб Z“ (брой 8 за 2018 г.)

За да получат наградите си, късметлиите, които спечелиха, е достатъчно да изпратят съобщение във Facebook страницата на www.clubz.bg или на списание "Клуб Z" в рамките на 30 дни след обявяването им. Оставете ни телефон, за да се свържем с вас, или направо ни напишете адреса си, за да ви изпратим наградата.

Допълнителна информация може да бъде получена на телефон 02/4 055 055, или на e-mail: office@clubz.bg.

Честито на победителите! А на останалите – късмет със следващата ни корица.

Играта започва днес!

Мая Манолова: Предложението за здравната застраховка трябва да бъде изтеглено

https://frognews.bg/novini/maia-manolova-predlojenieto-zdravnata-zastrahovka-triabva-bade-iztegleno.html

„Преди да изисква допълнителни средства за здравеопазване от гражданите, министерството трябва да разработи ефективен контрол върху изразходването на тези средства”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” омбудсманът Мая Манолова.

Мая Манолова: Предложението за здравната застраховка трябва да бъде изтеглено (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7055231

Мая Манолова: Предложението за здравната застраховка трябва да бъде изтеглено (Видео)„Преди да изисква допълнителни средства за здравеопазване от гражданите, министерството трябва да разработи ефективен контрол върху изразходването на тези средства”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” омбудсманът Мая Манолова. Тя призова здравния министър да изтегли предложението за въвеждане на здравна застраховка.

Ураганът „Флорънс” отслабва, но остава опасен

http://www.struma.com/bulgariya/uraganut-floruns-otslabva-no-ostava-opasen_139218/

Стотици българи са решили да не се евакуират

Отслабва ураганът "Флорънс", който приближава Съединените щати. Властите обаче предупредиха, че остава много опасен и може да отнеме човешки животи. Над 1000 полета по Източното крайбрежие на САЩ бяха отменени.

Според анализаторите, сред силно засегнатите места ще е градчето Чарлстън в Южна Каролина, където живеят около 300 българи. Почти всички не са се евакуирали, като семейството на Лилия Стоичкова.

„Магистралата, която води към Флорида е доста задръстена и...

Продължава

Китайско-руските отношения - водени от държавните глави и базирани на волята на народа

https://www.24chasa.bg/novini/article/7055230

Китайско-руските отношения - водени от държавните глави и базирани на волята на народаПо време на наскоро закрития 4-ти Източен икономически форум китайският президент Си Дзинпин и руският му колега Владимир Путин проведоха третата си среща за изминалите четири месеца, предава  Тези чести взаимни действия между държавните глави вече се превърнаха в характерна особеност за развитието на китайско-руските отношения.

Спецпрокуратурата влезе в офиси на дружества, стопанисващи заведенията „Везувий“ и „Сръбски ресторант Бест“

http://nakratko.bg/category/60/164226/


Специализираната прокуратура извършва следствени действия срещу организирана престъпна група занимаваща се с незаконно производство на цигари и пране на пари.

Поредица експлозии и пожари до Бостън, десетки са ранени

http://www.struma.com/bulgariya/poredica-eksplozii-i-pojari-do-bostun-desetki-sa-raneni_139217/

Най-малко 39 пожара са избухнали в градчетата Лорънс, Андовър и Северен Андовър

Най-малко един човек е загинал, а 12 са ранени след поредица от експлозии и пожари в няколко градчета северно от Бостън в щата Масачузетс.

Според местните власти причината е пробив на газопровод заради повишено налягане. Жителите на населените места са приканени да се евакуират.

Щатската полиция съобщи, че най-малко 39 пожара са избухнали в градчетата Лорънс, Андовър и Северен Андовър, които се намират на около 40 км северно от Бостън. Общото им население е близо 150 хиляди...

Продължава

Блок във Варна остава без вода

http://www.varna24.bg/news/815448.html

Блок 19 във "Възраждане" остава без вода до около 17 часа. Причината е авария, съобщават ...

ЕС няма двоен стандарт за ценности, не може да има и за храните

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7054866

ЕС няма двоен стандарт за ценности, не може да има и за хранитеЕвропейският парламент гласува мерки, които да не позволяват “двойни” храни - под еднаква опаковка на големи марки да не може да се крие различно качество и вкус в Западна Европа и в страните от бившия соц. От храни през козметика за малки и възрастни до перилни препарати. И правилно! Защото като членове на европейското семейство изповядваме

Над 80 водачи получиха съвети за пътна безопасност от деца по време на полицейска акция в Нови пазар и Каспичан

http://www.cross.bg/pazar-novi-polychiha-1583821.html

/КРОСС/ Над 80 водачи получиха съвети за пътна  безопасност от деца по време на полицейска акция в Нови пазар и Каспичан Тя се проведе в рамките на кампанията на ОДМВР- Шумен „Да пазим нашите деца“ Бъдещият първокласник Александър беше най-малък сред децата, които за пореден отправиха призив към водачите на автомобили да внимават, когато край или на пътя забележат дете. Тръгваме на училище, но понякога докато играем бягаме, и можем да излезем на пътя. Вие сте големи и сте по-внимателни от нас, затова ни пазете. Ние също ще внимаваме. Като порасна и стана полицай, ще ви проверя пак, обясняваше Алекс на водачите. Съветите допълваше майка му – полицай Татяна Патлеева от РУ- Нови пазар. С помощта и на 11-годишните  Валерия, Веси, Румяна и Радина посланията стигнаха до повече шофьори. Водачите получиха листовка и подарък – сенник за автомобил.                         Преди началото на новата учебна година на територията на областта са проведени работни срещи с Регионално управление на образованието – Шумен и с кметовете на общини. Обсъдени са мерките за гарантиране на сигурността на учениците, родители и близки за първия учебен ден и недопускане на нарушения на обществения ред

Спад при цените на облекла и обувки през август, отчитат от НСИ

http://www.moreto.net/novini.php?n=381723

През август спрямо предходния месец цените на стоките и услугите в потребителските групи нямат значителна промяна, отчитат от НСИ. Хранителните продукти и безалкохолни напитки остават на равнището от миналия месец. Леко увеличение има при алкохола напитки и тютюневите изделия - с 0.

Историята на съдебната сага „д-р Вуцов“

https://zaistinata.com/%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d0%b4%d0%b5%d0%b1%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%b0%d0%b3%d0%b0-%d0%b4-%d1%80-%d0%b2%d1%83%d1%86%d0%be%d0%b2/

Дори очевидните нарушители на Закона в България може никога да не получат наказание за това, което са извършили Вчера в Районния съд в Стара Загора се състоя поредно заседание по едно от делата срещу старозагорския лекар Иван Вуцов. Двайсет години той работи като кардиолог, последните няколко и като инвазивен, с фалшива диплома. Съдебните процеси в […]

ВАЖНИ ПРОМЕНИ! 30 дни отпуск, ако гледаме инвалид

https://pik.bg/важни-промени-30-дни-отпуск-ако-гледаме-инвалид-news780769.html

ВАЖНИ ПРОМЕНИ! 30 дни отпуск, ако гледаме инвалид

По 30 дни годишна отпуска ще получават хората, които се грижат за инвалид или възрастен човек в семейството им, без да получават заплащане за това. Осигуряването на техен заместник по време на почивката е залегнало в новия закон за социалните услуги, представен от социалния министър Бисер Петков.

Право на отпуск ще имат и тези, които полагат грижа за деца, настанени извън семейството. Ваканцията обаче ще може да се ползва за не повече от 14 календарни дни на веднъж. Това означава, че всеки, който полага неформална грижа за своите близки, ще има право на отдих поне 2 пъти годишно.

За целта ще бъдат създадени и две нови услуги за заместваща грижа. Именно чрез тях ще се осигуряват заместниците, които ще се грижат за нуждаещите се. В законопроекта се предвижда още и учредяването на нова агенция, която ще следи за качеството на социалните услуги в страната. Такъв тип услуги са личният и социалният асистент, домашният помощник, приемната грижа, социалният патронаж и дневните центрове. Сред правомощията на агенцията ще бъде и налагането на санкции, както и оказването на методическа помощ при разработването на стандарти.

Новата структура ще поеме и лицензирането на доставчиците на социални услуги, което в момента се извършва от Държавната агенция за закрила на детето. Правомощията на доставчиците пък ще бъдат разширени, като те ще могат да участват в публично-частно партньорство с общините. Ако кметството не може да създаде дадена услуга, то ще има възможност да я възложи на доставчика.

По думите на Бисер Петков създаването на новата структура е в отговор на вече немалкото случаи на сериозни проблеми в управлението на социалните услуги. С новия закон се предвижда облекчаване на достъпа до тях. Заповедта, която сега се издава от Дирекция „Социално подпомагане“ за ползване на помощта, вече ще бъде заменена от среща с консултант, който ще предлага конкретни услуги на нуждаещия се.

Облекчен ще бъде и режимът за създаване на услуги, финансирани от държавния бюджет, като ще е достатъчно да има решение на общинския съвет. Вече общините ще могат да сключват договори за предоставяне на социални услуги помежду си, за да се обхванат и по-отдалечените населени места. Държавата ще трябва да гарантира минимален пакет от социални услуги, които да бъдат фиксирани в национална карта.

Предвижда се и създаване на общодостъпни безплатни услуги като информиране, консултиране, подкрепа и помощ в кризисна ситуация. Проектът се очаква да бъде публикуван за обществено обсъждане на 15 октомври, а през ноември да е в парламента.

Депутатите обсъждат задължителното оборудване на автобусите с предпазни колани

http://nakratko.bg/category/58/164225/


В последното за тази седмица пленарно заседание депутатите ще продължат с гласуването на второ четене на промените в Закона за пътищата.

Русенци препълниха залата за мегашоуто Бразилия - Франция 3:2

https://www.24chasa.bg/sport/article/7055226

Русенци препълниха залата за мегашоуто Бразилия - Франция 3:2Срещата се превърна в истински празник и реклама на волейбола Русе опита да се побере в зала. Над 5000 русенци и гости на града препълниха „Арена Монбат”, за да се насладят на мегашоуто – срещата Бразилия – Франция от Световното първенство по волейбол. За този мач се говореше от месеци насам и за много от жителите на дунавския град това бе

Лавров: Все още не постигнато сътрудничество с Германия за Сирия

http://www.cross.bg/siriya-germaniya-lavrov-1583820.html

/КРОСС/ Русия все още не е успяла да постигне конструктивно сътрудничество с Германия по въпроса за разрешаване на сирийската криза. Това заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров в навечерието на визитата си в Берлин и планираната среща с германския му колега Хайко Маас, отбелязват в редакцията на „Российская газета", съобщава Фокус. „За съжаление, досега такова сътрудничество с Германия не е постигнато. Позицията на Германия по този въпрос не надхвърля общите подходи, които позволяват реално съдействие за Сирия и сирийците в контролираните от правителството територии - а сега това са 4/5 от страната - заслужаващи доверие за политически процес", обясни първият дипломат на Москва. Съгласно думите му, строгите финансови и икономически санкции срещу Сирия остават в сила, което възпрепятства нормалната икономическа активност и създаването на благоприятни условия за постепенното връщане на сирийците в родните им населени места. В тази връзка Лавров подчерта, че Москва има готовност да сътрудничи с различни партньори, заинтересовани от скорошния мир в Сирия. „Ликвидирането на огнищата на терористите на сирийска земя приключва. Страната се връща към мира и политическото уреждане. На дневен ред е възстановяването на разрушената инфраструктура, икономическата активност, връщането в родината на милионите бежанци и вътрешно разселените лица", обобщи руският дипломат

САЩ наложиха санкции на свързани със Северна Корея компании в Китай и Русия

https://www.mediapool.bg/sasht-nalozhiha-sanktsii-na-svarzani-sas-severna-koreya-kompanii-v-kitai-i-rusiya-news283856.html

САЩ наложиха санкции на две технологични компании - едната в Китай, другата в Русия, за оказване на подкрепа на севернокорейските ядрени и ракетни програми, съобщиха световните агенции.     Американското финансово министерство заяви, че новите санкции засягат установената в Китай "Янбян силвърстар нетуърк технолъджи" и нейната сестринска компания "Воласис силвър стар", чието седалище е в Русия.     Санкции са наложени и на севернокорейския гражданин Джон Сон-хуа, главен изпълнителен директор на базираната в Китай фирма.     Според американското финансово министерство "Янбян силвърстар нетуърк технолъджи" е свързана с отдела на севернокорейската управляваща партия, отговарящ за програмите за балистични ракети на Пхенян.     Наказателните мерки включват замразяване на активи, притежавани от санкционираните лица в САЩ, и забрана за извършване на финансови операции с тяхно участие.  

Защо наричат отличниците „зубъри“?

//dariknews.bg/novini/na-uchilishte/zashto-narichat-otlichnicite-zubyri-1380779

Защо на отличниците казват зубъри? Има ли това някаква връзка със зубрите (чифтокопитни бозайници от семейство кухороги)?

Директорът на Агенцията по горите подава оставка

//dariknews.bg/novini/bylgariia/direktoryt-na-agenciiata-po-gorite-podava-ostavka-2120010

Шефът на Агенцията по горите Григор Гогов ще подаде оставка. Очаква се това да стане до края на деня. Земеделският министър Румен Порожанов уточни, че нямат данни за конфликт на интереси, но въпреки това е взето решение за смяната.
 

КНСБ пак поиска необлагаем минимум, равен на минималната заплата

//dariknews.bg/novini/bylgariia/knsb-pak-poiska-neoblagaem-minimum-raven-na-minimalnata-zaplata-2119999

Въвеждане на необлагаем минимум за минималната работна заплата поискаха за пореден път от КНСБ. Заявката беше дадена от президента на синдиката Пламен Димитров по време на конференцията "10 години плосък данък в България".
 
От конфедерацията се аргум

Прокуратурата влезе в столични офиси по афера с фабрики за цигари

http://www.struma.com/sinya-lampa/prokuraturata-vleze-v-stolichni-ofisi-po-afera-s-fabriki-za_139215/

Рано тази сутрин Специализираната прокуратура започна претърсвания и изземвания в офиси на дружества в София, стопанисващи заведенията "Везувий" и "Сръбски ресторант Бест", обиски на лица и разпити на свидетели на територията на столицата, с цел задържане на ръководните нива на организираната престъпна група.

Действията на Специализираната прокуратура са по разследване, прието по компетентност от Окръжна прокуратура - Пловдив, предвид събрани доказателства за...

Продължава

Безос вече знае за какво да похарчи богатството си

https://www.investor.bg/web/456/a/bezos-veche-znae-za-kakvo-da-poharchi-bogatstvoto-si-268218/

Милиардерът създава свой хуманитарен фонд с две направления на действия – подкрепа на образованието и битка с бездомността

Порожанов: Чумата води до огромни икономически загуби (видео)

https://petel.bg/Porozhanov--CHumata-vodi-do-ogromni-ikonomicheski-zagubi--video-__282534

Африканската чума е само по свинете и води до огромни икономически загуби в секторите, които засяга. Вирусът прескочи до Брюксел. Това з...

Окончателно: Електронните винетки влизат в сила от 1 януари, а тол системата - от 16 август догодина

https://petel.bg/Okonchatelno--Elektronnite-vinetki-vlizat-v-sila-ot-1-yanuari--a-tol-sistemata---ot-16-avgust-dogodina__282533

Снимка Булфото Електронните винетки влизат в сила от 1 януари, а тол системата - от 16 август догодина, реши парламентът. Депутатите приех...

Постоянен арест за мъжа, причинил смъртта на колоездача Мартин Чикалов след катастрофа

https://petel.bg/Postoyanen-arest-za-mazha--prichinil-smartta-na-koloezdacha-Martin-CHikalov-sled-katastrofa__282532

Окръжният съд във Варна остави за постоянно в ареста шофьора, убил велосипедист във Варна и избягал от местопрестъплението, съобщи Moreto.net...

Скръбна вест: Почина откривателят на Димитър Бербатов

https://petel.bg/Skrabna-vest--Pochina-otkrivatelyat-na-Dimitar-Berbatov__282531

Вчера, на 78-годишна възраст почина дългогодишният състезател и треньор на ФК Пирин Благоевград Славчо Моралиев, първия треньор на звезда...

Готвят ли коалиция Волен и Воля?

https://petel.bg/Gotvyat-li-koalitsiya-Volen-i-Volya-__282530

Снимка: Флагман Доскорошните политически конкуренти Веселин Марешки и Волен Сидеров продължават да стоплят отношенията си. Техните де...

Убиецът на Мартин имал проблеми със зрението, но шофирал без очила

https://petel.bg/-Ubietsat-na-Martin-imal-problemi-sas-zrenieto--no-shofiral-bez-ochila__282528

Снимка: Булфото Неправоспособният шофьор Петър Здравков, който помете колоездача-балетист на пешеходна пътека във Варна, е имал пробле...

НОИ възстанови проверките по ЕГН и ПИК, вече били сигурни

https://www.actualno.com/society/noi-vyzstanovi-proverkite-po-egn-i-pik-veche-bili-sigurni-news_694743.html

Справките по ЕГН и персонален идентификационен код (ПИК) на Националната агенция за приходите (НАП) на интернет страницата на Националния осигурителен институт (НОИ) отново са достъпни за потребителите. Това съобщават от НОИ. Припомняме, че вчера (13 септември) беше установено, че страницата може да бъде лесно пробита. Причината - проблем с бутона за искане на валидация на поддомейна за справки по ЕГН и ПИК. След направените проверки от експертите на института са взети съответните мерки за гар

Италия блокира добавянето на кримски депутат към санкционния списък на ЕС

http://www.cross.bg/litza-italiya-spisuka-1583819.html

/КРОСС/ Италианското правителство е блокирало добавянето на кримски депутат към санкционния списък на Европейския съюз, съобщават трима депутати пред европейската редакция на Politico, съобщава Фокус. В сряда външнополитическа комисия на Съюза (RELEX) продължи санкциите срещу руски компании и физически лица „за действия, подриващия териториалния интегритет на Украйна“ за още шест месеца, до 15 март 2019 година, отбелязва изданието.„Страни, като Обединеното кралство и балтийските републики искаха да удължат списъка“, е заявил високопоставен евробюрократ. В списъка има голям брой т.нар. „бивши“ официални лица, които вече не са на служба и Италия иска техните имена да бъдат премахнати, но срещу това са изказани възражения от други страни, отбелязва изданието. Правенето на промени в списъка изисква консенсус.Като резултат, Италия е заявила, че щом няма да бъдат премахвани лица от списъка, то няма да бъдат и добавяни, според данните на Politico. Ограничителни мерки е трябвало да бъдат наложени на кримския сенатор Олга Леонидовна Тимофеева, посочва изданието, като добавя, че италианските дипломати са отказали да коментират

Манолова: Предложението за здравната застраховка трябва да бъде изтеглено

http://www.cross.bg/tazi-manolova-zastrahovka-1583818.html

/КРОСС/ „Преди да изисква допълнителни средства за здравеопазване от гражданите, министерството трябва да разработи ефективен контрол върху изразходването на тези средства”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” омбудсманът Мая Манолова. Тя призова здравния министър да изтегли предложението за въвеждане на здравна застраховка. „Не виждам никаква промяна в тази част – в отношенията лекар –пациент, по отношение на лимитите, на цените а клиничните пътеки, на медицинските стандарти, на нивата на компетентност, различна политика по отношение на лекарствата, единственото, което се предлага, е реформа в приходната част. Тази идея да се съберат повече пари, отново за сметка на гражданите, през застрахователи, на мен лично много ми прилича на гражданска отговорност. Само че при тази застраховка гражданинът знае какво ще получи срещу своята вноска, докато тук не е ясно какво ще се промени в предоставянето на медицинските услуги.”, коментира Манолова. Тя заяви, че тази неяснота прави лоша услуга на министъра и създава негативна среда.

Ден на траур в Павликени заради загиналите футболисти

http://www.struma.com/sinya-lampa/den-na-traur-v-pavlikeni-zaradi-zaginalite-futbolisti_139214/

В Павликени е ден на траур заради футболистите, които загинаха в катастрофа в четвъртък. Тежкият инцидент стана на пътя Плевен – Русе, в района на село Горна Студена.

Мъжете са от отбора в Павликени. Те се прибирали от мач от аматьорската футболна лига между Павликени и Козловец.

На знак „Стоп“ шофьорът на автомобила не спрял и пресякъл пътя на тир. След тежкия удар колата била смачкана до неузнаваемост и се наложило екипи на пожарната да режат ламарините,...

Продължава

НАСА изпробва нов космически топлинен щит

http://www.cross.bg/nasa-toplinen-mars-1583817.html

/КРОСС/ Американското космическо управление НАСА изстреля и изпита нов топлинен щит, предаде "Ройтерс". С този експеримент се проправя пътят за кацане на хора на Марс. Новата технология се съхранява подобно на сгъваем автоматичен чадър в по-малки ракети, а в космоса се разгъва и отваря, за да защити по-големи полезни товари при навлизането им в атмосферата, разказа Брандън Смит, ръководител на проекта към НАСА. Космическата агенция се готви да изпрати нов роботизиран вседеход на Марс през 2020 г. и планира да прати астронавти там през 2033 г.  

Според метеоролозите предложението на БАН за директор е обида за НИМХ

https://www.mediapool.bg/spored-meteorolozite-predlozhenieto-na-ban-za-direktor-e-obida-za-nimh-news283855.html

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) ще предложи две собствени кандидатури за поста временно изпълняващ длъжността директор на института. Това съобщи главният асистент Лилия Бочева от протестния щаб на метеоролозите в петък пред БНР. Учените отново издигат за своя кандидатура проф. Христомир Брънзов, който беше отстранен от този пост. Втората кандидатура е на проф. Пламен Нинов, който е зам.-директор на института. Според Бочева предложението на БАН за директор е обида за Института и учените не биха могли да работят с Костадин Ганев. “От проведените срещи и договорки с БАН към този момент не можем да имаме гаранции за нищо, защото много пъти в рамките на тези месеци се договарят някакви решения, които на следващия ден са променяни. Преди да пристъпим към предлагане на двете кандидатури, днес има обявена пресконференция от страна на профсъюзите в централата на КНСБ. С помощта на профсъюзите и МОН има подготвено споразумение как да се случи отделянето на НИМХ, което ние ще настояваме да бъде подписано преди да се предложат кандидатурите“, обясни Бочева. По думите ѝ по този начин ще се гарантират правата както на учените, които искат да напуснат БАН, така и на тези, които евентуално биха искали да останат в рамките на академията.  "Ако това споразумение не бъде подписано от страна на БАН, във вторник поетапно ще започнем да съкращаваме дейности, защото ние сме на границата на ресурса си и не можем да продължим сагата по този начин. Най-вероятно ще се премине към нормален работен ден, защото няма как да се разпишат графици за нощни смени, други задължения. Работното време на института ще стане от 8.30 до 17 ч. Всички дейности, извън този интервал от време, ще бъдат прекъснати. Няма да имаме пълни наблюдения. Надявам се това да не се случи", посочи Бочева.  

Н. Бошкилов: Благоевград е от основните потърпевши от сегашното управление

http://www.struma.com/politika/n-boshkilov-blagoevgrad-e-ot-osnovnite-poturpevshi-ot-segashnoto-upravlenie_139213/

От 2000 г. до 2017 г. над 1400 училища са закрити. Това показва какво се случи със страната ни. Затова искаме нов модел на управление на образованието, което да стъпи на пълен обхват на децата и качествено образование във всички образователни институции“. Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България“ Ирена Анастасова на среща с гражданите на Благоевград за „Визия за България“. Тя обясни, че е важно първо- какво учат децата, по какви програми, но и с какви...

Продължава

Справките по ЕГН и ПИК на НАП на сайта на НОИ отново са достъпни

http://www.cross.bg/yslygi-dostupni-otnovo-1583816.html

/КРОСС/ Справките по ЕГН и персонален идентификационен код (ПИК) на Националната агенция за приходите (НАП) на интернет страницата на Националния осигурителен институт (НОИ) отново са достъпни за потребителите. След направените проверки от експертите на института са взети съответните мерки за гарантиране на безпроблемната работа на електронните услуги. Повишено е и нивото на сигурност на достъпа до тях. Достъпът до посочените справки бе ограничен вчера след сигнали на граждани и медии, че е възможно да се осъществи невалидиран достъп до тях. Всички други електронни услуги на НОИ не бяха спирани и продължават да функционират нормално.  

Цитат на деня: Еврокомисар Московиси да си измие устата преди да обижда Италия

https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2018/09/14/3310929_citat_na_denia_evrokomisar_moskovisi_da_si_izmie/?ref=rss


Пиер Московиси "трябва да си измие устата преди да обижда Италия, италианците и тяхното законно правителство".<br /><br />Това заяви италианският вътрешен министър и лидер на крайнодясната партия "Лига" Матео Салвини след изказване на еврокомисаря за икономическите и финансовите въпроси, че "положението днес силно наподобява на 30-те години на миналия век. За щастие не се чува звукът на маршируващи войници, няма го и Хитлер. Има обаче малки...

Унгария не може автоматично да отказва бежански статут заради тежки престъпления, реши Съдът на ЕС

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/09/14/3308274_ungariia_ne_moje_avtomatichno_da_otkazva_bejanski/?ref=rss


Съдът на Европейския съюз постанови вчера, че Унгария не може автоматично да отказва статут на бежанец или статут на субсидиарна закрила на чужди граждани заради извършени от тях тежки престъпления, предаде ДПА.<br /><br />Според решението на съда всеки случай трябва да бъде разглеждан индивидуално.<br /><br />Решението е свързано с делото на афганистанец, който получава статут на бежанец в Унгария през 2000 г. Впоследствие той е осъден на пет години затвор за извършено...

Димитър Ганев: Последните оставки идват да отговорят на обществените напрежения

https://www.24chasa.bg/novini/article/7055219

Димитър Ганев: Последните оставки идват да отговорят на обществените напреженияНе може само оставките да са отговор и реакция на определени кризи. Това коментира в предаването „Тази сутрин” по bTV политологът Димитър Ганев.  „Всяка оставка идва да отговори на някакви обществени напрежения. Едно ново назначение трябва да е нов тласък и нов кредит на доверие. Когато министърът е атакуван в деня, преди да встъпи в длъжност,

Брюксел: Без смяна на времето след октомври 2019 г.

http://clubz.bg/73145-bryuksel_bez_smqna_na_vremeto_sled_oktomvri_2019_g

ЕС предлага да няма смяна на времето в Европа след октомври 2019 г.

Това заяви днес в Брюксел еврокомисарката по транспорта Виолета Булц.

Всяка държава членка ще има правото сама да решава на какво часово време да премине - лятно или зимно. Тя трябва да уведоми а решението си Еврокомисията до април 2019 г.

Графикът на промените трябва да бъде кратък и ясен, обясни словенската еврокомисарка. Сперд нея ЕК ще гарантира координацията на национално ниво във всяка страна членка.

„Надяваме се да започне бързо подготовка. Трябва да се започне веднага“, изтъкна Булц.

С дейността си в тази наска ЕК отразява това, което искат хората, каза комисарят по енергийния съюз Марош Шефчович. Той припомни онлайн допитването, в което над 8на сто от участниците се изказаха против местенето на стрелките два пъти гоишно.

„Промените са остарели. Традицията е още от Първата световна война. Това е било военна мярка за спестяване на енергия. След това, през 80-те г. на ХХ век, много страни я въведоха заради петролната криза. Но всъщност се оказа, че спестяванията на енергия са много малки. Показаха го проучванията“, каза Шефчович.

Словашкият еврокомисар допълни, че в Брюксел търсят нови инструменти за повече ефективност. Много повече се пести например чрез т. нар. интелигентни сгради. Пък и повечето страни искат сами да решават на какво часово време да бъдат.

„Трябва да го направим координирано, за да няма негативни последици за вътрешня пазар. Нямаме намерение да управляваме на дребно живота на хората в Европа“, изтъкна той.

Очаквайте подробности.

Костадин Паскалев: Има уникална корупция при изпълнението на строителните обекти

https://frognews.bg/novini/kostadin-paskalev-ima-unikalna-koruptsiia-pri-izpalnenieto-stroitelnite-obekti.html

Очевидно е, че има противопоставяне между премиера Бойко Борисов и парламентарната група на ГЕРБ, чийто лидер е Цветан Цветанов. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV бившият регионален министър Костадин Паскалев.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване