09/21/18 13:59
(http://regiona.bg/)

Богати ли са докторите в Пиринско, вижте сами…

Болничните шефове в Пиринско не разчитат на заплатите си, показват лекарските декларации за
конфликт на интереси, които тази година държавата ги задължи да подават. Почти няма болничен управител, който да не е запазил собствеността си в някое дружество или пък формално да е прехвърлил управлението си на негов близък.

В Сандански управителят на най-новата болница в Благоевградска област, Югозападната – д-р Илия Тонев, е и управител на Медицински център “Свети Врач Сандански” ЕООД. През 2015 г. общинските съветници се запънаха и отказаха да гласуват регистрирането на центъра към болницата с мотив, че
медицинските центрове са печеливши и много лекари напускат държавните болници, за да учредят собствени такива, или пък остават на държавна служба и я използват ката банка за пациенти за частния си бизнес. В крайна сметка центърът бе регистриран и сега негов едноличен собственик
на капитала, възлизащ на невероятната сума от 2 лв., е Югозападната болница, а д-р Тонев управлява и двете, като в качеството си на управител на центъра трябва да се съобразява с интересите си като управител на болницата, и обратното. Предвид собствеността си центърът пък е абсолютен монополист в Сандански на извънболничната медицинска помощ и няма никакви проблеми при съдействие за хоспитализация, когато лечебната цел не може да се постигне в амбулаторни или домашни условия.

С двете си заплати д-р Тонев е успял да спести близо 350 000 лв.

Управителят на Специализираната болница за активно лечение „Св. Мина” ЕООД в Благоевград д-р Георги Георгиев е основател през 2005 г. и 100% собственик на капитала на Медико-диагностична лаборатория „Цитолаб” ЕООД.

Георгиев не е в конфликт на интереси, защото веднага след избирането му за управител на общинското лечебно заведение в края на 2014 г. той е подал молба да бъде заличен като управител на „Цитолаб” ЕООД. Останал е обаче 100% собственик на капитала на лабораторията, а според устава на „Цитолаб” „собственикът на капитала назначава и освобождава управителя на дружеството”. По документи и официална регистрация новият управител на лабораторията е д-р Събина Полихронова, която е от Сандански. Георгиев я е назначил да управлява лабораторията през декември 2014 г. Дамата е специалист по обща и клинична патология, в интернет като месторабота в професионалния й лекарски профил е посочена УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”. В справочните сайтове на МДЛ „Цитолаб” нейният телефон обаче не фигурира, даден е само мобилният номер на д-р Георгиев., пише „струма.бг“.

Във визитката на МДЛ „Цитолаб” е записано, че лабораторията прави биопатични изследвания от оперативен материал, но д-р Георгиев заяви, че тя прави само изследвания на тъканни материали, взети от специалисти в кабинетите за специализирана извънболнична медицинска помощ, и то главно от гинеколози. „Не съм в никакъв конфликт на интереси, още повече че лабораторията до момента никога не е имала договор с бившия онкодиспансер или настоящата СБАЛО „Св. Мина”, категорично заяви  д-р Георгиев.

Според декларацията му той е сред заможните лекари в Благоевград, като по-голямата част от недвижимата и движимата му собственост е купена по времето, когато стана управител на общинската СБАЛО „Св. Мина”, където получава общинска заплата. Д-р Георгиев е съсобственик на 2 апартамента в София, като за втория, който е в баровския кв. „Лозенец”, през 2016 г. е броил 74 000 лв., съсобственик е и на 2 апартамента в Благоевград, като вторият е купен тази година срещу 100 000 лв., има части от къща с двор в с. Горна Брезница и апартамент в Кюстендил, плюс 4 леки автомобила, 3 от които са придобити на старо през 2015, 2016 и 2017 г.

От болничните управители в региона единствено управителят на МБАЛ в Разлог д-р Божидар Велев е декларирал пред държавните контролни институции, че към датата му на избиране за болничен шеф е работил в доболничната специализирана медицинска помощ като кардиолог – едноличен
търговец, но от избирането му начело на разложкото здравно заведение вече не работи като такъв.

Шефът на Регионалната здравноосигурителна каса д-р Ивайло Димитров има 3 апартамента, къща, гараж и парцел в Благоевград, апартамент в София, ниви в с. Изгрев и кв. „Струмско” и 160 000 лв., спестени от заплати.

Директорът на най-голямата болница в региона, МБАЛ – Благоевград – д-р Огнян Митев, има части от къща с двор, ателие, производствени помещения и парцел в Благоевград, а последната му придобивка е от 2015 г., когато си е купил за 75 000 лв. 400 кв.м парцел в столицата. Наличните му парични средства възлизат на 63 000 лв. и няма никакви задължения.

Материалът Богати ли са докторите в Пиринско, вижте сами… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване