09/14/18 12:52
(http://pik.bg)

Порожанов: Чумата води до огромни икономически загуби

Порожанов: Чумата води до огромни икономически загуби

Африканската чума е само по свинете и води до огромни икономически загуби в секторите, които засяга. Вирусът прескочи до Брюксел.

Това заяви по време на брифинг пред журналисти министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

Днес в Министерския съвет се проведе Първото заседание на Централния епизоотичен съветза африканската чума по свинете.

„Самата болест за съжаление от тази година е много активно застъпена в нашата северна съседка. 12 зони са под възбрана заради чумата“, коментира министърът.

Той обясни, че и по пограничните зони също са установени огнища на африканската чума по свинете.

По думите му днес е обсъдена важността на биосигурността както в индустриалните ферми, така и в личните стопанства или така наречения „заден двор“. 87 са вече загробените животни от задни дворове и 5-6 са откритите нарушения на биосигурността във фермите.

„Много са строги изискванията за биосигурност в тези стопанства“, обясни Порожанов.

Той посочи, че кучета или чакали също могат да бъдат част от движението на болестта. Местенето на заразата може да става и от животински продукти, които се пренасят от хора. Затова болестта може да скача с километри.

„От вчера вече и на белгийската граница с Франция има заразени диви животни. Затова и нашите мерки по превенция са затегнати“, посочи още министър Порожанов.

В Тутраканци вече са предприети мерки по отстраняването на чумата. А миналия петък в Брюксел имаше среща на Международната организация за ветеринарните болести.

„Многократно се даде висока оценка на България в рамките на двете заболявания“,  посочи Порожанов.

Основното, за което ще се предприемат действия, е укрепването на сигурността. Там, където не се изпълняват изискванията, законът ще бъде приложен.

„Ще се внесе като предложение на следващото заседание на Министерски съвет стимулиране на усвояването на животните в 20-километровата зона в индустриалните зони. Така ще стимулираме тези, които отглеждат законни животни. Всеки, които гледа животни, без да спазва съответните изисквания, ще бъде санкциониран“, категоричен бе Порожанов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване