09/14/18 13:13
(transmedia.bg)

Иван Костов предлага замяна на плоския данък с прогресивен

Бившият премиер Иван Костове за замяна на плоския данък с прогресивен. Това свое становище той оповести на конференция „10 години плосък данък в България“, организирана от КНСБ и фондация „Фридрих Еберт“.

От КНСБ също са за промяна да данъчната система и за замяна на 10-процентния плосък данък с прогресивен. По този начин хората с по-високи доходи ще плащат по-високи данъци, аргументират се от синдиката.

На това предложение финансовият министър Владислав Горанов отговори, че при такъв вариант или средната класа ще плаща доста повече, или ще трябва да се въведе необлагаем минимум, който по различни оценки щял да струва на бюджета между 1 млрд. лв. и 2 млрд. лв.

Освен това в управленската програма на ГЕРБ е записано запазване на данъчната тежест. „Сега не е моментът за преразглеждане на съществуващата данъчна система“, категоричен беше министър Горанов.

Иван Костов обаче смята, че би било добре да се възстанови облагането от преди 2001 г. Той припомни, че през 2000 г. е извършена сериозна данъчна реформа. „В сегашната икономическа обстановка, когато произведеният брутен вътрешен продукт (БВП) е с около 3.5 пъти по-голям от тогавашния, държавата трябва да предвиди и данъчни облекчения за реинвестирани в капиталообразуване печалби. В противен случай няма да се стимулира натрупването на капитал и създаването на работни места“, допълни Костов.

Според него неадекватното данъчно облагане е причина за много негативни процеси в държавата. „Колкото повече доходите на облаганото лице растат над максималния осигурителен доход, толкова повече делът на данъчните и осигурителни вноски клони към 10%. Общото облагане на хората с високи доходи клони към 10%, а на тези с работна заплата под максималния осигурителен доход данъчната и осигурителната тежест е 42.7%“, аргументира се бившият премиер.

Плоските преки данъци са една от основните причини за укриване на доходите, каза още той. Според него обаче да се върне облагането от преди 2001 г. е „очевидно неизпълнима“ при сегашните предпочитания на българските избиратели.

Бившият премиер Иван Костов сега е директор на Центъра за анализи и управление на рискове към Нов български университет.

 

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване