09/14/18 08:39
(transmedia.bg)

Сидеров и Марешки настояват Борисов да защити Орбан

 

Лидерите на „Атака“ Волен Сидеров и на „Воля“ Веселин Марешки настояват парламентът да задължи премиера Бойко Борисов да се обяви против санкциите на ЕС срещу Унгария. Проект за такова решение внесоха в парламента групите на двете партии.

„Виктор Орбан има смелостта да се опълчи срещу криворазбрания либерализъм и да защити страната си“, пише в мотивите за решението.

Преди два дни европарламентът се произнесе по резолюция, изискваща от съвета (страните членки) да „констатира съществуването на ясен риск Унгария да извърши тежко нарушение на ценностите, на които се основава ЕС“ в рамките на чл. 7 от Договора за ЕС. Процедурата бе одобрена с 448 гласа „за“, 197 „против“ и 48 „въздържал се“.

Към проекта са представени и мотиви за предложението, според които унгарският премиер Виктор Орбан „има смелостта да се опълчи срещу криворазбрания либерализъм и да защити страната си“.

„Проблемът със сбърканата политика на мигрантите на ЕС доведе до сериозни проблеми в страните членки. Проблеми, които имат проекция години наред. Тази политика заплаши стабилността и сигурността на европейските граждани. Следващите лидери ще имат трудната задача да поправят грешката, но щетите вече са нанесени, и то с цената на човешки животи“, пише още в мотивите към предложението.

Преповторението е подписано от 11 народни представители, които са само от „Воля“ и „Атака“. Днес  от парламентарната трибуна  Сидеров поздрави  евродепутатите от ГЕРБ, които не подкрепиха санкциите срещу Унгария.

Според Сидеров  Унгария  е пример за държавите от Източна Европа. „Виктор Орбан направи неща, които даваха пример на останалите държави – как в рамките на ЕС и НАТО можеш да имаш гъвкава политика. Той показа, че  може да има политика в интерес на гражданите.  Нека всички  да се замислят дали не идва времето на несистемните партии“, добави Сидеров.

В доклада за гласуването на евродепутата Джудит Сарджентини се изброяват „безпокойствата“ на европарламента, които се отнасят до „функционирането на конституционната и изборна система“, „независимостта на съдебната власт“, „корупцията и конфликтите на интереси“ и до различни индивидуални свободи, както и правата на бежанците. Най-строгото наказание по чл. 7 е лишаване на Унгария от правото й на глас в ЕС.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване