09/14/18 05:15
(http://www.clubz.bg/)

АЕЖ: Журналисти арестувани докато правят разследване. МВР мълчи

Двама журналисти, единият от които от разследващия сайт "Биволъ", са били арестувани по време на работа. От полицията отказват всякаква информация.

Това съобщи Асоциацията на на европейските журналисти (АЕЖ), след като е получила множество сигнали.

"Получихме многобройни сигнали от България и Румъния, че журналистът Димитър Стоянов от "Биволъ" и румънският му колега Атила Биро от RISE Project са задържани от полицията в Радомир, докато правят разследване. Опитахме се да получим повече информация по случая, но дежурният в Областна дирекция на полицията в Перник ни затваря телефона. Обърнахме се към централата на Министерството на вътрешните работи в София, откъдето се опитаха да съдействат, но ни казаха, че дежурният в ОДП Перник е затворил телефона и на тях с аргумента, че "не е говорител, за да дава изявления".", написаха от АЕЖ в страницата си във Фейсбук.

Посолството на Румъния в София е уведомено за случая.

"Надяваме се, че отговорните институции ще предоставят необходимата информация относно мотивите за задържането. Напомняме, че по презумпция журналистите служат на обществения интерес и всякакви ограничения спрямо тях трябва да бъдат много сериозно мотивирани, а в противен случай става дума за ограничаване на свободата на словото", категорични са от АЕЖ. 

Засега информацията не е потвърдена.

Последния пост на Стоянов в профила му във Фейсбук е от Сапарева баня, където е правел разследване за това как се строят пътища у нас.

Очаквайте подробности.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване