09/21/18 11:22
(transmedia.bg)

Китай заплаши САЩ заради санкции срещу Русия

 

Китайските власти предупредиха САЩ, че ще „понесат последствията“, ако не оттеглят вторичните санкции за покупка на руски оръжия, които за пръв път наложиха вчера, предаде Би Би Си.

Вашингтон обяви снощи решението си заради покупката на 10 руски изтребителя Су-35 и ракетни комплекси С-400 от компанията „Рособоронекспорт“. Аргументът е, че Китай нарушава санкциите, наложени от САЩ заради руските действия в Украйна и предполагаемата намеса в изборите.

Засегнати са Отделът за разработка на оборудване към ключова агенция на Китайската комунистическа партия, свързана с отбраната, и ръководителят му Ли Шънфу. Всички техни активи в САЩ са замразени, а на американските граждани се забраняват бизнес отношения с тях. Отделът няма да има достъп до американската финансова система, нито ще получава разрешения за доставка на американско оборудване.

В същия „черен списък“ влязоха още 33-ма руски граждани и организации, свързани с въоръжените сили или разузнаването на Русия. Именно с „вторичните“ си санкции срещу Китай обаче САЩ създадоха прецедент, тъй като за пръв път наложиха санкции на „трети страни“ заради сътрудничество в отбранителната сфера с Русия. Решението се позовава на приетия през август миналата година закон CAATSA, чието пълно име се превежда като „Закон за противопоставяне на враговете на Америка чрез санкции“. Той влезе в сила преди около година.

Китай, който по редица въпроси е съюзник на Русия в Съвета за сигурност на ООН и в други формати, не е налагал подобни санкции и бе част от руските военни учения „Восток-18“ – най-големите в най-новата руска история – в началото на месеца. Кореспондент на Би Би Си отбелязва, че вчерашната мярка на САЩ вероятно само ще засили сътрудничеството в отбраната между Пекин и Москва.

Острата реакция на Китай бе съпроводена и от тази на Русия. Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков каза, че Белият дом „глупаво си играе с огъня“, а санкционните му списъци „все повече се дублират един друг“, но ситуацията „в края на краищата може да стане опасна“.

В действителност немалка част от имената на руски граждани и компании в списъка вече са попадали под американски санкции – например „Вагнер“ (най-голямата частна военна компания в Русия), Агенцията за интернет изследвания (известна като Фариката за тролове) и две компании на свързвания с Путин бизнесмен Евгений Пригожин (Concord Catering и Concord Management), чието име се асоциира според някои публикации и с „Фабриката“, и с „Вагнер“. Причината за дублирането е, че те биват санкционирани по повече от един американски закон.

Същото се отнася за директора и зам.-директора на Главното разузнавателно управление (ГРУ), Игор Коробов и Сергей Гизунов, на когото вече е наложена забрана за пътуване до САЩ, а активите им са замразени.

Вчера в списъка бяха добавени 12-те руски граждани, обвинени в САЩ в намеса в изборите от 2016 г. и смятани за офицери от ГРУ.

САЩ настояват, че мерките, наложени на Китай, са насочени единствено срещу Москва. Същевременно решението идва в момент на силно напрежение между Вашингтон и Пекин, които на практика започнаха търговска война с размяна на наказателни мита.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване