09/14/18 12:28
(http://offnews.bg)

Мая Манолова: Противозаконното лишаване от свобода на двама журналисти нарушава човешките права

Според омбудсманa Мая Манолова задържането на двамата журналисти Димитър Стоянов от Биволъ и румънския му колега Атила Биро от RISE Project е противозаконно и нарушава човешките права и свободата на словото. 

Общественият защитник е разговарял със старши комисар Димитър Попов, директор на Областна дирекция на МВР – Перник, който я информирал, че двамата журналисти са били освободени в 4.30 часа тази сутрин.

"Омбудсманът констатира, че е налице неоснователно и противозаконно задържане на журналисти, по време на осъществяване на тяхната професионална дейност. Общественият защитник е категоричен, че освен противозаконното лишаване от свобода на двама журналисти, се нарушават човешки права, свързани със свободата на словото и правото на гражданите да получават и търсят информация", се твърди в позицията на Мая Манолова, изпратена до медиите.

Тя е провела разговор и с посланика на Румъния у нас - Йон Гъля, който я информирал за предприетите действия от негова страна.

Омбудсманът е изискал пълна информация и публичност по случая, адекватни действия и търсене на дисциплинарна отговорност, ако бъдат установени превишаване на правомощията от страна на служителите на МВР. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване