09/14/18 07:08
(http://www.klassa.bg/)

Бъдещето на електромобилността в България зависи от държавните стимули и инфраструктурата

Електрическият транспорт в България има голям потенциал за развитие, но за напредъка му са нужни както подкрепата на държавата с правилно законодателство и данъчни стимули, така и достатъчно добра изградена инфраструктура. Това бяха основните изводи от конференция, част от първия ден на технологичното изложение в София Electro Mobility Expo.

Електромобилността има пълната подкрепа на българското законодателство, заяви Ивелина Василева, председател на Комисията по околната среда и водите към Народното събрание.

Василева отбеляза, че българското правителство работи по ограничаването на вредните емисии в страната и негативното влияние на транспортния сектор върху околната среда. Няколко цели стоят пред България, свързани с развитието на електромобилността, и една от тях е привличането на чуждестранни инвестиции, които да стимулират процеса на налагане на тази технология.

„Темата е поставена на дневен ред и се работи по нея“, отбеляза Василева, допълвайки, че „електрическият транспорт има голям потенциал за развитие и пълната подкрепа на законодателството“.

Electro Mobility Expo е първото изложение на електромобили у нас. То се провежда от 13 до 16 септември в София.

Изложението беше посетено и от заместник-министъра на околната среда и водите Николай Кънчев, който сподели, че по схемата за насърчаване на електромобилността в България вече има създадени 49 проекта и са усвоени 380 хил. лв.

Някои от участниците на конференцията изтъкнаха, че България плаща над 4 млрд. долара за енергийни източници, а с наличната изградена електропреносна мрежа и електрически станции страната има капацитета да направи преход към постепенна електрификация във всички сектори на икономиката и в ежедневието.

Директорът на Националния доверителен екофонд (НДЕФ) Ирена Пенчева отбеляза, че фондът е първата държавна институция, която е изградила схема за финансиране на електрически превозни средства с основната цел да се намалят емисиите на парникови газове в областта на транспорта. Според нея една от големи пречки за по-бързото развитие на електромобилността е високата първоначална цена на електромобилите, която спира българския купувач да инвестира в тази технология, без да прави сметка за бързата възвращаемост на средствата.

Стефан Спасов, главен изпълнителен директор на компанията Eldrive, която стои зад услугата Spark, сподели, че налагането на електромобилите на местния пазар зависи от два основни фактора – създаване на удобна инфраструктура и подпомагане чрез държавни субсидии закупуването на електромобили.„Към момента нашата компания разполага с 20 хил. потребители, които използват електромобили в своето ежедневие“, заяви Спасов.

„За съжаление за момента няма изградени държавни инструменти, които да спомогнат за развитието на електромобилността“, допълни той.

По време на конференцията беше засегнат въпроса за ограничаването на вредните емисии, наложено от Европейската комисия (ЕК). Планът предвижда до 2021 г. средното ниво на емисиите да се редуцира до 95 гр на километър, а всичко над това ще бъде облагано с допълнителни такси.

Прогнозите предвиждат към 2025 г. миксът от електромобили и хибридни коли да достигне 20% от всички превозни средства в глобалния транспортен сектор.

Участниците в конференцията бяха единодушни, че налагането и развитието на електромобилите в България не може да бъде постигнато без данъчен стимул.

 

Председателят на управителния съвет на Индустриален клъстър „Електромобили“ (ИКЕМ) Илия Левков заяви, че организацията работи усилено по развитието на мрежа от центрове за професионално обучение, свързано с електромобилността. В кампанията участват редица университети и научни организации. 

Левков припомни, че в миналото България е била една от водещите страни по отношение на тежката промишленост, както на Балканите, така и в цяла Европа.

„До преди няколко години България беше трета в света при производителите на електрокари. Част от тогавашните екипи от техници и инженери сега участват в новите проекти, свързани с електромобилността“, сподели той.

Левков подчерта глобалното лидерство на Китай при производството на електромобили и електромобилни части. В азиатската страна действат повече от 500 стартъпа, които произвеждат или стартират производството на електрически превозни средства. Основателят на компанията Енергоконсулт ЕООД Михаил Георгиев изтъкна важната роля, която е изиграла американската автомобилна компания Tesla за налагането на електромобилите като нов прогресиращ сегмент в транспорта, отваряйки нова нисша в него.

„В момента заявките за покупка на новия Model 3 на Tesla са достигнали 400 хил. и продължават да растат“, заяви Георгиев.

„Все още живеем в петролна епоха, но ставаме свидетели на първите стъпки към бъдеще на тотална електрификация“, добави той.

Георгиев сподели няколко съвета във връзка със зареждането на електромобилите. Според него най-големите врагове на батериите при този тип коли са презареждането (достигане до ниво над 80% от крайния заряд), разреждането на батерията (понижение на заряда под 20%) и температурата.

Той отбеляза, че вече се разработват ултраскоростни зарядни станции с капацитет от 350kW, които ще бъдат предназначени най-вече за тежкотоварните коли като камиони и автобуси.

Андрей Йовчев, представител на компанията Legrand за България, изтъкна политиката на България спрямо новостроящите се бизнес сгради, където 10% от паркоместата ще бъдат предназначени за електромобили, нещо което още не е наложено в останалите европейски страни.

По време на първия ден от изложението две от участващите компании представиха своите електромобили.

„Севик – България“ представи своя транспортер Metro 500, продукт на китайската компания Centro, която вече работи по поръчка от страна на технологичния гигант Alibaba за 20 хил. превозни средства.

Моделът има два варианта – единият се задвижва с оловно-цинкови батерии и цената му е 15 хил. евро, докато другият използва литиево-йонни батерии и струва 18 хил. евро.

Българската компания, която разработва различни модели електрически превозни средства, Telcom Engineering Ltd представи триколесен двуместен мини камион с товароносимост от 450 кг. Частите за разработката на превозното средство се внасят от Китай, докато сглобяването се извършва в района на София.

На изложението могат да се видят различни електромобили като Nissan Leaf , Volkswagen E UP, Jaguar E Pace, Renault Twizy, Hyundai Kona, Hyundai Ioniq, прословутия Model S 75D на Tesla, както и различни видове електрически скутери, велосипеди и зарядни станции.

По статията работиха: автор Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване