09/21/18 09:37
(http://www.clubz.bg/)

Терористите за Турция не са терористи за САЩ

Кюрдите участват активно в атаките срещу терористите. Снимка БГНЕС

Съединените щати не споделят определенията на Турция за "терористи", след като Държавният департамент на САЩ е пропуснал Отрядите за народна защита, YPG - военното крило на доминиращата сред сирийските кюрди Партия на демократичния съюз или PYD) в доклада си за тероризма за 2017-та, публикуван преди дни.

Предишното издание на доклада отбелязва, че Турция разглежда базираните в Сирия PYD/YPG като продължение на Кюрдската работническа партия (ПКК), която е забранена в Турция като терористична организация.

В доклада се казва, че Турция се отнася към Фетуллах Гюлен като лидер на терористична организация, т. нар. от Анкара FETÖ, но Държавният департамент го описва само като "ислямски духовник".

Гюлен, в началото поддръжник на политическата кариера на настоящия президент Реджеп Тайип Ердоган, от началото на XXI век живее в американския щат Пенсилвания. Сочен като организатор на неуспешния опит за военен преврат в Турция през юли 2016 г., неговата екстрадиция беше многократно изисквана от Анкара, но Вашингтон твърдо отстоява тезата, че са необходими "убедителни доказателства" за това.

"Турските усилия за противодействие на тероризма бяха повлияни след опита за преврат от юли 2016 г., дължащ се на разследването от правителството на FETÖ", се казва в доклада.

Според доклада Турция продължава с усилията за преодоляване на терористичните организации в и извън нейните граници, включително ПКК и "Ислямска държава" (ISIL).

Докладът на Държавния департамент констатира още, че терористичните атаки по целия свят са намалели с 23%, докато броят на жертвите, причинени от такива нападения, е с 27% по-малко.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване