09/21/18 07:46
(transmedia.bg)

Как да построим Империя на Злото

Без значение дали се интересувате от политиката или не, тя засяга живота ви съвсем реално по много начини. Ежедневно. Политиката все повече се превръща в тема, която може да бъде объркваща. Или дори отблъскваща. Но струва ли си само заради неразбирането тя да бъде загърбвана от хората? Едва ли. Водени от това убеждение, в „Студия Трансмедия“ отваряме нова рубрика – Politics for Dummies. В нея на достъпен и понятен за широк кръг читатели език ще публикуваме кратки текстове на приемани за сравнително сложни политически теми. Днес публикуваме първия текст от новата рубрика.

 

Да си представим, че съм обладан от зли намерения и искам да оглавя своя собствена Империя на Злото. Мотивацията ми може да е най-различна. Например, защото съм беден и материално, и духовно. Защото съм обиден на целия свят, че не ме е оценил по достойнство. Или може би, защото не знам какво друго мога да правя. Или защото това е, на което са ме възпитавали и учили.

Ако сме се изяснили с мотивите, мога да пристъпя и към изграждането на концепция, последвана от план за действие. След като съм препрочел многократно есето Анатомия на Властта, http://philosophyclub.bg/анатомия-на-властта/, знам, че без създаване на система, която да работи за реализацията на моите планове, няма да стане. Много са ми малко силите за такова грандиозно начинание.

За една добре функционираща система е необходимо да осигуря 3 неща: строителен материал, енергия и алгоритъм на обработка на информация.

Строителен материал: Тъй като става въпрос за обществена система, то и строителният материал са естествено човешки индивиди с конкретни качества. Тези индивиди трябва да изпълняват определени функции и само тези функции, за които са подбрани. Защото в тази моя Империя на Злото, те трябва да се подчиняват на моята Зла воля, а не например да философстват за смисъла на живота на планетата. В замяна, ще им предложа това, което те никога не биха могли да си позволят, ако разчитат на собствените си интелектуални способности. А именно, достъп до енергийни ресурси, които да им позволят фантастичен, но незаработен стандарт на живот.

Значи тези индивиди не трябва да имат повече умствен багаж, отколкото се изисква за изпълнението на дадените им от мен инструкции. Нали аз не искам някой от собствените ми хранени хора да поставя под съмнение моята собствена лудост. Затова безкритичната лоялност е conditio sine qua non, тоест задължително условие.

Къде мога да ги намеря такива индивиди? Ами там, където обществото ги е захвърлило по една или друга причина. Останали без работа партийни кадри, служители на бившите органи за сигурност, свръх амбициозни посредственици, обикновени престъпници и всякакви други, гравитиращи около тях социални неудачници като шофьори на бивши величия, секретарки, любими сервитьори, бивши любовници.

Енергия: Без да се вкара енергия в системата, не е възможно тя да се структурира и да започне да функционира, така че да изпълнява възложените й цели. Аз знам, че аватарът на енергията в обществените системи са парите. Затова ще търся да си ги осигуря тези пари. Има два начина. Трудният и негарантиран път е като си ги заработя сам с честен труд и предприемачески дух. По-лесният и надежден е, прилагайки принципа на паразита[1]. Като се залепя към вече съществуващи парични потоци и започна да ги засмуквам за захранване на моята собствена Система на Злото. Просто Уотсън, ама трябва да се сетиш пръв. А то желаещи на всеки кръстопът.

Свободни парични потоци в достатъчно количество и сравнително лесно достъпни се намират в бюджета на държава от тип “разграден двор”. Няма нужда да съм велик инженер, за да проумея, че пътят до бюджета в условията на демократична форма на държавно управление минава през избори. С други думи, моята задача се свежда до това как да спечеля избори. За спечелването на избори си има едни експерти, които се наричат полит-технолози. Те ще ми направят детайлен анализ на настроенията и предпочитанията на гласоподaвателите. Също така ще предложат набор от изпитани техники като фалшиви новини, пропагандни кампании в социалните мрежи, инсценирани протести, безплатни кебапчета и чалга концерти, лични нападки и заплахи, пари на ръка и прочие, с които изборните резултати са гарантирани.

Алгоритъм: И тук е разковничето на успеха на моето начинание. Избори се печелят лесно, ако съм си осигурил вече първоначален капитал, с който да си наема строителите на моята Империя на Злото. Вярно че ще ми е трудно до невъзможно, ако съм страничен наблюдател на обществените процеси. Особено, ако не съм бил вътре в държавната машина. Ама ако фортуната ме е целунала на рождения ми ден и ме е позиционирала да съм бил сред властимащите по времето на големия разпад, всичко се свежда до бърза реакция и липса на скрупули. Ако не съм аз, ще е някой друг.

Това е моментът на Големия Взрив. Това е началото на моя Преход към моята Империя на Злото. Началото на моя възход и падението на всички наивници и радетели на идеали, различни от моите!

Следващата естествена стъпка е разписване на алгоритъма, по който аз желая да функционира голямата и сложна машина на държавата. Прокарвайки закони, правилници, нагласи и тълкувания, които са необходими да превърнат държавността в моя лост, с който ще изградя желаната от мен Империя. Препрограмирането на властовите механизми става чрез моите хранени хора, които предвидливо назначавам на всички ключови постове в парламент, правителство, съдебна власт, държавни дружества и медии. Не е много трудно, защото докато всички си чешат езиците в разсъждения за какво е то демокрацията, аз си изпълнявам неуморно своя простичък план.

Не забравям естествено, че някой друг може да се усети и да си пожелае същото. Затова избързвам да им направя мераците трудно осъществими. Граждански сдружения, партии, свобода на словото, референдуми, съдебна защита от произвол, всеки е свободен да се възползва, стига да може да си плати. Само че няма да може, защото предвидливо съм сложил ръка върху всички публични финансови потоци. Който иска, да си го прави за своя сметка.

А такива едва ли ще се намерят много, защото грижливо съм им разсипал масовото здравеопазване, качественото образование и социалното осигуряване. Болни, необразовани и бедни е моята мечта за граждани в перфектната Империя на Злото.

На някой все пак може да му хрумне да проявява политическа или стопанска инициатива и да постави под съмнение моя контрол. Затова ще допринеса за изграждане на независима и дисциплинирана прокуратура, безотчетни служби за сигурност, многобройни данъчни, митнически и други държавни служители с контролни функции, които ще повдигат обвинения по измислени престъпления, ще задържат превантивно с белезници, ще проверяват детайлно и често дотогава, докато на тези другомислещи им се ангажира цялото свободно време, блокират им се всички налични финансови ресурси и им се ограничи свободното придвижване.

Превантивно овладявам всички масови медии, културни институции и обществени мероприятия, така че да не се насърчава критична мисъл, способност за самостоятелна преценка и развити естетически стандарти. Напротив, ще завладея общественото внимание с модели на подражание, които излъчват пошлост, простотия и примитивизъм. Така ще съм сигурен, че каквото и да им се поднесе на масите, те ще го възприемат или с възторг, или с ненавист в зависимост от това, което съм им указал.

До отговор на въпроса, какво ще правя след като съм постигнал своята цел и моята Империя на Злото е в своя зенит, все още не съм достигнал. Сега повече ме безпокои, че някои изглежда са ме изпреварили.


* От английски “Политика за начинаещи”. Съзнателно е търсена аналогия с популярната книжна серия на издателството John Wiley & Sons. Книгите от тази серия се отличават с достъпен и понятен за широк кръг читатели език на сравнително сложни теми с много илюстрации, хумор и шеги.

[1] В интерес на истината, паразитната форма на живот е късна, тоест напреднала форма на организация на живата материя!

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване