09/14/18 09:20
(http://www.clubz.bg/)

Брюксел: Без смяна на времето след октомври 2019 г.

ЕС предлага да няма смяна на времето в Европа след октомври 2019 г.

Това заяви днес в Брюксел еврокомисарката по транспорта Виолета Булц.

Всяка държава членка ще има правото сама да решава на какво часово време да премине - лятно или зимно. Тя трябва да уведоми а решението си Еврокомисията до април 2019 г.

Графикът на промените трябва да бъде кратък и ясен, обясни словенската еврокомисарка. Сперд нея ЕК ще гарантира координацията на национално ниво във всяка страна членка.

„Надяваме се да започне бързо подготовка. Трябва да се започне веднага“, изтъкна Булц.

С дейността си в тази наска ЕК отразява това, което искат хората, каза комисарят по енергийния съюз Марош Шефчович. Той припомни онлайн допитването, в което над 8на сто от участниците се изказаха против местенето на стрелките два пъти гоишно.

„Промените са остарели. Традицията е още от Първата световна война. Това е било военна мярка за спестяване на енергия. След това, през 80-те г. на ХХ век, много страни я въведоха заради петролната криза. Но всъщност се оказа, че спестяванията на енергия са много малки. Показаха го проучванията“, каза Шефчович.

Словашкият еврокомисар допълни, че в Брюксел търсят нови инструменти за повече ефективност. Много повече се пести например чрез т. нар. интелигентни сгради. Пък и повечето страни искат сами да решават на какво часово време да бъдат.

„Трябва да го направим координирано, за да няма негативни последици за вътрешня пазар. Нямаме намерение да управляваме на дребно живота на хората в Европа“, изтъкна той.

Очаквайте подробности.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване